magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

1999

Itt van egy esemény, mely számomra minden mást elhomályosít: a háború Szerbiában. Ez tartósan hatott rám, s alapjaiban megváltoztatott.

Az éppenhogy NATO-tag Magyarország azonnal bekapcsolódik a Szerbia elleni agresszióba. Hatalmas szégyen. Minden este láttuk az agresszív katonai tömb gépeit, s imádkoztunk pilótáik és azok családja haláláért.

Azt mindenesetre láttuk: mi is ilyen bombázást kaptunk volna, pl. a NATO humanitáriusan lebombázta volna a Városliget az ottani földalatti iszlamista vegyifegyverek miatt, ha ellenállunk, s nem lépünk be az euroatlanti pöcegödörbe "önként".

Mindesetre ez az esemény vitt oda, hogy szakítsak a MIÉP-pel örökre, s minden szélsőjobbbal. Történt ugyanis, hogy megemlítettem MIÉP-eseknek, hogy a szerbeknek van igazuk a nyugattal szemben, mire szitkozódást kaptam válaszként, vagy olyan érvelést, hogy "tényleg igazuk van, de nem baj, mi most vegyük vissza a Vajdaságot!".

A Demokrata képes volt még cikket is közölni a témában a beszámíthatlan idióta Lovas István tollából, aki szerint "égő szerb háztetők - gyönyörű látvány". Írtam is egy levelet Lovas ellen a szerkesztőségnek, s megdöbbententem, mert ugyan levelem nem jelent meg a lapban, de érdemi választ kaptam a főszerkesztőtől, Bencsik Andrástól. Szóval Bencsik megírta nekem, érti álláspontomat, részben egyet is ért vele, szerinte is szerencsétlen volt Lovas cikke, sőt ő a közlése ellen volt, de a szerkesztőségi ülésen leszavazta őt a többség, így végül bekerült a lapszámba. Azóta tudom, Bencsik rendes ember.

Egyébként nem voltam egyedül a MIÉP hirtelen jött NATO-pártisága miatti felháborodásban. Akadt több MIÉP-szervezet az országban, mely feloszlott emiatt: többen kiléptek. Az én hozzáállásom persze nem nyomott sokat a latban, hiszen sose voltam tagjuk, csak amolyan pártoló szimpatizáns.

Hír csak egy megyei szintű MIÉP-vezetőből lett. Sajnos már nem emlékszem a nevére, de egy magyarországi szerb volt, azt hiszem Baranyában volt megyei alelnök vagy hasonló beosztásban a MIÉP-nél. Amikor a MIÉP Amerika oldalára állt a kérdésben, ő hangosan kilépett. Aztán még egy gusztustalan rövid cikk is született róla a Magyar Fórumban, hogy lám ilyenek ezek a befurakodott idegenszívűek: 300 éve vándoroltak be az ősei Szerbiából menedéket kapva a török üldözés elől, magyar hazafinak hazudja magát, de az első éles helyzetben lehull az álarc: kiderül, hogy benne még most is szerb és nem magyar szív dobog.

A szélsőjobb nacionalizmusa addig is zavart, de ez volt az, hogy rájöttem, maga az alapeszme a hibás: ugyanis a nacionalizmusok kizárják egymást. Ma már meg is tudom ezt alaposan indokolni, akkor még csak ösztönösen éreztem meg.

Mindenetre mindez visszabillentett a liberális táborba, bár immár nem annak progresszív, hanem konzervatív áramlatába. Mai szemmel persze ez csöbörből vödörbe hatás volt, de akkor ezt nem láttam át. Ma már szégyellem, de tény: odáig jutottam, hogy még Ayn Randot is kezdtem komolyan venni, sőt komolyan azt hittem, hogy Bokros Lajos egy jó politikus.

Oroszországban meg közben Putyin az új elnök. Akkor még úgy tűnt, egy jelentéktelen bürokrata az illető, aki semmin se fog változtatni. Talán ez volt legtévesebb előrejelzésem.

hazafelé: országút Budakeszi és Páty között 1999-ben

Az év fő médiaeseménye egyébként nem a NATO-agresszió volt, hanem a viszkis rabló elfogása. Amit akkor se értettem.

Címkék: közélet
34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6116558368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.06.07. 07:21:26

A jugoszláv háborúban a szerbek voltak az agresszorok. Más kérdés, hogy az egész leginkább annak a hülyének a lelkén szárad, aki ezt az egész, totálisan különbözõ értékrendû, kultúrájú, vallású népek összekeverését egy országba dolgot anno kitalálta.
Az a szerb aki a horvátok területén született és egész életében ott élt egyrészt jogosan érezte a helyet saját hazájának, másrészt nem szeretett volna egy Horvátországban élni.

Amúgy szerintem Jugoszlávia kicsiben maga volt az EU a szoros integráció után. Pont ez jönne ki ha a liberósbolsik nedves álma, az egyesült Európa megvalósulna. És kb. hasonlóan érne is véget, ha nagy mennyiségû német kezdene el teszem azt a franciáknál élni és fordítva - annyira nagy mennyiségû, hogy már megõrzi a saját kultúráját.
De ennél szerintem sokkal látványosabb lesz a multikulti okozta probléma, amikor nagyon más civilizációk lakói érkeznek tömegesen európai területre.

A másik véglet Csehszlovákia. Ott is rájöttek hogy az összebútorozás rossz ötlet, de mivel az egyik csapat az egyik térfélen élt, a másik a másikon, viszonylag konfliktusmentes volt a szétválás, és azóta sincs ellenségeskedés.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.07. 08:08:31

@midnight coder: több embernek az agyából komponálódott ez a dolog össze, pl. Ludovit Gaj az egyik aki itt Budán álmodta ezt össze magyar írók társaságában, a konkrét megvalósítás pedig Nikola Pasics érdeme. Az, hogy ami történt, és ahogy történt, Tito érdeme aki sokkal erősebben telepített mindenkit mindenhova, mint az SHS királyság - pontosan azért, hogyha szétválás lesz, az lehetetlen legyen, vagy ilyen áron legyen.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: azért történelmi tényekkel ne vitatkozzunk már, a szerbek 88%-a a XVII század óta vándorolt be, és MINDEN esetben ellenünk léptek fel. Átadnám a szót Herczeg Ferencnek, akinek van is regénye a témában, a Hét sváb, a lenti sorok a visszaemlékezéseiből származnak, a helyszín Versec, 1880.
"Szerbek nem jártak a Szavljevics-házba, kivéve Lázárevicsékat, akik azonban semmi közösséget sem tartottak
a fajukkal, (ők ezerholdasok voltak, pedig az ember,
mint előbb már megállapítottam, csak ötszáz holdig lehet
szerb.) Meg kell azonban jegyeznem, hogy Szavljevics,
mint minden szerb entellektüel, akivel találkoztam, nagyszerb volt. Mikor egyszer kissé kapatos volt, ami egyébként ritkán esett meg vele, megmutatta nekem az ágya
fölött függő jatagánt és azt mondta:
— Látod, fiam, ha eljön a szerb nemzet nagy napja,
akkor ezzel vágom el a torkotokat, pedig úgy szeretlek,
mint az édes gyermekeimet!
A jóságos öregúrból akkor a szerb lélek beszólt. Magyarok és szerbek közt fegyverszünet volt, a fegyverszünet idején mély és forró barátságok szövődtek, de mindenki érezte, hogy a barátság csak addig tart, amíg áll a
fegyverszünet."
Ha Herczeg valamiért nem konveniálna, Jókaitól a Forradalmi és csataképek című kötet ugyanez a történet.
1918-ban Milovanovics János m. kir. huszárezredes volt az, aki Szabadkára az "elnyomott" bunyevácok nevében a szerb csapatokat behívta.Ő egyébként mindössze azért tette ezt, mert arra számított, hogy a szerb hadseregben ezért előléptetik és magasabb nyugdíjat kap. Hogy honnan tudjuk mindezt? Hát utána Milovanovicsnak, miútán kevesellte az SHS állam anyagi lehetőségei, volt pofája visszajönni Budapestre, és itt kezdte intézni a nyugdíját.
Ahogy a boldogult játékvezető mondta volna, na ehhez nem kell a nókomment.

2021.06.07. 08:09:14

A konfliktus az egyik jelenkori vallásháború volt. Miért kellett volna a nyugati keresztény Magyarországnak a keleti keresztény Szerbia mellé állnia? Mi helyesen Horvátországot támogattuk, ahogy a Nyugat Amerikát leszámítva is. Ebben a konfliktusban jól látszódatak a valódi törésvonalak. Abban nyilván igazad van, hogy nem kellett volna részt vennünk a szerbellenes aggresszióban.

midnight coder 2021.06.07. 09:26:55

@zavaleta: A vallásnak itt max. annyi szerepe volt, hogy az egyik vízválasztó volt az ottani népek között. De támogattuk mint az európai kultúrával ellentétes iszlamistákat is.

Itt csak arról van szó, hogy Jugoszláviát anno a szerbek dominálták, és miután ezt elvesztették, õk léptek fel agresszíven, mert hogy számukra ez elég nagy pofára esés volt, különösen ott ahol kisebbségbe kerültek - illetve az anyaországban pedig a területvesztés miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 09:39:28

@midnight coder:

Egyszerűen történelmileg úgy alakult, hogy szerb területen alig volt horvát (kivéve a Mo-tól elcsatolt Vajdaságot, mely Jugoszlávián belül Szerbia része lett), míg fordítva nem: sok szerb volt Horvátországban. Amikor Ho. még magyar volt, a lakosság 16-17 %-a szerb volt már akkor: Kelet-Szlavónia, Dél-Baranya, Észak-Dalmácia!

A határontúli horvátok nem Szerbiában, hanem Boszniában vannak nagy tömegben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 09:40:17

@Deak Tamas:

Csakhogy nem lehet úgy együttműködni, hogy a másik érdkeit semmisnek vesszük.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.07. 09:56:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezt nem egészen értem, hogy a tételek mely részeire vonatkoztatod, de
1. ha a NATO légicsapásra gondolsz, annak azért megvolt pár aprócska előzménye, népirtásszagú kitételekkel, dobrovoljác-csetnik kedvességekkel meg hasonlókkal. Ha mondjuk a szerbek legalább illúzióját keltették volna a tárgyalásképességnek, akkor sok minden elmarad, de mint írtam feljebb: a titói államalakulat fundamentuma a kevert telepítés és a Jugoszláv Néphadsereg állam az államon belüli szerepe. Teljesen egyértelmű volt hogy a délszláv államalakulatnak nem lesz Károlyi Mihálya. Az is teljesen egyértelmű volt, hogy mi lesz.
srbija.blog.hu/2012/05/27/tito_120
srbija.blog.hu/2008/05/04/28_evvel_korabban
"Ez az aránytalanság volt a polgárháború kirobbanásának egyik oka is. Bármennyire is divatos volt vallási háborúnak titulálni a délszláv háborút, a szerbek egyszerűen nem akartak Horvátországban, vagy Bosznia-Hercegovinában élni, ennek pedig a valláshoz nagyon kevés köze volt."
2. Ha a történelmi háttérre gondolsz, az a 36 ezer bevándorló, pontosabban menekült család már 1744-ben követeli a magyarok ellenében azokat a jogokat, amelyek még a mai autonómia fogalmát is messze meghaladnák, itt jelenik meg a Vajdaság fogalma. (Amúgy mi használjuk csak mindig idegen népek földrajzi kategóriáit. A Vajdaságnak meg a Bánátnak van tisztességes magyar neve: Bács, Torontál, Krassó, Temes. ) Már egyszer említettem, érdemes végigolvasni a Bács vármegyei XVIII. századi dokumentumokat, megállás nélküli tiltakozássorozat a szerb telepítés ellen.
Vagy a határőrvidék története is bőven elég lenne. Ha csak annyit mondok, hogy ott voltak határőrezredek (a milicek, milícia) amelynek a századjai a haramok voltak, tagjai meg a haramiák, már el is meséltem mindent.

Boldeone Bull 2021.06.07. 10:09:33

Mièrt kellett volna Szerbiával szemben szolidaritást tanúsítani? A szerb állam Nagyszerbia- törekvèsei a második balkáni háborútól kezdve mèrhetetlen szenvedèst hoztak a Balkánra. Az első világháború kirobbantásában majd kèsőbb a Monarchia szètverèsèben is az orosz- csatlós ès orosz èrdekeket kèpviselő nagyszerb álmokat dèdelgető Szerbia szerepe elsődleges. Trianon bekövetkezte így közvetve a szerbeknek köszönhető...
A törtènelem mèg fel sem tárta igazán a szerbek által elkövetett rèmtetteket : nagyon helyes és okszerű volt a NATO- beavatkozás Koszovóba !
Ha abból indulunk ki , mit műveltek a dèlvidèki vèrengzèsek során : egyes források szerint 20-40 ezer magyart , nèmetet, hotvátot ès zsidót öltek meg, nemtől ès èletkortól függetlenül Tito partizánjai , a helyi "polgári" szerb lakosság asszisztálásával ..
A szerbek tomboló vadállatokkènt viselkedtek , úgy , ahogy egy kultúrnèp nem viselkedik!

erol 2021.06.07. 10:18:06

"s imádkoztunk pilótáik és azok családja haláláért."
Nagyon kedvesek vagytok, de szerencsére az imák szart sem érnek.

erol 2021.06.07. 10:25:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Miért hány pilóta halt meg a családjával együtt? Mármint a bevetés közben, különben nincs értelme, hiszen előbb utóbb mindenki meghal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 10:42:57

@erol:

Ez Isten dolga.

Materialista alapon akarpd Istent tesztelni, ez reménytelen vállalkozás.

vergyula 2021.06.07. 10:43:31

@erol: A helyes hozzáállás a fontos. Imádkozni a nyugati agresszor pilóták, és - nem utolsósorban - családjaik haláláért. Nem, nem azért, hogy a konfliktus minél előbb rendeződjön minél kevesebb áldozattal. Nem is azért, hogy mondjuk a gépek ne tudjanak felszállni, vagy ne nyíljon ki a bombaszekrény. A pilóták és családjaik pusztuljanak. Így. Gondolom Jézus így tanította. Bár lehet, hogy akkoriban a szerkesztő úr még iszlám szélsőséges volt.

erol 2021.06.07. 10:47:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha az ő dolga minek imádkozni? Istent próbálod befolyásolni? Ez reménytelen vállalkozás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 10:47:41

@Boldeone Bull:

Alapvetően rossz a kérdésed. Nem Szerbiával kell szolidárisnak lenni, hanem az igazsággal.

A MIÉP-tagság 1999-ben bizonyította: az egész MIÉP-szövegelés komolytalan. Lásd "igazságot Mo-nak" meg a többi hasonlót. S erre a válasz: miért érdekeljen BÁRKIT is a magyarok állítólagos igazsága a magyarokon kívül?

Persze lehet a másik utat is választani: azaz legyünk erősek, aztán vegyök el amit akarunk. De ehhez meg nem plakátok kellenek, hanem erőgyűjtés. Csak aztán ennek pofáraeés lesz avége, merft jelenleg összesen 2 ország van a világon, mely képes olyan erőt felmutani, hogy a nyugat nem meri őket megtámadni. S rossz hírem van: Mo. nincs e 2 között...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 10:51:39

@Deak Tamas:

A Szerbia elleni nyugati agresszió igazságtalan volt. S akkor is az, ha a szerbek követtek el korábban bűnöket Mo. ellen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 10:55:21

@vergyula:

Ilyen a háború logikája.

Ráaádásul az USA esetében még az a morális probléma sincs, hogy szegény katonák csak parancsot teljesítenek, nem tehetnek semmiről. Hiszen az USA-ban zsoldoshadsereg van, minden amerikai katona pénzért öl.

erol 2021.06.07. 10:56:19

Egyébként, ha mások halálát kívánod inkább a sátánhoz fordulj, az az ő szakterülete.
Hiszen akkor nem vagy különb a gyilkostól. Arra ne hivatkozz, hogy te jót akarsz, mert ami neked jó, másnak lehet rossz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 10:58:18

@erol:

Istent nem lehet befolyásolni.

Az ima célja a mi lelki épülésünk, nem az Istenre hatás.

Az ima olyan, mint télen a meleg sapka. A kinti hidegen nem változtat, hogy veszel-e sapkát, s milyet, de ha jó a sapkád, akkor nem fázik meg a fejed.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 11:00:10

@erol:

A jó objektív.

Az persze lehet, hogy valamit jónak hiszünk, ami valójában nem az. De ez más kérdés.

Sátán nem képes Isten ellenében fellépni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.07. 11:01:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Magyarország elleni dolgaikról az 1999-es kontextusban nincs szó.
A nyugati agresszió Szerbia ellen abban az értelemben igazságtalan volt, hogy mindegyik nép követett el ott minden szépséget, amit csak a 400 éves török uralom pozitív kulturális hatásaként mindmáig megélhetünk, de megismétlem: a szerbeknél már a tárgyalásra való hajlandóság látszata sem állt fent. És ami Koszovóban történt az valóság, attól függetlenül, hogy az albán szervkereskedők is erősek az ilyesmiben, de ez most körülbelül megint az a hangyabaszás amit Mr.Hyde-dal lehet csinálgatni az erőszak témájában. A sokszoros átverések már nem jöttek be a közvéleménynek, Hitler ellen is ezért indult a háború papíron.

Boldeone Bull 2021.06.07. 11:03:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem Szerbiával kell szolidárisnak lenni, hanem az igazsággal."

Mert Szerbiának volt " igaza" ? Mi bizonyítja? Semmi. Az albánok pont az ellenkezőjèt mondják...Az èremnek mindig kèt oldala van : mindegyik oldal a saját szubjektív igazságában hisz , főleg a nacionalisták nem látnak az orruknál tovább...
A NATO - beavatkozás vègül bèkèt teremtett ès ez a lènyeg. Kellett a külső erő, amely egyfajta geopolitikai egyensúlyt alakít ki.
Ami persze lehet hogy időleges, de addig legalább többè- kevèsbè nyugalom van...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 11:05:56

@Boldeone Bull:

Mi volt a háború VALÓDI oka?

Az, hogy a szerb vezetés megtagadta a nyugati fősodor elfogadását.

Ha Milosevics helyett nyugatpárti szerb lett volna az élen, ugyanez a NATO lelkes támogatásáról biztosította volna a szerb demokrata katonákat az iszlámfundamentalista-drogkereskedő-alkaidaista-szaddamista csúny albán terroristák ellen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.07. 12:35:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez annyiban csámpás, hogy e logika szerint Koszovó nem kiálthatta volna ki a függetlenséget.

Fikalnyik Eugén 2021.06.07. 13:05:38

@Boldeone Bull:

Most Birkával kell, hogy egyet értsek, az első délszláv háborúban egyértelműen a szerbek voltak a főgetzik, de a másodikban szimpla agresszió történt, más kérdés, hogy hogyan bántak az albánokkal Koszóvóban, ez nem indok leválasztani egy ország egyik részét (pláne szerb lakossággal együtt). Az albánok meg azóta is Európa mocska, a nyugati szervezett bűnözés meghatárózói, pár évre rá Macedóniát akarták szétverni, fegyveres harcok is voltak, de ha emlékszel 2015 elején velük kezdődött a migriválság is. Az egész azért kellett (később montenegró kiugrasztásával együtt), hogy a ruszkiknak ne legyen hadikikötője az Adrián. Pont, mint az ausztrálok Kelet-Timorral, megakadályozták, hogy indonéz iszlamista vagy a helyi ellenzék elkommunizálódásával kínai befolyási terület legyen mellettük.
Az egész egy vicc, hogy az ENSZ megkéri(sic!) a NATOt, hogy tegyen rendet, mert a fegyveres szeparatistákat likvidálta a szerb hadsereg. Érdekes 2014-ben az önállóságát kihirdető luhanszkiak kormányépületét le lehetett bombázni az ukránoknak.
Meg a buszmegállót, meg a piacot.

Boldeone Bull 2021.06.07. 13:31:24

A szerbek kb 120 ève , legnagyobb " főgetzik" a Balkánon, az orosz birodalmi èrdek , a pánszlávizmus kèpviselői. Már a második rigómezei csatában is elárulták a magyarokat ( Barankovics István )
A szkipetárok viszont a magyarok igaz barátai , nagy tisztelői Magyarországnak.
A szkipetárok mindig is Rigómenzőn , Koszovó- poljèn èltek , a szerbek , a volgai- szarmaták leszármazottai, csak kèsőbb èrkeztek

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 13:47:17

@Deak Tamas:

Ki független ki nem, ez csak erőviszonyok kérdése.

A gond a kettős mérce: a nyugat szerint szentségtörés a határok megváltoztatása, kivéve Koszovót, mert ott meg ez az egyedüli helyes lépés.

kiskisutca 2021.06.07. 14:52:00

@Fikalnyik Eugén:

(később montenegró kiugrasztásával együtt)

Ja, albán szavazatokkal lett meg a 55%-ot meghaladó arány a szétváláshoz (55,5%)

Billy Hill 2021.06.08. 15:49:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Amikor Ho. még magyar volt" - olyan nem nagyon volt. Mármint részben igen. Amire Te gondolsz valószínűleg, hogy a Magyar Szent Korona Országai közé tartozott (?).

Örömhernyó 2021.06.14. 15:04:38

@midnight coder: A posztoló elítéli a nacionalizmust, de gondolkodás nélkül a szerb ultranacionalisták pártjára áll. Amúgy Szerbiában a jelenlegi leszbikus miniszterelnök is ultranacionalista, tagadja a srebrenicai mészárlást stb. Szerbiában valószínűleg nincs nem-ultranacionalista politikus.
Ivan gondolom ortodox testvéreit látja a szerbekben, ezért mindig kiáll mellettük.

kiskisutca 2021.06.14. 15:16:13

@Örömhernyó:

Van különbség nacionalizmus és nacionalizmus között.
Én a skót és a katalán nacionalizmussal kifejezetten szimpatizálok. Sőt, szerintem a szerbeknek "jól áll" a nacionalizmus, mert van mire. (természetesen a szélsőséges, sovén megnyilvánulásokat elítélem!)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.14. 18:58:31

@Örömhernyó:

Egyszerűen nevetséges, hogy a szerbek bűnösnek lettek kinevezve, pedig a századát se tették annak, amit pl. az USA Irakban.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása