magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hogyan lettek a kubaiak?

Hogyan lett a kubai nemzet?

Más volt spanyol latin-amerikai gyarmatokkal ellentétben Kubában gyakorlatilag hiányzott az indián elem, mellyel összeolvadtak a spanyol telepesek.

Kuba a XII. sz. előtt lakatlan volt, akkor települtek be indiánok a közeli szigetekről. A spanyol felfedezés - 1492 - után a kevés indián lakosság szinte teljes egészében kihalt, ma alig pár tízezer kubai van, akinek vérében kimutatható valamilyen kis indián eredet. Egy másik elmélet szerint Kuba nem volt lakatlan, több ezer éve vannak lakosai, a XII. században csak annyi történt, hogy az eredeti őslakosságot fejlettebb indián hódítók kiszorították Kuba legnyugatibb részébe. De a végkifejlet ugyanaz: az indián lakosság a XVI. sz. elején kihalt.

Tehát Kuba teljesen egészében spanyol telepes államként indult. A dohánytermesztés lett a fő tevékenység, mely már az indián korban megvolt. Mivel Kubában nem volt semmilyen jelentős kincs, így másodrendű szerepre szorult vissza a spanyol gyarmatok között: alapvetően megálló lett az amerikai kontinens és Spanyolország között. Kubába elsősorban szegényebb emberek települtek be Spanyolországból, leginkább Andalúziából. A dohánytermesztés mellett megindult más mezőgazdasági tevékenység is, leginkább kisebb, családi gazdaságokban.

Be lett víve Afrikából a kávé, ennek a termelése is megindult. Valamint - mai szemmel hihetetlen - lassan megindult a cukornád termelése, ez ugyanis akkor még nem volt a fő mezőgazdasági ágazat.

Egészen a XVIII. sz. végéig Kuba alapvetően szegény terület volt, a telepesek között alig volt gazdag ember. Az olcsó néger rabszolgamunka nélkül az egész gazdaság gyorsan csődbe ment volna, ugyanis képtelenség lett volna kitermelni annyit az ültetvényeken, ami elegendő lett volna fizetett bérmunkások alkalmazására. Így is rendkívül alacsony volt a profit, a kubai ültetvényesek 90+ %-a bankhitelből vette a rabszolgáit, s örök adósságcsapdában élt.

A XVIII. sz. végére kialakult a következő társadalmi eloszlás:

  • 10 %: spanyolországiak, a közigazgatás, a rendfenntartó erők személyzete,
  • 50 %: kreolok (azaz helyben született fehérek) - a felső réteg kisbirtokosok, az alsó az előbbiek személyzete, mesteremberek,
  • 10 %: mulattok, akik a spanyol törvények miatt nem lehettek rabszolgák, ők jellemzően különféle mesterségeket műveltek, azonos szinten a szegény kreolokkal,
  • 30 %: négerek, legnagyobb részek rabszolga, az ültetvényeken, volt egy kis réteg szabad néger is, a "házinégereket" - akik a család körül dolgoztak, nem az ültetvényen - szokás volt bizonyos idő után felszabadítani egyfajta jutalomként a jó munkáért, majd újra akalmazni őket immár szabad szolgákként.

Kuba virágkora, hirtelen meggazdagodása egy külső esemémy miatt következett be, a XIX. sz. első évtizedében. Haitin győzött a néger rabszolgák felkelése, Haiti lett az amerikai kontinens első független néger állama. A függetlenségi harcok alatt azonban összeomlott Haiti gazdasága, az addig a világ cukortermelésének jelentős részét adó haiti ültetvények 90+ %-a fizikailag megsemmisült.

Kubában, különösen annak keleti részen a gazdák kaptak az alkalmon: tömegesen tértek át a cukornádtermelésre, pl. a kávéültetvényesek is áttértek a cukornádra. Ezt az is segítette, hogy Haitiról sok szabad néger, aki addig a cukornáddal foglalkozott, Kubába menekült. (Máig vannak Kubában francia családnévvel rendelkező négerek, ezek mint volt haiti menekültek leszármazottai.) Lassan Kuba lett a világ egyik cukornagyhatalma. Hatalmas hasznok származtak ebből, kialakult immár egy szupergazdag kubai felső réteg is.

Tulajdonképp ez lett a spanyoltól különböző kubai nemzetiség kezdete.

Egyrészt a gazdag kubai réteg feltette a kérdést, minek fizet adót Spanyolországnak, mikor az nem engedi neki, hogy saját területét igazgassa: Kubát spanyol gyarmati tisztviselők irányították, s kubai gazdag réteg szavazhatott ugyan, képviselőket küldhetett a spanyol parlamentbe, de Kuba csak egy spanyol tartomány volt, semmi több. Az egész spanyol birodalom érdekeit nézve történt Kuba igazgatása, ami nem egyezett Kuba érdekeivel. Pl. míg Spanyolország Franciaországgal szövetkezett, s Anglia ellenében állt, addig a kubaiaknak sokkal jobban érdekükben állt az USA-val való szövetség. Továbbá, a spanyol birodalmi érdek a gazdaságban is ellentmondott a kubai érdekeknek: pl. Kuba csak Spanyolországon keresztül kereskedhetett a világgal, ami abszurdnak tűnt, hiszen pl. a párszáz kilométerre lévő amerikai piacon jobban el lehetett volna adni a kubai cukrot.

A kubai középosztály - elsősorban a kisebb ültetvények birtokosai - szintén érdekellentétbe kerültek Spanyolországgal. Spanyolország 1820-ban betiltotta a rabszolgaságot a jövőre vonatkozóan, azaz onnantól számítva nem vehetett senki új rabszolgát, bár a már meglévő rabszolgaság megmaradt. A kubai kis ültetvények azonban csődbe mentek volna, ha nem alkalmazhattak volna rabszolgákat, így folyamatos ellenségesség alakult ki a "rabszolgafelszabítópárti" spanyol hatalom és a rabszolgatartó kubaiak között. Kubába 1820 után is jöttek be rabszolgák, immár csempészáruként, ami még meg is drágította a rabszolgák árát. A kubai ültetvényesek folayamatos rettegésben éltek: mikor lesznek elkobozva tőlük illegális rabszolgáik a spanyol hatóságok által.

A cukornád egy olyan növény, hogy betakarítása csak egy bizonyos időszakban lehetséges, ha ezen túllépnek, akkor a termés már nem alkalmas feldolgozásra. A gépesítés kora előtt a betakarítás heti 7 napos munkát jelent, napi 20 óra munkaidővel - ez még a kor átlagos napi 16 órás munkaidejéhez képest is abszurdnak tűnt, s szabad ember csak olyan bérrel lett volna alkalmazható erre, amit a vállalkozó már nem tudott volna kifizetni.

A harmadik tényező: a felvilágosodás és a elsősorban a aszabadkőművesség hatása. A vékony kubai értelmiség egyszerűen elvi okokból ellenezte a spanyol uralmat: szabad polgári köztársaságot akart az USA mintájára, szemben a spanyol monarchia "feudális" elnyomásával.

A három csoport - bár más-más indítattásból - arra jutott, hogy vannak "ők" és vagyunk "mi", azaz a spanyolok egy idegen nép, akikkel szemben áll a kubai nép.

A kérdés csak az maradt, mi legyen a rabszolgákkal. Ez a probléma azonban automatikusan megoldódott. A nagy ültetvények gépesítésével a rabszolgamunka feleslegessé vált, a kis ültetvények pedig immár rabszolgákkal se tudtak nyereségesek maradni. A rabszolgaság hivatalosan 1886-ban lett eltörölve, de akkor már a legtöbb néger eleve szabad volt.

A XIX. sz. 60-as éveiben még akadtak a kubai elitben emberek, akik ki akartak egyezni Spanyolországgal, csak autonómiát követelve, de akkorra Spanyolország már elvesztette szinte minden területét Amerikában, így az utolsó két amerikai területe - Kuba és Puerto Rico - esetében nem volt hajlandó semmilyen kompromisszumra, úgy érezte, ezt a két területet mindenáron meg kell tartania. S bár az első kubai-spanyol háború (1868-1878) spanyol győzelemmel végződött, a spanyol hatalom immár képtelen volt konszolidálni. Ráadásul maga a háború ténye megerősítette: a kubai nép önálló.

Kuba egyik nemzeti hőse, Máximo Gómez generalisszímusz, az 1868-1878-as háború katonai vezére kubai oldalról, aki egyébként 35 éves koráig spanyolpárti volt

A többi már formalitás. 1895-ban spanyolellenes felkelés robban ki Kubában. Az USA ebbe beleavatkozik 1898-ban a kubaiak oldalán. 1898 augusztusában Spanyolország kapitulál, s átadja 4 gyarmatát az USA-nak (Kubát és Puerto Ricót a Karib-tengeren, valamint a Fülöp-szigeteket és Guamot a Csendes-óceánon), mind a 4 amerikai függő terület lesz (Puerto Rico és Guam mind a nai napi az), de Kuba csak 4 évre: 1902-ban az USA megszünteti a Kuba feletti igazgatását, így Kuba 1902. május 20-án független állam lesz. 1958-ig május 20. volt a kubai nemzeti ünnep, azóta nem ünneplik, ugyanis a kommunista értelmezés szerint 1902-ben Kuba nem lett igazán függtelen, hanem a függetlenség álcája mögött amerikai csatlósállam lett.

Tegyük hozzá: a kommunista értelmezésnek van valós alapja, mert az 1902-es kubai alkotmány rögzítette az USA jogát a fegyveres bevatkozásra Kubában, ha az USA úgy látja, hogy "veszély fenyegeti" Kuba függetlenségét, magyarul: bármikor. Ennek máig tartó következménye a guantánamói amerikai támaszpont bérleti joga, mely csak közös megállapodással szüntethető meg. (Az USA-nak volt még két hasonló támaszpontja Kubában, ugyanezen szerződés alapján, de azokat visszaadta még a kubai kommunista hatalomátvétel előtt.)

Kuba tartományai fajilag: sárga - abszolút fehér többség, barna - abszolút mulatt többség (abszolút néger többség nincs sehol, sőt relatív többség sincs)

Ma Kubában a lakosság 65 %-a fehér, 10 %-a néger, s 25 % mulatt. A mulattba minden keverék fehér-néger beletartozik, a nagyon sötét majdnem-négertől, az egészen világos, szinte csak kreolos bőrű fehérig. A kubai nemzeti érzés rendkívül erős. Néha egyenesen vicces mértékű, pl. amikor az USA-ba kivándorolt kubaiak USA-ban született gyereke saját magára mint "külföldön élő kubaira" hivatkozik.

Címkék: közélet
54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4516660856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.17. 07:56:45

Az 1898-as háború érdekessége, hogy ott jön létre a világon az első Ürügy, nevezetesen a Maine csatajhajó felrobban(t)ása, amit az USA nem tűrhetett el, így indult meg az Ürügyek hosszú sorozata a modern történelemben. Hajónak amúgy se volt egészséges lenni Havannában, hiszen az ismert 1962-es divatos pólókép a tömeggyilkos elmebetegről is egy hajófelrobbanás után készült.

_Neville 2021.08.17. 08:23:39

Mondjuk azért annyira nem jártak volna szarul a kubaiak, ha maradnak a spanyolokkal. Most lehetnének olyan, mint Francia Guyana, ami a térség kb leggazdagabb állama, az EU része. Ehhez képest hol az USA bordélyháza voltak, hol csodás proletárforradalom volt és van épp.

vergyula 2021.08.17. 10:48:47

@Deak Tamas: Jut eszembe, Mr. Hyde elég hidden újabban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.17. 11:13:08

@vergyula: annyira nem, két és fél hete írt utoljára. Gondolom a szabiját tölti.

vergyula 2021.08.17. 12:08:04

@Deak Tamas: És szabi alatt szünetel a mozgalom???

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.17. 12:27:26

@vergyula: hát az biztos nem, de ha megfigyeled, ő még messze műveltebb és hitelesebb az ide írogató antimagyarjainknál. Abszolút meg van győződve az eszméje valóságtartalmáról, és ennek rendel alá mindent, de a szó szoros értelmében mindent, de téríteni nem akar, egyébként ez nem meglepő. Ugyanis a jó múltkorjában, most apropót is nyerve, volt egy francia eredetű elemzés a Magyar Szemlében, miért van ez a már homoerotikusság határát súroló ájult csodálata a nyugati balnak az iszlamisták felé. Ez az ideális bolsi harcos: feltétlenül hisz és feltétlenül átgázol, elpusztít mindent az Eszme érdekében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.17. 12:31:46

@Deak Tamas:

Kedvenc gondolatom Lenintől: a jó az, ami használ a Pártnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.17. 12:41:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: volt esetleg időd elolvasni azt a régebbi linket a Vemissa-völgyes Sherlock Holmes novellával? Az pont arról szól hogyan alakul ki az ilyen totál militáns, terrorista, vasfegyelemmel működtetett titkos társaság.

vergyula 2021.08.17. 13:12:07

Mondjuk, hogy nem nacionalisták, de azért az antimagyar túlzás.

Gery87 2021.08.17. 14:53:34

@_Neville:

Vagy maradhattak volna társult állam, mint Puerto Rico, vagyis majdnem tagállam.

Gery87 2021.08.17. 14:57:37

@vergyula:

Neki mindenki antimagyar meg zsidó meg román meg szlovák stb aki nem soviniszta, irredenta nézeteket vall:)

Gery87 2021.08.17. 15:02:25

"A kubai nemzeti érzés rendkívül erős. Néha egyenesen vicces mértékű, pl. amikor az USA-ba kivándorolt kubaiak USA-ban született gyereke saját magára mint "külföldön élő kubaira" hivatkozik."

Még egy érv arra hogy a multikulti nem működik a legtöbb (és a többségi érdek) esetében.
És hogy ez már a hajdani olvasztótégely és gazdag szuperhatalom USA esetében sem megy és egy "politikai/gazdasági menekült" gyereke inkább a csóri kubai latinos identitást választja, mint hogy amerikai legyen...az semmi jót nem jelent.

És még mondja valaki hogy Kalifornia soha többé nem lehet Mexikó:D Merthogy most gazdagabbak az USA részeként...
Jha csak épp a nacionalizmus nem az észszerűségről szól, hanem érzelmi dolog.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.17. 16:51:03

@vergyula: az aki leadná az anyanyelvét (coder, Honóriusz), az aki ellenőrzés nélkül átveszi és szétugatja a szomszédállamok propagandáját és történelemhamisításait (mialatt ott vannak megcáfolva sorban), aki idegen megszállást kíván a hazájának, aki a bevándorlást erőlteti (ez mind a gery) az antimagyar.

Gery87 2021.08.17. 17:10:57

@Deak Tamas:

Te olyan rosszindulatú hülye vagy mint a segg:) Már bocs.
Ki erőlteti a bevándorlást? mert én, erről beszélek elég régóta mekkora marhaság ez a mai migráns politika....de ne zavarjon.
Ezzel szemben van normális bevándorlás politika is persze, amikor a többség képes asszimilálni....lásd Amerika régen.

"a szomszédállamok propagandáját és történelemhamisításait"

Ilyen sem történt.
És nem cáfoltad amit a múltkor ezzel kapcsolatban írtam, hanem mélyen kussoltál vagy nem láttad már.

"az aki leadná az anyanyelvét "

Ez sem ördögtől való....az angolszász világ lakosainak jelentős része nem angol anyanyelvű volt és hazát és asszimiláció révén utódai nemzetiséget is váltottak.
logikád szerint mint hazaáruló antinémetek, antírek, antispanyolok stb voltak...
Ez is sokmindentől függ tehát.

De ha voltak pl sváb őseid akkor köpd le a dédszüleid sírját ennyi erővel amiért te már magyar vagy!

Na ebből látszik mekkora fasság a "nagy magyar nemzethy" sovinizmus...
Csupa sváb tót zsidó felmenőkkel is rendelkező ("magyarhonba ledunázó, letutajozó meg galiciai jöttment hazaáruló, migráns gecik") pofázik arról más magyarnak hogy ki micsoda meg ki hova ne menjen ma a világban meg ki miért áruló....:D
vicc.

2021.08.17. 18:12:54

@Deak Tamas: Az a sztori azért más. Sima alvilági, bűnözői mechanizmus, ahol gyengék az állami rendfenntartó erők.

@Gery87: Minden megszólalásod butaságodról és félműveltségedről tanúskodik. És az ilyenekhez hasonlóan nem tanulsz, nem felejtesz.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.17. 20:06:20

@zavaleta: picit valóban más, de ha megfigyeled, pontosan ugyanaz a mechanizmus működik mint a későbbi totális pártok. Nem tudom láttad-e az Agitátorok című filmet, ott is ugye azzal kezdődik, hogy ki itt belépsz ebbe a pártba, feladod magad. A Vermissa völgyben is van félisten (a bandagazda) tilos az ingadozás (Scanlan testvér erre rá is fázik majdnem) és feltétlen az engedelmesség.
Az első félmondathoz még egy apróság:

index.hu/kulfold/2020/11/04/szlovakiaban_hamarosan_tilos_elnyomo_rendszerek_tagjaitol_kozteruletet_elnevezni/

Gery87 2021.08.17. 21:01:39

@zavaleta:

Ez a beböfögés, üres locsi-fecsi részedről még félműveltségnek is kevés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.17. 21:54:08

@Gery87:

Egyébként van ilyen mozgalom, csak népszerűsége kb. annyi, mint Magyarországon a Habsburg-restaurációnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.17. 22:07:32

@Gery87:

Az USA déli része eredetileg spanyol terület volt. Egy oda bevándorló latin nem érzi úgy, hogy idegen területre ment.

A USA-beli mexikóiak esetében is abszolút érezhető: utálják az USA-t. S nem azonosulnak az amerikai identitással immár a 60-as évek óta.

Ma már az USA is nemzetállam, kisebbségekkel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.17. 22:16:26

@Deak Tamas:

Régi szovjet vicc:

- Ingadozott Ön a pártvonalt illetően?
- Mindig együtt ingadoztam a pártvonallal!

Gery87 2021.08.18. 12:41:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az USA déli része eredetileg spanyol terület volt. Egy oda bevándorló latin nem érzi úgy, hogy idegen területre ment."

Ez max szentimentális dolog lehet, mivel maga az állam angolszász....lehetett régen bármi, most már neki kellene alkalmazkodnia és asszimilálódnia.

"A USA-beli mexikóiak esetében is abszolút érezhető: utálják az USA-t. S nem azonosulnak az amerikai identitással immár a 60-as évek óta.
Ma már az USA is nemzetállam, kisebbségekkel. "

Ezért nem kellett volna beengedni senkit sem latin-amerikából!
Eleve egy őrült lépés volt: előbb megszerzik maguknak a területet majd hagyják hogy újra ellatinosodjon.
Értem én hogy a vasfüggöny meg a nyugati jólét miatt már nem tudtak tömegesen európai bevándorlókat szerezni (ahogy a németek sem...), de ez akkor is öngyilkosság volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.18. 19:17:37

@Gery87: oztán rebegj már egy hangyányit nekünk, miért is kéne a latinoknak alkalmazkodni meg asszimiliálódni?

Gery87 2021.08.18. 20:15:54

@Deak Tamas:

Akkor fordítsuk meg kérlek....
Miért kellett volna a románoknak alkalmazkodni meg asszimilálódni?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.18. 20:31:13

@Gery87: erről kéne rebegj, pontosan. Miért is?

Gery87 2021.08.18. 21:24:20

@Deak Tamas:

Amiért szerinted (is) a román betelepülés és annak következményei rosszak voltak magyar szempontból.
Ennyire nem áll össze?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.18. 21:55:39

@Gery87:

Én a latinok oldalán vagyok. Az USA esetleg még normális állam is lehet, ha nő benne a latin elem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.18. 21:57:18

@Gery87:

S lám, nem assziliálódtak. Ellenkező esetben nem értek volna el többséget Erdélyben még a magyar uralom alatt.

Gery87 2021.08.18. 22:08:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az USA-t az angolszász, európai, protestáns elem formálta és tette naggyá, ami miatt ma oda akar menni a fél világ meg egész Mexikó, az mind emiatt van!
A latinok és feketék ezen élősködnek, de semmit nem tesznek hozzá.

Ami miatt az USA nem lesz már normális ország az pont a rengeteg nem integrálódó, asszimilálódó és saját identitását megtartó/előrébb valónak tartó fekete, latin elem miatt lesz...állandó faji villongásokkal és cicaharccal...hogy ki mekkorát szenvedett meg épp miért "a fehéreknek a kurva anyját..."

A legszegényebb tagállamok mind a déli fekete többségű államok, a leggazdagabbak meg a fehér Észak-keletiek....

Kalifornia még gazdag, de egy fertő és épp most züllik, már Texas a menő a befektetőknek is....egy darabig.

Gery87 2021.08.18. 22:09:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hát erről beszélek...
Az USA sorsa is ez lesz...
Erdély is hiába volt gazdagabb mint Románia, a nemzeti "faji" szempont ezt felülírta....

Gery87 2021.08.18. 22:13:44

Kalifornia Amerika Erdélye...
Már rengeteg a mexikói, meg a "liberális" hippi....
Ahogy az erdélyi nemes is szart bele évszázadokon éven át hogy domináns lett a románság és ő maga kisebbség lett hazájában, hogy a román bankok megvették kilóra a földeket...stb.
A lényeg hogy legyen ki robotoljon neki.
Rábasztak.

Gery87 2021.08.18. 22:18:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Értem hogy miért véled ezt jónak.
Egy konzervatívabb, katolikus, délies, latin amerika kevésbé "buzis" és "gender"....
De ez az a logika ami szerint akkor a németeknél meg a megoldás hogy emeljük az iszlám török arab réteget mert akkor nem lesz "liberálfasiszta"....
csak épp ezzel nem megmented hanem leváltod a még meglévő hajdan domináns kultúrát és társadalmat!!!
Egy olyanra ami szintén nem jó!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.18. 22:20:55

@Gery87:

A latimok a pénz miatt mennek az USA-ba, minden mást - beleértve az angolszász szellemet - utálnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.18. 22:22:11

@Gery87:

Erdélyben konkrétan a magyar elit volt a hibás. Olcsó munkaerőt látott a románokban, így beengedte őket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.18. 22:23:28

@Gery87:

Továbbá Kalifornia tényleg mexikói volt eredetileg. Míg Erdély nem volt román soha 1918 előtt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.18. 22:25:00

@Gery87:

Én miért akarnám megmenteni az amerikai kultúrát? Nem akarom.

Gery87 2021.08.18. 23:05:00

"A latimok a pénz miatt mennek az USA-ba, minden mást - beleértve az angolszász szellemet - utálnak."

Erről beszélek, ez a baj.

"Erdélyben konkrétan a magyar elit volt a hibás. Olcsó munkaerőt látott a románokban, így beengedte őket. "

Így van, fejétől bűzlik a hal. Ezért nevetséges mikor az átlag magyar ember az arisztokraták irredentizmusát harsogják vissza és a külföldre mutogatnak kizárólag.
Jól meg lettek vezetve.

"Továbbá Kalifornia tényleg mexikói volt eredetileg. Míg Erdély nem volt román soha 1918 előtt. "

Igen, de ez lényegtelen.
A románok meg Daciát emlegetik....hogy mekkora valóságalapja van ,az mindegy, az a lényeg hogy hisznek e benne és tud e mozgósítani. tudott. A többi nem számít.

A magyar nemes ezt sem értette, kényelmesen abba ringatta magát hogy az "ezer éves hon" őt igazolja, és erről a külföld is tud (nem tud, leszarta, mit számított volna?) több dolga nincs a románok meséjével...nagyot koppantak!

"Én miért akarnám megmenteni az amerikai kultúrát? Nem akarom. "

-Mert az nyugati, európai kultúra, (az utóbbi 70 évben az volt "A nyugat és európai" a világ előtt..ugye globalizáció, amerikanizáció.)
-Mert a visszaszorulása a fehér lakosság visszaszorulásával is jár....lásd Dél-Afrika.

Nem tudom európaiként miért kéne örülnöm egy mesztic, mulatt, néger dominanciájú Amerikának?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.19. 07:56:21

@Gery87: és ha mondjuk a latinok alapítanának egy La Madre Latina nevezetű szervezetet, amely azt hirdetné, hogy egész Louisianának, Floridának és még néhány államnak plusz Mexikónak a Nagy Latin Amerikai Birodalom tartozékává kell válnia, akkor szerinted mit kéne tennie az Egyesült Államoknak mondjuk?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.19. 08:04:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez így nem igaz, a románok döntő része, mint ahogy a szerbek is, svábok is, a Habsburg-betelepítés következtében kerültek ide, a határőrvidék kialakításakor. Ingyen házhely, adómentesség, különböző extraterritoriális jogok (polgári bíróság nem ítélkezhetett stb) jártak nekik, Suhay Imre tábornok hosszan és jól leírja a határőrvidékről szóló munkájában. A határőrvidék kialakításának éppen az volt egyik a célja, hogy a magyarok azon a területen kipusztuljanak, lásd Rákóczi szabadságharc.
Wesselényi Miklós már az 1840-es években pontosan megjósolja Erdély katasztrófáját, és a magyar birtokosok többsége mellé is áll, dehát akkor már késő volt. A munkaerőbeáramlás inkább a 19. század második fele, de ott sem jellmezően a magyarok, hanem a román ortodox egyház által megvásárolt egyházi birtokok adtak munkát, ahova magyarok is kerülhettek csak épp át kellett térni.

vergyula 2021.08.19. 09:09:17

@Deak Tamas: Ha jól értem, teljesen érthető, hogy a románok nem akartak asszimilálódni, és a latinok sem akarnak. Ugyanakkor a befogadó ország/nép részéről is érthető, hogy amikor a befogadott nép/kultúra kezd dominálni, akkor vészharangot kongat.

Gery87 2021.08.19. 14:19:51

@Deak Tamas:

Nyilván lenne ellenállás.
kezdetben természetesen azzal hogy az amerikai identitást preferálnák és várnák el elsősorban mindenkitől nyelvre, származásra függetlenül ahogy tették ezt eddig.
Aztán elképzelhető erőszakosabb módon is.
A hosszútávú következmény persze lehet egyfajta "jenki Trianon" is, ha nem képesek integrálni a latinokat vagy másokat.

Ha már egy létező nemzeti kisebbség törekvésről van szó, akkor nehéz bármit is tenni, hiszen jogos lesz az önrendelkezés és a függetlenségi vágy: minek tartoznál oda ahová nem akarsz?
Erre pedig sajnos már csak erővel lehet reagálni.

Ezért mondtam hogy jó nagy fasság volt ezeket beengedni és teret engedni egyéb identitásoknak....mert mikor bent vannak akkor onnan nehéz nyerni, erkölcsileg is.

Gery87 2021.08.19. 14:29:57

@Deak Tamas:

"A határőrvidék kialakításának éppen az volt egyik a célja, hogy a magyarok azon a területen kipusztuljanak, lásd Rákóczi szabadságharc."

Akkor ott magyar lakos (meg nagyon más sem) nem volt.
A határőrvidék gyakorlati célja az oszd meg és uralkodj elve alapján egy osztrák határmenti bázis kialakítása volt a magyarok seggében.
Elvileg meg a török ellen....

"A munkaerőbeáramlás inkább a 19. század második fele"

Erdély már jóval korábban román és elveszett magyar szempontból.

angyalini.files.wordpress.com/2015/03/magyarorszag_nepei_a_xviii-sz-vegen.jpg?w=960&h=612&crop=1

m.blog.hu/ko/kolcseykonyvtar/nt_17604_betekinto_pdf.png

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.19. 14:48:29

@Gery87: akkor meg mi a fszt toltad itt a szlovák propagandát, meg a magyar nemességes gentrys szöveget? És mit fájt neked a Matica meg a bezárt szlovák gimnázium?
Antimagyar idegen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.19. 14:53:02

@vergyula: nem ide akartam kihegyezni a dolgot, hanem oda ahová be is sétált: az amerikaiaknál elismerte a "sajnos erővel reagálni" dolgot, pozitív kontextusban, lásd feljebb, ha meg visszaolvasod a hozzászólásait a magyar ügyben, akkor meg az utódállami propagandát tolta az erőszakos (nemlétező) elmagyarosításról, amit ott meg a magyar "nemesség" meg "dzsentri" hibájáúl ró fel, negatív kontextusban.
Ezért nem is írtam neked előbb hozzászólást.
Legalább megint megmutatta, hogy idegen is, ostoba is, antimagyar is.

Gery87 2021.08.19. 15:38:32

@Deak Tamas:

Nem toltam, csak te értetted félre mert elvakul sovén és hülye vagy:)
Eddig is mindig ez volt az álláspontom!

- kisebbségeket nagy tömegekben betelepíteni, beengedni, pláne nagyon eltérő rasszokat, vallásúakat és kultúrájúakat nem szabad, mert integrálhatatlanok, asszimilálhatatlanok.

- az asszimilációval tehát önmagában semmi baj, főleg ha természetes és önkéntes.

- a multikulti hosszú távon nem működik, mert párhuzamos társadalmakat hoz létre az együttélés feleselgessé és sokszor lehetetlenné válik az esetek többségében, ezért kerülni kell (lásd a latinok, feketék vs Amerika példát).

- Ha már létezik nemzeti kisebbség, a kollektív jogok megilletik őket, függetlenül attól hogy kialakulásuknak mi volt az oka (erdélyi románok anno, határontúli magyarok ma).

- a magyar nemesség ott baszta el hogy nem vette ki a fejét a saját 1000 éves seggéből és semmilyen illetve rossz választ adott a nemzetiségi problémára, amit visszacsinálni nyilván nem tudott, de helyén kezelni sem!
Ez a bűnük és nem az hogy nem akartak multikultit....senki nem akar akinek egy csöpp esze van....de ha már VAN, akkor úgy kell kezelni ami használ is MINDENKINEK és nem vágyálmokba meg sovén hülyeségekbe kell burkolódzni!

Hogy te ebből mit vettél le eddig és mit nem, az a te bajod.
Én sose mondtam mást.

Gery87 2021.08.19. 15:48:41

@Deak Tamas:

Nincs ellentmondás csak hülye vagy fiam:)

Ha van egy probléma akkor arra lehet jól, meg rosszul reagálni!
A nemesség rosszul reagált amivel nem ért el semmit, csak még nagyobb nemzeti tragédiát!

Ettől még senki nem mondta hogy a többnemzetségűvé válás egy jó dolog lett volna!
Nem volt az, de ha már így alakult akkor mi a cálra vezetőbb pubi? A lakosság MÁSIK FELÉNEK is hazát és élhető államot teremteni....vagy elidegeníteni őket és ezzel csak rontani a helyzeten?

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.08.19. 20:02:31

@Gery87: Mégis mit kellett volna reagálniuk?

Azt lehet mondani hogy ott rontották el hogy túl liberálisak voltak és nem kezdtek olyan erőszakos demográfiai akciókba mint a románok, szerbek, csehszlovákok 1920 után. Kitelepítés, betelepítés, asszimiláció. Nem szép húzás de a világot pont nem érdekelte a szudétzanémetek történelmi joga a lakóhelyükhöz. Mert nincs történelmi jog csak az erősebb kutya szexualizál.

És igazából még azt sem hánynám a szemükre hogy túl liberálisak voltak, mert a monarchia alatti nemzetiségi politika szépen dolgozott a mi javunkra, ha lett volna még pár évtizedünk ellavírozni dualista felállásban - akkor komoly magyar többség lenne ma már Erdélyben illetve a Délvidéken, Szlovákiában nem lenne tömbmagyarság de a demográfiai határ fentebb kerülne a városok meg mind magyar többségűek lennének.

A stratégia amit akkor választottak időigényes volt, de nem volt okuk feltételezni hogy ne lenne a monarchiának még jónéhány évtizede. Így is csak külső hatásra esett szét, világháborúban nem polgárháborúban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.20. 07:50:46

@Gery87: "Ha már létezik nemzeti kisebbség, a kollektív jogok megilletik őket, függetlenül attól hogy kialakulásuknak mi volt az oka (erdélyi románok anno, határontúli magyarok ma)."

akkor meg mit ugattad feljebb hogy a latinóknak kötelességük alkalmazkodni és asszimilálódni, kivernivaló fsz?

vergyula 2021.08.20. 08:16:55

@Deak Tamas: Évtizedekkel ezelőtt a közelgő választások kapcsán volt egy 4 vagy 5 párti vitaműsor a tévében. A MIÉP-et természetesen Csurka képviselte. Öt perccel a kezdés után a többiek már ölték egymást, veszekedtek, kiabáltak. A moderátor odalépett a csendben álldogáló Csurkához: "Ön mit szól ehhez a kérdéshez? Nem száll be a vitába?" Mire Pista bá: "Egy piros nagyfröccsöt kérnék, ha már ilyen kocsmai a hangulat." (és egy perc múlva már hozta is egy hostess az italt)
Ez jutott eszembe.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.20. 08:20:57

@vergyula: tökéletesen igazad van. Csak a latinós asszimilációs megjegyzése az addig írt baromságai fényében annyira penetránsan felháborító volt, hogy nem akartam azt a ziccert kihagyni: saját maga mutassa meg mennyire idegen, antimagyar és ostoba. Amit meg is tett.

Gery87 2021.08.20. 15:19:52

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

"Mégis mit kellett volna reagálniuk?"

A, megosztani a politikai gazdasági hatalmat a nemzetiségi elittel is...tehát az ország MÁSIK FELÉVEL!

B, beletörődni racionálisan hogy csak a magyar területekben kell, lehet gondolkodni a továbbiakban.....ez van sajnos.

"Azt lehet mondani hogy ott rontották el hogy túl liberálisak voltak és nem kezdtek olyan erőszakos demográfiai akciókba mint a románok, szerbek, csehszlovákok 1920 után."

Ez is egy "megoldás", csak egyrészt kurva geci dolog + nem volt rá lehetőség.
Egy komplett nemzetet (horvátok, szlovákok) meg hova telepítesz ki?
Háború nélkül ez sem ment volna....Szerbia, Románia, Oroszország nyilván nem nézi végig tétlenül hogy milliókat telepítenek ki a fajtájából.

Erre kb nulla alkalom lett volna...

"Így is csak külső hatásra esett szét, világháborúban nem polgárháborúban. "

Ezt nem tudhatjuk.
Az antant is kezdhetett volna háborút.

Gery87 2021.08.20. 15:23:17

@Deak Tamas:

Látom magas ez neked:)
Most már mindegy. Annyian vannak hogy már feloldani nem lehet őket.
Addig kellett volna asszimilálni és integrálni az onnan érkezőket amikor még kevesen voltak...
Én erről beszéltem. Meg arról hogy ez ellen nem érv hogy hajdan spanyol/mexikói volt a terület ahová bevándorolnak.

Gery87 2021.08.20. 15:42:02

@Deak Tamas:

Az a baj nem tudsz a kereteiden kívül gondolkodni!
Sem racionalitás, belátás, sem empátia nincs benned.
Érzelmi alapon viszonyulsz a dolgokhoz.

Nem ismered fel hogy teljesen más mikor kevés embert - gyakorlatilag egyéneket - kell egy homogén társadalomnak asszimilálnia és el is várható hogy ez megtörténjen...
Meg más mikor már egy komplett párhuzamosan létező közösséget kellene már integrálni + na meg hogy milyet, az sem mindegy.

Egy tömbben élő szlovák nemzettel, 3 millió románnal már nem ugyanazok a lehetőségek mint a városokba szállingózó svábokkal , zsidókkal, csehekkel...akik mellesleg napi kapcsolatban vannak a magyar nyelvvel.

(Egyébként meg a jenki eredetileg államnemzet, nem kultúrnemzet szóval megint más eset picit, mint ami itt volt)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása