magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kórházban a sikerember

Egyik kórházi szobatársam sikerember volt. Már 2.0-ás verzió.

A bolgár sikerember kezdete a 90-es évek eleje, amikor ravaszabb egyének hirtelen vagyonokat halmoztak fel, jellemzően tisztán bűnözői tevékenységből. Aztán ez a réteg szétesett: maradtak szimpla bűnözők egyesek, mások feltörtek, s akadtak okosabbak is. A lent maradókat és a feltörekvőket likvidálták az évtized végéig náluk erősebbek. Az okosabbak megelégedtek szép nagy vagyonukkal, nem akartak vezető szerepre törni. Ők máig vígan megvannak. Jellemzően közepes nagyságú vállalkozók, pl. van pár éttermük, mulatójuk, zenés szórakozóhelyük, de ismerek személyesen egy italgyárost és egy zenei producert is.

A szobatárs ez a típus volt. Már 50 éves, de ma is látszik rajta, hogy fiatalon simán akár fél kézzel elvert egyszerre több embert. Valószínűleg örző-védős lehetett, kinézetre ma is leverne egy nem csúcskategóriás fiatal utcai harcost.

2.0-ás verzió, mert már használja a modern technikát is. A 90-es évekbeli ősverzió még informatikust alkamazott a tv bekapcsolásához is.

Egyábként az őszinte sikeremberekkel kevés bajom van. Volt egy ilyen ismerősöm 25 éve, kb. az volt az életfilozófiája "nekem van, mert ügyesen elvettem, amit lehetett, mások nem mertek elvenni vagy nem voltak elég ügyesek ehhez, ezért nekik nincs, ez legyen az ő problémájuk". Ez amolyan becsületes tolvajkódex, végülis a polgári demokrácia egyik alaposzlopa.

A bajom azokkal van, akik kilépnek szerepükből. Hirtelen szponzorálni kezdenek pl. valamit, ami teljesen kívül esik érdekkörükön. Ezt mindig gyomorforgatónak tartottam. Az ilyen ember nem él hiteles életet: a tolvajlás az élete alapja, de valahol úgy érzi, ez nem jó, viszont nincs mersze változtatni se, ezért valami mellékest talál, ahol elmondhatja, ő segít az embereken, nem csak a legújabb BMW-jén és a luxuskurváján jár az esze egész nap.

Emlékszem, az egyik ilyen gazember a saját költségén Bibliát adott ki rajzokkal, gyerekeknek. Volt annyira pofátlan, hogy előszót írt a Bibliához, melyben kifejtette, mennyire is fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek Isten tanításával.

Amikor megláttam a kiadványt egy standon, s megláttam a benne lévő mocskot, önkéntelenül azt mondtam:

- Szar.

Mire egy jó hallású ember beszólt nekem:

- Mi van, komcsi, nem tetszik a Biblia?

Ránéztem az emberre, megállapítva, hogy értelmi szintje túl alacsony, így csak annyit mondtam:

- Mi rohadt komcsik gyűlöljük a Bibliát.

Ő csak nézett, de nem értette.

Ezért utálom jobban a filantrógereket, mint a szimpla önző, harácsoló tolvajokat.

Na és az én szobatársam? Végülis semmi panaszom, persze egész idő alatt nem sokat beszéltem vele.

Címkék: közélet
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3116764306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.11.28. 09:57:50

Gattyánnak vajon mi a célja?

midnight coder 2021.11.28. 10:39:52

Az igazán sikeres ember nem veled fekszik egy kórteremben, szerintem még a bolgároknál sem. Pláne nem az, aki bûnözésbõl szerezte a vagyonát. Amúgy nem tudom a bolgároknál mi volt a helyzet, kis hazánkban azért többé-kevésbé tisztességesen is el lehetett jutni egy középvállalkozó szintjére. Többé-kevésbé alatt értsd, hogy nem voltál nagyobb gazember mint az az átlagpolgár aki szintén kenõ (hála) pénzt fizetett a dokinak, protekciót szerzett ahol tudott, ahogy tudott, mert a Kádár-rendszer errõl szólt, és sok területen azóta sem sok minden változott.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.11.28. 12:10:42

Ez az említett Biblia ez nem az, amelyikhez kiadtak valami külön könyvet is jézusos történetekkel különböző országokból, csak épp a bolgár fordító nem volt a helyzet magaslatán és a kicsinyítő képzőt teljesen hülyén használta, pl. Jézuska lement a folyócskház, belépett lábacskájával a vizecskébe stb.
Bolgárórán mondta a tanár ezt a történetet, amikor a kicsinyítő képző használatát tanultuk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.11.28. 12:18:28

@Deak Tamas:

Nem, normál Biblia. Csak gyerekesítve, a szöveg egyszerűsítve. De a tartalom meg a szövegezés rendben volt.

Boldeone2 2021.11.28. 15:15:48

Azok a valódi sikeremberek , akik valamit vissza tud adni a közössègnek , ahonnan a vagyonuk származik. " giving back to the communtity\society\World
Az igazán nagy emberek , sikeres vállalkozók, mint pl Bill Gates, Zuckerberg, Buffet,Bezos , Soros , százmilliárdokat osztottak már szèt magánvagyonukból hogy megváltoztassák , jobbá tegyèk a világot. Ezek sorsfordító emberek , akik sokkal jobban ès tovább hatnak a világ fejlődèsre, mint a politikusok, ráadásul ők saját maguknak teremtik meg a legitimációt tevèkenysègükkel

midnight coder 2021.11.28. 20:57:49

@Boldeone2: Ja. Kérdés az, hogy az a hatás mennyire negatív. Pl. Soros bácsi nélkül lényegesen jobb hely lenne a világ.

GyMasa 2021.11.29. 11:37:56

@midnight coder:
Jaja, meg jópár, Bill Gates oltásaitól megnyomorodatt afrikai gyerek is jobban élne, ha nem kapta volna meg azt az oltást...

Serény Vélemény 2021.11.29. 12:56:12

@Boldeone2: A sikeremberr Bill Gates alatt azt a Bill Gates-et érted, aki jóbarátja volt mr. Jefrey Epstein-nek aki egy Másik Nagyon Sikeres Enber?
Aki nem fiatalkorú szexrabszolgákkal nem szórakoztatta az igazán sikeres embereket? És aki a börtönben úgy akasztotta föl/fojtotta meg magát, hogy közben 0-24-ben figyelték, és orvosilag még csak nem is lehetséges úgy?
Mr. Soros alatt azt a sikerembert érted, aki a saját memoárjában élete legcsodálatosabb évének nevezte az 1944-es évet, amikor azzal foglalkozott egyébként, hogy a zsidóktól a vagyon elrekvirálása minél jobban és hatásosabban menjen?

Serény Vélemény 2021.11.29. 13:03:30

@Boldeone2: Jeff Bezos alatt azt a Nagyon Sikeres Embert érted, aki jóvoltából az usa kiskereskedelmének a nagy része gyakorlatilag megszűnt, ezáltal megszüntetve rettenetesen sok kisemberek számára egyébként elérhető álláslehetőséget, vagyis megélhetést?

M. Zuckerberg alatt azt a Nagyon Sikeres ENbert érted, aki jóvoltából a cége sokkal több mindet tud rólunk (rólad) mint amennyit bármelyik gonosz diktatúra valaha is tudott az általa elnyomott emberekről?

kunzoo 2021.11.29. 13:54:26

@Serény Vélemény:
Ha nem tetszik, nem leszel tag a faszbúkon. Ez ennyire egyszerű.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása