magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A liberális állattartás

A covid mellékhatása Angliában: drasztikusan növekedett a kidobott háziállatok száma.

Íme a liberális társadalomban szokásos állattartás. Két szélsőség van:

  • akik embernek képzelik az állatokat, jogokat akarnak adni nekik.
  • akik az állatokat bútornak vagy bőröndnek képzelik, így "leselejtezik" őket, ha már nem kellenek.

A hagyományos premodern társadalmakban az állat mindig haszonállat volt (csak a legfelsőbb rétegek tartottak szimpla szórakozásból állatot). S teljesen abszurdnak tűnt volna, hogy valaki "megunja" az állatját.

Én persze szubjektív vagyok, mert állatbarát vagyok. De hangsúlyozom, bajom nem a nyíltan állatgyűlölőkkel van - az ő álláspontjuk tiszta: nem akarnak állatot, így nincs is nekik -, hanem a kamu-állatbarátokkal, akik képtelenek a állatot a helyén kezelni.

Címkék: közélet
25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr116733702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.10.28. 07:35:56

Ma az állat gyerekpótló, elég a sok beteget nézni a facebookon, az "én kis gyerekem" címszóval aposztrofált kutyaképeket.
Kiegészíteném azzal, hogy a premodern, - sőt szerintem sok helyen mindmáig - az állat tisztelt és becsült haszonállat volt, elég az állatáldásra gondolni, amin én Mallorcán számtalanszor voltam Páduai Szent Antalkor. De az ételszentelés is ugyanez a görög rítusban.

midnight coder 2021.10.28. 09:07:35

@Deak Tamas: Pontosan. Az ember állatokhoz való viszonya szerintem akkor ment félre, amikor városba költözött. Ha természetes - vagy ahhoz hasonló - környezetben élõ állatok között nõl fel valaki, az pont a helyén kezeli az állatot. Számára a kutya kutya, a ló ló, a disznó disznó, és nem rajzfilmfigura. Egy igazi falusinak esze ágában sem lenne a kutyáját gyerekként kezelni, vagy akár csak bevinni a házba. Persze ez alatt a falusi alatt nem azt kell érteni, amikor Gipsz Jakabka a belvárosból kiköltözik az agglomerációba ahol az elsõ dolga lebetonozni az udvart.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.10.28. 09:10:09

@midnight coder: tökéletesen igaz, én annyit pontosítanék, hogy amikor megszűntek az udvarok. Lisszabonban, a VII. Eduárd parkban még ma is kakaskukorékolásra ébredhetünk.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.10.28. 12:06:50

"Gipsz Jakabka a belvárosból kiköltözik az agglomerációba ahol az elsõ dolga lebetonozni az udvart."

Ez nagyon ott van.
Az emberek kiköltöznek "vidékre" de valójában csak kiviszik oda magukkal a várost.
Aztán a vécére is kocsival járnak. Ami persze a házban lakik.

Nevem senki. 2021.10.28. 12:14:16

Van egy harmadik szélsőség is, aki vegetáriánust csinál a kutyájabol és mikor az megdoglik, értetlenül néz ki a fejéből.

Boldeone2 2021.10.28. 12:50:43

Azt azèrt ne feledjük, hogy nèmet nemzeti szocialisták szakítottak az antropocentrikus állatvèdelemmel , így az állatok önálló jogokkal felruházott " jogalanyok " lettek
Állítólag Hitler vegetáriánus volt ès a vágóhidak bezárását tervezte...
Nagyon èrdekes , hogy ezen ideológiai szegmensben mennyire altruista álláspontot vettek fel ....
Hozzá lehetne tenni , a nèmetek a mai napig a világ egyik leginkább állatbarát nèpe. Kèpesek lemenni Romániába vagy Bulgariába egy menhelyes kutyáèrt...
Az átlag nèmet introvertált alkat : a kutya jelenti neki a " világot " A társadalomtól elidegenedett nyugati embernek nagy szüksèg van a házikedvencekre

2021.10.28. 13:12:37

olaszországban volt egy eset. valaki azért pereskedett hogy táppénzre mehessen a kutyájával. mert azt jól kell tartania az állatvédelmi törvény utasításai szerint. és a társadalombiztosítás terhére meg is ítélték az összeget.

2021.10.28. 14:19:46

az állatnak a hagyományban teste és lelke van. nincs szelleme. a növénynek csak testisége van. a lelkiség az állatoktól ered. a szellem az embertől. a néphagyomány valami ilyesmi. az állat ugye általában a teremtett lényt is jelent. aminek állapota van. asszony állat. asszonyi állapot. állatövben a szűz attól állat, hogy az is egy állapot. vagy az ikrek, vagy a vízöntő, vagy nyilas, vagy mérleg is állat. tárgyként is állapota van.

ebben az állatiasságban, állapotszerűségben a lelkiség az elsődleges. ez a néphagyomány. a magyarban a lélek a szent. és nem a szellem. a hagyományban a szentség nem abból ered, hogy valaki nagyon okos. hanem attól, hogy erősen hisz, nagyon lelkes. és persze nem árt ha mellette okos is.

a magyar néphagyományban a lelkiség áll a középppontban. a nyugati kultúra ettől elszakadt. a felvilágosodással a szellem vált az elsődlegessé. a zsidók mindig is szellemet tartották előbbre valónak, és a lelkiséget másodlagosnak. a városi reformátusság is hajlik erre. azzal, hogy azért mégis csak a lélek maradjon a középpontban, amit a vidékiesség próbál megőrizni.

a modernitás ezt leegyszerűsíti egy kettősségre: ember-gép kapcsolatra. és abban az állatot nehéz hová besorolni.

Gery87 2021.10.28. 16:32:44

"A hagyományos premodern társadalmakban az állat mindig haszonállat volt"

Ebből kifolyólag csak a haszna miatt számít és van jól vagy rosszul tartva.
Életemben nem hallottam még olyan kegyetlen és ostoba kínzásokat és halálnemeket mint a falusiaktól....falunk az állatnak nincs értéke, max haszna...ha érted.
ez sem jobb.
Pedig a magyar vidék minden csak nem liberális.

Nem kell visszasírni semmit, hogy hogy van tartva az állat, egyénfüggő elsősorban.

"S teljesen abszurdnak tűnt volna, hogy valaki "megunja" az állatját."

Mikor este 8 után nem lehetett kimenni, csak kutyával 4-szer annyi kutyasétáltató lett mint korábban!
És mind 7:55 kor mint a zombik jelentek meg az utcán, mert a kutyusnak érdekes pont akkor kellett szarnia.

Szánalmasak.

midnight coder 2021.10.28. 16:54:08

@Gery87: Feleslegesen általában nem kegyetlenkedtek állatokkal, de a háziasszony simán elvágta a csirke nyakát. És persze a feleslegessé vált kutyát megölték - ebbõl a szempontból semmi különbség nem volt egy kutya vagy mondjuk egy disznó vagy egy csirke között. A városi ember betegsége hogy a kutyát valamiféle szent álltként kezeli aminek a megölése lassan az emberölés kategóriájában van.

Aztán azon is el lehet filózni, hogy mi az állatkínzás: amikor Bodrit kikötik egy két méteres láncra egy falusi portán, ahol körülötte élet veszi körül: háziállatok, madarak, színek, szagok, hangok, vagy az amikor Gipsz Jakabka reggel otthagyja a szobacirkálót a panelben, aztán este 8-kor hazaesik, leviszi fél órára szarni a játszótérre, majd elmegy sörözni a haverokkal, utána hazajön, alszik és kezdõdik az újabb nap, a kis patkány pedig magánzárkában éli le az egész életét. De nagyon kell, mert hát Jakabka állatbarát.

Gery87 2021.10.28. 17:16:19

@midnight coder:

"Persze ez alatt a falusi alatt nem azt kell érteni, amikor Gipsz Jakabka a belvárosból kiköltözik az agglomerációba ahol az elsõ dolga lebetonozni az udvart. "

Hm. "Igazi" falusiak is gyakran úgy bánnak az állataikkal hogy az sem egy normális dolog, meg a babusgatás sem.
Nincs olyan ma már hogy "falusi állattartás"....emberek vannak, vannak köztük olyanok akiknek eszük is van. A többire egy hangyafarmot nem bíznék.

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

"Ez nagyon ott van.
Az emberek kiköltöznek "vidékre" de valójában csak kiviszik oda magukkal a várost.
Aztán a vécére is kocsival járnak. Ami persze a házban lakik. "

Járjon parasztbájkal a kocsmába bebaszva....meg üljön ki a kapuba pletykálni?:) Vagy nem értem mi hiányzik neked.
Túl van romantizálva a falusi élet!

A legtöbb falusi is városban dolgozik ma már, ingáznak, gyakran 50 Km-eket, esetleg munka után maszekolnak meg otthon még tesznekvesznek....van föld, állat stb. A helyi közmunkás az a legalja már, nem az átlag.

De a falu maga sem egy édenkert.

Nincs gyakran semmi, se iskola se óvoda...se normális járda, út....
A "kulturális élet" itt is a bebaszás körül mozog, mint minden hétvége...este büdös van, szmog van mert fával fűtenek....harapni lehet este.....valaki állandóan avart éget, bár tilos.
A kocsmában (ha még van) nem ritka a késelés, verekedés, olyan emberek, életek, sorsok vannak hogy nem cserélne vele senki épeszű.....a bajuszos, kalapos, vallásos "Matula Bácsik" eltűntek már és sosem voltak többségben.
Nem tudom mit a fene ezen olyan példaértékűen jó hogy a város valami bűntanya lenne mellette sznobokkal.

Gery87 2021.10.28. 17:17:02

@cvsvrs:

Jólvanjólvan...nem ez a téma hogy te mit hiszel.

Gery87 2021.10.28. 17:22:28

@midnight coder:

"Feleslegesen általában nem kegyetlenkedtek állatokkal"

Feleslegesen normális ember nem teszi sehol, ehhez nem kell falura menni.

"A városi ember betegsége hogy a kutyát valamiféle szent álltként kezeli aminek a megölése lassan az emberölés kategóriájában van."

A lényeg a kínzás elutasítása és büntetése.
Ölni anélkül is lehet.

"Aztán azon is el lehet filózni, hogy mi az állatkínzás":

Mindkettő lehet az!

Gery87 2021.10.28. 22:20:03

@cvsvrs:

A vidéki élet más volt mindig mint a városi élet. De ma már a különbségek még inkább szemlélet és osztályalapúbbak. Ha a falusi proli ingázik a városba nem lesz "városias polgári" az életmódja, de ha beköltözik akkor is panelproli lesz max. Ha a városi "értelmiségi" leköltözik egy vidéki faluba, nem lesz micisapkás "falusi paraszt".
Még akkor sem ha elsajátítja pl az állattartást és gazdálkodni kezd.

www.youtube.com/watch?v=gb0CPCT_R6E

www.youtube.com/watch?v=PvE26zwEvjo

A városi értelmiség meg a vidéki értelmiség...a vidéki prolik meg a városi prolik élete lehet hogy különbözik ebben-abban, de a mentalitásuk nem annyira.

a nagy hohohorgász 2021.10.28. 23:03:59

@Gery87: te milyen eletet szeretnel elni?

midnightcoder2 2021.10.29. 09:15:10

@Gery87: A mai falu azért már elég más mint ami a nagyapámék idején volt (és én is 50+ vagyok). De én még úgy gyerekeskedtem hogy ott volt a baromfiudvarban a csirke, az ólban a malac, az istállóban a tehenek. Tudtam hogy az egyes állatok hogy viselkednek. Egy mai városi gyerek csirkét csak tévében és a fazékban lát. A nagyapámék idején még a megélhetés elég nagy mértékben ezeken az állatokon múlt. Az elsõ dolga az is volt amikor 5 óra körül felkelt hogy megetette az állatokat, és este addig nem feküdt le, amíg az állatok el nem voltak látva. De ettõl nem volt gond neki sem a disznóvágás, sem a nyulat agyoncsapni és megnyúzni amibõl aztán a sült nyúl készült. Nagymamám is gond nélkül elvágta a csirke nyakát, én meg 5 évesen simán végignéztem, aztán a sült csirkevérbõl készült pörkölt volt az ebédem. És milyen finom volt! És érdekes módon, én már nem tudnám egy csirke nyakát elvágni...

midnightcoder2 2021.10.29. 09:19:25

@Gery87: "A városi értelmiség meg a vidéki értelmiség...a vidéki prolik meg a városi prolik élete lehet hogy különbözik ebben-abban, de a mentalitásuk nem annyira. "

Azt se felejtsd el, hogy közben volt egy mezõgazdasági forradalom. A 70-es évektõl a parasztságból az értelmesebb fiatalok már elhúztak a városba. Akkor volt sláger az "egy lány vagyok csupán a sok közül...". Aki lenn maradt, azok leginkább az öregek és a parasztság alsóbb rétege. Aztán a gengszterváltás után ez még feldúsult a pestrõl elköltözõ cigányokkal és lumpenprolikkal akik bagóért megvették a lakásukat, aztán eladták pár millióért, és leköltöztek vidékre, mert úgyis mindegy hogy hol veszik fel a segílykét.

vergyula 2021.10.29. 09:23:20

"Nagymamám is gond nélkül elvágta a csirke nyakát, én meg 5 évesen simán végignéztem, aztán a sült csirkevérbõl készült pörkölt volt az ebédem. És milyen finom volt!"
Ez nálunk is így volt. Kivéve a sült csirkevért, az nem rémlik. Csak a sült disznóvér van meg.

"És érdekes módon, én már nem tudnám egy csirke nyakát elvágni..." - Én sem, de ha esetleg jön egy posztapokaliptikus világ, és ez kell a túléléshez, remélem képes leszek rá. (ha lesz csirke)

Gery87 2021.10.29. 20:56:00

@midnightcoder2:

"Tudtam hogy az egyes állatok hogy viselkednek. Egy mai városi gyerek csirkét csak tévében és a fazékban lát."

És akkor mi van? Mitől lesz ő kevesebb attól hogy nincs náluk libafos meg disznószarszag?
És nem vágnak otthon kacsát?
A te korosztályod meg a netbankolni nem tud és a postára rohangál a sárga csekkel, aztán panaszkodik hogy nincs ideje....pedig 20 éve van net. Akkor 30 voltál.

"A nagyapámék idején még a megélhetés elég nagy mértékben ezeken az állatokon múlt. "

A világ változik.
Már akkor sem csak ez az életmód létezett.

Gery87 2021.10.29. 20:57:31

@midnightcoder2:

Bizonyára az emberi minőség is közrejátszik abban hogy olyan a magyar falu amilyen,

Gery87 2021.10.29. 20:58:49

@vergyula:

A sült disznóvér meg a friss máj az igen, az finom:)

Én bármikor elvágnám egy csirke nyakát ha úgy van, de inkább ne legyen úgy.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása