magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kiskamaszkori dilemma

Amikor a 70-es években kiskamasz voltam, dúlt a csöves-digó viszály. Ez elsősorban a zenei tetszésében zajlott, másodsorban az öltözködésben. Ez utóbbit elősegítette, hogy a magyar iskolarendszerben nem volt egyenruha, se szigorú dresszkód, csak köpeny volt kötelező, de az alatt bármi engedélyezett volt.

Én ugyan nem voltam se csöves, se digó, de a haveri köröm szinte teljesen csövesekből és hozzám hasonló semlegesekből állt. Így tehát sokkal jobban hatott rám a csöves szellemiség.

Persze abban a korban az ember fanatikus, azaz minden vagy semmi alapon akar állni. Nem válogat, nem részletez. Úgy 11 évesen jöttem rá, a csövesek eszméje nem teljesen igaz, ez volt az első nagy lyuk. A kérdés a lányok "megfelelő" kinézete volt.

A csöves nőideál kb. az volt, hogy farmercsőnadrág, lehetőleg kopott és enyhén piszkos nadrág, kinyúlt pulóver télen vagy fiús póló nyáron, edzőcipő, a lány kócos, s semmi smink. Ezt nevezték "természetes női szépségnek", szemben a digó lányok "mesterkélt", "hamis", "megcsinált" külsejével.

Kezdetben nagyon harcoltam magammal, igyekeztem bebeszélni magamnak, hibás a gondolkozásom, s meg kell nevelnem magamat. De sehogy se ment. Továbbra se akartak sehogy se tetszeni a csöves ideállányok, s egyre jobban tetszettek az "ellentábor" mintalányai.

A 80-as évek első felében a probléma önmagától megoldódott, gyakorlatilag nem maradtak csöves ideállányok. A volt csöves lányok is elkezdtek leggingst hordani, azzal mentegőzve, hogy az ilyen egyfajta "csőnadrág". Aztán már csak a smink megléte vagy hiánya maradt az ismertetőjel. Aztán jött a nyugati hatás, a feminista őrület első jelei, melynek egyik eleme a sminkellenesség lett. Immár a smink se azt jelentette, mint korábban. Ha egyszer ugyanis a sminkmentesség a szabály, akkor a lázadó csöves lányok kénytelenek sminkelni magukat. Azóta nincsenek se digók, se csövesek, az szó eredeti értelmében.

Ma már a sminkpártiság nem csövesellenesség, hanem antifeminizmus. A feminista propaganda egyik axiómája ugyanis az, hogy a szépen öltöző, sminkelő nő tudta alatt a férfiak nyomására csinál így, ő tehát a patriarchális elnyomás áldozata, míg a szabad nő nem akar senkinek se megfelelni.

Szerintem meg a nőiesség természetes eleme nem a "szabadságnak" hazudott elhanyagoltság.

80-as évekbeli retró "digó" utánérzés 2019-ben (az egyetlen disszonáns elem a lapos cipő, akkor szinte kötelező volt a magassarkú, de mi nem kedveljük egészségrontó jellege miatt) - nem beállított kép, éppen a Lidlben voltunk vásárolni, aztán a múzsám le akart ülni dohányozni

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9716787094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.12.29. 07:46:42

A digózásnak az lehetett az eredete, hogy a hetvenes években rengeteg olasz járt ide csajozni, hírhedt napitémává akkor vált a dolog, amikor az egyik szerencsétlen két vagy három lánnyal halálos autóbalesetet szenvedett a Belváros kellős közepén. Készült erről film is, Import menyasszonyok ? vagy valami hasonló címmel, nem emlékszem most.

fotelzsukov 2021.12.29. 08:00:55

Valtozik a vilag.
A mai kamaszok dilemmaja a nemi identitas, az, hogy milyen nemet valasszanak maguknak: buzik legyenek e vagy "szonyegragok", fiuk legyenek e vagy lanyok, esetleg transznemuek, biszexualisak, heterok, nem binarisok, stb. Nagy a valasztek, egyenlore 70 koruli nembol valaszthatnak maguknak. :)
Raadasul egyes torvenyhozo testuletek szigoru torvenyekkel igyekeznek a kedvukben jarni, peldaul kanadisztanban:
A szenátus jóváhagyta a konverziós terápiát Kanadában betiltó jogszabályt:
globalnews.ca/news/8432070/conversion-therapy-ban-canada-senate-pass/
"Az új törvényjavaslat tovább megy az eredetinél, megtiltja a konverziós terápiát a beleegyező felnőttek, valamint a gyermekek és a nem beleegyező felnőttek számára.
Négy új Btk.-bűncselekményt hoz létre: személy konverziós terápia alá vonása, kiskorú konverziós terápia alávetése külföldön, haszonszerzés a konverziós terápia nyújtásából és reklámozásából vagy a gyakorlat népszerűsítéséből, kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel."
---
Пролетарии всех стран, соединяйтесь!
---
PS: en nem dilemmaztam kamaszkoromban: csoves csavargo vandormunkas akartam lenni vilag eletemben es hala a Sorsnak, ezt sikerult is elernem. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.29. 09:45:09

@Deak Tamas:

Igen, ez volt, de akkor még túl kicsi voltam, szóval csak közvetett módon ismertem a jelenséget.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.29. 09:47:13

@kovidmenekult:

Mi még fasiszták voltunk: csak azt néztük, a lány hogy van öltözve, eszönkbe se jutott a lányokat kérdezgetni lány vagy fiú identitásuk van, böszme módon a mellük és hüvelyük alapján ítélkeztünk.

Serény Vélemény 2021.12.29. 10:34:26

@kovidmenekult: ez a kanadai törvény gyakorlatilag a keresztény értelemben vett megtérést, és evangelizációt tiltja be. Ugyanis ha van egy - úgynevezett bűnös ember - aki mondjuk rosszul érzi magát - akkor nem mondhatod neki, hogy vannak úgynevezett bűnök, amiket abba kell hagyni, másképp a lelkiismerete soha nem lesz jó.
Pl. Ha lop, akkor nem fog megmaradni az üdvösségben, vagy ha házasságot tör, vagy embert öl, akkor elkárhozik.
Vagy, ha homokos életvitelt folytat.
Mert ha homokos és te azt mondod neki, hogy abba kellene hagynia, akkor az konverzió volna, vagyis bűncselekmény.
Transzokról, bi-kről, meg a többiről inkább ne is beszéljünk.

vergyula 2021.12.29. 10:44:39

Leggingset egy időben fiúk is hordtak, legalábbis rockzenekarokban.

fotelzsukov 2021.12.29. 10:59:02

@vergyula:
Leszbien egyik megnevezese az eszak-amerikai szlengben. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.29. 11:12:43

@vergyula:

Bevallom, ennyire nem mélyedtem el a témában.

Szerintem a leggings egyetlen elfogadható használata férfiaknál egyes sportágakban van.

vergyula 2021.12.29. 11:17:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igen, például kerékpárosokon gyakran látni. Bár 2 órát ugrálni a színpadon is elég kemény sport.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.29. 11:22:34

@vergyula:

Más helyzetben viszont röhejes.

Miért akarná egy férfi kiemelni a heréjét/farkát? Hacsak nem homokos.

vergyula 2021.12.29. 14:54:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem tudom, de inkább úgy mondanám, hogy az a férfi homokos, aki szeretné, hogy más férfiak kiemeljék. De ez a homokos férfiakon kívül a (hetero) nőket is érdekelheti.

_Neville 2021.12.29. 15:26:18

Lol, én azt hittem ez az elmebetegség már rég elhalt. Azóta se szólt nekik senki, hogy a Budapest táblán túl se csak az M1-et lehet fogni, és még internet is van? :D

_Neville 2021.12.29. 15:27:09

@_Neville: Jaj ezt a másik cikkhez akartam írni, pardon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.29. 20:34:12

@vergyula:

Azért ez nemigen jellemző.

A nőket elsősorban nem a férfi külseje illeti. Míg fordítva ez így van.

jónévez 2021.12.29. 22:13:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"A nőket elsősorban nem a férfi külseje illeti"
Egyrészt elírtad.
Másrészt nem igaz.
Nekem (veled ellentétben) három lánytestvérem volt. Bizony, elsőnek a külső jön be náluk is. Hogy a további dolgok mások, az a természet.

Gery87 2021.12.30. 01:47:09

@vergyula:

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A 80-as években a szúk bőrnadrág, leggings a férfi rock/metál zenekaroknál is divat volt.
Miért?
Mert szexi volt, egyáltalán nem homokos indíttatásból.
Bár paradox módon a bőrt és egyén kiegészítőket a meleg Rob Halford és a 70-es évek glam rock zenekarai hozták be a szubkultúrába.
Aztán a 80-as évekre az egész szintér átvette.
A nők imádták ezt az androgün vonalat.

www.morrisonhotelgallery.com/images/medium/Motley%20Crue_4x5neg.jpeg
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása