magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szép rémálmok

Szinte kordokumentum ez, egy hiteltelen akarnok interjúja.

Kb. Kádár-kori antikommunista ellenállónak állítja be magát az interjúalany. De eleve a egész egy folytonos bizonyítványmagyarázás.

Gulyás előtt viszont le a kalappal, gyakorlatilag szinte az összes kínálkodó kemény kérdést felteszi.

Sajnos aki ma 40 évesnél fiatalabb, az nem is érti mi a bajom ezzel az emberrel és szövegével.

Már megírtam, de annak idején számomra az egyik meghatározó pont, ami a ballib tábor elhagyására késztett éppen a Farkasházy által vezetett mozgalom volt. Nem az egyetlen meghatározó pont, de mondjuk az 5 pontból az egyik.

Egy dolog van, aminek nagyon örülök: ez a társaság háromszorosan visszakapta, mint a Lúdas Matyiban. Bár harmincszorosan kellett volna.

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9616709158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.10.06. 09:08:19

Akkora nagy ellenálló volt, hogy 1981-ben, az októberi rádiókabaré konferanszában ünnepelte a Kádár-rendszert, 25 éves születésnapját, amikor is "sokkal inkább otthon vagyunk ebben az országban azóta is, vagy az ezer év óta bármikor."

Serény Vélemény 2021.10.06. 09:26:16

Megjegyzések:
1) Tedy alapszintű szabadkőműves,
2) akkoriban, amikor egyetemet végzett ott marxizmusból is vizsgázni kellett. Jött rá a frászt arra, hogy a szocializmus nem működik. Olyan csávók, akik nobel díjat kaptak, sem jöttek rá.
3) alapból aki a képernyőre került, annak bizonyítania kellett, hogy rendszerhű. Nem volt ennek soha más véleménye, mert még most is kommunista. A Komlós eleve ávh-s volt. A hálózat nem múlik el.
4) most komolyan egy közgazdasághoz értő ember egy banki állást felad a humoristáskodás kedvéért?
5) persze Aczél személyesen intézte el.
(Akit Aczél elintézett, az el volt intézve.)
Hárs István:
"1956 novembere után a Fémtömegcikk Ktsz-nél esztergályosként dolgozott. Belépett a Magyar Szocialista Munkáspártba, és 1957 januárjától a Magyar Rádió agitációs és propaganda főosztályának vezetője lett."

Serény Vélemény 2021.10.06. 09:28:53

A lényeg kb az, hogy miközben poénkodott, a rendszer igazi határát soha nem lépte túl, soha nem kérdőjelezte meg a rendszer ideológiai alapjait.

Serény Vélemény 2021.10.06. 09:33:18

86-ban adták ki a Samuelson-Nordhaus közgazdaságtankönyvet magyarul, és vezették be az SZJA-t. A pártelit akkor már a """""rendszerváltást"""""" készítette elő. 88-ban nyílt az első McDonalds. '86-ban """"""égett le"""""" a MEV. (A zilognak lett volna konkurenciája, vagy válhatott volna kb. konkurenciájává.)

Serény Vélemény 2021.10.06. 09:41:33

Torgyán nem tette tönkre a mezőgazdaságot. Ami tönkretette az az uniós csatlakozás.

Serény Vélemény 2021.10.06. 09:54:01

Nagyon érdekes interjú, szerintem elképesztően gusztustalan ez az ember, gyakorlatilag sugárzik belőle a gyűlölet.

Az a fekete dobozos bejátszás nagyon jó!
Viktor nagyon leiskolázta már akkor a György Péter "esztétát".

Havas. Édes Istenem, a Havas.

És ez még azt mondja, hogy szégyellte magát, és miközben szégyelli magát úgy szégyelli, hogy nyíltan cigányozza Orbánt.

Hihetetlen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.06. 11:18:11

@Deak Tamas:

Ezt csak a Verebes múlta felül, aki dalt énekelt Kádárról.

ulpius66 2021.10.06. 13:05:33

Figyusz!

Ez a Fajkasházi Tivadaj, ez zsidó?

midnight coder 2021.10.06. 13:56:14

@Serény Vélemény: "Jött rá a frászt arra, hogy a szocializmus nem működik. Olyan csávók, akik nobel díjat kaptak, sem jöttek rá. "

Egy fenét nem jöttek rá. 80-as IQ felett kb. mindenki tisztában volt ezzel. Csak kimondani nem lett volna nagyon jó ötlet, legalábbis nyíltan. Igazából a kérdés nem ez volt, hanem az hogy mikorra omlik össze, és hogy hogy lesz vége. Arra nem számított senki, hogy ennyire gyorsan, szerintem mindenki kb. abban gondolkodott, hogy a szovjet hadsereg még évtizedekig fenntartja a rendszert.

"most komolyan egy közgazdasághoz értő ember egy banki állást felad a humoristáskodás kedvéért?"

Annyira nagyon nem kizárt. Egy mezei közgizda akkortájt nem annyira kereste magát betegre, szerintem egy országos hírû humoristának több volt a pénze is, meg a befolyása is. Más kérdés hogy aztán amikor a jóelvtársi kapcsolatokon keresztül lopták szét az államot akkor a közgizda jobb eséllyel lehetett olyan poziban ahonnan nagyot markolhatott mint a humorista. De ez a 80-as években nem feltétlenül látszott - illetve 86-tól a legfelsõbb körökben már igen, de addigra már a lapok le voltak osztva.

Gery87 2021.10.06. 14:25:03

@Serény Vélemény:

"Megjegyzések:
1) Tedy alapszintű szabadkőműves,"

jaj már megint ez, kit érdekel...max egy gittegylet, nem több. De amúgy kötve hiszem.

"2) akkoriban, amikor egyetemet végzett ott marxizmusból is vizsgázni kellett. "

És? Hadobálni bárki tud.....bemagolod aztán kész...hinni nem kellett benne. Ahogy oroszul sem tanult meg kb senki.

"Jött rá a frászt arra, hogy a szocializmus nem működik. Olyan csávók, akik nobel díjat kaptak, sem jöttek rá."

faszt nem! Beszélsz hülyeségeket! Aki élt akkor az is tudta a gyáron belüli munkanélküliségből, az áruhiányból, abból hogy éveket vártál egy kurva autóra...a maszek világból...akinek volt egy csepp esze azt tudta hogy ez zsákutca.

"3) alapból aki a képernyőre került, annak bizonyítania kellett, hogy rendszerhű. Nem volt ennek soha más véleménye, mert még most is kommunista. A Komlós eleve ávh-s volt. A hálózat nem múlik el."

Bizonyítania kellett, de hinni nem kellett benne, ez akkor volt kommunista amikor te villamos....a seggnyaláshoz nem kell hinni...ahhoz nyelni kell.

"4) most komolyan egy közgazdasághoz értő ember egy banki állást felad a humoristáskodás kedvéért?"

Ha jobban fizet miért ne...

Amúgy leszarom Teddy-t, sose volt számomra érdekes. Mára HetiHetesben is egy irritáló tudálékos ellenszenves alak volt.

Gery87 2021.10.06. 14:25:57

@Serény Vélemény:

Hofi sem maradhatott volna műsoron ha ezt megteszi....ezt el kell fogadni, akkor így ment.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.10.06. 14:49:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hofi pedig az 1973-as volán elektronikás műsorában maga mondja, hogy ő teremtette meg azt, hogy az emberek a rendszer mellett röhögnek.
Én egyetlenegy olyan emberről tudok, aki bátran mert rendszerellenes vicceket mondani, és nem merték bántani, ez pedig Latabár. Szegény nagyapámnak maradt fenn az ötvenes évekből egy sajtcetlire amire a poénjait jegyezgette, majd kiradírozta - akkor ugyanis diktatúra volt, sokan nem tudják-, de így is nagyjából olvasható. Pl. miért hozták az új erdővédelmi törvényt? Hát mert nemsokára nagyon nagy szükség lesz három millió koldusbotra.

Serény Vélemény 2021.10.06. 15:03:13

@Gery87: Dehogy tudta! Értelmes emberek egy kisebb része talán tudta, de még ők sem lehettek abban biztosak, hogy megérik a végét. Az elején az 40-es évek végén még volt olyan értelmiség, aki tudta, hogy előbb-utóbb vége lesz, de aztán már működött az agymosás.

Gery87 2021.10.06. 16:33:46

@Serény Vélemény:

Aki egy kicsit is értelmes volt és nem akarta becsapni magát az tudta hogy ami működik az vagy maszek alapú vagy ugyanúgy kvázi kapitalista módon működik pl nyugati export valutáért, import nyugati technika, piaci igények kielégítése, a tudás és tehetség honorálása, hierarchia stb.....miden más meg duma vagy ráfizetés és kudarc.
Elve hogy van az hogy akkor is jelentős vagyoni különbségek voltak? Akkor mi értelme volt az egésznek? A termelőeszköz nem lett a munkásoké, nem szólhattak bele semmibe, csak szimplán állami lett majd minden stb.

Látszott ez már az elején hogy hazugság meg hogy nem működik úgy ahogy mondják mert az ósdi mocskos kapitalistáktól kell venni a licenszet meg megszerezni a mocskos dollárjukat hogy ne ragadjunk meg 1945-ben.
És persze mindneki nyugatra akart menni, nem onnan jöttek ide.

Látta ezt mindenki hogy szarabb mint lehetne, max kényelmes volt, meg hát itt voltak a ruszkik, ők tartották fenn, nem az hogy működik.

Serény Vélemény 2021.10.06. 16:50:01

@Gery87: Aztr, hogy szarabb mint lehetne, azt látták, egész addig, amíg még voltak szakik, akik a háború előtt is szakik voltak. Utána jött az agymosás az hárommillió koldussal, meg a fasisztahorthykorszakkal, meg a szokásos lózungokkal, és akkor már mindenki azt gondolta, hogy a szocializmusnak van emberi, humánus formája. Embert küldtek az űrbe, volt iszonyat sok atombombájuk, olyan gazdasági fejlődést produkált a szu - amilyet még soha senki - és így tovább. A nácizmusnak sem azért lett vége, mert életképtelen volt gazdaságilag, hanem mert lenyomták, mint a bélyeget. A nagy szovjetuniót meg nem tudták volna lenyomni (katonailag.) És a balliberális amerikai értelmiség nem is akarta lenyomni. És kellett egy tökös cowboy, aki megmutatta, hogy gazdaságilag le lehet nyomni. És le is nyomta. És ezért volt """""rencerváltás"""".
Meg azért, mert azoknak a gazdasági köröknek, amelyeknek a szocializmus így is jelentős hasznot hajtott, az volt az érdeke, hogy még jobban ki tudják zsigerelni a szoc. országokat.

midnight coder 2021.10.06. 18:38:09

@Serény Vélemény: Egy fenét. A szocializmust nem a tökös cowboy nyomta le, hanem saját magától rohadt szét. Egyetlen problémája volt: a lényege. Egy valami hiányzott belõle: a kapitalista. Az elvtársanak az volt a nagy elvi tévedése, hogy a kapitalista csak egy felesleges ember aki csak arra jó hogy munka nélkül dõzsöl. Pedig neki van a legfontosabb szerepe a kapitalizmusban: az az elsõdleges érdeke, hogy a tõkéje hatékonyan legyen befektetve. Na, ez volt az a dolog ami a szocializmusban hiányzott. Alsó szinten még voltak a 80-as években is régi szakik akik még azoktól tanultak akiknek a szakma az életük volt, és ebbõl rájuk is ragadt annyi, hogy ha a fene fenét evett akkor is próbálták jól csinálni amit csináltak, de kb. osztályvezetõ felett mindenki bevette a leszarom tablettát. Egy vezetõ nem attól lett jó vezetõ hogy az általa vezetett cég sikeres volt, hatékonyan mûködött, jó minõségû terméket csinált - a siker inkább gyanús volt, a sikeres céget irányító vezér az már majdnem osztályellenségnek számított. Az volt a sikeres vezetõ aki jó ivócimbora volt. Azon túl a sikert leginkább az irányított emberek számában mérték. Az, hogy a cég amúgy ipari hulladékot gyártott végtelen élõmunka felhasználásával, és hogy dotáció nélkül egy percig sem létezhetne, mert a sok-sok ember olyan melót végez amit kb. mindenhol máshol a világon már 20 éve automata gépsor végez, nem volt szempont.

A leszarom tablettára amúgy a legszebb példa az volt, hogy aratáskor minden út szélét vastagon borította a búza. Miért? Mert senki nem vette a fáradságot, hogy az IFA-k tetejére ráhúzzon egy ponyvát. És ez csak egy pici példa a faszságok közül. Gyártottuk a HT-1080Z iskolaszámítógépet. A cucc az amcsi TRS80 model I alapján készült, amit odahaza csak trash 80-nak neveztek, de nem ám annak a klónja volt, hanem a TRS80 ázsiai klónjának a VideoGenie1-nek volt a klónja. Ja, és annyi nyugati import alkatrész volt benne, aminek az árából az akkor a kategóriában legmodernebbnek számító Commodore 64-et is vidáman megvehették volna.

midnight coder 2021.10.06. 18:39:26

@Serény Vélemény: Ja, és ezt az egészet még egy tizenéves gimis gyerek is átlátta, nem egy felnõtt. Persze nyilván volt egy rakás hülye aki nem, ahogy ma is vannak balliberálisok.

Gery87 2021.10.06. 18:40:59

@Serény Vélemény:

Nem kellett agymosás a 3 millió koldussal mert ezt tapasztalták tömegek, szüleik, dédszüleik akik nyilván nem maradtak némák. '56 sem volt titok az emberek előtt és nem hiába történt meg.
Sok emberek jobb lett, ez tény, de ettől még a többség tudta, így vagy úgy tapasztalta hogy azért ez az egész cocecáré a ruszkik miatt van, nem azért mert jobb.

A SZU gazdaságilag omlott össze mert a szoci gazdaság nem volt olyan hatékony a fegyverkezésben mint a kapitalista USA.
A szovjet polgár pedig a magyarnál i szarabbul élt.
Egy birodalom, melynek "gyarmatain" jobb az élet mint az "anyaországban":)

midnight coder 2021.10.06. 19:01:13

@Gery87: "Nem kellett agymosás a 3 millió koldussal mert ezt tapasztalták tömegek, szüleik, dédszüleik akik nyilván nem maradtak némák."

Legalábbis mondjuk úgy, hogy nem volt hatékony. Mert hogy a népeknek azért volt összehasonlítási alapjuk. Aztán más kérdés, hogy jött a mezõgazdasági forradalom a szocializmusban is, de az 50-es években ez a 3 millió koldus dolog annyira nem volt meggyõzõ.

"A SZU gazdaságilag omlott össze mert a szoci gazdaság nem volt olyan hatékony a fegyverkezésben mint a kapitalista USA."

Technológiailag marad le a béketábor pont a fenti leszarom tabletta miatt. Semmit nem tudtunk normális minõségben gyártani, elektronikát meg pláne nem. Nem mintha nem lettek volna okos mérnökök, jó szakik - a vezetés volt eszméletlenül szar.

És ez eredményezte azt, hogy minden technológiát kemény valutáért kellett behozni. És ehhez kellettek egyebek között a gulyáskommunista országok, ahol mesterségesen fel volt húzva az életszínvonal, hogy az ide tévedõ nyugati balfékek láthassák hogy a szocializmus nem is olyan szar dolog - mint amilyen valójában. A többi országban viszont annyira nem volt nagy a jólét. Egyebek közt Birca Bulgáriájában sem, volt alkalmam ott anno megfordulni. Nálunk az 50-es évek lehettek olyanok mint ott a 80-as évek.

Gery87 2021.10.06. 21:37:09

"de az 50-es években ez a 3 millió koldus dolog annyira nem volt meggyõzõ."

Mire gondolsz?
Azért a szocializmus az 50-es években nem virított akkorát a korábbihoz képest, sőt....mondjuk nehéz is lett volna a háború után.

"És ehhez kellettek egyebek között a gulyáskommunista országok, ahol mesterségesen fel volt húzva az életszínvonal, hogy az ide tévedõ nyugati balfékek láthassák hogy a szocializmus nem is olyan szar dolog - mint amilyen valójában."

Ez nem miattuk volt, eleve fejlettebb volt már ez a régió is mint a SZU + nekünk nem kellett a forrásainkat a szuperhatalmaskodásra fordítani.

"A többi országban viszont annyira nem volt nagy a jólét. Egyebek közt Birca Bulgáriájában sem, volt alkalmam ott anno megfordulni. Nálunk az 50-es évek lehettek olyanok mint ott a 80-as évek. "

Ezt nem tudom, de hogy a SZU-ban a kiutazó magyar külkeres elvtársak megmaradt rubeljeiket ajándékként szétosztva ,1 évnyi fizetéseket jelentett a helyi elvtársaknak, arról már többször hallottam.....az elég csóróság szint.

_Neville 2021.10.07. 01:37:55

@midnight coder: "Ja, és annyi nyugati import alkatrész volt benne, aminek az árából az akkor a kategóriában legmodernebbnek számító Commodore 64-et is vidáman megvehették volna." Ha nem lett volna cocom listás termék, ami miatt nem adhatták el Keletre. Persze került be így is (a magyar államnak konkrét kamucége volt erre Bécsben, ami intézet technikai feketeimportot), de azért ezt nagy volumenben nem lehetett űzni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.07. 07:25:30

@Gery87:

Személyes tapasztalat a 80-as évekből.

Ha Ausztria 100, akkor Jugoszlávia az 80, Mo. 40, BG 15, a SZU meg 5.

De ez nem tisztán életszínvonal azért, benne van minden külsőség is.

Talán már meséltem sztorimat 1985 végéről, hogy a társaságban a kijevi ukrán srác azzal jött teljesen komolyan, hogy "nélunk Kijevben az élet nem rossz, még virslit is lehet kapni a boltokban".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.07. 07:26:51

@midnight coder:

BG-ban az a helyzet volt, hogy a helyzet lefelé ment: a 70-es években nagyobb árubőség volt, mint a 80-as években.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.07. 07:30:52

@_Neville:

Még a Spectrum ZX is COCOM-listás volt.

Eévileg nem lehetett kihozni nyugatról keletre, persze ezt nem vették komolyan nyugaton magánemberek esetében.

Erről jó történetem van.

Serény Vélemény 2021.10.07. 09:19:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hetedik-nyolcadik körül írtam spectrumra egy programot, ami az órarendemet nyomtatta ki. A nyomtató asszem max 36 karaktert tudott nyomtatni egy sorba, (De lehet, hogy 32?) egy hőpapíros valami volt, ezért szépen csak úgy lehetett megoldani, hogy az összes karaktert (ami 8x8-as mátrix volt) elfordítottam oldalra, és az így elfordított karaktereket az eredeti nyomtatási irányhoz képest elfordítva nyomtattam, ami sor volt abból oszlop lett. Ezzel tök jól kifért egymás alá a két hét (A, és B hét), és az összes nap. Fejléccel, a sorok és oszlopok között elválasztásképp valami sorminta volt meg minden.
A 82-ben megjelent gép egyébként 86-ra már gyakorlatilag elavult volt. (84.ben jelent meg az első Macintosh, 81-ben az első pc, ami 84-re már az AT-nál tartott) Mondjuk basic programozás megtanulásához optimális volt. Junoszty tévével... :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.07. 11:14:45

@Serény Vélemény:

Baromi drága volt a PC.

1983-ban vettem Spectrum ZX-et Berlinban (nyugat). 290 márka volt, míg a legolcsóbb PC meg 1000.

Az átlag magyarnak nem volt megfizethető.

Az első PC-m 1991-ben viszont egy 386SX-25 volt, ami akkor csúcs volt, a legtöbb számítógépes embernek akkor 286-osa volt, a nagy tömegnek meg persze semmilyen gépe nem volt. Mindenki ámulva nézte a "hatalmas" 120 MB-os mereclemezemet, az akkori gépekben a 40 MB volt a jellemző.

Serény Vélemény 2021.10.07. 11:57:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igen, az átlagnak, - se magyarnak, se nyugati polgárnak - nem volt megfizethető. (az első pc).
Szerintem valahol ott, és akkor, amikor a picipuha tulajdonosa rájött, hogy a szoftver és főleg az operációs rendszer fogja meghatározni a piacot, akkor ment félre az egész informatika, meg CS (computer science).

midnight coder 2021.10.07. 14:38:33

@_Neville: A C64 soha nem volt COCOM listás. Simán megvehetted akár a Skálában is, csak aranyáron, ezért érte meg jobban a Bécsi út túloldala. A 16 bites cuccok mint az Amiga vagy a PC klónok már más kérdés voltak.

midnight coder 2021.10.07. 14:42:06

@Serény Vélemény: Attól függ, mit tekintesz félremenésnek. Én alapvetõen sokkal jobban szeretem a PC modelljét ahol az end-user olyan OS-t rak a gépére amilyet akar, mint az okostelefonokat, különös tekintettel az Apple-re ahol a user rá van kényszerítve a gyártó által adott OS-re. A legszarabbak pedig a nagygépek voltak ilyen szempontból, mert ott még a gép sem volt a tiéd. A net illetve a felhõ ebbõl a szempontból visszahozta a régi "szép" idõket.

midnight coder 2021.10.07. 14:48:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A nagybátyám anno a Skála áruházból vette a 16K-s Spectrumját. Anno bejött a gimibe, elkért az osztályfõnöktõl magyar óráról és együtt mentünk el megvenni a gépét az áruházba. Ugyanott vehettél C64-et is. Csak akkor a 16K-s Spectrum volt vagy 24 ezer forint, míg magánúton a 48K-s verziót is jóval olcsóbban vehetted meg. Aztán volt sok minden más is, Pl. bizományi, de az már a magánúton beszerzett gépet adta tovább.

Serény Vélemény 2021.10.07. 15:38:24

@midnight coder: Igen, már emlékszem, a 16 bitre, a Motorola 68000 processzor valami robotrepülőgép vezérlőszámítógépében is szerepelt, ezért volt cocom-listás. De aztán már amigát is be lehetett szerezni.

Billy Hill 2021.10.09. 17:45:54

A mai napig emlékszem arra a Fábry-cikkre a Hócipőben 2002-ből, hogy ő akkor itt és most visszaadja Teddy mesternek a 2x1 oldalát a magazinból, hogy nyugodtan azokra is nyomtasson Medgyessy képeket és az új miniszterelnökhöz szóló szerelmes verseket... :-)

Billy Hill 2021.10.09. 17:47:37

"Kb. Kádár-kori antikommunista ellenállónak állítja be magát az interjúalany." - Ez egyre gyakoribb, ahogy távolodunk a kortól, és kevesebb az emlék. Pár éve az Omega zenekar is olyasmit nyilatkozott egy interjúban, hogy őket üldözték.

Serény Vélemény 2021.10.10. 16:50:40

@Billy Hill: A megvalósult szociálizmusban a partizánok tengtek túl úgy, ahogy manapság a "már a kádár-korban is demokraták" tengenek túl...
Miközben olyan nagyon nem volt belőlük sok... sőt, tulajdonképpen alig is voltak.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása