magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Jóság és szabadság

A jóság nem valamiféle anyagi izé, mely ideiglenes szükséges. A jóság maga az ember lelkének gyümölcse. S mindig szükséges. Olyan mint a létezés.

A szabadság szintén alapvető, a rossz szabadsága is, de különösen a szükség van az emberek tájékoztatására. Mert a modernitás acélketrecébe zárt lélek sokszor annyira el van nyomva, hogy nem marad ideje körülnézni se.

Különösen most, a kései liberalizmus hanyatló-dekadens szakaszában hatalmas gonoszságot sugároznak a rendszeruraink által vezérelt médiabirodalmak. Ezért van hatalmas szerepe a sok kis, antiliberális civilnek, meg az őket segítő erősebbeknek.

Már eleve a pluralizmus nagyon hasznos. Ez ugyanis sok embert elgondolkoztat: vajon a hivatalos és kötelező liberális narratíva az egyetlen-e, amin keresztül nézendő a világ? S ez sokaknak kezdő pont ahhoz, hogy lelkük féllelegezzen.

A liberalizmus, a kapitalizmus likvidálása nélkül nem lehetséges jólét. A kapitalizmus ugyanis eleve antidemokratikus, s egyik ismérve éppen az általános jólét ellenzése. Persze nem szavakban, de cselekedetekben.

Szerencsére ez a század az utolsó évszázada ennek a rendnek.

Most megy le lassan a klasszikus, "demokratikus" verzió, jön az autoritárius kapitalizmus, majd az is összeomlik. Jó hír.

Címkék: közélet
34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1616200028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.09.19. 08:55:59

Ennyi hülyeséget hogy tudsz ilyen rövid idő alatt összehozni ? Ami ráadásul még saját magának is ellentmond. Egyrészt azt mondod, hogy a szabadság alapvető, másrészt azt mondod hogy a liberalizmust, ami a szabadságról szól, fel kell számolni.

Másrészt azt mondod, hogy a jólét felszámolására a liberalizmust és a kapitalizmust kell felszámolni. Na most a kérdés az, hogy milyen más rendszer volt az emberiség történetében, ahol nagyobb volt a jólét ? A rabszolgaság ? A rabszolgatartó szempontjából talán... A feudalizmus ? Még az uralkodók is szarabbul éltek, mint ma egy panelproli. A szocializmus ? Soha, semmi nem hozott akkora nyomort az átlagpolgárra mint az.

A jóságot pedig nem igazán sikerült még mindig definiálnod. Idáig csak azt tisztáztuk, hogy ez az a dolog, amire egy keresztény (vagy egy iszlamista) igazából soha nem lehet képes, mert hogy ő ha jót tesz, valójában fizetségért teszi ezt (még ha nem is valószínű, hogy megkapja a végén).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.19. 09:01:01

@midnight coder:

A liberalizmus alapja nem a szabadság mint olyan, hanem az egyéni szabadság mint legjobb közösségszervező elv.

A kapitalista rendben vannak a legnagyobb társadalmi különbségek. Lásd: bircahang.org/hogyan-eltek-az-okorban/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.19. 09:02:27

@midnight coder:

A jóság a természetes rendnek való megfelelés.

Pl. jó dolog a rántott csirkét megenni, s rossz dolog kidobni a szemétbe. Ez most direkt egy profán példa.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.19. 09:05:15

@midnight coder:

S a fizetség? Végülis fizetségnek kis vehetjük azt, hogy ha a természetes rendnek megfelelünk, akkor jobb lesz nekünk, de ezzel mi is a gond? Ez kb. olyan, mint az, hogy ha nem babrálunk kontár módon az elektromos hálózattal, akkor az áram nem fog megrázni minket, hanem jót ad neklünk: pl. ellátja a számítógépet energiával, így tudunk kommentelni.

midnight coder 2020.09.19. 10:00:06

@MAXVAL bircaman közíró: "A kapitalista rendben vannak a legnagyobb társadalmi különbségek. Lásd: bircahang.org/hogyan-eltek-az-okorban/"

Igazából a társadalmi különbség a balliberráltak legnagyobb demagógiája. Valójában az átlagpolgár számára a világon semmit nem jelent. Nekem Pl. teljesen mindegy, hogy mennyit keres Bill Gates vagy Donald Trump, és igazából Mészáros Lőrinc vagy Gyurcsány Ferenc vagyona is csak addig érdekes, amíg a közvagyonból jön létre, de ha ők ugyanezt mint vállalkozók szerzik meg, állam bácsi csöcse nélkül, akkor számomra teljesen közömbös, hogy mennyi van nekik.

Ami fontos, az az hogy én mennyit keresek.

Na most, a te kis linked alapján, a derék rómaiaknál a 15 sestertius ami a biológiai létminimumot jelenti, az olyan napi 600 forint (= 1 liter tej és egy kiló kenyér), ami havi szinten olyan 18 000 forint. A mezőgazdasági munkásod 21 ezer forintot keresne havonta.

Ezzel azért elég nehéz lenne ma mezőgazdasági munkást találni még az ukránoknál is.

A katonád és a szakmunkásod 30 000 forintot keresne. Rambo beájulna.

Ehhez számold hozzá azt is, hogy a katonák a harc és kiképzés mellett utat is építettek.

A másik amit nem árt figyelembe venni, hogy akkortájt nem volt állam bácsi olyan szolgáltatásokkal mint többé-kevésbé ingyenes egészségügy, oktatás...

midnight coder 2020.09.19. 10:03:25

@MAXVAL bircaman közíró: A természetes rendnek megfelelhetsz liberálisként is. És nem felelhetsz meg hívő keresztényként is. Az inkvizíciót is hívő keresztények hozták létre, és azért aligha nevezhetnénk a természetes rendnek megfelelésnek. Sőt, a pedofil papok is hívő keresztények. Nem beszélve a különféle vallásháborúkról, amikor mindkét fél arról volt meggyőződve, hogy ők képviselik a "természetes rendet".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.19. 11:33:52

@midnight coder:

Így igaz, semmi gond a politikai meggyőzőssel, ha abból elhagyod akeresztényellenes pontokat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.19. 11:34:31

@midnight coder:

A legnagyobb bűnös is lehet hívő keresztény, ebben nincs ellentmondás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.19. 11:36:20

@midnight coder:

Semmi gond, ha van egy szűk elit, mely nagyon sokat keres, ha ezt nem másoktól veszik el.

Gery87 2020.09.19. 12:05:10

@MAXVAL bircaman közíró:

MI lehetne fontosabb és követendőbb mint az egyén szabadsága?
Eze áll minden ha ez megvan akkor lehet továbblépni a közösség felé...
A csak "kollektív" szabadság miben értendő? És főleg: ki mondja meg hogy miben áll?
Már megint oda lyukadunk ki hogy hát "majd vki megmondja mindenkinek miért is szabad, csak nem tudja"...

Az egyén legalább tudja mi a jó neki, a közösségnek meg mindig megmondják...aztán akinek nem tetszik.....

Gery87 2020.09.19. 12:06:41

@MAXVAL bircaman közíró:

Értelmetlen. Mindig "hiányzik" valahonnan az a pénz...ha neked sok van akkor másnak kevesebb..ilyen egyszerű...

midnight coder 2020.09.19. 12:57:26

"A legnagyobb bűnös is lehet hívő keresztény, ebben nincs ellentmondás"

Ha valóban hívő keresztény és közben olyasmit követ el, ami bűnnek számít, akkor elég hülye az illető. Ezeket az állatságokat általában úgy követték el, hogy közben úgy gondolták hogy jót tesznek vele.

midnight coder 2020.09.19. 12:59:24

@Gery87: Hát nem. Ha idejön az XXXX multi és munkát ad nekem, akkor neki is lesz pénze a munkámból és nekem is, és állam bácsinak is. Ha ugyanez a multi nem jön ide, akkor én megyek munkanélkülinek sokkal kevesebb pénzért, a multinak sem lesz belőle haszna, és állam bácsi is pofára esik, mert nem hogy én nem fizetek be, de neki kell fizetnie nekem.

Mr. Hyde 2020.09.19. 13:37:27

@midnight coder:

Szerintem gyakori félreértés, hogy csak a külföldi tőke beáramlás eredményezhet gazdasági fejlődést. Már csak azért is, mert a történelem első kapitalista államaiba sem érkeztek befektetések. Belső felhalmozás volt, saját bázison fejlődtek.

Ugyanakkor a külföldi tőkebefektető az hozamot vár el, tehát többet akar kivenni mint amennyit betett. Ez azt jelenti, hogy nem arányaiban nem hoz, hanem visz.

A népgazdaságoknak saját bázison kell fejlődniük, a helyi társadalom és közösség szükségleteit kielégítve, fenntartható módon, technológia megosztással.

A globális kereskedelem kizsákmányolásra épül és elpusztítja az ökoszisztémát.
Véget kell vetni neki.

midnight coder 2020.09.19. 14:30:43

@Mr. Hyde: "Ugyanakkor a külföldi tőkebefektető az hozamot vár el, tehát többet akar kivenni mint amennyit betett"

A hazai is. Ki az a hülye aki a pénzét kockáztatná ha nem akarna több pénzt kivenni a dologból, mint amennyit betett ?

"A népgazdaságoknak saját bázison kell fejlődniük, a helyi társadalom és közösség szükségleteit kielégítve, fenntartható módon, technológia megosztással."

Ez is hülyeség. Ha minden országban nekiállnál mikroprocesszort vagy napelemet gyártani, az sokszoros erőforrásigénnyel illetve környezeti ártalommal járna. Ráadásul ezt mondjuk meg tudnád tenni Európában, de hogy mondjuk Tanzániában mikroprocesszort gyártsanak mostanság kb. annyira esélyes mint a BP. TV-s Anettkának a Mars-expedíció.

Sárgarépát lehet lokálisan termelni, high-tech cuccokat viszont nem.

Mr. Hyde 2020.09.19. 16:36:26

@midnight coder:

Természetesen mindent, ami helyben előállítható, azt helyben kellene előállítani. Akár mikroprocesszort is, másét használni ugyanis legalábbis nemzetbiztonsági kockázat.

Amit nem lehet helyben előállítani, azt először is mérlegelni kell, hogy szükség van-e rá.

Egyébként az olyan régióknak ahol pl olaj vagy más speciális erőforrás van, nemzetközi ellenőrzés alatt álló területnek kellene lennie.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.19. 18:39:29

@Gery87:

Nem miondtam, hogy nem kell egyéni szabaadség, de nem lehet az alapelv.

Ma is megmondjkák a liberalizmusban, hogy miben lehersz szabad: pl. "szabadon" támogathatod a rendszert, s ha mégse, akkor lehetetlenné teszik életeted.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.19. 18:42:41

@midnight coder:

Hát, nem éppen.

Mondjuk a keresztény hívő kapzsiságot követ el, vagy képtelen megbocsátani haragosának, vagy van valami káros szokása, nem valószínű, hogy bármelyik esetben azt hinné, ő mindezzel jót tesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.19. 18:46:11

@Gery87:

Persze, de van egy szint, amit senki se érez igazságtalannak.

Pl. az, hogy a takarító néni a kórházban a 15-20 %-át keresi a szaksebészének, azon senki se háborodik fel, hiszen nyilvánvaló: az előbbi munkához kell 0 év tanulás és 3 nap gyakorlat, az utóbbihoz meg 8 év tanulás és 10 év gyakorlat.

Azon viszont fel szoktak háborodni az emberek, hogy egy gyárigazgató a 100-szorosát keersi, mint a szakmunkása.

midnight coder 2020.09.20. 08:14:47

@MAXVAL bircaman közíró: "Mondjuk a keresztény hívő kapzsiságot követ el, vagy képtelen megbocsátani haragosának, vagy van valami káros szokása, nem valószínű, hogy bármelyik esetben azt hinné, ő mindezzel jót tesz. "

Ezek piti dolgok. Persze nem mindegy, hogy csak morgolódsz hogy a szomszédnak jobb az autója, vagy feljelented boszorkánynak az unokatestvéredet hogy megszerezd a birtokait...
De amikor Loyala Szent Ignác, a tömeggyilkosok védőszentje elindította az inkvizíciót, na annak már volt hordereje. Vagy a különböző vallásháborúknak. És az ezeket elindító agyhalottak szentül meg voltak győződve arról, hogy na most aztán jót tesznek.

midnight coder 2020.09.20. 08:17:32

@MAXVAL bircaman közíró: "Azon viszont fel szoktak háborodni az emberek, hogy egy gyárigazgató a 100-szorosát keersi, mint a szakmunkása. "

Ezen is csak az agyhalottak háborodnak fel. Volt már olyan, hogy munkásokból lettek igazgatók... aztán eltelt pár évtized és a gyárat eladták a MÉH telepre, a többi munkás meg ment munkanélküli segélyre vagy rokkantosította magát, sokán felakasztották magukat vagy alkoholisták lettek.

midnight coder 2020.09.20. 08:18:38

@Mr. Hyde: "Akár mikroprocesszort is, másét használni ugyanis legalábbis nemzetbiztonsági kockázat."

Igen szomorú lennél, ha magyar gyártású mikroprocesszorral menne a számítógéped. Annak mondjuk lenne értelme, ha mondjuk EU szinten lenne ilyesmi.

Mr. Hyde 2020.09.20. 08:36:07

@midnight coder:

A gyártási bázistechnológia megosztásávál lényegében bárki csinálhatna mikroprocesszort.

Rengeteg elmaradott országban gyártat a transznacionális tőke bonyolult dolgokat jelenleg is.
Így nincsen műszaki akadálya, hogy ugyan ez a dolog társadalmi szükségletek alapon valósuljon meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.20. 08:44:33

@midnight coder:

Az inkvizíciónak sokkal több a pozitívuma, mint a negtavíuma.

Az inkvizíció előtt a bíróságok istenítéletet használtak, mágikus módszereket, a tanúk száma és neve alapján döntöttek. Az inkvizíció ezen pozitív irányban váltiztatott.

Önmgaában semmi gond az inkvizícióval. Azzal van gond, hogy néha ártatlanokat is elítéltek, dehát ez ma is megesik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.20. 08:45:59

@midnight coder:

Ez abszurd érv, s irreleváns is.

Semmi se indkolja azt, hogy az emberek közt ekkora jövedelmi eltérések legyenek.

vergyula 2020.09.20. 08:59:03

@MAXVAL bircaman közíró: Nyilván nincs sok értelme mai mércével mérni az inkvizíció tetteit, de többségében (vagy inkább 100%-ban) ártatlanokat ítéltek el.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.20. 09:07:18

@vergyula:

Az adatok ezt nem támasztják alá.

A leghírhedtebb a spanyol inkvizíció volt. Több száz éves fennállása alatt 130 ezer embert vontak eljárás alá, ebből a halálos ítélet 1500.

vergyula 2020.09.20. 09:12:43

@MAXVAL bircaman közíró: Nincs ellentmondás, jó eséllyel 1500 ártatlan elítélt.

vergyula 2020.09.20. 09:38:21

@MAXVAL bircaman közíró: Szerintem ezzel azt akartad mondani, hogy az 1500 elítélt a 130 ezernek kb. 1%-a. Ez így is van, én viszont azt mondom, hogy az 1500 (bizony nem dalolva ment halálba) elítélt kb. 100%-ban volt ártatlan. És ezek még csak a halálra ítéltek, valószínűleg a többieknek sem volt kellemes.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.09.20. 11:11:12

@midnight coder: Loyolai (és nem Loyala) Szent Ignác semmilyen inkvizíciót nem indított el, ő a jezsuita rendet alapította meg. Ha már személyeket kell keresni, inkább Torquemadát vegyük elő. FMJ is hasonló "tények" alapján beszélt arról, hogy embereket égettek meg azért mert tagadták hogy lapos a föld, holott például Sevillai Szent Izidor (556-636) szinte méterre pontosan meghatározta az egyenlítő méretét. Umberto Eco nagyon jól cáfolja a laposföldes meg többi hülyeségeket a Legendás helyek..-ben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.20. 12:27:05

@vergyula:

Akkoriban alapvetően nem létezett börtönbüntetés. Ha nem végeztek k, akkor egyházi szankciót kaptál, pl. imákat kellett mondanod.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása