magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A nyugatban való hit vége

A Szerbia ellene amerikai agresszió 1999-ben volt az a pont, amikor végleg elvesztette számomra hitelét a nyugat.

S nem is maga az agresszió ténye, hanem annak médiatálalása.

Ez volt ugyanis az első háború, mely alatt az internetnek már jelentős volt az elterjedtsége, ami azt jelentette: az ember könnyedén hozzájutott sok forrásból infókhoz.

Azt se lehet mondani, hogy mindez akkori szélsőjobb nézeteim miatt volt (1995-1999 között egyértelműen MIÉP-szimpatizáns voltam), sőt pont ellenkezőleg: éppen ezzel egyidőben szakítottam a MIÉP-pel. Hogy miért szakítottam a MIÉP-pel: itt vázoltam röviden.

Addig - minden miépes szimpátiám ellenére - meg voltam győződve, a nyugati médiák nem hazudnak, csak csúsztatnak, azaz nem olyanok, mint a régi rendszerben a szovjet médiák, melyek sokszor csak egy-egy esemény értékelését adták közre, de magáról az eseményről mélyen hallgattak, ha az nem felelt meg érdekeinek.

A korabeli orosz vicc ezt jól tükrözi:

- Honnan értesül a szovjet átlagember a világ történéseiről?

- A TASSZ cáfolataiból.

A szerbiai háborúban szembesültem azzal: a kellemetlen tényeket nem közli a nyugati sajtó, s ha mégis kénytelen, akkor azt eldugja a lényegtelen eseményekről szóló hírek közé, az ellenséges oldal nyilatkozatai helyett azokról szóló kommentárokat közül, "kellemetlen" képeket töröl, stb. Azaz egy az egyben szovjet 70-es és 80-as évek.

Azóta ha nyugati fősodrú - azaz liberális - médiában bármit látok, az alapállásom az, hogy ez csak buta propaganda, s csak akkor hiszem el, ha megerősítés van máshonnan is.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8616824376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.27. 12:23:23

A TASZSZ (emlékeim szerint két utolsó SZ-es szó van, nem? Telegraficsna Agencia Szovjet Szervice vagy mi a súly volt) metódusára az egyik leghíresebb történelmi példa Bulganyin és Eisenhower híres levélváltása 1956 áprilisában, közvetlenül Hruscsovék londoni útja előtt, ahol az akkor már egy hónapja tartó levelezést lehozták egyben, mármint egy közleményben, egyszerre mind a négy levelet, amit 40 nap alatt írtak.

littke 2022.01.27. 16:11:34

A rendszerváltás előti (otthoni) media persze borzalmas volt. Ilyen olyan elvtárs érkezett a Ferihegyi repülőtérre, stb.

De nem sokba tellett hogy rájöjjek arra, hogy az itteni (nyugati) is távol áll a tökéletestől. A tökéletes alatt középenálló vélemény nélküli hiradást értenék. Minkét oldalt megtárgyalót.

Alapvető az angolszász híradásra:

1/ Mi a "jó" oldalon állunk.
2/ Demokrácia über alles, ez kissé hasonlít az 500 évvel ezelőtti hitre miszerint a kereszténység felsőbbrendű. Ugyan persze én mindkettő híve vagyok, odáig elmenni, hogy azok akik mások alábbvalóak az hiba szerintem,
3/ Mi határozzuk el mi a hír, és hogy mi nem.
4/ A falka mentalitás. Hype.
5/ Az öncenzúra kényszere. Ha nem énekelsz a kottából, kiközösítenek, munka nélkűl maradhatsz.

Szóval fontos hogy az ember olvasni tudjon a sorok között.

Serény Vélemény 2022.01.28. 08:48:36

@littke: "A rendszerváltás előti (otthoni) media persze borzalmas volt"
Meg a ~ utáni média is borzalmas volt, de erre csak mostanában ébredtünk rá. És ez nem javult azóta, hanem romlott.

midnight coder 2022.01.28. 08:57:27

Azért a jugóknál szerintem annyira nem volt más a helyzet, mint amit a média közvetített. Ez az ország már Tito idején is szögesdróttal volt összetartva, és már akkor is utálták egymást az egyes nemzetiségek mint a szart. Csak ezek ráadásul össze-vissza egymás nyakára is voltak telepítve, nem úgy mint a csehszlovákok, ahol viszonylag fájdalommentesen tudott szétválni a cseh és a szlovák. És igen, ezen a szemétdombon a szerbek voltak a kakas, pont ahogy a Szovjetunióban az oroszok. És igen, ez a többieknek annyira nagyon nem tetszett. A szerbeknek meg az nem, hogy kihúzzák alóluk a szemétdombot.

Serény Vélemény 2022.01.28. 09:09:40

@midnight coder: Ez pont olyan, mint az orosz-ukrán meccs. Az nem számít, hogy ha ukrán oldalon követnek el háborús bűnöket, de ha az oroszok oldalán aaaaz már hatalmas világbotrány.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.01.28. 09:38:23

Van az a mondás, hogy a média nem tudja megváltoztatni hogy mit gondolj, de hogy miről beszélj, azt igen.

A nyugati média így gyártja a propagandát. Ha van valami libedális politikai cél, akkor folyamatosan beszéltetni kell a médiát róla. Senkit sem érdekelne az a 3 tucat transgender, ha nem ezt hoznák elő. És akárhogy reagálsz a témára, csak az ő malmukra hajtod a vizet - ha kézzel lábbal tiltakozol ellene, csak még több reklámfelületet biztosítassz nekik.

A másik a framing, eleve olyan szóhasználattal állni bele a témába amivel csak a te narratívád lehet győztes. Végigvihette volna-e Orbán a kerítésépítést ha menedékkérőként hivatkozik a migránsokra mint ahogy a 444 próbálta framelni? Nem.

Ritka hogy a jobboldal felismeri a framinget és tud lépni ellene. Lásd még a liberális propagandában lévő szivárványcsaládokat, amire nem tudtak heghonosítani egy hasonló ellen-kifejezést, pedig kéne.

MEDVE1978 2022.01.28. 10:19:36

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: A jobboldalnak saját narratívája és framingje van. 2015 előtt az Európába érkező nincstelen emberek többnyire menekültként, bevándorlóként, esetleg gazdasági menekültként voltak meghatározva. 2015-öt követően a kormány tudatosan észlelte, hogy a menekült pozitív jelentéstartalmú szó és a többségi média ezt használja. Ezért tudatosan vezették be az addig csak szakszó migránst, mivel az nem rendelkezett értéktöbblettel a magyar köznyelvben. Mára a kormány által gyakorolt framing miatt a migráns is negatív jelentéstöbbletet kapott a magyar köznyelvben. Nagyon vicces látni, hogy míg a magyar médiában a migráns jelenik meg döntően, addig a németeknél szinte általános a Flüchtling (menekült) és ott pedig a Migrant (migráns) az, amiből eleve arra következtetnek, hogy a beszélő nem szimpatizál a bevándorlókkal.

Hasonló globális - lokális framing: a színesbőrű - fekete - néger hármas. Nyugaton ugye túlnyomó többségbe kerül a színesbőrű a szóhasználatban (people of color), ennél jelentősen szalonképtelenebb a black és teljesen tabu a néger. Nálunk jelenleg a fekete az, ami köznyelvi, a négert enyhe negatív plusz jelentéstartalom veszi körül.

Visszatérve a hazai közéletre, nem hiszem, hogy a jobboldal nem ismerné fel a framinget, természetesen szintén alkalmazza: a liberális, a kommunista, balliberális, kozmopolita megnevezéseket negatív többlettartalommal tölti fel.

MEDVE1978 2022.01.28. 10:24:21

@midnight coder: Ez kb. így rendben is van, csakhogy a beavatkozás kb. olyan volt, mint az első világháborút lezáró békék. Az USA-t két dolog motiválta: az oroszok gyengítése = szerbek büntetése, valamint a demokráciaexport, zavarosban halászás.

Két nagy bekódolása volt a konfliktusoknak a Balkánon: az egyik Bosznia Hercegovina, ahol egyszerre csattannak egymásra a bosnyákok, a szerbek és a horvátok. Valószínű, hogy inkább fel kellett volna osztani Boszniát. A másik Koszovó, ami a szerbek nemzettörténetének egy nagyon fontos része.

Billy Hill 2022.01.28. 14:30:59

@MEDVE1978: "túlnyomó többségbe kerül a színesbőrű a szóhasználatban (people of color), ennél jelentősen szalonképtelenebb a black és teljesen tabu a néger"

Illetve újabban nagybetűs a Black (pl. a Yahoo összes cikkében), ekkor viszont nem számít szalonképtelennek.

Persze ettől még ugyanúgy megmarad "a" feketék összes gondja-baja, mint amikor nálunk folyamatosan neveztük át a "fogyatékos", "fogyatékkal élő" és "fogyatékossággal élő" csoportokat. Ez csak egy pótcselekvés, mert ha egy idő után már szitokszó a "fogyatékkal élő", és a "fogyatékossággal élő" a kedves kifejezés, attól még ugyanúgy nem akadálymentesített egy csomó hely, és nem lett jobb semmi - csak szóban jóemberkedett mindenki egy jót...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása