magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bolgár kormány

Életemben először nem mentem el szavazni. Kórházi tartózkodásom alatt volt a bolgár parlamenti választás egyetlen és az elnökválasztás két fordulója. Gyakorlatiag "átaludtam" az egészet.

A jelenlegi köztársasági elnök totális győzelmet aratott. Az ő közreműködésével létrehozott új párt - a “Folytatjuk a változást!” - megnyerte a választásokat. S immár van elegendő számú koalíciós partnere is.

A bolgár átlagszavazó rendkívül naív.  A nyertes párt fő eszméje, hogy ők fiatal sikeres szakemberek, akik felül állnak minden oldalon, mert jobboldali eszközökkel baloldali célokat valósítanak meg. Ez persze marhaság, de a tájékozatlan átlagember számára jól hangzik. S az emberek be is vették ezt.

Ami várható: az új kormány mindenben utánozni fogja a nyugatot. Aztán mivel ez nem fog sehová se vezetni, 2-3 év alatt totálisan leamortizálják magukat.

Pluszban az elnöknek sikerült csapást mérnie a szocialistákra (akik segítségével elnök lett 5 éve). A szocialista párt szinte biztosan új, "európaibb" vezetést fog választani - eddig nagy fejfájást okoztak a bolgár szocialisták Brüsszelben, hogy kulcskérdésekben - homokosok, genderizmus, feminizmus - nem támogatták a EU-s konszenzust.

Ellenzéknek itt lesz a volt kormányfő, Bojko Boriszov pártja, mely azonban nem képez valós alternatívát, a GERB párt - minden magyar ballib sajtóhír ellenére - sose volt Fidesz. Lett egy kis új ellenzéki párt is, a nacionalista Újjászületés - mondanak is időnként értelmes dolgokat, de sok marhaságot is, egyik fő üzenetük az oltásellenesség.

Szóval indul a nagy bolgár liberális kísérlet.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9216764764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.11.30. 08:13:02

Radev amúgy milyen habitusú ember, megfelel neki ez a "van is hatalmam meg nincs is" játszma, ami az elnöki hivatallal jár? Azt lehet tudni, anno hogy szúrták ki őt mint ideális jelöltet?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.11.30. 08:19:52

@Deak Tamas:

Ravasz ember, képes volt mindenkit kijátszani. A legnagyobb csapást Korni (a szocik elnöke) ellen hajtotta végre, pedig annak idején ő emelte ki őt az ismeretlenségből.

Annak idején a szocik úgy választották ki, hogy:
- a szoci párthoz nem kötődő ember,
- a politikán kívülről jön,
- tábornok (mint Bojko),
- szakmailag nem lehet kritizálni,
- egyszerre NATO-ember és enyhén oroszpárti,
- s tévesen azt hitték, könnyen irányítható bábu lesz.

Az egyetlen hibája az volt, hogy éppen elhagyta a feleségét a légierők PR-os hölgye - azaz beosztottja - miatt. De ezt gyorsan megoldották: gyorsan elvette feleségül a nőt.

Boldeone2 2021.11.30. 14:23:36

A lènyeg szerintem az , hogy működik a plurális demokrácia. Jobban, mint a Bulgariánál elvileg fejlettebb Magyarországon ...
Ha arányos választási rendszer van , akkor rendkívül nehèz "állampártosodni " - talán ezèrt nem sikerült Bojko Boriszovnak sem
Lehet azt mondani , hogy Bulgária jó úton jár. Èrdekes , hogy az elvileg kèt legfejletlenebb EU- tagország - Bulgária , Románia - mennyire nyugatos elkötelezettsègű.

2021.11.30. 15:00:58

@Boldeone2:
ha arányos képviselet van, akkor a fővárosnak van alárendelve az ország. ami lehet jó is, ha a fővárosban valódi elit van és lehet rossz is, amikor egy nyugat majmoló ellenelit.

Gery87 2021.11.30. 16:11:03

@Boldeone2:

Románia és Bulgária stratégiailag fontosabb NATO tagállam is mint mi és nem is valószínű hogy megengednének nyugaton egy olyan jelenséget mint Orbán vagy a NER.

Boldeone2 2021.11.30. 17:07:43

@cvsvrs: Annál nagyobb " igazság " nincs, amikor egy politikai erő a valós társadalmi támogatottságának megfelő parlamenti mandátumhoz jut. Nyilván az arányos választási rendszer következmènye a legtöbb esetben a koalíció . Az - szerintem - jobb.
Itt meg forog a nagy szerencse óriáskerèk ( ha Orbán nem dug valamit a küllőkhöz) ha egyszer ezt a rezsimet leváltják, akkor pont az eddigiek teljes ellentète lesz. Az ilyen "vèzèrdemokraciák" termèszetellenes kèpződmènyek ,valójában bukásra vannak ítèlve , mert a társadalomra a különböző vèlemènyek,politikai állaspontok a jellemzőek , ès hosszú távon nem lehet az èrdekellentèteket a felszín alá söpörni. A plurális rendszer mèg mindig a legjobb megoldás : forogjon a hatalmi elit, ne essünk a korábbi törtènelmi hibákba, amikor is állampárti rendszerek voltak Magyarorszagon

Sztbeni 2021.11.30. 17:33:15

"Lett egy kis új ellenzéki párt is, a nacionalista Újjászületés - mondanak is időnként értelmes dolgokat, de sok marhaságot is, egyik fő üzenetük az oltásellenesség."

Úgy néz ki az euroszkeptikus konzervatív pártok közül egyre több elkezdi ezt a baromságot. Oltásellenes lett az FPÖ, AFD, Mi Hazánk és ez a bolgár párt is. Más országokban nem tudom mi a helyzet ilyen téren, de félek hogy hasonló. Hiába mondanak jó dolgokat, a többség számára vállalhatatlanok lesznek az oltásellenes nézet miatt, és idővel max egy alusipkás konteósokbol álló elmebajos táboruk lesz, és ennek köszönhetően a normális gondolataikat is az oltásellenességgek fogja összekötni az átlagember.

2021.11.30. 17:47:47

@Boldeone2:
ha országos listák döntenének, akkor 100 képviselőből kb. 95 budapesti lenne. budapestnek így is brutális túlhatalma van. nemcsak orbánnak, hanem a fővárosi elllenzék is brutálisan felülreprezentált a magyar közéletben.

ulpius66 2021.11.30. 19:44:13

@cvsvrs:
Szerencsére nekünk itt van Jakab Péter aki borsodi, miskolci, bár mostmár ő is szinte pesti lakos, mert a kurvája ott lakik......

Boldeone2 2021.11.30. 19:55:40

@cvsvrs: Budapest politikai " súlya " egy termèszetes dolog , így volt az már az államszocialista rendszerben , sőt, Trianontól a 2 vh- ig. Trianon csak tovább erősítette Budapest szerepèt , mert azokat a nagyvárosokat elcsatolták , amelyek ma termèszetes ellenpólust kèpeznènek. Most Debrecent próbálják reginonális ellenpólussá fejleszteni , de szerintem nem fog sikerülni megingatni Budapestet. Az üzleti-információs-döntèsi központ- ès a politikai is - mindig ott marad , az ipar meg megy vidèkre.
Budapest olyan mint egy szeszèlyes posztmodern nő: nem könnyű a kegyeit elnyerni, nem èrdekli semmilyen erőhatalom, semmilyen tekintèlyelvű politika, sem az erőltetett konvenciók, a hagyományok - "Budapest" a saját posztmodern útját járja, a globális divatokhoz mindig először igazodva . A" zsinórmèrtèk " elsősorban a globalitás, az abban való rèszvètel ès nem a provinciális szellemisèg , viselkedès , ami mondjuk Debrecenben "uralkodik "

2021.11.30. 20:59:26

@Boldeone2:
budapest elsősorban nem debrecennel áll szembe. magyarországon 2 millió ember él 2,500 főnél kisebb településen. ha hozzávessszük a határmenti és határon túli településeket, akkor 2.5 millió él kisközségben, vagy falun. a medián településméret 17.5 ezres. ez ugye 1%-a fővárosnak. a fidesz ekkora településhez igazítja a programját, a kampányszövegeit.

az egy tévedés, hogy orbán debrecent akarja fejleszteni budapesttel szemben. előzetesen debrecenben tesztelik azokat a programokat, amelyeket később bevezetnének budapesten.

2021.11.30. 21:06:38

@Boldeone2:
ha a zsinórmérték a globalitás, akkor az egy kínai, indiai típusú berendezkedést jelentene. mert ezek diktálnak gazdasági növekedésben és népesedésben. és egyre kevésbé az usa, és leszakadóban van az eu. és szétesőben. a balti államok felzárkózása megállt. a szlovákok és a szlovéneké is. a déli államok leszakadóban vannak. kivétel nélkü az uniós átlag alá kerültek. az olaszok, spanyolok, portugálok. a görögöket a törökök is megelőzték. a balkáni államoknál fejlettebbek a volt szovjet tagállamok. az eu nem egy csődtömeg, de majdnem.
tradingeconomics.com/country-list/gdp-per-capita-ppp?continent=europe

Boldeone2 2021.11.30. 21:49:47

@cvsvrs: A nyugatot már sokszor temettèk a törtènelem során, de mèg egyszer sem jött be. Kína ès India is csak a korábbi világgazdasági rèszarányát szerzi vissza , ezekből India a nyugatot követi társadalmi mintában ès valójában Afrika is.
Kína egy hatalmas ország , világgazdasági centrum , azt szerepet játssza most , mint a Szovjetunió a 2vh után , a rossz fiú szerepèt, de a kínai jövő - szerintem mèg kèrdèses. Nagyon messze vannak a fejlett nyugati szinttől akár gondolkodásban, akár kultúrában akár általános èletnívóban
A fejlett nyugati országok lesznek 50 , vagy 100 èv múlva is a követendő pèlda, a "zsinórmèrtèk "hiszen akár a társadalmi szabadság, akár az emberi jogok, az emberi mèltóság, a " human development " - ott a legmagasabb szintű
Mivel ezek a társadalmak az egyènek autonóm törekvèseire , a "korlátlan" szabadságra alapozódnak így nem is meghaladhatók talán ...

midnightcoder2 2021.12.01. 07:19:43

@Boldeone2: "Budapest olyan mint egy szeszèlyes posztmodern nő: nem könnyű a kegyeit elnyerni, nem èrdekli semmilyen erőhatalom, semmilyen tekintèlyelvű politika, sem az erőltetett konvenciók, a hagyományok"

Igazából Budapestet semmi sem érdekli, kivéve az egyes polgárok saját pénztárcáját. Ezért is olyan amilyen. Adottságait, örökségét tekintve a világ legszebb városa lehetne, messze szebb mint Bécs - Londonnál Pl. így is szebb - de a falakról potyog a vakolat, az utcák tele vannak eldobott szeméttel, kutyaszarral, az utcasarkok bûzlenek a kutya és emberhúgytól, a metrómegállókban ott hevernek a maguk alá szaró hajléktalanok. Kicsit a Dzsungel könyvére emlékeztet, amikor a hajdan volt szép város romjait elfoglalta a Bender-log.

midnightcoder2 2021.12.01. 07:28:26

@Boldeone2: "A nyugatot már sokszor temettèk a törtènelem során, de mèg egyszer sem jött be."

Na ja, csak a nyugatot a történelem során egyszer sem irányították hibbant lilaködös újbaloldaliak. A nyugat azért lett nagy, mert igen hatékonyan védte a saját polgárainak az érdekeit. Na ez múlt el már vagy 30-40 éve. A Titanic sem azért süllyedt el, mert szarul volt felépítve, hanem azért mert nekimentek vele egy jéghegynek. És amíg ezt nem tették, addig egész jól szuperált. Most ugyanez van az EU-val, de általában véve a Nyugattal is. De az igazi nagy baj a szellemi hanyatlás. A nyugati civilizációnak mindig volt valami pozitív jövõképe. Ma kb. az a jövõkép, hogy mindmeghalunk.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.12.01. 07:58:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: azért Bulgáriában is érdekes buborékban élhet néhány politikus ha ezt mind elképzelhetőnek tartotta a egy katonáról ...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.12.01. 08:06:18

"Budapest nem magyar város, nyelv és hazafiság dol-gában magyar, de erkölcs és észjárás dolgában idegen.Megérzik rajta, hogy mesterségesen fejlesztették, idegemelemek felületes összeolvasztásával. Nem nőtt kimagából a magyar nemzet testéből, mely a nagy dunai rónát lakja. A magyar türelmes, tiszta-erkölcsi, nyugodt és szívós. A főváros sovinisztább,de a mellett könnyűvérű, ideges és léha. Az alföldi paraszt nemes, a fővárosi úr parvenü. A főváros és a vidék nem értik meg egymást. És Budapest sehogysem felel meg nemzeti hivatásának. A külföld Budapest után ítélve, hamisan ítéli meg a magyar jellemét, a magyar vidék pedig Budapesten keresztül hamis képet nyer a nyugati kultúráról. Mert Buda-pest, a tulajdon parvenű-ösztöneinek engedve, elsősorban a nyugati műveltség félszegségeit siet elsajátítani"
Ezt 1889-ben írták.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.12.01. 11:42:54

@cvsvrs: annyiban valóban nem tűnik Csokonainak, hogy elítélőleg szól a pipáról és nincs szó benne borról :)

Rodney_2 2021.12.02. 07:21:32

@midnightcoder2: Tévedés: a nyugatnak ma az a jövőképe, hogy mind seggbekúrjuk egymást aztán leölnek minket a muszlim migránsok :)))

Rodney_2 2021.12.02. 07:28:32

@Boldeone2: Egy arányos rendszerben a fidesznek néha meglett volna az egyszerű többsége és az akkor még náculó Jobbikkal a 2/3, de fasza lett volna, ha úgy alkotmányoznak :)))
(feltéve hogy az 1-3%-os pártok nem jutnak be, ahogy ez sok egyszerű többséges országban van, mert azért mégiscsak :))) )
Vagy ha a fidesz a Mi Hazánk segítségére szorul a kormányzáshoz :))) Látod mindig van még szarabb :)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása