magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Miért nem vagyok jobboldali?

Minden más híreszteléssel ellentétben, a "jobboldal" és "baloldal" szavaknak nincs értelmük a polgári kor előtti időkben.

A baloldal-jobboldal elhatárolódás jelentése: hol áll a tőke-munka ellentétben. A baloldal a munka oldalán áll, s két fő verziója:

  • mérsékelt baloldal (középbal), mely elfogadja a polgári, liberális demokráciát, annak gazdasági rendszerével együtt, s abban hisz, hogy benne reformokat kell végrehajtani a nagyobb újraelosztás, ezáltal a nagyobb társadalmi igazságosság érdekében - a tipikus példa erra a szociáldemokrácia, annál jobbra állnak a szociáliberálisok, balra pedg a manapság elsősorban zöld progresszívek,
  • radikális baloldal (szélsőbal), mely a polgári, liberális demokráciát meg kívánja dönteni, mert azt állítja, annak gazdasági rendszere nem reformálható - a tipikus példa a kommunisták, annak több változata, s még radikálisabbak az anarchisták.

A jobboldal ezzel szemben a tőke oldalán áll. Ennek mértéke változó. A hagyományos liberálisok a tőke mindenhatóságában hisznek (különösen a libertáriánusok), míg a másik oldalon a kereszténydemokraták (s különösen a keresztényszocialisták) a keresztény értékeket igyekeznek keverni a liberális elvekkel.

Az külön kérdés, hogy a jobboldal a társadalmi (azaz nem gazdasági) kérdésekben hol áll: így vannak progresszív jobboldaliak és konzervatív jobboldaliak.

A szélsőjobb egy nagy kakukktojás, mert jellemzően egy sor alapvető jobboldali értéket nem fogad el. A "szélsőjobb" név amolyan jobb híján talált elnevezés, mivel valahogy el kellett határolni őket a szélsőbaltól.

Ha nagyon kellene választani, a keresztényszocializmust választanám, de aláhúzom: ez egy inkoherens, alapjaiban téves eszme. Azért választanám, mert picit kevésbé téves az összes többinél:

  • a szélsőbal abban téved, hogy a polgári állam alapgondolatát elfogadva, arra építve akar valami újat,
  • a szélsőjobb abban téved, hogy egy eredendően liberális eszmét, a nacionalizmust turbósítja fel,
  • a középjobb és a középbal pedig a polgári modell igenlésében téved;

valójában tehát nem akarok ezek közül választani.

Az alapprobléma a polgári demokrácia, a liberális eszme, így ezek következetes és koherens elutasítása nélkül nem látok megoldást. Ez az eszme eddig nem nyert pontos kifejtést, bár voltak rá próbálkozások mindig.

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2016199808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.09.18. 07:30:16

Azért nem vagy jobboldali, mert nincs agyad. Ez amúgy a baloldaliság alapkövetelménye is. Ugyanezért vagy antiliberális is.
Most komolyan, bronzkori ősemberek meséi alapján akarnál társadalmat felépíteni ? Akkor már inkább a Csillagok Háborúja, vagy a Harry Potter, ezek még mindig kevésbé vannak elrugaszkodva a valóságtól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 07:33:11

@midnight coder:

A jobb és a bal is katasztrófába vezetett, Persze mindhatod azt, még egy meg kell próbálni, hátha jobb lesz, de a nép egyre kevésbé tűr már. S a liberalizmus, a henyélő polgári társadalom, a kapitalizmus anyagba dönglése lesz a vége.

vergyula 2020.09.18. 08:10:42

"radikális baloldal (szélsőbal), mely a polgári, liberális demokráciát meg kívánja dönteni, mert azt állítja, annak gazdasági rendszere nem reformálható"
"a szélsőbal abban téved, hogy a polgári állam alapgondolatát elfogadva, arra építve akar valami újat"
Nincs ellentmondás a 2 mondat között?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 08:15:36

@vergyula:

Nem, mert a szélsőbal azt mondja, a liberalizmus oké, de nem elég, tovább kell vinni, a törvényi egyenlőséget felfejleszteni gazdaségi egyenlőséggé.

midnight coder 2020.09.18. 08:48:46

@MAXVAL bircaman közíró: "Nem, mert a szélsőbal azt mondja, a liberalizmus oké"
Ja. Észak-Koreában tombol a liberalizmus.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.09.18. 08:52:05

A szélsőjobb bőven egyenlő a szélsőballal. 1931-ben a Komintern határozatot hozott, hogy az ellenséget a "fasiszta" jelzővel kell illetni, hiszen a "nemzetiszocializmus" kifejezésben is benne van a szocializmus szó, és ez rossz irányba vezetheti a szegény gyámolításra szoruló tévgondolkodókat. Ez a nyelvi struktúra szépen gyökeret is vert, de legalább tudjuk, mennyire veendő komolyan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 09:04:16

@Deak Tamas:

Az pragmatikus döntés volt, nem ideológiai, te is tudod.

Mégis: nyilvánvaló, hogy pl. egy kommunista és egy náci nem ugyanazt mondják.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.09.18. 09:20:14

@MAXVAL bircaman közíró: a részletekben van eltérés, de mindkettő konzekvens az erőszakban, sőt a tömeges erőszakban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.09.18. 09:26:19

@MAXVAL bircaman közíró: kedves Max, ha ilyenekt írsz, sok hívet szerzel a liberalizmusnak :) azt pedig tényleg senki normális ember nem szeretné.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 09:29:03

@Deak Tamas:

Egy meglévő már liberális államremd ellen lép fel mind a két szélső oldal. Szóval abszurd az ilyen összehasonlítás.

Mr. Hyde 2020.09.18. 09:38:43

A kommunisták nem fogadják el a polgári állam gondolatát.
Többek között azért sem, mert a hatalmi ágat szétválasztottságát antidemokratikus intézménynek tekintik.

A döntéshozatalt, a végrehajtást és az ellenőrzést ugyan annak a szervnek kell végeznie.
Egy szabad autonóm egyén is pontosan így viselkedik.

cicmen 2020.09.18. 09:42:16

Itt az egyik probléma, hogy ez a jobb-bal oldaliság értelmét vesztette és a magukat ilyen, vagy olyan oldalinak nevező pártok a valóságban tanúsított tetteikkel, megnyilvánulásaikkal köszönő viszonyban sincsenjek azzal, amt ezek a fogalmak a köztudatban jelentenek! Ebből következik egy még nagyobb probléma, hogy ezt látszólag senki sem veszi észre és teli pofával mantrázza az ortodox doktrínáit úgy, hogy azokból lófaszt sem tart be!
Persze ez az egész egyébként szemfényvesztés, hiszen hatalomra jutva a gazdasági és társadalmi folyamatoknak kell alárendelni mindent és nem az elvont elveknek, mert ha nem, akkor annak elkúrás lesz az eredménye!

Mr. Hyde 2020.09.18. 09:43:59

@Deak Tamas:

A két oldalban az a közös, hogy az állam minden lehetséges eszközét, hatalmi kényszerítő erejét használja az osztályuralom biztosítására.

A fasizmus a tőkés magántulajdon védelmében alkalmaz diktatúrát, a kommunizmus a közösségi társadalom megteremtésének eszközeként.

A tőkés piaci rend a saját belső ellentmondásaiból keletkező turbulencia miatt szükségszerűen erre a két pólusra válik szét időről-időre.

Mr. Hyde 2020.09.18. 09:48:07

@cicmen:

Teljesen mindegy, hogy a politikai rendszer kommersz pártjai minek vallják magukat. Ez az ideológiák definícióján nem változtat.

Az, hogy lényegében az összes politikai erő a piaci kapitalizmus pártján álló politikai erő, az nem azt jelenti, hogy "nincsen értelme a felosztásnak" hanem csak azt, hogy az antikapitalista baloldalnak nincsen releváns mainstream politikai képviselete.

A piaci kapitalizmus valóban szinte kizárólagos ideológiává vált, de ez nem az ideológia megszűnését, hanem annak pont a totális hegemóniáját jelenti.

Mr. Hyde 2020.09.18. 09:54:25

@midnight coder:

Érdekes egyébként, hogy Észak-Koreában teljesen legális a saját kertben termesztett kender dohányként elfogasztása, miközben a kábítószer illegális.
Teljesen elfogadott a homoszexuális viszonyok folytatása, miközben a melegházasság értelmezhetetlen, az LMBTQ mozgalmat vagy releváns ideológiákat üldözik.
A városokban-falvakban többnyire gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel járnak az emberek. De nem skandináv zöldliberális pózolásból, hanem mert így tudják megoldani.

Stb.

Az észak-korea szocikultúra lényegében a konzervatív-progresszív toposzok ellentétének a tökéletes feloldása, szintézése - annak kiábrándító valóságában.

vergyula 2020.09.18. 09:56:11

@Mr. Hyde: De az állam nem "egyén". Szétválasztás nélkül jobban fennáll a visszaélés esélye. Nyilván ha az állami vezetés mindenen túlmenően megbízható, akkor egyszerűbb, ha mindegyik ág egy kézben van, mint egy jó királynál. Csak ilyen nincs.

Mr. Hyde 2020.09.18. 10:23:49

@vergyula:

A hatalmi ágak egyesítését a közösségi autoritás végzi el és gyakorolja.

Ehhez az ösztönzőt a profitmotívumon túli szolidaritásban lehet megtaláni.

Az altruizmus jóval mélyebb genetikai mintázatokban gyökerezik fajunkban, mint a pénzimádat.

vergyula 2020.09.18. 10:35:13

@Mr. Hyde: Ez így van, a pénzimádat nincs genetikailag kódolva. Viszont kialakul, és gyakran legyőzi az altruizmust.

cicmen 2020.09.18. 10:49:08

@Mr. Hyde:
Teljesen mindegy, hogy a politikai rendszer kommersz pártjai minek vallják magukat. Ez az ideológiák definícióján nem változtat................................................

Te sem léptél még túl a marxista dialektikán? Így sikkad el a lényeg, hogy elkezdünk ezen a szinten szájkaratézni erről az ortodx ideológiai szarról, holott eltelt száz év és akkorák a változások, hogy azokból mára egyrészt semmi nem igaz, másrészt visszatekintve, jórésze akkor sem volt igaz! Munkásosztály, proletár, tőkés? Mára muinkavállaló, vállalkozó, befektetőcsoport van, beléptek a migránsok, az osztályellentétek átmentek faji ellentétekbe, minden teljesen másképpen működik, de valakiknek még mindig az a célja, hogy ez ne váljon világossá és ezt a jobboldali-baloldali szart erőltetik!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 11:23:27

@vergyula:

Hiába nincs pénzimádat, ha szűkösek a javak.

Míg nincs biztosítva mindenkinek egy alapvető javadalmi szint, addig a probléma valós.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 11:24:22

@Mr. Hyde:

A hatalmi ágak szétválasztása valóban marhaság, különösen az a verzió, hogy eleve ki se terjed a hatalom egy rakás dologra, az magánkézbe van adva.

Mr. Hyde 2020.09.18. 11:53:20

@cicmen:

Ez a posztmodernnek szánt címkézés csak terelés, elcsatornázás, eufemizmus.

Alapvető összefüggéseket átlátó ember egy percig sem gondolja, hogy a Huntington és Fukuyama féléknek egy kicsit is igaza lett volna bármiben.

midnight coder 2020.09.18. 13:42:09

@MAXVAL bircaman közíró: Nem, akkor sem. Ezért nem értem, hogy miért gondolod hogy a szélsőbal liberális.

midnight coder 2020.09.18. 13:48:19

@Mr. Hyde: "hanem csak azt, hogy az antikapitalista baloldalnak nincsen releváns mainstream politikai képviselete"

Ahogy a fajüldöző szélsőjobbnak sem.

A gond nem ezzel van, hanem azzal, hogy lényegében a kicsit balra álló balliberális, vagy a kicsit jobbra álló balliberális, vagy a zöld balliberális a választék a hagyományos nyugati politikában. Az pedig nem annyira demokrácia.

midnight coder 2020.09.18. 13:49:41

@MAXVAL bircaman közíró: Te ezt írtad: "Nem, mert a szélsőbal azt mondja, a liberalizmus oké, de nem elég"

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.18. 13:51:12

@midnight coder:

Épít rá, de nem tartja megoldásnak. A marxista narratíva az, hogy a polgári átmenet jó volt, hiszen leváltotta a rosszabb feudalizmust, de nem megoldás, az "úton" tovább kell menni.

Mr. Hyde 2020.09.18. 14:31:47

@midnight coder:

A kapitalizmus liberalizmussal jár együtt. Az identitáspolitikák pedig széles választékot jelentenek az adott ideológia szabad piacán.

A liberalizmustól csak a kapitalizmussal együtt lehet megszabadulni sajnos vagy szerencsére.

Mr. Hyde 2020.09.18. 14:35:45

@MAXVAL bircaman közíró:

Egészen pontosan azt mondja, hogy a liberalizmus teszi lehetővé, hogy a burzsoázia kisajátítsa a feudalizmus után keletkező osztályhatalmat.

Azért tűnik sokszor liberálisnak az antikapitalista baloldal mert jelenleg a polgári értelmiség foglalkozik ezzel, meg a libertariánus anarchisták.
Amint az antikapitalista baloldal a tömegek politikájává válik, azonnal megszűnik liberálisnak lenni és ezzel meg is valósul a konzervatívok és a polgári értemiség rémálma.

midnight coder 2020.09.18. 15:10:43

@Mr. Hyde: "Amint az antikapitalista baloldal a tömegek politikájává válik, azonnal megszűnik liberálisnak lenni és ezzel meg is valósul a konzervatívok és a polgári értemiség rémálma. "

Ez már egyszer bekövetkezett, és kb. mindenki rémálma lett. Olyan nyomort hozott az antikapitalista baloldal győzelme, hogy a fal adta a másikat.

sync 2020.09.18. 18:46:25

@midnight coder: Észak-Korea nem szélsőbaloldali, hanem lényegében egy furcsa örökletes monarchia. Ebből látszik, hogy a szélsőbal mivé torzulhat. Leginkább a liberális demokrácia képes az önkorrekcióra.

Mr. Hyde 2020.09.18. 20:56:06

@sync:

Észak-Korea szocialista állam.
Az államfői jogkör megoszlik a kormányzó párt elnöke, a parlamenti házelnök és a miniszterelnök között. Mindhárom pozícióra szavazással választják az tisztségviselőket, akiknek a mandátumuk 5 évre szól, visszahívhatók és vétójoguk nincsen.

A következő országok ténylegesen monarchiák, ahol születési előjog alapján öröklődik az államfői tisztség, tehát a polgárok nem szavazhatnak annak személyéről:

Ausztrália
Belgium
Dánia
Egyesült Királyság
Hollandia
Japán
Kanada
Luxemburg
Liechtenstein
Luxemburg
Norvégia
Monaco
Svédország
Spanyolország
Szaúd-Arábia

+1 Tibet (amelyik egyenesen egy vallási teokrácia lenne a KNK jogrendje nélkül)

Szóval ha a liberálisok a feudális csökevényeket szeretnék kritika alá venni, akkor érdemes az atlanti szövetségi rendszerben körülnézni.

Mr. Hyde 2020.09.18. 21:00:50

@midnight coder:

Magyarország részesedése a globális GDP-ből, tehát a világgazdasági súlya ,
az állam története során egyedül hendikepes KGST pályafutása alatt növekedett.

fordulat.net/pdf/21/F21_Borocz.pdf

Ehhez persze az elaggott uralkodóosztálynak és a kényes nagypolgári rétegnek le kellett mondani a kiváltságairól és ha a pofáját valamennyirr befogta akkor élhette a tisztességes kisember életét.
Nem nagy ár ez egy nemzet felemelkedéséért.

sync 2020.09.18. 21:10:08

@Mr. Hyde: Az általad felsorolt monarchiákban, néhány kivételtől, az uralkodónak alig van tényleges hatalma. Nem úgy az Észak-Koreában uralkodó Kim dinasztiának.

Mr. Hyde 2020.09.18. 21:37:42

@sync:

Miből gondolod, hogy a Legfelsőbb Vezető nem csak egy protokolláris szerepet tölt be? Azért mert mutatják a TV-ben? Az európai monarchiák uralkodóit is kiemelkedő popkulturális rajongás övezi. Áládásukat adják cukorgyár megnyitására, nekik címzik a műzlit, a sört, haditechnikai eszközöket avatnak fel, neveznek el róluk. Az USA-ban politikai dinasztiákra épül az elmúlt 200 év, az elnökeik monumentális képmását a hegyoldalba vésik, gránitba faragják.

Nem gondolod időnkét, hogy a predomináns ideológia csak projektálja a saját lényegének pejoratív olvasatát az ellenségkép kialakításakor?

sync 2020.09.18. 21:43:11

@Mr. Hyde: Az utolsó bekezdést nem értettem.

vergyula 2020.09.19. 06:59:30

@sync: Kb. azt akarta mondani, hogy a hatalom a saját gonoszságát megpróbálja másokra fogni, és háborút hirdet ellenük. Biztos megint Észak-Koreáról van szó.
Vagy csak épp ezt dobta a bullshit-generátor.

midnight coder 2020.09.19. 09:10:55

@Mr. Hyde: Kicsiny hazánk (ahogy a többi ország) a KGST alatt nem igazán működött önállóan. Magyarán agyba-főbe ment a támogatás minden irányban, az országok GDP-je igazából politika döntés volt. Olyan szinten, hogy még az is meg volt határozva, hogy melyik ország gyárthat autót, és melyik nem.

A mi szerepünk a kirakatországok egyike volt a Nyugat felé. Ez alapvetően három dologra volt jó a rendszernek:
1. Megmutatták a nyugati komcsiknak, hogy a béketábor nem is olyan szar dolog (mint amilyen). Itt találkozhatott az NDK-s és az NSZK-s, jöhetett az olasz munkás a balatonra "dígónak" és érezhette hogy ő mekkora király, miközben odahaza csak egy proli volt...
2. Egyfajta interfész volt a Nyugat felé, amin keresztül kapcsolatokat építettek, támogatták anyagilag a kinti komcsikat (guruló dollárok).
3. Egyrészt az államilag agyontámogatott projektekkel kemény valutát szerzett a rendszernek, másrészt külföldi technológiát csempészett be (leginkább IT-t).

Ez az, ami miatt nagyot nőtt a GDP, és nem az hogy hirtelen jobb lettünk gazdaságilag mint az NSZK...

midnight coder 2020.09.19. 09:16:14

@Mr. Hyde: "Miből gondolod, hogy a Legfelsőbb Vezető nem csak egy protokolláris szerepet tölt be?"

Általában ezeknél a rendszereknél ez soha nem így volt. Minél keményebb a rendszer, annál kevésbé. Sem Lenin, sem Sztálin, sem Rákosi, sem Kádár, sem Ceaucescu nem csak protokolláris vezetők voltak, hanem tényleges hatalmuk volt (jó, mondjuk Kádárnak a vége felé, amikor már elemről működött, már nem, de amíg élt addig igen). És persze egy-egy vezető azért többé-kevésbé azt csinálta amit felülről mondtak neki, de néha nem, lásd Tito aki a kapitalizmus láncos kutyája volt. Persze kétszer sem mondom hogy Tito elvtársnak is volt titokban egy bólintása Moszkva felől, és ez ez egész akkor is leginkább a kemény valutára vadászat jegyében zajlott.

Mr. Hyde 2020.09.19. 09:35:57

@midnight coder:

Nyilván ezek is szerepet játszottak valamilyen mértékben.
Az általam linkelt tanulmányból viszont az derül ki, hogy elsősorban a szociális infrastruktúra fejlesztések és a saját bázison működő mezőgazdaság és feldolgozóipar voltak a gazdaság fő húzóágazatai.

Mindenesetre állítólag most is sok gazdasági támogatás is érkezik (az EU-ból), de valamilyen oknál fogva ez mégis a magyar gazdaság viszonylagos sorvadását és függőhelyzetbe kerülését eredményezi. A GDP növekményt lényegében a külföldi tőke által repariált profit teszi ki.

Mr. Hyde 2020.09.19. 09:51:05

@midnight coder:

Értem, hogy mire akarsz célozni.
Észak-Koreában viszont van egy olyan jelenség (nagyjából a 80-as évek óta), hogy a vezetői jogköröket folyamatosan osztják fel és különböző bizottságokra ruházzák át. Ezeknek a bizottságoknak pedig nem minden esetben tagja maga a vezető. Így korábban kizárólagos elnöki vagy pártelnöki döntésel ezáltal csak úgy hozhatók meg, hogy arról az adott bizottság egyezetet.
Érdekes ez nagyon.

Gery87 2020.09.19. 12:12:09

"Az alapprobléma a polgári demokrácia, a liberális eszme, így ezek következetes és koherens elutasítása nélkül nem látok megoldást. Ez az eszme eddig nem nyert pontos kifejtést, bár voltak rá próbálkozások mindig."

Feudalizmus....
se demokrácia, se polgárság, se felvilágosodás, se tőke, se piac....
Ez kell?:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.19. 18:37:18

@Gery87:

A feudalizmus nyilván jobb a kapitalizmusnál, de nem megoldás a mára: egyrészt a föld az alapja, míg ma a föld nem a fő tényező, másrészt a társadalmi struktúra életidegen emiatt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása