magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Eltérő keresztény koncepciók

Azért írom ezt, mert gyakran tapasztalatom, hatalmas tévhitek léteznek a témában.

Ha csak a valós dokrinális eltéréseket nézzük, akkor a kereszténységben elég logikusan levezethetők a különböző felekezetek.

Az alap közös: a cél az ember üdvözülése, azaz mentesüláse a bűntől és annak következményeitől.

De mi a bűn? Ebben is egyetértés van: az isteni renddel szembemenő magatartás.

A különbség ott kezdődik: mi Ádám bűnének hatása. A két szélső álláspont az ortodox és a protestáns, míg a katolikus nézet valahol a kettő között van:

  • protestantizmus: Ádám bűne megrontott minden embert, emiatt az ember teljesen képtelen még arra is, hogy bűnös állapotát felismerje,
  • ortodoxia: Ádám bűne nem rontott meg senkit, csupán következményét örökli minden ember, de az ember képes ennek felismerésére,
  • katolicizmus: Ádám bűne megrontott minden embert, de az ember mint isteni teremtmény sose képes teljesen elszakadni Istentől, ezért képes bűnös állapota felismerésére.

Hogyan is küzdhető le a bűnös állapot. Isten kegyelme által. De mi a kegyelem szerepe? Ez teljesen függ az előzőektől:

  • protestantizmus: az isteni kegyelem a döntő,
  • ortodoxia és katolicizmus: az isteni kegyelem a kezdet, de az egyén akarata nélkül nem működik.

A protestáns nézet következménye a predestináció (előre meghatározottság), azaz Isten előre meghatározza ki lesz üdvözülve és ki nem. Hiszen ha az egyén akarat nem számít, akkor Isten dönt. Ha pedig Isten dönt, akkor előre dönt. A legkövetkezetesebb a kálvinizmus, annak ellentéte az arminiánus nézet (mely bizonyos tekintetben egyezik a katolikus állásponttal), a köztük van a lutheránus nézet:

  • kálvinizmus: Isten előre dönt ki fog üdvözülni és ki nem, ez független az egyéntől, annyira, hogy az üdvözülésre kiválasztott ember ennek nem képes ellenállni, röviden: nem azért lesz valaki üdvözülve, mert hisz, hanem azért hisz, mert üdvözülésre lett kiválasztva,
  • armianizmus: Isten nem dönt, hanem egyszerűen előre látja az egyének szabad akaratát, röviden: Isten mindenkinek megadja a kegyelmet, de azzal nem mindenki él,
  • lutheranizmus: Isten előre dönt, de az ember szabad akarata megmarad, ellen képes állni.

(A kálvizmus legfőbb kifejeződése természetesen a református egyházban van. Az lutheranizmus az evangélikus egyházban. Az arminianizmus legjellemzőbb kifejeződése pedig a metodizmus. Egyes protestánsok ki szeretnék békíteni az ellentéteket, így nem sorolhatók egyértelműen egyik csoportba se. De elmondható: a modern protestantizmus leginkább kálvinista.)

Az arminiánus nézet gyakorlat azonos ebben a katolikussal, mely csakis jövőlátásként ismeri el a predestinációt. Az ortodox nézet pedig egyenesen értelmetlennek tekinti a predestináció tant, hiszen Isten nyilván ismeri a jövőt, de semmi ok ezt predestinációnak nevezni, mikor az egyén akaratán múlik minden a kezdeti isteni kegyelem után.

A fentiek miatt maga az üdvözülés elképzelhető mint folyamat és mint egyszeri, végleges esemény:

  • a katolikusok és az ortodoxok számára (de a lutheránusok is ide sorolhatók) ez egy folyamat, nincs olyan, hogy akkor "most kész vagyok",
  • míg a kálvinisták és az arminiánusok szemére ez egy csodaszerű pillanat, kb. "egyszer hívő, mindig hívő, ezáltal üdvözült".

Az előbbieknél a keresztelés tulajdonképpen a folyamat eleje, míg az utóbbiaknál a vége.

Az egymás hagyományait nem ismerők között ezért vicces félreértések szoktak lenni. A protestánsok egyik kedvenc témája az "újjászületés", Amerikában egyesen megkérdezik "te újjászületett keresztény vagy?", amit egy átlag katolikus vagy ortodox meg se ért, hiszen nem létezik ez a koncepció. A másik vicces elem, amikor - ez is amerikai szokás - megkérdezik "a te egyházad a Biblián alapszik?", erre a katolikus/ortodox válasz "nem, a Bibliám alapszik az Egyházon".

Címkék: közélet
20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2716733478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.10.31. 10:01:46

Az igazi bûnt Prométeusz követte el, aki lehozta a tüzet az égbõl. Miatta van a globális felmelegedés. Nem értem amúgy, mi a fenéért kell nekünk a zsidó mitológia amikor van európai is?

vergyula 2021.10.31. 10:17:28

@midnight coder: De legalább a folyamatosan visszanövő máját felhasználhatnánk, mint végtelen energiaforrást.

Gery87 2021.10.31. 17:37:18

"kálvinizmus: Isten előre dönt ki fog üdvözülni és ki nem, ez független az egyéntől, annyira, hogy az üdvözülésre kiválasztott ember ennek nem képes ellenállni, röviden: nem azért lesz valaki üdvözülve, mert hisz, hanem azért hisz, mert üdvözülésre lett kiválasztva,"

Itt azért másképp értelmezik:

"......a mindentudó Isten terveiben minden ember egyéni sorsa, vagyis üdvössége vagy elveszett volta eleve el van döntve, el van rendelve, „meg van írva” megmásíthatatlanul. Valójában nem erről szól, hanem a Szentírás következő mondatára épül: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen”. Magyarán az van eleve elrendelve, hogy aki hisz Istenben, Jézus Krisztusban, az üdvözül. Az üdvösség ugyan nem függ a jó cselekedetektől, viszont őszintén hinni csak a keresztyén értékek elfogadásával lehet, így a predesztináció közvetve mégis a jó tetteket, az igaz keresztyéni életet ösztönzi. "

Gery87 2021.10.31. 17:38:33

@midnight coder:

melyik európai mitológia? A római, görög vagy a germán esetleg szláv?
Amúgy nem kell hinned egyikben sem.

2021.10.31. 18:40:01

az eleve elrendelést a ii. helvét hitvallás deklarálta ennek biblikus alapja.

Ef 1,3-7
3. Áldott legyen az Isten, és a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja, a ki megáldott minket minden lelki áldással a mennyekben a Krisztusban, 4. a szerint, a mint magának kiválasztott minket Ő benne a világ teremtetése előtt, hogy legyünk mi szentek és feddhetetlenek Ő előtte szeretet által, 5. eleve elhatározván, hogy minket a maga fiaivá fogad Jézus Krisztus által az Ő akaratjának jó kedve szerint, 6. kegyelme dicsőségének magasztalására, a melylyel megajándékozott minket ama Szerelmesben, 7. a kiben van a mi váltságunk az Ő vére által, a bűnöknek bocsánata az Ő kegyelmének gazdagsága szerint.

2021.10.31. 19:05:26

tehát a világ teremtése előtt eleve elrendelt, hogy mi (és ebből következően az is, hogy ki) a jó. így az üdvözülés nem függ attól, hogy ki milyen családba született és attól sem, hogy mint mond a császár vagy a pápa. hanem eleve elrendelt a világ teremtésétől fogva.

a helvét hitvallás külön kitér erre a kérdésre.
"Mások így szólnak: Ha Isten eleve elrendelt vagy kiválasztott, akkor semmi akadálya nincs a már biztosan eldöntött üdvösségnek, bármit is cselekszem. Ha pedig az elvetettek közé tartozom, sem a hit, sem a bűnbánat nem segít rajtam, mert Isten végzését nem lehet megváltoztatni. Így aztán hiábavaló minden tanítás és intés. Az ilyeneknek ellentmond az apostol kijelentése: Az Úr szolgája legyen tanításra alkalmas, aki szelíden oktatja az ellenszegülőket, hátha adna nekik Isten valamikor megtérést az igazság megismerésére, és felocsúdnának az ördög tőréből, foglyokká tétetvén az Úr szolgája által Isten akaratának cselekvésére (2Tim 2,24–26)."

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.10.31. 21:17:16

A kálvinista eleve elrendelés áll legközelebb a tudományos elképzelésekhez, értem ez alatt a modern fizikát.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.11.01. 07:54:42

@cvsvrs: erről már volt szó maxnál régebben, és épp ez alapján hihető, hogy a kálvinizmusnak tényleg nem sok köze van a kereszténységhez, legfejlebb mint a bahínak az iszlámhoz.

2021.11.01. 09:32:53

@Deak Tamas:
az Isten eleve elrendelte, hogy mi a jó. és ebből következően azt is, hogy ki a jó. tehát nem a születéskor dobta ki egy kockával, hogy ki üdvözül (ahogyan azt sokan az eleve elrendelésről képzelik), hanem ezt az idők kezdetén a világ teremtésekor rendelte el. eszerint az ókorban is voltak jóság voltak jók. krisztus előtt is. júdás előtt is volt ördögi gonoszság, rosszaság. mert ezek a dolgok eleve el vannak rendelve. ez a jó és ez a rossz. és ezeket persze igyekezni kell megkülönböztetni. törekedni kell jóra és tartózkodni kell a rossztól, az ördögi gonosztól. magyarán jól kell viselkedni. ez nem kérdés. a protestánsok azon nem agyalnak, hogy ők a mennyországba, vagy a pokolba kerülnek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.11.01. 09:50:14

@cvsvrs: a nemrég tárgyalt és sok funkciabci által nem is értett két krisztusi példabeszéd (a fügefa meg a tű foka) azt a helyzetet írja le, ami egyébként a krisztusi tanítás lényege: tudjuk mit kell tenni mert mi a helyes, de az egész dolog szabad döntés következménye, Krisztus követésével üdvözlünk, amúgy meg nem, (Ahogy ki is van írva a Szent István téren álló ingatlanra) sőt az még ráadásul melósabb is sokkal, hit kell hozzá nem is kevés (fügefa)
A protestánsok, a holland kálvinisták viszont azt mondják, hogy az üdvözülés eleve elrendeltett ÉS ennek azonnali földi jelei is vannak, az llető egészsége, vagyoni állapota stb. Ez nyilvánvalóan összeférhetetlen a krisztusi gondolattal, hiszen akkor minek cselekedni?
Van egy holland film, az Uitverkorene (A kiválasztott), ez pont az ott gereformeerdnek hívott feketeöves kálvinistákról szól. Egyik jelenetben a pap a szószékről felszólítja a nyájat, hogy vásároljanak Van Der Laan részvényt (a főszereplő család) és Isten megáldja a vásárlókat.

2021.11.11. 08:38:11

Mi a helyzet Birca? Kezdek aggódni.

Sztbeni 2021.11.11. 18:26:34

@zavaleta: a facebookja alapján kórházban van

Gery87 2021.11.15. 14:58:22

@Sztbeni:

Beoltotta magát amúgy?

Dávid Kenéz 2021.11.15. 15:23:00

Szia, új vagyok ennél a blognál. Látom hevesen kritizálod mind a liberális mind a marxista modellt, ezért szeretném megtudni, hogy mégis mit képviselsz. Van olyan poszt, amiben ezt kifejted?

2021.11.16. 09:08:35

@Gery87: Valamelyik posztnál írta, hogy nem.

@Dávid Kenéz: Elég sok posztban utal erre, érdemes visszaolvasni.

Gery87 2021.11.16. 14:52:53

@zavaleta:

Nem ártott volna. Nem fiatal már annyira és nem is úgy néz ki mint aki makkegészséges.....

0dzsud0 2021.11.18. 09:37:00

Várunk vissza, Birca!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása