magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Több műszak

Egy kortárs argentín filozófus mondta: a hét legrosszabb időszaka a vasárnap délután. Ilyenkor ugyanis a kisember már a másnap reggeli munkára gondol. S ez még azoknak is teher, még annak a kisebbségnek is, aki történetesen szereti a munkáját. A munkáját nem kedvelő többségnek pedig még inkább.

Bevallom én is így éreztem mindig, amikor munkaviszonyban álltam. A munkaviszony hiánya pedig nem megoldás.

Pár éve úgy alakult, hogy több műszakos, heti hét napos munkaidőbeosztásba kerültem. Azt hittem, ez borzasztó lesz, de aztán nagy meglepetésre kiderült: megszűnt a vasárnap délután effektus. Sőt, ez más napon se jelentkezett.

Ugyanis a változó műszakok annyira sokszínűvé tették az időt, hogy az ember képtelen hozzászokni a munkaiszonyhoz. A hét bármely szakasza lehet jó vagy rossz.

A vasárnap délután immár sikeresen levetkőzte csúnya kardigánját. Kardigán, mert ez az a ruhadarab, melyet a nők akkor viselnek, ha a szexisséget távolra akarják űzni.

Címkék: közélet
18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr916719582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.10.15. 08:42:08

Na ja. Csak a vasárnap délutánnak megvan az ellenpárja is, a péntek délután :-)

Mr. Hyde 2021.10.15. 08:46:23

Ezt sajnos én is érzem. Jelenleg nincsenek hétköznapjaim, de hétvégéim sem igazán, így a "péntek délután" érzés teljesen hiányzik az életemből, hasonlóan a "vasárnap délután" érzéshez.

vergyula 2021.10.15. 08:49:14

@midnight coder: Igen, az úgymond normál munkarend esetén (dolgos hétköznapok, aztán hétvége) az ember kedvének grafikonja emelkedik és süllyed. Műszakozós, munkanap-áthelyezéses, eltolt, 6+2, folyamatos stb. munkarendben viszont kisimul valahol középtájon.

Boldeone2 2021.10.15. 10:57:30

A problèma csak ott van , hogy a többműszakos munkarend megzavarja a cirkadián ritmust, a szervezet szabályos napi működèsèt. Az anyagcsere , a hormonok működèse, az emberi szervezetben egy belső órához között, pl amikor jön az este , megindul a meletonin termelès a sötètsèg hatására , ès ahogy fárad az ember. A meletonin a szerotoninből alakul ál . A szerotonin a nappali aktivitásèrt , a jó közèrzetèrt , stresszkezelèsèrt felelős.
Ha megzavarodik a szervezet hormonháztartása, mert nincs szabott napi ritmusa èletünknek, akkor nem fog elèg agyhormon termelődni. Ha nem termelődik elèg agyhormon , akkor az agy ès a szervezet vèdtelen lesz, az agyban nehezen megfordítható folyamat indul , amit depressziósak nevezünk , amit először szorongásoldókkal , majd antidepresszánsokkal - amelyek a szerotinin visszavètelt gátolják - lehet kezelni . Sokan èvekig ebben ragadnak , vagy örökre
Cukorbetegsèg ès magas vèrnyomas is kialakulhat ...

Nem vèletlenül volt munkásosztály egyik legfőbb követelèse a " 8 óra munka " ami nem èjszaka van - amit mèg Nagy Feró is megènekelt ...

A jövőben először a 8 órás munka 6 órára fog csökkenni. A távoli jövőben pedig robotok veszik át a munkás helyèt, így megszabadulhat a kènyszerűsègektől az ember, nem kell a munkaerejèt a szabadpiacon eladni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.15. 11:01:25

@Boldeone2:

A tőkés tulajdonában lévő robot csak rosszabbítja a munkások sorsát.

2021.10.15. 11:03:54

a termelésben 4×6, a szolgálatásban 6×4 óra lenne az ideális.

F1őr 2021.10.15. 12:22:29

@cvsvrs: "6-tól 6-ig 3 nap nappal vagy éjjel. majd 3 pihenőnap."

Csináltam ezt is és ez még tűrhető. Az az igazi horror mikor ugyanez, csak 4 nap munkanappal és 2 nap pihenővel. Főleg az éjszakás műszakból a nappalosra váltás. Az nem zökkenőmentes.

_Neville 2021.10.15. 13:33:54

@Boldeone2: 5*6 óra helyett legyen inkább 4*8. Az a két óra mínusz már olyan mindegy, az a nap már úgyis el van baszva.

Gery87 2021.10.15. 14:10:07

Én nem bírnám a 7 napos munkahetet.
Kell hogy legyen a napnak eleje és vége és kell hogy a hétnek is.
Az hogy összevissza van szabadnapom a lehető legrosszabb.
Ettől még persze nálam is a vasárnap délután már nem az igazi, ellenben a péntek délután nagyon jó:)

Gery87 2021.10.15. 14:13:40

@Boldeone2:

"A jövőben először a 8 órás munka 6 órára fog csökkenni. A távoli jövőben pedig robotok veszik át a munkás helyèt, így megszabadulhat a kènyszerűsègektől az ember, nem kell a munkaerejèt a szabadpiacon eladni. "

Borzalmasan hangzik.
A feleslegességnél nincs rosszabb és kiszolgáltatottabb dolog! Még a kizsákmányolásnál is rosszabb.
Pont az adta a munkásosztály erejét és identitását is hogy bár sokat dolgoznak kevés pénzért és le vannak nézve...de nélkülük nincs termelés és nincs profit. Szükségesek, fontosak.

Boldeone2 2021.10.15. 14:24:03

@Gery87, Birca : Èn úgy gondoltam , persze , hogy minden embernek joga lesz olyan saját robotra , amely kiemeli a társadalmi munkamegosztásból.
Ha az emberek nem lesznek rákènyszerüleve, hogy eladják a munkaerejüket a szabadpiacon , akkor rögtön egyenlőbbè válik a társadalom.
Más kèrdès, hogy a csúcstechnológiát megint csak egy szűk rèteg fogja birtokolni , az fèlő
Lehet , hogy a munkavègző robotokèrt megy majd a harc a jövőben, mert már dolgozni senki sem akar majd , ha a gèpek megcsinálják mindent

Isaac Asimov már vagy 60 ève lefektette a robotok működèsènek erkölcsi törvènyeit ...

Boldeone2 2021.10.15. 14:34:59

A robotika 3 törvènye:

1.A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2.A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
3 A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

A robotika nulladik törvènye , hogy meg kell vèdenie az emberisèget , de hogy vèdje meg , ha nem szabad kárt okozni egy emberi lènyben? (1- es törvèny )
Maguk az emberek a rosszak - egy rèszük - aki termetik a robotokat , ezèrt kellene az emberi evolúciót felgyorsítani ....

Boldeone2 2021.10.15. 14:43:04

@cvsvrs: 12 órát senki sem tud jó teljesítmènnyel ledolgozni, ezèrt hülyesèg az egèszsègügyi dolgozók 12 órás munkarendje, mert a vègèn már csak túlèlèlèsèrt küzdenek a dolgozók, a beteg helyett magukra figyelnek
A robot viszont, ha nincs technikai üzemzavar , egyenletes teljesítmènyt biztosít .

Boldeone2 2021.10.15. 16:32:51

@cvsvrs: A feudális , kisparaszi èletmód megszűnőben a fejlett országokban. Nagy agrárvállalkozók, ipari üzemkènt működő agrár kombinátok veszik át a helyèt . A vidèki lakosság , miután nincs termelőeszköze , földje a vidèkről a városba kènyszerül
A földtulajdon koncentrációját nem lehet megállítani.
A szabadság ott kezdődik, ha van az embereknek a munkaerejèn kívül van valamilyen termelèsi eszköze , amely jelentős . Pl ha van 100 magyar holdja ,Debrecen mellett a löszhaton ,ahol 30-35 aranykoronás földek vannak, abból már meg lehet èlni
Városok mellett már nem ritka a 4-5 milliós hektarankènti termőföld ár
Az általad említett èletmód , a jómódúak luxusa lesz
Mivel tömegeknek nem lesz termelèsi eszköze, de közben a robotok rèszben kiváltják az èlő munkát, be kell majd vezetni valamilyen alapjövedelmet a leszülető "emberfeleslegnek" ...Ha lesz olyan, mert sok ember úgy van vele , hogy erre a világra nem akar gyereket vállalni ...

alöksz róz 2021.10.16. 00:36:22

@Boldeone2: "így megszabadulhat a kènyszerűsègektől az ember, nem kell a munkaerejèt a szabadpiacon eladni" - csak a fél veséjét, máját, tüdejét
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása