magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A nomádokat mindig legyőzik

Van egy film - nem is rossz, csak erősen elfogult - az obi-ugorok elleni szovjet repressziókról.

Mégcsak nem is hazudik a film, mert az elmondottak tényleg megtörténtek. Csak éppen az egész kontextus hamis.

Az alaphelyzet: adott egy 0,5-1,5 millió km2 közti területű régió (attól függ hol húzzuk meg a határait: ha csak a szigorúan obi-ugor törzsterületet, akkor "csak" 0,5 millió km2). Ez 5-15 magyarszágnyi terület.

Saját államuk sose volt, az első államalakulat mongol vazallus állam volt, majd a mongol uralom lassú visszaszorítása során a terület orosz lett a XV-XVI. sz. között.

A terület meghódítása ugyanúgy ment, ahogy később az USA terjeszkedése az eredeti keleti 13 államtól egészen a Csendes-óceánig. Itt az irány nyugati-keleti volt, s kevésbé brutális, mint Amerikában: az orosz hódítók nem űzték el az embereket, nem létesítettek rezervátumokat, elegendő volt az orosz hatalom elismerése és a rendszeres adófizetés, cserében egyenrangú orosz alattvaló lett mindenki.

Orosz betelepülés alig volt, ez csak a szovjet korban indult be, az ok: a terület alkalmasnak tűnt büntetőtáborok létrehozására, szóval pár százezer elítélt le lett telepítve ide. Ez előtt a terület lakossága a 100 ezret se érte el, azaz a népsűrűség 1 fő/km2 alatt volt, ekkor még a lakosság 20 %-a őslakos obi-ugor volt.

Az igazi népességrobbanás oka a terület hirtelen lett gazdagsága. Itt lett feltárva a szovjet olajkincs legnagyobb lelőhelye a XX. sz. 70-es éveiben. Ma is Oroszország olajának több mint fele innen származik. De a földgáz jelentős aránya is innen van. Az olajipar hatalmas fejlődést hozott, ma Oroszország 85 régiójából ez a 2. leggazdagabb régió. Ennek hatására hatalmas migráció indult be, ma már az összlakosság 1,5 millió fő, de ebből az őslakos már csak 2 %.

A sors, mint az indiánoké az USA-ban, csak itt kicsit enyhébb módon, s több maradt mag a bennszülöttekből. Lehet persze ezt tragédiaként nézni, de figyelembe kell venni: ez a bennszülöttek és fejlettebb népek örök harca, nomádok és letelepedettek küzdelme, ősrégi sztori, s mindig a fejlettebbek nyernek. A kérdés nem az, hogy vesztenek-e az őslakosok, mert mindig vesztenek, a kérdés csak az, ki bánik kegyesebben a vesztesekkel. Eleve bűn-e meghódítani egy államtalan népet, meg más nép területét elfoglalni? Ha igen, akkor az egész világ bűnös. Azaz ez értelmetlen állítás. Az oroszok nem tettek rosszabbat, mint minden más terjeszkedő nép, sőt az oroszok által leigázottak sorsa jobb ma, mint a hasonló eseteké máshol.

Hatalmas csúsztatás az egészet úgy felfogni, mint valamiféle kivételes szovjet komcsi gaztettet.

a terület a szovjet kor után visszakapta eredeti nevét: Jugria - ez Jugria legnagyobb városában, Szurgutban az Ob folyón átívelő híd

manysi nyelv - a magyarok elsősorban a számokon szoktak meglepődni

 

Címkék: közélet
73 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5617831581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sync 2022.05.16. 09:11:20

Mi ez 100 ezer ahhoz képest, hogy a finnu-ugor nyelvcsalád vesztett 15 milliót az utóbbi években.

2022.05.16. 09:46:07

a manysik a magyarok nyelvrokonai. persze az összes nyelvnek az összes másik nyelv a rokona tekintettel arra, hogy a nyelvek rokoníthatóak. a számolás hasonló: kitig (2), hurum (3), at (5), hot (6), sat (7 ~ az hét) nyollo (8), husz (20).

abszurd azt állítani, hogy a honfoglaló magyarok ősei egy az egyben átvették az ős obi ugort. inkább az tűnik valószínűnek, hogy a manysik vették át a számolást, egyes lótartással kapcsolatos szavakat, stb. és persze a steppei lovas nomádok is átvehettek ősfinnugor szavakat. illetve éppenséggel lehettett valamilyen közös ősi szókincsük. de hogy a magyar nyelv ős obi ugor eredetű lenne az nagyon erősen kérdőjeles. az meg, hogy a magyar a finnugoron kívül ne lenne más nyelvekkel rokon, vagy rokonítható nyelvekkel nevetséges.

2022.05.16. 09:56:21

@sync:
a "népfőiskola" elmélete az, hogy a magyarnak rokona a finn is, a török is. rokona a latin és a görög a szláv is, és az angolszász is. miért? mert a nyelvek rokoníthatók. vannak vélt, vagy vélelmezett hasonlóságok a szókincsben.

például päl morvin nyelven azt jelenti sövénykaró. sokan ki nem találnák, hogy melyik magyar szóval rokonítható. a fél szóval. mert mi lehet még a sövénykaró? ajtófélfa! és a ház finnül kota. ez "bizonyíték" arra, hogy létezett egy közös őshaza. a fazék finnül pata. fa: pu. felhő: pilvi. "rendszeres" hangmegfelés. p-f hangváltás. na most ha erre azt mondják, hogy ez egy rokonság elmélet, akkor arra lehet mondani, hogy oké.

csakhogy az mta szerint a magyar nyelv finnugor eredetű. és nem rokona a türk. mert az nem rokonítható. csak a finn. a "népfőiskola" azt mondja, hogy a türk is, a finn is.

2022.05.16. 10:06:36

hogy mondják angolul azt, hogy fizet. pay. és az, hogy fest. paint. p-f hangváltás ez kérem szépen. "rendszeres" hangmegfelelés. ugye nem. mert a magyar az nem egy p helyett f-ezős angol. ahogyan nem egy p helyett f-ezős finn. a hangmegfelelés esetleges.

amire az mta azt mondja, hogy ehhez hozzá kell képzelni 3-5 ezer év nyelvfejlődését. közben átalakult a nyelv. ha erre azt mondják, hogy ez rokonságelmélet, akkor arra mondható az, hogy na jó. találsz valami hasonlóságot. bármely két nyelv között található.

mert mindbő a szent lélek soul.

sync 2022.05.16. 10:07:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Miért lennénk a Türk Tanácsban, mint nyelvrokonság miatt?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.16. 10:09:50

@sync:

Az vérrokonság, nem nyelvrokonság. Sziompla tény: a magyar anyagi kultúra sokkal inkább türk, mint finnugor.

Eleve nem tisztázott hol a finnugor és a türk határa.

tűz fal 2022.05.16. 10:36:58

Ez immáron nem számít, mert a hős ukrán nép világraszóló győzelmet aratott az Eurovíziós Dalfesztiválon és ezzel értük is bosszút állt. A következő diadal a Csendes-óceánnál lesz, ahol kitűzik az ukrán zászlót és véget érnek a csaták.

2022.05.16. 10:40:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a határ valahol az eurázsiai steppén van. a legikább elfogadott elmélet szerint a indo (hindu) európai nyelvcsalád is onnan ered. mégis hogy lehet ez három egymástól teljesen elkülönülő eredetű nyelvcsalád.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.16. 11:07:16

@cvsvrs:

A mostani fősodrú elmálet szerint az IE-őshaza a mai Kelet-Ukrajna és DNY-Oroszország. Onnan mentek szét India felé és az Atlanti-óceánig, mindent kiszortíva. Az eredeti nyelvek csak Dél-Indiában (dravida), a Kaukázusban (észak- és dél-kaukázusi) és a Pirreneusokban (baszk) maradtak meg ebben a térségben.

A finnugor és a türk északra és keletre volt, oda nem migráltak az IE-ősök.

2022.05.16. 12:13:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
kr.e. 3000
indo-european.eu/wp-content/uploads/2019/12/9-chalcolithic-early-languages.jpg
kr.e. 2500
indo-european.eu/wp-content/uploads/2019/12/11-chalcolithic-late-languages.jpg
kr.e. 2000
indo-european.eu/wp-content/uploads/2019/12/12-bronze-age-early-languages.jpg
kr.e. 1500
indo-european.eu/wp-content/uploads/2019/12/13-bronze-age-middle-languages.jpg
ezeket a térképeket úgy rajzolják, hogy első körben az archeogenetika (a tárgyi emlékek - arechológia és az élettani nyomok - genetika) alapán megrajzolják, hogy hol húzódtak a kulturális határok a prehisztorikus időkben. és ezek után a megtippelik, hogy ezek a csoportok vajon mely nyelveknek az őseit beszélhették.

és ez azt mutatja, hogy a kárpát-medence és az eurázsiai steppe (ahonnan a hagyomány eredezteti a hunokat és a magyarokat) a prehisztorikus időkben mindvégig indoeurópai befolyás alatt állt.

2022.05.16. 12:31:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
kr.e. 1000 körül a kárpát-medence még mindig vegyes képet mutat.
indo-european.eu/wp-content/uploads/2021/05/14-bronze-age-late.jpg
kr.e. 500 körül a szkíták vándorlásaik során a legkülönfélébb nyelvterületekkel érintkeznek.
indo-european.eu/wp-content/uploads/2021/05/15-iron-age-early.jpg
krisztus korában még inkább szétvándorolnak.
indo-european.eu/wp-content/uploads/2021/05/16-iron-age-late.jpg

kr.u. 500 körüli térkép. megjelenik a török kaganátus.
indo-european.eu/wp-content/uploads/2021/03/17-antiquity.jpg
létrejön a hun birodalom. és felbomlása után a steppéről ennek a multientikumú szkíta-szarmata közösségnek az utolsó leszármazottai bevonulnak a kárpát-medencébe. ez a honfoglalás. és ezzel viszonylag egységessé válik a kultúra. és így jön létre magyarország.

2022.05.16. 12:52:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez a jelenleg még hivatalos elmélet. így vándortak a magyarok a finnugor őshazából a kárpát-medencébe.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Hungarian-language.jpg
ezt nyelvészek rajzolták. ezt az archeogetika valószínűtlennek tartja. a finneknél ez nem probléma, mert azt mondják, hogy oké, kicsit át kell rajzolni a téképet, a régészeti feltárások alapján. és az indouerópai nyelvekkel is közelebbi a rokonság, mint gondolták. legalább kulturálisan közelebb kerülnek a svédekhez. szóval ez a finneknél nem probléma.

az mta azt mondja, hogy a honfoglalók ősei nem a finnugor őshazából vándoroltak ki, hanem valamikor amikor az obi-ugor alapnyelv felbomott azt átvették. csak aztán az elirániasodott, eltörökösödött, elszlávosodott, ellatinosodott, elnémetesedett egy kicsit. a magyar nyelv eredetében ősi finn. annak az obi-ugor nyelvjárásból fejlődött ki.

a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. és rokona a finn is, a török is, és az egy nyitott kérdés, hogy ezek a nyelvek hogyan hatottek, vagy hathattak egymásra. ez a reformkori nyelvelmélet. az mta 1.0. czuczor-fogarasi. ide kell majd visszatérni.

és a finnugor eredet elméletből rokonságelméletetet csinálni. mondván, hogy bocsika, lehet a török-türk is rokon. meg még a pártus, meg mindenféle, a sumér is, amire azt mondták, hogy nem lehet. ez újra nyitott kérdés. további vizsgálat tárgya.

Gery87 2022.05.16. 15:12:04

"A kérdés nem az, hogy vesztenek-e az őslakosok, mert mindig vesztenek, a kérdés csak az, ki bánik kegyesebben a vesztesekkel. Eleve bűn-e meghódítani egy államtalan népet, meg más nép területét elfoglalni? Ha igen, akkor az egész világ bűnös. Azaz ez értelmetlen állítás. Az oroszok nem tettek rosszabbat, mint minden más terjeszkedő nép, sőt az oroszok által leigázottak sorsa jobb ma, mint a hasonló eseteké máshol."

Ennyi a lényeg! A történelem erről szól, államok, népek, jönnek mennek.

Aki ezt szentimentális gyerekességből nem veszi észre vagy mert kényelmes, vagy mert hülye, azzal persze nem érdemes vitatkozni.
gyerekkoromban sem éreztem semmi szimpátiát pl az indiánokkal szemben sem. Teljesen egyértelmű volt, sátorban lakni és bölényre vadászni nem egy előremutató dolog, ebből csak veszteni lehet ha jön egy fejlettebb civilizáció..

Egyébként én még "kegyesebb lennék" ezekkel a népekkel:
Semmi tudást, orvoslást nem adtam volna át, nem térítettem volna, nem tanítom őket, nem adok át semmit a civilizációmból...lehet bohóckodni a bozótban ha tetszik.
De ami kell a földből, elveszem és letelepítem a saját népemet én is...el fogunk férni:)

@sync:

Nem lettek, amit Kásler meg a többi turulsérült mond azt hagyjuk figyelmen kívül.

Gery87 2022.05.16. 15:14:23

@sync:

Mert van nomád örökségünk, ennyi az egész.
PL a kazahok ilyen téren valóban "rokonok" ami az ősmagyarok életmódját illeti, de semmi egyéb.

Gógita 2022.05.16. 18:38:18

Annyi bizonyos, hogy a Hun Birodalom eléggé lefedte ezeket a területeket és népeket.
Mi meg ugye Hun-gary, Hun-garia vagyunk. :-)
A legtöbb nép így tudja. Miért? Ki tudja?

Hiszen hivatalosan gyökértelen söpredék vagyunk csak. A nyelvünket is másoktól vettük át. Másképp nem is lehet.

Gógita 2022.05.16. 18:52:15

@Gery87: Ne feledjük, hogy ami Amerikában, Afrikában, Ázsiában... történt, az már előbb mind megtörtént itt Európában!
Az aktuális erősebbek itt is - és előbb itt - gyarmatosították és irtották (ki is!) a fejletlenebb népeket.

Tehát, ami az indiánokkal, négerekkel ... megtörtént, az mind megtörtént korábban az európai népekkel. Ha siratjuk az indiánokat, akkor lehet az avarokat, gepidákat meg pár száz más, itt élt és eltüntetett népet is siratni.

Gery87 2022.05.16. 19:20:35

Látom megjöttek az önjelölt nyelvészek akik mindenféle blogok alapján megfejtik "a nyelvünk valós eredetét" merthogy a "hivatalosság" úgymond hazudik és kész...és persze mindig annak hiszünk aki szebbeket mond..ugye.

Gery87 2022.05.16. 19:21:20

@Gógita:

Nem kell senkit siratni. Aki eltűnik, annak oka van.

Boldeone2 2022.05.16. 19:32:07

A kèrdès az, hogy mennyire számítanak az etnikai " gyökerek "
Legyen egy èvszázad mondjuk kicsivel több mint 3 generáció , egy embernek kèt szülője van, nègy nagyszülő , nyolc dèdszülő
vagyis ha csak pár száz èvet megyünk vissza , már elkèpesztő számú ős van. 2 a sokadik hatványon ...Nekem kb 240 èvig van visszavezetve, de már szinte kezelhetetlen az ősök száma.
Keverèkek " vagyunk itt szinte mindnyájan , a Kárpát - medencèben ..

Boldeone2 2022.05.16. 19:37:42

Tehát, az 18. század vègen kb 500 ősünk lehetett....Akkor , amikor betelepedtek a nèmetek, a szlovákok , szerbek, románok nagy számban ..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.16. 19:42:09

@Boldeone2:

Szinte minden nép keverék, még a keveredést tiltó népek is, lásd zsidók.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.16. 19:43:29

@Gery87:

Ez olyan téma, hogy mindenkit érdekel. Szóval sok a dilettáns.

2022.05.16. 20:17:54

@Gery87:
a nyelv eredete vallási kérdés.

ha most a svéd elnök azt mondja, hogy a vikingek és a ruszok testvérnép. mert Odin volt a közös egy Isten. és ezért mondják az oroszok az egyre azt, hogy Ogyin. lehet mondani, hogy ez baromság. ez a politika.

a magyar egy az akadémia szerint ismeretlen eredetű. finnül üksi. zürjénül öti. manysiul akva.
és az akadémikus nyelvészet megfejti, hogy ezek régen mind azt mondták: *ükti.
*ükti -> üksi
*ükti -> oti
*ükti -> akva
így átalakultak át 5 ezer év alatt. így fejtik meg. csak ebből sehogy se jön ki az egy. de az tuti, hogy a magyar finnugor, az egy ismeretlen eredetű.

ez ugyebár hit. az is, hogy régen az mondták az ősfinnek, hogy ükti. már eleve az, hogy minden finnek ősei egy nyelvet beszéltek 5 ezer éve egy őshazában. ez is ugye egy hitvilág.

2022.05.16. 20:34:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a nyelv eredete vallási kérdés. különféle képzelgések, hitvilágok versengenek.

az egy angolul one. óangolul an, won. persze, mert az egy a róvásban egy vonás, és ezzel még azt akarták kifejezni az anglik, hogy valami van. ez a vonás, vanás az angol egy jelentése. magyarul olvasval legalább is. lehet mondani, hogy ez egy orbitális faszság. mert az angolnak semmi de semmi köze a magyarhoz. a helyzet az, hogy nem tudjuk.

a népfőiskolán megfejtik, hogy a magyar egy valójában az égi igével függ össze. a nap az égen egy, ami éget. így függnek össze a szavaink. és ennek rokona a latin-görög ego. az egyén.

és ez lehet? hogyne lehetne. csak korántsem biztos. de lehet. a finnugrista azt mondja, hogy lenne már bármi köze az ősi magyarnak a latinhoz és a göröghöz. miért ne lehetne annyi köze, mint a nyenyechez.

nem tudjuk, különféle hitvilágok versnyeznek.

2022.05.16. 21:00:19

tehát a bölcseletben képzelgések vannak és a természettudomány ezeket időnként megcáfolja, vagy valószínűtlennek tartja.

a finnugor őshaza is egy képzelgés. amit ha valaki néhány évtizede tagadni merészelt, akkor futóbolodnak tarották. az antropológusok azt mondták, hogy ők egyáltalán nem tartják a magy és a finn fejformákat hasonlónak, a csontokat se, majdnem a legtávolabb vannak akármilyen tipológiában. és aztán az archeogenetikusok azt mondták, hogy a finnugor őshaza ahogyan a nyelvészek elképzelték nagyon valószinűtlen.

és erre azt mondják az akadémián, hogy ettől még a finnugor nyelveredet az tuti. csak eltér a néperedettől. és lehet? lehet. csak elég valószínűlennek hangzik. és ezek után mondani kell egy másik mesét. egyszer régen, nagyon régen sűrű erdő közepében.

most majd az lesz, hogy a kereszténység sem előzmények nélküli. mert az ország észak és délkeleti felének temetőiben elég gyakori a bizánci típusú ereklyetartó.
www.sulinet.hu/oroksegtar/data/muzeumok/Csongrad_megye/Muzeumi_kotetek/pages/studia_archaeologica/images/013_bizanci_clip_image002_0003.jpg
ez esetben a honfoglalók korában is hittek valami szűzanyácskában? nagyon úgy tűnik. amire a róm.kat. egyház azt mondja, hogy ez egy baromság. a honfoglaló magyarok barbárok voltak. csak aztán megtérítették őket a szent német-rómaiak. úgy váltak civilizáttá és nyugatossá. nagyobb teret kap a kettős honfoglalás elmélet. délről is jött latinos-görögös térítők. mert ugye simán jöhettek.és akkor kitalálnak egy új mesevilágot.

Boldeone2 2022.05.16. 21:16:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha minden nèp keverèk , - ahogy el is ismerted - akkor mi értelme az egèsz nemzetállami , államnemzeti cirkusznak ? Nem lenne egyszerűbb a jelenleginèl is integráltabb EU- t kialkítani?
A legtöbb ember ősei között ott vannak , a németek ès szlávok, mèg az is lehet, hogy több van abból a vèrvonalból ,mint a ősi magyar vèrből. Bulgáriban ugyanaz lehet mint nálunk : nemzeti illúziókat kergetnek, holott egy nagyon is kevert lakosság , de a közèpkori vezető rèteg identitása számít...
Magyarországon a királyok ès a főnemesek, nagyon keveredtek európai szinten , a köznemesek őrizhettèk meg legjobban Árpád vèrvonalát, a jobbágyság pedig a már honfoglalás előtt itt èlő nèpelemek alkothatták
A városi polgárságnak megint alig volt köze a magyarsághoz, pl Buda(Pest) lakossága nèmetekből, zsidókból, cseh, szlovák , dèlszlav betelepülőkből állt össze

Boldeone2 2022.05.16. 21:26:50

@cvsvrs: Igen, itt hitvilágok versenyeznek ...
Van olyan ember , aki a fejlett , liberális finnekkel szeretnè rokonnak látni magát, van aki pedig az ázsiai rokonokkal ...
A finnugor rokonság cool volt még az államszoci rendszerben is, mert ugye a Szovjetunió, ott vannak a testvèr nèpek, az orosz is az , egy mocsári-erdei keverèk nèp , akik rokonainkkal keveredtek ...
Az ukránok ma is azt mondják , hogy ők az "igazi szlávok " az orosz csak tatár ès finnugor keverèk , beütès...
A rendszerváltáskor jött be újra a turáni elmèlet, ami visszatèrès rèszben a 20-30- as èvek gondolkodásában...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.16. 21:29:51

@Boldeone2:

Mert van identitás, s az a genetika felett áll.

Kérdésed kb. olyan, mintha azt mondanád: minek vannak családok, ha egyszer mindenki egymás távoli rokona?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.16. 21:30:21

@Boldeone2:

"'Az ukránok ma is azt mondják , hogy ők az "igazi szlávok " az orosz csak tatár ès finnugor keverèk , beütès"

S az ukránok ugyanez akeverék.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.16. 21:31:37

@Boldeone2:

BG-ban 500 éves török uralom volt, ennek ellenére nem keveredett összes a bolgár és a török identitás. Vajon miért?

2022.05.16. 21:39:45

@Boldeone2:
te kis buta, nem a fejlett tudatú liberális finn nép a rokon, hanem csak a nyelv. ez most az akadémikus elmélet.

Gery87 2022.05.16. 21:44:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Engem fárasztanak már nagyon, főleg mivel semmi az ég világon nem következik abból hogy a magyar finnugor eredetű, ez semmit nem mond az ősmagyarok kultúrájáról, életviteléről, szokásairól, vallásáról...ami egyértelműen sztyeppei nomád volt, szóval nem értem miért a nyelvbe szállnak bele mikor az nem is támadja az ősmagyar eredetet, sőt a mítoszokat sem!. Sajnos ebből is ideológiai, politikai, világnézeti kérdést csinálnak! Teljesen feleslegesen!

Gery87 2022.05.16. 21:47:20

@Boldeone2:

"A városi polgárságnak megint alig volt köze a magyarsághoz, pl Buda(Pest) lakossága nèmetekből, zsidókból, cseh, szlovák , dèlszlav betelepülőkből állt össze "

Nem a származás a lényeg hanem az identitás amit érzel!
Te is belesel abba a csapdába hogy összekevered a származást és az identitást. Ez két külön dolog.
Nekem is vannak sváb és szlovák felmenőim meg talán más is, de van hozzájuk ezen nemzetekhez bármi MA és NEKEM közöm? Semmi.
Szóval érved értelmetlen.
Persze hogy van közük a pestieknek a magyarokhoz hisz ők ma magyarok.

2022.05.16. 22:04:46

@Gery87:
a probléma nem az, hogy valaki német, vagy cigány, vagy zsidó származású. hanem az, hogy a főváros belső kerületeinek etnikai összetétele lényegesen eltér a magyar átlagtól. ott ahol kivétel nélkül az országos közintézmények sorakoznak. és erre az a válasz, hogy persze, mert a német és a zsidó származásúak alkotják a nyugatos polgári réteget, a szegény kis cigányokat pedig elnyomják a fasiszta magyarok. ezért kell diszkriminálni.

Boldeone2 2022.05.16. 22:56:11

@cvsvrs: A magyar nèp etnogenezise - bárki bármit állít - nem tisztázott
Az egyik leginkább elfogadott elmèlet szerint ie. 3000 èvvel az "ősök" együtt èlltek az Ural lábánál a finnugor őshazában , vagyis ez több mint nyelvrokonság ...Olyan elmèlet is van , amely mást mond ...

Boldeone2 2022.05.16. 23:13:21

@cvsvrs: Az kell megèrteni, hogy a mindkèt eredet egyszerre is igaz lehet , hiszen nem zárják ki egymást , csak időben egymást követtèk
3000 ezer éve közös őshaza az Ural lábánál , a finnugor nèpekkel, majd kb ie. 500 ève dèlnyugatra húzúdtak , az èghajlatváltozás ès a nèpvándorlas miatt, majd ott a türk, sztyeppei nèpekkel keveredtek . Közben megváltozott az èletmódjuk is, meg a nyelv is

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.17. 07:41:44

@cvsvrs: az elég sok nyelvet tudó Dabi István állítja, hogy minden nyelv rokon, és megfelelő számítástechnikai eszközzel be is bizonyítható lenne a dolog. Itt lakik a környékünkön, jó lenne valahogy összehaverkodni vele, ha még él, már 80 éves.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.17. 07:47:33

@Boldeone2: az 1720-as összeírás 2 millió embert talált itt, és abból kb. 900 ezer volt a magyar. A németek, szerbek, románok meg nem betelepedtek (ez olyan mint a Bauer-féle "elkerült a tengerpart") hanem a Habsburgok telepítették be őket tudatosan a magyar elem kárára, Lotharingiától kezdve Flandrián át még Spanyolországból is mindenhonnan, egyébként a vármegyék tiltakozása ellenére. Bács megye már 1697-ben ágál a szerb belepítés ellen meg hogy magyarok nem költözhetnek a területre.
Savoyai Jenő lovasszobrát is érdemes volna hátrébb helyezni a várban, a pozsareváci béke után azt írja, hogy érdekünk (a Habsburgoknak) hogy a "magyar és a rác natio közt a tensió fenntartassék", csak Mercy távoztával döbben rá a valóságra, de mivel pár évet élt csak, sokat már nem tudott változtatni a helyzeten.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.17. 07:51:32

@Gógita: nekem a finnugor elmélettel pont az a legnagyobb bajom, hogy más nyelvre (indoeurópai) igaz eszközökkel bizonygatja az igazát, az egyike ezeknek a hülyeségeknek a hangzóváltás meg a szókészlet, a kedvencem az alapszavak amelyek nem változnak című baromság. (Az alapszóelmélet maga is baromság: a románban a hallgatni latin, az olvasni szláv, a menni albán.) Az arabban szógyökök vannak például, ha ott valaki alapszavazik, kivágják az egyetemről.

2022.05.17. 08:03:59

@cvsvrs:
"a honfoglaló magyarok barbárok voltak. csak aztán megtérítették őket a szent német-rómaiak. úgy váltak civilizáttá és nyugatossá"
Van egy olyan felteves is, hogy a honfoglalo magyarsag nagy resze, de leginkabb a kazar torzsek a manichaeizmusban hittek. Egyesek ugy jutottak erre a kovetkeztetesre, hogy pl. Koppanyt ugy vegeztek ki, mint Manit, a vallas alapitojat: testet feldaraboltak es negy varos kapujara szegeztek ki. Ez a negy varos sikban egy keresztre emlekeztet: Gyor, Esztergom, Veszprem es Bihar. A manichaeizmus a gnoszticizmus egyik fajtaja, a vilag egyik legelterjedtebb vallasa volt amely a 3. és a 7. század között virágzott es a keresztenyseg legnagyobb rivalisa volt a muzulman vallas terhoditasa elott. A magyarsag egyik rokonnepenek tartott ujgurok birodalmaban evszazadokig allamvallas volt.
---
"a honfoglalók korában is hittek valami szűzanyácskában? nagyon úgy tűnik. amire a róm.kat. egyház azt mondja, hogy ez egy baromság."
A manichaeizmusban is van egy jelentos noalak, akit a keresztenyseg terhoditasa utan Maria neven is tiszteltek. Ezzel kapcsolatban egy szemelyes emlek: gyerekkoromban tobb, mint 10 evig az orszag egyik legkisebb falujaban eltem a Matra keleti reszen, ami arrol hires, hogy maig is mukodo templomat Geza fejedelem occse, Mihaly herceg epitette. A jelek szerint altemploma fejedelmi temetkezesi hely is volt. A templom építészeti sajátosságai kaukázusi építészeti hatást mutatnak, keleties díszítési mintakincse is a honfoglalás kori magyarság kaukázusi világával tart kapcsolatot. A falucska Szent Mariarol van elnevezve, a templom vedoszentje pedig a Sarlos Boldogasszony. Na de nem is ez a lenyeg, hanem az, hogy regen volt egy kis ismerteto a templomtoronyban, ami szerint a kornyek a tatarjaras soran teljesen elpusztult, kihalt. Evtizedekkel kesobb favagok talaltak ra a tempom romjai mellett egy osi aldozohelyre is. Ezt ma mar meg sem emlitik, szerintem nem is tudnak rola a szakemberek vagy titkoljak. Nem csodalkoznek, ha kiderulne, hogy eredetileg a templom nem kereszteny, hanem manichaesta volt.
---
Akhmat sila! :)
---
PS: Most jutott eszembe, hogy meg lehetne kavarni a xart, ha a kornyezo hazak egyikenek kertjeben "veletlenul" talalnanak csak a manichaesta templomok diszitesere jellemzo kovet, amit ujgur foldrol vagy iranbol csempesznenek oda. :)

Serény Vélemény 2022.05.17. 08:54:45

@Boldeone2: Az integrált eu = az antikrisztusi birodalom, más néven a római birodalom késői formája. Értem, hogy te, mint abszolút nihilista csak hülyeségekben tudsz hinni, de sajna a tény, az tény marad. Egy sok nemzetiségből, nemzetből, népből álló formációt csak birodalmi stílusban lehet kormányozni, csak úgy, hogy gyakorlatilag elnyomó diktatúra lesz, csak úgy, hogy az őshonos népeket és nemzeteket össze-vissza kell keverni, hogy gyökértelenül bolygó zsidóként tévelyegjenek, a saját őshonos kultúrájuk és vallásuk nélkül.
A gyökértelen, apjuktól, anyjuktól, erkölcsi tartásuktól, szokásaiktól, és minden emberi tulajdonságuktól, és nagyjából minden vagyonuktól - és még a nemi identitásuktól is - megfosztott emberek alkotják a nyílt társadalom eszményi emberképét.
Ezek azok, akik bibliai értelemben készek, és hajlandók, és nem csak hajlandók, hanem örömmel és minden ellenvetés nélkül fogják is imádni a fenevadat, és a hamis prófétát, és örömmel veszik fel a "fenevad bélyegét" - és ezzel a nyakukba a elkárhozás nem potenciális lehetőségét, hanem az abszolút teljes és tökéletes bizonyosságát.

Jel. 14:9. És harmadik angyal is követé azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak képét, és bélyegét felveszi vagy homlokára vagy kezére,
10. Az is iszik az Isten haragjának borából, amely elegyítetlenül töltetett az ő haragjának poharába: és kínoztatik tűzzel és kénkővel a szent angyalok előtt és a Bárány előtt;

Érdekes, hogy tcp/ip nélkül, internet nélkül ez a prófécia nem válhatott volna valóra, és ami a legdurvább: az angyal=angelosz, ami hírnök, hírvivőt jelent, vagyis egyáltalán nem kötelező egy nagy hatalommal rendelkező materiális formában megjelenő természetfeletti lénynek lennie annak, aki bejelenti, hogy a a meta x.0-hoz való csatlakozás egyben elkárhozást is jelent.

Serény Vélemény 2022.05.17. 10:34:53

@Deak Tamas:

á, a gépi fordítás nagyjából reménytelen! Nézd meg a google fordítót! gyakorlatilag magyarra képtelen normális szöveget produkálni.

2022.05.17. 10:44:15

@тельня́шка:
az eurázsiai steppén kelettől nyugatig elég nagy távolságokat bejártak. könnyen lehet, hogy valamiféle szinkretizmus uralkodott.

Boldeone2 2022.05.17. 11:11:10

@Serény Vélemény: Az integrált eu = az antikrisztusi birodalom, más néven a római birodalom késői formája. Értem, hogy te, mint abszolút nihilista csak hülyeségekben tudsz hinni, de sajna a tény, az tény marad. "

'A tènyek azok amelyeket èn állítok, te pedig saját irracionális butaságaid foglya vagy!
Nincs szó semmilyen birodalomról , hiszen vezető sincs, akik vannak, azok az államok megválasztott vezetői, miniszterelnökei: Európai Tanács, az európai emberek által megválasztott kèpviselők EP, ès az előző kettő által megválasztott Bizottság
Az EU - nál demokratikusabb integráció nem kell, nem vèletlenül tudja Orbán is vètóival blokkolni a működèst

Egy sok nemzetiségből, nemzetből, népből álló formációt csak birodalmi stílusban lehet kormányozni, csak úgy, hogy gyakorlatilag elnyomó diktatúra lesz, csak úgy, hogy az őshonos népeket és nemzeteket össze-vissza kell keverni"

- Az EU eddigi működèse azt bizonyítja, hogy semmilyen birodalmi stílusú kormányzás nincs! Orbán az eklatáns pèlda: simán működteti a koruupciós, egypárti államkapitalizmust
A nèpek ès nemzetek pedig önmaguktól " keverednek " nem EU direktívák miatt!

Boldeone2 2022.05.17. 11:20:18

@Deak Tamas: A Habsburgoknak nem volt más lehetősègük, mint betelepíteni a török dúlás után elnèptelenedő országrèszeket
Nem volt munkaerő, aki dolgozzon
A nèmet hospesek már a 13. században is jöttek ..
Ez egy törtènelmileg összefonódó sorsközössèg ...István király is törekedett a jó kapcsolatra ( Bajor Gizella , meg a nèmet lovagok akik megszilárdították a feudalizmust )

2022.05.17. 11:41:23

@Deak Tamas:
a rendszeres hangmegfelelés elméletének alkalmazása elsődlegsen nem azért problémás, mert indogermán találmány, hanem mert a magyar és a finn mássalhangzókészlet különböző. az ősi finnben nincs f. és erre azt mondják, hogy az ősi magyarban se volt f. csak p. régen a magyarok azt mondták: puu. és most azt mondják fa. mert átment a p f-be. és mondjuk a 200 szóból álló alapszókincsben van erre 5 példa. a finnben p-vel kezdődik. és a magyarban f-fel.

puu-fa
pää-fej
pelätä-félni
pilvi-felhő
puhaltaa-fúj

és van 2 szóeleji p mássalhangzó egyezés
pöly-por
punainen-piros

na most erre a népi etimológia azt mondja, hogy a magyar felhő egy szókép. felfelé szálló hőből lesz a felhő. innen a neve. és a félni ige abból ered, hogy aki a csata előtt félt az félnek számolták. és a piros a görög pír, pírosz rokona. ami pírt, pírosságát jelent. amire az mta azt mondja, hogy utóbbi véletlen hasonlóság. a népi etimológia pedig feltétlen hülyeség, hiszen ezek ősi finn szavak. csak a p átment f-be. itt a bizonyíték 200 szóból álló alapszókincsben. van 5 példa a hangváltásra (szóeleji mássalhangzó kategória egyezésre).

ezzel csak a probléma az, hogy van 16 ellenpélda a 200 szavas szókincsben.
paha-rossz
paisua-dagad
päivä-nap
paksu-vastag
palaa-égni
pestä-mos
pieni-kis
pistää-szúr
pitää-tart
pitkä-hosszú
polvi-térd
pudota-esik
puristaa-sajtol
purra-harap
pyöreä-kerek
pyyhkiä-töröl

és a másik oldalról szintén 16 ellenpélda.
farok-häntä
fehér-valkoinen
fekete-musta
fekszik-maata
feleség-vaimo
féreg-mato
férfi-mies
férj-mies, aviomies
fog-hammas
folyik-virrata
folyó-joki
fű-ruoho
fül-korva
füst-savu
fordul-kääntyä
föld-maa, multa

erre és ilyesmire azt alapozni, hogy a magyar ősi finn eredetű abszurd. azt éppenséggel lehet mondani, hogy a magyar és a finn rokonságban állnak. éljen a magyar-finn barátság.

2022.05.17. 12:30:58

erre azt mondják, hogy a legújabb kutatások szerint a manysi nyelv (a ruszkik szerint 940 anyanyelvi beszélő) észak-keleti nyelvjárásában a madár farkára azt mondják: pons. és íme egy újabb "bizonyíték" a p-f hangváltásra. ennyi erősvel a fasz punci p-f hangváltással.

mert ha erre azt mondanák, hogy ez egy vélelmezett rokonság. tehát a finnugrista előfeltételezi, hogy a magyar és a finn nyelvek, nyelvjárások rokonságban állnak, akkor az rendben van. keressen hasonlóságot. találjanak is valami játékos mondókát, ami erősíti a magyar-finn barátságot. és még az is rendben lenne, ha valakiket az európai unióból megfizetnek, hogy tanulmányozzák az észak-kelet manysi nyelvjárást. mert annak a néhány száz embernek a nyelvezete is a kulturális világörökség része. de azt állítani, hogy ez a magyar nyelv eredete: abszurditás.

a farkas óperzsául varka, szanszkritul vrka. ez ugye nagyon úgy hangzik, mint a róka és a farkas. felételezhető, hogy ez egy ősindo-iráni szó. ami hangfestő eredetű. vrrrr. és ha találtak egy róka vagy egy farkas kölyköt, akkor azt mondták, hogy ez egy vrrr-ka. és aztán ez átkerült a kárpát-medencei magyarba. ez is lehet.

a népi etimológia az, hogy a farkas onnan kapta a nevét, hogy a farából, forgójából nő ki a farka. attól farkas. tehát frrr. hangutánzó. far, forgó. és ebből ered. a róka meg rrrr. ravasszdi. abból. és ez is lehet. és az is, hogy ez hinduiráni vrrr. vicsorgó vérfarkas. és a honfoglaló vezér gyereke azt mondta a kölykére: vrrr-ka. és erre a kárpát-medencei köznép azt mondta, hogy legyen ez a róka, ravaszdi róka koma.

na persze ez lehet, hogy finnugor eredetű. mert a farkas a mordvin nyelv moksa nyelvárásában: врьгаз. és ezt átvehették akár a steppei lovas nomádoktól is. és az erzák azt monjdák: верьгиз. vagy a magyarok vették át. egyszer jártak mordvinföldön a az ősmoksáknál. és megkérdezték, hogy hé, te az az állat micsoda. és azt mondták: vrgaz. mentek mendegétek. és láttak egy hasonló állatot. és azt kérdezte a vezér. hé, mit is mondott az a moksa muksó, mi a franc az ez állat. és a másik azt mondta: valami farkas. innen kapta a nevét. vagy a legújabb kutatások szerint kérem szépen ez észak-kelet-manysi kelet manysi. a madár farka pons. pöfe-befédhibáf vezér elrendelte a p-f hangváltást. az is lehet.

ezek ugye mesevilágok, amiből lehet választani, hogy na most melyiket higgyük el. a nyelvhasználók közössége mit képzel a szókincsről. és ezt megtámogatja a nyelvészet és a néprajz.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.17. 12:33:06

@Boldeone2: az hol volt történelmi sorsközösség hogy a magyarok lelepedését tiltották, a külföldieket meg túlpreferálták?
A Habsburgok a Rákóczi szabadságharc után el akarták tüntetni a magyarságot, ennyi az egész.
A német telepesek meg külön tészta, Herczeg Ferenc részletezi a nagy alldeutsch meg groszdeutsch mozgalmakat-.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.17. 12:35:19

@Serény Vélemény: persze hogy magyarra nem tud, ez az amit folyton mondok, hogy a nyelvrokonságot nem a grammatika, hanem a gondolkodásmód határozza meg. (Amúgy a google a rokonnyelvek között nagyon jól működik). Dabi Istvánnak én azért elhiszem az algoritmizálhatóságot, ő azért már letett egyet s mást az asztalra.

mek.oszk.hu/06400/06433/

Tapi2021 2022.05.17. 12:56:30

@Boldeone2: " Ha minden nèp keverèk , - ahogy el is ismerted - akkor mi értelme az egèsz nemzetállami , államnemzeti cirkusznak ? Nem lenne egyszerűbb a jelenleginèl is integráltabb EU- t kialkítani? "

De, amúgy egyszerűbb lenne. Amitől nehéz, az az, hogy a kisebbeknek kellene először teljesen kidobni a saját nemzeti nyelveiket és a komplett kultúrájukat (vagy fordítsunk le mindent, Aranytól, Petőfin át, Weöres Sándorig angolra?, de még így sem lenne megmenthető millió dolog), amit ezer x év alatt létrehoztak.

Valahogy nem megy az sem már, hogy mindenki megtanuljon egy FÜGGETLEN nyelvet, mondjuk az eszperantót, azért, hogy a közös nyelv ne egyik vagy másik domináns nép nyelve legyen.
És a nagy, domináns népeknek nem csak a nyelve nyomná le/el a kisebbekét egy egyesült közös országban, hanem a kultúrája, szocializációja, ideológiája és politikája is!

Ezért bajos ez.

Gyakorlatban felér a kis népek (ön)megsemmisítésével.

Serény Vélemény 2022.05.17. 13:01:44

@Boldeone2: No, meg amikor a németek megtámadták Magyarországot, akkor Szent István királyunk úgy megtanította őket kesztyűbe dudálni, hogy csak na!

"1029 környékén német és főleg bajor csapatok többször fosztogatták a Fischa és a Lajta közét,[137][138] amire válaszul a magyar csapatok is a bajor területekre való betörésekkel reagáltak. Erre való hivatkozással II. Konrád német-római császár 1030 júniusában megtámadta Magyarországot, és a Rába folyónál átlépte a határt. Hadseregét személyesen vezette.[137][139] Azonban nem ért el semmit,[139]} mivel István a felperzselt föld taktikáját alkalmazva kiéheztette az ellenséget,[140] majd Bécsnél be is kerítette a visszavonuló német sereget.[139] A győzelemnek külön jelentősége az volt, hogy István országa bizonyította: képes megvédeni magát a külső ellenségekkel szemben is."

Egy igazi magyar király (vagy államfő) a magyarok érdekeit nézi és ha kell megvédi Magyarország szuverenitását!

Serény Vélemény 2022.05.17. 13:03:05

@Deak Tamas: +1 az még hagyján, hogy a magyarok letelepedését tiltották, de még azt is, hogy igavonó _lovakat_ tenyésszenek!

Na, és ezt vajon miért?

Serény Vélemény 2022.05.17. 13:05:56

@Boldeone2: Az eu eddigi működése egyébként: a saját hazájukban bukott politikusok (pl Ursula von der Leyen, - aki brutális korrupciós ügyekbe bukott bele hadügyminiszterként) - lesznek az EU legnagyobb hangú, nagyjából abszolút tehetségtelen, impotens és korrupt és hazaáruló stb. politikusai!

Tapi2021 2022.05.17. 13:48:33

@Boldeone2: Mindenekelőtt tisztázni kellene a hun-magyar kapcsolatot! Nem lehet teljesen véletlen, hogy sok nép egyértelműen minket tartott a hunok maradékának. Hungary, Hungaria, Ungherie...

Ami úgy is lehet, hogy a sok nemzetiségű Hun Birodalomban voltunk "hunok".

A nyelvünk rendszere pedig gyökeresen más, mint amivel az MTA ma házal, úgy, hogy nem tartanám a nyelvi kérdést sem lezártnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.17. 13:55:28

@Serény Vélemény: népirtásért. Megmondta Haynau is később, hogy a lázongó fajzatot gyökerestül kiirtja.

Tapi2021 2022.05.17. 14:00:34

@тельня́шка: Ez a vallás ma újjáéledt moneyeizmus néven!

Tapi2021 2022.05.17. 14:12:35

@cvsvrs: A finn-ugor nyelvrokonság kamu, tévedés, de tartja magát, minden ész érv és logika ellenére. Vajon mi az oka?

A magyar szókincs bokrokból áll, amelyek, ahogy te is írod, következnek egymásból.
Nem átvett szavak, hanem egymásból következőek és logikusan alkotottak.

Pl. "Hasonlóan képzeljük el a magyar nyelv szógyökeiből kinövő szóbokrokat. Amiként a bokor ágai a gyökérhez szervesen kapcsolódnak, azonképp a szóbokor szavai is szervesen tartoznak a szógyökér jelentéskörébe. Keresgélve, példák sokaságára találhatunk rá. Lássunk egyet belőlük:

A RÓ szógyök kikövetkeztethető jelentéstartalma: a tisztaság, simaság, épség megsértése. Ebben a jelentéstartalomban, ebből a szógyökből példánkban egy 21 szavas szóbokor növeszthető: RÓ-z, RO-zsda, Ro-ssz, RO-m, RÓ-na, RO-nda, RÓ-ka, RO-vás, RÓ-t, RO-vat, RO-vasz, RO-ggyan, RO-ngál, RO-ncs, RO-ngy, RO-nt, RO-ppan, RO-kkad, RO-skad, RO-had, RO-zzan."

Stb.

2022.05.17. 14:58:25

@Tapi2021:
"Ez a vallás ma újjáéledt moneyeizmus néven!"
Ilyen vallasrol meg hallottam. Errol ellenben igen, egy idoben sokat olvastam rola:
hu.wikipedia.org/wiki/Manicheizmus
(A manicheizmus iráni eredetű, az egyik legnagyobb szinkretista, részletesen kidolgozott vallás volt, amely a 3. és a 7. század között virágzott, és ekkor a Föld egyik legelterjedtebb vallása, az iszlám elterjedése előtt a kereszténység legfőbb riválisa volt. Ez az egyetlen világvallás, amely teljesen kihalt.)
Amugy semmi koze a penzhez, sot! A vallas alapitojat hivtak Mánínak.
---
Akhmat sila! :)

2022.05.17. 15:19:30

@Gery87:
"szóval nem értem miért a nyelvbe szállnak bele mikor az nem is támadja az ősmagyar eredetet, sőt a mítoszokat sem!. Sajnos ebből is ideológiai, politikai, világnézeti kérdést csinálnak! Teljesen feleslegesen!"
Dehogy feleslegesen! A finn-ugor eredetet politikai okokbol nyomtak a korabeli osztrakok, nemetek (1800- as evek eleje, Hunfalvi es tarsai), ezzel is megalazva a magyar nepet, hogy mit akar Europaban egy Azsiabol szarmazo barbar , halaszo-vadaszo nep. Egy nepnek nagyon is fontos az eredete, ez is jelentos erot ad a nemzeti ontudat kialakitasaban. Az oroszokat, a szlav nyelvcsaladot azert is nezik le az angolszaszok, mert azzal mossak a nep agyat, hogy a slav szo a slave-bol szarmazik, tehat egy szolga nep. Peldaul a gorogok meg ma is egy buszke nep, hisz toluk (is) ered at europai civilizacio. Kozben jelentektelenek a politikai porondon.
Mindennek meg van a politikai oka, meg a nepek nyelvnek, eredetenek is.
---
Akhmat sila! :)

Serény Vélemény 2022.05.17. 15:28:27

@Tapi2021: "Mindenekelőtt tisztázni kellene a hun-magyar kapcsolatot!"

Mondjuk azt sose értettem, hogy ebben a témában miért gerjednek elképesztő indulatok?

Szerencsére a magyarságkutatók tényleg tudományos tényeket találtak arra nézve, hogy pl. kb az Árpád-házi (amit régebben inkább Turul-nemzetségnek neveztek) (Kézai Simon krónikájában a dinasztiát Turul nemzetségnek nevezte (de genere Turul).)
Szóval, hogy az Árpád-házi királyok génállományához legközelebb a hunok őshazájának tekinthető területen élt népesség génállománya van.

Még ha az egész csak és kizárólag mezei monda meg mítosz meg hasonló lenne, akkor is miért kell egy komplett néptől elvitatni a teljes saját őstörténeti mondavilágának a lényegét?

Mintha az számítana valamit?

2022.05.17. 16:09:11

@Tapi2021:
a magyar nem szigorú gyöknyelv. mert mi a káposzta. a népi etimológia szerint káp jános hozta. attól káposzta. na jó. szlovákul kapusta. a magyar átvette a szlovákot. tegyük fel. és a szlávban miért káposzta.

ezt pontosan nem tudjuk. az egyik feltevés, hogy ez a hangsornak a kiejtése egy olyasmi mintázatot hoz létre az agyban, ami a káposztára emlékeztet. a másik az, hogy ez káposzta és kész. lehetne akármi.

a káposzta németül kraut vagy kohl. hasonlít a szlávra vagy a magyarra? annyira nem. angolul cabbage. az viszint már hasonlít. mert a b/p zöngés-zöngétlen pár.

a káposzta finnül kaali vagy keräkaali. azt már mintha értenénk: kikerekellik a földből a kocsányon lóg a végén a feje (caput). valami ilyesmitől kaposzta a szlávban.

a karalábé az német. kohlrabi. a kohl a káposzta. a rabi a répa megfelelője. szlávul is karalébé. finnül kyssäkaali.

a finn elnevezések időnként magyarosnak hatnak. tehát az is egy rokon nyelv. ha valaki a piacon egy fej kerekellő, karakálit és utána egy kisebb fej kiszakallit kérne, akkor a kofa talán meg is értené, hogy a káposztára és a karalábéra gondol a kuncsaft.

a magyar egy kevert nyelv. és persze annak az alapja ez a gyökszókincs. amit az mta valamiért el akar tagadni. de vannak jövevényszavaink. és a finn elnevezések időnként meglepően magyarosak. rokon az is.

a finn elnevezések magyarosak.

Tapi2021 2022.05.17. 18:52:43

@Serény Vélemény: Igen, ott lett elbaltázva, hogy külföldi kézre került a királyi cím. Jól megszívtuk, hogy a magyar főrendek képtelenek voltak magyar királyt választani.

Tapi2021 2022.05.17. 19:03:02

@Serény Vélemény: Azért számít, mert ha azt tudod mondani egy népről, hogy gyökértelen jött-ment nép, akkor lenézheted és vele is elhitetheted, hogy alárendelt, múlt nélküli népség. Így könnyebben lehet szolgává, cseléddé tenni!

Mert nincs mire büszkének lennie a "nagy múltú" népekkel szemben.

2022.05.17. 19:34:59

@Tapi2021:
Akkor OK. :) Mar megijedtem. :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.17. 20:17:05

@Tapi2021: dehogy voltak képtelenek. 1526 novemberében megválasztották Szapolyai Jánost, ahogy kell. Csak épp bejelentkezett Ferdinánd is, az UIászlóval kötött szerződésre hivatkozva, renegát meg, aki melléáll, mindig akad, épp most volt szó itt erről ha jól láttam.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása