magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hogy értse a kisember is!

Az ügy háttere: Idrissa Gueye szenegáli futballista nem volt hajlandó csatlakozni francia munkahelye, a Paris Saint-Germain F. C. akciójához, melynek célja a homofóbia és transzfóbia elleni nemzetközi tiltakozás volt. Vallási meggyőződésére hivatkozott.

Most a futballistának a francia futball szövetség becsületbírósága előtt kell felelnie tettéért. Az elvárás vele szemben: kérjen bocsánatot a homokos és transz közösségtől.

Mi is itt a valódi üzenet? Ha az illető nem egy sztárfocista lenne, semmi etikai bizottságosdi nem lenne, hanem szimpla kirúgás lenne a reakció, melyről senki se értesülne.

Meg kell tanítani a renitens nyugati kisembert, viselkedjen "ahogy kell". Tessék a 4 fal közt nem támogatni a homofóbia és transzfóbia elleni nemzetközi tiltakozást! Ott lehet, de ha kitudódik, akkor megnézheti magát mindenki.

Mi kelet-európaiak jól ismerjük ezt, legalábbis akik most legalább 40 évesek vagyunk. Abban nőttünk fel, hogy nyilvánosan hazudni kell, mert ha nem, akkor nagy bajunk lesz. Már kisgyerekként a 70-es évek közepén szembesültem azzal, hogy "ilyet nem szabad mondani, mert apádnak, anyádnak baja esik", majd mikor visszakérdeztem "s nem igaz?", megkaptam "még kisgyerek vagyok, ezt nem értheted, amikor nagyobb leszel, megérted: nem számít mi igaz, mert hiába igaz, akkor is bajod esik".

S mindenki tette a dolgát: hogy amit nem "illik", azt nem csináljuk. Ahogy nem fingunk a villamoson, úgy nem kritizáljuk a rendszer hivatalos eszméit se nyilvánosan. S aki ezt nem tartotta be, arra nem azt mondtuk "hű, de bátor", hanem úgy néztünk rá, mint kellemetlenkedő alakra, aki nem képes az alapvető etikettet se követni.

Persze le a kalappal Schiffer előtt. Talán az egész - tágan vett - ballib holdudvar legértelmesebb személyisége. De azért vegyük észre: ő megteheti, semmilyen veszély nem fenyegeti ezért.

394 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9217835811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.05.26. 09:20:19

@chrisred:
a klub tulajdonosa kérhet tőle magyarázatot. a szerződésében nyilván benne van, hogy akármit köteles reklámozni. ő vagy a menedzsere, aki euromilliókat keres miért nem kötötte ki, hogy a hitével ellentétes dolgokat ne kelljen propagálnia.

a francia labdarúgó szövetség aligha vonhatja felelősségre. ha lerúgott volna valakit a pályáról, csak azért, mert homoszexuális, akkor kapjon hosszabb eltiltást. ha csak azért okozott volna valakinek marandó sérülést, mert nem tetszik a nemi irányultsága, akkor az testi sértés minősített esete. erről szó nincs. nem vett fel egy szivárványos mezt.

az uefa eleve tiltja a direkt politikát a sportpályákon. és az lmbtq szervezetek politikai aktivistákból állnak. nagyrészt fővárosi heteroszexuálisokból. tehát mégcsak nem is elnyomott melegekből áll, akiket a falvak lakói kirekesztenek. a prájd nagyrészt egy semmirekellő csürhe.

chrisred 2022.05.26. 09:26:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Akkor a következmény is világos lesz. Gueye már a kampány elindítása után szerződött a PSG-hez, a szerződés aláírásával vállalta, hogy a francia szövetség szabályzatában foglaltakat betartja. Vagyis szerződést szegett. Nyilván egy sportolónál arra sem lehet figyelemmel a sportszövetség, ha a személyes meggyőződése miatt doppingol.

chrisred 2022.05.26. 09:30:02

@cvsvrs: A személyes tulajdonságok alapján megkülönböztethető csoport nem minősül politikai közösségnek, amikor nálunk az ultrák fekete bőrű játékosokat dobálták és köpködték, szintén nem minősült politikai véleménynyilvánításnak.

2022.05.26. 09:32:17

@chrisred:
na de éppen arról van szó, hogy a klubban azonos mezt viseljenek. a psg színei a piros-fehér-kék.

errefelé orbán focisulijában csináltak "különleges akadémiát".
www.youtube.com/watch?v=nuNy5K6ET6k
torinóból hívtak instruktorokat, hogy az ott jól működő programot a gyógytornászok adaptálják. és ugyenazt a mezt viselik, mint a "profik". ők is részei a klubnak. és az ultrák ha akarnak, ha nem: nekik is szurkolnak. nincs külön "gyogyós" mez, amit a játékosok kötelesek felhúzni. hanem a klubnak egyetlen uniformisa van, amit hazai pályán visel. és ebből esetleg engednie kell vendégként. úgy a tartalék csapat színeiben futnak ki a küzdőtérre.

Serény Vélemény 2022.05.26. 09:32:40

@chrisred: "Nem, ez egy akcióterv része, amit a francia szövetség három éve indított a stadionokban elharapózott homofób jelenségekkel szemben."

Ugyanakkor ugyanott nem homofóbok úgy gyújtottak föl rendőrautókat, hogy kukákkal elreteszelték az ajtókat, így a rendőrök nem tudtak kiszállni az autóból, és jól megégtek.

(A rendőri intézkedést az váltotta volna ki, hogy őrizni akartak egy darab térfigyelő kamerát, amit valakik rendszeresen levertek, mert zavarta a téren zajló drogkereskedelmet.)

Ezek után szerinted mi a fontosabb: az , hogy a francia rendőröket ne lehessen élve elégetni, vagy pedig az, hogy a futbalszurkolók egy részének állítólagos - valójában csak állítólagos - homofób viselkedésével szemben fellépjenek:?

chrisred 2022.05.26. 09:36:48

@Serény Vélemény: Én egyiken se tudok segíteni, a francia labdarúgó szövetségnek meg nyilvánvalóan csak az utóbbinál van hatásköre.

chrisred 2022.05.26. 09:37:31

@cvsvrs: Kivéve Gueye, aki nem akart ugyanolyan mezt viselni, mint a többiek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 09:40:33

@chrisred:

Nme, ez az ünnep nem a fociszövetség találmánya, ők csak csatlakoztak hozzá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 09:42:02

@chrisred:

Azaz a munkavállalónak nem lehet személyes meggyőződése, köteles mindenben egyetérteni a munkáltatójával?

chrisred 2022.05.26. 09:42:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem ünnep, hanem kampány, és nincs köze a világnaphoz.

Serény Vélemény 2022.05.26. 09:43:51

@chrisred: "Kivéve Gueye, aki nem akart ugyanolyan mezt viselni, mint a többiek."

És ez ugyanaz, amiért lefejezték a keresztényeket.

Egy szivárványos mez viselése ugyanolyan szimbolikus cselekedet, mint egy cézár szobor előtti gyertya meggyújtása.

chrisred 2022.05.26. 09:44:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Vagyis szerinted az rendben van, hogy valaki úgy ír alá egy szerződést, hogy tudja, a személyes meggyőződése miatt úgy sem fogja betartani?

chrisred 2022.05.26. 09:46:00

@Serény Vélemény: Az IS-ben pont olyanok olyanok fejezték le a keresztényeket, akik a vallási hitüket az embertársuk iránti tolerancia elé helyezték..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 09:50:13

@chrisred:

Mindegy. Ehhez szerinted kötelező csatlakozni? A nemcsatlakozás pedig gyűlöletkeltés és emiatt büntetendő?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 09:51:11

@chrisred:

Szerinted a szerződésben benne van a homoklobbi támogatásának kötelezettsége?

2022.05.26. 09:58:29

@chrisred:
ezért a klub megbüntetheti. a reklámszerződést szegte meg. a szövetség nem.

a szövetség akkor zárhatná ki a játékból ha ez a szenegáli valamilyen különc mezt szeretne viselni. azt középső hátvédként nem lehet. legyen kapus. psg színe a piros-fehér-kék. azt hordja? igen. a reklámszerződésben benne van, hogy bármit köteles propagálni? felteszem igen. francia alkotmányban benne van, hogy az iszlám mindenek felett áll, a reklámszerződések felett is? tudtommal nincs.

a klub éppenséggel megbüntetheti, a szövetség nem. legyen külön roma mez, amit viselni kell. vagy legyen külön zsidó mez. vagy iszlám mez. mindenki lépjen fel iszlám mezben, mert szegény kis iszlámok el vannak nyomva. vagy mindenki lépjen fel ukrán mezben. vagy magyar mezben trianon miatt? vagy székely mezben, mert elnyomják őket a románok. vagy húzzon mindenki free tibet mezt. vagy "putler" áthúzva mezt. vagy akármit.

ha az ellenzék nyer, akkor az nb1 húzzon o1g mezt. ha veszít, akkor "mzp=mini feri" mezt. járjon mindenki egyféle mezben. nem így értendő. hanem a különféle származású, vallású, nemi irányultságú mind a psg mezét hordja. a névadó egy 5. századi szent. a szegények atyja.

a vatikán vagy szent szinódus mondhatná még azt, hogy az ő szentjük nevével ne viseljenek szivárványos mezt. és legyen fc paris, vagy akármi. egy keresztény szent nevével nem nagyon propagálhatják a homoszexualitást.

Serény Vélemény 2022.05.26. 10:01:51

@chrisred: Ez is csúsztatás! az is-ben olyanok fejezték le a keresztényeket, akiknek a vallásos hite szerint a keresztényeket le lehet fejezni, ha nem vetik alá magukat az ő általuk preferált vallás alap megvalllásának: hogy ti egy A-betüs az isten, és egy m betűs az ő prófétája.

A párhuzamban pont a szivárványosok az iS-nek megfelelő magatartást tanúsítják: pont megint azok üldözöttek, akik nem értenek egyet egy erőszakos, diktatúrára törekvő hamis ideológia alaptételeive.

chrisred 2022.05.26. 10:06:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Egyáltalán nem mindegy. Mert a kampánynak nincs köze ahhoz, hogy ki milyen szexuális irányultságú, csak ahhoz, hogy astadionokban senkit ne támadjanak a nemi identitása miatt.

2022.05.26. 10:06:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a reklámszerződésben nyilván benne van az, hogy a játékos akármilt köteles propagálni, amit a klub előír.

2022.05.26. 10:09:42

@chrisred:
csányi papi azt mondaná, hogy mindenki vegyen fel egy o1g mezt áthúzva, mert szegény kis orbánt támadják, akkor az is rendben lenne? vagy vegyen fel egy narancs színű "csak a fidesz" mezt, mert a fideszeseket bántja a gonosz partizán.

chrisred 2022.05.26. 10:14:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az van benne, hogy a liga szabályzatában foglaltakat be kell tartani. És ha a liga meg karjua szüntetni a homofób megnyilvánulásokat a stadionokon belül, és ehhez kapcsolódó eseményeket szervez a klubok számára, akkor a klubok alkalmazottai számára is kötelező. Például az angol ligában a fegyverszünet napjával kapcsolatos megemlékezéskor (Remembrance day) a futballklubok pipacsot viselnek a mezükön . Ott is volt olyan, aki nem volt hajlandó a háborúval kapcsolatos angol jelképet viselni, neki azt mondták, hogy nem kötelező Angliában profi futballistának lenni.

chrisred 2022.05.26. 10:15:23

@Serény Vélemény: Ez a csúsztatás, a melegek számára nincs semmiféle Korán, ami kötelező magatartási formákat írna elő.

2022.05.26. 10:17:12

@chrisred:
ez esetben rendjén való az is, hogy a focisták "védjük meg a rezsit" mezt viseljenek.

chrisred 2022.05.26. 10:19:04

@cvsvrs: Felőlem! Amennyire túl vannak fizetve a magyar focisták (meg a nem magyarok is a mennyeiben), abba az is belefér, hogy mindegyikük személyesen mezítláb, szőrcsuhában zarándokol el Felcsútra, hogy kezet csókoljon Viktornak.

chrisred 2022.05.26. 10:23:40

@cvsvrs: Természetesen csakis 2rule mezben. :)

2022.05.26. 10:29:25

@chrisred:
ezek szerint a francia labdragúgó szövetség is autoriter. pintér sándor azt mondja, hogy vannak a magyar közalkalmazottak. van egy törvény, ami rájuk vonatkozik. illetve miniszteri rendeletek. azt kérem szépen be kell tartani. tiltakozásnak helye nincs. nem kötelező magyar állam alkalmazásában állani. és erre az a válasz, hogy majd felmond százezer tanár. és nem mond fel csak száz, vagy ezer. és az ebbőlidőleges problémákat a belügyminisztérium átvezényléssel megoldja.

erre mondják, hogy ez egy autokratikus államberendezkedés. autoriter rezsim.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 10:35:13

@chrisred:

Egyszerűsítsük le!

A kampány alapüzenete: a homofóbia bűnös, rossz dolog.

A focista pedig ezt nem így látja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 10:36:28

@cvsvrs:

Nyilván. De ez nem egy reklám, hanem egy társadalmi akció.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 10:39:26

@chrisred:

Benne van a szabályzatban a homofóbia tilalma? Kétlem.

Ha meg az van benne, hogy ne legyen homofób megnyilvánulás a meccsek alatt, az más ügy, de ez az Ünnepnap nem erről szól.

Serény Vélemény 2022.05.26. 10:47:07

@chrisred:
A párhuzam természetesen megint nem erre vonatkozott!

Hanem arra, hogy ahogyan az iszlám megengedhetőnek tartja a saját világnézetével egyet nem értő emberek likvidálását és szolgasorba döntését - alávetését - ugyanúgy a szivárványos vallás megengedhetőnek, sőt kötelezőnek tartja a saját világnézetével egyet nem értő emberek megbélyegzését, kiközösítését és végső soron likvidálását is. Csak ennél a likvidálás fázisnál _még_ (hála Istennek) nem tartunk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 10:50:24

@Serény Vélemény:

"az iszlám megengedhetőnek tartja a saját világnézetével egyet nem értő emberek likvidálását"

Ez nem igaz. Csak addig, míg fegyveresen ellenállnak. A békés gyaurokat bűn megölni.

Serény Vélemény 2022.05.26. 10:55:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ott már nincs fegyveres ellenállás, amikor választhatsz a saháda vagy a lefejezés között!

Serény Vélemény 2022.05.26. 10:56:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ja, és nem a "konszolidált" iszlám, hanem a szélsőséges.

chrisred 2022.05.26. 11:12:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kampány alapüzenete: űzzük ki a homofób megnyilvánulásokat a stadionokból.

chrisred 2022.05.26. 11:16:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Persze, hogy benne van, hiszen a francia jogrend a francia labdarúgó szövetség rendezvényeire is érvényes.

chrisred 2022.05.26. 11:23:41

@cvsvrs: Nem értem az összevetést. Arra gondolsz, hogy a magyar tanároknak nem engedélyezték a sztrájkon való részvételt ezért meg azért, és ez ugyanaz, mint hogy Gueye is kénytelen lett volna pályára lépni szivárványos mezben? Nos, a sztrájkjog a magyar jogrend által is ismert intézmény, a szenegáli semmilyen előre meghatározott társadalmi jogintézéményre nem hivatkozot, csak arra, amit belül érzett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 11:24:04

@chrisred:

A francia jogrend - ahogy a magyar - nem tiltja a homofóbiát.

chrisred 2022.05.26. 11:24:27

@Serény Vélemény: Ezt bizonyítékok híján koholmánynak tekintem.

Serény Vélemény 2022.05.26. 11:29:26

@chrisred: Ja, persze, Atlantisz sem süllyed(t) el...

chrisred 2022.05.26. 11:30:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_France

The law of December 2004 created the Haute autorité de lutte contre les discriminations et pour l'égalité (High Authority against Discrimination and for Equality). Title 3 and articles 20 and 21 of the law amended the Law on the Freedom of the Press of 29 July 1881 to make provisions for more specific offenses including injury, defamation, insult, incitement to hatred or violence, or discrimination against a person or group of persons because of their gender, sexual orientation or disability. When a physical assault or murder is motivated by the sexual orientation of the victim, the law increases the penalties that are normally given.

chrisred 2022.05.26. 11:31:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De ennek nincs jelentősége a francia szövetség kampányával kapcsolatban.

Serény Vélemény 2022.05.26. 11:33:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Jaja. Ha még a homofóbia elleni kiállás jogos is lenne, akkor is már szándékosan beletették a bifóbia ellenit is.

Na most: nem férfi és nem nő hanem a kettőnek valamilyen keveréke pedig biológiai szempontból nem létezik. Ha pedig nem létezik, akkor az egész ... fóbiás nap egy nagy darab kamu.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 11:37:16

@chrisred:

Ez a homofób diszkriminációt, erőszakot, gyűlöletkeltést tiltja.

Hol a homofóbia általános tilalma?

2022.05.26. 11:42:21

@chrisred:
ezek a loki szurkolók. parasztok, nincsen hangotok. fasszopó tirpákok. aki nem ugrál az tirpák. nyíregyházi tirpákok az nb2-ben rohadtok. szar nyiíregyháza. utálunk szar nyíregyháza. és ez a jobbik.
www.youtube.com/watch?v=gIJvTo4EZeA
ugyanez kulturált formában. a két filmben ugyanaz a vezérszurkoló.
www.youtube.com/watch?v=t3WchDHfZf8
égjen a régi fény és a szenvedély. rekedjenek be újra a torkok. csattanjanak a tenyerek. lengjenek újra a zászlók. könnyezzenek a füsttől a szemek. pörögjenek a sálak. törjenek elő a régi emlékek. égjen benned a tűz. mindent bele. civisváros. (ugyanaz a vezérszurkoló már-már egy coelho.)
vagy a női kézilabda csapat búcsúztatják az egyik játékost. aki térdsérülése miatt kénytelen abbahagyni a profi sportot.
www.youtube.com/watch?v=2Y_BfN3qiCs
és eljátsszák a fideszes himnuszt. mi (nélkületek is) egy vérből valunk. és sírnak a szurkolók egyesek náci tetoválással. és erre a válasz az, hogy ezeket a sötét fasisztákat meg kell büntetni.

chrisred 2022.05.26. 11:44:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem is volt szó ilyenről, hanem pont a homofób gyűlöletkeltésről.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 11:46:09

@chrisred:

A homofób gyűlöletkeltés a Homokos Nap ünnepéhez való nem csatlakozás?

2022.05.26. 11:47:11

@chrisred:
de megengedik. csak ezek után kirúghatják őket.
ez a focista mondhatná: "A SZTRÁJK ALAPJOG".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 11:47:18

@chrisred:

Jajj, dehogynem. Ott van a nap neve, ez egy homoklobbista akció. Ehhez csatlakoztak.

chrisred 2022.05.26. 11:57:01

@cvsvrs: www.reddit.com/r/soccer/comments/23g1ux/fans_of_shakhtar_donetsk_and_dynamo_kiev_sing/

"Fans of Shakhtar Donetsk and Dynamo Kiev sing 'Путин хуйло' (Putin is a dickhead) in a rare display of unity."

chrisred 2022.05.26. 11:57:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem csatlakoztak, egy teljesen más kampány rendezvényét kapcsolták ehhez a naphoz. Ennyi.

2022.05.26. 11:59:15

@chrisred:
a francia labdarúgó szövetség indít egy társadalmi akciót. és ha ahhoz valaki akar csatalkozni, akkor csatlakozik. ha nem, akkor nem. és utóbbi esetben a szövetségnek ezt tűrnie kell. és indíthat újabb kampányt, amihez esetleg az összes játékos csatlakozik. az egyénnek minden esetben jogában áll eldönteni, hogy ezt támogatja, vagy sem.

ezt mondja schiffer. és ez egy következetes szociálliberális álláspont. lehet valaki homoszexuális, homofil vagy homofób. az ő dolga. gondolhatja azt, hogy pál apostol mégis csak nagyobb gondolkodó volt, mint a francia labdarúgó szövetség elnöke. vagy akármit. lehet ez a meggyőződése. ahogyan a homoszexualitást nem lehet értelmesen betiltani úgy a homofóbiát se nagyon lehet.

chrisred 2022.05.26. 11:59:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A fociultrák homofób megnyilvánulásainak semmi köze nem volt ahhoz a naphoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 12:02:54

@chrisred:

Akkor miért baj, hogy a szenegáli nem akart csatlakozni az ünnepléshez?

chrisred 2022.05.26. 12:07:17

@cvsvrs: Ez történt. A francia szövetség elindította, és az összes futballklub csatlakozott hozzá. A stadionok, amikben ezek a homofób megnyilvánulások történtek, az ő tulajdonukban vannak.

Schiffer meg baloldali, harcos antikapitalista, de nem liberális. Ha liberális lenne, nem köpne a pacta sunt servanda elvre.

2022.05.26. 12:07:35

@chrisred:
ezek az ellenkampányok. pozitivista kampányok érzékenyítenek.

kovács anna válogatott kézilabda játékosnak terhelés mellett fáj térde. nem kockázat. orvosi tanácsra kénytelen befejezni a pályafutását. és a klub, a játékosok, a szurkolók, a szövetség könnyes búcsút vesz tőle a közönség. egyesek horogkeresztes tetoválással. ez is érzékenyítő kampány. csak pozitivista. nem ellenkampány.

a pozitiv diszkrimináció nem a homoszexuálisokat, hanem a holtakat, a haldoklókat illeti meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 12:16:27

@chrisred:

Tudok latinul.

Nincs szerződés, mely kötelezne a homoklobbista álláspontra egy dolgozót.

chrisred 2022.05.26. 12:18:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem is kell. Az a dolga, hogy az öltözőben kikészítenek neki egy futballmezt, felveszi, kimegy a pályára és focizik.

chrisred 2022.05.26. 12:21:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A kínos Gueye-ügy, furcsa módon hiányzik a nap folyamán a homofóbia ellen
Az, hogy a PSG középpályása, Idrissa Gueye személyes okokból megtagadta a részvételt a homofóbia elleni napon, kényes helyzetbe hozza őt. A klubja is."

Mire elég? A korábbi cikk kimerítően leírta a francia szövetség kampányával kapcsolatos részleteket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 12:22:05

@chrisred:

Ha így lenne, eleve nem is lenne a kérdés.

De a meccs kifejezetten mint a Homofóbia Elleni Nap támogatásaként volt meghirdetva.

2022.05.26. 12:25:41

@chrisred:
debrecenben "méltóság menete" helyett "méltóság mezeje" van. az emberi méltóság napján a hospice ház körül futnak a haldoklókért. hirdetve az emberi méltóságot. és az intézmények az óvodától kezdve szabadon csatlakozhatnak. és a szülők, gyerekek is. majd az érzékenyítő program keretében pszichológusokkal beszélgetnek a családban történt halálesetről.

a holtak, a haldoklók iránti érzékenyítés.
www.youtube.com/watch?v=6gyHKwxcJ8s
szent istván napi emlékezés a holtakra. a halotti kultusz is része a karneválnak.
www.youtube.com/watch?v=wCr9A9gjIDc

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.26. 12:28:09

@chrisred:

Az, hogy ez egy speciális akció volt a klub részéről, NEM a normál munkamenet része,

Tegyük fel a főnököd fideszes, te meg futár vagy.

Aztán azt mondja neked, holnap van a Békemenet, ezt a cég támogatja, ezért ezen a napon "Éljen Orbán! Elég a ballib hazudozásból!" feliratú egyenruhát kapsz, ebben fogsz dolgozni.

A munkaszerződésedben nincs olyan kitétel, hogy ballibek nem dolgozhatnak a cégnál, s nincs előírva a Fidesz melletti kiállás.

Te aznap kamubeteget jelentesz, hogy ne kelljen a Fidesz mellett demonstrálnod.

Ez kitudódik. A Futárszolgálatok Szövetségének becsületbírósága felszólít, adj számot fideszfóbiádról.

chrisred 2022.05.26. 12:35:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Kohn bácsi felszólal a taggyűlésen.
- Kérem, én csak annyit szeretnék mondani, hogy éljen Rákosi...
Dübörgő taps szakítja félbe, az emberek felállnak, vastaps. Amikor befejezik, Kohn bácsi újra kezdi:
- Szóval csak annyit akartam mondani, hogy éljen Rákosi...
Ismét dübörgő taps, felállás, skandálás.
Kohn kissé ingerülten mondja:
- Engedjék már meg, hogy befejezzem! Szóval azt akartam mondani, hogy éljen Rákosi abból a havi hatszáz forintból, amit mi kapunk."

chrisred 2022.05.26. 12:39:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Vidéken amúgy vállalnám, tán még plusz borravaló is leesne, Pesten veszélyességi pótlékot kérnék. :)

2022.05.26. 13:31:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ezt teheti meg, hogy szabadnapra megy. ha egy irodalomtanárnak nem teszik wass albert, akkor vegyen ki szabit. és micike néni helyett majd a "horthyfasiszta" kollégája tanítja. vagy ha az összes irodalomtanár szabadságot vesz ki a "libsi" iskolába, akkor majd odavezényelnek "náci" irodalomtanárokat. és a tanároknak, a diákoknak jogukban áll fújjolni. adott esetben kénytelenek lesznek wass albertből érettségizni.

egy osztálytársam irodalom érettségin a léda verseket húzta. és azt mondta, hogy őszerinte elég gyenge poén volt ady-tól, hogy adél-t (megfordítva) lédának nevezni. ez elég középszerű húzás. nagy költőket ilyesmi aligha jellemez. nézett ki a fejéből az elnök, aki azt mondta, hogy ezt ő diákként nem ítélheti meg. de a véleménye miatt viszont ő nem ítélheti el a diákot. ez egy korrekt álláspont.

2022.05.26. 13:38:04

@chrisred:
a szociálliberálisok azt mondják, hogy a hatamasságok (a szövetség és a klub, vagy klubok) diktálta paktumokat nem feltélen kell szolgálni az egyénnek. tehát ha ez a szenegáli lelkiiesmereti okból nem venne részt egy rendezvényen, akkor ehhez minden joga meg van. ezt a hatalomnak tűrnie kell. akkor is ha ezek után homófóbia erősödik. ez elsődlegesen azt jelenti, hogy a szövetség egy ostoba homofób kamányt indított. és nem azt, hogy ez a szenegáli feltétlen náci.

ez kb. a korrekt szociálliberális álláspont.

chrisred 2022.05.27. 07:51:18

@cvsvrs: Talán Észak-Koreában szükséges lehet, de egy normál polgári társadalomban a tanárnak van beleszólása, hogy mit oktat.

chrisred 2022.05.27. 07:53:57

@cvsvrs: A szociálliberálisok azok a Gyurcsányék, akik a szerződéses szabadság korlátait nagyjából ott húzzák meg, hogy például kisgyerekes családokat ne lehessen kilakoltatni pár hónap nemfizetés esetén. Tehát tényleg szociális megközelítésből.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.27. 07:58:35

@chrisred:

Ilyen csak a ballib nedves álmok birodalmában van azonban. A valóságban tantervek vannak, államilag megállapítva.

chrisred 2022.05.27. 08:06:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ilyen talán a putyini birodalomban lehet, Európában nemzeti alaptanterv van, annak alapján kerülnek kidolgozásra a helyi tantervek, azon belül az adott iskola tanterve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.27. 08:35:28

@chrisred:

A ballib paradoxon: egyszerre éljenzik a tanszabadságot és a finn iskolarendszert, ahol abszolút egységes oktatási rend van.

chrisred 2022.05.27. 08:39:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: www.koloknet.hu/iskola-2/a-finn-tantervi-reform/

A finn nemzeti alaptantervet 1985 óta négyszer is megújították és minden alkalommal egy kicsit több autonómiát adtak az iskolakörzeteknek és iskoláknak. A finnek is kontrollálták kezdetben az iskoláikat és pedagógusaikat, de mintegy 30 év alatt jutottak el oda, hogy a pedagógusok annyira jók és szakmailag megbízhatóak, hogy nincs szükség egy országos tanfelügyelet működtetésére. A visszacsatolás önkormányzati vagy iskolai szinteken folyik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.27. 08:42:20

@chrisred:

Azaz n incs szabad tankönyvválasztás és a többi ballibbant marhaság.

chrisred 2022.05.27. 08:55:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ofi.oh.gov.hu/publikacio/orszagtanulmany-finnorszag

"Nincs iskola felügyeleti rendszer, és a tankönyvek centralizált kontrolját is megszűntették 1992-ben."

2022.05.27. 09:14:05

@chrisred:
a közoktatás az, hogy tanévben bemegy a tanár a svábhegyi iskolába és ugyanazt a tananyagot tanítja, mint a szatmári tiszaháton. szóról szóra ugyanazt. különbözik tanár, különbözőek a gyerekek ezért nem teljesen ugyanúgy, de majdnem. ez a kötelező és a válaszható tárgyakra is érvényes. ez a közoktatás országos keretek között. asszimilál. ami ellen budapest választói többsége kézzel lábbal kapálózik, mert nem magyar érzelmű.

és ha valaki azt mondja, hogy ő szeretné létrehozni a saját iskoláját, akkor megteheti. az a magániskola. és ha abból valami népszerűvé válik, akkor az beépülhet a közoktatásba. pl. polgár (judit) féle sakkiskolát az orbán kormány beemelte a választható tárgyak közé. a sakkpalota programot támogatja a magya sakkszövetség és az emmi.

értem, hogy ez megköti a pedagógus kezét. a közalkalmazotti státusz ilyen. általában az alkalmazotti. jóska úgy gondolja, hogy sokkal jobb lenne ilyen, vagy amolyan módon gyártani. csináljon magánvállalkozást. és csinálja jobban.

vannak autónóm közintézmények. mondjuk egy múzeum. és az indít egy múzeumpedagógia programot. irodalomból, vagy régészetből. vagy akármiből. cégek is. errefelé is van bosch kölyöklabor. és ezeket az oktatási hivatal támogathatja. vagy megélhet teljesen magánúton. ezek a közoktatás keretein kívül működnek egy népiskolai rendszerben.

és az ezzel szemben álló nézet:
közoktatás = rossz
magánoktatás = jó
és a "progresszió" az, hogy a közoktatást felszámolják.

chrisred 2022.05.27. 09:26:12

@cvsvrs: Ez a poroszos oktatási rendszer, amit azért találtak ki, hogy a tömeghadseregekbe besorozható alattvalók egységes alapokról induljanak. Csak azóta ledobták Hiroshimára az atombombát, kialakult az információs társadalom, és a rendszer múzeumba került, kivéve ott, ahol az állam nem polgárokat, hanem irányítható robot alattvalókat akar nevelni magának.

A közszolgálatot az különbözteti meg a versenyszférától, hogy az ott dolgozók nem, magánérdeket, hanem a köz érdekét szolgálják. A magániskolákban a magánérdek azz, amit a tulajdonos szeretne, a közoktatásban a közérdek, hogy a rendszer a társadalom (és nem az állam) érdekének megfelelően működjön. A polgári társadalomban az a közérdek, hogy az oktatási rendszer úgy működjon, hogy a kikerülők minél inkább alkalmasabbak legyenek önálló egzisztencia kialakítására.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.27. 09:30:49

@chrisred:

Poroszos oktatás: tényeket, adatokat tanítanak.

Liberális oktatás: halandzsázni tanítanak.

2022.05.27. 09:34:02

@chrisred:
magyarországon sincs teljesen centralalizált rendszer.

az egyetemi iskolák majdnem teljesen önállóak. a tanító, tanárképző iskolák gyakorló iskolái szintén. az egyházi iskolák elsődleges felügyeletét nem az állam látja el. és a klik tankerületek is viszonylagos önállósággal rendelkeznek. a helyi fideszhez kötődnek. legalábbis errefelé.
kk.gov.hu/a-debreceni-tankeruleti-kozpont-tankeruleti-tanacsanak-tagjai
a tankerületi tanács tagjai a fideszes polgármester, kósa országgyűlési főképviselő kedves felesége, pajna országgyűlési képviselő a fidesz színeiben, egy fideszes önkormányzati képviselő (ált. isk. igazgató), aranyi tanár úr, a hvg rangsorban legjobban teljesítő "versenyistálló" (nem-fideszes, de nem is fidesz-ellenes) igazgatója. és egy kislány, aki vidéki, görög katolikus neveltetésű, sportoló. könnyedén irányítják. és a tankerületi elnök, a "cárnő", aki felülről van kinevezve. (a többi alulról választott).

ez kb. a kádár rendszerhez hasonló centralizáltság. ami azt jelenti, hogy az iskola kb. azt tanít, amit akar. úgy, ahogy akarja. és olyan rendezvényt szervez, amit akar. írni kell egy jelentést katikának. amit iktatnak. felküldik a minisztériumba. onnan jön egy leirat. megkapják az iskolaigazgatók. és azt csinálnak, amit akarnak. majd visszaírnak katikának, hogy végrehajtották. aki visszaír a minisztériumba. ahol iktatják. és maruzsa államtitkár (aki egy gyenge kezű vezető) jelenti a miniszternek, hogy nincsen lázadás. aki a jelent a kegyelmes kormányzó úrnak. hogy az iskolákban minden a legnagyobb rendben.

2022.05.27. 09:39:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nekem úgy magyarázta erzsike néni első osztályban (aki bejött és az asztalra lecsapta az oszálynaplót, és azt kiáltotta: osztály vi-gyázz!!!), hogy ő a "poroszos óraadó". és azt játssza, hogy szigorúbb az apáknál. mert láttam, hogy csak játék.

erzsike néni ordított ani nénire, a napközis tanítóra. ancsa! leszakítják a sötétő függönyt. mire ani néni azt mondta: mit számít az. gyakorolják a kötélmászást. ani néni azt játszotta, hogy ő a francia nevelőnő. engedékenyebb az anyáknál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.27. 09:48:33

@cvsvrs:

A vicc szerint:

Poroszos: - Gyerekek, holnapra tanuljátok meg a szorzótáblát!
Liberális: - Gyerekek, most énekelni fogunk a szorzótábláról!

2022.05.27. 10:03:04

@chrisred:
a magyar közoktatás nagyrészt poroszos. valóban. és a népiskola francia nevelőnős.

szabó magda emlékházban a gyerekeknek tartanak egy bentalvós pizsama partit. ahol éjszaka zseblámpával szabó magda irodalmi idézeteket olvasgatva "nyomoznak". ez az iskolán kívüli tanrendben az intézményvezetők kitalálnak valamit. amire a gyerekek többsége azt mondja, hogy jó móka. a francia nevelőnős múzeumpedagógia.

az állatkertben figyeld a hangokat. hangZOO. az vidámpark igazgatója kitalál gyerekprogramokat. vagy a fűvészkertben. hétvégi szakkörök, napközis táborok. a népiskolai rendszerben temérdek népszerű program van, ami nem poroszos. francia nevelőnős. és ennek összességében van egy angolparkos, anglikán jellege. csak sokkal póriasabb.

és vannak magániskolák. rocksuli, roncsbár lukács lacival.

Legyél rocksztár, igyál ingyen / A világnak meg hagyd meg azt, hogy / Ha akar higgyen rólad bármit / Úgyse az számít, tudod jól

és erre is azt mondják a tankerületben: lukács elvtárs, muszáj ilyenekkel mételyezni az ifjúságot? aki vállat von. és utána megtámogatják. cserébe, hogy fideszes politikusokkal fényképezkedik. ez kb. így működik.

amit g fodor gábor mond. mindent megengednek, ami nem a rendszer megdöntése ellen irányul.

2022.05.27. 10:18:01

@chrisred:
azt, hogy az oktatásban most mi a közérdek azt elsődlegesen pintér sándor mondja meg. aki azt mondja, hogy a rend, a fegyelem mindenek előtt. tiltott az egyéni engedlenség, csak tövényes keretek között folyhat a sztrájk. az ebből fakadó esetleges tanárhiányt átvezénylésekkel megoldják. elsődlegesen ez a közérdek. és nem arra, hogy legyen sokkal szabadabb a társadalom. mert az már túlontúl szabados lenne. ez a fideszes narratíva.

a fidesz ellenes az, hogy az iskolák autonóm közintézmények. és a pedagógusok különleges státusszal rendelkező közalkalmazottak. akik tudják, hogy mi a gyerekek érdeke. és ebbe még esetleg a szülők szólhatnak bele.

rendben. de ez a magániskola.

és van egy köztes elem. a népiskola. ezek a művházakban futó népszerű programok. mint a kádár rendszerben. a kerületi művházban azt mondták:

Csavard fel a szőnyeget,
A bútorokat gyorsan told szerteszéjjel,
Ne fél, baj nem lehet!
Oltsd el a lámpát, nyisd fel a zongorát,
A zene szóljon, szálljon az éjen át!
Tűntesd el a rendet, megtörjük a csendet,
Csavard fel a szőnyeget!

persze ezt is a rendszer kontrollálta. fenyő miklós és s nagy istván a rendszer kegyeltje volt. kb. most ezt a szerepet játszza a tankcsapdás lukács laci, majka, ruzsa magdi és a többiek. akiknek a fideszes párttitkárokkal egy színpadra állni. és ezzel legitimálják a rendszert.

2022.05.27. 10:39:34

erre mondta erzsike néni, hogy a poroszos óradó legyen szigorúbb az apáknál. és a napközis tanár a francia nevelőnő engedékenyebb az anyáknál. úgy kell elérni, hogy a szabadság és a rend az általános emberség keretei között maradjon. és ezt kell tartani. és azt támogatja a hatalom. a rendszer. (ami nem rend, hanem csak olyan, mintha rend lenne. rend szerű. valójában szabadság. mert ő azt tanít, amit akar. és úgy ahogy akarja. csak csinálni kell egy felmérést. és arról írni kell egy jelentést a megyei pedagógiai intézetnek.)

felmérték, hogy egy gyerek egy perc alatt hány szótagot olvas el. stopper órával. ha a szó felét még éppen kiolvasta, akkor az is számított. a pedagógiai intézetben összesítették. csináltak belőle összesítő táblázatokat, hisztogramokat és jelentették a minisztériumnak. ahol megállapították, hogy az olvasás tanítása rendben halad az iskolákba. összevetették az oecd országok eredményeivel. és az jött ki, hogy a magyar iskola nem is olyan rossz. csak rettentő pórias.

chrisred 2022.05.27. 10:51:43

@cvsvrs: Igen, ez van Magyarországon. Csak ugye analógiaként merült fel a pedagógusok szerepe, és elég nehéz még arra példát találni, hogy az oktatás a belügyi tárcához tartozzon, ilyen egy-két helyen van még a világon.

2022.05.27. 11:25:53

@chrisred:
a közalkalmazottaktól most azt várják el, mint a legtöbb alkalmazottól egy multinacionális vállalatnál a végeken. hajtsák végre a központi tervutasításokat és nem kell okoskodni.

2022.05.27. 12:10:06

@chrisred:
a magyar rendszer:
1. (állami/egyházi) közoktatás - 2. nép (nemzeti) kultúra (népiskola) - 3. (civil) magánkezdeményezések (magániskola)

1. van az iskola. az államosított. abban közalkalmazottak dolgoznak. tilosak a magánórák. a magánkezdeményezések legfeljebb a tűrt kategóriába tartoznak.

2. vannak a népi kulturális intézmények. ilyen mondjuk egy művelődési ház, vagy egy kultúrpark. ezek összekapcsolódnak az állammal úgy, hogy ezek már támogatják a magánkezdeményezéseket. a debreceni nagyerdei kultúrparkban gyereknapi fellépők között ott lesz az állami (hajdú) (népi) együttes. mellette akrobatikus rock and roll. egy magán táncegylet. amelyik ingyenes bemutatót tart. és ha a gyereknek megtetszik, akkor beiratják. ahol fizetni kell érte.

vagy mondjuk a kultúrparkban felvonul az agrárkultúra. népi iparművészek, kézműves termékek vásárolhatók. a gyermeknapi vásárban maszekok is árusítanak. ezért helypénzt kell fizetniük.

3. és lehetnek teljes egészében privát rendezvények például a hipermarketekben.

és a fidesz azt mondja, hogy ők mindhármat uralnák. tehát a hipermarketeket is. ha kell, akkor különadókat vetnek ki. mondván, hogy extra profitot húznak a háborúból.

---

az ellenzék modellje: az állami (rossz, elvault, nem működő) intézményei helyébe a magán (jó, modern, működő) intézményei lépnek.
állam -> piac
ez a progresszió. és ez ment végbe amerikában. vagy a briteknél a közszolgáltatások privatizációja fele részben végbement. és a skandinávok is ebbe irányba haladnak. feladták a keresztény államegyházat és a népvallást. a központosítást. tanfelügyeletet.

chrisred 2022.05.27. 12:51:44

@cvsvrs: Tudtommal ez a mostani rezsim modellje is. Van a lerobbantott, forráshiányos, nyugdíjkorhatár felé közelítő átlagéletkorú, alulfizetett tanári karral a plebsnek. És vannak a fideszes alapítványokba kiszervezett, közpénztámogatásokkal felfuttatott magánközoktatás a tűzhöz közelieknek.

A skandinávoknál a diploma megszerzése is alanyi jogon ingyenes.

2022.05.27. 13:55:55

@chrisred:
az első rendszer a késő kádár kor, a korai horthy korszak és az orbánista állammodell is egyben. a modern magyar államiság ezt a rendszert hozta létre. mépedig dominánsan egypárti, pártállami keretek között. egy az egyben aczél györgy kultúrpolitikája a három t-vel. vagy g fodor gábor interjúja. a párt igényli a kritikát. de a kormányfő személyének megváltoztatására és a rendszer megdöntésére irányuló törekvésekkel szemben fel kell lépni. mert másképp a káosz és az anarchia uralkodik el. lényegében ugyanazt mondják, amit grósz károly.

na most azt ehhez hozzá kell tenni, hogy a fidesz a választásokon rendre alkotmányos többséghez jut (4x egymás után). és ezek a választások vannak annyira szabadok, mint amikor a fidesz kis különbséggel vesztett az mszp-vel szemben (2x), vagy jelentős vereséget szenvedett (2x) legfőbb riválisától az szdsz-tők (2x). és a fidesz uralma többségi alapokon állva többé kevésbé legitim. azért nem teljesen, mert a fővárosban kis különbséggel veszít. (a fidesz 6:2 arányban veszett a szociálliberális koalícióval szemben)

tehát ha valaki a fideszt meg akarja bélyegezni, akkor a nemzeti bolsevik a legjobb billog. orbán az új hazafias népfront vívja a békeharcot. az ellenzék nemzetköz nemzetközi mensevik mozgalom. a régi politikai bizottság kádereivel. (gyurcsány)

2022.05.27. 14:07:31

@chrisred:
a magyar közoktatás, a magyar iskola, a tanítói kar pórias. ebben nincs vita közöttünk. a tanítói közösség nem különösebbnek tűnik öregnek. debrecenben legalább is. van elég fiatal tanár. értem, hogy nem nagyon gimnáziumi fizika, vagy kémia tanár. a szakképzés rendszerében van tartalék. politechnikumokban. debrecenben nincsenek azok a katasztrofális állapotok a közoktatásban, amiről az indexen az oktatási szakértők értekeznek. kevés kivételtől eltekintve sehol az országban. ami nem azt jelenti, hogy a rendszer jól működik. hanem azt, hogy működik valahogy.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása