magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Baloldali és jobboldali logika

Kiegészítés korábbi cikkemhez.

A magyar értelemben vett baloldali olyan ember, aki nem akar küzdeni, jobbá tenni bármit is, hanem csupán szeretne beilleszkedni a meglévő rendbe, abban a lehető legjobb pozíciót elfoglalva.

A magyar értelemben vett jobboldali pedig olyan ember, aki nem akar beletörődni az igazságtalanságba, jobb világot akar, s nem ad neki lelki békét az se, ha esetleg be tud illeszkedni kedvezően a meglévő rendbe.

Alapvetően ezt a dilemmát már Shakespeare megfogalmazta a Hamlet csúcspontjában (Lenni vagy nem lenni).

Nyilván tiszta, kizárólagos alakjában egyik út se járható. De valamelyik mindig vezető elv.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6616204326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicmen 2020.10.03. 10:19:21

A magyar értelemben vett baloldali olyan ember, ............................................

Iggen! Olyan! Nézeteim szerint ez a baloldali-jobboldali meghatározás, a maga klasszikus eredeti jelentésében már nem áll meg, az idő túlhaladta, a régi ismérvek nem illenek a mostani bal-jobb oldalra! Nem is ez a lényeg, a figyelmemet a meghatározás ellentétet magában hordozó volta keltette fel! Ugyebár egy ellenkező (politikai) oldalinak a nézetei, érdekei, a józan ész törvényei szerint kellene, hogy találkozzanak a másik oldaléval, hiszen alapvető érdekeknek túl kellene nőniük a politikán, ám még sincs így és több példa is van rá, hogy politikai oldal, akár a saját érdekei ellenére is támad, rombol, tagad valamit, csakhogy ezzel a másik oldalnak ártson, keresztbe tegyen, akár gyerekes módon, dacosan is! Bár mindkét oldalon megtalálható a jelenség, de a baloldalon sokkal kórosabb/

cicmen 2020.10.03. 10:23:30

folyt. meg kellene már érteni, hogy a politikai pártállás nem kívánja meg az állandó szembenállást mindenben,l fel kellene már hagyni ezzel a degenerált, állandóan hisztériázó mongolidióta viselkedéssel!

midnight coder 2020.10.03. 18:44:50

Ez a definíció elég nagy marhaság. A baloldal eredetileg a munkások érdekeit védte a tőkésekkel szemben. Ez az ipari forradalom környékén még viszonylag egyszerű volt, elvégre világosan látszottak a határok, és a nemzetállamok és nemzeti vállalatok idején elég jól működtek az olyan dolgok, mint Pl. sztrájk.

Mára a dolgok nagyban megváltoztak. Először is, a munkásosztály mint olyan megszűnt létezni. Nincs már olyan, hogy 10 000 vasmunkás dolgozik egy helyen, és a cégnek ez az egyetlen gyára. Ma a multi ha a melós sokat ugrál simán arrébb viszi a céget egy vagy sok határral, vagy fullra automatizálhatja is a termelést, de valójában a munkások is eltűntek, munkavállalók maradtak eléggé heterogén érdekekkel.

Ráadásul ahol a baloldal hatalomra került, ott kiderült róla, hogy olyan mint az alkohol: öl, butít és nyomorba dönt. Ezért aztán a baloldal ma már annyira nyíltan nem is létezik: vannak a nagyon lájtos szocdemek, vannak a zöldek, vannak nyugaton az úgynevezett konzervatívok. És immár nem a munkásosztály érdekeit védik, hanem az "elnyomott" kisebbségekét: a deviánsokét, a perverzekét, a bűnözőkét, az európaival inkompatibilis kultúrákból érkező migránsok tömegeiét. Azaz lényegében az európai civilizáció ellenségei lettek, miközben végig azt hazudják, hogy ők maguk az európai civilizáció.

A másik oldalon kb. mindenki jobboldali - sőt szélsőjobbos - aki nem ők.

Gery87 2020.10.03. 19:06:47

Szerintem pont a jobboldali Fideszes az aki beletörődik abba hogy hát "vannak hibák, lopnak, stb de ez van...." kritikátlanok. Egyéb jobboldaliság meg az épp aktuális 5%-os széljobb akárkiken kívül nincs.
A baloldai kritikusabb volt mindig a saját oldalával szemben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.03. 19:12:08

@Gery87:

Mindkét oldal megbocsát saját magának szerintem, ez nyilvánvaló, spt ebben semmi gond nincs.

sync 2020.10.04. 08:55:42

Akkor én jobboldali vagyok, mert nem akarok beletöródni a fasizmusba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.04. 09:00:46

@sync:

Mármint mit értesz fasizmus alatt? Az eredetit vagy a liberális fantáziát róla?

cicmen 2020.10.04. 11:22:12

@MAXVAL birсaman közíró: Mármint mit értesz fasizmus alatt? Az eredetit vagy a liberális fantáziát róla?...................................................

Bár nem vagyok a téma szakértője, de a fasizmus egy egészen használható rendszer volt és a rossz hírét egyedül az akkori szövetségének és a vereségének köszönheti, ami miatt utólag megbélyegzik!
Mielőtt valaki felvetné, Mussolini gyarmatosító törekvései, háborús idétlenkedései és katonai pofára esése nem írható az ideológia számlájára, jártak így mások is, teljesen különböző nézetek birtokában, ez csak egy sikeresnek mondható belpolitikus külpolitikai és katonai csődje!
Emlékezzünk csak, hogy az amerikaiak, amikor Mussolini ellenes erőket kerestek, akkor a maffiához, ehhez az aljas és undorító bűnszövetséghez fordultak!

midnight coder 2020.10.04. 12:21:38

@sync: Pedig Európának most pont az a legnagyobb baja, hogy túltolták az antifasizmust.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása