magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szerzői jog lopása

A torrentezés, az ingyenes illegális letöltés ellen gyakori érv, hogy ez lopás, de legalábbis a másik megkárosítása, hiszen így miből is fog megélni a tartalom készítője - a zenész, az előadó, az író, stb. -, amiből az a gyakorlati kifejlemény következik, hogy a végén senki se fog semmit előállítani, hiszen nem fog kapni érte semmit.

Ez az érvelés persze hibás, hiszen egy nagy alkotó nem azért alkot, mert pénzt szeretne, hanem számára az alkotás kényszer és élvezet. De annyiban igaz, hogy helyes lenne, ha az alkotó mégiscsak kapna valamit munkája ellentételezéseként, miközben az ingyenes letöltésből nulla összeget kap, ami biztosan nem tisztességes.

Én a magam részéről olyan digitális könyvtárral rendelkezem, hogy ha 120 éves korig is élnék, akkor is képtelen lennék mindent elolvasni. Egyrészt gyűjtök ingyenesen legálisan letölthető anyagokat, ha azok figyelemre érdemesek, másrészt tag vagyok több torrent rendszerben. Harmadrészt, még az is megesik, hogy valamit legálisan megveszek: jellemzően akkor, ha az nagyon kell, de sehol se tölthető le. Ez nem olyan gyakori, de megesik, s ha megesett, az illető anyagot feltöltöm torrentre másokra gondolva.

Munkahelyemen +200 % bérpótlék jár, ha munkaszüneti napon dolgozik az ember. S mivel munkahelyem három műszakban működik, ez gyakran megesik. A múlt hónapban ez többször is megesett, így a szokásosnál magasabb bérhez jutottam. Ilyenkor aztán szoktam extra dolgokra költeni. Többet között vettem egy magyar e-könyvet legálisan. Itt szembesültem most ismét azzal az élménnyel, hogy a papíralakban 5699 Ft-ba kerülő könyv elektronikus alakban 4190 Ft, azaz az eredeti ár 74 %-a. Ez abszolút nevetséges tekintve, hogy az e-könyv esetében a kiadó és a terjesztő költsége nulla körüli. S ez nem valamiféle abszurd magyar gyakorlat, mert Amerikában erősen hasonlók az arányok, nem ennyira durván, de ott is igaz, hogy az e-könyv csak kicsivel olcsóbb a papíralapúnál.

A megoldás pedig kézenfekvő. Ahelyett, hogy az iparág ragaszkodna foggal körömmel egy korábbi privilegizált helyzethez, újítani kellene. Hiszen már a könyvnyomtatás feltalálása 500 éve is súlyosan károsította a korábbi privilegizált réteg érdekeit. Gutenberg előtt hatalmas pénzeket lehetett keresni másolással: az ember kölcsönkérte az őt érdeklő könyvet, azt bevitte egy másoló mesterhez, aki azt kézzel lemásolta pár nap munkával. Egyes egyházi intézmények is szépen ki tudták egészíteni jövedelmüket azzal, hogy a papok amikor nem láttak el papi feladatokat, "másodállásban" megrendelésre másoltak.

Manapság a másolás immár másodperces munka, nyomdagép se kell, s a "másolat" azonos az eredetivel.

A megoldás egyszerűen a legális torrent lenne, ahol alacsony előfizetési díjért az ügyfél letölthet. Nyilván a szerző egy-egy letöltésért nevetséges összeget kapna így a normál könyvterjesztésben elérhető jutalékhoz képest, de ez mennyiség ez részben kompenzálná. Csak a legnagyobb szerzők számára lenne ez előnytelen.

Egyes lapok esetében már létezik ilyen működő ötlet, lásd pl. Lap Tapír, de korlátozottabban a Digitál Stand is (bár ez utóbbi irreálisan drága), csak ezt a modellt kellene kiszélesíteni.

 

Címkék: közélet
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9016578064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fundaluk 2021.06.03. 07:41:01

Tényleg jó lenne a könyvekre is valami előfizetéses szolgáltatás mint a zenékre a Spotify és hasonlók.
Amúgy az e-bookokat sajnos megdrágítja a 27%-os ÁFA. Az elektronikus könyvek nem minősülnek könyvnek hanem olyanok mint például a szoftverek Áfa szempontból. Ezért nem lehet rájuk alkalmazni a kedvezményes 5%-os kulcsot. Ha jól tudom ez valamilyen uniós szabályozás és az ebook kiadóknak sem kedvező de idáig nem sikerült rajta változtatni. Valahol azt olvastam hogy a nyomtatott könyvek piacán érdekelt cégek lobbiznak erősen hogy fennmaradjon ez a kedvezőtlen állapot. De lehet ez csak összeesküvés elmélet :)
Új kiadású könyveket meg szoktam venni legálisan ebookban. Úgy gondolom az írók, fordítók, lektorok munkáját azért illik honorálni. Régi kiadású könyveket le szoktam tölteni én is.

midnight coder 2021.06.03. 08:17:50

Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy maga az író nevetségesen alacsony összeget kap a könyv árából. Ami papír könyv esetén nem nagy csoda: a lektorálás ugy mindenképp játszik, de a papírkönyv után ott a tördelés-szerkesztés, a levilágítás, és persze a fizikai könyv legyártása, majd a raktározás, a terjesztés, a fizikai könyvesboltok költsége, és persze az is, hogy ha legyártasz 100 000 példányt akkor abban ott áll a pénzed amíg el nem fogy.

2021.06.03. 10:58:18

Birca, igazán megoszthatnád velünk a gyűjteményedet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.03. 11:07:05

@zavaleta:

Mi kell? Talán megvan.

Nyilvános megosztás valószínűleg szankcióval járna.

Gery87 2021.06.03. 17:00:21

Eleve a szerzői jog, szellemi tulajdon mint olyan hosszú távon egy élősködés...."kizsákmányolás"...semmi több!
Az hogy valaki X idő alatt kitalál valamit, akár egyvalamit (pl egy dal) és abból él élete végéig vagy kap valami pénzt évtizedekig.....nonszensz!
Nem vagyok naiv, ingyen és puszira nyilván kevesebb alkotás születne, mert a semmiért kevesen dolgoznak, ez is munka és be kell árazni....de ami ma van az túlzás.
PL ez a 70 év.....nevetséges! Pláne hogy örökölhető is, nekik semmi közük hozzá.....a vérség lófasz....a szellem nem öröklődik!

Én minden ilyet max 20 évben korlátoznák....addig élvezze a hasznát, alkosson új valamit, ha nem akkor "lehet menni vissza a balettba ugrálni"....

Mr. Hyde 2021.06.04. 21:42:00

A szerzői jog kérdése egyre kevésbé kezelhető a kapitalizmus számára az információs társadalomban.

Ennek a szocializmus lesz a megoldása. Minden alkotás közkincs, miközben az alkotó a munkájának, szükségleteinek megfelelően részesül az egyéb javakból.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.08. 13:13:41

@Mr. Hyde: hogy ennek mennyire a szocializmus lesz a megoldása, itt van valami 1919 dicső napjaiból.

antikva.hu/images/item_image/644/732003.jpg

vergyula 2021.06.08. 14:34:57

@Deak Tamas: Tetszik a megfogalmazás, "A törvény teljes szigorával üldözzük".
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása