magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Miért nincs mlm Bulgáriában

A kommunizmus bukásának egyik mellékjelensége volt a különféle nyugati mlm-piramisjátékok elterjedése Kelet-Európában, a legnagyobb szereplők az Amway, a Forever Living voltak.

Magyarország még ma is jelentős kelet-európai mlm-központ, sok tízezer ember veszít még ma is sok pénzt azzal, hogy részt vesz az átverő cégek tevékenységében.

Ezzel szemben drasztikus, hogy Bulgária az ellenkező véglet. Alig vannak mlm-cégek, s a legnagyobbak között is vannak olyanok, melyek romániai vagy görögországi központjukon keresztül működnek csak, azaz nem éri meg nekik külön bulgáriai lerakatot létrehozni, továbbá a résztvevők száma minimális.

Az ok az, hogy Bulgáriában a kommunizmus bukása után az emberek megismerték az mlm-nél sokkal durvább direkt piramisjátékot, s ez akkora negatív tapasztalatot adott, hogy máig kitart: bármi hozzá hasonlatoshoz mindenki alapból negatívan viszonyul.

A magyar átmenethez képest a bolgár kaotikus volt. Míg Magyarországon teljesen szervezetten, az apolitikus kisember számára szinte láthatatlanul ment minden, Bulgáriában szinte teljes káosz volt: sokszor minden szabály nélkül, teljes kiszámíthatatlanul zajlottak az események. Egyenesen vadnyugati, pontosabban vadkeleti elemekkel. Ennek talán egy apró jele: a villamosmegállóban megjelenik egy találékony ember, s alumínumkeretes bódét épít, majd ott eladni kezd valamit: természetesen közterületen, bármilyen engedély nélkül, s bejegyzett cég nélkül, de a hatóság nem mer fellépni, nem is akar, a rendőr se csinál semmit. Egyedül az örző-védőktól kell tartani az élelmes villamosmegállói vállalkozónak: nekik kénytelen "adózni", "biztosítást", magyarul védelmi pénzt fizetni, különben esetleg egy éjszaka eltűnik az egész építmény. Bulgáriában ez az időszak 1989-1997 között volt, nyilván egyre kisebb mértékkel, a kőkemény rész nagyjából 1991-1994 között. (1991-ig még valahogy működött a régi rendszer gyakorlati hatalomgyakorlása, 1994-től meg lassan elkeződött az új rend konszolidációja.) 1997 óta ez mind eltűnt, a káosz immár csak a magas szinteken maradt meg: azaz a gazdag üzletemberek világában, ahogy ez nyugaton is szokásos, de az ennél alacsonyabb szinteken immár az élet szabályok mentén zajlik.

Amikor 1986-1992 és 1993-1997 között Bulgáriában éltem, 1991-ben kénytelen voltam céget bejegyezni, mert számlát kellett kiadnom pár alkalommal. Nos, simán nem adtam be semmilyen adóbevallást, s kész (először be akartam adni, elkezdtem kitölteni a bevallást, de rájöttem, könyvelő nélkül nem boldogulok, arra meg nem akartam költeni, így hagytam az egészet ahogy van). S semmi nem történt. Ugyanezt megtenni 1998-ban már kockázatos lépés lett volna.

Szóval ebben az időszakban jöttek a piramisjátékok. Egy korombeli volt Komszomol-aktivista, jogász szakon végzett srác maximalizálta a hangulatot. Szófia központjában kibérelt egy szép épületet, majd még egyet, egy volt élelmiszerboltot, ezeket luxus módon berendezte. Ehhez a kezdőtőkéje onnan volt, hogy jogtanácsosként segítette az egyik legnagyobb örző-védő cég (=gyakorlatilag bünőző csoport) tulajának működését: a bolgár örző-védősök azt se tudták mennyi 2+2, szóval hozzájuk képest egy tapasztalat nélküli jogász valóságos géniusznak nézhetett ki, így bizonyára hasznos tanácsokat adott neki, amiért szép honoráriumot kapott.

a központ épülete ma: vicces, ma sportfogadás cég irodája van ott

Szóval meglett a "befektetési alap", a neve meg minden igényt kielégített: East-West International Holding Group - persze maga a név is már átverés, mert se csoport, se holding nem volt, a nemzetköziség is hiányzott, a tulaj 99 %-ban a srác volt. S jöttek a hirdetések mindenhol, meg a még hatásosabb: a suttogó propaganda. A srác abszolút ráérzett a közhangulatra: elterjesztette saját magáról, hogy nemzetközi drogkereskedő, ezért kell neki a sok pénz, s ezért képes kedvező kamatot fizetni. Mert tényleg komoly kamatot fizetett: 1992-ben a bulgáriai infláció 85 % volt, ő pedig havi 10 % kamatot adott, ami évesítve 300 % feletti kamat volt, azaz az infláció 4-szerese. Aki persze ért a pénzügyekhez alapszinten, az tudta, ez abszurdum, ekkora haszna még egy tényleges drogkereskedőnek sincs (ott szintenként 100 % körüli a haszon), dehát szinte senki se értette akkor a pénzügyekhez az országban.

Voltak persze emberek, akik szóltak: mindez átverés. De le lettek dorongolva azzal, hogy irigyek, a konkurrencia emberei, vagy egyszerűen csak nem akarják, hogy a kisember végre pénzhez jusson. Szóval tömeghisztéria lett. Én magam ismertem közvetve embert, aki eladta a lakását, hogy "részvényt" vehessen a pénzen. A cég, hogy a lehető legkevesebbet kelljen kifizetnie a "részvényeseknek", azt az ügyes lépést is megtette, hogy annak aki nem készpénzben vette fel a kamatot, hanem újabb részvényben, annak 10 % bónuszt adott.

Nagyjából másfél évig működött a cég. Aztán egy nap a cég teljes készpénz készletének 95 %-át átulta a tulaj több svájci számlára, majd másnap ő is eltűnt. A "részvények" árfolyama persze 24 órán belül 0 lett. Sok dühös ember megtámadta a cég központját, de ott semmit se találtak: csak meglepett - többnyire szintén átvert - alkalmazottakat és berendezési tárgyakat. Hamarosan kiderült: semmilyen aktívái nincsenek a cégnek, sose kötött egyetlen üzletet se, semmilyen befektetések nem voltak. A hivatalos nyomozási adat szerint az okozott kár 1,5 milliárd leva (akkor ez kb. 30 millió USA-dollárnak felelt meg), bár a valóságban ennek a többszöröse lehetett, mert sokаn már be se kelentették kárigényüket, utólag szégyelve, hogy ekkora barmok voltak, hogy belementek egy ilyen átverésbe.

Az eset pozitív hozadéka: azóta Bulgáriában képtelenség bármi hasonlót csinálni, mindenkinek az East-West neve ugrik be azonnal.

De mi lett a sráccal végül? Semmi. Pár évvel később letartóztatják Franciaországban, egy ottani botránya miatt. Végül kiadják Bulgáriának Interpol-körözés alapján. Bulgáriában előzetes letartóztatásba helyezik, majd évekig megy ellene a per. A per vége: felmentik minden vád alól. Kiderül: ténylegesen tehetséges jogász a srác, minden úgy lett megcsinálva általa, hogy képtelenség bármivel is megvádolni. 2005-ban azt is megteszi, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságán beperli Bulgáriát indokolatlanul hosszú előzetes letartóztatása miatt, s ezt is megnyeri, a Bíróság elmarasztalja Bulgáriát. Jelenleg már 55 éves, s visszatért eredeti szaktudása gyakorlásához: jogtanácsos egy szófiai banknál. А "befektetők" pénze sose lett meg.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1916771336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2021.12.06. 08:27:34

Tanulságos ügy. Viszont szerintem EU-s szinten kb. piskóta.
Pl: www.minuszos.hu/wirecard-botrany-ujabb-letartoztatasokat-a-wirecard/
Itt valami egymilliárd eruó hiányzik.
És ez csak a jéghegy csúcsa. (lehet.)

midnight coder 2021.12.06. 09:49:25

Nálunk is volt pár ilyen a gengszterváltás környékén.

2021.12.06. 12:06:12

magyarországon is volt ilyesmi. utcára tettek 1 millió városi embert. és akkor ezeknek egy része kiment turista buszokkal mondjuk törökországba és behordott ruhát, cipőt, édességeket. mindezt úgy, hogy nem fizettek vámot, mert lefizették a vámost. időnként a vámőrség az árut elkobozta árut. és eltehette magának. és ha valaki ellopta a másiktól a pénzt a buszon, vagy a török hotelben, akkor nem nagyon lehetett mit tenni.

ezek full illegális vállalkozások voltak. majdnem az összes áru hamis volt, vagy lopott. közelítőleg ez a szabad piac. az erőszak nem volt megengedve. ha valaki meg akart volna verni, vagy erőszakolni valakit, akkor a többi lincselte volna meg. tehát ilyen nem volt. de minden egyéb létezett.

nem a villamosmegállóban hanem a külvárosban egy kijelölt helyen. magyarországon úgy nevezték ezt, hogy a "kgst piac". voltak ukránok, lengyelek, vietnámiak. debrecenben ez a zsibogónak nevezett régi használt cikk piacból alakult ki és ilyen volt. nyilván máshol is hasonló.
www.youtube.com/watch?v=bGBiuJTKA8A

2021.12.06. 12:22:02

és az a réteg választotta meg előbb a "pufajkás" horn gyulát. mondván, hogy az jobb volt. csakhogy a bokros csomagot kapta a nyakába a többséggel szociálisan érzéketlen "szarfaszú" szdsz-től (ezek az enyhébb jelzők közé tartoznak). és az első orbán kormány még részben az szdsz nyomdokain haladt. orbán az mdf-szdsz paktum helyébe akart benyomulni. (nem egyszerűen az mdf, hanem az mdf és az szdsz helyére). és ez eredményezte, hogy ez a réteg megválasztotta medgyessy pétert. és később gyurcsány ferencet. a "jóléti" rendszerváltást. a 100 napos és a 100 lépés programot. és azt, hogy a szocik kimondják az elkúrást. és elnézést kérnek az egészért és visszatérnek a késő kádárizmushoz.

amire a kis-magyar közönség többsége a mai napig vágyik. azok a fiatalok is, akik azt tanulják, hogy az en bloc szörnyűség volt. a rendszerváltást után születettek kulturálisan lényegében kádárizmust akarnak. gazdasági értelemben azt, amit grósz károly. a határon túliak többsége a korai horthy korszakból merít és budapest kisebbsége a revízió igényéből. és őket szolgálja ki orbán. hogy érthető legyen grósz károly brit-magyar és amerikai-magyar vegyesválallatokat akart. (a németek az ndk felzárkózatását célozták). és ugyanazt akarta grósz erős állammal és az amerikai elvtársakkal. az usa persze elsöpörte. és helyébe lépett németh miklós. aki horn mellett a legügyesebb hatalomtechnikus volt a szociknál. de neki a pénz kellett. orbáni gazdaságpolitika a grósz károlyi utat követi. a kínaiak is ezt csinálták nem mellesleg. őket nem söpörhette le az usa.

aki fiatal és nem érti a rendszerváltást az a fenti "zsibis" videót nézze meg. abból megérthet valamit.

Emmett Brown 2021.12.06. 12:55:07

Ez a mondat tőled elég furán veszi ki magát: "Voltak persze emberek, akik szóltak: mindez átverés. De le lettek dorongolva azzal, hogy irigyek, a konkurrencia emberei, vagy egyszerűen csak nem akarják, hogy a kisember végre pénzhez jusson.", hiszen pont te vagy az, aki a "kisemberek" vélt védelmében elhesseget magától minden józan ellenvetést és gondolatot

midnightcoder2 2021.12.06. 13:08:56

@cvsvrs: A lengyelpiacos dolog nem keverendõ a pilótajátékkal és azok enyhébb formáival (MLM). Az egy dolog, hogy valaki ügyeskedett, és az pedig egy másik amikor átverte a többi embert. És a KGST piacon kapható hamis török cuccok még mindig jobb minõségûek voltak mint amikhez a szocializmus alatt hozzászokott az ember. A vevõnek pedig esélye nem volt akkor az eredetit megvenni, az akkori átlagfizu mellett. A 90-es években kb. mindenki ügyeskedett aki boldogult.

Emmett Brown 2021.12.06. 13:58:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem. Te vagy az, aki bármilyen ellenvetést egyből liberális ármánynak titulálsz, és ennyivel le is tudod a dolgot.

_Neville 2021.12.06. 14:53:00

@cvsvrs: Ok, de ennek mi köze az MLM-hez? Az teljesen más kávéház más termékekkel és motivációkkal, és ponthogy nem az olcsóságra megy rá.

_Neville 2021.12.06. 14:54:31

@cvsvrs: Amúgy én ezekben az időkben voltam kisgyerek, annyira nem bánom, hogy már nincs ilyen Bokros-csomag style csóróság és fillérbaszás, hogy mindenkit csak az érdekeljen, hogy gagyit minél olcsóbban, feketén.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása