magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hogyan látják Közép-Ázsiában?

Érdemes néha a dolgokat megnézi más szemszögből is. Én pl. ezért olvasok szinte csak ballib médiákat magyar médiafogyasztásomon belül. De ugyanez igaz a történelemre is.

A közép-ázsiai népek sokkal jobban ismerik a mi, európai nézetvilágunkat, s meglepődnek, mi mennyire nem ismerjük őket.

Pedig hatalmasak a párhuzamok.

Nálunk - azaz Európában - az a narratíva, hogy volt a Római Birodalom, melynek nyugati része a késő ókorban megsemmisült, keleti része pedig ezer évvel később, s sose állt újra össze, de máig hat: az idegen népek részben átvették a Római Birodalom kultúráját, de akik nem vették át, azokra is jelentősen hatott. Az eredeti latin és görög népek rendjét átvették a teljesen idegenek is, germánok, szlávok, stb., sőt még az Ázsiából jött volt hódítók is, lásd magyarok, bolgárok. Még az EU alapeszméjében is benne van: ez valamilyen kisebb, csökkentett formában a Birodalom visszaállítása.

Közép-Ázsiában a Római Birodalom szerepét Kína játssza. Kína a III. században esett szét, azaz kicsit korábban, mint ahogy a Római Birodalom nyugati fele. Ami nálunk a germán törzsek szerepe volt Rómában, az Kínában a mongol törzseké. Még abban is egyezés van, ahogy Rómát sikerült ideiglenesen visszaállítani a VI. században (lásd I. Jusztinianosz császár hódításai nyugaton), úgy ez Kínában is megtörtént (lásd Szuj-dinasztia 581–618).

A mindenhol megismétlődött harc a nomád-félnomád népek és a letelepedett népek között, mely szintén mindenhol az előbbiek sikerét hozta először, azonban végül mindig az utóbbiak győztek, vagy leigázva a nomádokat vagy azokat letepésre kényszerítva.

A fő eltérés Európához képest: Kína tartósan újraegyesült a XIII. században - éppen a Magyarországon tatároknak hívott mongolok uralma alatt -, s ez az egység azóta is megvan.

A környező idegen népek egy része meg vagy kínai identitású lett, vagy maradtak idegenek: mongolok, türkök, irániak. Máig a lakosság Kínától északra és nyugatra ezekből a népekből áll. A keveredés hatalmas, az identitás pedig nyelvfüggő.

Vallásilag a kép nem hasonlít Európára: a térség népeinek ősvallása csak Kínában maradt meg, attól északra a buddhizmus hatott, nyugatra meg az iszlám.

Az általános képzet az, hogy a Hun Birodalom utódai a teljes régióbeli lakosság. E szerint a hunok legnagyobb része asszimilálódott a környező népek - köztük a bolgárok - közé a hun állam megszűnésekor, leghosszabb ideig a hun identitás a Kaukázusban maradt meg (őket nevezik a magyar források szabíroknak), mai utódaik a kumikok a mai Dagesztánban. Maga a hun identitás megszűnt a X. században, a mai kumikok se tekintik magukat hunoknak, csupán belőlük származó népnek.

A beszélt nyelv esetleges: maga a hun nyelv hovátartozása se biztos (egyesek szerint türk, mások szerint ugor nyelv, de olyan elmélet is van, mely szerint iráni nyelv volt). Ugyanaz igaz a régió népeiről is: a régió déli részén pl. gyakori volt a nyelvváltás az iráni és a türk nyelvek között.

A mongol hódítás érdekes vonása volt, hogy a mongol nyelvet nem igyekeztek terjeszteni, a régióban pl. a mongol uralkodók is a türköt használták.

A fő elképzelés szerint a hunok után a türkök, majd a mongolok hozták létre a következő nagy birodalmat a térségben, s ennek szétesése a XIII. sz. végén 4 önálló utódállamot eredményezett:

  • északkeleten, mely teljesen kínai lett, s uralta Kínát a XIV. sz. végéig (Jüan-dinasztia),
  • délnyugaton az Ilhán Birodalom, mely Perzsiát és környékét uralta a XIV. sz. közepéig,
  • délkeleten a Csagatáj Kánság, mely részben fennállt a XVIII. sz. elejéig (utolsó megmaradt része a mai Ujgúria területén),
  • északnyugaton a XVI. sz. elejéig fennállt Arany Horda.

A mongolok hódításai során lett megsemmisítve az első türk állam, ennek keleti maradványa Ujgúria, a nyugati rész pedig magában foglalta a magyarokat és a bolgárokat is. Ennek a türk államnak a meghódításával kezdődött a mongol birodalom kiépítése.

Hogyan lehet, hogy az ugor nyelvű magyarokat és szláv nyelvű bolgárokat a régióban rokonoknak tekintik? Pontosan azért, mert az emberek tudják, a nyelv változhat, de a származás nem. Márpedig mind a magyarokat, mind a bolgárokat onnan származóknak tekinti a helyi közvélekedés. Jellemzően a bolgárokat a régió délkeleti részéről, míg a magyarokat inkább északkeletről szokás eredeztetni, de ez máig nem tisztázott kérdés.

S persze a helyiek röhögnek a modern bolgár és magyar ultranacionalista hiedelmeken is, melyek megpróbálnak azonosítani valamelyik ősi népet egyetlen maival (lásd: hunok=magyarok). Mivel helyi közvetlen tapasztalat a keveredés és nyelvváltás, senki se gondolja magát azonosnak valamely korábbi állapottal. A hunok egyik leszármazói a magyarok a helyiek szerint, de van még több tucatnyi egyéb leszármazott, s hun nép mint ilyen nem létezik ezer éve immár.

Térkép: türk (zöld), mongol (kék), finnugor (piros) államok, valalmint autonómiák Oroszországban és Kínában:

sárga - egyéb kínai autonómiák

Címkék: közélet
15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6216518894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.05.10. 06:47:29

Már nem emlékszem ki idézte valamilyen könyvben a kínai utazók vagy kereskedők a császárnak írt beszámolóit, amelyek hangulatban és tartalomban teljesen megegyeztek Kolumbusz leveleivel.

midnightcoder2 2021.05.10. 07:17:51

Mondjuk mi magyarok viszont az utóbbi ezer évben nemigen váltottunk nyelvet - pedig mennyivel jobb lett volna ha már az 1800-as években átállunk a németre vagy az angolra...

Ugyanakkor genetikailag már szerintem nem sok közünk van az egykori alacsony, barna bõrû õsmagyarokhoz. Ahogy amúgy ez igaz kb. mindenkire aki itt lakik, lásd Pl. az itteni zsidóság, akik ugyanolyan fehér emberek mint mi. Még a cigányok is világosodnak, pedig õk csak pár száz éve vannak itt.

kiskisutca 2021.05.10. 09:24:58

@midnightcoder2:

"németre vagy az angolra..."

Az angol, hogy jön a képbe? (akik akkor kivándoroltak, azoknak sikerült.)

Esetleg francia, netalán orosz. (Ha úgy alakul a történelem)
Vagy a helyi nyelvek (is!) megmaradása: szlovák, horvát, román (persze a német, de nem, mint az Udvar, hanem a helyi lakosság nyelve.)
(A latinnak akkor már 0 esélye volt.)

Szerintem is negatívum, hogy a mai magyarság be van zárva a rokontalan anyanyelve börtönébe.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.10. 09:39:03

@midnightcoder2:

Volt esély a németre váltásra. De éppen ez ELLEN harcolt a reformkor - sikeresen.

kiskisutca 2021.05.10. 10:48:12

@МАХVАL bircaman közíró:

Ja, még a német anyanyelvű polgárok is magyarra váltottak.

"sikeresen"

mc2 szerint, meg szerintem is ez inkább negatívum.

_Neville 2021.05.10. 15:00:12

@МАХVАL bircaman közíró: Látod, nem kell a bolgárokig menni, hogy a múltkor általad megírt asszimiláns, lelkes önfeladó iskola képviselőivel találkozz, mindjárt akad pár hazai képviselő is a kommentelők között...

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.05.10. 17:59:32

@kiskisutca: a magyar nyelv feladása egyenlő a magyar nemzet halálával.
Abban a korban még evidens volt mindenkinek szerencsére így nem váltunk németté.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.05.10. 18:00:28

@kiskisutca: csak tudnám miért kommentelsz itt magyarul...

Gery87 2021.05.10. 23:32:09

@midnightcoder2:

Az identitás él tovább ami több mint ezer éves...a többi nem számít, mert változik, változott mindig....kivéve a nyelvet, bár arra is mondják hogy valójában az avarok nyelve volt eredetileg....az ősmagyaroké meg valami türk....
ezt sok turulbaszó nem érti, nem akarja érteni.

Gery87 2021.05.10. 23:33:10

@kiskisutca:

Miért lenne negatvum?
A többi környező nép sem tart előrébb attól hogy értik egymást valamennyire....

Gery87 2021.05.10. 23:33:58

@МАХVАL bircaman közíró:

Én ebben nem hiszek.....ilyen alapon akkor a cseh és lengyel nyelvnek még jobban el kellett volna tűnnie.

Rodney_2 2021.05.11. 03:29:24

@midnightcoder2: Az itteni zsidóság azért "fehér", mert jellemzően askenázi zsidó, akiknek genetikailag semmi köze az Izrael területén az ókorban élt néphez, akik nem véletlenül hasonlítnak az arabokra, még az eredetmondájuk szerint is testvérektől származik zsidó és arab. (DNS alapú eredetvizsgálatnál 4 féle zsidót különböztetnek meg, ha ezt Hitler megélte volna...)

Ez elég bonyolult identitásokat eredményez :(

Gery87 2021.05.11. 14:56:25

@МАХVАL bircaman közíró:

lehet, de ők még rosszabb pozicióban voltak, cseh és lengyel állam kvázi nem létezett....
Ez is mutatja hogy csak úgy felülről törvényekkel nem igen lehet nyelvváltásra kényszeríteni egy többmilliós népet....úgy hogy kb nincs semmi eszköz rá....paraszti, falusi, jobbára analfabéta társadalmakról beszélünk....ez max a városokban a polgárságnál mehet.
Józsi marhára nem fog németre váltani mikor írni nem tud, és kb 15 km-es körzetben éli az életet ahhoz hogy legeltessen meg beszéljen a szomszéd komájával és elmenjen a vásárra oda a német neki nem kell....hozható akármilyen törvény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.11. 15:25:05

@Gery87:

Írországban se azonnal ment, kellett hozzá 120 év, de mára senki se beszül írül. S aki mégis beszél, az is jobban tud angolul.

Persze vannak dísznek ír nyelvű tv-műsorok, de ezek szerepe kb, az mint nálunk a matyó népviselet: www.youtube.com/watch?v=kqCEg7Prr48 - borzalmas angol akcentussal beszélő ír bemondó.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása