magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az átfordított hotdog

Amikor Bulgária felszabadult a nagyjából 500 éves török uralom alól 1878-ban, volt egy jelentős réteg, mely gazdagodni szeretett volna, nyugat-európai mintákat másolva.

Eleve a felszabadult Bulgária mindent valahonnan máshonnan vett át. Az első bolgár alkotmány - 1879 - pl. 99 %-ban a korabeli belga alkotmány fordítása. A polgári törvénykönyv nagyrészt az olasz és francia Ptk. átvétele. De magyar kapocs is van: az első bolgár Btk-t Budapesten tanult bolgár joghallgatók írták meg, s gyakorlatilag így a magyar 1878. évi V. tv. - az első magyar Btk. - fordítása lett.

A másik nagy minta persze Oroszország volt, az azonos vallás és a közeli nyelvrokonság miatt. Az orosz hatás azonban elsősorban ez is maradt: azaz kulturális. A Bulgáriát 1878-1879 között irányító orosz katonai igazgatás se akart orosz politikai mintákat Bulgáriában - sőt, éppen az orosz katonai igazgatás támogatta a belga alkotmány bolgárosítását -, ennek fő oka, hogy az orosz elit reformista része Bulgáriát amolyan mintaországként tekintette, ahol ki lehet próbálni kicsiben az orosz alkotmányos monarchiát.

Bolgár polgárság egyszerűen nem létezett. S ami ki is alakult, erősen paraszti jellegű volt még az I. vh. idejéig.

Az 500 év török hatalom pedig kialakított sajátos túlélési technikákat. Egyesek nem túl szépek, de tény, segítettek annak idején. A legfontosabbak:

  • a hatalom felfogása mint idegen, ellenséges test,
  • szkepticizmus minden iránt, még a nyilvánvalót se szabad teljesen elhinni,
  • nem létezik önzetlenség, minden önzetlennek tűnő magatartás csak jól rejtett önzés,
  • az őszinteség drága luxus, a kisember számára létszükség a hazudozás.

Amikor tehát megindulnak nyugat felé a gazdagodni vágyó kereskedők és mások, rácsodálkozna az ottani dolgokra, de mindig marad egy érzés bennük, hogy a nyugatiak nem elég okosak, s az ottani dolgokat át lehet venni ugyan, de mindig kijavítva a hibákat.

A tipikus leírása ennek Aleko Konsztantinov (1863-1897) bolgár író Baj Ganjo (Ganjo bácsi/báty) elbeszélés-ciklusa. Amikor pl. Bécsben jár Ganjo Balkanszki - ez teljes neve -, eszébe jut, jó lenne megfürödni, így ellátogat a bécsi közfürdőbe. Először meg van döbbenve, miért ilyen drága a belépőjegy, de bent még inkább felháborodik, amikor egy öltözőt mutatnak neki, ahol elhelyezheti tulajdonát, s fürdőruhát vehet fel. Ganjo azonnal átlátja az aljas "trükköt": az öltöző nyilván arra van, hogy míg ő fürdik, kirabolják! A fürdő alkalmazottainak udvariassága is gyanút kelt Ganjóban, nyilván hátsó szándékot rejt ez is! Szóval ő nem ül fel az "átverésnek", tehát az öltöző kihagyásával a medencéhez megy, ott a fal mellett átöltözik, majd még fel is háborodik, hogy "ezeknek a hülye németeknek nem jutott eszükbe egy szöget verni a falba, ahová felkaszthatná a fürdőző a ruháját és a zsákját".

Valami ilyen találkozásnak lehetett az eredménye a bolgár krenvirska nevű termék. A Németországba elvetődött balkáni utazó meglátta a hot dogot. Tetszett is neki, de "logikátlansága" is azonnal feltűnt: hiszen azonnal meg kell enni, mert ha az ember beteszi a táskájába, kifolyik a mustár, a kecsup, plusz bepiszkolódik az egész étel, pl. összekeveredik a táskában lévő dohánnyal.

Gyorsan meg is született a kijavított balkáni hotdog: a virslit enyhén bele kell sütni a kiflibe, hogy a tészta teljesen lezárja azt mindenhonnan. Így az ember egyszerre többet vehet, nem romlik meg 2-3 napig, s friss az íz.

íme a krenvirska (=virslike) - átlagosan 1 leva (175 Ft) körüli áron kapható

Amikor már volt étvágyam a kórházban, jellemzően ezt kértem a családtagoktól, akik látogattak: hozzanak krenvirskát. Abban a legyengült állapotban egy darab is teljesen jóllaktat, különösen, ha az ember megette a kórházi ételt is.

Egyébként a bolgár kórházakban persze van napi 3 étel is, azaz külső étel nem is szükséges. S a kórházi étel színvonala sokat javult, mióta megszűntek a kórházi konyhák, s központosítottan szállítják az ételt, normál étkeztető cégektől.

Szóval simán ki lehetne bírni a kórházi kaján is, dehát azért örömet okoz a külső étel.

kórházi kaja, ebben egy sült csirkecomb volt főtt krumplival (alul a tabletem van)

A fő bajom az ital volt: mint cukorbeteget letiltottak a tejről, ami számomra létszükség. Szerencsére amint már tudtam mozogni lassan, a kávéautomata kisegített: volt tej is, s kakaó is benne.

Címkék: közélet
29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3616764600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.11.29. 08:02:57

Én azért kis pierogis fantáziát is érzek ebben a jópofa krevirskűban ;)

ulpius66 2021.11.29. 10:02:30

Én a címet olvasva azt hittem, hogy az "átfjordított bolgár hotdog" az olyan, hogy a virslibe tesszük a kiflit, és így süssük meg!

vergyula 2021.11.29. 10:09:40

@ulpius66: az átfjordított szerintem a norvég változat valami rohadó hallal.

Serény Vélemény 2021.11.29. 13:14:33

Ezért veszett fejsze nyele eleve a európai egyesült államok. Egy bolgár gondolkodásmódú ember ezek szerint soha nem fogja 100%-ban úgy érezni, hogy egy "fensőbbség" a javát akarja. Ugyanez elmondható a magyarokról is. Egyetlen egy normális magyar ember sem fogja azt gondolni, hogy amit az EU csinál, az ténylegesen jó is. (Mert egyébként tényleg nem az.)

Gery87 2021.11.29. 15:57:18

A román alkotmány is belga.

"a hatalom felfogása mint idegen, ellenséges test,
szkepticizmus minden iránt, még a nyilvánvalót se szabad teljesen elhinni,
nem létezik önzetlenség, minden önzetlennek tűnő magatartás csak jól rejtett önzés,
az őszinteség drága luxus, a kisember számára létszükség a hazudozás."

Ez nálunk is ismerős, szerintem ez amolyan kelet-európai mentalitás, nem balkáni és nem bolgár.
Lásd: oltás szkepticizmus....
ők (állam gyógyszercégek, orvosok) csinálnak velünk valamit, hatalmuk van, tehát gyanús...
Nincs önzetlenség, tehát biztos hátsó szándék van mögötte...mind meghalunk tőle majd....stb.

Gery87 2021.11.29. 16:11:33

"Egyesek nem túl szépek, de tény, segítettek annak idején."

Ezzel a hozzáállással, mentalitással az a baj hogy csak akkor hasznos és jó
amikor elnyomás van és amúgy sincs más lehetőség, csak túlélni.

De mikor fejlődni kéne, gyarapodni, tanulni, boldognak lenni...akkor hátráltat.

Sose lesz boldog egy olyan társadalom ami állandóan azt lesi mikor basszák át és miben mi a rossz.
Sosem fog tanulni semmiből ha úgy érzi hazugság minden.
Sosem fog empatikus, toleráns és együttműködő lenni ha azt verték belé hogy mindenki hazudik és mindenki ellened van.
stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.11.29. 16:20:06

@Gery87:

Amikpr lett ismét saját állam, általános elégedetlenséget szült, hogy a bolgár állam adót szedett. A reakció "rosszabbak vagytok, mint a törökök".

Gery87 2021.11.29. 16:23:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

:)
Mondjuk nem tudom mit vártak, a törökök talán nem szedtek adót.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.11.29. 16:26:06

@Gery87:

A törökök szedtek, dehát ők elnyomók voltak. A bolgár hatalom meg felszabadulást hozott, szóval mi alapon szednek ők is?

midnightcoder2 2021.11.29. 17:47:51

@Gery87: "ők (állam gyógyszercégek, orvosok) csinálnak velünk valamit, hatalmuk van, tehát gyanús..."

Ha csak azt nézed, hogy ki miket kommunikált össze-vissza a COVID óta... Másrészt, aki elhiszi hogy a nagy gyógyszercégek akik a vakcinát gyártják nem ugyanúgy csak a profitot hajtják ahogy a Coca Cola vagy egy dohánygyár vagy bármelyik másik multi, az finoman szólva kissé naiv. Ahogy az is, aki azt hiszi hogy az EU-s politikusokat, bürokratákat nem lehet megvenni kilóra.

Boldeone2 2021.11.29. 19:23:44

Minden polgári társadalom az általános közbizalomra èpül , a társadalom tagjai megbíznak egymásban , hogy mindenki - beleèrtve a politikusokat is - rendben teszi a dolgát, többè- kevèsbè
A nyugati rendszer - ami a közbizalomra èpül - láthatóan működik. Ahhoz , hogy valaki európai módon tudjon gondolkodni - nem pedig balkáni túlèlő üzemmódban - kell egy bizonyos fokú polgári jólèt , ami magabiztosságot ad.
A gazdag ember a legtöbb esetben ezèrt eleve "liberális" lesz , mert nem fèl a hagyományos társadalmi keretek megváltozásától, sem a jövőtől. A szegènyek sokszor azèrt szegènyek, mert kèptelenek levetkőzni saját gondolkodásbeli korlátaikat

Gery87 2021.11.29. 20:21:35

@midnightcoder2:

2 éve van ez a szar és még nincs vége, nyilván nem fognak mindent tudni ennyi idő alatt. a politika meg olyan amilyen, ezt ismerjük....
Ami a cégeket illeti, igen pénzt akarnak, de a halál rossz üzlet....ha súlyos mellékhatásai lenének vagy belehalnál, rövid idő alatt becsukhatnák a boltot.

van rengeteg féle oltás. Akkor senki nem sziszegett hogy kamu, megöl, meg pénzt csinál.

Gery87 2021.11.29. 20:24:28

@Boldeone2:

"A gazdag ember a legtöbb esetben ezèrt eleve "liberális" lesz , mert nem fèl a hagyományos társadalmi keretek megváltozásától, sem a jövőtől. "

Valami ilyesmi....ezért züllik el és omlik össze idővel minden gazdag civilizáció.
Kivész a védekezőösztön.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.11.30. 07:31:26

@Boldeone2:

Aki hasznot képes húzni egy rendszerből, az sose érdekelt annak igazságosabbá tételében.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.11.30. 08:15:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de hiszen az iszlám is így terjedt a VII-VIII. században. Kevesebb adót szedtek mint Bizánc, és az okos jónépnek már az is elég volt. Kádár János nem huszadik századi találmány.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.11.30. 08:26:54

@Deak Tamas:

Ezt nem szokás BG-ban emlegetni, de szimpla tény: bizony nem minden iszlámosítás volt erőszakos. Volt egy jelentős önkéntes rész is.

S éppen az volt a fő előny, hogy amint felvetted az iszlámot, adómentes státuszt kaptál az Oszmán Birodalomban. Az oszmán állameszme szerint a muszlimot nem lehet adóztatni, ő csak "fegyverrel adózik", azaz a fiatal egészséges férfiak mennek harcolni a hadseregbe, de semmilyen más adó nincs. A gazdag muszlim persze köteles adományozni a szegényeknek, de ez azért más, mint egy állami adó.

Tulajdonképpen éppen ez segítette elő, hogy ne legyen általános iszlámosítás. Az oszmán hatalom érdeke volt, hogy azért valaki fizessen mégis adót, így állami szinten sose támogatták a totális iszlámosítást: jó volt, hogy maradnak keresztények és zsidók, akiket szépen meg lehet adóztatni.

midnightcoder2 2021.11.30. 09:56:31

@Gery87: Nyilván a gyógyszercégeknek nem céljuk az összes ember kiirtása. De ha pár százezer meghal, viszont nekik több lesz a profitjuk, azért nem fognak nagyon szomorkodni.

midnightcoder2 2021.11.30. 09:58:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Aki hasznot képes húzni egy rendszerből, az sose érdekelt annak igazságosabbá tételében. "

Nem biztos, hogy az "igazságos" rendszer a jó rendszer. Észak-Korea a legigazságosabb rendszer, elvégre a zsírdisznón kívül kb. mindenki szarul él. Mégsem hiszem hogy nagyon odavágysz.

2021.11.30. 10:44:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a keresztény hagyományban is ez.
a polgárság adót fizetett. nem kellett katonáskodnia.
a nemesség adómentességet élvezett és nem fizetett adót.

a különbség abban állt, hogy az iszlámban a szabadságjogok nem voltak folytonsak.
debrecen megvásárolta nagy-szulejmán szultán oltalomlevelét. és amikor a szultán meghalt, akkor az már nem ért túl sokat.

1361-ben nagy lajos elrendelte, hogy debrecen a saját kebeléből válasszon bírót. és ne a bihari főispán és a váradi érsek jelölje ki. hanem debrecen polgárai maguk válasszák. később is erre hivatkoztak. amikor luxemburgi zsigmond zálogba adta debrecent a törökök elől menekülő lazarevics családnak, akkor a polgárság azt mondta, hogy nekik szabad bíróválasi joguk van. és azt a szerb despoták is elfogadták a (libertáruis) keresztségben. és amikor ezt a német-rómaiak nem fogadták el, akkor abból adódtak a trónfosztások és a szabadságharcok, a függetlenségi háborúk.

Gery87 2021.11.30. 16:03:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

nyilván volt egyéb adóztatási fajta, a birodalom nagy része muszlim volt, csak a Balkánból meg a keleti keresztényekből, zsidókból nem élt volna meg az állam.

Gery87 2021.11.30. 16:04:51

@midnightcoder2:

Nyilván nem, de akkor ez nem tudatos népirtás ahogy egyesek terjesztik, hanem hanyagság és nemtörődömség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.11.30. 16:08:53

@Gery87:

Nem volt. A muszlimok nem adóztak.

Az államnak voltak más bevételei, jelentős szultáni (= állami) tulajdon pl., meg a sikeres hadjáratok bevételei, koncessziók, stb.

Gery87 2021.11.30. 16:27:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Pont ezt mondom, hogy másból volt bevétel azért.
Attól még hogy nem volt "SZJA":)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.11.30. 16:33:50

@Gery87:

A lényeg: a muszlimok nem fizettek a jövedelmük után semmit az államnak. A keresztények és a zsidók igen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.12.03. 08:43:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hasonló témában volt egy könyv? cikk? sajnos nem emlékszem - valaki megtalálta Szulejmán utáni időkből valami levélváltást a budai pasalik meg isztambul között, ahol azon veszekednek, hogyha nem térítenek akkor van adófizetés, de ha igen akkor nincs, melyik a fontosabb? A della vagy a térítés?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása