magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Félretájékoztatás

Szovjet Pravda típusú cikk a Mércében: a tények hiányoznak, de az értékelés megvan tízszeresen. Hisztérikus cikk a spanyol Vox párt ellen, mert annak elnöke Budapesten vendégeskedett.

Olyan szinten abszurd a cikk, hogy érdemes foglalkozni vele.

A Vox párt történetét jól ismerem. Sok mindenben tipikus újjobbos párt, de a spanyol specifikumok miatt mégis egyedi jelenség.

A spanyol modern történelem annyiban hasonlít a magyarra, hogy ugyanúgy volt benne egy 40-éves diktatúra, csak az nem baloldali, hanem jobboldali volt.

A Franco-diktatúra után ismét bevezetésre került a liberális demokrácia. Az első választás 1977-ben volt (Franco alatt is voltak választások, de azok a szó polgári demokrata értelmében nem tekinthetők azoknak, ugyanis nem volt pártok közti versengés, s a legfelsőbb hatalom független volt a választás eredményétől, azaz ugyanúgy, ahogy Kádár alatt Magyarországon, bár a Franco-rendszer azért kicsivel demokratikusabb volt a Kádár-rendszernél, a parlament kicsit több volt, mint formális, nem működő díszlet).

Lassan kialakult Spamyolországban aztán a helyzet, hogy lett két erős, egyre inkább liberális tömb - egy enyhén jobboldali és egy enyhén baloldali. A jobboldal a Franco-kor állampártjának reformereiből lett, míg a baloldal az illegális ellenzék mérsékeltjeiből. (Ezek legstabilabb alakulatai a Néppárt - Partido Popular - és a Spanyol Munkás Szocialista Párt - spanyol rövidítésével PSOE.) Mellettük pedig regionális - elsősorban katalán és baszk - pártok, valamint kisebb marginális pártok, köztük hagyományosan a legerősebb párt a kommunisták voltak.

1982-ig a jobboldal kormányzott, aztán a baloldal, majd többször váltották egymást. Más erő - leszámítva a regionális pártokat - nemigen rúgott labdába. A legnagyobb kispárt, a kommunisták 5-10 % között mozgott, aztán lassan mikropárt lett belőlük.

Amikor a rendszer kezdett kifáradni - ahogy az egész nyugati világban, az ezredforduló után -, Spanyolországban is kezdtek megjelenni az új erők. Mivel azonban itt a jobboldal a rossz múlt jelképe, a volt diktatúra miatt, így az erjedés baloldalon kezdődött. Az újbal berobbant, egy időben 20 % fölötti eredményt tudott elérni és képes volt magába integrálni a volt kommunistákat is - ez az újbal a Podemos párt ("podemos" spanyolul = kb. "képesek vagyunk").

Mára kifáradtak. Végül ahelyett, hogy leváltották volna a szocialistákat (PSOE), a kisebb partnerük lettek. Ezzel lassan vesztik el hitelüket, hiszen az egyértelműen liberális szocialisták támogatásával nehezen egyeztethető össze az újbalos program.

Éppen a napokban történt meg velük a migránsválság miatti új csapás. A Podemos eredetileg migránspárti, a spanyol kormány (melynek része a Podemos is) szeret jelképes akciókat végrehajtani, pl. befogadni olyan "menekülthajókat", melyeket Olaszország nem enged kikötni. Ehhez képest, amikor közvetlen válság alakult ki, lásd idén májusban a marokkói hatóságok megharagudtak Spanyolországra, s ezt azzal fejezték ki, hogy a marokkói-spanyol közös szárazföldi határ védelmét abbahagyták a marokkói oldalon - az eredmény: több ezren másztak be spanyol területre. Persze a spanyol kormány - amiben a Podemos elnöke miniszterelnök-helyettes! - most hirtelen józan észről tett tanulságot, azaz igyekezett megvédeni a határt a hadsereg bevetésével. Amivel nincs is semmi gond, csak éppen teljesen az ellenkezője, mint amit a Podemos mondani szokott e kérdésről.

Szintén problémát okozott a Podemos-vezér magánélete. Azzal meg nem lett gond, hogy a párt egy fiatal funkcionáriusával, egy nála 10 évvel fiatalabb pszichológus hölggyel titkos kapcsolata lett, amit aztán nyilvánosságra is hozott. A botrány abból indult, hogy összeköltöztek, majd vettek egy házat egy kifejezetten jó környéken 600 ezer euróért. Bár semmilyen vád nem merült fel a pénz eredetével kapcsolatban, pénzügyileg minden teljesen tiszta, ez mégis disszonáns elemnek tünt az addigi "éhes proletárvezér" képhez képest. S az se segített, hogy a koalíciós kormányban, ahol Iglesias miniszterelnök-helyettes, miniszter lett az élettársa is (a de facto házaspár azzal bizonyítja "baloldaliságát", hogy hivatalosan nem házasok), mégpedig az erősen kamuszagú "egyenlőségügyi minisztérium" vezetését kapta.

a spanyol médiák hónapokig az Iglesias-család házával foglalkoztak - a legviccesebb kampányelem, hogy valaki egy "refugees welcome" táblát akasztott a kerítésre

Aztán persze a jobboldalon is elindult a változás. Lett a Ciudadanos nevű párt (a szó jelentése: Polgárok), mely tulajdonképpen pont ugyanaz, mint ami a magyar Momentum akart volna lenni a ballib egyesülés előtt: fiatalos, friss, klasszikus liberális párt. Persze azzal a jelentős eltéréssel, hogy ez Spanyolországban természetesen jobboldal, de itt már a magyar politikai élet a furcsa, hogy klasszikus jobboldali szöveggel baloldalinak lehet számítani. A Ciudadanos is elért 15 %-ot, bár azóta a párt összeomlott, eltaktikázták magukat, az eredeti cél végülis a Néppárt helyére lépés lett volna, de a Néppárt vezetése sokkal ügyesebbnek bizonyult. Ezután megpróbálták a Néppártot immár jobbról támadni, de ezt viszont nem vette be a szavazótábor.

S megjelent a Vox is ("Vox" latinul "hang", a párt nevének spanyolos ejtése "boksz", ami spanyolul nem asszociál a boksz nevű sportra), amihez hatalmas áttörés kellett. Nem is tudom ezt igazán lefordítani magyarra, de kb. olyan ez, mintha Magyarországon megjelenne egy új párt, mert azt állítaná, Kádár Jánosnak alapvetően igaza volt, s bár követett el súlyos hibákat, mégis: a kommunizmus egy nagyszerű cél. S mindez működne, mára ez a párt lenne a legnagyobb kispárt a parlamentben, a harmadik legerősebb párt lenne!

Nyilván a konkrét esetben nem Kádár, hanem Franco a támpont. De érzékeltetni akartam a hatást.

A Vox 2015-ben indult először választáson, akkor még az 1 % is elérhetetlennek tűnt, aztán 2019-re hirtelen 10 % feletti parlamenti párt lett, a szavazótábora 60-szorosára nőtt. A legutolsó választáson immár 15 %-ot szerezve a harmadik párt.

Alapvetően több tényező is segítette a Voxot:

  • eltelt egy nemzedék Franco után, s ma már nem automatikusan tabu a Franco-korszak,
  • a 2008-as világválság, melyre se a középbal, se a középjobb, se a kommunisták/újbalosok nem tudtak választ adni,
  • szakítás a francóizmus időtmúlt formájával, s részben tartalmával is,
  • az általános kiábrándulás a 2 nagy spanyol politikai erőből, azok titkos egyeszségeiből és korrupt gyakorlatából,
  • üres tér lett a spanyol közéletben: nem volt erő, mely kifejezte volna az antiprogresszivista nézetvilágot,
  • s végül az internet, melynek hála megtalálták egymást olyan emberek, akik korábban nem merték nyíltan hangoztatni véleményüket, de így egymásra találva, rájöttek: nincsenek egyedül - a Magyarországon is aktív CitizenGo internetes mozgalom, mely társadalompolitikai kérdésekben nyíltan szembeszáll a progresszivista értékrenddel volt a legfontosabb erő a Vox mögött.

Vannak dolgok, melyekben a Vox hasonlít a hasonló újjobbos európai pártokra, de van pár specifikus elem is, ezek:

  • a Vox gazdaságpolitikailag nem populista, sőt egyenesen ultraliberális, a kapitalizmus problémáit több kapitalizmussal akarja megoldani - ennek oka az, hogy az antikapitalizmus annyira összefonódott Spanyolországban a baloldallal, hogy egyszerűen nem-baloldaliként képtelenség ezzel egyetérteni,
  • a Vox erősen nacionalista, az ilyen pártoknál megszokottnál erősebb mértékben - ennek oka az, hogy a spanyolországi autonómiák ellen csak így lehet fellépni,
  • a VOX támogatja az USA-t, az amerikaellenesség szinte teljesen hiányzik,
  • a Vox támogatja a spanyol monarchia intézményét abban a formában, ahogy az ma működik.

A spanyol politikai élet pozitív eleme a humor. Az egymás kigúnyolása ugyan első látásra negatívumnak tűnhet, de mégis, ezzel emberközeli lesz az ellenfél. Mind a Vox, mind ellenfelei kiválóan alkalmazzák ezt. Nekem a kedvencem ebben a TV3 katalán állami tv-csatorna Polònia című szatirikus műsora. A katalán nyelvet sajnos csak 30-40 %-ban értem meg, de a szatírikus műsor szkeccseinek zöme spanyolul van, nem katalánul, a spanyol pedig egykor anyanyelvem volt, s bár már nem az, ma is jól értem, Ez a tv-csatorna katalán függetlenségpárti, így érthető módon az autonómiák eltörlésével kampányoló Vox a legádázabb ellenségük.

De lássuk magát a cikket! A cikk szerint a Vox "nem hajlandó az egyetlen héten partnere által meggyilkolt öt nő (és egy gyermek) emléke előtt néma csenddel tisztelegni a madridi Kongresszusban" és "azokban a régiókban, ahol erre lehetősége van, megpróbálja felszámolni a nők jogegyenlőségét és védelmét előmozdítani hivatott intézményeket, a finanszírozás vagy a működés ellehetetlenítésével". Mi is a valóság? Az említett 5 megölt nő esetében a Vox javasolta, legyen néma felállás minden családi erőszak áldozata miatt, ne csak a heteroszexuális férfiak által megölt nők miatt. Ezt a baloldal elutasította, s ez után tagadta meg a részvételt a megemlékezésben a Vox. Kb. mint a "black lives matter" és "all lives matter" sztori előadva spanyol verzióban. Ami pedig a nőellenes intézkedéseket illeti, egyszerűen arról van szó, hogy a Vox leépíti a feminista ihletésű szabályokat, melyek súlyosan diszkriminálják a férfiakat.

A kovetkező állítás: a párt "kísérő nélküli menekült gyerekek befogadása ellen kampányol, esetenként a kiskorúak szállása előtt, leendő bűnözőknek, falkának titulálva őket kísérő nélküli menekült gyerekek befogadása ellen kampányol, esetenként a kiskorúak szállása előtt, leendő bűnözőknek, falkának titulálva őket". A valóság: a Vox ellenzi az illegális migrációt, abban az alakban is, hogy egyesek a gyerekeiket előre küldik, majd "családegyesítés" címszóval csatlakoznak hozzájuk immár legálisan.

A cikk fokozza a szörnytetteket: a Vox nem csak nőket és gyerekeket üldöz, de még arra gonosztettre is képes lenne, hogy elintézi, a spanyol iskolákban spanyol zászló és spanyol himnusz legyen! Bizonyára ez hatalmas botrány minden prpgresszívista számára, de józan ésszel nem világos, mi is ezzel a konkrét probléma.

Amiről szó van valójában az a Magyarországon jól ismert jelenség, amit immár Spanyolországban is ki mernek mondani egyesek: a kettős mérce. Ha az egyik oldal - konkrét esetben az ultraprogresszívek - a saját ügyeiket terjesztik a társadalomban, akkor az "fejlődés", amit mindenki köteles kérdés nélkül megtapsolni, míg ha az ellenvéleményen lévők is elmondják akaratukat, az "fasizmus".

A cikk végkövetkeztetése: Santiago Abascal - a Vox vezetője - "emberellenes politikákat szorgalmazó megélhetési gyűlölködő". Bár sok mindenben nem értek egyet Abascallal, elsősorban liberális gazdasági elképzeléseivel, meg a kisebbségellenességét is kontraproduktívnak tartom, de nem látok benne se emberellenességet, se gyűlölködést, az egész Vox jelenség arról szól, hogy megjelent egy olyan erő, mely képes kifejezni azok véleményét is, akik szerint nem egy agresszív kisebbségnek kellene meghatároznia az ország politikáját. A szerző szerint "alulról szervezkedő" mozgalom lehetne a Vox ellenszere, miközben a Vox éppenhogy abszolút "alulról szervezkedő" - ezért is ennyire mérgesek rájuk, gyakorlatilag átvették a baloldal hálózatépítési technikáját, majd azzal egy a baloldali szervezeteknél sokkal sikeresebb mozgalmat alakítottak ki.

Abascal és a felesége

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3916581206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2021.06.05. 08:43:43

Az újbaloldal legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nagy elánnal idealisztikus boldog jövőt hírdet, ahol minden probléma és ellentmondás konfrontáció nélkül megoldódik egyetlen kormányciklus alatt, aminek mindenki tevőlegesen részese lehet, nem kell mást tenni, mint jóemberkedni.

Ez persze nem jön be, hatalmas elkúrás lesz a vége, az újbaloldal még vonalasabb atlantista seggnyalást csinál mint az elődjei a szociális reformok megmaradnak szavak szintjén és valójában neoliberális megszorítò gazdasági terror zajlik, keményebben, mint valaha.

Az embereket jó durván cserbenhagyják, mondhatni keményen átbasszák és erre az emberek ugye átpártolnak az egyetlen követelezetesen erőt és kompromisszummentességet mutató politikai párthoz, ami rendre a klasszikus kapitalista-nacionalista szélsőjobboldal.
Ennek oka az, hogy az embereknek az alapszinten megvan a józan esze (nem alapszinten buták, de alapszinten meg a baloldalnak nincsen meg az esze, hiába nagyon intellektüel a baloldal nem-alapszinten).
Szóval az embereknek megvan alapszinten a józan esze, és ezért azt mondják, hogyha úgyis kapitalista terror meg megszorítás van, akkor csinálja olyan, aki legalább hitelesen képviseli, közvetíti azt, nem hasonlik meg önmagával. Ezért elkezdik támogatni a szélsőjobboldalt.

Erre az újbal siránkozásba és kritikába kezd, amitől még szánalmasabb szerepbe kerül és így hatékonyan biztosítja a rendes kapitalista jobboldal várhatóan középtávon stabil hatalmát.

Az újbal funkcióját tekintve a tőke trükkje. Ennek lényege a kapitalizmushoz képesti alternatívát kontroll alatt felmutatni játékból, azaz kijátszani a lehetőségét, majd végignézetni a lejáratódását, hogy immár kétségek nélkül lehessen folytatni a rendes kapitalista politikát.

Az újbal olyan mint a védőoltás.
Azért fejlesztik a tőkések, hogy be tudják vele oltani a társadalmat a kapitalizmus kritikával szemben. Az újbal antitest-termelési faktora 100%-os.

Rendkívül figyelemre méltónak találom ezt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.05. 09:06:16

@Mr. Hyde:

Egy példa: "fizessenek a gazdagok". Ez azt jellenti újbalul, hogy a jobban kereső kisembert agyon kell adóztatni, a tőkés viszont fizessen 0 adót.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.05. 09:07:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: lesz még több nacionalista párt valószínűleg. Nem tudom követed-e a digochoeu-t, már ott is megjelent a buta galíciai nacionalizmus. Amikor a "horta" szó "castellanismo" - röhej.

Mr. Hyde 2021.06.05. 09:16:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Igen, rendre ezt hozzák ki.

Az adóztatás egyébként nagyon bonyolult és hatékonytalan eszköz.

A meghatározó szektorok tőkés nagyvállalatait nem adóztatni vagy feldarabolni kell, hanem simán csak állami-társadalmi tulajdonú közművekké alakítani és kész.

Ezzel a problémák 90%-a azonnal kezelhető és nem kell adóztatni senkit.

Boldeone Bull 2021.06.05. 10:44:55

@Mr. Hyde: A meghatározó szektorok tőkés nagyvállalatait nem adóztatni vagy feldarabolni kell, hanem simán csak állami-társadalmi tulajdonú közművekké alakítani és kész."

A kapitalizmus a magántulajdon primátusán , sőt , " szentsègèn alapul- így ezt lehetetlen megtenni. Másrèszt, gyorsan vesztesèhessè \működèskèptelennè tennè az addig nyeresèges nagyvállalatot, ha államilag kinevezett komisszárok vennèk át az irányítást , a piaci környezetben kiválasztódott vezetők helyzett. A tőkès nagyvállatok többsège nyílt vègű rèszvènytarság - így már rèszben "társadalmasítva " van a vagyonuk, vannak kisrèszvènyesek stb. ( őket kártalanítani kellene )
Államilag szervezett irányítási , gazdálkodási környezetben a legtöbb vállalat verenykèptelen. A nyeresèges működèshez szüksèg van a tulajdonosok kockázatvállalási hajlandóságára, folyamatos tőke akvirálásokra , tőkebefektetèsekre, felvásárlásokra, nemzetközi piaci terjeszkedèsre , innovációra , stb...
Az állami szerepvállalás lehetsèges a közművek , az alapinfrastruktúra , esetleg a bányászat területèn- de a legtöbb gazdasági ágat jobb ha bèkèn hagyja az állam!

Mr. Hyde 2021.06.05. 11:07:27

@Boldeone Bull:

Engem ez a premissza hidegen hagy. Én kommunista vagyok, nem érdekelnek a nagytőke szempontjai. Értem őket, de nem tartom fontosnak.

Mr. Hyde 2021.06.05. 11:15:41

@Boldeone Bull:

Nem az elvi tulajdonviszonyok számítanak, hanem a termelés célja, a termelés módja. A tulajdonviszonyok csak ezt képezik le.

A humanista álláspont az, hogy a társadalmi érdek fontosabb, mint a profit-értelemben vett nyereségesség.

Közgazdasági értelemben véve tehát nem baj, ha egy nagyvállalat vagy szektor nem működik nyereségesen, ha a tevékenysége a társadalmi javakat gyarapítja.
A nagytőkét, a transznacionális vállalatokat non-profit közművekké, közszolgáltatókká kell alakítani és szociális szektorként üzemeltetni professzionális adminisztrációval.

A piaci viszonyok megmaradhatnak a kis - és középvállalatok szintjén valamint az adminisztratív tervszektornak teljesen alárendelt és kiszolgáltatott, nem stratégiai jelentőségű magántulajdonú nagyvállalatok esetében.

A technológiai fejlesztéséért elsődlegesen a bőkezűen finanszírozott akadémiai kutatás-fejlesztés felel (közfoglalkoztatott műszaki és humán értelmiség).

Boldeone Bull 2021.06.05. 11:52:26

Az ember genetikai\biológiai determinációiból adódóan elsősorban arra törekszik, hogy a saját genetikai állományát adja tovább minèl sikeresebben ès az utódai minèl nagyobb előnybe kerüljenek a társadalom más tagjainak utódaival szemben. Az egyèn legnagyobb biztonságát a vagyonfelhalmozás jelenti ( relatív biztonság persze ). Közössèget is azért alkottak az emberek , hogy együtt mèg erősebbek legyenek, pl legyőzzèk a rivális közössèget. Kèsőbb az erősebb, ügyesebb ,intelligensebb kiemelkedett - ès erejèt arra használta fel, hogy kihasználja többit : kisajátította a javakat , elvette a termènyfelesleget ès felállította a saját erőszakszervetèt - így megszületett az állam , amely szilárd hierarchiákon alapuló rend . A hierarchiák egyes szintjein osztályok vannak , ez rèszben ma is igaz ( ebben Marxnak igaza volt )
Az utópisztikus társadalom a magántulajdon szerelem háttèrbe szorul ès "mindenki a kèpessègei szerint járul hozzá a javak termelesèhez és igènyei szerint vesz ki" - az viszont nem működik. Az egyènt a genetikai determinaciói működtetik: mindenki a saját èrdekeit nèzi elsősorban, ès csak utána a közössègèt ..A humanizmuson alapuló társadalom - mèg - nem működik. Majdnem mindig az önèrdek győz, az egyèni boldogulás ...
A szabadpiaci kapitalizmus azon alapul , hogy a társadalom azon belül az egyènek minden viszonya egymással piacosítható ès pènzben kifejezhető èrtèkű. A kereslet - kínálat egyensúlyviszonyai pedig meghatározzák az árakat ...
A " dog eats dog " világkapitalizmus a nemzetek közötti versengès színtere is, így egyetlen nemzet sem fogja a nagy nemzetközi vállalatait államosítani ( legfeljebb vegyes tulajdonosi forma jön lètre, mint Kínában ) mert szüksèg van rájuk a gazdasági előnyök megszerzèsèhez.
Egy biztos : amíg nincs nemzetközi egysèg - olyan meg lehet soha nem lesz - addig többè- kevèsbè ez a rendszer marad fenn, mert az államok közötti èrdekharc legjobb eszköze a kapitalista nagyvállalatok versenye..
Nem vèletlenül mondák anno , hogy : " Világ proletárjai egyesületek !" - anèlkül ( meg azzal sem igen ) lehet utópisztikus társadalmi rendszert felèpíteni...

Mr. Hyde 2021.06.05. 11:59:23

@Boldeone Bull:

A genetika nem csak az egyed szintjén érvényesül, hanem a létforma szintjén is.
Tehát a gén célja (ha van ilyen) a létforma fennmaradásának biztosítása.

Ha a természetes szelekció érvényes a társadalmi rendszerekre is, akkor a történelmi középtávon a kapitalizmusnak sem elvi sem gyakorlati téren nincsen esélye a szocializmussal szemben.
Amennyiben a természetes szelekció nem érvényes a társadalmi rendszerekre, akkor a levezetésed érvénytelen.

Mindenesetre az idő múlik, így az egyetlen utópisztikus gondolat az, hogy a jelenlegi társadalmi rendszer lényegi változások nélkül örökké fennmarad.

Boldeone Bull 2021.06.05. 15:40:14

@Mr. Hyde: akkor a történelmi középtávon a kapitalizmusnak sem elvi sem gyakorlati téren nincsen esélye a szocializmussal szemben."

Konkrètan mièrt is? Ahol bővített újratermelès van, ott szüksègszerűen a javakat a piacon ès piac törvènyei szerint osztják el. A piacra termelőket pedig mindig az individuális èrdek, a "profit-termelès" mozgatja , nem pedig a kollektív, össztársadalmi èrdek ( ha lètezik egyáltalán olyan....)
Az anarchokapitalizmus tagadja mindenfajta állami beavatkozás lètjogodultságát- legfeljebb a rend fenntartása, külső vèdelem ès jogorvoslat terültèn - avatkozzon be ( az állam) az egyènek közötti interakciókba
A kapitalizmus úgy tűnik , egy stabil lètformája az emberisègnek , hiszen többè- kevèsbè ,amióta az emberi civilizáció lètezik, egyfajta " kapitalisztikus " gazdálkodási forma valósul meg , ráadásul ma sem látjuk semmi jelèt, hogy valahol rendszert akarnának váltani . A kommunista kísèrlet mindenhol elbukott , mert nem felelt meg az ember biológiailag determinált alapösztöneinek, elfojtotta az emberi kezdemènyezèsket : nem engedte, hogy az emberek szabadon kiemelkedjenek vagyont szerezzenek maguknak , hanem homogenizálta, elonyomta az idividumokat. A kommunista társadalmi rendszer , sehol nem valósult meg eredetileg elgondolt formájában , de mindenhol erőszakos disztópiavá vált, ezèrt nem gondolom , hogy valaha az emberisèg alkalmazni fogja a " klasszikus formájában "
Egy másik jelentős gátja a kommunista társadalom megvalósulásának , hogy a klasszikus osztályviszonyok már jelentősen átalakultak : a proletariátus helyett\ mellett új osztályok \ rètegek vannak , sok esetben rendkívüli jólètre szert tève a globális munkamegosztásban. Ők már nem biztos hogy akarják váltani a kapitalizmust , a társadalom nem csak anyagi , hanem ideológiai èrtelemben fragmentált , ennek lekèpezèsère pedig a nyugati típusú plurális demokrácia sokszínűsège a legalkalmasabb .
Nem tudok elkèpzelni olyan helyzetet , hogy egy kommunista párt egyeduralomra jusson egy fejlett országban .
A többè- kevèsbè szabadpiaci versenygazdaság ès a plurális demokrácia kombója a járható út, a nyugati , individualizmuson alapuló kultúrkörben biztos ...

Mr. Hyde 2021.06.05. 19:08:18

@Boldeone Bull:

Már miért lenne a piac szükségszerű?

A természetben semmi sem működik piaci alapon. Az emberi biológiai szükségletei sem piaci alapon működnek.

A piac az elosztás egyik módja. Bizonyos esetekben hatékony, bizonyos esetekben káros.
A szabadon versenyző piacoknál, ahol a profit nem jelentős, ott a piac jó eredményeket képes produkálni az elosztás terén.
A monopolisztikus szektorokban, ahol a méretgazdaságosság a működés előfeltétele, vagy a szociális szektorokban semmi értelme sincsen a piaci viszonyok erőltetésének.

kiskisutca 2021.06.07. 12:59:46

"a spanyol iskolákban spanyol zászló és spanyol himnusz legyen!"

Ja, csak ők a katalánokra is rákényszerítenék! Ez nem OK.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 13:42:27

@kiskisutca:

Ez a kérdés abszolút nem egyértelmű.

A spanyol nemzet eleve úgy lett, hogy egyesült Aragónia és Kasztília. Majd ezek meghódították a többit. Na most, Katalónia gyakorlatilag az ősi Aragónia közvetlen folytatása.

kiskisutca 2021.06.07. 14:41:52

"Katalónia gyakorlatilag az ősi Aragónia közvetlen folytatása"

Nyelvileg is?

Manapság az új nemzetek nyelvi alapon szerveződnek, pl. az észak-macedón, hiába a bolgár az előzményük, már egy új nemzet.

A skótok kicsit kivétel ez alól, de ez az angol nyelv kitüntetett szerepe miatt van, meg gondolom a két nyelv közötti hatalmas távolság is közre játszik.

(Mondjuk a spanyol himnusznak ezért nincs jelenleg szövege.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 14:50:26

@kiskisutca:

Mindegy, nem ez a kérdés. Ma van katalán nemzet, ez szimpla tény. A gond itt az, hogy még Katalóniában is csak a lakosság kb. fele akar függetlenséget.

kiskisutca 2021.06.07. 14:55:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"csak a lakosság kb. fele akar függetlenséget."

Lesznek többen, ha jobban cseszegeti őket a VOX.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása