magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Moziban Havannában

A kevés lehetséges szórakozások egyike Kubában a 80-as években a mozizás volt. A kubai kommunista cenzúra a magyarnál jóval engedékenyebb volt, három kategórián - kemény horror, pornó, Kubát érintő antikommunista tematika - kívül minden engedélyezett volt, sőt az állam azonnal behozott minden új amerikai filmet az országba, természetesen illegálisan, az amerikai embargó miatt: de ez amerikai embargó könnyedén meg volt kerülhető Panamán keresztül, ráadásul akkor még létezett a Panamai Csatorna Övezet is, mely egyenesen vámmentes kereskedelmet biztosított.

A mozizást nagyon támogatta a kubai állam. Ez abból is látható volt, hogy a mozik a kórházakkal azonos védelmet élveztek az áramszünet alól - Kubában egyébként folyamatos áramszünet volt, jellemzően 2-óránként volt áram, aztán 2 óra áramszünet volt. Tehát a mozikban mindig volt áram.

A normál mozi nyitvatartás délután 14 órától volt hajnali 2-ig. S ez szó szerint folyamatos üzemmódot jelentett: azaz filmhíradó, film, majd ugyanez végig bármilyen szünet nélkül. A villany se lett soha felgyújtvam cxsak hajnali 2-kor, záráskor. S a mozijegy érvényes volt egész napra, azaz akár többször is végig lehetett nézni a filmet. Továbbá: a moziterembe bármikor be lehetett menni, nem csak a film kezdetekor.

Ismeretlen jelenség Kubában a helyjegy, azaz bárki bárhová ülhet a terembem, ahol van szabad hely.

Volt aki nem is a film miatt ment be a moziba, hanem a meleg elől menekült be a klímaberendezéssel hűtött terembe. A hűtés kubai szokás szerint 16-18 fokot jelentett, szóval érdemes volt meleg ruhát vinni a mozizáshoz.

A mozitermek utolsó sora - hallgatólagosan - szerelmespároknak volt fenntartva. Udvariatlanságnak számított, ha egyedülálló ember vagy nem-pár ide ül. Minden ellenkező híresztelés ellenére, a kubai lányok szégyellősek, s amit megengedtek a mozi békés sötétjében a párjuknak, azt nem engedték volna meg egy parkban ülve a nappali világosságban, szóval ezért egyes párok szintén nem a film miatt mentek moziba.

A legtöbb havannai mozi rendkívül modern, szép épület volt, a 40-es és 50-es években épültek, kb. abban a stílusban, mint a budapesti Uránia mozi, azaz kiváló hangosítás, kényelmes ülőhelyek, s belsőépítészetileg is nagyon szép.

Ami visszás volt: a hatalmas üres előterek. Ezek ugyanis még a régi rendszerre lettek tervezve, azaz boltok, étel- és italárusok részére. A kommunista Kubában viszont már nem volt mit árusítani, így üres pultokat látott az ember bemenetkor.

Ahol laktam, a legközelebbi mozi a Trianón nevet viselte, utalva a párizsi palotára. A "Trianón" ejtése spanyolul ahogy franciául, azaz a hangsúly az utolsó szótagon. A spanyol helyesírás mindig jelöli a hangsúlyt, de ennek módja első hallásra kicsit bonyolult:

  • ha a hangsúly nem az utolsó vagy utolsó előtti szótagon van, akkor a hangsúlyos szótag magánhangzóján ékezet van, tehát pl. az "América" szóban a hangsúly hátulról a harmadik szótagon van;
  • ha a hangsúly az utolsó vagy utolsó előtti szótagon van:
    • ha a szó magánhangzóra vagy n-re vagy s-re végződik, az ékezet csak akkor van kitéve, ha a hangsúly az utolsó szótagon van, tehát pl. a "Cuba" szóban a hangsúly az utolsó előtti szótagon van, a "Perú" szóban viszont az utolsó szótagon,
    • ha a szó nem magánhangzóra vagy n-re vagy s-re végződik, az ékezet csak akkor van kitéve, ha a hangsúly az utolsó előtti szótagon van, tehát pl. "Fidel" - a hangsúly az utolsó szótagon van, de "Chávez", mert a hangsúly az utolsó előtti szótagpn van;
  • ha a szó egy szótagból áll, akkor az nyilván hangsúlyos, de a fenti szabályok nem érvényesek: csak akkor van kitéve az ékezet, ha ennek jelentéskülönböztető szerepe van;
  • a fentiekbe belezavarhatnak még a nem-kettőshangzó összetorlódott magánhangzók, ezt nem részletezném, a lényeg: az ékezet ott olyankor is kell, amikor az általánosan szabályok szerint nem kellene ékezet, lásd "Hungría" (=Magyarország), azért van az i-n ékezett, hogy jelezze, ez nem "ia" kettőshangzó, hanem hangsúlyos i és hangsúlytalan a.

Ebben a moziban én összesen kb. 100-szor jártam. Egy időben annyira megszoktam a folyamatos vetítést, hogy bementem bármikor, elkezdtem nézni a filmet mondjuk a közepén, majd jött a híradó, aztán megnéztem a film elejét is: néha vicces volt, ahogy aztán fejben összeállt az egész film.

Ez a mozi havannai mércével kicsi volt, "alig" 1000 férőhellyel. Volt Havanna legbelsőbb központjában egy 6500 férőhelyes mozi is. Ahhoz hasonlót azóta se láttam.

a Trianón mozi Havannában

Címkék: közélet
24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7116662366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.31. 07:56:30

"Kubát érintő antikommunista tematika" ez így egyben értendő? Tehát pl. szegény Jávor Pali egyik rettenet amerikai filmje, a Küldetés Párizsba, ami arról szólt, hogy egy Budapesten dolgozó amerikai kémet kell kimenenekíteni, vagy a Hazaárulásért elítélve, ami Mindszenty-film, meg a Franco-féle 56-os film, asszem Tierra del Sangre, akár mehetett is volna?

midnight coder 2021.08.31. 08:36:42

@Deak Tamas: Rambo II ? Vadászat a Vörös Októberre ?

midnight coder 2021.08.31. 08:37:26

"Kubában egyébként folyamatos áramszünet volt, jellemzően 2-óránként volt áram, aztán 2 óra áramszünet volt."

Fasza kis ország lehetett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.31. 08:56:21

@Deak Tamas: @midnight coder:

Amit Kádárék nem engedtek be Mo-ra, az simán bement Kubába. Rambo pl. simán.

Most akuális Rambo-részlet: www.youtube.com/watch?v=WsCNZN3v2l0

2021.08.31. 11:41:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Sok átmenet rosszabbodással jár. Mára azért jobb, nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.31. 16:27:58

@Deak Tamas:

"ennek az lett az ára, hogy Kuba a Szovjetunióhoz és a kommunista ideológiához kötődött"

Ez egy mítosz, s nem igaz semmi belőle.

Mintha csak emiatt lett volna kommunista Fidel. Nem, eleve nem akart megelégedni, az "Amerika új helyi embere" szereppel, amit Amerika azonnal felajánlott neki. Már Washington is utálta Batistát, s örült, hogy valaki elzavarta. Csakhát Fidel nem akart amerikai báb lenni. S semmit se tudott volna megvalósítani az amerikai érdekek megsértése nélkül.

Szóval az csak jól jött, hogy Hruscsiv és Kennedy megállapodtak, Amerika nem fog fegyveresen Kubára támadni, ha a szovjet atomfegyverek kivonásra kerülnek Kubávól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.31. 16:29:58

@Deak Tamas:

"magánsziget"

Természetesen nem az. A kubai állam sok hivatalos vendégházának egyike.

Ezen az alapon Aliga meg "Kádár magánvillája" volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.31. 16:32:10

@Deak Tamas:

"Coppelia"

Ez egy bárki által látogatható fagylaltozó. Oké, a sor 2-3 óra ez tény (a 80-as években én is álltam sorba), de bárki bemehetett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.31. 16:33:21

@Deak Tamas:

"Napjainkig fennmaradt a kettős pénzrendszer."

Éppen idén szűnt meg.

Vicces ez a cikk, többéves forrásokból dolgozott a szerző?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.31. 16:40:12

@Deak Tamas:

Hatalmas terület, nagy épület. S a fagylalt minősége nagyon jó.

Hasonló minőség Mo-on csak a rendszerváltozás után lett.

Persze minden kubai ízlás szerint, ez tény, a fagylalt 5-ször édesebb a magyar szokáshoz képest, s plusz még rácsorgattak cukornád-szirupot is.

S a kiszolgálás olyan diákotthon szinten. Alumínium tálcákon. S csak menü van, kb. 3-féle, nem lehet kombinálgatni, hogy kérek 1 ilyen meg egy olyan gombócot.

S az egész rituálé baromira vicces. A fagylaltozóban külön személy adja oda a tálcát kanállal, más teszi a tálcára a fagylaltot, más valaki önti le sziruppal a fagylaltot és megint más ad egy pohár vizet a fagylalthoz.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.31. 16:44:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: van ennek egy szovjet varázsa így :) nincs egy képed amikor ott vagy, és kitennéd hogy így fagyiztam Fidellel?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.31. 16:46:07

@Deak Tamas:

A kubai humor nagyjából a Hofi előtti magyar humor szintjén van, azaz fő feladata a pártpolitikai támogatása. Viszont az ilyen közéleti baromságokkal szabad volt viccelni.

Volt egy Zumbado nevű humorista, írása super módon írták le a valóságot. Persze arenszert nem kritizálta, eleve ő maga is volt "forradalmár" volt.

Emlékezetből 2 írása, a második éppen a Coppeliáról szól.

*

A pizzériában

Bemegy egy pár a pizzériába. Gyakorlott vendégként a fiú meg sem nézi alaposan a háromféle pizzát felsoroló étlapot, hiszen egy részről tudja, hogy kizárt dolog, hogy “ekkora nagy” legyen választék, más részről meg tudja azt is, hogy a pizzéria évek óta ugyanazt kínálja. Viszont örömmel észleli a alábbi szöveget az étlapon “a fogyasztó pizzájához jogosult rendelni 2 pohár italt, ami lehet sör, bor vagy üdítő”.

Így miután megrendel a pincértől 1-1 darabot az egyetlen kapható pizzaváltozatból, gyorsan hozzáteszi:

– S legyen szíves kihozni nekem 1 pohár sört, a barátnőmnek meg 1 pohár bort a pizza előtt, aztán pedig s pizza után nekem 1 pohár bort, a barátnőmnek meg 1 pohár sört!

– Ezt sajnos nem lehet – jelenti ki határozottan a pincér.

– Nincs sör, se bor?

– Dehogyis, éppen van mind a kettő, de szabályaink értelmében a fogyasztó pizzájához jogosult rendelni 2 pohár italt, ami lehet sör, bor vagy üdítő, tehát vagy sör, vagy bor, vagy üdítő, keverni nem lehet.

– Dehát nem mindegy?

– Éppenséggel mindegy lehetne, de a szabály az szabály, s be kell tartanunk.

– Tudja mit, akkor hozzon ki nekem 2 pohár bort pizzámhoz, barátnőmnek meg 2 pohár sört az ő pizzájához, s aztán mi majd elcseréljük egymás között!

– Na látja, elvtárs, ugye mégsem olyan nehéz betartani a szabályokat!

*

A fagylaltozóban

Havanna központjában van egy hatalmas fagylaltozó, az éjjel-nappal nyitvatartó Coppelia. Délelőttől késő éjszakáig sorok állnak, csúcsidőban akár 2 órát is várni kell, hogy az ember be tudjon jutni. A várakozási káosz elkerülése végett vasrácsok vannak végig, hogy közöttük a várakozók káoszmentesen tudják végigállni a sorukat, a vasrácsok elvezetnek először a rendelésfelvételig, majd a pénztárig, végül pedig az ételkiadóhoz.

Egyszer egy állampolgár hajnali 5-kor megy be fagylaltozni, s éppen nincs sor a fagylalatozóban. Ezért az állampolgár nem áll be a vasrácsok közé, hanem elsétál közvetlenül a rendelésfelvételig és előadja mit akar.

– Elvtárs, maga nem felejtett el valamit? – néz az állampolgárra az eladólány.

Az állampolgár nem tudja mit felejthetett el, csodálkozva néz a eladólányra, aki gyorsan rámutatott a “Soron kívül nem szolgálunk ki fogyasztókat!” figyelmeztető táblára.

– Dehát nincs sor, nem vagyok soron kívül.

– Elvtárs, az hogy éppen van-e sor vagy nincs, nem fontos, a lényeg, hogy maga soronkívüli, így szabálytalan fogyasztó, tehát nem szolgáható ki.

– De, elvtársnő, én nagyon szeretnék fagylaltot enni.

– Ennek semmi akadálya, ezért van egy jó tanácsom az Ön számára: menjen ki, majd jöjjön vissza hozzám a vaskorlátok között végigmenve. Így Ön is fagylalthoz jut perceken belül, s én sem kényszerülök szabályt szegni Ön miatt. Meglátja, még a fagylalt is jobban fog ízleni, ha tudja, hogy szabályszerűen jutott hozzá!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.08.31. 16:53:28

Úgy néz ki, hogy a Kálvinista Apologetia "vetítésének" is vége. Hiszem már a szakmainak számító judeokeresztény újságok is cikizik és bírálják.
erkolcstan.blog.hu/2021/08/31/vigila_lapban_is_megbukott_a_kalvinista_apologetika

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.31. 16:58:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, ez abszolút Ludas Matyi. Az 1957. első számban van ilyen hogy Döbrögi ad át bottal a kezében Ludas Matyinak egy bizonyítványt, egy nagy elégtelennel, és dörmög valami irgumburgumot, Matyi meg azt mondja hogy "Kérem szépen, rosszul súgtak .." De a kedvecnem a két jó munkásember beszélget: "Én a munkaidőn kívül sohasem iszom."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.31. 21:00:08

@TanNé:

Az ontológia istenérv nyilván nem valódi istenérv, csak amolyan rávezetés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.01. 08:01:08

@TanNé:

Isten egy, per definitionem.

Ha többről beszélsz, azok istenségek, ami más dolog.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása