magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2004

Ebben az évben két szavazás is volt.

A népszavazáson igennel szavaztam az állampolgársági kérdésre, s nemmel a kórházi kérdésre. Az EU-választáson az MDF-re szavaztam. Itt a Fidesz egymagában legyőzte az MSZP és az SZDSZ összesített eredményét.

Medgyessy Péter kormányfő kezdte elveszteni minden tekintélyét, ebben az évben sajátjai - Gyurcsány vezetésével - meg is puccsolták. A végén Medgyessy már őrült marhaságokat beszélt, pl. hogy induljon az összes magyar párt közös listán az első magyar EP-választáson.

A Fidesz minden népszerűségi listán immár vezetett, ez ellen született - immár az új kormányfő, Gyurcsány - vezetésével a népszavazási gyűlöletkampány. Az MSZP olyan piszkos módon kampányolt a kettős állampolgárság ellen, hogy a kettős állampolgárságot szinte ellenző SZDSZ-esek is már panaszkodni kezdtek a szocialisták xenofóbiája miatt. Volt egy "kedvenc" óriásplakátom, mely előtt naponta átlag 4-szer elhaladtam, ezen egy hajléktalan kinézetű sokgyerekes család volt látható, mellette a szöveg "felelős döntést!", magyarul: ne adjunk állampolgárságot a szemét román koldusoknak. Emellett anoním röplapokkal is tele volt Budapest, melyek jobban uszítottak a határontúli magyarok ellen, mint a levadabb migránsellenes kampány 2015-ben. A suttogó propaganda is hatott. Mivel akkor volt egy boltunk, sok emberrel találkoztunk, így a legfantasztikusabb sztorikat hallhattuk, pl. a buszokkal várakozó "román" sáskahadakról, akik a népszavazás után azonnal indulnak is ingyen megoperáltatni magukat Magyarországon, aztán felvesznek minden létező segélyt, majd hazamennek a zsákmánnyal, kifosztva Magyarországot. Gyurcsányék gyakorlatilag átvették a Jobbik összes cigányellenes szövegét, csak a "cigány" helyére "határontúli magyar" került.

Sose voltam nacionalista, akkor se, de ez az egész hőbörgést egyszerűen elfogadhatatlannak tartottam.

Egyébként Gyurcsány számítása bejött, a lakosság nagy része egyetértett a "jöttmentek" elleni szövegekkel, s messze nem csak az MSZP-SZDSZ hívei. Az év végére az MSZP le is dolgozta lemaradását a Fideszhez képest.

múzsám a boltunkban 2004-ben

Mi eladtuk a boltunkat Pátyon, s Budapesten csináltunk boltot. Az se ment jól, szóval anyagilag maradtunk korábbi rossz helyzetünkben.

Címkék: közélet
29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3016559616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.22. 08:12:02

Évre pontosan száz évvel az előtt volt egy sztori, a röplap analógiájára amelyet ugye köztudottan valami nagy székely nyomdász csinált. 1904-05-ben az akkori ellenzék kitalálta, hogy ne vegyünk osztrák terméket, és a gondolat népszerűsítésére viseljen az egyetértő egy tulipánt. Aztán kisült, hogy a tuliipán is osztrák gyártmány volt.
A határontúliak ellen öntött mocsok azóta is változatlan erővel folyik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.22. 11:25:52

@Deak Tamas:

Szerintem azóta nőtt. Egyszerűen kikövetelte magának a ballib keménymag. Lásd, a határontúliak ellen nem kampányoló Momentum pl. árulónak számít a keménymag szemében.

vergyula 2021.06.22. 11:56:12

"Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

Vajon hányadik helyen áll a "Népszavazások leghosszabb kérdései"-listán?

vergyula 2021.06.22. 12:06:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igen, pont erre gondoltam. Illetve ha elolvasta, vajon a végénél emlékezett-e még az elejére, felfogta-e teljesen? Nyilván ezért volt szükséges a kampányban az "Igen" és "Nem" sulykolása, bár 2 kérdéses esetben ennek is vannak veszélyei.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.22. 12:11:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a Momentum hogyne. Lásd Donáth "büszke magyarként legyél büszke szlovák", vagy Fekete Győr kampánykörútját Erdélyben.
A röhej az első üggyel kapcsolatban az, hogy a nemzetiségek, pontosabban azok képviselői pontosan ezzel az ürüggyel ekézték például az Apponyi-féle nyelvtörvényt, hogy ők nem óhajtanak büszke magyarok lenni nemzetiségiként, pedig a törvény a magyart csak lingua francaként oktatta volna. (A valós ok az ágáláshoz persze az volt, hogy a törvény explicit betiltotta a nagyszerb, pánszláv meg román propagandát az iskolákban)

Glokta 2021.06.22. 13:10:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem hiszem, hogy nőtt. Inkább arról van szó, hogy egy bizonyos csoportnak (DK-fanok) ez rögeszméjévé vált.
Vannak ismerőseim, akik nemmel szavaztak 2004-ben és ma már ezt nem tartják jó döntésnek.
Ettől még igen, a szomorú valóság az, hogy a többség lenézi a határontúli magyarokat és ha népszavazást kellett volna tartani 2010-ben a témáról, kétséges lett volna az eredmény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.22. 13:39:40

@vergyula:

A lényeg: legyen "kettős állampolgárság" vagy se, így értelmezte a nagy többség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.22. 13:41:44

@Deak Tamas:

"a nemzetiségek, pontosabban azok képviselői pontosan ezzel az ürüggyel ekézték például az Apponyi-féle nyelvtörvényt, hogy ők nem óhajtanak büszke magyarok lenni"

Ez nyilvánvalóan egy abszurd magyar politika volt. A nacionalizmus csúcsán megpróbálni szerbekből, horvátokból, stb. magyarokat csinálni - képtelen vállalkozás.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.22. 13:46:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem akartak magyarokat csinálni, pont ezt írom. Az volt az ürügy a nyelvtanításra rácuppanva, hogy azokat akarnak csinálni, de nem akart senki. Rákosi Jenő hitt egyedül abban, hogy lehet 30 millió magyar, de ő is csak kulturális értelemben gondolta, el kell olvasni az írásait. Magyarországhoz lojális állampolgárokat akartak nevelni.
Ha ma valamelyik utódállamban bármelyik - nemcsak a magyar - kisebbség valamelyik képviselője felvetné hogy ne legyen kötelező az államnyelv tanulása, életveszélybe kerülne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.22. 13:49:20

@Deak Tamas:

A hivatalos szöveg az volt, hogy mindenki magyar, de nem mindenki magyarajkú. Ez elfogadhatatlan volt a nagy többség számára.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.22. 14:01:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, hogy magyar politikai nemzetként gondolkodjanak., ahogy ma Svájcban. Nagy kétségeim vannak afelől, hogy a nagy többség számára ez elfogadhatatlan volt, a soproni népszavazás nem ezt bizonyítja, a vend népszavazás ugyancsak, az eperjesi szlovák/ruszin légió ugyancsak.
A törvény valóságban kifogásolt része ez volt itt lejjebb, hiszen innentől nem volt lehetséges külföldi pénzen a magyar állam ellen uszítani (nyilván ezt így nem mondták a magyar parlamentben a nemzetiségi képviselők) :
"17. § Minden iskola és minden tanitó, tekintet nélkül az iskola jellegére és arra, hogy állami segélyt élvez-e vagy sem, a gyermekek lelkében a magyar hazához való ragaszkodás szellemét és a magyar nemzethez való tartozás tudatát, valamint a valláserkölcsös gondolkodást tartozik kifejleszteni és megerősiteni. Ennek a szempontnak az egész tanitásban érvényesülni kell; külső kifejezésül minden iskolában, jellegkülönbség nélkül, ugy a főbejárat fölött, mint megfelelő helyen a tantermekben Magyarország czimere helyezendő el, a tantermekben a magyar történetből vett falitáblák alkalmazandók, nemzeti ünnepeken pedig az épületen a magyar nemzeti czimeres zászló tüzendő ki. E jelvényeken kivül csak a törvényhatóság és a község czimere és az iskola községi, illetőleg felekezeti jellegét a törvényesen megállapitott kitételekkel megjelölő magyar nyelvü külső felirat és a tantermekben az illető hitfelekezet egyházi főpásztorainak arczképei, vallási jelvények, valláskegyeleti képek, és az oktatáshoz szükséges tanszerek alkalmazása van megengedve, melyek azonban idegen történeti vagy földrajzi vonatkozásokat nem tartalmazhatnak és csakis hazai készitmények lehetnek. A vallás- és közoktatásügyi minister a tárczája terhére gondoskodik arról, hogy az összes iskolák a magyar czimerrel és zászlóval, valamint az iskolafentartó hatóság meghallgatásával megállapitandó magyar történeti képekkel elláttassanak. E történeti képek a tantermekben kellő módon elhelyezendők és a tanitó tartozik jelentőségüket a nyelv- és értelemgyakorlatok, továbbá a földrajz és történelem tanitása során a gyermekeknek megmagyarázni."
Ez idegesítette őket, hiszen innentől például nem lehetett kitenni a román király képét a román iskolákban, nem lehetett kirakni a cári sast a szlovák iskolákban és sorolhatnám.

Gery87 2021.06.22. 14:58:01

@Deak Tamas:

A magyart tanítani teljesen értelmetlen volt a tömbben élő nemzetiségek számára kötelezően tanult nyelvvé tenni!
A magyar a szórványban, a magyar etnikai terület belsejében vagy annak határán élő kisebbségek számára (svábok, alföldi szlovákok..) volt, lehetett fontos mivel e nélkül valóban nehezebb boldogulni a hétköznapokban is, hisz a legközelebbi város vagy a szomszéd falu már simán lehetett magyar....
Emiatt ők nagyobb arányban is tanultak meg magyarul.
Egy Liptó megyei szlováknak vagy Hunyad megyei románnak viszont teljesen felesleges a magyar....

Deák, 1872:

"Ha mi a nemzetiségeket megnyerni akarjuk, ennek nem az az útja, hogy őket minden áron magyarosítsuk, hanem az, hogy velök a magyar viszonyokat megkedveltessük. Mert kettő tisztán áll előttem: kiirtani akarni őket istentelen barbárság volna még akkor is, ha nem volnának oly számosan, minélfogva őket megsemmisíteni lehetetlen. Ellenségeinkké tenni őket: nem fekszik érdekünkben. Hasonló helyzetben vannak ők is […] Mind a két félnek tehát arra kell törekednie, hogy együtt és egymás mellett mennél jobb egyetértésben megéljünk."

www.rubicon.hu/magyar/oldalak/a_lex_apponyi/

"....a magyar nyelv oktatása csak ott lehet sikeres a törvény követelményei szerint, ahol a nem magyar anyanyelvű polgárok magyar lakossággal élnek együtt és a nem magyar nyelvű gyermekek a magyarokkal való mindennapi érintkezésben elsajátították a magyar beszéd elemeit. Ott, ahol gyermek 50 vagy 100 kilométeres körzetben nem hallott magyar szót, ott reménytelen volt a tanító helyzete, hogy a gyermeket a törvény követelményeinek megfelelően megtanítsa, hogy "gondolatait magyarul élőszóval és írásban érthetően ki tudja fejezni". Mocsáry joggal mondta, hogy ha a nemzetiségi törvényt végrehajtották volna, akkor nem lett volna szükség arra, "hogy az ország minden nemzetiségű lakosai a magyar nyelvet elsajátítsák, mert hiszen a törvényben gondoskodva van arról, hogy a közügyekben eljárhassanak saját nyelvükön." Ha a Lex Apponyit a magyar nyelv nem magyar tannyelvű népiskolákban történő oktatásának történeti perspektívájából nézzük, a nemzetiségi egyházak és politikusok jogosan tiltakoztak ellene. "

"Magyarországtól eltérően Ausztriában sem az alkotmány, sem a törvények nem beszéltek államnyelvről. Ausztriában kétségtelenül jóval kedvezőbb volt az egyes "néptörzsek" helyzete, mint Magyarországon, s a fejlődés alaptendenciája ott inkább a fokozatos jogkiterjesztés felé mutatott.
Ausztriában nem volt sem németesítés, sem németesedés. A németek aránya 1850 és 1910 között semmit nem változott: 1850-ben és 1910-ben egyaránt 36% volt. Ez alatt a 60 év alatt a magyarok aránya a magyar korona országaiban 36,5%-ról 48,1%-ra, ha csak a szűkebb anyaországot nézzük (Horvátország nélkül): 42,3%-ról 54,6%-ra emelkedett. "

Gery87 2021.06.22. 15:06:09

@Deak Tamas:

A lojalitást nem tudod elnyerni azzal hogy egy idegen, a hétköznapokban nem használt nyelvet erőltetsz olyanokra akik még magyart se nagyon látnak....ellenben ha jogi- nyelvi- kultúrális téren megadod nekik a teret és a magyarsággal való egyenlőséget és ennek érzetét is akkor már erre több az esély.
Még "magyar politikai nemzetről" is badarság volt beszélni, teljesen új, közös alapok kellettek volna.....és nem a magyarságot kellett volna az origójába tenni ahogy akarták!

Azt is nézd hogy ma valóban kb mindenhez és mindenhol kell az államnyelv a többségi nyelv ismerete mert már nincsenek távolságok, de van internet, TV, rádió....
Még a Csallóköz mélyén vagy Székelyföld belsejében is fontos és előnyös már hogy tudd a többségi nyelvet.
De 100 éve még ez nem így volt....15 Km-es körzetben élte az életét a többség, a saját falujában, többen dolgoztak ott ahol éltek....stb. Egyáltalán semmi szükség nem volt egy távoli nem ismert és használt nyelv ismeretére.

Gery87 2021.06.22. 15:13:04

@Deak Tamas:

Svájc eleve más fejlődési út....ne keverjük ide.
Ott egy nemzet van és több nyelv....
Ott sok különböző kis közösség hozott létre közös államot és identitást.
Itt egy nép és elitje hozta létre azt...amivel aztán nem tudtak, akartak szakítani.

Glokta 2021.06.22. 15:26:08

@Gery87: "A lojalitást nem tudod elnyerni azzal hogy egy idegen, a hétköznapokban nem használt nyelvet erőltetsz olyanokra akik még magyart se nagyon látnak....ellenben ha jogi- nyelvi- kultúrális téren megadod nekik a teret és a magyarsággal való egyenlőséget és ennek érzetét is akkor már erre több az esély."
Az a baj, hogy ez se működött volna.

Ahogy írod is, az osztrákoknál kedvezőbb volt a nemzeti kisebbségek helyzete és nem volt államnyelv. Ez azonban egyáltalán nem segített az asszimilációban, és a nemzetiségek ott is elszakadtak.

Nagyon valószínűnek tartom, hogy akár jobban, akár rosszabbul bánt volna a magyar vezetés a nemzetiségekkel, azok úgyis elszakadtak volna. Egyszerűen ebben a korban a nacionalizmus minden mást felülírt.

Glokta 2021.06.22. 15:28:35

@Deak Tamas: Az a baj, hogy Svájcban a politikai nemzet organikusan, évszázadok alatt alakult ki, míg a Magyar Királyságban ez egy felülről irányított, negyven éves projekt volt.
Ha lett volna száz év rá, akkor talán sikerülhetett volna, 40 év alatt esélytelen volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.22. 15:57:50

@Glokta: igen, csakhogy Svájcban nem volt ellenszél. Magyarországon gyakorlatilag azonnal, Habsburg-támogatással úgy indult meg a betelepítés, hogy majd jól megtörjük ezt a hülye lázadó népséget. Ki is volt mondva, Schmerling utolsó jelentéseinek egyike azt írja, hogy nem lesz itt gond, az izgága csikós németül tanulja már az ABC-t.
Dehát a temesvári szerb kongresszus már 1790-ben olyan feliratot küld a császárnak, hogy az ázsiai magyarok nekik ne parancsolgassanak. (Ezek azok a szerbek, akik Csernovics pátriárkával tényleg menekültként érkeztek ide).
Láttam geryke agymenéseit, Ausztriában hogyne lett volna államnyelv, a német. Az osztrák helyzet annyival volt más, hogy a tartományszintű gondolkodás máshogy kezelt sok részletkérdést, de az sem oldott meg semmit.
Kevesen tudják, de Trefort Ágoston első intézkedései közé tartozott 1879-ben a német ÉS magyar kötelező oktatása. Érdekes módon akkor ezt senkit nem zavart, érdemes elolvasni a korabeli országgyűlési hozzászólásokat, mivel akkoriban az iskolák java része egyházi volt, az egyházak tiltakoztak erővel, sőt, volt olyan nevetséges hozzászólás is, hogy az illető szentatya az óegyházi szlávot nem fogja tudni átírni németre ...
Az sem ismert, hogy Trefort Ágostont annyira gyűlölik a szomszédságunkban hogy azt mi el sem tudjuk képzelni. Előbb fogsz bármelyik utódállambeli lakossal részegen Horthy-nótát énekelni mint róla jó szót hallani - tényleg, nem viccelek.
Magyarországon az alapprobléma az volt, hogy Herczeg Ferencet kiröhögték a képviselőházban, amikor a nemzetiségi problémákról beszélt.
A politikai nemzet kialakítása meg ugyan valóban bzonyos értelemben felülről jött (minden állam így működik) de itt nagyon sokan elfogadták, főleg a Délvidék egyes területein. Ők nagyon is jól emlékeztek arra, amit épp az említett Herczeg ír le a Hét sváb című regényében, nagyon kijózanító valóság volt amikor becuppantak a szerviánusok meg a román martalócok. Onnantól még az ottani szerbség többségének sem volt kérdés, hol jobb.

Gery87 2021.06.22. 16:01:36

@Glokta:

Lehet hogy nem működött volna, de a másik véglet sem működött!

"Ahogy írod is, az osztrákoknál kedvezőbb volt a nemzeti kisebbségek helyzete és nem volt államnyelv. Ez azonban egyáltalán nem segített az asszimilációban, és a nemzetiségek ott is elszakadtak.....Egyszerűen ebben a korban a nacionalizmus minden mást felülírt. "

Igen, de azért látni kell hogy voltak "nemzetek közötti" irányzatok is amik - legalábbis kezdetben és elvben - a nemzetek érdek és rokonközösségét helyezték előtérbe...pl a csehszlovák eszme vagy az illirizmus....
És ezek meg is valósultak technikailag (hogy aztán tökön szúrják magukat) és pont az "uralkodó népfajok" "politikai nemzeteszményével" és államszemléletével (oszrák-német, magyar) szemben határoztak meg egy egyenlőbb népek közötti viszonyt, közös hazát...
Nem lett volna tehát elvetemült és példa nélküli ötlet a meglévő magyar államot is ilyen alapokra helyezni....lehet ez se működött volna persze.....

érdekes módon később pont Szálasi járt ehhez a legközelebb a hungarizmusával...persze már Trianon tapasztalata után....

Gery87 2021.06.22. 16:11:57

@Deak Tamas:

Szokás szerint felsorolod hogy ezek a nemzetiségek mennyire ellenszenvesen viseltettek irántunk és az állam iránt....
Csak épp némi kritikát meg ennek belső okát nem fejted ki sohasem!
mindig a gaz labancok meg a bitang szerbek, oláhok ármánykodásai tehetnek mindenről..."bezzeg mi"....

(Egyébként meg idéztem, nem az én "agymenésem"....de ne olvass, véletlenül se)

Tanulság meg talán annyi hogy 1867-ben visszanyerni a belső szuverenitást, már késő volt....ha meg kvázi Habsburg félgyarmat vagy akkor bizony nem kell csodálkozni hogy az ebadta németje meg a kurva szerbje dölyfösen dirigál a 36%-nyi "magyar kutyák" ellen....
Sajnos ez volt, sok mindennek kellett volna történnie másképp hogy ez az ország egyben maradjon.

Egyébként meg nem is biztos hogy lett volna értelme erőltetni az egyben maradást....ha ennyire nem megy, ha ennyire rossz házasság ez, akkor el kell válni.
Nem épp úgy ahogy 1920-ban történt de a homogén nemzetállam ára esetünkben az hogy kisebb is.....ezt az árat előbb utóbb meg kellett volna fizetni!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.22. 16:20:43

@Gery87: hülyegyerek, válaszd el Kosztolányi, Ady, Benczúr, Munkácsy, Tompa, Herczeg, Csontváry, Arany, Rákóczi, Thököly, Mátyás király, Balassi, Jávor Pál, Bács Ferenc, Madaras József, Rajnay Gábor, Csáth Géza, Tamási Áron és a többiek szülővárosát. Ökör.

Gery87 2021.06.22. 16:50:41

@Deak Tamas:

Ha hülyézés nélkül nem megy akkor inkább maradj csendben pubi...:)
Ezek a városok utoljára Mátyás idejében voltak a magyar etnikai szállásterületen belül, vagy akkor sem, azóta viszont megváltoztak a dolgok....szigetszerűen beékelődő városokkal sajnos nem lehet mit kezdeni.
Ez van, ez a realitás.....romantikus ábrándokra, makacs ellenkezésre nem lehet felelős és korrekt nemzetpolitikát építeni!
Pont ez volt a baja a Horthy kor társadalom felé mutatott irredentizmusának, revizionizmusának is.....vágyálmokat, elérhetetlen célokat lebegtetett 20 évig!
Ahelyett hogy tökösen, reálisan, felelősen szembenézett volna a tényekkel!
Ami elv érvényesült még a 38-as revizióban azt kellett volna követni máshol is....a többit el kell engedni!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.23. 07:52:44

@Gery87: azt, hogy én hülyéket mikor hülyézek, nem te szabod meg. Amúgy a nemességezéssel meg a horthyzással pontosan felmondod a ma érvényes utódállami kánont. Melyik vagy, szlovák, román, ukrán?

Gery87 2021.06.23. 16:12:28

@Deak Tamas:

Érveket, ellenérveket, jól megfogalmazott értelmes gondolatokat szeretnék hallani, ha már annyira nagyra tartod magad hogy hülyézel...
Nem sértett semmitmondó puffogást meg a szokásos "nem is vagy magyar" kocsmai sovinizmust. Erre egy leépült alkoholista vonatkerékpumpáló is képes....

Gery87 2021.06.23. 16:18:18

Akinek a szellemi színvonala annyi hogy nem tetsző vélemény hallatán érv helyett (vagy hallgatás helyett) az illető nemzetiségét kezdi firtatni vagy felruházza egy (negatívnak szánt) másikkal az nézzen magába előbb...
Túl okosnak képzeled magad, de én ilyen reakciót nemzeti rock koncerten 14 éves részeg proligyerekektől hallottam ám.....:) Szóval erőltesd meg magad, vagy inkább ne reagálj mert égeted magad csak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.06.24. 07:49:40

@Gery87: hülyéknek nem fogom kicsit sem megerőltetni magam. Amúgy emlékeztetnélek arra, amikor közöltem, hogy történész vagyok, szó szerint azt írtad, hogy "kurva objektív lehetsz", úgyhogy ezzel azért felmentesz attól hogy a tagolatlan ... hülye kretén írásképű ... értelmetlen szövegeiddel foglalkozzak.

Gery87 2021.06.24. 16:03:08

@Deak Tamas:

Jaaj, gyenge duma. Már megint máson lovagolsz. "íráskép"?....érveket kértem, megint semmi...
Értelmetlennek nem értelmetlen amit írok, csak nem akarod megérteni mert kívül esik a világképedből. Kellemtelen számodra.
Hát nem vagy túl jó történész szerintem, túl elfogult vagy, személyeskedő és avíttak a nézőpontjaid.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása