magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A kutyák életstratégiája

A háziállatokat nem ismerők tévhite: a kutya szabad akar lenni. Semmi se hamisabb ennél, a kutya természetes közege, hogy egy gazda hatalma alatt áll.

Mi van a gazdátlan kutyákkal azonban? Mert megesik a gazdátlan kutya. Kidobott szaporulat, megunt háziállat, meghalt gazda, ahol az örökös nem akar kutyát, stb.

Mellékszál. Egyszer én is kidobtam kutyát. Régen volt, de megtörtént. Mentségemre csak azt tudom felhozni: utólag meggondoltam magamat, s érte mentem, ismét befogadtam. Egy napnál rövidebb ideig volt gazdátlan.

Persze a gazdátlan kutyák egy része gyorsan meghal. A kicsiket jellemzően elgázolják, mert nagyjából másfél éves korban érnek el oda a kutyák, hogy képesek vigyázni magukra a városi forgalomban, addigra már képesek biztonságosan közlekedni. Néha látok zebránál álló idős kutyákat, nem indulnak el, míg nincs ember, aki szintén elindulna. De egy kiskutya erre még nem képes. Aki viszont túléli ezt a másfél éves sajátos természetes szelekciót, az jó eséllyel sokáig fog élni.

Van egy kis réteg, mely elvadul, bandába - falkába - verődik, gyakorlatilag mint egy bűnöző embercsoport, s elkezd saját ellenőrzés alá vonni minden környező élelemforrást, onnan erőszakosan elkerget minden idegen kutyát. Mint a farkasoknál, hierarchia alakul ki az ilyen falkáknál. Kirívó esetekben az emberre is veszélyes lehet egy-egy falka. De a legtöbb esetben az ilyen falkák a területüket kizárólag idegen kóbor kutyákkal szemben védik. Régi tapasztalatom: az ilyen falkaterületre be lehet menni kutyával, ha az pórázon van, ebből a terület "gazdái" tudják, az áthaladó kutya nem kóbor, azaz nem jelent veszélyt számukra.

Sok azonban a magányos kóbor kutya is. Ők azt hiszik, találnak gazdát. Követnek egyes embereket, hátha azokból gazda lehet. Ez ritkán sikeres, de azért megesik, én is ismerek ilyen gazdát. A legtöbb magányos meghúzza magát valahol, jó esetben akad egy-egy "félgazda", aki nem fogadja ugyan be, de időnként ad neki ételt, jellemzően éttermek és boltok maradéka ez, néha magányos nyugdíjasok, akik igazi gazdák nem akarnak lenni, de szeretnének mégis félig-meddig egy háziállatot.

Vannak állatvédők, akik begyűjtenek. A gond: ritkán akad befogadó. A legtöbb új kutyatulaj kiskutyát akar, ez pedig ritka az állatvédő-telepeken, ott jellemzően idősebb állatok vannak.

Szófiában pár éve azt találta ki valaki, begyűjti a kóbor állatokat, aztán ivartalanítja őket, majd visszateszi őket oda, ahol voltak. Meglepő, de sikeres: 2010-2020 között drasztikusan lecsökkent a kóborlók száma, ráadásul el lett kerülve az, amitől mindenki berzenkedik: az állatok "elaltatása".

a legelső kutyám volt (Havanna, 1980 - Budapest, 1996), a képen 3-hónaposan - az egyetlen baj az volt vele, hogy rabszolgaültetvényeket örző vérvonalból származott, emiatt bizalmatlan volt a négerekkel szemben - úgy kaptam, hogy egy kubai haverral elcseréltem egy rádiós magnóért, a kubai haver apja rendőr volt, a kutya meg a kubai rendőrség örző-védő kutyatelepén született, de mint méreten aluli - kb. 10 %-kal kisebb volt a szabványhoz képest - ki lett selejtezve, így a rendőrapa hazavitte

Címkék: közélet
29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6416637672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.07.28. 08:01:51

Ukrajnában, a régi magyar területeken túli vidékeken megdöbbentő néha az elvadult kutyafalka látványa ...

midnight coder 2021.07.28. 09:02:29

Igazából nem tudom mi a baj az elaltatásukkal. Csak olyan állatok ezek is mint a tehén vagy a csirke vagy a disznó amiket százezerszám ölünk meg naponta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.28. 09:04:45

@midnight coder:

Nem olyan.

Az egyiket esszük, a másik társ.

S az evés célra tartottat se öljük meg találomra.

midnight coder 2021.07.28. 11:58:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A te saját állatod lehet társ, de ez is kb. olyan mint Számkivetteben a labda.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.28. 12:00:52

@midnight coder:

Ez a kutya eredeti szerepe. Ezért lett háziasítva. Az élelemnként való használat marginális.

midnight coder 2021.07.28. 13:20:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kutya eredeti szerepe a vadászat volt. Ehhez jött késõbb a terelés illetve a területvédelem. A lélekpótlékként való alkalmazása jóval késõbbi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.28. 13:35:29

@midnight coder:

De ezek mind társzerepek. A kutya véd, cserébe részt kap az ételből. Segít a vadászatban, cserébe kap az elejtett vadból.

Nem disznó szerep, hogy megesszük.
Nem ló szerep, hogy közlekedési eszköz.

Gery87 2021.07.28. 21:46:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A kóbor ebet, macskát be kell fogni ,el kell altatni, különösen a macskák nagyon szaporák. Mondom úgy hogy én meg macskás vagyok és az állatok bántalmazását amúgy nagyon elítélem.

Az eredendően kóbor háziállat már nincs kontroll alatt....semmi keresnivalójuk az utcán, emberek között....
A kocsi alá kerülnek, betegséget terjesztenek, megeszik a te házi kedvenced elől a kaját, felcsinálják, hullatják a szőrüket (pamacsokkal volt tele az udvar), összeszarnak mindent, megtámadják, megölik a te állatod.....vagy rád támadnak..
Meg amúgy: elég rossz képet fest egy kóbor állat az utcán....szegénységre, rendezetlenségre utal....

A kiherélés egy működő, de félmegoldás.

Gery87 2021.07.28. 21:51:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Bármilyen állat lehet társszerepű, pl ló is....szóval ez nem érv hogy mit eszel és mit nem.
A védelem, vadászat meg csak bizonyos fajtáknál él...
idealizálod az egészet.
Egy nyamvadt tacskó semmire se jó kb....
A kóbor állat egy dolog, de mennyi embernek van feleslegesen kutyája az elképesztő....
Sokaknak egy boxzsák amin a frusztrációját és parancsolgatási késztetését éli ki, merthogy örömet nem okoz neki az biztos....cserébe téged zavar az állandó ugatás meg a szar.

jónévez 2021.07.28. 22:27:45

Szinte szó szerint.
Bár mifelénk "bandázó" kóbor nem létezik, hamarabb elkopnak, mert (gyaníthatólag) itt a tanyavilág menti útszélen a városban megunt kutyákat teszik ki, amelyek hamar "elkopnak". Maximum 2-3 tud összeállni, aztán elfogynak. Én bandázó kutyát csak filmben láttam, azt is csak előzetesben.
Volt viszont úgy komondorom, hogy egyszercsak idejött (még a régi tanyánkra). Nem akartam, de egy jóbarátom azt kérdeute: Sanyikám, egy-egy szelet kenyér csak jut neki is? -ha már téged válastott gazdának...
Amikor átköltöztünk ide, akkor is hoztuk. Félt az autótól. Ezért nem a többi kutyával a platón, hanem a fülkében hoztam. Oda is nagyon félve volt hajlandó, de hagyta magát betenni, ha én taszem. Még évekig jó kutyám volt.

Az ivartalanítást én nagyon ellenzem. Nem kell városi embereknek okoskodni, egyrészt: azért születik sok kiskutya (és még több kismacska), mert a többség az első évben elkopik.
És különben is, az beszéljen ivartalanításról, aki bemutatja a papírját, hogy ivartalaníttatta magát.
Talán tényleg haszonállatként kell felfogni a kutyát is, nem átmeneti dédelgetésre tartani, sem ékszerként.
A marhát, a disznót megesszük. A lovat már nemigen tartjuk még igavonókent sem, inkább már díszállat lesz, bemutatókra, de azt is megesszük végül. Én nagyon szerettem a lókolbászt. De a kutya nem az a haszonállat erre európában, amit végül meg is eszünk. Egyáltalán nem hasonlítható. A kutyát arra tenyésztettük ki, amire használjuk, és azért is nem képes élni az ember nélkül.

jónévez 2021.07.28. 22:39:55

@Gery87:
"Egy nyamvadt tacskó semmire se jó kb...."
Dehogynem. Áttól, hogy panelházi kutyusnak is megteszi (bár én sem vagyok benne biztos, hogy mindenkinél jól érzi magát ott), azért nézz csak utána, hogy a borzeb miért pont olyan, amilyen!

jónévez 2021.07.28. 23:09:37

@MAXVAL bircaman közirtó: írnál néha valami értelmeset is? Kérlek szépen ;)
Oké, hogy hosszabb hsz.-ben óhatatlan elsül ném i bárdolatlanság, és némi csúfolódás is. Te viszont mást sem teszel, mint tartalom nélkül beszólogatsz. Ilyesmit én tinikoromban élveztem, mert még buta voltam. Ezzel mondtam is valamit, bár lehet, fel sem fogod.

chrisred 2021.07.29. 05:47:41

@midnight coder: Nem, ezekre a feladatokra azért lett alkalmas, mert az emberi közösség része lett.

chrisred 2021.07.29. 05:49:24

@Gery87: Akkor lényegében az összes vadon élő állatot ki kellene irtani.

midnight coder 2021.07.29. 08:56:20

@chrisred: A ló sem lett a közösség része pedig sokáig a fõ közlekedési "eszköz" volt. Arra kellettek hogy állóra csaholják az állatot amíg az ember szépen lenyilazza/dárdázza. Cserébe kaptak kaját. Kb. ennyi volt a "közösség".

midnight coder 2021.07.29. 08:58:30

@jónévez: Kismillió haszonállatot is ivartalanítanak, a kutyát/macskát akkor miért ne? Állatkínzás? Persze. Ahogy a kutya/macska tartás is az. Ezek alapvetõen arra születtek hogy vadásszanak nem arra hogy egy panelben lessék hogy mikor ad enni a gizda, illetve kutyák esetében hogy mikor kegyeskedik levinni szarni a játszótérre.

midnight coder 2021.07.29. 08:59:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A disznót is tarthatod házikedvencként. Sõt, vannak kimondottan kis termetû fajták erre a célra. Legalább annyira intelligens mint a kutya.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.29. 09:09:17

@midnight coder:

Éppen az azték társadalomról olvastam.

Csak kisméretű kutyáik voltak, ezek felhasználása:
- étel,
- védelem,
- házi kedvenc.

Szóval a kedvencként való alklamazás abszolút nem modern dolog.

chrisred 2021.07.29. 10:52:13

@midnight coder: A lónak csak a fizikai erejét használtuk, amíg szükség volt rá, akár a tevének vagy az elefántnak. Tényleg nem volt a közösség része, ellentétben a kutyával.

chrisred 2021.07.29. 10:55:34

@midnight coder: Bármit lehet házikedvencként tartani a tigristől a kígyyóig. Csak ezek mind egyoldalú kaőcsoolatok, nekik, a kutyával elelntétben, egyáltalán nincs szüségük az emberrel való kapcsolatra, ott vannak, ahová rakják őket.

Gery87 2021.07.29. 23:54:49

@jónévez:

Itt "vidéken" családi házban sem igen van "haszna"...cserébe azok sorát gyarapítja akik miatt nem elhet rendesen a járdán menni mert végigi kísér az ugatás cunami....bemenni a telekre nem lehet normálisan mert ott randalírozik a bokádnál.
Biztos van jól nevelt vakarcs is, de a többség nem iylen mert a magyar ember nevelési módszere kimerül a "hagassá má" módszernél.....

Gery87 2021.07.29. 23:57:00

@jónévez:

"És különben is, az beszéljen ivartalanításról, aki bemutatja a papírját, hogy ivartalaníttatta magát."

Ökörség, ez egy állat, kordában kell tartani a szaporulatát...

"Talán tényleg haszonállatként kell felfogni a kutyát is, nem átmeneti dédelgetésre tartani, sem ékszerként."

Rég nem haszonállat már.....hanem kedvenc, passzióból. Semmi egyéb.

Gery87 2021.07.29. 23:58:43

@chrisred:

A vadon élő állatnak nincs szüksége az emberre, nem az emberért van....
A kutya, macska egy tenyésztett faj, az emberért és az ember által létezik, nem természetes vadon élő faj...

chrisred 2021.07.30. 05:20:10

@Gery87: És ennek mi köze az előzőkhöz?

Gery87 2021.08.02. 13:27:22

@chrisred:

A vadállomány természetes módon jelen van a saját környezetében...
(kivéve a vadászatra felpumpált állományt)
Egy tenyésztett háziállat az azért más kategória...

chrisred 2021.08.03. 03:14:42

@Gery87: Sokadszorra írod le az a szót, hogy természetes, anélkül, hogy kifejtenéd, mit értesz alatta. A termlészeti környezethez való alkalmazkodás a fajok túlélésének záloga, és te pont azért akarod kiirtani a kóbor macskákat és kutyákat, mert ezt sikeresebben csinálják, mint más fajok.

Gery87 2021.08.03. 14:04:25

@chrisred:

Természetes az ami az ember nélkül van jelen a természetben.
Egy kóbor kutya, macska az ember által tenyésztett házi állat, ami természetes módon nem jött létre és él a vadonban.....
Ausztráliában elég sok bajt is okoznak a macskák....pl.

" te pont azért akarod kiirtani a kóbor macskákat és kutyákat, mert ezt sikeresebben csinálják, mint más fajok."

Az ember annyira felgyorsította a tenyésztéssel az evolúciót hogy nincs ideje alkalmazkodnia a többi fajnak!
Sőt, magától sose jutna el más kontinensre a háziállat....stb.
Ez a baj....
Egyébként sem látom se értelmét se hasznát annak hogy legyenek kóbor háziállatok.
Nem is értem mit akarsz ezzel....
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása