magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

1994-1996

Megírom a "lyukakat" is, mert bár ebben az időszakban nem éltem Magyarországon, minden eseményt követtem, s volt is hozzájuk viszonyom.

1994

Ez volt a Fidesz átmeneti időszaka. Már nem volt progresszív-liberális, de még konzervatív-liberális se volt. Ez az az eszme, amit máig dicsőítenek a "harmadik oldal" hívei. A Fidesz alapeszméje azon a fatális téveszmén alapult, hogy egyrészt vannak a csúnya komcsik, másrészt meg a múltban rekedt konzervatívok, mind a kettő rossz, így liberális harmadik oldalra van szükség. Persze látványosan meg is bukott az egész, hiszen a "csúnya komcsik" éppenhogy már liberálisok voltak, így az erősebb liberális párt - az SZDSZ - velük paktált le, nem a Fidesszel. Ez persze utólag öngyilkosságnak bizonyult az SZDSZ számára, de ez már más téma. Pozitívuma pedig az, hogy e csalódás hatására indult el a Fidesz lassú távolodása a liberalizmustól.

Mai szemmel, amikoris a ballib megmondóemberek egyik kedcenc szövege a csúnya "összeszerelőüzemek" elleni küzdelem, vicces, hogy az első ilyen üzemet éppen ők, a Horn-kormány hozta be, 1994 végén: ez a győri Audi.

A kor "nolimpiája" a bécsi-budapesti világkiállítás volt. Máig se értem miért, de ballib oldalról az Antall-kormány egyik főbűnének lett kikiáltva az 1996-os világkiállítás terve. Ezt vissza is mondta az új kormányzat a választások után. A választásokon totális MSZP-győzelem született, bár a 2010-es fideszes győzelemhez képest azért valamivel kisebb arányú.

A választások idején már nem voltam ballib, sőt a MIÉP-nek drukkoltam. Amit tudtam már akkor: az MSZP-SZDSZ olyan esztelen tombolást fog véghez vinni, aminek eredménye totális zuhanásuk lesz. Abban viszont tévedtem, hogy én ezt a zuhanást már 1998-ra vártam, miközben csak 12 évvel később következett be.

Mi volt a "jobboldal" totális vereségének az oka? Az, hogy ők voltak kormányon éppen. Ha a "baloldal" lett volna kormányon, ők zuhantak volna le. Hiszen egyik oldal se mondta el a valóságot az embereknek, azt, hogy a rendszerváltozás hatalmas gazdasági és életszínvonalbeli esést fog okozni, ehelyett mesék lettek előadva, hogy 1995-re osztrák életszínvonal várható.

A kormányzat egyoldalúan, az ellenzékkel és civilekkel való konzultáció néklkül, megváltoztatta a választási törvnyt. Teljesen legitím módon, megvolt a szükséges kétharmadjuk. Ez csak annak fényében érdekes, hogy 2010 óta folyton az "ellenzékkel és civilekkel való konzultáció hiánya" lett az egyik ballib vezérmotívum.

1995

A vidámságot a kormányon belüli viszály okozta. Az SZDSZ és a hozzá közeli kvázi-SZDSZ-es MSZP-sek totális liberalizálást akartak, míg az MSZP zöme érzekelte, ez öngyilkosság lenne, az emberekre is oda kell azért figyelni, így ellenállt. Végül azonban az erősebb fél, az SZDSZ győzött, s jött Bokros. Ezzel végleg, mindenki számára nyilvánvalóvá vált: a Horn-kormányzat nem a rendszerváltás előtti időket hozza vissza, hanem éppenhogy gyorsítja a piacosítási folyamatokat. Azaz baloldal = gazdasági liberalizmus. Míg a jobboldal az, mely ehhez kritikusan viszonyul. Tehát nem a nyugat-európai model, ahol a jobboldal több piacot akar, a baloldal meg kevesebbet.

Ma már viccesen hangzik, de a fő ellenzék a Kisgazdapárt volt. A Fidesz jelentéktelen volt akkor. A MIÉP-nek meg olyan rossz volt a sajtója, hogy ez gátolta népszerűségének növekedését.

A pozitívum: alapvetően megdőlt az a nézet, hogy 1990-1994 között azért csökkent az életszínvonal, mert hozzá nem értő emberek, muzeológusok, folklórkutatók, halbiológusok, történészek vezették az országot, de lám, most jönnek a közgazdászok és pénzügyi szakemberek, akik mindent tudnak, így gyorsan helyre is hoznak mindent.

1996

Az MDF haláltusája: az egyébként is kis párt kettészakad, kiválnak a "nemzeti liberálisok", MDNP név alatt. Az már két évvel későbbi emlékem, az 1998-as kampányból, hogy az MDNP röhejes óriásplakátokkal kampányolt, melyeken 10-14 % közötti "tudományos" előrejelzéseket hangoztatott (a tényleges eredmény egyébként 1,4 % lett).

Közben az SZDSZ aktivizálja a kamunácijaikat. Ez Szabó Albert operettnáciskodásának csúcspontja.

A megmaradt MDF viszont ekkor kezd közeledni a Fideszhez, mely lassan kezdi magát elhatárolni a liberalizmustól, ekkor kezdődik a "polgári alternatíva" hangoztatása. Ugyanez zajlik a szintén kettészakadt KDNP-ben: az egyik szárny az MDF-hez és a Fideszhez közeledik, a másik a MIÉP-hez.

A legnagyobbik segítséget a Fidesz körül formálódó tömbnek és a többi ellenzéknek a Tocsik-ügy adja. Tocsik Márta 804 millió Ft jutalékot kapott azért, mert közvetítette a semmit két állami szerv között, ez hatalmas felháborodást okoz.

a Jantra folyó Draganovo határában (Veliko Tarnovo megye, Bulgária)

Én e 3 év alatt Bulgáriában voltam, ez idő alatt alig kétszer utaztam Magyarországra. Az időt kihasználtam őskutatásra is, ellátogattam többek között Draganovóba, apai nagyapám szülőfalujába.

Munka szinten egyébként először szabadúszó tolmács-fordító voltam, majd számítógépes programokkal kereskedtem, végül egy libanoni cég szófiai képviseletén voltam segéd-rendszergazda.

S persze a fő esemény, megszületett második fiam 1996-ban.

második fiammal

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8616612436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F1őr 2021.07.18. 11:24:45

Az MDNP a számokban nem tévedett, csak egy tizedesvesszőt felejtettek odarakni.

sync 2021.07.18. 14:55:21

Gyáva ember, aki a halál bizonyossága elől a vallásba menekül. És Orbán elgyávult, amikor megtért.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.07.18. 16:53:37

A világkiállítás lemondása ősbűn. Remélem egyszer lesz olyan, hogy a még elérhető felelősökből ki lehet piszkálni az igazságot, úgy hogy jobbról meg balról, illetve szemmagasságnál picit magasabban ülő emberkék fogják figyelmesen hallgatni az illetőket.

2021.07.18. 17:37:17

Meg hát ment már az olajozás masszívan és az alvilági leszámolások is elindultak.

A világkiállítás úgy emlékszem a szókásos ballib spórolás miatt volt.

jónévez 2021.07.18. 17:58:38

@zavaleta: Az "olajozás" nem akkortól ment, akkor már nagyon régi bűnözési forma volt, de köztudatba akkor került be erősebben, mert már próbáltak tenni ellene (mégha még mindig kevés sikerrel is), és már az újságírók egy része meg merte írni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.07.19. 07:50:34

@zavaleta: hát erre írtam én hosszasan egy alkalommal a Bokros csomag kapcsán, hogy mi a különbség a megszorításos és a tárgyalásos politika között. Viszont a lemondással elértük, pontosabban a ballibek azt, ami cél is, hogy ne lehessenek itt az önbecsülésünket növelő és anyagliag hasznot hajtó esemény, lásd az immár második eszementségsorozatot a foci EB kapcsán.

11 Favágó 2021.07.19. 08:52:35

Engem abban az időszakban próbáltak meggyőzni a baloldaliak arról, hogy a gyermeknevelés és a munka összeegyeztethetetlen. Akkor vonták el először a gyermekneveléshez kapcsolódó jövedelemadó kedvezményt. Ezt sikerült megfejelni 96-ban a kétgyermekesek családi pótlékának eltörlésével.
Azóta tudom, hogy a gyermekek utáni támogatások nem a gyermeket, hanem a szüleit célozzák a ballib érákban. Mocsok egy banda, mocsok ideológiával.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása