magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Besúgó

Elkezdtem nézni az A besúgó című magyar sorozatot.

Tulajdonképpen hiteles teljesen. S nagyon jól be van mutatva a 80-as évek világa.

Valójában az egyetlen nem valósághű eleme a korabeli KISZ bemutatása. A sorozat szerint a KISZ mintha rendszerhű fiatalok szervezete lett volna. Bevallom, én nagyon kevés kommunista hitű KISZ-essel találkoztam akkoriban. A valóságban a KISZ-nek nem is volt igazi ideológiai töltete, az egész a bulizásról szólt, s a komolyan rendszerhű embereket a KISZ-esek zöme egyszerűen kiröhögte.

Címkék: közélet
16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4917829551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2022.05.12. 13:01:47

"Tulajdonképpen hiteles teljesen"

Amennyit láttam belőle, - minimális hibától eltekintve - szerintem is.
A késő kádár-kor életérzését tök jól adja, az biztos.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.05.12. 14:35:56

Talán annyiban más volt az életérzés, hogy a felnőttek körében inkább fásultság volt. '80 után már látszott, hogy össze fog omlani a szovjet rendszer, a nyugat egyre nagyobb technológiai fölénybe került. A kérdés már csak a mikor volt. 15-20 évre becsülték a rendszer túlélését, ami helyes volt, hiszen Gorbacsov bénázását nem lehetett előre tervezni.

Serény Vélemény 2022.05.12. 14:52:55

@megamovieboy: Hát, ...akkoriban már kezdtek készülni a hatalom átmentésére. A mezei ember pedig próbálta a saját életét optimalizálni, és legalább annyira homályban volt tartva a világ (és Mo.) tényleges állapotával kapcsolatban, mint ahogy ma a világ nagy része homályban van tartva a tényleges sorskérdésekkel kapcsolatban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.05.12. 16:13:14

@Serény Vélemény: Meg voltak a módszerek a tájékozódásra. Akkor már lehetet nyugatra menni, jöttek a hírek. Meg elég volt Aczél Endre vörös fejét nézni miközben teli gatyával bizonygatta a tévében, hogy a csillagháborús terv egy amerikai kamu. A COCOM lista közismert volt, látszott a lemaradás, elég volt a nyugati autókra ránézni. A trend nyilvánvaló volt és az néha többet számít, mint a részletek ismerete.
Most is látszik a világból, mi folyik itt Európában, nincsenek kétségek a nem nyugati világban, hogy ki itt a valódi bűnös.

2022.05.12. 16:57:53

@megamovieboy:
a ruszki reptér melletti a húsboltban (ahová a tisztek feleségei vásárolni jártak), a talponállóban (ahová a férfjek inni) lehetet tudni, hogy kimennek az oroszok. 87 végén is lehetett hallani. 88 nyarán a fürdőkocsmában az oroszok sírtak, hogy szibériába viszik őket. mert a csapatkivonást eldöntötték. csak azt nem, hogy hová mennek. nem volt lakás és laktanya a szovjetunióban. onnantól a kivonulás nem politikai, hanem logisztikai kérdés volt. és úgy kezdtek el alakulni a pártok.

Gógita 2022.05.12. 18:58:26

A 90 -es években meg már mindenki táncolt! :-)

www.youtube.com/watch?v=WfDdGWfVu0E

Gógita 2022.05.12. 19:04:41

@cvsvrs: Igen, kemény volt innen a közép-nyugatról hazamenni a semmire.

2022.05.12. 21:17:24

@Gógita:
a 90-es években magyarországon is megjelent a nyugatosnak mondott suttyóság. majka. aki a legfőbb főzenész, "szakszervezeti" kijáró ember a külügyminiszternél. előadóművész, aki semmilyen hangszeren nem játszik. nem tud éneklni autotune nélkül. reppelni sem tud autoune nélkül. ő majka. a rendszerváltás egy kulturális lejtmenet. nem majka a legalja, hanem a csúcsa annak a mocsoknak, amit a kereskedelmi kanálisok hoztak.

a rendszerváltás előtt rózsa gyurival kapcsoltam-ot játszott az ország. műveltségi vetélkedőt. azt mondták, hogy arra nincs igény. a 80-as években miért volt rá igény? azért, mert akkor egy fokkal kulturáltabb volt a társadalom. aztán lehet mondani, hogy egy csatornával könnyű. mégis, akkor volt közművelődés össztársadalmi szinten és most meg nincs.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.13. 09:34:27

@cvsvrs: pedig ugye a Legyen Ön is milliomos tartja talán mindmáig a futási rekordot, tehát az igény meglenne, de sajna a legalább olyan hosszú Barátok köztre is.

Serény Vélemény 2022.05.13. 11:27:46

@cvsvrs: @Deak Tamas: Szerintem nem véletlenül, hanem határozott céllal züllesztették a magyar társadalmat a szocializmus bukása után a sajtó és a tv privatizációja által. Egy erkölcsi értékekkel és ellenálló képességgel nem rendelkező országon sokkal könnyebb uralkodni.

Serény Vélemény 2022.05.13. 12:04:16

Tádám:

index.hu/kultur/2022/05/13/fabri-gyorgy-interju-a-besugo/

Ez a tipikus magyar értelmiségi nagyonmélység.

HÁt nem tök mindegy az egész?

Serény Vélemény 2022.05.13. 12:14:35

Ja és még valami: van a magyar politikában-újságírásban egy, azaz egy ember, aki tényleg besúgó volt egyetemistaként, és ezt a tényt nyilvánosságra is hozta. Ha az index lenne vér a pucájában és nem selejtes sajtótermék lenne, akkor egyszerűen őt kérdezné meg, hogy szerinte...?

index.hu/belfold/morvaypeter0/

Tapi2021 2022.05.13. 12:27:06

@Serény Vélemény: Nem tudom. Én egyre csak fejlődöm, okosodom azóta is. :-)

Nem az a gond, ha a választék bővül, és IS-IS, hanem, ha VAGY-VAGY.

Azonban az tény, hogy a bulvárra van nagyobb igény. És lehet ostorozni a ker. médiumokat, de milyen alapon, mikor ők ebből élnek? Eladnak. Műsort.
És, ha a banánt jobban viszik, mint az avokádót, akkor a banánt tolják. Ők bevételért működnek.

És ne gondoljuk, hogy bárhol és bármikor máshol nem éppen ez volt. A széles tömeg nem operákra éhes, meg felolvasó estekre.
Hanem a ponyvára, bulvárra. Mindig így volt. És ez talán nem is baj. A társadalom mindig is differenciált volt.
Ez nem hiba, állapot.

Billy Hill 2022.05.13. 21:55:35

@Tapi2021: "Azonban az tény, hogy a bulvárra van nagyobb igény. És lehet ostorozni a ker. médiumokat, de milyen alapon, mikor ők ebből élnek? Eladnak. Műsort.
És, ha a banánt jobban viszik, mint az avokádót, akkor a banánt tolják. Ők bevételért működnek."

Részben igen, de ha holnaptól minden alapcsomagos kereskedelmi tévében hirtelen értelmes műsorok mennének, akkor azokat is nézné a jónép, mert nem lenne más. Szóval szerintem részben ez egy kínálati oldal által meghatározot helyzet...

Pl. sokaknál megy este hat és nyolc között a tévé "háttérzaj" jelleggel, namost ha ez idő alatt mondjuk Attenborough természetfilmek mennének az Anyátok közt és társai helyett, akkor azokat hagyná szólni az átlagember, és közben akár még tanulna is valamit. Vagy csak túl optimista vagyok. :-) De sokaknál csak azért megy a készülék, hogy legyen valami...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.16. 08:57:05

@Serény Vélemény: persze, ez így van. Ezért lett Csurka a gyűlölendő állat, aki ezt ki is mondta.
Ő amúgy ott szúrta el, hogy nem tudott moduláltan beszélni. Gyurcsányi csak ez tudja, és már ez elég a játszótéren maradáshoz mostmár húsz éve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.16. 09:21:09

@Deak Tamas:

Csurka író volt, beszélni nem tudott. Egyik fő baja ez volt. Írt kiváló cikkeket, de beszédben nagyon rosszul állt.

Egyébként én pont ez atípus vagyok. Csak én nem próbáltam politikus lenni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása