magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kapitalista Komszomol

A múlt hónapban új munkahelyen kezdtem dolgozni. Általában 2-évenként szoktam munkahelyet változtatni, csak egyszer esett meg, hogy valahol 4 teljes évig ott ragadtam.

Mivel az új munkahelyeken a kezdet mindig felkészítés, tréning (csak nagyon szar helyeken nincs ilyen), ilyenkor az ember szembesül az agymosás áldozataival. Hiszen a legtöbb kolléga jellemzően nagyon fiatal, a 24 éves kisebbik fiam korosztálya, sokaknak ez az első munkahelye egyenesen. Azaz nem most lettek agymosottak, nem is éppen az új cég hibája az egész, hanem egyszerűen a környezet ezzé nevelte őket.

Amióta megjelent a munkaerő-piacon ez a nemzedék, a helyzet mindig mindenhol ez. A 80-as években születettek még nem voltak ilyenek, ezt meg kell erősen állapítanom. Aki viszont 1990-től kezdődően született, ott egyre több az agymosás-áldozat. Szerencsére - s ez nagyon jó hír - ma se ők a többség, de pont ezért tűnik ki ez a furcsa kisebbség.

Azt írtam, kapitalista Komszomol, mert a kommunizmus-kori agresszív fiatalokra emlékeztet, akik akkor szintén kisebbség voltak. Akik komolyan elhitték a hivatalos ideológiát.

Pár tipikus kérdés. Mondjuk maradok háromnál: mi okoz neked a munkádban kielégülést, mi számodra a boldogság, mik pozitív tulajdonságaid.

Ezek olyan kérdések, melyeknek sok értelme nincs, de lehetne rájuk akár értelmes választ is adni. Lássuk a válaszokat!

Mi okoz neked a munkádban kielégülést?

  • őszinte válasz: az, hogy a munkahely nem túl stresszes, munkámat képes vagyok elvégezni, s rendesen megfizetnek érte,
  • őszinte, politikailag korrekt, udvarias válasz: az, hogy megbecsülik munkámat,
  • komszomolista válasz: az, hogy a cég fejlődik munkámnak köszönhetően.

Mi számodra a boldogság?

  • őszinte válasz: az, hogy az életem harmónikus legyen, szellemileg, lelkileg és anyagilag is biztonságban,
  • őszinte, politikailag korrekt, udvarias válasz: az, hogy céljaimat elérjem,
  • komszomolista válasz: számomra a cég érdeke a magánérdekem is, így a cég sikere boldogsággal tölt el.

Mik pozitív tulajdonságaid?

  • őszinte válasz: nyugodt, türelmes, empátiás, aktív, segítőkész ember vagyok,
  • őszinte, politikailag korrekt, udvarias válasz: csapatjátékos vagyok,
  • komszomolista válasz: munkaholista és perfekcionista vagyok.

Akkor szoktam nagyot röhögni, amikor a komszomolista válasz annyira sablonná válik, hogy már senki se veszi komolyan. De a komszomolista aktivista ilyenkor se szokta észrevenni magát.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8016209906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2020.10.04. 09:58:59

Természetesen a mintázatok hasonlóak.
De nem árt még egyszer felhívni a figyelmet arra, hogy az ideológiai küzdelem két célja, iránya teljesen ellentétes.

Amíg a kommunista komszomol szerint a közösségért/népért/országért kell feláldoznod magad a munka oltárán,
addig
A kapitalista komszomolban a cég piaci sikeréért/a tulajdonos profitjáért kellene megtenned ugyan ezt.

"Fogjuk meg és vigyük" vs. "Fogjátok meg és vigyétek"

midnight coder 2020.10.04. 12:29:26

Jó szar helyeken dolgozhatsz, vagy roppant szar melód lehet. Nálunk is voltak softskill tréningek, de azok inkább arról szóltak, hogy hogyan lehet Pl. egy ügyféllel jó kapcsolatot kialakítani hosszú távon, vagy hogy hogyan kell sikeresen kommunikálni. Amik amúgy kimondottan hasznos dolgok az adott cégtől függetlenül is. Pl. ugyanez a kommunikáció sikeresen alkalmazható bármilyen hülyével szemben, Pl. hivatalnok vagy tetszőleges más ügyintéző, vagy akár egy agyhalott indián.

midnight coder 2020.10.04. 12:35:57

@Mr. Hyde: "Amíg a kommunista komszomol szerint a közösségért/népért/országért kell feláldoznod magad a munka oltárán, addig A kapitalista komszomolban a cég piaci sikeréért/a tulajdonos profitjáért kellene megtenned ugyan ezt."

Ami a te szempontodból kb. ugyanazt jelentette, csak a szocializmusban jóval kevesebb pénzért. Ahogy akkor mondták, a dolgozók a konyakot a vezetőiken keresztül élvezhetik.

Mr. Hyde 2020.10.04. 13:07:28

@midnight coder:

Valóban kevesebb pénzért, de cserébe viszont szinte minden esszenciális szociális szolgáltatás kielégítő színvonalon elérhető volt általánosan és ingyenesen.

Jelenleg ezek a szolgáltatások a piacon vehetők meg pénzért. Persze azok számára akik meg tudják fizetni, ugyanis a munkák alulfizetettsége nem változott.

A "praktikusan hasznos" munkahelyi tréningek az oktatáskiszervezés és a kultúra leépítésének példás esete.

A tőkés rendszerben az iskola csak az alapvető funkcionális készségek kialakítását szolgálja, épp csak azon a szinten, hogy azok vállalati tréningeken a cég számára specifikusan hasznos képességekké legyenek alakíthatóak.
Ezekben a folyamatokban kiválóan megfigyelhető az elidegenedettség szakszerű kifejeződése.

midnight coder 2020.10.04. 18:10:42

@Mr. Hyde: Annyira "kielégítő" szinten ma is elérhetők a szociális szolgáltatások. Egészségügy akkor is szar volt, ma is pont azért szar mert azóta sem nyúltak hozzá. Az oktatás ugyan jobb volt, de leginkább azért mert akkor nem kellett a polkorrektség szent nevében az elmebeteg és a született bűnöző gyerekeket a többi között oktatni.

"Persze azok számára akik meg tudják fizetni, ugyanis a munkák alulfizetettsége nem változott."
Ezt az előző mondatodban magad is cáfolod.

"A "praktikusan hasznos" munkahelyi tréningek az oktatáskiszervezés és a kultúra leépítésének példás esete."

Ezeket a dolgokat a szocialista rendszerben sehol nem kaptad meg. Kis hazánkban a hazai cégek pont azért akkora hulladékok, mert Pl. a vezetőik alapszinten sem tanultak meg soha sem emberekkel kommunikálni, sem embereket irányítani. A magyar vezető a munka oroszlánrészét végzi el: ordít. És csak akkor érzi jól magát, ha az alkalmazottak tarkóját lesve ellenőrzi, hogy a munkaidejük minden másodpercét munkával töltik-e. Ennek aztán két következménye van: a dolgozók sokkal szarabbul dolgoznak, másrészt neki sincs ideje másra a melósai mikromenedzsmentjén túl, ergo a szél viszi előre a céget és nem a vezetés irányítja azt. Nincs időd trendeket figyelni, a stratégiát tervezni ha azt nézed hogy a Jucika előtt napi 8 órában csak az Excel van-e nyitva.

A magyar polgár fejébe a szocializmusban (is) beletolnak egy rakás teljesen hasznavehetetlen információt amit kb. az iskolából kilépés után azonnal el is felejtett. És ez semmit nem változott.

Mr. Hyde 2020.10.04. 18:39:49

@midnight coder:

Az egészségügyhöz viszonylag gyakran hozzányúltak az elmúlt 30 évben: elvettek belőle.
Ami még működik, az lényegében a szocializmus erodált maradványa.

A munkahelyi tahóskodás szintén az elmúlt 30 év kulturális és morális rohadásának eredménye. A kifogásolt vállalati viselkedés alapvetően az ügyeskedéssel privatizáló, vadkapitalista vállalkozó jellemzője. Azoké, akiknek a politikai-ideológiai képviselői már a 70-es évek óta a piaci viszonyok felé elmozdulást szorgalmazták.

A kulturált társas érintkezéshez alapvetően nem konyhapszichológiai fogásokkal házaló céges tréningek kellenek, hanem empátia készség és irodalmi műveltség.

+1
Fölösleges tudás tehát nincsen, csak olyan pillanatnyilag rendelkezésre álló információ, amely az aktuális probléma megoldása szempontjából irreleváns.

midnight coder 2020.10.05. 09:37:01

"Az egészségügyhöz viszonylag gyakran hozzányúltak az elmúlt 30 évben: elvettek belőle.
Ami még működik, az lényegében a szocializmus erodált maradványa."

Kórházbezárások voltak, de az igazi baj nem ezzel van, hanem magával a rendszerrel. A kórház nemigen érdekelt abban, hogy a betegek oda menjenek gyógyulni. A személyzet meg pláne nem. Innentől kezdve csak és kizárólag az egyes emberek felelősségérzetén és szakmai elhivatottságán, esetleg a személyes szimpátián, vagy kapcsolatokon múlik hogy mi történik veled.

"A munkahelyi tahóskodás szintén az elmúlt 30 év kulturális és morális rohadásának eredménye."

Egy fenét. Tapló főnökök a szocializmusban is voltak. Sőt, ott voltak csak igazán. Tolták a piros biciklit: felfelé nyal, lefelé tapos. Aztán többnyire ezek szerezték meg kabátgombért a cégeket a privatizélés idején: nem a mezei melós privatizélt, hanem a vezérigazgató elvtárs, szakszervezeti vezető elvtárs, párttitkár elvtárs. Nekik voltak meg a jó elvtársi kapcsolataik ehhez, ők tudták a trükköket hogy hogy lehet fillérekért kárpótlási jeggyel, a melósoktól felvásárolt MRP részvényekkel felvásárolni a céget.

Aztán volt egy másik csoport, amikor a jó kőműves még vett maga mellé embereket és így alapított céget. Aztán lehet, hogy a jogszabályokat többé-kevésbé megtanulta, különös tekintettel a trükkökre - illetve aki nem, az kihullott - de ilyen hülyeségekre mint emberek irányításának elsajátítása soha nem pazarolta az időt.

"A kulturált társas érintkezéshez alapvetően nem konyhapszichológiai fogásokkal házaló céges tréningek kellenek, hanem empátia készség és irodalmi műveltség."

Attól, hogy elolvastad a Kincskereső Kisködmönt és a Bánk Bánt nem fogsz tudni kommunikálni. Az persze nem baj, ha van szókincsed, de sok-sok minden van ezen túl.
Az empátia is fasza dolog, de ritkán vezet közelebb a céljaid eléréséhez, különösen ha a másik fél nem annyira empatikus.

+1
Azt az információt, ami semmiféle probléma megoldásának a szempontjából nem releváns hívjuk feleslegesnek. :-)

midnight coder 2020.10.05. 10:58:53

@Deak Tamas: Gimiben tananyag volt. Arra már nem emlékszem, hogy kötelező olvasmány volt-e, de mintha lett volna.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása