magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Büszke hónap

A legújabb liberális őrület a homokbüszkeség hava. Immár egy teljes hónapon keresztül kell ütemesen tapsolni egy embercsoportnak, melynek egyetlen ismertetőjele az, hogy szexuális orientációja beteges (udvariasabban megfogalmazva: szexuális orientációja alternatív).

Annak idején 5 teljes évet jártam orosz iskolába, ott is érettségiztem. Még a szovjet kor alatt, a Brezsnyev-éra végén, majd az átmeneti Andropov- és Csernyenko-intermezzóban, aztán még elkaptam a Gorbacsov-kor legelejét is (Gorbacsov márciusban lett az új szovjet vezér, én májusban érettségiztem).

A szovjet rendszer rendkívül profi volt a propagandában, kiváló apparátus létezett minden propagandaesemény megtervezéséhez: szerintem a legjobbak a zenében voltak egyébként, a szovjet propaganda olyan dalokat, dallamokat teremtett meg, melyek abszolút megállják a helyüket teljesen politikamentes módon. A szovjet himnusz is erre remek példa, ha nem figyelünk oda a butuska szövegre, ez a tökéletes himnusz: nem véletlen, hogy vissza lett állítva az ezredfordulón, persze immár rendes szöveggel.

Tele volt a tanév mindenféle eseménnyel: a Vörös Hadsereg napja, nőnap, Gagarin-nap, Lenin születésnapja, május 1., az októberi forradalom napja - ezek voltak a fő ünnepek. S a legfőbb fő, mindent elhomályosító ünnep pedig természetesen május 9. volt, a II. világháborús szovjet győzelem napja (máig is ez a legfontosabb, a mostani Oroszországban is). Úgy nagyjából egy hétig volt intenzív téma ez.

Az a legvadabb szovjet propagandistának se jutott eszébe, hogy mondjuk májust kinevezze a "győzelem havának". Ha más nem, tudta, ezzel meguntatna mindenkit, márpedig végülis ez az ünnep - ha lebontunk róla minden politikát - egy teljesen normális ünnepnap, hiszen arról szól: a hazánkat idegen agresszió érte, majd azt 4 év küzdelemmel sikerült legyőznünki totális módon, hisz a végén mi tűztük ki a zászlónkat az ő fővárosuk központjában, s nem ők a miénkben. Szóval abszolút hazafias ünnep, mellyel az is azonosult, aki egyébként nem is kedvelte a rendszert.

A mai liberálisok szerencsére nem profik, ők orrvérzésig nyomatják hülyeségeiket. Amit nehéz elviselni, de megvan az a járulékos haszna, hogy legalább sok embert feldühít.

Személyesen én egyébként rendkívül szerencsés helyzetben vagyok. Bár amerikai cégnél dolgozom, nálunk a homokbüszkeség úgy van ünnepelve, ahogy a klasszikus szovjet-orosz-zsidó viccben:

Rabinovics pártagitátornak áll. Becsenget vadidegenekhez, majd amikor ajtót nyitnak neki, ezt mondja: - Jó napot! Csak annyit akartam mondani, hogy a szovjet rendszer nagyon jó. Elnézést kérek a zavarásért, viszontlátásra!

Szóval az én munkahelyemen is így zajlik a homokhónap: május utolsó napján kapunk egy körímélt, hogy júniusban "büszkeség hónap" van. Slussz, más nem történik ez után. Bevallom, ez a típusú "ünneplés" még engem se zavar különösebben.

a Szovjetúnió megszűnése után pár héttel született verzió, abszolút gyöngyszem

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1016581850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2021.06.08. 07:56:42

Rendesen összerakták, az egyik legjobb verzió, amit hallottam. Illetve a szovjet/orosz himnusz az egyik legjobb himnusz, amit ismerek. (mondjuk túl sokat nem ismerek)
Lehet tudni, hogy a készítők lelkes amatőrök, vagy a kor sztárjai álltak össze? (amolyan We are the World módon)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.08. 08:26:37

@vergyula:

A szovjet tv-ben ez egy eleve humoros műsor volt, s abban volt ez.

A főember ez www.imdb.com/name/nm0880108/ - jelenleg Putyin-párti (Egységes Oroszország) közéleti személyiség, a Putyin-pártban az egyik vezető médiapolitikus szakértő. Egyébként negyed zsidó, egy időben az USA-ban élt, de még a 90-es évek végén hazatért.

Ukrajnából ki van tiltva.

Mr. Hyde 2021.06.08. 12:29:04

A liberális ünnepek a társadalom nagyon-nagyon kis szegmensére vonatkoznak.
A komcsi országoknak még állampárt taglétszáma is nagyobb volt, mint amennyi embert homok dolog érint.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.08. 12:48:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: inkább 3. Március 15-től április 4-ig. Emlékszem, egyszer volt műveltségi vetélkedőnek nevezett valami, ami egyharmad részben kvíz, kétharmad részben sport - értsd, sportnak álcázott katonai gyakorlatok, magasugrás, futás stb.- volt. Elképzelhető, milyen típusú műveltek nyertek itt.

Mr. Hyde 2021.06.08. 13:51:32

@Deak Tamas:

Az összes sportág a vadászat és a hadvidelés mozzanataira épül, nem?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.08. 13:56:59

@Mr. Hyde: az úszást, evezést, curlingot, súlyemelést és még sokat leszámítva akár így is felfoghatjuk, csakhát a sport nemes verseny, egyértelmű szabályok között, ami a vadászatra sosem, a hadviselésre meg a búr háború óta egyáltalán nem igaz.

vergyula 2021.06.08. 14:24:13

@Deak Tamas: Nekem rögtön a curling ugrott be. :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.08. 14:27:58

@vergyula: hát meg milyen sok van még. Kerékpározás, vitorlázás, alpinizmus és így tovább.

vergyula 2021.06.08. 14:33:36

@Deak Tamas: Ezeket azért meg lehet magyarázni. Létezett több hadseregben is kerékpáros alakulat, vannak hadihajók/halászhajók, az alpinizmus pedig felkészít lummák/lundák/alkák fészkeinek kifosztására. :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.08. 14:41:41

@vergyula: bizony, nálunk is volt kerékpáros rohamraj (egyébként nagyon sokáig) megmagyarázni meg mindent lehet, hisz pl. az első Csendőr St. Tropez-ben filmben Luis de Funés curlinggolyóval lövi tökön Michel Galabru-t. Ott mondjuk nem is volt nemes a verseny, épp akkor akarta benyalni magát :)

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.06.08. 20:11:44

"A szovjet rendszer rendkívül profi volt a propagandában, kiváló apparátus létezett minden propagandaesemény megtervezéséhez: szerintem a legjobbak a zenében voltak egyébként, a szovjet propaganda olyan dalokat, dallamokat teremtett meg, melyek abszolút megállják a helyüket teljesen politikamentes módon."

Pont hogy nem. A szocializmus korából mindenki fel tud sorolni egy rakat nyugati zenei előadót és kereken 0 szovjetet. Amerika és a kapitalizmus a soft power területén igázta le igazán a keleti blokkot, az életérzés exportálásában. A szocialista tábor kulturálisan zárt volt, a nyugat exportálta a popkultúráját mindenhova a kelet visszakozott tőle legalább is idegenként tekintett rá.

Azt legalább megengedték hogy jó 10 év csúszással másoljuk, a 80-as évekre már csak 5 év csúszással.

De nem keleten találták fel a heavy metált se a diszkót se a new wavet.

vergyula 2021.06.08. 22:00:23

@Deak Tamas: Jár a pont a Csendőrért, de szerintem az petang lehetettt, a curlingben nincs golyó. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.08. 22:06:39

@vergyula:

Meg vannak ilyen vicces ázsiai sportok is. Pl. a lovaglás és a birkózás keveréke, népszerű közép-ázsiai sport. www.youtube.com/watch?v=5yIeTKszhcc
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása