magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A modernitás logikusan diktatúra

Annak idején, amikor megkezdődött a modernitás - a reformáció, majd annak következményei: a liberalizmus és a felvilágosodás -, az új eszme fő érve az volt, hogy végre az embert kell központba állítani. Ennek vallási kifejezése az volt - mert kezdetben a modernitás még keresztény álárcot viselt -, hogy az ember Isten szabad teremtménye, ezért nem indokolt szabadságának korlátozása mindenféle hatalmak által, Istent leszámítva természetesen.

Azaz ne az Egyház legyen a szabad agyak feletti hatalom, erre semmilyen indok nincs. A helyes megoldás szerintük: a szabad emberek legyenek maguk urai.

De mit is feltételez ez? Azt a naív képzetet, hogy van egy racionálisan felfogható, független, természetes igazság, mely mindentől elválasztva valahogy létezik, szinte az égből zuhan alá, de Isten nélkül. Tehát valamiféle általános világelv, melynek megismeréséhez egyszerűen csak gondolkodni kell.

Azonban akadt 2 akadály: az emberek és az információáramlás.

Az első tényező meg volt állítható egészen a XIX. sz. végéig, a XX. sz. elejéig, ameddig csak az elit vehetett részt a politikában. Az 1918 előtti magyar választási rendszer alaplogikája pl. az volt - s gyakorlatilag ugyanez volt az egész világon -, hogy csak az szavazzon választáson, aki egyrészt megérzi magán választása következményeit, másrészt rendelkezik elegendő alapműveltséggel a politika megértéséhez. Ezért voltak kizárva a választójogból mindazok, akik más személy hatalma alatt álltak - pl. a nők és a cselédek -, valamint mindazok, akik túl szegények voltak ahhoz, hogy érezzék magukon döntésük súlyát, ez alól csak a szegény, de diplomás emberek voltak kivéve, azzal, hogy ők helyzetük ellenére elég okosak, így megérdemlik a szavazati jogot. (Ne felejtsük, akkor a diplomások aránya 1 % alatt volt, azaz ne induljunk ki a mai helyzetből!)

Amint azonban elterjedt az általános szavazati jog, az egész rendszer szétesett. Lásd, ma már mindenki szavazhat, csak külföldiek, kiskorúak, s jogerősen szavazati joguktól megfosztottak nem szavazhatnak. Ekkora tömeg pedig kontrolálhatatlan, ráadásul egy ekkor széles tömeg legnagyobb része mindenképpen elitellenes.

Maradt a befolyásolás. Ezt pedig a legújabb ipari forradalom, az informatikai tette tönkre. Ma már szinte ingyen lehet információhoz jutni - ma már még a legborzasztóbb afrikai szeméthegyeken épült településeken is léteznek internetes kávézók -, másrészt - s ez még fontosabb - nulla körüli költséggel hozhatók létre hírek.

A szabad gondolkodás és a szabad véleménynyilvánítás elhozta a modernitás teljes ellehetetlenülését. Kiderült immár teljesen világosan: a racionális gondolkodás százféle eredményt hozhat, s a legritkább esetben vezet a kívánt következtetéshez.

Mi a megoldás? Hát az, hogy kell más mérce is a racionalitás mellett.

Nekünk a megoldás könnyű, hiszen mindez igazolja modernitás-ellenességünket.

De a modernitás hívei valami olyan helyzetbe kerültek, mint az egykori reformkommunisták: hogyen lehet úgy reformálni, működésképessé tenni a marxista rendet úgy, hogy az mégse veszítse el önazonosságát?

A megoldás legegyszerűbb módja: mindenkit hülyének nyilvánítani, aki nem ért egyet a "párt" vonalával, a hülyéktől meg nyilván el kell venni minden jogot a társadalom érdekében. Hiszen nyilván ne a sok hülye döntsön, hanem a hozzáértő elit, a szaktekintélyek! S a legjobb ha közben betiltjuk az álhíreket is, megint a társadalom érdekében természetesen.

Hát nem jobb a felvilágosult diktatúra, mint az ostobák demokráciája?

Címkék: közélet
67 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4117811079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.04.21. 07:51:33

A probléma az, hogy a felvilágosult diktatúra, és az általad is lefestett befolyásolás lényegében egy és ugyanaz. Mint ahogy az egyház uralma is: ott sem Isten volt az, aki eldöntötte a dolgokat - sőt, maga a Biblia is pont olyan manipulációk végeredménye mint amikkel ma a népet hülyítik - hanem a mindenkori pápa, akinek kb. annyi köze volt Istenhez mint a hasábfának a kandallóban. A középkori uralkodók nagy része is kisszerű idióta, vagy komplett elmebeteg volt. És valljuk be, a 4 évenkénti választás kellemesebb módja a hatalom esetleges átvételének mint egy háború.

2022.04.21. 09:03:08

a reformáció három dolgot hirdetett (legalább is errefelé).

1. a hit népies, félig világias. tehát a hit nem kizárólag evilági bölcseleten alapul. és a nem evilági bölcselet nem kizárólag a zsidókeresztény hagyomány.

a nem evilági bölcseletnek része a néphagyomány. amit a katolikusok pogánynak tartottak és egyesen annak tartják a mai napig. a reformáció azt hirdette, hogy vannak ilyen-amolyan világias vélekedések. modern szóval ideológiák. amit a keresztény papságnak meg kell ismernie. és adott esetben hirdetnie is kell. és ez egy világias politizáló papságot eredményezett.

ebből adódik, hogy a későbbi "nagy" magyar politikusok jelentős része protestáns.

és úgy tartották, hogy a tudomány alapja is a hit. csak az összekapcsolódik a megismeréssel. számolással, méréssel. a tudomány és a hit nem álltak ellentmondásban. a legtobb "nagy" protestáns tudós hívő volt.

a nemesi előjogokat megszüntették azonban a feudális uralkodó osztályt (a nemességet és a papságot) nem akasztották fel. városias keretek között a polgárok áttértek a református hitre. debrecenben a katolikus egyház megszűnt. és az uradalmak egy része is protestánssá vált.

2. anyanyelven történő hittérítés és oktatás.

ennek eredménye a károli féle bibliafordítás. vagy pl. az első magyar számtankönyvet a reformáció idején adták ki debrecenben.

3. szabadon lehessen a papokat választani. ne kizárólag a választott nép kikeresztelkedett papjai uralkodjanak. debrecenben a latin és a görög mellett a hébert is visszavezették.

pl. ez egy 16. századi ún. debrfeceni biblia. ami egy szikszai bálint nevű genfben tanuló debreceni diák példánya volt. a vörös feljegyzések fordítások, bibliakommentárokkal.
hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2018/08/D_ATI20180830032-1024x678.jpg

2022.04.21. 09:19:27

@midnight coder:
a templomépítés uradalmi befektetés volt. debreceni jakab templomot építettetet azért, hogy az egyházadót ő szedje be. amit a váradi püspök nem szentelt fel. mert nyilván az adót ő akarta beszedni. és szerzeteseket küldött debrecenbe. akiket a földesúrhoz hű familiás nép elűzött. majd szerzetesek fegyverrel jöttek.

ezek után debreceni jakab megüzente a pápának, hogy annyi adót fizet, amennyit a váradi püspök. ha váradnak megéri, akkor neki is megéri. azért, hogy a városnak önálló egyháza legyen. ez 13. század. debrecen a 14. században érte el, hogy debrecen a "saját kebeléből" válasszon bírót. és az országos ügyekben történő feljebbvitel maradt budán a királyi udvarban. ezt a jogot nagy lajos adományozta Isten kegyelméből.

és ezek után a polgárság erre hivatkozott. luxemburgi zsigmond zálogba adta debrecent. és a polgárság azt mondta, hogy rendben. de a bíró csak debreceni literátus lehet. latinul írni olvasni tudó deákokat kellett a polgárságnak megfizetnie a szabad bíróválasztáshoz.

ugyanez a jogfolytonosság nincs meg az iszlámnál. debrecen szulejmántól oltalomlevelet vásárolt. az a szultán halála után nem ért túl sokat.

a felvilágosult abszolutizmust bécsből éppen ezekkel a privilégiumokkal szemben hirdették. rendre a szabadság kárára. és ezzel szemben szerveződött a magyar reformkor. lényegében a reformáció nyomdokain.

GyMasa 2022.04.21. 09:20:48

Szerintem az a baj bármiféle cenzus bevezetésével, hogy pillanatok alatt oda juthatunk, hogy hirtelen töled vonják meg a szavazati jogot...
Mert, egy konzervatívnak soha eszébe sem jutna egy regresszívet korlátozni, ellenben egy regresszívnek a hataloom a célja, és ennek rendel mindent alá, tehát mindent meg fog tenni, hogy senki ne fenyegesse a hatalmát. És, ebbe bele fog tartozni, hogy szépen elcsipegeti az ellene szavazók mezönyét.
És, ha ezt megteszi, akkor ténylegesen is leválthatatlanok lennének.

2022.04.21. 09:49:19

a reformációvan debrecen városa vált nemessé. ez kellett ahhoz, hogy a városnak országgyűlési küldöttei lehessenek a rendi országgyűlésben. a polgárok a megyei nemességgel egyenrangúvá váltak.

a polgári házaknak (polgári családoknak a cselédeikkel) volt szavazatuk. a nemesi ház (az uraság a familiáris jobbágyaival). úgy tartották, hogy debrecen nemes városa "uraság nélküli uradalom". már azt megelőzően létezett a "király nélküli királyság" koncepciója. a hunyadi kormányzósága idején. debrecenben szilágyi erzsébet uralkodott. előbb mint a kormányzó felesége, majd mátyás idején mint a király anyja. aki jogokat adott debrecennek. ezzel az unokáját támogatta. a várost korvin jánosra hagyományozta.

szilágyi erzsébet éppen valahol vidéken van valami kolostorban. mert beatrix udvartartása nem szereti. egyébként az úrnő szinte minden jogot biztosít a polgároknak. évi 300 aranyat kell fizetni a királyi udvarnak. a katonai védelemért cserébe. és lényegében szabad bíróválasztás van.

ebben a korban debrecen tekintetes főbírái
1449 mézár gergely
1458 tar imre
1477 szabó péter
1486 szabó bertalan
egy mészáros vagy egy szabó tanult fia, unokája lesz a főbíró. csak latinul írni-olvasni tudó viselhette a főhatalmat. a bíró elé vitt szerződéseket latinul írták. ehhez időnként kellettek fogadott ügyvédek.

a latinkereszténység népiesedik és világiasodik.

2022.04.21. 10:03:33

@GyMasa:
a 16. századtól a polgári házaknak volt joguk. a polgárjoga annak volt aki házzal (háztartással) rendelkezett és vállalkozóként (földművesként, iparosként, kereskedőként) adót fizetett. és bárki választható volt.

a kollégiumban a diákparlament választott egy utolsó évest. akit nem nagyon lehetett kirúgni. a szénior könnyen lehetett szenátor. egy diákvezér. akit a polgárságnak meg kellett megválasztania. tehát nem nagyon lehetett forradalmár. ebből következően debrecenben is voltak plebejus lázadások.

debrecen városának voltak jobbágytelkei. és azon lakók időnként fellázadtak. nem megy elég jól a soruk. a jövedelmek igazságtalanul vannak elosztva. és olyankor a város gazdálkodó vagyonát próbálták meg növelni. azért, hogy annak jövedelméből a közösséget gyarapítsák.

pl. a debreceni arany bika fogadó úgy lett, hogy bika bálint (lepukkanó félben levő fogadóját) a város kollektíve megvásárolta. a városkörnyéki földeken csárdákat építettek. ezek kollektív tulajdonban voltak.

ezen alapult a polgári konzervativizmus. a város a feudalizmus hagyományaira alapozva kapitalizálódik. a nyugati fejlődésben a feudális hagyományokkal szemben. és az a neokonzervativizmus. a nyugati típusú polgárodosás alapja a gyarmatosítás.

2022.04.21. 10:26:06

reformáció, reformkor, szocialista reformok. a debreceni egy erősen kollektivizált társadadlom. az utolsó párttitkárt nem zavarták el.

üzletközpontott épített azért, hogy a dolgozó néptömegeknek ne kelljen utazni a messzi bécsbe. hanem lehessen forintért vásárolni quelle katalógusból. mindezt forintért. ehhez a város épít szállodát. abban megszállnak a külföldiek. fizetnek márkával és azzal a márkával fizet a város. kollektíve rendel a quelle raktárából, amelyik kiszállítja magyarországra.

debrecenben vehettél egy privileg hűtőszekrényt (quelle saját márkás terméke volt) forintért a szocializmusban. és a kálvin téri szálloda és üzletközpont a város tulajdona. és abban maszek üzletek nyitottak. maszek utazási irodák. úgy, hogy a város a vagyonával gazdálkodva kollektíve vállalkozott. és ez majd versenyez a centrum áruházzal. vagy akármelyik kollektivizált kereskedelmi vállalattal.

debrecen ezt elfogadta. klasszikus polgári konzervativizmus a reformáció hagyományain. a késő kádári reformok errefelé nem buktak meg. jól működő vállalatok jöttek létre. a debreceni medicor gmk-i nszk-ba gyártottak. és abból alkalmazottként lehetett többletpénzt keresni. miközben a medicor állami megrendelésre állami cégként non-profit módon működött. tőkés exportra termelve az nszk-tól igyekeztek nyereséget behajtani. ez nyilván nem tetszett a nyugatnak.

de budapestnek sem tetszett. budapesten ezt a fidesz se fogadja el. az ellenreformált. az azt mondja, hogy ezeket a cégeket el kell adni. a várost, még a várat is valahogy el kellene adni. csak nem a nemzetközi nagytőkéseknek, hanem a nemzetieknek.

budapest ellenreformált és neokonzervatív. elutasítják a kollektív tulajdont. a jobboldal nacionalista (keleties, oligarchukus, nemzeti nagytőkés), a baloldal internacionalista (nyugatos, oligopol, nemzetközi nagytőkés).

Boldeone2 2022.04.21. 10:26:13

Nekünk a megoldás könnyű, hiszen mindez igazolja modernitás-ellenességünket"

- Könnyű megoldás mire? Az emberisèg a posztmodern korban van, a korábbi nagy narratívák társadalomformáló hatása egyre kisebb, atomizálódik a globális rendszer, ugyanakkor - èppen az információs forradalom hatására - egysègesül a gondolkodás
A társadalmi bázis, a kultúra , sokáig meghatározta hogyan èrtelmezzèk az emberek az információkat, mára ennek a szerepe is egyre inkább halványul. Az új igazságokat , a nagy narratívákat , a globális konszenzusok fogják meghatározni, a legfiatalabb generációk nagyjából ugyanazt gondolják a világról bármerre megyünk , -etnikai, kulturális, vallási háttèrtől többè-kevèsbè függetlenül -ès èppen ez jelentheti a jövőt, hogy a jövőben új globális konszenzusok születhetnek, abból pedig a bèkès együttműködès, az egysègesülès
Vannak pozitív folyamatok, hiszen a normasèrtőt, - ahogy látjuk - kegyetlenül , majdnem teljes összefogással megbüntetik, nagyon helyesen...

Boldeone2 2022.04.21. 10:42:20

Hát nem jobb a felvilágosult diktatúra"

- Felvilágosult diktatúra nem lètezik, a diktátorok maguk sem tudnak gondolatilag függetlenek lenni, általában valamilyen ideológia ès\vagy saját tèvedhetetlensègük fogjai. A diktatúrában nincs külső reflexió felèjük, így fatális döntèseket hoznak ( lsd Putyin )
Azok a birca tömegek is , akik követik őket, szintèn az agymosó ideológia , a vallási fanatizmus, vagy az etnikai sovinizmus által egysègbe tömörített tömegek, sok esetben egy vèlt ellensèggel szemben

A diktatúra èppen a kiskorúságból kilèpett , önállóan, autonóm módon gondolkodni kèpes egyèn, ès az azok alkotta szabad társadalmi forma megtagadása. A lehető legrosszabb ami lètezik, másrèszt , meg sem valósítható soha posztmodern társadalmi bázison

2022.04.21. 10:44:34

@GyMasa:
itt még a momentum is azt mondja, hogy az állami építőipari vállalatokat vissza kellene vezetni. és a háév (hajdú megyei építőipari vállalat) versenyez a váév-vel (a veszprémi építőkkel).

budapesten azt mondják, hogy az államszocializmusban nem volt verseny. dehogy nem volt. az állami vállalatok versenyeztek egymással. és a késő kádár korban a reform az volt, hogy a nyereséges cégek felvásárolhatták a veszteségest.

a debreceni konzervgyár maggi üzeme nyereséges volt.
konzervipar.files.wordpress.com/2016/05/maggi91.jpg
svájciak kiszervezték a gyártást. és ebből a nyereségből a debreceni konzervgyár felvásárolta a nyíregyházi, nagykőrösi és még a budapesti globus konzervgyárat is. és erre budapesten azt mondják, hogy nem voltak jól működő állami vállalatok. dehogy nem. csak ezek nagyrészt vidéken működtek. és egyébként partnerségben a nyugattal.

budapesten nem volt ipar, hanem a különféle impex vállalatok privilegizálták a kereskedelmet. az iparvállalatok a reformok előtt maguk nem kereskedhettek. a reformok után a debreceni konzervgyár saját bolthálózatot nyitott a szocialista lakótelepeken.

a háztartás rendelje meg egy hónapra, vagy akár egy évre előre a konzervet. és úgy olcsón értékesítik diszkont jelleggel közvetlen a gyártótól. és a nyereség az ipari és a kiskereskedelmi dolgozóké. és akkor ez majd versenyez a közért-tel.

a reformok keretében szocialista közraktárak versenyeznek. ezek népi baloldali elképzelések voltak. amire budapesten azt mondják, hogy ezek nem működhetnek. vagy működhetnek, vagy nem. ezek tartósan nem voltak kipróbálva.

na, nem ragozom tovább felteszem érthető.

innen nézve a budapestiség zsákutca. a "baloldali" gyarmatosító nemzetközi nagytőkés is. és az öngyarmatosító "jobboldali" nemzeti nagytőkés úgyszintén. lölő mint "konzervatív". lölő annyival jobb, hogy tőle könnyebb lesz elszedni a teljesítmény nélkül szerzett vagyonát. ezért szavaznak a fideszre. budapesten récsöl tartsa meg az üzletét, vagy a balatonnál a kikötőt. az ellenreformált vidékeken, ahol a polgári fejlődés az, hogy amit csak lehet eladnának.

errefelé az, hogy kollektivizálnak. azon alapul a polgári lét. mert úgy lehet visszaosztani a szegényeknek. illetve jól működő egészségügyet, oktatást teremteni, stb.

Boldeone2 2022.04.21. 11:06:21

@cvsvrs: Közgazdasági alapigazság: az állam által kontrollált ès működtetett gazdaság nem működik jól. A szabadpiac "láthatatlan kezènek" ott kell lenni szinte mindenhol, egyèbkènt felborul a rendszer . Az állam szerepe limitált kell hogy legyen, pl: infrastruktúra-fejlesztès

GyMasa 2022.04.21. 11:47:13

@cvsvrs:
Én értem, hogy mi volt ezelőtt!
Én viszont a jelenlegi- és a jövőbeli kockázatokról beszélek.
A mai progresszív balosok nem fognak visszariadni a leggusztustalanabb eszközöktől sem, hogy elérjék, amit akarnak...

2022.04.21. 12:03:22

@Boldeone2:
a modern nyugatos (neo)liberális közgazdaságtan alapvetése, hogy az állam által kontrollált gazdaság nem működhet jól. mert a gazdaságot szabad piaci alapon kell működtetni. a "láthatatlan kéz" vezérelnie mindent. ez adam smith gondolata.

na errefelé a polgárság úgy tartja, hogy adam smith egy tökfej. elsődlegesen nem "láthatatlan kéz" vezérli a piacot, mert az egy ezoterikus faszság, hanem a hit és hús-vér emberek.

és a polgári fejlődés alapja a kollektivizálás. a kuruc mozgalmat megelőző városi plebejus lázadások után errefelé a szenátus megveszi bika bálint fogadóját. mondván, hogy azt kollektivizáltan felfejleszti. és annak többlet jövedelméből tudják a közszolgáltatásokat bővíteni. vagy ha nem, akkor a plebs a nagypolgári családokból álló szenátorokat széjjelzavarja. a kollégiumban a deákok, mert nem jut elég élelem, stb.

ezért kollektivizálnak. a város egy malmot biztosít a kollégiumnak. hogy annak nyereségéből süssenek brúgót a szegényeknek. eredetileg a nagybőgőt nevezték brúgónak. és arra emlékezetett a kollégiumi szocialista fejadag, a barna kernyér. összhanban a reformációval. a kollégiumi diákok sütőnőket alkalmaztak. hagyományosan az özvegyek közül. hogy nekik is legyen jövedelmük.

ez ugye nem a szabad piac. nagyon nem. hogy mariska néni legyen a sütőnő. mert ő özvegy. süssenek kenyeret a pékek. és a diákok attól veszik a kenyeret, akitől akarják. és abból amiből akarják. nem lehet malmuk. hanem a malmok majd versenyeznek egymással. a szegény diákoknak nyújtson hitelt a bank. annak is beárazzák a kockázatát. és az ő dolguk az lesz, hogy számolják a pénzt.

ez a modern közgazdaságtan. nincs ingyen ebéd.

errefelé van. errefelé ez a polgári fejlődés alapja. a reformáció. (és egyébként ennek folytatása a reformszocializmus)

2022.04.21. 12:18:13

@Boldeone2:
csokonai konkrétan arról pampog, hogy pesten nincs ingyen ebéd. ő költő. bemegy az étterembe és nem mondják neki azt, hogy vitéz mihály uram, drága misikém üljél le ide. és egyél ebből a jó fajta levesből. a vendéglők nem versengenek a költőkért. az volt a marketing, hogy egy messze földön híres magyar deák ebédel.

pesten már azért pénzelték, hogy írjanak arról, hogy micsoda rossz hely a keresztény magyarroszág. ebből lett a nyugat. a nyugatosok persze kiváló költeményeket írtak. és megjelentek a nyíltan magyarellenes publicisztikák. ady endre.

debrecenben a felvilágosodás költője csokonai. budapesten ady magyarellenes publicisztikáit nevezik felvilágosultnak. a verseit errefelé is szeretik. és ady időnként rommá itta magát debrecenben. emléktáblája:
"harcos vezérünk ady endre,
lobogj elénk, mint égi fárosz
hogy lángra gyújtott szent hitünktől,
megtérjen e büszke város".
az írás a szent hitre van alapozva és nem az individualizmusra, a racionalizmusra, stb.

MEDVE1978 2022.04.21. 12:34:38

@cvsvrs: Nem véletlen, hogy Ady a kedvenc költőm. Tudott élni. Ellenben a mindenféle forradalmár hülyékkel, mint Petőfi vagy József Attila.

Boldeone2 2022.04.21. 12:38:06

@cvsvrs: A polgári fejlődès alapja a szabadpiaci, szabadversenyes kapitalizmus, amit te felvázoltál mint alternatívát ,az a fèlfeudalizmus, ahol egymással hierarchikus , függősègi viszonyban állnak az emberek. Ez a premodern közössègi viszony pedig megkövetel egyfajta közössègi tulajdont , illetve újraosztást is
A modern, globális versenypiaci kapitalizmus nem így működik. A közössègi tulajdon soha nem olyan versenykèpes, mint a privát - bár az is egyfajta közössègi tulajdon a legtöbb esetben, csak tisztább viszonyokkal
Nem vèletlen: szinte nincs jó pèlda a közössègi tulajdonon alapuló gazdaságra. Vagy extrèm pèldák vannak, ahol betonbiztos közössègi tudat van, meg szuperfejlett társadalom mellette , pl Izrael
Ettől viszont a világ legtöbb országa fènyèvekre van! A közössègi tulajdon = könnyű lopás a vezető politikai osztálynak
Mèg csak a piacra sem kell kimenni, megmèrettetni ...
A " piac láthatatlan keze " a valós piaci versenyt , a megmèrettetèst, a valós keteslet-kínálati igènyek megjelenèsèt jelenti
Az állami beavatkozás csak torzíthat ezen a termèszetes folyamaton

Boldeone2 2022.04.21. 12:51:07

@cvsvrs: A " Nyugatról" ès azok nemzedèkeiről biztos hallottál már ...Pont azzal a fèlfeudális, anakronisztikus világrenddel szemben jött lètre, amit felvázoltál ...Már 100 ève is èreztèk , hogy merre van a haladás ....

2022.04.21. 13:05:05

@GyMasa:
errefelé nincsen liberális progresszív baloldal. már soroksáron sincs.

debrecenben tömegével vannak migránsok. a dk-s nyugdíjasok időnként arról beszélnek, hogy este a villamoson, vagy a szocialista lakótelepen a parkban többségben voltak a feketék. a fidesz tömegével telepítette be őket. (közel 10 ezret a 200 ezres debrecenbe. mintha budapestre 100 ezer többségében fekete muszlimot vagy arabot telepítettek volna be.
www.youtube.com/watch?v=DH-ObwazZYA
ez nem a soros alapítvány csinálja hanem a fidesz. és ez egy próba projekt volt debrecenben. erre lett volna alapozva az, hogy budapesten épül egy hasonló nemzetközi városrész. ha kell, akkor kínaiakkal, indiaiakkal.

a kérdés, hogy ezt elsdőlegsen ki építse. a magyar építőipari kartell. a "market" zrt. vagy a "szabad piaci" strabag. és erre debrecenben azt mondják, hogy a "háév" építkezzen. állítsák vissza az állami építőipart.

a fidesz azzal kampányol, hogy a közalkalmazottaknak (orvosoknak, tanároknak) épít szocialista lakóparkokat. tanácsi lakásokat, amit majd a klik odaítél a lojális pedagógusoknak. pedagógus házaspároknak.

az arany bika szállót államosították. tegnap arany bika nagytermében bagdi emőke és trump tanácsadója tartott előadást. errefelé bagdi emőkét egy jó szándékú, kisssé habókos pszichológusnak tartják. aki nyilván római katolikus. a városi reformátusság úgy tartja, hogy a protestáns tanító legyen (poroszos) szigorúbb az apáknál, vagy engedékenyebb az anyáknál (francia nevelőnős). errefelé van az iskola alapozva, és nem emőke néni féle ezotérikus himihumira. de azt gondolja mindenki (a dk-s szavazó is), hogy ezerszer inkább emőke néni, mint a labrisz egyesület. még a fideszben kósáné is ezt gondolja, aki egy ideig egy olimpiai bajnok úszónővel élt együtt. amiről budapesti underground heccet csinált.

errefelé az ilyen pintér béla típusú heccmajsztereket a többség vagy kineveti vagy megveti. senki sem tartja világhírű művésznek. errefelé nincs kultúrharc.

a színészek kiállnak az szfe mellett. vidnyánszky megrendezheti a csíksomlyói passiót. (csak azt.) és ráckevei anna eljátszhatja a lear-t. ami eredetiben ugye király. átírják női szerepre. és eljátsza nőként.
csokonaiszinhaz.hu/wp-content/uploads/Lear_webplakat.jpg
és ezek után nem írják meg a lapok, hogy ráckevei anna soros ügynök, egy baszatlan hülye picsa. hanem azt írjék, hogy milyen kiválóan játszanak az öreg hölgyben kubik annával. és vannak ilyen még éppen elfogadható gender darabok is. na und. de nincs az, hogy pintér béla világhírű művész.

ez a reformáció következménye. a nép fel van világosodva. de csak félig. ráckevei anna a kulturális tanácsosokra kedvesen mosolyog. és azt mondják, hogy rendben annácska. legyen ahogy szeretné. nem lehet akármit. debrecenben a legutóbbi szabad téri évadot kern andrással, gálvölgyi jánossal és hernádi jucival reklámozták. a fidesz propagandistái csinálták a riportot a csodálatos művészekkel.

debrecenben a heti hetesnek nincs túl sok szavazója. megnézik, nevetnek rajta. és beszavaznak a fideszre. a fidesz önkormányzati intézménybe meghívta a picsát (hétköznapi csalódások) nevű pécsi punk zenekart. geci rendszer, geci kormány, geci lázár, geci orbán című dalát. meghallgatják, megtapsolják. és beszavaznak a fideszre. és ha kell, akkor pécsről importálják a zenei fesztiválok szervezőit. és azt mondják, hogy szidjátok o1g-t. a többség úgyse szavaz a ballibekre.

debrecenben az mszp-ben matematikus, vegyész volt a főképviselő. az szdsz-ben és az mdf-ben fizikus (pálinkás professzor). pálinkás a leginkább ballib. nincs szavazója, mert ballib. errefelé ha valaki liberális, akkor kossuthista. a hagyományok miatt. és a helyi értelmiség azt követi.

budapesten kossuth nemzeti liberalizmusát még a fideszben is gyűlölik. hogy szegény kis német-római birodalommal szemben azért nem kellett volna a liberális nacionalizmust szítani.

debrecenben a nemzeti liberalizmus és keresztényszocializmus a mainstream. és a polgári konzervativizmus a kollektivizáláson alapul. budapest ennek az egyenes tagadása.

2022.04.21. 13:12:03

@Boldeone2:
a nyugatot a félfeudális "anakronisztikus" világrenddel szemben pénzeltek, amit budapesten a reformkor teremtett, debrecenben a reformáció. illetve a felvilágosodás. nekünk csokonai a felvilágosodás költője. mert hogy van egy magyar felvilágosodás. nem francia forradalom, jakubinus diktatúra, montesquieu. hanem csokonai, fazekas mihály és effelélék.

Gery87 2022.04.21. 13:51:48

Nem a modernitás a felvilágosodás a probléma Birca, hanem a "tömegállam".
Az meg megreformálhatatlan, mert szükségtelenné vált és nem hatékony.

Amint az emberi szellem, értelem eljutott oda hogy akkor "minket" se isten, se király, se egyház, se úr, nem korlátozhat, joga érve ehhez nem lehet se isten, se hit, se erő....mert a népfelség létezik csak és lehet egyedül érvényes.
Na de az meg az emberekre alapoz, azok meg sokfélék, de sokan vannak....a tömeg meg nem emberi többé, hanem nyáj, ezért ostoba és vezethető.

Az emberi közösséget pár száz főre találták ki, úgy hatékony, úgy működik, ott kell mindenről dönteni, ott vannak szoros kapcsolatok még és ellenőrizhetőség , felelősség....így működik még hogy "mi döntünk, magunkról".

Amint ebből kiléptek jött az önkény és zsarnokság.
Külön vált hatalom és nép.

Nem véletlen hogy a túl sok erőforrással nem bíró régi pogány törzsek csak háború alatt fogtak össze szorosan és választottak (!) közös vezért.
Amint vége lett mindenki ment a dolgára.

Amint a vagyon összpontosult egy ember, egy elit csoport (család, törzs, klán..) kezébe, jött az "államosítása/államalapítás" és vele az önkény, a szolgaság, a zsarnokság, egyenlőtlenség, egyház....adók, robot.
És persze vele együtt tagadhatatlanul a fejlődés.
Az tömegállam és a tömegdemokrácia viszont mára már semmiben nem az emberekért van, ezért indokolatlanabb mint valaha.

Boldeone2 2022.04.21. 14:47:34

@cvsvrs: A választás nèhány èrdekes tanulságát èppen Debrecen mutatta meg. Na, nem a 2- es, 3- as OEVK , ahol a falvakat nèpe együtt szavaz a debreceni polgárokkal, hanem a Debrecen 1- es választói körzet, ahol Magyarország egyik legjobb módú ès legkèpzettebb lakossága èl. ( Nagyerdő, Liget- lakópark , ahol százmilliós villák vannak )
A város ikonikus arca , Kósa Lajos alig tudta legyőzni a lehető legrosszabb ellenzèki jelöltet ( DK- s bohóc...)
Mindössze, 8-9 % volt a különbsèg, durván 40-49 vagyis egy ilyen gyenge jelölttel ès nulla ellenzèkkel is jelentősek a politikai ellenzői a Fidesz pártállami rendszernek ...
Megnèztem külön választókörzetek szerint , pl a Tessedik Sámuel utcán Varga Zoltán győzött. Anno a Debreceni Egyetem csinált egy szociológiai felmèrèst , a lakosok 70- 80%-a diplomás volt...
Debrecenben is elindult valami a felsőbb körökben , csak az sem a Loki B - közèpből, sem a Fácán kocsmából mèg nem látszik...

2022.04.21. 15:00:18

@Boldeone2:
az 1-es körzet nagy része az újkerti és a vénkerti szocialista lakótelep. ott szavaznak a dk-ra és nem a nagyerdőben.

2022.04.21. 15:14:30

@Boldeone2:
amúgy kósát kevésbé szeretik debrecenben. nagyobb arányban nyert a másik két fideszes jelölt. kósát azért választották meg anno, mert orbán bizalmasa. és lényegében a fidesz az egyetlen működő párt debrecenben. tehát ha valaki akar se nagyon szavazhat másra, legfeljebb valami ellen. orbán ellenében a dk-ra.

debreceni dk mint párt nem létezik. tehát hogy van egy iroda, ahol néhány betévedő nyugdíjason kívül közéleti beszélgetések vannak, stb. ezt egyetlen párt szervezte meg. a fidesz. és ebből következően egyeduralkodó. még volt az mdf-ből kiváló "civil fórum".

egyszerűan arról van szó, hogy a népesség döntő többsége elítéli az összes pártot. beleértve a fideszt is. utálja mindegyiket. mivel budapesten ezek jöttek létre és valamelyiket választani kell böktek egyre. és ez a fidesz. egyiket se lehet leváltani.

a dk-t le lehet váltani? a párbeszédet le lehet váltani, vagy az lmp-t? leszerepeltek. és le lehet váltani? nem. a kétfarkú kutyapártot le lehet váltani? vagy még nem szerepeltek le eléggé? őket se lehet.

mert budapesten összpontosul a média. és a tévékbe meghívják a kétfarkú kutyapárt elnökét és ők vannak. vagy a momentum. nem lehet leváltani. puzsér róbertet se lehet leváltani. errefelé biztos megdobálnák krumplival. fridit se lehet leváltani. mert budapestnek ezek kellenek. vagy budapesten azt hiszik, hogy a vidéknek ezek kellenek.

Billy Hill 2022.04.21. 15:22:07

@Boldeone2: Na még mindig nem sikerült abbahagyni a falvazást meg a vidékezést? :-)

Nem akarlak elkeseríteni, de a nagyvárosok melletti falvak nagy részében az ugyanezen városokból kiköltözött, de még mindig ott dolgozó, nem kimondottan csóró vagy agyatlan emberek élnek.

Vagy szerinted hol több a diplomás (mintha ennek ma még lenne súlya a klasszikus módon), Budajenőn vagy a Népszínház utcában? Pátyon vagy a Diószegi Sámuel utcában?

U. i. Szerintem vizsgáld meg az összes választókerületet utcák szintjén, és akkor kijöhet akár az is, hogy valójában az ellenzék nyerte meg a választást...!

Boldeone2 2022.04.21. 15:39:58

@Billy Hill: Igen, Budepesten valóban így van. A debreceni elit viszont nem nagyon megy sehova, Pallagon kívül.... Az is " Debrecen - Pallag " Az agglomerációba kiköltözès itt is jellemző valamennyire , főleg azok között, akik nem tudnak a városban venni\èpíteni anyagi okokból. Nem ugyanaz a viszony\ mint mondjuk BP. III. kerület meg Budakalász között...Ahol az utóbbi mèg szebb ès kulturáltabb èletfeltètelket kínál

Èn csak egy èrdekes jelensègre akartam felhívni a figyelmet : a lakótelepeken , amelyeket klasszikus balos helyeknek gondoltunk , valamelyest növekszik a Fidesz támogatottsága, a nagyon jómódú lakóövezetekben meg nem. Pl. a " Hegyvidèk " politikai párfordulása is èrdekes pèlda. Szó nincs arról, hogy az ellenzèk nyerte meg a választást , èn csak èrdekes társadalmi folyamatokat , a szavazótáborok lassú átcserèlődèsèt látom

Boldeone2 2022.04.21. 15:47:39

@cvsvrs: A másik kèt fideszes kèpviselő csak azért nyert többel , mint Kósa , mert esetükben már jelentős valóban a kistelepülèsi mentalitású szavazóbázis . Pl. Tasó László nem is debreceni , de nem is egy èrtelmisègi karakter...
A debreceni 3- as körzetbe beszavaz , Hajdúhadház, meg számos elmaradott kistelepülès...
Ők csinálnak a kis többsègből nagy többsèget , nem pedig a debreceni elit

2022.04.21. 16:19:37

@Boldeone2:
debrecen az mszp idején két választókerületre volt osztva. a nyugati részere esik a két nagy lakótelepi övezet. ami könnyebben szavaz a szocikra, vagy a dk-ra. egyébként régen is ebben indult kósa lajos emlékeim szerint. és pósán laci pedig a város keleti oldalán egy vidékiesebb, családi házas övezetben.

és ezt módosították úgy, hogy három részre osztották a várost. szerintem egyébként azért, mert a tasó féle nyírségi részben nincs elegendő választó. és hozzácsatolták debrecen egy részét. és a két nagy lakótelepi övezetet (újkert-vénkert, illetve tócóskert) különválasztották. külön választókörzetbe kerültek. így debrecen számára három hely garantált úgy, hogy a szociknak nincs túl sok esélyük.

aláírom, hogy azt, hogy ez gerrymandering. de azt nem, hogy debrecenben az értelmiség nagyobb része dk szavazó lenne, különösen a nagyerdőben. a kommunistákat utálják.

debrecenben anno a szovjet megszállás idején volt olyan horror, hogy a cselédek vágták el a nagypolgári család tagjainak ütőerét. tehát a cseléd ölte meg a háziurat és aztán önmagát. a tradicionális debreceni polgárság a kommunistákat nagyon utálta. ez a réteg sohsem szavazna dobrev klárára. ahogyan egyébként budán is gyűlölik őket.

GyMasa 2022.04.21. 16:34:08

@cvsvrs:
"erre lett volna alapozva az, hogy budapesten épül egy hasonló nemzetközi városrész. ha kell, akkor kínaiakkal, indiaiakkal."
Ez, Kínaiakkal már 20+ éve megvan Budapesten... Az egykori kínai piac és a X. kerületnek a 28-as villamos vonalához közel esö szelete...

2022.04.21. 16:43:08

@Boldeone2:
a budai és a debreceni polgári családokat az antikommunista ideológia tartja össze. csak ugye debrecen reformált. buda ellenreformált. a református egyház és a világias zsidóság hagyományosan puszi pajtások.

a szabadkőművesség a róm.kat. egyház elleni református és zsidó összeesküvés. és annak nemzeti irányzata a liberális nacionalizmus, a kossuthizmus. debrecenben az országzászló mellett van egy párizsi louvre-hoz hasonló csak sokkal-sokkal kisebb üvegpiramis.
www.debreciner.hu/var/improxy/bW9ya1xDbGFzc2VzXEltYWdlXFRodW1iXEZIRFBpY3R1cmU_/15/93/15930_uvegpiramis_verestorony.jpg
ami hivatalosan a leégett régi templom tornyát jelképezi. szabadkőműves szimbolóum természetesen. kossuth maga is szabadkőműves volt. a horthy korszakban a ref. püspök és a rabbi együtt ültek a haladás (progresszió) pályohban. ez azonban egy népi baloldalhoz és a liberális nacionalizmushoz, a nemzeti liberalizmushoz közel álló irányzat volt.

szemben a tanácsköztársasággal és a zsidókommunistákkal. akiket elsődlegesen nem horthy, hanem a román fasiszták űztek el. a ref. püspök anno a román királyi párt megáldotta nagykárolyban.

debrecenben nincs balliberális értelmiség. volt néhány. vajda mihály filozófus tanszéket kapott. csak aztán a debreceni egyetem szervilis szenátusa kitüntette putyint. és ezek lemondtak az egyetemi katedráról. putyin mégse lett kitüntetve. mert azt nem vette át.

Boldeone2 2022.04.21. 17:06:45

@cvsvrs: Egyetèrtek: a tradicionális debreceni polgárság soha nem volt kommunista, de ennek ellenère èrt el egy jó eredmènyt egy alkalmatlan DK- s kèpviselő...Vagyis : lehet mègis egyfajta elègedetlensèg a debreceniek között...Oda csak születni lehet, hogy megértse az ember a debreceni mentalitás lènyegèt...
A valós debreceni viszonyokat - aki valóban ott èl, ès nem teljesen funkcionális analfabèta , mindenki látja: a pártállami rezsim teljesen kendőzetlen formában jelenik meg : a korrupció nyílt titok, a haveri-sógor- koma összefonódások , a fèlfeudális világ is nyíltan működik , amibe mèg az ellenzèket is bevettèk ( helyeket kaptak a vagyonkezelő felügyelőbizottságában , ami persze indokolt, de így már nem nagyon lázad senki. ( debreceni álellenzèk )
A Hunèp , Lölő már mindenhol ott van: tízmilliárdos èpítèsi beruházások vannak a BMW gyár infrastrukúra kièpítèsèn kívül is
Mindent annyièrt csinálnak , amennyit rámondanak . Ha azt mondják 10 milliárd a Csokonai Színház felújítása, akkor az 10 milliárd ...
Van számos, milliárdos közforrást akviráló városi figura, aki mind össze vannak fonódva a fidesszel: Váradi ( Wizz Air) Herdon( xanga holding , reptér - ipari park, Boros vendèglátás, Szabó Miklós Tranzit csoport, a Hunèpes csapat, de Lölő is ott van már mint haszonèlvező...
Az elit nem ritka hogy több száz milliós, vagy több milliárdos villákban èl, a város egy jelentős rèsze meg közművesítetlen kertsègekben , hètvègi házakban nyomorog , mert már egy 3 szobás lakótelepi újkerti panellakasèrt is 36 milliót kèrnek ...
Ez a valóban durva helyzet !

2022.04.21. 17:13:03

@GyMasa:
azok csencselő kínaiak. és ezzel szemben a fudan projekt a népi kínai elit másod, harmadvonalából (mert a csúcs elit nem nagyon jön magyarországra) évente ezrével telepítenek be. akik aztán szabadon járhatnak kelhetnek az európai unióban.

miközben folyt a migráns ellenes kampány debrecenben ez ment.
www.youtube.com/watch?v=DH-ObwazZYA
illetve ez megy a mai napig. a debreceni egyetemre jelenleg is van kb. 3 ezer felvételt nyert külföldi hallgatója, akik azért nem tudják megkezdeni a tanulmányukat, mert nincs biztosítva a lakhatásuk. a lakónépesség 5%-a külföldi egyetemista. ők folyamatosan cserélődnek.

debrecen nyugat-európa egyik legnagyobb orvosi képzési központja. az egyetemi klinika időnként úgy néz ki, mint szaudi arábia. mert megjelennek az arab hallgatók. püspökladányból beutazik mariska néni. aki jön fejkendőben. beül a pavilon várótermébe. majd az orvos előtt levetkőzik. és az arabok turbánban vizslatják. és a professzor magyarázza neki az európai népbetegségeket. hogy aztán ez az arab orvos állást kapjon franciaországban. az orvosképzés olcsóbb debrecenben, mint párizsban. és a szegényebb arab ide jön. mondjuk egy egyiptomi felsőközéposztálybeli, nem csúcselit. vagy nem nagyon csóró koreai. fekete afrikaiaik tömegével. a kormányközi megállapodással.
gogetfunding.com/wp-content/uploads/2018/12/5897137/img/1FA2F928-DE4C-4FB4-ADA8-6BD2950B219A.jpeg

ezek a külföldiek a lakónépesség 5%-át teszik ki debrecenben. ami a budapesti agglomerációra vetíve cca. 100-125 ezer főt jelentene. évente 20-25 ezren érkeznek és folyamatosan cserélődnek. a végzősök többsége nyugatra megy tovább.

Boldeone2 2022.04.21. 17:18:37

@cvsvrs: Vajda Mihály volt a Debreceni Egyetem filozófia tanszèkènek vezetője, aki Lukács Györgyöt, a budapesti iskolát , a reformmarxizmust kèpviselte . A "változó evidenciák" c. könyvet el is olvastam anno tőle
Még ott van Pozsgai Imre , mint vendègtanár, èn is rengeteg szabadon választott tárgyat vettem fel tőle. Nem politológus vagyok, de az nagy èlmèny volt , meg könnyű kredit ...
Vajda Mihály a balliberális városi èrtelmisèg megtestsítője volt, ezzel ellentètben Pozsgai egy nèpnemzeti , sok szempontból " konzervatív szocialista politikus
A Magyar Nemzet is anno a Hazafias Nèpfront kiadása volt , amit Pozsgai vezetett , az volt a rendszeren belül a legellenzèkibb
Pozsgai 1998-2000 táján tanított a Debreceni Egyetem , a rektor pedig Bazsa György reformszocialisa kèmikus volt....

2022.04.21. 17:21:19

@GyMasa:
pl. ez egy olyan projekt, ami összehasonlíthatlanul nagyobb számba hozna külföldieket, mint a ceu. és kifejezetten a nyugat-európai érdekeket szolgál ki. debrecenben a fidesz megvásárolt 50 vezető nyugat-európai professzort. nem filozófusokat, hanem orvosokat, mérnököket, közte 1 nobel díjast.ez azt jelenti, hogy budapesten 500 főt akarnak megvenni, közte 10 nobel díjast.

előzetesen tesztelik, hogy ezek mennyire szolgálják a magyar kormány érdekeit. mennyire köteleződnek el. mit igényelnek, mennyibe kerülne az ellátásuk,, mekkora a lobbi erejük. előzetesen kicsiben kipróbálják. és ha valami bebukik, akkor nem olyan nagy probléma. mert debrecenben nincs ellenzék.

2022.04.21. 17:27:13

@Boldeone2:
igen. csakhogy ez a vajda mihály féle iskola nem tudott gyökeret verni. a pozsgay imre féle sem úgy egyébként. errefelé a reformszocializmusnak és a népi baloldalnak lenne táptalaja és nem a hazafias népfrontnak.

pl. a héten rehabilitálták tar sándor nevű szociográfust. akit a homoszexualitása miatt a kommunisták beszerveztek. és a fővárosi balliberálisokkal szemben álló népi baloldali volt. aki szegénysorba született, effektíve dolgozott szemben a kommunistákkal.

2022.04.21. 18:06:22

@Boldeone2:
rendben. csakhogy a dk, vagy az ellenzéki összefogás nem tudná elvezetni ezt a várost. ahogyan egyébként karigeriék se nagyon tudják elvezetni budapestet. és az ellenzékiek hozzájuk képest is kutyaütők.

tehát marad az, hogy kósa lajos azért el tudja vezetni a korcsolyaszövetséget. haveri segédlettel képes nemzetközi sportdiplomáciában képes kezet fogni valakikkel. és nem azt mondani, hogy sötét diktatúra van magyarországon.

az elégedetlenség ellenére a fideszben nem viszik csődbe az országot. eddig legalább is nem vitték csődbe. annak ellenére, hogy az eu forrásokat egyébként nyilvánvalóan jogellenesen visszatartják. franciaországban az elnöknek nagyobb hatalma van, mint orbánnak. és egy kétfordulós választáson elegendő minimális többséget szereznie. egy személy brutális hatalomra tesz szert. mégis demokrácia van?

Boldeone2 2022.04.21. 19:54:03

@cvsvrs: az elégedetlenség ellenére a fideszben nem viszik csődbe az országot. eddig legalább is nem vitték csődbe"

- Eddig nem...Jött vagy 45 milliárd euro nettó forrás az EU- ból, meg hasonló nagyságú működő tőke , viszonylagos európai prosperitás, meg alacsony infláció mellett...

A bolond is elkormányozza a hajót így , a csengeri ügyvèd úrnak így könnyő dolga volt...
A Fidesz lassan akkorára pumpálja a debreceni költsègvetèst, mint ahová a budapestit leszabta...
Miközben alap infrastuktúra sincs a városban:
- Pokoli utak , de szó szerint , az Egyetem sugárút után futómű állítás
- A kertsègek nyomortelepei megoldásra várnak
- A vasúti fővonal mindenfèle zajgátló nèlkül megy keresztül a városon ...
- A Fancsikai- tavaknak, Erdőspusztának annyi, de szó szerint...A Nagyerdőt beèpítettèk, lebetonozták...

Van egy csomó alapvető problèma, a kihirdetett sikersztori mellett ...

Serény Vélemény 2022.04.21. 20:09:31

Nem értem, mi bajod van a reformációval?

A lényeg a következő:
Máté Evangéliuma:24:40 Akkor ketten lesznek a mezőn; az egyik felvétetik, a másik ott hagyatik.
Máté Evangéliuma:24:41 Két asszony őröl a malomban; az egyik felvétetik, a másik ott hagyatik.
Lukács Evangéliuma:17:34 Mondom néktek, azon az éjszakán ketten lesznek egy ágyban; az egyik felvétetik, és a másik elhagyatik.
Lukács Evangéliuma:17:35 Két asszony őröl együtt; az egyik felvétetik, és a másik elhagyatik.
Lukács Evangéliuma:17:36 Ketten lesznek a mezőn; az egyik felvétetik, és a másik elhagyatik.

Mivel senki a földön nem lát a másik ember szívébe, ezért nem lehet tudni, hogy a másik ember az éppen a "felvétetik", vagy az "elhagyatik" kategóriába tartozik. Mivel nem lehet tudni, ezért az államhatalom sem tudhatja, akármennyire vallási alapon van berendezkedve, vagy akármennyire torz vallási alapon.

Hiába látszik valaki nagyon vallásosnak, attól még lazán beletartozhat az "elhagyatik" kategóriába, mert nem a külső viselkedése számít, hanem a szívének a belső állapota.

Ha pedig külső kényszerrel nem lehet az ember szívét jóvá tenni, akkor miért kellene belekényszeríteni valami nem szívből jövő vallásos cselekedet-sorozatba, ami egyébként sem teszi őt sem jóvá, sem szentté, sem kedvessé Isten előtt?

2022.04.21. 20:17:50

@Boldeone2:
kevered a költségvetési kiadást a beruházási főösszeggel.

ha végrehajtanak egy nagyberuházást mondjuk a bmw gyár miatt debrecen külterületén, akkor az a beruházási főösszeget növeli. de attól a közintézmények költségvetésében nem lesz több pénz. a lánchíd felújítása növeli a beruházási főösszeget. a közintézmények gazdálkodását nem érinti.

2022.04.21. 20:24:11

@Boldeone2:
debrecenben a rendszerváltás idején olyan sok volt a földút, hogy nem kaphatott volna városi jogot. a külső kertségekbe gyakran szociális okokból költöznek el. és kétségtelen, hogy mélyszegénység van, stb. fidesznek erre a problémahalmazra nincs egy átfogó programja. amihez forrást is kellene teremtenie. de ezeket a köznép elsődlegesen a fidesztől reméli. a fideszre szavaznak a szegények, a szegényebb települések, településrészek.

a fidesz a baloldali párt. a baloldali is. és a jobboldali is. az ellenzék nem centrista, hanem széthúzó és ráadásul semmilyen.

2022.04.21. 20:33:59

@Boldeone2:
egyszerű dolgok. debrecenból nem vezet közvetlen vasútvonal nagyváradra. oké trianon. szegedre se. mert nagyváradról arad felé kellene menni. csak az ugye románia.

debrecen és szeged között nincs közvetlen vasút, nemhogy autópálya nincs, gyorsforgalmi út se. a 47-es út van, a régi szekérút leaszalfaltozva. azon nincs 10 km egyenes szakasz. szeged és pécs között sincs közvetlen közúti, se vasúti összeköttetés. lenne. szabadka felé. csak az szerbia.

és budapesten azt mondják, hogy mit számít az. korábban többségi magyar, de még ma is részben félmagyar lakta területeken nem lehet érdeket érvényesíteni. és nem belgrád és bukarest ellenzi elsődlegesen, hanem budapest. kárpátaljáról nem beszélve.

2022.04.21. 20:35:54

@Boldeone2:
ugye különálló ukrán és ruszin önkormányzat van. tehát van egy ruszin nép. amelyik görög katolikus. és nem magyarellenes. és van egy ortodox nacionalista ukrán milicia. amelyik magyarellenes. a ballib hová áll. a magyarellenesek mellé. és minden esetben. jaj, szegény kis ukránok, kis románok, stb.

GyMasa 2022.04.21. 20:53:18

@cvsvrs:
Nagyon helyes!
Igenis ilyen dolgokra kell költeni a pénzt, és nem a családi pótlékot duplázni, meg szja-mentes minimálbért bevezetni!
Ez a két intézkedés volt, szerintem, ami a legnagyobb pusztítást végezte az országnam 2010 előtt...
(A csp, ugye az a megélhetési gyerekcsinálást támogatta, a minimálbér szja menetessége meg létrehozta a minimálbér+zsebbe agyrémet, ami mindenkinek kurvaszar volt, kivéve azokat a csaló vállakozókat, akik ennek segítségével élősködtek az egész országon!)
Eleve okafogyott az egész szja mentesség duma, hiszen a minimálbér azóta 3x-osára nőtt, azaz az akkori 63000HUF-hoz képest ma egy minimálbéres legalább netto 100 000 HUF-fal többet visz haza, még az egykulcsos szja--val is!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.21. 21:09:31

@cvsvrs:

Eleve külön van az ukrán görögkat. és a ruszin görögkat. egyház.

Boldeone2 2022.04.21. 21:21:29

@cvsvrs: Szándèkosan fejlesztettèk úgy az infrastruktúrát, hogy az árú Budapestet ne tudja elkerülni. Magyarország pl. malomipari világhatalom volt a múltszázad elejèn . Úgy volt vele a politikai döntèshozó osztály, hogy egy városnak van esèlye hogy világváros legyen , amelyik Bècs mèltó ellenpólusa lehet, az pedig Budapest , így legyen centrális a vasúthálózat , ami jól is jött Trianon után , amikor Budapest relatív szerepe mègnagyobb lett , a milleniumi èpítkezèsek is ott zajlottak, 1896- rá, a egy pazar világváros lett Budapest. Akkor volt az aranykor èpítèszetileg, Hollywood ma is ezt csodálja , mert korhű filmet forgatni csak itt lehet ...Úgy tudott ilyen csodavárossá èpülni Budapest, hogy arányaiban is több fejlesztèshez jutott, mint a vidèk
A Budapest vs vidèk ellentèt már akkor is fennállt , vagy ha úgy tetszik dichotómia
Budapest egy bohèm, dekadens, egyre inkább jómódú világvárossá vált, ahol terjedtek a haladó nèzetek , a " bűnök " miközben a Tiszazugban elkèpesztő mèlyszegènysèg, a cselèdvilág uralkodott , nem is csoda , hogy az ottani asszonyok mèregkeverőkkè váltak , megunván a feudális viszonyokat..
De, voltak omránsági egykèzők, stb..A nèpi írók mind leírják , hogy soha nem lètezett az idilli vidèki világ..
A földreform mindig alap társadalmi kèrdès volt , meg a megoldatlan szegènysèg
Ezzel párhuzamosan Budapesten a nèmet ès zsidó polgárság már kiválóan èlt a kereskedelemből , a pènzügyi tevèkenysègből, a polgári szakmákból , többet tanultak ès ügyesebbek voltak , mint a magyar kisnemesi rèteg sarjai , ebből indultak ki kèsőbb a kirekesztő törvènyek...

_Neville 2022.04.21. 21:57:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: és még magyar görögkatolikusok is vannak Kárpátalján.

Gery87 2022.04.21. 22:13:45

@cvsvrs:

100 év lett6 volna rá hogy legyen vasút új vonalon ezek között, de nem lett.

Boldeone2 2022.04.21. 22:56:23

@Gery87: nyilván nem vèletlenül nem èpült meg anno, vagy eddig a dèli autópálya sem . Debrecenből Szegeden keresztül Pècsen át Nagykanizsáig kb 450 km vagy inkább több ...azt szorozzuk ki 3 milliárd \km - el a "világon nincs" ennyi pènz...meg közgazdaságilag nem èrtelmezhető
Aki Debrecenből az Adria felè megy majdnem ugyanolyan jól jár, ha Budapest felè megy a már lètező autópályákon ...
30 utazó emberből mondjuk 27 Budapestre megy Debrecenből, 2 Szegedre , 1 Pècsre vagy mèg ennèl is nagyobb a budapesti rèszarány...
A Budapest- Belgrádbvasút is egy közgazdasági abszurd , de nem is azért èpül...

2022.04.22. 08:00:58

@Boldeone2:
pénz hogyne lenne. pénz annyi van, amennyit a magyar állam és a magyaországi kereskedelmi bankok kibocsátanak. a pénz korlátlanul rendelkezésre áll. a kérdés, hogy a beruházás megtérül-e. és ez mindenféle közgazdasági számítgatás ellenére is elsősorban hit kérdése.

2022.04.22. 08:03:53

@Gery87:
ebből a száz évből mennyit uralkodtak a többségi magyarok. és mennyi a kisebbségek. a nácinémetek, a zsidókommunisták kettős uralmát elsődlegesen a cigánykodással lehet szétverni.

2022.04.22. 08:36:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez a kérdés, hogy az ukrán a ruszin és a magyar görög katolikus egyház hogyan viszonyul egymáshoz.

- három különálló vallásfelekezet
- ukrán görög katolikus egyháznak (amelyik lényegesen nagyobb) alárendelődnek a ruszinok és abban lesz
- a magyar görög katolikus egyházhoz társulnak (amelyik számarányában hasonló) és létrejönne a magyar-ruszin görög katolikus egyház a tiszai cigányokkal (a munkácsi mellett a kassai, az eperjesi, a miskolci és nyíregyházi egyházmegyékkel, debreceni metropóliával.

utóbbi esetben elszakadnának kijevtől. ezt szentesítenie kellene a pápának. mert a görög katolikusok bizánci rítussal ugyan, de elismerik a pápaság primátusát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.22. 09:04:54

@cvsvrs:

Nem. A kérdésem: a kárpátaljai magyar görögkatik hová tartoznak?

2022.04.22. 09:36:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
van a munkácsi görög katolikus egyházmegye.
en.wikipedia.org/wiki/Greek_Catholic_Eparchy_of_Mukachevo

és az ide is tartozik/tartozhat
en.wikipedia.org/wiki/Ruthenian_Greek_Catholic_Church
és ide is.
en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Greek_Catholic_Church
attól függően, hogy a ruszinok ukránoknak vallják magukat, vagy sem.

és elvben lehet még egy magyar-ruszin görög katolikus egyház.
en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_Greek_Catholic_Church

ez nincs eldöntve.

2022.04.22. 09:44:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a debreceni metropólia azt mondja, hogy a ruszinok társuljanak be magyar görög katolikus egyházba. nem kell alárendelődniük, mert túl sok magyar görög katolikus nincs. hanem a görög katolikus ruszinok a magyarokkal álljanak keresztségben. debrecenben ezért építenek magyar-ruszin közösségi házat, ezért adnak ki magyar-ruszin imádságos könyvet. a debreceni polgármester is görög katolikus úgy egyébként.

ez a ruszinok döntése. tartozhatnak kijev alá. vagy állhatnak a magyarok mellé. lehetnek teljesen önállóak.

Tapi2021 2022.04.22. 12:06:38

@Boldeone2: "Vannak pozitív folyamatok, hiszen a normasèrtőt, - ahogy látjuk - kegyetlenül , majdnem teljes összefogással megbüntetik, nagyon helyesen... "

Mivel a "normasértőket" igen csak szelektíven és kettős mérce alapján büntetik meg "kollektívan", ezért igen csak kilóg a lóláb!!!

Hogy ez is csak hatalmi játék/harc, semmi más. Egyik nagyhatalom és hűbéresei megpróbálják kicsinálni a másik nagyhatalmat.
Ez semmi másról nem szól. Nincs semmi erkölcsi vonatkozása, az csak a púder.
Kőkemény érdek és hatalmi kérdés.

A népeket meg etetik moralizálással és ráveszik, hogy éljenek inkább háborús körülmények között. Mert az a jó..., a kinek is?

Pedig csak le kéne ülni végre tárgyalni, és megegyezni!
De nem, inkább egyre nagyobb háború, egyre nagyobb katasztrófa legyen.

Németország megint meghirdette a totális háborút! "A háború CSAK UKRÁN GYŐZELEMMEL ÉRHET VÉGET"! Mondta a külügyminiszterük.

Hogyan is? Totális Oroszország elleni háborúval. Különben hogy győzne az egér az elefánt ellen?

Ezek a beteg elmék beviszik a világunkat a romlásba, és mi csak nézzük. :-(

Serény Vélemény 2022.04.22. 12:13:57

@Tapi2021: Ja, persze. Az észlények elfelejtették, hogy a ruszkiknak van atombombájuk is. Ha az ukránok tényleg győznének, akkor elégé felforrósodna náluk a helyzet! Egy részük sajna annyira, hogy plazmává válna...

Tapi2021 2022.04.22. 14:38:39

@Serény Vélemény: De komolyan: felelős német külügyminiszter mondhat ilyet? Abban a pozícióban?

Végig gondolták, mivel járna, hogyan győzhetne Ukrajna Oroszország fölött? Még úgy is, hogy már az egész nyugati szövetségi rendszer proxy háborúja zajlik ott, lassan több nyugati/NATO fegyverrel, mint amennyi egy tucat NATO tagországnak összesen van.

MIÉRT NEM TÁRGYALNAK??? :-(

És nem az ukránok egyedül, hanem minden érintett: Oroszország, Ukrajna, USA, EU... Mert csak úgy lehet gyorsan lezárni.
Nem még több fegyverrel. Úgy csak még több HALOTTAT és szétlőtt várost lehet csinálni!!!

GyMasa 2022.04.22. 14:45:07

@Serény Vélemény:
Mondjuk épp tegnapi hír, hogy az oroszok 42 falut foglaltak el.
És, nem orosz propagandahír, hanem az Ukránok ismerték el!
444.hu/2022/04/21/42-falut-foglaltak-el-az-oroszok-csutortokon-donyeckben
Az meg külön bájos, hogy meg is említik, hogy már 1000 települést "visszafoglaltak".
Igaz, azoknak csak egy kis részét harcok árán, szerintem a nagyja magától szabadult fel, amikor egy hónapja az oroszok visszavonultak.
Az indexen még hozzátették, hogy az oroszok "Az ellenség Rubizsne térségében próbál előrenyomulni."
Mondjuk, szerintem ez a tempó azért nem a "próbál" szót érdemli...

GyMasa 2022.04.22. 14:49:10

@Tapi2021:
"MIÉRT NEM TÁRGYALNAK??? :-( "
Mert senkinek nem érdeke a tárgyalás...
(illetve, akinek érdeke lenne, (az Ukránok), azok meg nincsenek abban ahelyzetben, hogy tárgyaljanak, mert az ottani főnök teljességgel elhiszi, hogy győzni fognak a háborúban... És, én őszintén remélem, hogy maga is elhiszi, és nem egy hazaáruló, aki nem sajnálja bedarálni a teljes népét az USA hitvány érdekei miatt...)

Tapi2021 2022.04.22. 17:41:34

@GyMasa: Alighanem így van. :-(

Gery87 2022.04.22. 21:31:22

@Tapi2021:

A nyugatnak kellenek az ukrán termőföldek....annyi pénzt és hitelt tolnak oda hogy 100 évre megveszik egész Ukrajnát, minél tovább tart a dolog, annál jobban a zsebükben lesznek!
Semmi nincs ingyen....ezt sose mondják de ez a sok "segítség" meg fegyver nem baráti pacsira van, fizetni kell érte, pl termőföldben, gázban, szénben...

GyMasa 2022.04.23. 01:34:24

@Gery87:
Az a baj, hogy az egész nem innen indult...
Az USA-nak kellett egy gyenge oroszország és egy gyenge EU (bát az utóbbi csak egy "nice to have" cél volt...

Serény Vélemény 2022.04.23. 08:10:03

@Gery87: …meg olcsó , friss húsban a ny-európai bordélyokba.

Gery87 2022.04.23. 13:08:54

@GyMasa:

Azt hoznak ki a helyzetből amit lehet.
Ha Ukrajna gond nélkül "liberalizálódott" volna (EU? NATO), akkor is ez lenne, csak most még kiszolgáltatottabbak lesznek.
Még egy oroszbáb Lukasenka szerű alakkal is jobban jártak volna.

GyMasa 2022.04.25. 10:14:44

@Gery87:
Igen!
Épp ma olvasom az indexen, hogy 2000 körül az Ukrán, meg a Lengyel GDP kb egyenlő volt, mára az ukránok ezt negyedelték...
Az ottani GDP az a fele a bulgárnak...
És, hogy fogalmzuk sincs, hány ember lépett le már nyugatra...
Szóval, balhé lett volna enélkül a háború nélkül is...
És, akkor egyből jobban érthető is, hogy miért olyan népszerűek a náci magánhadseregek...

Alfőmérnök 2022.04.26. 22:25:19

@MEDVE1978: LoL
Ady is "forradalmár költő" volt, szánalmas, szánni való élete volt, alkoholizmus, ócska ribancok (még verték is őt), szabadkőműves férgek, stb.
Tudott élni, hogyne. :)))

Serény Vélemény 2022.04.27. 10:48:19

@Alfőmérnök: De legalább hat ujjal született. Igazi sámánfiókaként :)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása