magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szavazatvásárlás

Bulgáriában a legbiztosabb választási manipuláció módszer a szavazatvásárlás. Gyakorlatilag nem lehet lebukni vele, szemben mondjuk a láncszavazásos módszerrel.

A sötét Balkánon ez a fő módszer a kezdetek óta.

S mára sikerült megtalálni az ellenszert is. Mert évekig az volt a módszer, hogy nyíltan üldözték, de ez abszolút hatástalan és hatékonytalan, hiszen a módszer megfoghatatlan.

A legújabb módszert cigány aktivisták találták ki (hiszen a szavazatvásárlás fő "ügyfelei" a cigányok), a lényege az, hogy azt tanácsolják az embereknek, fogadják el csak a pénzt, majd szavazzanak arra, akire akarnak, de soha arra, aki fizetett nekik. Amióta ez megy, drasztikusan csökkent a szavazatvásárlás.

A legálisan vett szavazat módszer se működik: Bulgáriában ugyanis ez lehetséges legálisan is, ennek módja, hogy választási megfigyelőnek neveznek ki embereket, amit szabad pénzzel honorálni, s mivel nincs korlát, akár több tízezer megfigyelő is kinevezhető. A bukás ott jött: egy ebben utazó üzletember-politikus csúnyán elbukott, ugyanis kevesebb ember szavazott a pártjára, mint ahány megfigyelőjük volt, azaz az emberek felmarkolták a pénzt, majd másra szavaztak. Az én saját apósom is ezt csinálta egy alkalommal.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8516203412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása