magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Korrupcióellenes párt

A legutóbbi - november 14. - bolgár választásokon nyertes párt önmeghatározása: "korrupcióellenes". De a nemzetközi - köztük a magyar - sajtóban is így nevezik őket.

Persze maga a szó is abszurd. Hogyan is lehetne a központi témája egy pártnak a korrupcióellenesség? Kb. mintha egy étterem azzal hirdetné magát, hogy "barátságos". Az ember viszont jó konyhát vár el egy étteremtől, esetleg rendes kiszolgálást, de valószínűleg nem jutna eszébe, hogy barátkozni akarna ott. Semmi értelme a szónak tehát. Amikor ilyen demagóg szövegek hangzanak el, érdemes mindig a dolgok mögé nézni. De erről már írtam, most inkább magáról a korrupcióellenes harcról.

Szóval a "korrupcióellenes" narratíva meséje szerint van egy adott ország, ahol iszonyú a korrupció. Emiatt aztán torzulnak a "piaci" viszonyok, ami miatt pedig rosszul él a lakosság. Aztán egy nap megjelennek felvilágosult, liberális, nagyon okos emberek - akiket persze mind valamelyik amerikai egyetemen képeztek ki, ahol vörös CIA-diplomával végeztek -, ők halkan, de határozottan elmondják, hogy véget kell vetni a korrupciónak. S akkor beindul a békeharc, pontosabban a korrupció elleni küzdelem. S láss csodát, csökken a korrupció! Amint tartósan alacsony szintet ér el, csodásan rendeződni kezdenek a piaci viszonyok, a szabad piac addig gúzsba kötött láthatatlan keze meg vidáman táncolni kezd, s a lakosság pedig egyre nagyobb jómódban él!

A gond ezzel az, hogy soha, sehol, semmilyen módon nem létezett semmi ilyesmi. A korrupció sose ok, hanem mindig következmény. A perifériás társadalmak jelensége a nagyobb korrupció, ez egy eszköz ahhoz, hogy a fejlettebb világhoz közeledjenek ezen társadalmai elitjei. S a korrupció meg akkor csökken, amikor az adott állam fejlettebbé válik.

Azaz a jómód csökkenti a korrupciót, s nem a korrupció csökkentése hoz jómódot.

Aki nem érdeklődik a történelem iránt, annak ez talán meglepő, de a XVIII-XIX. századi Nyugat-Európában a "skandináv korrupció" volt a minta. Az itáliai és franciaországi közvélemény az iszonyú svéd korrupcióról értekezett. Mai szemmel vicces, közismert, hogy Európában ma a legalacsonyabbv korrupció Skandináviában van. De 200 éve - amikor az akkori Svédország szegényebb volt az akkori Magyarországnál! - ez pont nem így volt, akkor a svédeket tekintették a legkorruptabb népnek.

Vajon harcoltak a svédek a korrupció ellen? Volt korrupcióellenes kormánypártjuk? Nem, egyszerűen csak a XX. sz. során a gazdag államok közé emelkedtek, s a korrupció nagy része magától elhalt.

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7516773348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.12.08. 10:49:16

Mi okozta a svéd vagyonosodást? Nekik nem volt gyarmatuk, így nem volt kitől lopni.

Boldeone2 2021.12.08. 11:31:22

@zavaleta: Nem volt gyarmatuk, de viszonylagos elszigeteltsègben tudtak fejlődni a napóleoni háborútól. A vas pedig az ipari forradalom miatt hatalmas kincs lett. A kohászat fejlődèse pedig maga után vonta a gèpipar ès a fegyvergyártas fejlődèsèt is , így Svèdorszag meggazdagodott . A XX. elejère már a világ egyik leggazdagabb állama lett.
Kelet- Európa ès a Balkán mèg fèlfeudális viszonyok között èlt, amikor ott már polgári társadalom èlpült

A nèpjellem is szabadon tudott fejlődni , így a közèpkorban mèg vèrengzős, barbár vikingekből kultúrnèpek váltak

2021.12.08. 12:09:12

a svédek viszonylag jól jöttek ki a két nagy háborúból és a hidegháborúból. magyarország nagyon rosszul. a magyarország azért szegény, mert fél-feudális pedig egy baromság.

2021.12.08. 14:07:28

@cvsvrs: Az, persze, a kommentjének a többi része is, mert a nyersanyagbőség más kevésbé sikeres területekre is igaz volt. Talán a háborúk elkerülése az egyetlen érvényes elem a felsorolásában - vak nyúk is talál szemet.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez Romániára is igaz. Még Erdély kifosztásával is csak egy putri maradt.

Serény Vélemény 2021.12.08. 14:40:34

@Boldeone2: jellem meg a frászt!
Az összes náci tankban skf csapágyak voltak, az összes náci vas 27%-a svédországból származott a háború alatt, a svédek szimpatizálnak a nácikkal , náluk az eugenika törvény szintre emelkedett, fegyvereket és knowhow-t adtak el a náciknak és így tovább.

2021.12.08. 14:49:31

@zavaleta:
az egy főre jutó gdp ppp (logaritmikus skálán) 1825 óta.
i.ibb.co/LgFGct1/GDP-per-capita-PPP.png
svédországot elkerülte a nagy háború. és felzárkózott a fejlettebb ausztriához.

magyarország nem zárkózott fel. és a rendszerváltás sem hozott nagyobb változást. 1990-2015 közötti időszakban 69%-os az egy főre jutó gdp ppp növekedés. ami ugyanezen időszakban a világátlag. ezzel a politikai osztállyal a világátlagnak megfelelően lehet növekedni. és lehet mondani, hogy a másik a korrupt.

erol 2021.12.08. 14:57:20

@Serény Vélemény: "a svédek szimpatizálnak a nácikkal" A magyarok is.

2021.12.08. 15:12:54

ma jelentették be, hogy egy újabb gyár települ debrecen határába. 264 milliárd forint beruházással teremtenek 440 új munkahelyet. ami azt jelenti, hogy 1 ember foglalkoztatásának beruházási igénye 600 millió forint.

10 év alatt 1,000 milliárd forint működő tőke 10,000 új munkahelyet teremtett debrecenbem. ezek a nagyságrendek. 1 ember versenyképes foglalkoztatása 100 millió forint befektetést igényel. és alsóhangon 100 milliárdos pakettek szükségesek úgy, hogy ez csak a gyártás. a fejlesztések költségei ennél magasabbak.

ennyi hitelhez kormányzati támogatás, állami garanciavállalás nélkül aligha juthatnak vállalatok. nevetséges azt gondolni, hogy egy átlagos magyar településen, mondjuk mezőtúron egy átlagos család átlagos gyerekének erre lehetősége lesz kormányzati támogatás nélkül. a legjobbnak sincs esélye feltéve, hogy keresztény.

2021.12.08. 15:23:20

@erol:
a trianoniban 10 millió magyar kapott 90 ezer km2-t a kárpát medencéből. 3 milió (betelepült) román 100 ezer km2-t. a magyar revíziót kizárólag hiter támogatta. és a vezető politikusok közül kizárólag orbán aki támogatja a nemzeti minimumot. ezért nyeri a választást a fideszt. és ezért gondolja az ellenzéki értelmiség, hogy tombol a fasizmus. miközben ugye nem tombol.

erol 2021.12.08. 15:40:39

@cvsvrs: Ja, csak sajnos mindennek ára van.

2021.12.08. 15:52:41

@erol:
most az egyházon keresztül vissza kell vásárolni a közintézményeket a környező országoktól. nem kevés pénzbe kerül a visszavétel és az üzemeltetés.

littke 2021.12.08. 16:09:44

Abban nagyon igazad van hogy a korrupció a szegényebb társadalmakban a divatos.

2021.12.08. 16:18:15

ugye az egyház tudta az intézmények egy részt visszaszerezni és az egyház tudja megtartani. a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van. elsősorban a protestantizmusnak. a környező államokban nem volt reformáció.
a magyar római katolikusoknak kb. 18. századi restarurációt célozzák.
refpedi.hu/hatteranyagok/terkepek/M14_1_oktatas_XVIII(1).jpg
az egykori magyar intézményekben folyjon magyar oktatás keresztségben a környező nemzetséggel. ez a feudális restauráció nem kevés pénzébe kerül kis-magyarországnak. és ezt egyetlen pártelnök támogatja: orbán. és ennek egyetlen város polgárainak többsége áll ellent. budapest. orbán csődbe viszi budapest ellenzéki részét. ez az egyik opció. a másik, hogy ezt a folyamatot az ellenzéki pártok megállítják. a momentum bevezeti a finn iskolát és mindenki olyan okos lesz, mint cseh katinka vagy fekete győr andrás.

Boldeone2 2021.12.08. 17:49:12

@cvsvrs: Ne feledjük, hogy nikkel tartalmú katódokról van szó, abból pedig èvi 108 ezer tonnát fognak állítólag gyártani , ami valami extrèm nagy mennyiség ...Az ilyen beruházások rendkívüli környezetterhelèst jelentenek a városnak
Először a fèlfeudalis állapotból , a fèldeudális gondolkodasból kellene kilèpni " Debrecennek" A főtèr szèpen meg van csinálva, a város egy kirakatváros lett

Gery87 2021.12.08. 18:35:33

"Persze maga a szó is abszurd. Hogyan is lehetne a központi témája egy pártnak a korrupcióellenesség? Kb. mintha egy étterem azzal hirdetné magát, hogy "barátságos". "

Miért ne? ha egy országban komoly probléma hogy a hatalmon lévők lopnak és ezért komoly közpénzek szivárognak magánkézbe, közhasznú dolgok helyett akkor mi a baj?

Én nem értem hogy lehetsz ennyire közömbös aziránt hogy a befizetett adókat, a közpénzt elherdálják, ellopják?

Most a bolgár helyzet esetében is a Fideszt akarod mentegetni?
Ne már.

Boldeone2 2021.12.08. 18:44:06

Az első 14 modern demokrácia között , amelyek már több mint 100 èvesek, csak angolszász , Nyugat- európai , ès skandináv országok vannak. Nem vèletlenül tartanak ott a társadalmi - gazdasági fejlődèsben , ahol tartanak...Ahol zajlott az ipari forradalom, ott alakultak ki az első modern demokráciák
Kelet- Európa ès a Balkán pedig a mai napig cipeli magával a túl sokáig tartó feudalizmus öröksègèt. A balkáni nèpjellemet az 500 èves török uralom formálta , az oroszt pedig a szintèn több száz èves tatár uralom , a zord termèszeti viszonyokkal ötvözve

Gery87 2021.12.08. 18:47:11

"A perifériás társadalmak jelensége a nagyobb korrupció, ez egy eszköz ahhoz, hogy a fejlettebb világhoz közeledjenek ezen társadalmai elitjei."

:D
Bizonyára.
Ott ülnek a medence szélén ezek hárman a Lölő meg a Lázár meg a Viktor és arról beszélgetnek:
"- Te viki kéne még lopni bazmeg mer így nem érjük utol a nyugatot, hát nem leszünk Ausztria cseszed....pedig hogy megígértük az embereknek....ígérgetünk, ígérgetünk a zsebük meg tele van!
- Tisztességesen pályázni valamire is lehetne talán...
- Lölő te kussoljál...

"S a korrupció meg akkor csökken, amikor az adott állam fejlettebbé válik."

Persze, látom magam előtt ahogy a sikkasztott milliárdokat forgatják vissza a gazdaságba, emelik a béreket...mindent értünk tesznek hogyne.
Nem tudom hol élsz.

"Vajon harcoltak a svédek a korrupció ellen? Volt korrupcióellenes kormánypártjuk? Nem, egyszerűen csak a XX. sz. során a gazdag államok közé emelkedtek, s a korrupció nagy része magától elhalt."

igen, mert az Orbán meg a NER az pont olyan emberekből áll akiknek ha elég már, akkor leállnak....és hopp varászütésre elkezdenek tisztességesen működni.
Nem lehetsz ennyire naiv.

Gery87 2021.12.08. 18:51:27

@zavaleta:

toriblog.blog.hu/2008/12/22/finnorszag_es_az_orosz_birodalom_2

"Az ipari felzárkózáshoz a 19.században az európai perifériák országai esetében szükség volt legalább 1 olyan versenyképes exportcikkre, mely elindítja a folyamatot, majd pedig - ez vagy más újabb termék(ek) - képes lesz a húzóágazat szerepét is betölteni az áttörésig (mint pl. az úttörő ország esetén a pamutipar).

Svédországnak lenne, hiszen a 18. századi európai vastermelés 1/3-át adta, csakhogy Angliában a vaskohászatban a fát (faszenet) a koksszal helyettesítették, ellenben a svédeknek nincsen szenük, így ez az újítás a 19. századra padlóra küldi a svéd vasexportot. De ez az ország rendelkezik Európában a 2. legnagyobb erdőmennyiséggel, sőt azokat keresztül szelő folyókkal is, így a faipar húzóágazat tud lenni, de egyben meg is gátolja, hogy a másik 2 országnál is az legyen. Végül a Bessemer-Martin- eljárással újra feléledhet a vas- és acélipar, melyből a fafeldolgozás és a vasútépítés kereslete világ- és exporthatalom-színvonalú szerszám- és gépipart hoz létre. Ilyen erős gépipar ilyen gyors kiépülésére a hasonló fejlettségű országok között nem volt példa, és a svéd gazdaság elkezdett robogni."

Gery87 2021.12.08. 18:54:48

@cvsvrs:

Az a 3 millió itt született magyar állampolgár volt, nem Trianon után vándorolt be nagyokos!
Ha a magyar államot szokás szerint nem idióták vezetik, talán más lett volna a helyzet.

Gery87 2021.12.08. 18:59:20

@Boldeone2:

A természetet hagyjuk k ebből:)
Észak-Amerikában van tornádó, áradás, tűzvész, -20 fok és méteres hó.....mégsem kellett nekik egy cáratyuska.
A vallás, az öröklött mentalitás, minták (bajod van? igyál bazmeg) és a "nem tudom mert sose tapasztaltam hogy lehetne másképp is". többet számít.

Gery87 2021.12.08. 19:03:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A korrupció elsők között van!
Azt jelenti: az ország élén semmirekellő újgazdag büdös proli férgek állnak!
Akik ebből kifolyólag szarnak a fejedre és ne várj tőlük semmi jót.

---

Lásd oltáskampány:
-oltasd be magad mert az jó és egyedül ez segít a járvány ellen!
- a munkáltató kötelezhet oltásra.

A képviselőknek viszont nem kötelező!

- maguk sem hisznek akkor az oltásban?
- miért nem mutatnak példát?

más intézmények dolgozóinak kötelezővé teszik különben mehetsz a picsába, de ők megint azt csinálnak amit akarnak!

Pofátlan egy banda.
Akkora arcuk van hogy fel sem merült az ellenkezője.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.08. 19:08:45

@Gery87:

Megszüntetni a korrupció egy nem-magállamnak = öngyilkosság, ez csak a magállamok érdekeit szolgálja.

Boldeone2 2021.12.08. 19:10:24

@Gery87: A nagy különbsèg Magyarország ès Bulgária között a politikai rendszerben a választási rendszer különbözősège miatt van. Bulgáriában arányos választási rendszer van , a kis pártok preferáltak ès koalíciós kènyszer van. Nem lehet " állampártosodni " mint nálunk
A korrupt politikai vezetőket : Bojko Borisov, Babis, Netanjahu - vègül mind leváltották ...
Nálunk - ahol a választási rendszer lehetővè teszi hogy 4+%- al - azaz relatív többsèggel - egy párt 2\3 - ot elèrjen ès gyakorlatilag minden állami eszközt a saját uralmának fenntartására használt fel , minden adott egy pártállami rendszer kièpítèsère
Orbán megcsinálta : "megerőszakolta" ezt a gyenge magyar társadalmat ès gyakorlatilag ma már minden az ő hatalomban maradását szolgálja
Tegnap Völner Pál lemondott , a lehallgatásokèrt is felelős igazságügyi! államtitkár korrupciós ügybe keveredett , nagy valószínűsèggel...
Nem csoda - ha már a legfelsőbb szintek is korruptak - hogy a kisember gyakran úgy vèli : " A korrupció az , amiből èn kimaradok"

Gery87 2021.12.08. 19:14:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Miért lenne öngyilkosság? Miért ne lenne nekem az jó hogy pl fele annyiból építenek meg egy kilométer autópályát?
Szerinted az így elsikkasztott pénzek nem külföldi ( nyugati és offshore ) bankszámlákon landolnak és hizlalják a magállamok tőkéjét?
A NER lovagok feltőkésedéséből te egy közhasznú célra költött fillért nem fogsz látni....
Előbb kurvázzák el minthogy Józsibácsinak 10.000 Ft-al többet adjanak havonta, amit adnak az meg eleve közpénz nem a sajátjuk!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.08. 19:15:59

@Gery87:

Mert ez ahazai tőke bukását hozna, hisz versenyképtelen. Mindent vinne az idegen tőke. Ez pedig katasztrófa lenne. A korrupció a hazai tőke preferálását jelenti valójában.

Gery87 2021.12.08. 19:17:23

@Boldeone2:

"Nem csoda - ha már a legfelsőbb szintek is korruptak - hogy a kisember gyakran úgy vèli : " A korrupció az , amiből èn kimaradok" "

Ezt max a prolik gondolják így, (de ezt gondolta régen is, nem kellett hozzá kétharmad) akik mélyen belül tisztában vannak azzal hogy máshogy nem is lehetnének "sikeresek" gazdagok ők sem csak csalással, lopással.
Az hogy a társadalom 90% proli arról nem tehetek:)
De egyébként minden baj oka is....na mindegy.

Gery87 2021.12.08. 19:19:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mert ez ahazai tőke bukását hozna, hisz versenyképtelen. Mindent vinne az idegen tőke. Ez pedig katasztrófa lenne. A korrupció a hazai tőke preferálását jelenti valójában. "

A hazai tőke ma is versenyképtelen 10 év NER után illetve közpénzen lógnak....ennyit erről.Az idegen tőke most is mindent visz.
Semmi nem változott.

"A korrupció a hazai tőke preferálását jelenti valójában. "

A korrupció magánemberek számláinak kitömését jelenti, ami ár nincs az országban, tehát szó nincs tőkésedésről.

Boldeone2 2021.12.08. 19:28:25

@Gery87: Alapvetően két álláspont van : az egyik a földrajzi determinizmus,ami azt mondja hogy egy adott társadalom fejlődèsèt alapvetően a földrajzi adottságok határozzák meg ( folyamvölgyi kultúrák , görögök- hajózás stb) a másik meg földrajzi nihilizmus vagyis hogy a földrajz semmit nem határoz meg , ami főleg a volt Szovjetunióban volt divatban ...

Az USA dèlebbre fekszik mint a Mageurópa . A legtöbb helyen èvi 500-600 órával több napsütès, hosszabb a tenyèszidőszak, stb.. Az èszak- amerikai telepesek óriási erdőket találtak, vizet, nagy tömegű ásványkincseket , ès minden telepes 65 hektárnyi földet " foglalhatott" magának
Az ottani viszonyok " paradicsomiak" voltak az európai visznyokhoz kèpest, ami pl a feudális Oroszországban uralkodott
A telepesek pedig megcsinálták maguknak a világ első demokratikus allamát a függetlensègi háború után

2021.12.08. 19:44:10

@Gery87:
azért számít, hogy a népesség előzetesen mikor is érkezett.

2021.12.08. 19:49:12

@Gery87:
hja, valóban volt privát autópálya. nem volt korrupció és milyen olcsóvá vált. vagy mondjuk a strabag is milyen olcsón építkezett. nem volt korrupt. ugyan már. most lölőé a tiszántúli áramszolgáltató kompletten. tőle el lehet venni. kompletten. ha az eon-é lenne, akkor nem lehetne. az ár ugyanannyi.

2021.12.08. 19:53:26

@Gery87:
1 globálisan versenyképes munkahely létrehozásához alsóhangon 100 millió forintot kellene befektetni. és 1 globális versenyképes vállalat létrehozásához alsóhangol 100 millárd forintot. és ehhez szükséges hitelt állami garanciavállalással adnak. az meg ugye összefonódás az állammal. tiltott.

Gery87 2021.12.08. 19:55:44

@Boldeone2:

Ez tény, de azóta eltelt 250 év, Argentína a 10-dik leggazdagabb helyről taszította le magát, a banánköztársaságok szintjére, úgy hogy nem volt sem világháború se tatár, se török....
És nem indultak ők sem rossz feltételekkel.

2021.12.08. 19:57:07

@Boldeone2:
a vidékies fejlődés meghatározója a földrajz. a városias fejlődésben nem játszik szerepet. debrecen egy mindent gyártó csebol. és milyen nyersanyaga van az iparhoz? semmi. energiahordozója? semmi. van egy baszott nagy gyógyszergyár a nagyerdő közepén. nem kevés környezetszennyezés. vagy most ez az a nikkel elektróda gyár.

Gery87 2021.12.08. 20:00:08

@cvsvrs:

Ha te MOST vagy itt akkor nem kurvára mindegy hogy a valamelyik ősöd, hol volt, honnan jött X száz éve vagy tegnap?
Neked most, itt van életed!
Arra hivatkozni hogy neked meg neked kevesebb jár mert később jöttél, jöttek az őseid egyrészt gyerekes fasság, másrészt igazságtalan.
Ha meg az erőből indulunk ki, "a megszerezett hatalom jogán" akkor meg szintén tök mindegy mert úgy is csak az számít kinek nagyobb....

Gery87 2021.12.08. 20:01:26

@cvsvrs:

" tőle el lehet venni. kompletten. ha az eon-é lenne, akkor nem lehetne. az ár ugyanannyi. "

Jha, biztos akkor menj oda vedd meg tőle..
Látom nem érted az egész lényegét.

Gery87 2021.12.08. 20:02:56

@cvsvrs:

Az állami hitel és befektetés meg a lopás, "kormányközeli haverok kitömése rájuk írt pályázatokkal" között ugye van különbség!

2021.12.08. 20:07:41

@Gery87:
nyilván az a probléma, hogy akik a helyükbe lépnek, ugyanazt a hatalmi struktúrát akarják átvenni csak a saját embereikkel, azok ugyanolyan gátlástalan korrupt gecivé válnak.

mzp amíg csak egy kisvárost akart vezetni addig elhiszem, hogy korrupció ellenes volt. lázás miniszterelnöki hivatalával szemben. csakhogy most ugyanazt a posztot akarja magának, amit az orbán. összefogva a gyurcsány házaspárral. mondván máshogy nem lehet. ha felszámolja a korrupciót, akkor szétveri a helyi gazdaságot. és beültet a helyére külföldieket.

nemrég erre járt az amerikai ügyvivő. és egy 20 perces riportot adott a helyi tévének. amiben elmondta, hogy ők nagyon pontos számításokat végeztek arról, hogy a budapest-belgrád kínai vasút nem térül meg. mert ha azt mondaná, hogy zavarja őket, hogy egy nato tagállamban kínaiak ellenőrzése alatt épül katonai célokra is használható hálózat, akkor rendben. de őket elsődlegesen az zavarja, hogy ez túl sokba kerülne a szegény kis magyaroknak. ennyire aggódnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.08. 20:09:21

@Gery87:

Saját tőke nincs = gyarmat.

Protekcionizmus kell. Ez nem kehetséges az EU miatt. Ezt helyettesíti a "korrupció".

Boldeone2 2021.12.08. 20:15:11

@cvsvrs: A vidèkies fejlődès meghatározója a földrajz "

Robert Townson brit utazó így írta le 1793 - ban Debrecent : Nem tudom, hogy Debrecen mily körülményeknek köszönheti létezését, s azt sem értem, mi késztethet harmincezer embert arra, hogy egy olyan vidéket válasszon lakóhelyének, ahol nincsenek források, folyók, építőanyagok, nincs tüzelő, sem szívet vidító bor. Debrecent, bár városi címmel és privilégiumokkal rendelkezik, inkább falunak kellene tekintenünk, s akkor ez a legnagyobb falu Európában. Ha azonban városnak számítjuk, akkor egyike a legrosszabbaknak, bár lakói nem a legszegényebbek.

2021.12.08. 20:20:45

@Gery87:
ez a pályázati rendszer az európai unió találmánya. amikor bevezették, és magánszemélyek is kaphatnak belőle, akkor lehetett tudni, hogy ebből egységállami keretek között egypártrendszer lesz. vagy az mszp-szdsz nyúlja le az összes pénzt kiszorítva a fideszt, vagy fordítva.

az eu csatlakozáskor 24 ep helyünk volt. anno azt javasoltam, hogy legyen 19 megyei elektori körzet és 5 budapesti listás képviselői hely. a győztes párt mehet brüsszelbe. és a második adja a helyi megyei közigazgatás vezetőjét. minden oldalról körberöhögtek. hogy az úgy nem jó, mert úgy nehezebb lenne lenyúlni a temérdek pénzt. az ellenzék valódi ellenzőrző szerephez jutna. és néhány megye jobban fejlődik, mint a másik. nem az összes. mert ez a rendszer is lehet gecikorrupt. egész egyszerűen azért, mert ingyen pénzt osztanak.

azt is javasoltam, hogy az uniós önrész 1%-át a lakosságtól direktbe szedjék be. jelképes összeget. mert akkor alaposan megnézik azt is, hogy egy ezressel többet kell fizetni. ezzel ugye nem nagyon lehet választást nyerni.

és akkor marad az, hogy egy párt lenyúlja a pénzt. és ha csődbe viszi az országot, akkor a többi párt elsöpri. ha nem, akkor ők söprik el a többi pártot ebben a választási rendszerben.

Boldeone2 2021.12.08. 20:28:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem lehet protekcionizmust alkalmazni , mivel akkor , vica- versa az EU is korlátozná Magyarországot , hiszen az EU is megnyitotta a piacát Magyarországnak , ès mèg támogatást ad a kevèsvè fejlett országoknak
Az EU a tőke , az áruk ès a munkaerő szabad áramlására èpül
Ha az embereknek adnák a támogatásokat , az államot kihagyva , akkor a korrupció egyik formája , az EU támogatások lenyúlása megszűnhetne. Ne èpüljön nemzeti burzsoázia EU pènzből!

Gery87 2021.12.08. 20:31:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A korrupció nem helyettesít semmit, csak állami pénzt pumpál magánzsebekbe.
1 piacból élő, addig nem létező, vagy jóval kisebb, sikeres magyar vállalkozás sem született 10 év alatt abból hogy korrupcióval pénzt adtak volna neki.
Semmi értékteremtés nem történt.

2021.12.08. 20:32:33

@Boldeone2:
debrecen falu és város egyben. a 19. század elején is a templom mellett nagyrészt zsúpfedeles házakból állt a belváros.
i.ibb.co/7ggX49w/tuzveszek-debrecen-008.jpg
és ezt tűzvészek rombolták le. a régi szent-andrás templomot is. annak helyén áll a az új nagytemplom.

2021.12.08. 20:36:27

@Boldeone2:
hiszen az eu szinte mást se tesz, mint ilyen-olyan támogatásokat oszt az állampolgárainak, a lakosságnak és a vállalatoknak. így próbálja a német ipart globálisan versenyképesnek megtartani. és a többi társadalom korrumpálódik, mint a fene. a déli államok leszkadtak. lassan a kelettől is. a franciák és a britek az eu átlagára kerültek. a skandinávok tartják magukat. nem fejtem meg, hogy miért.

Gery87 2021.12.08. 20:40:30

@cvsvrs:

A probléma hogy az EU-t nem érdekli hova megy a pénz, mert még így is több pénzt szivattyúznak ki mint amit adnak, ha meg érdekelné őket, akkor az a baj mert beleszólnak a "nemzetállami ügyekbe".

Boldeone2 2021.12.08. 20:46:04

@cvsvrs: Azèrt jobb a plurális demokratikus rendszer , mert ott a pártok " árgus " szemekkel figyelik egymást , hogy mit próbál ellopni a másik a közösből. Persze , ki is lehet egyezni , de előbb- utóbb ha több párt van, úgyis kiborul a bili ès ott ahol nem egypárti rezsim van, a korrupt politikus börtönbe megy
Valódi antikorrupciós törvènyek kellenènek , pl a regnaló politikus ès közvetlen családtagjai ne rèszesülhessenek állami szubvenciókból; teljes családra kiterjedő vagyonbevallás, offshore tilalom , a project pènzek teljesen transzparens elosztása,stb.

2021.12.08. 20:54:18

@Gery87:
liska féle elmélet.
- saját pénzét saját magára költi. ez a leginkább hatékony.
- saját pénzét másokra költi. ez már kevéssé hatékony.
- mások pénzét saját magára költi. ez még annyire se hatékony. köznyelvben ez a "lopás". ezt csinálja a fidesz.
- mások pénzét másra költi. ez a legrosszabb. ezt csinálja az "összefogás".

Boldeone2 2021.12.08. 21:03:51

@cvsvrs: skandinávok tartják magukat. nem fejtem meg, hogy miért."

Versenykèpes, szabad szellemisègű, " tudásalapú" társadalmak - működik a verseny ès a szolidaritás egyszerre
Dèl- Európa soha nem lesz ugyanaz. Ott tulajdonkèppen a tenger ès a jó klíma egyfajta fejlődèsi limitációt jelent : az ipar helyett a turizmus meg a mezőgazdaság a fő húzóág, bár ipar is van termèszetesen ,de mègsem annyi mint pl Közèp- EU- ban
Csehország , Lengyelorszag , Magyarország az EU ipari szíve lehet hamarosan , hiszen itt szabadon lehet szennyezni a környezetet , nagyjából
Az emberek meg alapvetően " melósnak " születtek. Szakszervezet nincs, mindenki örül ha elmehet egy gumigyarba dolgozni , olyan munkanèlkülsèg volt 20 èvig ...
A cseh, lengyel ès a magyar az egyik legjobb ipari munkás volt a világon , az elmúlt időkig
Ma már sok minden változott : kevesebb a jó szakember, azok is kiöregedtek ,vagy nyugatra mentek
Jönni fognak a migránsok , hogy betöltsèk a rengeteg szabad állást , mert az ipar az itt marad
Nyugaton nem nagyon akarnak sem " nehèz"ipart , de gyárban dolgozni sem igazán 1800-2000 euro nettóèrt ..

A posztindusztrialis korszakban vagyunk már: nyugaton az üzleti - információs - döntèsi központok maradnak , ipart meg idehozzák ..

Boldeone2 2021.12.08. 21:26:54

10 èv múlva , amikor az 1970 után születettek kezdenek " kiszuperáladni " a munkerőpiacról - 1970-1979 a " Ratkó- unokák - az utolsó " számos " generáció, óriási munkaerőhiány fog beköszönteni az országban . A technológia sem váltja ki, hiszen nem mjnden szakmát lehet robotizalni .De már addig is , egyre inkább fogy a nèpessèg, gyorsuló ütemben, vagyis egyre több lesz a migráns is Magyarországon
A legtöbb ember valójában nincs tisztában ezekkel a demografiai folyamatokkal: a legtöbb európai ország sorsa meg van pecsètelve demográfiailag
Már nincs elèg szakember, pedig már elèg sokan hazajöttek Nyugat - Európából , mi lesz 5-10 èv múlva ..
Az èpítőipari cègek azt követelik, hogy engedjenek be több vendègmunkást, mert nem tudják kielègíteni a megrendelèseiket ...

2021.12.08. 22:11:52

@Boldeone2:
nem ettől tartanak előrébb. hanem mert nincsenek külső és belső ellenségeik.

Serény Vélemény 2021.12.09. 09:04:18

@erol: "a svédek szimpatizálnak a nácikkal" A magyarok is.

A tipikus kettősmérce: a magyaroknál az, hogy azutolcsócsatlaósok voltak az olyan bűn, ami miatt le kell kárhoztatni a magyarokat mint a szart. (Pedig nem is igaz.)
De az, hogy a svédek abból gazdagodtak elég alaposan, hogy a náci németországot ellátták igen jó minőségű csapágyakkal, fegyverekkel, vasérccel gyakorlatilag a háború végéig az nem számít, mert a svédek fejletttudatúak, és különben is mit csináltak volna, ha megszállják őket a nácik? Mintha ez érv lenne, és nem blöff.

Serény Vélemény 2021.12.09. 09:06:23

@Boldeone2: Szerintem te nem érted az egészet! AMikor a nyugati környezetszennyezési normák erősödtek, akkor idehozták magyarországra a mosóporgyártást bizonyos multik. Amikor Mo eu tag lett, akkor vitték romániába. Ezeknek nem a környezet számít, és nem a te környezeted, hanem csak a saját profitjuk. Úgy, mint ahogy a xviii században a holland rabszolgakereskedőknek is csak a profit számított.

Serény Vélemény 2021.12.09. 09:09:04

@Boldeone2: Valamint ha keresztbe áll egy hajó a szuezi csatornán, akkor ez a posztindrusztriális fos elmehet a jóédes annyjába, mert nem lesz áru, hiába lesz kereslet, meg akármi, ha egyszer nem tudják az egyre gagyibb termékeket behozni kínából, ahol az emberek még most is örülnek annak, hogy minden nap jóllakhatnak, és van fedél a fejük fölött , és dolgozhatnak napi 10-12 órát.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.12.09. 15:48:19

@zavaleta: ma van egyébként a korrupcióellenes világnap, így átszenvedtem magam Luis de Sousa: Corrupcao nevezetű könyvén amit valami Francisco Manuel dos Santos alapítvány jelentetett meg 2011-ben, van benne jópár érdekesség:
- a francia elnevezések (pot-de-vin, dessous-de-table) mellett szomorúan érdekes a bakchich is, illusztrálandó a legkeresztényibb francia királyok magatartását a török háborúk idején
- a normális definíciója a korrupciónak az kéne legyen hogy a "döntés megvásárlása", a borravalót meg a többit nem kéne felfogni korrupciónak
- a portugálok 63%-a az egyéni korrupciót nem szívja mellre, hiszen ha ettől jobban és gyorsabban elintéződik a dolog, az a közjónak hasznos
- a portugál ÚJSÁGÍRÓK - tehát nem laikusok - 60%-a elutasítja, hogy a politikust a magánéletében is baszogathassák az újságírók korrupcióellenes harc ürügyén, 95% szerint pedig nem adható ki államtitok újságírónak ugyanezen a címen
- a portugálok mindössze 10%-a észlelt valaha korrupciót, a korrupciós "észlelések" 50%-a a tévéből, 30%-a nyomtatott sajtóból, 1% (egy) érkezik internetről.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása