magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2002

Az MDF-Fidesz koalíció elvesztette a választásokat 55 ezer szavazattal az MSZP mögött. S hiába nyertek több egyéni mandátumot, mint az MSZP.

S hiába nyert az MDF-Fidesz 188 összmandátumot az MSZP 179 mandátumával szemben, a Fidesz egyetlen lehetséges partnere se jutott be a parlamentbe, miközben az SZDSZ pedig bejutott. Így az MSZP és az SZDSZ alakíthatott kormány, közösen a mandátumok 51 %-át birtokolták.

A választás két fordulója között totális hisztéria volt. A Fidesz próbált masszívan mozgosítani, sikertelenül - ekkor volt a híres kokárdás kampány, azaz aki "polgár" (értsd: az MDF-Fidesz híve), az viseljen kokárdát. Én direkt nem vettem fel kokárdát, mert utálom az ilyen csordaízű dolgokat, pedig én is rájuk szavaztam, bár inkább az MDF, mint a Fidesz miatt. Sok kokárdás furcsán nézett rám, hogy "lám, egy komcsi".

A Fidesz kampánya elbukott, csak a megtett intézkedésekkel kampányoltak (pl. az ismételt drasztikus 25 %-os minimálbér-emelés január 1-től), dehát ellenséges médiakörnyzetben ez abszurd vállalkozás volt, gyakorlatilag minden média az MSZP-nek és az SZDSZ-nek kampányolt.

Az új kormányfő Medgyessy Péter lett, aki betartotta választási ígéretét a béremelésre. Ettől sok ballib megmondóember dührohamot kapott. Bolgár Gyuri bácsi betelefonálói is két ellenséges csoportra oszlottak Medgyessyt illetően. De szerencsére alig 1 hónappal később kiderült, Medgyessy titkosszolgálati munkatárs volt Kádár alatt, ez összekovácsolta a betelefonálókat Medgyessy oldalán. Az eltitkolt titkosszolgálati múltat illetően a legröhejesebb magyarázat az volt, hogy Medgyessy a KGB ellen küzdött, valamint azért nem árulta ezt el Medgyessy a választás előtt, mert nem volt joga államtitkot kiadnia.

Veresége után a Fidesz amolyan népmozgalmat szervezett (polgári körök), ezt röhejesnek tartottam, nem vettem részt benne. Az MDF kezdett a Fidesz ellen fordulni, hagyományos liberális-konzervatív iránnyal, amivel két szék között a földre esett. Hozzá kell tennem: én az MDF-fel értettem egyet, akkor még hittem a hagyományos jobboldali politikában, ezt pedig az MDF hitelesebben és hűebben képviselte.

Medgyessy közben folyamatosan zuhant lefelé. Mégpedig nem a Fidesz támadásai, hanem sajátjai egyre növekvő undora miatt. Az objektív ok az volt, hogy kiderült Medgyessy emberi alkalmatlansága, hogy képtelen értelmesen beszélni, nem tud kerek mondatokat mondani, ha a szöveg nincs leírva, sőt néha az írott szöveget se képes felolvasni. A másik súlyosabb volt: kiderült róla, hogy bankár létére szimpatizál a szocdem értékekkel, ami miatt egyre nagyobb lett a feszültség közte és a kormányzat "független" ultraliberális szakértői között.

Mádl Ferenc köztársasági elnöknél

Én lettem a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház elnöke (valójában már 2001 végén), s ekkor derült ki végleg, hogy alkalmatlan vagyok emberek vezetésére, bár egyébként fő feladatomat, ami miatt megválasztottak, elvégeztem sikeresen: az Egyház jogi képviselete zavarainak rendezését.

Címkék: közélet
27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2916558860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.16. 07:59:26

A KGB ellen küzdést maga az érintett állította az Országház kupolája alatt, ami ezt sikeresen el is viselte.
Van nekem egyébként olyan gyanúm, hogy Medgyessy vagy valami betegséggel kínlódhatott akkor vagy egyszerűen a pozícióval járó feszültség volt sok neki. A nyolcvanas-kilencvenes években a maga módján zavarmentesen nyilatkozott, nagyon jó választás volt Kupával együtt arra, hogy ők nyelessék le az adózás nevű békát. Kifejezetten hatásos volt a morgós Kupa bácsi meg a bumfordi de szakszerű Megyó bácsi.
Egyébként Medgyessy időközbeni nyilatkozatai meg egyéb megnyilvánulásai a miniszterelnökségének idejéhez képest zavarmentesek, mondjuk 2004 után jó hosszú időre el is tűnt a nyilvánosság elől.
Mádl mellett én is ültem egyszer repülőn, igaz, az az időszak még bőven a 90-es évek voltak.

midnight coder 2021.06.16. 09:24:52

"Az új kormányfő Medgyessy Péter lett, aki betartotta választási ígéretét a béremelésre. Ettől sok ballib megmondóember dührohamot kapott."

Teljes joggal amúgy, mert a dolognak rohadtul nem volt fedezete. Nem véletlenül nem játszottak ilyet Orbánék a választások elõtt. Ezzel indította be Megyó azt a remek fedezet nélküli osztogatást, amivel végül sikerült az 55%-os GDP arányos államadósságot bõven 80% fölé vinni. Most pedig a sok balliberós agyhalott jön azzal, hogy Orbán hogy eladósította az országot. Ja, persze, sikerült 80%-ról 82%-ra felvinni...

"Az MDF kezdett a Fidesz ellen fordulni, hagyományos liberális-konzervatív iránnyal, amivel két szék között a földre esett."

Nehéz úgy liberális-konzervatív irányt vinni valakinek, hogy közben folyamatosan barna a nyelve az MSZP-SZDSZ hátsójának gyakori látogatása miatt. Ráadásul, az MDF-et már fénykorában sem az eszéért szerette már aki szerette õket, és ez a dolog utána sem igazán javult érdemben.

Boldeone Bull 2021.06.16. 10:38:59

@midnight coder: Ezzel indította be Megyó azt a remek fedezet nélküli osztogatást, amivel végül sikerült az 55%-os GDP arányos államadósságot bõven 80% fölé vinni. "

Ez azèrt nem pont így törtènt, illetve , voltak gazdasági kènyszerűsègek, amelyek ezt előidèztèk:

1. Valójában a " 80%-os " GDP- arányos ( bruttó ) államadósságot nem 2009, hanem 2010-ben (80,6%) ès 2011-ben (80,7%) èrtük èl , 2010 június- júliusban ugrott meg

2. A balliberális kormányok első időszakában 2003- 2007- ig nem volt drámai államadósság növekedès : 57,6%---65,6%
Miközben meglèptek 2003- ban egy általános ès valóban nagy lèptèkű , 40 - 50%- os közalkalmazotti bèremelèst
Utána èvekkel persze megugrott : a libor ès az euribor 4% felè ment 2007- ben, azaz: megdrágult brutálisan az államadósság megújítása ( erre nem számoltak, korábban )
A világválság nálunk 1-1,5 èvvel ezèrt itt hamarabb indult

3. Mièrt volt szüksèg az átfogó közalkalmazotti bèremelèsekre?
Az 1991-es reálbèr 101,9%-án állt a reálbèr amikor az első Fidesz kormányt leváltották , a 4 èves kormányzásuk alatt mindössze 9,7%-ot nőtt a reálbèr (92,1%---101,9%)
Az új kormány miután meglèpte a bèremelèseket , 2003-ra 115,8% százalèkra ugrott a reálbèr 101,9%- ról!
Majd 2006-ig 137,6%-ra emelkedett , ami nagyon jelentős ugrás volt a rendszerváltás óta.
Habonyèk azzal kampányoltak hogy " rosszabbul èlünk, mint 4 ève " ami nyilvánvalóan nem volt igaz. Így buktak a választást

4. Kèsőbb jött a világválság, ami megborította Magyarországot ( - 6,3%- os GDP- csökkenès )
2012- ben Orbánèknak mèg sikerült egy mínuszos GDP- növekedèst összehozni . Majd csak 2014- ben haladtuk meg 2006-os csúcsreálbèrt (137,6%---138,6- )
2010 től 2015 ig 5 èvig Orbánèk szinte semmilyen bèremelèst nem adtak pl az egèszsègügyben ,miközben az infláció pörgött közben ...Az sem volt egy jó világ ...

Boldeone Bull 2021.06.16. 10:50:18

A konklúzióm az ,hogy a balliberális kormányok kènyszerpályán voltak sok tèren: adott volt egy pocsèk bèr - ès èletszínvonal , amit orvosolni kellett 2002- ben, 12 èv "helybenjárás " után. Sok ember nemhogy úgy èrezte hogy a rendszerváltáskori szinten van èletszínvonal , hanem mèg a 70- es èvek közepèt sem èri el. Ez általam közölt KSH -adatok , az átlag bèrszinvonal - változását mutatják, ami nem ad infót a szórásról , azaz : többen lettek jobban keresők ès többen a rosszabbul keresők a rendszerváltás után - megnőtt a szórás
A kádári kisembert "kinyírták " amit a mai napig nem orvost senki ....

Boldeone Bull 2021.06.16. 10:52:02

...a mai napig nem orvosolt senki"

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.16. 12:56:04

A "Habonyék" által szervezett "Rosszabbul élünk" meg a 2010-15 között pörgő infláció olyan szinten teszi hitelessé a gondolatmenetet, alapjait oly kristálytisztán vetíti elénk, mint pl. a reding rolleré meg a többié, akik egy időben az 1000 leütés nevű "szellemi műhelyből" járt ide.

Az inflációs adatok itt:

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf001.html

Boldeone Bull 2021.06.16. 13:50:10

@Deak Tamas: 1. Azt ne feledjük , hogy a reálbèr- növekedès számításakor az inflációt mindig beszámítják ( azèrt reálbèr ...)
2. Ha stagnál az infláció , vagy èppen csökken , az mèg rosszabb lehet gazdaságilag, mint az enyhe növekedès: hiszen gazdasági dekonjunktúrát , magas munkanèlkülisègez jelez vagy okozhat önmagában . Nem vèletlenül nem engedi a jegybank a túl alacsony szintre inflációt. Kb 10 èvig a forint gyengülő trendben volt az irreális jegybanki alapkamat-szint miatt mert ez megfelelt a jegybank inflációs cèljainak ,( ami nem túl kicsi )
Azt sem szabad elfelejteni , hogy pl sem a GDP - számítas, sem az infláció számítása nincs köve vèsve. Pl 2012- ben és azóta többször változott a módszertan ( a GDP- t növeltèk , az inflációt csökkentettèk )

Mr. Hyde 2021.06.16. 15:46:41

Pedig az egyházfői tisztség jó pozíció lenne a Szerkesztő Úrnak.
Kiadhatná a blog posztjait enciklikaként.

:-)

Glokta 2021.06.16. 17:13:46

@midnight coder: Mondjuk azért Orbánék elindították a kamattámogatott lakáshitelt, ami eléggé hozzájárult az államadósság növekedéséhez.

Persze ez nem menti Megyót, aki az elmúlt 30 év legrosszabb miniszterelnöke volt.

Glokta 2021.06.16. 17:22:47

@Boldeone Bull: ez a "kényszerpálya" egy mentség.

Azért vicc, hogy ugyanazok az emberek, akik kiröhögik azt, aki Horthyék esetén "kényszerpályán mozgásról' beszél, teljesen komolyan gondolják, hogy a 2002-10 közti vezetésnek nem volt mozgástere.
Persze nem volt annyi, mint Orbánéknak van most, és az ellenzék destruktív volt, de azért távolról sem volt gúzsba kötve a kezük.

Érdemes megnézni, hogyan alakult a környező országok államadóssága, bérszintje és GDP-je ugyanebben az időszakban.
A valóságban teljesen más, az ország érdekét szolgáló politizálást is lehetett volna folytatni, ahogy Dzurinda tette a szomszédban.
Ehelyett választást akartak nyerni és a katasztrófa szélére sodorták az országot.

Glokta 2021.06.16. 17:24:32

@Deak Tamas: Nem tudom hogy észrevetted-e, de Boldeone Bull stílusa, írásképe és véleménye ijesztően hasonlít Reding Roliéra.
Nem akarok találgatásokba bocsátkozni, de ez több mint furcsa.

midnight coder 2021.06.16. 17:29:48

@Boldeone Bull: 1-2: Igazad van, 2009-ben még csak 78% volt. 2008-ban meg még csak 71%.
De ahhoz képest, hogy Orbánékról 2% GDP arányos államadósság növelés után milyen lelkesen szedik le a ballibek a keresztvizet, elég szépen ment ott fel az adósság Fletóék alatt minden évben.

3. Az a családfõ aki keres mondjuk havonta 150 ezer forintot és egy nap beállít egy 15 milliós kocsival hogy felvett némi hitelt a lakásra, de van szép új autó, nem biztos hogy annyira jót tett a családdal.

Orbánék egy fenntartható pályán adták át a gazdaságot, ehhez képest csak egy picit kellett volna még visszavenni, és pár éven keresztül még ezen a pályán növögetni. Aztán lehetett volna pénz a közszolgákra. Így viszont adtak nekik hitelbõl egy rakás pénzt, amivel hosszú távra stabilizálták a nyomort.

midnight coder 2021.06.16. 17:34:17

@Glokta: Orbánék lakáshitelkamata addig nem volt igazán probléma, amíg be nem durrant az infláció. Ami azért történt, mert Megyó bácsiék végrehajtották a jóléti rendszerváltást. Leváltották a jólétet, aminek a mai napig fizetjük az árát.

Ennél szerintem 100x toxikusabb volt a devizahiteles történet, ahol egy rakás ember fogadott az egzisztenciájában a bankokkal, hogy a Pannon Puma nem döglött. Holott pedig régen az volt, csak Fletóék rohadtul nem ezt kommunikálták - magyarul hazudtak éjjel és nappal, szokás szerint. És persze ezek a hitelek Fletóék idején lettek elköltve, míg a problémák a visszafizetéssel leginkább Orbánék idejére datálhatók.

Boldeone Bull 2021.06.16. 20:36:21

@Glokta: Érdemes megnézni, hogyan alakult a környező országok államadóssága, bérszintje és GDP-je ugyanebben az időszakban."

Azt is èrdemes megnèzni , hogy ezek a rivális országok eleve kedvezőbb helyzetből indultak , mert Magyarországon már a rendszerváltáskor is meglehetősen nagy volt az államadósság, ráadásul a privitizációt ès az abból származó bevèteleket túl ,hamar, túl gyorsan eltapsoltuk, külső forrás pedig kevesebb volt , ès drága
Viszont, a bèremelèseket akkor meg kellett lèpni , tènyleg szánalmas bèrek voltak 2002- ben , ès erre szavaztak az emberek... Ez azèrt a kèsőbbiekre nèzve mègiscsak egy kènyszerpályát jelentett, ahogy a gazdasági világválság is 2009- ben, a hitelpiac teljes befagyása . Ez akárhogy nèzzük , kènyszerpálya volt amelyen mozgott az ország.

Boldeone Bull 2021.06.16. 21:07:31

@midnight coder: Számos dolog volt, amit rendezni kellett az új kormánynak 2002- ben , pl a közalkalmazotti bèreket , ráadásul volt egy kis nemzetközi válság is 2002, 2003- ban csökkent a nèmet GDP , de mèg 2004- ben sem muzsikált jól, amihez a legjobban kapcsolódik a magyar gazdaság ,ez eleve nehèzzè az akkori kormányoknak a helyzetèt, rádadásul már a nagy privatizációkon is túl voltunk. Az első időkben mèg az EU támogatások sem jöttek, majd 2004 után is csak lassan kb 2008-2009 táján ugrott meg , nettó forrás igazán..
Miközben szèpen kúszott fel a nemzetközi infláció , meg a kamatok, azaz : egyre drágább volt megújítani az adósságot
A legtöbb embernek nincs elèg tudása ahhoz , hogy megítèljen reálisan egy gazdasági korszakot .

Valójában , 2009 óta egy teljesen új korszak van monetáris szempontból is : a törtènelemben soha nem voltak ilyen alacsony kamatok , szinte ingyen adják a pènzt a pènzpiacokon ès ezen felül mèg érkezett vagy 45 milliárd euró nettó forrás meg kb ugyanennyi vagy több FDI
Ilyen lehetőség a magyar törtènelemben soha nem volt , de ez nem Orbánnak köszönhető , hanem a kedvező külső körülmènyeknek , az európai konjunktúrának , amely elèg hosszú ideig fennállt
Ugyanaz a prosperitás van Lengyelországban , Csehországban ( 3%- os munkanèlkülisèg) ès Romániában is .
A fejlődès az egèsz règióra jellemző, nem országspecifikus
Ha most megváltozna a külső feltètelrendszer akkor mi is megroppannánk , ahogy láttuk is tavaly , de az EU- ECB megint olyan mennyisègű pènzt pumpált a gazdaságba ès az USA is , ami kihúzhatott minket

Egy ilyen kis ország ahol az export 80% - át a nagy multik adják , teljesen a külső konjuktúratól, ès a külső EU -szubvencióktól ès befektetőktől függ . Önerőből - mivel nincs jelentős tőkefelhalmozás , túl szegény az ország mèg- szinte semmit sem tudnánk èpíteni, fejleszteni . Orbánnak az a szerencsèje , hogy egy páratlan törtènelmi lehetősèget kapott az ország a nyugattól , ès kap ma is , hiszen jön a 2500 milliárdos " Renew Europe " ès meg a 7 èves kölstègvetès pènzei is jönnek...
A befektetők is szeretnek minket , mert Orbán nagyon alacsony szinten tartotta a forintot árfolyamot az elmúlt 10 èvben, így románok már többè- kevèsbè ugyanannyit keresnek . Akkor még miért menjen a bajor befektető Bukarestig mèg 1200 km- T
Van 9% - is társasági adó a nagyoknak , meg kb hatalmas állami támogatások ..
Ezeket is számítani kell , amikor az elmúlt èvek trendjeit nèzzük ...

Glokta 2021.06.17. 01:47:36

@Boldeone Bull: Nem 'kellett' rendezni semmit, az ő döntésük volt, hogy betartanak egy elcseszett választási ígéretet. Az ő döntésük volt, hogy érdemi fejlesztések helyett osztogatásba kezdenek a jövő terhére.

De ha már ennyire hiszel a kényszerpályákban, akkor gondolom egyetértesz azzal a gondolattal, hogy Horthynak semmi felelőssége nem volt azért, ami a II. világháború alatt történt a magyarokkal és Magyarországgal, hiszen a magyar kormány végig kényszerpályára volt állítva?

Glokta 2021.06.17. 01:56:14

@Boldeone Bull: "Azt is èrdemes megnèzni , hogy ezek a rivális országok eleve kedvezőbb helyzetből indultak , mert Magyarországon már a rendszerváltáskor is meglehetősen nagy volt az államadósság, ráadásul a privitizációt ès az abból származó bevèteleket túl ,hamar, túl gyorsan eltapsoltuk, külső forrás pedig kevesebb volt , ès drága"
Hagyjuk már ezt. Az államadósság hátrány jelentős részét 1994 és 2001 közt leküzdöttük.
2002-ben a magyar GDP-arányos adósság 55%, a szlovák 45% volt.
Ez lényegében minimális különbség, de a következő 8 év gazdasági növekedésében (és az államadósság változásában) hatalmas a különbség.

A tények azt bizonyítják, hogy 1996 és 2004 közt hasonló ütemben fejlődtünk és 2004 és 2012 közt maradtunk le a régiós vetélytársakhoz (illetve 2006 és 12 közt konkrétan az EU-hoz) képest is: www.portfolio.hu/gazdasag/20180328/osszeomlas-vagy-sikersztori-igy-teljesitett-a-magyar-gazdasag-2000-ota-280426

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.17. 07:55:22

@Mr. Hyde: mivel az ortodoxiában nincsen pápa, így enciklika sincs.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.17. 07:58:21

@Glokta: szerintem nem, ő csak egy sima átlagközgazdász, mint Bokros, nulla életérzékkel, és a számok bűvőletében, utóbbi mondjuk annyiban kérdéses, hogy 2010-15 között valami pörgő inflációt vízionál, amikor ott van a listában fehéren-feketén, hogy defláció, magyarán árcsökkenés történt (amit minden akkor a valóságban élő ember észrevett)
Reding roller inkább a gery .... íráskép is, magyar nyelv formázás is .... gondolatok tartalma ... de ha ideges akkor AZTAN ír ! ... szóval ez a kettő ugyanaz inkább szerintem ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.17. 07:59:05

@Deak Tamas:

Van pápa. Az alexandriai pápa.

S enciklika is van, de mndig scak részegyháziak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.17. 08:18:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: waw. De a funkciója nyilván nem ugyanaz igaz? Hiszen az ukrán témában a szerencsétlen konstantinápolyi pátriárka került "előtérbe" a "vicces" nevű tomoszával.
Az ortodox enciklika gondolom, úgyanígy különbözik a latintól is?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.17. 08:35:01

@Deak Tamas:

Nyilván.

A katolicizmusban van egyházfő mint uralkodó.

Az ortodoxiában is van, de nem uralkodó, hanem tiszteletbeli első.

Emiatt:
- a katolikus egyházfő adhat ki szabályokat, rendelkezhet,
- az ortodox egyházfő nem adhat ki szabályokat, nem rendelkezhet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.17. 08:36:36

@Deak Tamas:

"Az ortodox enciklika gondolom, úgyanígy különbözik a latintól is?"

Minden püspök adhat ki ilyet a saját juriszdikciójára. S nyilván a magsabb rangú püspökökis, azaz érsekek, pápák, pátriárkák. De ez sose vonatkozik az EGÉSZ eyházra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.17. 08:39:26

@Deak Tamas:

" Hiszen az ukrán témában a szerencsétlen konstantinápolyi pátriárka került "előtérbe" a "vicces" nevű tomoszával."

Ez egy speciális ügy.

Az alapkérdés: ki dönti el ki lehet önálló részegyház?

A kánonjog ezt NEM rendezi, a történelem során ez abszolút ad hoc alapon ment mindig.

Konstantinápoly szerint viszont ez a kérdés az ő joguk, Moszkva szerint meg nem. Ez a vita lényege.

Majd megírom egyszer cikkben mi az egyes ortodox adminisztratív szerkezetek rendszere. Mert nem egységes.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.17. 09:04:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a görögkatolikusoknál van valamilyen fontosabb különbség a fenti témában?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.17. 09:26:57

@Deak Tamas:

A keleti katolikus egyházak státisza nem azonos.

Jelenleg 23 keleti katolikus egyház van, közülük 14 görögkatolikus.

Ezek különböző szervezettségi fokon állnak és ezzel összefüggésben más-más a szervezeti státuszuk is.

A legalacsonyabb szint: szimplán részei a "normál" - értsd latin, nyugati - katolicizmusnak. Pl. a görögországi görögkatikusok, alig pár ezer hívő van, a gyakorlatban ez egy részegyeség a latin rítusú görög egyháznak, melynek szintén kevés tagja van, talán a lakosság 1 %-a Görögországban.

A legmagasabb szint meg a pátriárkátus. Pl. az ukrén görög katolikus egyház. Itt a vezetőt nem a római pápa nevezi ki, hanem a helyi püspökök megválasztják, a római pápa csak jóváhagyja (vagy nem hagyja jóvá, s akkor újra választanak a püspökök). S itt a kegnagyobb az autonómia is, persze nyilván az autonómia nem vonatkozik teológiai kérdésekre.

Boldeone Bull 2021.06.17. 11:14:41

@Glokta: Hagyjuk már ezt. Az államadósság hátrány jelentős részét 1994 és 2001 közt leküzdöttük."

Közben is nőtt abszolút èrtèken az államadósság, de annyi igaz, hogy komoly megszorítások voltak , amelyek nem voltak fenntarthatók - ezèrt is bukott meg a Fidesz- kormány . Pl a közalkalmazotti bèrek tarthatatlanul alacsony szintje miatt. Az új kormány arra kapott felhatalmazást , hogy ezen változtassanak

tények azt bizonyítják, hogy 1996 és 2004 közt hasonló ütemben fejlődtünk és 2004 és 2012 közt maradtunk le a régiós vetélytársakhoz "

Èppen ezek a tènyek nem bizonyítják állításodat, hiszen önkènyesen kiragadsz 8 èvet ami 3 kormány idejét is felöleli, rèszben

A tènyek viszont azok, hogy az első Orbán- kormány idejèn nem törtènt sem törtènt semmilyen gazdasági csoda , leginkább 3-4 % - körül volt a GDP- növekedès ,volt egy èv 4,7% . 2002- 2006- ig között pedig önmagunkhoz kèpest erős gazdasági növekedès volt
A lènyeg : a magyar potenciális gazdasági növekdès nem haladta meg soha az 5,3-5,4 % - ot , általában inkább az 5%-ot...Ez sem az első , sem a többi Orbán - kormány idejèn nem tudtuk meghaladni , nyilván a balliberálisok idejèn sem. Folyamatosan a 2000- és èvekre visszamutogatni èrtelmetlen : az országok más fejlődèsi pályán mozognak ( nálunk a 90- es èvekben zajlott a nagy privatizáció , stb)
Viszont, már eltelt 11 èv 2010 óta, ès a magyar " bèrfelzarkózás" nagyon rossz ütemet mutat a riválisainkhoz kèpest: Románia szinte utolèrte átlagbèrekben Magyarországot, ha PPS- n tekintjük akkor le is hagyta ( a statisztika szerint ) a román minimálbèr sem kisebb , sőt...
Az átlagembert inkább ez érdekli , a mint a GDP- számítás , számukra absztrakt állításai ...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása