magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A nap hülyéje

A kínaiellenes hisztizés hülyéje címet az MSZP alelnöke, Komjáthi Imre nyerte el.

Lássuk miket mondott a tüntetésen a Mércének:

  • "különbséget kell tenni a marxista ideológia és az elnyomó államkapitalizmus között",
  • "neki nem az egyetem ideológiájával van problémája, hanem azzal, ahogyan a Fudan egyetem területet vesz el a Diákvárostól, ráadásul mindezt a magyar adófizetők pénzéből finanszíroznák"
  • "sokakban zavart okoz a kommunistázás, mivel a kommunizmus sehol sem valósult meg".

Próbáljuk ezeket kibogozni. Komjáthi szerint tehát a marxizmus jó dolog, a kapitalizmus meg rossz dolog. Oké, ez a véleménye, amihez joga van (persze ez a vélemény marhaság, de most ez hagyjuk!), viszont ha így gondolja, akkor ő miért van egy kapitalizmust pártoló, antimarxista pártban, s főleg miért tölt be ott egyenesen alelnöki posztot?

A következő kövekeztetés: Kínában a rendszer nem marxista, hanem államkapitalista. S mivel Kína "szörnyű diktatúra", így nyilván az egyetem is a hivatalos állami ideológiát követi. Tehát a kínai egyetem államkapitalista. De miért nincs vele baj, ha Komjáthi 30 másodperccel korábban még azt mondta, baj van vele?

A kommunizmus nem valósult meg? Persze olcsó szójáték egy szó több jelentésével érvelni. Lásd, ősszel nem hullottak le a fákról a levelek, mert nem láttam egy postai borítékot se a fák alatt. De eleve mi köze az egésznek ahhoz, hogy megvalósult-e a kommunizmus, még ha el is fogadjuk, hogy az nem valósult? (Most hagyjuk azt, hogy nem valósult meg, mert megvalósult.) Nyilván az antikommunizmus nem elsősorban a - szerinte sose megvalósult - kommunizmus elutasítását jelzi, hanem eleve az eszme ellenzését.

Persze a dúsgazdag ballib miliomosokkal "éhségmenetelő" Komjáthitól valóban nem várható el túlzott logika és értelem, dehát ez a szint még a kamuéhezésen is túlmegy.

A röhej persze az, hogy Komjáthit saját gazdái fogják a szőnyeg szélére állítani. Ugyanis éppen elkészült az "antikommunista ellenzék a kommunista Fidesz ellen" narratíva, mire Komjáthi beleköp a levesbe.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7516583082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sync 2021.06.06. 09:19:33

Ideológiai katyvasz uralkodik a világon. A régi iránytűk nem segítenek. Csak a fasizmus friss.

Mr. Hyde 2021.06.06. 09:45:00

A kínai állampárt ideológiája a marxizmus, ezt minden megnyilvánulása alkalmával hangsúlyozza az elnök.

A marxizmus, minden más szocialista ideológiától eltérően úgy tekint a kommunizmusra, mint a kapitalizmus következményére.

Az államkapitalista időszak szakasza Lenin szerint elkerülhetetlen adottság.
Ennek lényege annyi, hogy az államkapitalizmus az a berendezkedés, amikor a kommunisták irányítják a termelőerőket a kapitalizmusban, olyan módon, hogy az a szocialista társadalom gazdasági előfeltételeit hozza létre.

Amennyiben ezeket az államkapitalizmusokat kommunizmusnak nevezzük, akkor valóban sok helyen megvalósult ilyen.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2021.06.06. 09:56:59

Bármi áron feltűnést kelteni, még akkor is ha ez visszafelé sül el. Konkrét termék reklámjánál ez működik, a politikában ritkábban. Kíváncsi leszek, pl. a Jobbiknál ez mennyire lesz hatásos.

Boldeone Bull 2021.06.06. 11:02:29

@Mr. Hyde: Ennek lényege annyi, hogy az államkapitalizmus az a berendezkedés, amikor a kommunisták irányítják a termelőerőket a kapitalizmusban, olyan módon, hogy az a szocialista társadalom gazdasági előfeltételeit hozza létre."

A kèrdès csak annyi, hogy èrvènyes- e a marxista törtènelemfilozófiai megkezelítès, ès a kínai rendszerben most a szocializmus előfeltètelit hozzák lètre, majd onnan a kommunizmusba ugranak , vagy ez csak egy ázsiai , kollektív típusú , totalitárius rezsim megvalósult formája , ahol a marxizmus tulajdonkèppen semmi másra nem szolgál , mint egysèges ideológiai alapot adjon a kizárólagos hatalom , a diktatórikus rezsim fenntartására, ennek a hatalmas országnak az összefogására. Kínában dog eats dog kapitalizmus van : rendkívüli vagyoni különbsègek jellemzik a társadalmat , nagyobb mint Európában, ès egysèges társadalombiztosítás, nyugdíjrendszer sincs. Kína nem a szocializmus "előszobája" , hanem egy Crony- kapitalizmus, az ázsiai viszonyokra optimalizálva. A pártvezetès milliárdos , "tőkés " vagyonokat birtokol , miközben a vidèki Kínat a nagy szegènysèg jellemzi , de mindez normális állapot a magát meritokratakènt ès marxistakènt meghatarozó elitnek

Boldeone Bull 2021.06.06. 11:30:54

Magával az ellenzèki akcióval viszont nem èrtek teljesen egyet. Kínát nem èri meg megsèrteni , hiszen , most egyfajta privilegizált helyzetben van Magyarország , amit lehet nem kellene elveszteni. Ellenzèki oldalról nèzve ez egy olyan ügy - könnyű támadási felület- , amit nemzetközi szintre is ki lehet vinni ès jó esèly van rá hogy legyőzik a kormányt , azonban pürrhoszi győzelem lesz ez.. Ha Kína azt látja , hogy itt tömegek vannak Fudan- ellen , akkor annak komoly következmènyei lehetnek ..

Mr. Hyde 2021.06.06. 12:39:41

@Boldeone Bull:

Igen, érvényes.

A jelenlegi kínai politikai-makrogazdasági modell lényegében pontról-pontra megegyzeik azzal, ami le van írva a Kommunista Kiálltványban.

Mr. Hyde 2021.06.06. 12:45:34

@Boldeone Bull:

A 300-500 milliós Európának a világ legfejlettebb térségeként is nagyjából 150 évig tartott valamiféle értékelhető társadalombiztosítási rendszer kiiépítése és ez is a kommunizmus kihívása miatt indulhatott el egyáltalán.

Kínában a világ egyik legszegényebb országa volt, amikor a kommunisták 72 évvel ezelőtt átvették a hatalmat, a népessége pedig 1,4 milliárd fő.

2050-re Kínában lesz a világ legjobb társadalombiztosítási rendszere, ha tartják az 5 éves terveket (általában tartják.)
Ez azt jelenti, hogy kínai szocializmus 3x akkora népességre, majdnem kétszer olyan gyorsan fog jobb szociális rendszert kiépíteni, mint a nyugati kapitalizmus leggazdagabb országai.

Mr. Hyde 2021.06.06. 12:46:09

@Boldeone Bull:

Kínában nincsen mélyszegénység immár.

Boldeone Bull 2021.06.06. 14:23:44

@Mr. Hyde:
Ez azt jelenti, hogy kínai szocializmus 3x akkora népességre, majdnem kétszer olyan gyorsan fog jobb szociális rendszert kiépíteni, mint a nyugati kapitalizmus leggazdagabb országai."

Az ilyen sommás vèlemènyekkel azèrt vigyáznèk. Kína mindig - már a ókorban ès a közèpkorban is - a világ legnagyobb nèpesedèsi ès gazdasági központja volt , most az törtènik , hogy talán visszaszerzi ( ha visszaszerzi ) règi pozícióját. Mindezt persze kapitalista gazdálkodási viszonyok között, ès nem ázsiai típusú termelèsi rendszerben.
A kínai jövő mèg bizonytalan : most vannak azon problèmák előtt, amelyen a nyugat már règen túl van ..Tulajdonkèppen, a gazdasági fejlődès egyre inkább lassul már ott is, versenyelőnyüket sok szempontból elvesztettèk, a nyugati tőke - főleg a covid óta - kifelè vonul, ès szinte minden országgal politikai ellentètbe kerültek : India, Ausztrália, Fülöp- szigetek , Vietnám , USA vagy az EU ...
Formálódik a kínaellenes világszövetsèg...
Kína egyèbkènt egy èlhetelen ország a mai napig : extrèm lègszennyezès, sűrűn lakott, szennyezett , èlhetetlen környezet - ezèrt van az , hogy a jómódú kínaiak igyekeznek elhagyni az országot

Boldeone Bull 2021.06.06. 14:33:01

@Mr. Hyde: Kínai " szocialista rendszer " valójában a világ egyik nagy vagyoni egyenlőtlensègeket mutató országa .
www.ceicdata.com/en/china/resident-income-distribution/gini-coefficient
Az elmúlt 6 èvben már nagyon nem olyan irányba fejlődnek , hogy ezek az egyenlőtlensègek a kiegyenlítődès irányában változzanak ( előtte igen..)

Mr. Hyde 2021.06.06. 15:29:10

@Boldeone Bull:

A gini-vel óvatosan érdemes dobálózni, mert a mutató alapján Európa egyik legegyenlőbb országának Ukrajna jön ki.

Na most Ukrajna esetében az alsó társadalmi rétegek vagyona nem valószínű, hogy növekedett volna az elmúlt tíz évben, ami alatt viszont Kínában teljesen megszűnt a mélyszegénység és radikálisan nőtt a nominális, az egy főre jutó és a vásárlóértéken számolt GDP is.

midnight coder 2021.06.06. 15:29:36

@sync: Ja. Minden fasiszmus ami normális.

Mr. Hyde 2021.06.06. 15:38:39

@Boldeone Bull:

Ezeket bizonyára azokból kiindulva gondoltad ki, amiket a 2000-es évek elején hallottál Kínáról.

Tényleg érdemes lenne megnézned az aktuális adatokat:
Kína ma a világ első számú célországa a működőtőke befektetések számára, a szankciók és a Covid ellenére.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.06. 15:45:53

@Boldeone Bull:

A kínai átlag életszínvonal jelenleg kb. az albán szint, azaz a magyar fele. Látszólag ez rossz, de 30 éve indiai szint volt még, s ez ahhoz képest sokszoros javulás.

A kelet-kínai részeken pedig az életszívonal a magyar szinten van, a speciális gazdasági övezetekben.

ulpius66 2021.06.06. 16:29:47

Eccer valamelyik oknyomozó újságíró megkérdezhetné a kínai, orosz, török, kazah, stb...kormányokat, hogy mire számíthat Magyarország velük kapcsolatban, ha a választásokon a kínai, orosz, török, kazah, stb-GYŰLÖLŐ ELLENZÉK KERÜL HATALOMRA?
(SŐT..... mire számíthatnak a nálunk élő kínaiak, oroszok, törökök, stb ha győznek az őket gyűlölő ballibsik....)

Boldeone Bull 2021.06.06. 18:48:00

@Mr. Hyde: Kína ma a világ első számú célországa a működőtőke befektetések számára, a szankciók és a Covid ellenére."

Èn nem így tudom. FDI- ben ( foreign direct investment ) számos nyugat ország megelőzi Kínát. 2020- ban meg minden tőkebefektetès eleve lefeleződött.
A világon megváltozott a szemlèlet Kínával kapcsolatban , mindenki felismerte a veszèlyt , amit Kína jelent a világra. Nyilván egy majdnem 1,4 milliárdos piac fontos marad , de az arányok eltolódak : az olcsó bèrű munka megy Kínába , a magas hozzáadott èrtèkű meg otthon marad nyugaton. Egyre erősebb a geopolitikai összefogás Kína ellen , mert egyre agresszívebb módon viselkedik Kína,lsd: indiai határvillongások, vietnámi halászhajók elleni támadás, Fülöp- szigetekkel territoriális vita ès Japánnal, Taiwan fenyegetèse.. Kínának csak nagyon kevès barátja van , azok sem demokratikus országok ...

Boldeone Bull 2021.06.06. 19:02:55

az olcsó bèrű munka megy Kínába " Helyesebben : Indiába

Boldeone Bull 2021.06.06. 19:18:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Most Kína lett az első számú közellensèg a világon , ezt használja ki a magyar ellenzèk, mert ahogy látom , a tegnapi tüntetèst már felkapta a világmèdia ... A kínai vezetès pedig most egyèbkènt is extrèm sèrtődèkeny hangulatban van , megharagudhatnak Orbánèkra is, hogy Kína számára provokatív elnevezèsű utcákat jelöltek ki, de a kormány nem avatkozott be ....
Majdnem biztos vagyok benne , hogy nem lesz Fudan- projekt , ahogy az No Olimpiai kampány is " betalált" ...
Viszont a kínaiakat nem jó felbosszantani , mert ők nem az EU, hogy minden politikai támadást elnèznek ....

Boldeone Bull 2021.06.06. 19:22:33

Gulyás Gergely is úgy tűnik , azt erősíti meg, hogy az ellenzèk megnyerte a Fudan - ügyet:
telex.hu/belfold/2021/06/06/gulyas-gergely-fudan-egyetem-nepszavazas

0dzsud0 2021.06.07. 08:48:01

Az a kép nagyon tetszik, még mindig nevetek. :DD

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 09:29:05

@0dzsud0:

Az még a korábbi fellépéséről van, amikor mártírt akart játszani.

midnight coder 2021.06.07. 09:38:57

Szerintem Kínában mindig is császárság volt, csak most épp a kommunista pártnak hívják a császárt. Ahogy Európában is királyság van a mai napig, csak most parlamentnek hívjuk a királyt. Az alattvalók és a hatalom viszonya alapvetõen nem igazán változott sem Európában sem Kínában az elmúlt ezer évben.

ulpius66 2021.06.07. 09:54:52

Kibaszott bölcs dolog az ellenzék részéről a kínaiak fikázása!!!!

Ez legalább annyira hatásos, mint a buzik házasságának és gyermek-örökbe fogadásának támogatása!

"A német vállalatok csupán négy százalékának nincsen semmiféle gazdasági kapcsolata Kínával. Négy. Százalékának. Az európai országok kínai importkitettsége jelentősen megnőtt, mióta a távol-keleti országból érkező, versenyképes árú termékek elöntötték az európai piacot."

corvinusonline.blog.hu/2021/06/04/minden_ut_kinaba_vezet_a_globalis_ellatasi_lancok_aktualitasai

ulpius66 2021.06.07. 10:45:07

Egy kicsit plagizálok!

"A nap hülyéje
A kínaiellenes hisztizés hülyéje címet az MSZP alelnöke, Komjáthi Imre nyerte el."

A MAI NAP HÜLYÉJE: KARIGECI!!!!

HÁLA A MAGASSÁGOS JÓ ISTENNEK, NEM ÁLL LE!

"Karácsony Gergely: Az első győzelem már megvan!"

index.hu/belfold/2021/06/07/karacsony-gergely-fudan-egyetem-gulyas-nepszavazas-diakvaros-tuntetes-neps

KARIGECI A BEJEGYZÉSÉBEN VÉGIG FIKÁZZA A KÍNAIAKAT!!!!!

vergyula 2021.06.07. 10:56:57

@ulpius66: Én nem látok benne fikázást. Kimond 1-2 dolgot, melyeket egyébként az EU is kimondott Mo. kivételével.
Ugye jól értem, hogy azért nem csatlakozunk a Kínát elítélő nyilatkozatokhoz, mert azok a gyakorlatban úgysem változtatnának semmin, s így legalább kormányunk barátságosabban tud üzletelni Kínával?

ulpius66 2021.06.07. 11:37:18

@vergyula:

Én, Ulpius Tamás meg úgy látom, hogy a ballibsik, konkrétan Karigeci, Kína-ellenessége, a kínaiak elleni kirohanásai már olyan közhangulatot teremtenek Magyarországon, hogy a ballibsik hatalomra jutása esetében a kínaiak élete nem lesz biztonságban Magyarországon!

KONKRÉTAN A BALLIBSIK ÁLTAL FELHECCELT CSŐCSELÉK MEGLINCSELI AZ ITT ÉLŐ KÍNAIAKAT!
( és a zsidó holokauszt után jön a kínai holokauszt.....)

vergyula 2021.06.07. 11:40:30

@ulpius66: Várj, csak fokozatosan. Először bojkottálni kell a kínai kaját. Aztán minden kínai terméket. Mondjuk az emberek nagyrésze onnantól meztelenül járna, de sebaj, nyár van.

Billy Hill 2021.06.08. 15:55:07

@vergyula: "Ugye jól értem, hogy azért nem csatlakozunk a Kínát elítélő nyilatkozatokhoz, mert azok a gyakorlatban úgysem változtatnának semmin, s így legalább kormányunk barátságosabban tud üzletelni Kínával?"

Meg a Mutti is. Meg mindenki más az EU-ban. Van erre szakszemélyzet (OV), akire mutogatni lehet, hogy miért nem sikerül valamit összehozni... amit valójában sokan nem is akarnak összehozni...

vergyula 2021.06.08. 22:02:52

@Billy Hill: Oké, de a Mutti nem szokta vétózni a hasonló nyilatkozatokat.

Billy Hill 2021.06.08. 22:16:51

@vergyula: Neki már nem is kell. :-)

Billy Hill 2021.06.08. 22:18:22

@Billy Hill: Mármint vétóznia. Arra ott a MasterCard, akarom mondani a Zorbán... És mindenki boldog, Fenegyerek fenekedett, karaván haladt...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása