magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A munkavállaló alávetettség

A szenegáli focista ügyén keresztül ismét felvetődött a munkavállalói alávetettség kérdése. S még Schiffer se jut el a probléma gyökeréig, pedig cikke egyébként jó. Schiffer szempontja - a polgári jog és a profithoz való jog ütközése - érvényes szempont, de ez csak a kérdés egyik oldala.

Azt hiszem, nyilvánvaló, hogy ütközik itt két jogelv. Nyilvánvaló az is, hogy ütközés esetén két jog egyike se lehet teljes, hiszen kompromisszum szükséges köztük.

A mukáltató nem követelheti meg, hogy dolgozója feladja teljes személyiségét, ennek neve ugyanis rabszolgaság, amit a modern polgári jog még önkéntesség esetében is tilt: nem vehetek meg más embert, akkor se, ha az önként és teljes öntudatában el akarja adni magát, az ilyen szerződés semmis.

Viszont nyilván a dolgozó se élheti ki korlátlanul polgári jogait. S nem csak nyilvánvaló esetekben, amikor ez közvetlenül sérti a munkáltató érdekeit. Másfél évig az Epson Ügyfélszolgálat alkalmazottja voltam - eléggé visszás lett volna, ha ez időben arról posztolok a FB-on szabadidőmben, hogy a HP és a Canon termékei sokkal jobbak, mint az Epsoné. Nyilván a cég joggal elvárta tőlem, hogy még munkaidőn kívül se terjesszem esetleges negatív véleményemet a cég termékeiről.

De lássunk egy nem közvetlen esetet. A dolgozó nem sért semmilyen közvetlen munkáltatói érdeket, hanem egyszerűen csak van egy olyan szokása, véleménye, hite, mely a közvélemény szerint negatív. Pl. egy extrém példa: azt hirdeti, hogy a pedofília a világ legtermészetesebb dolga, ezért dekriminizálni kell a szexet kiskorúak és felnőttek, mondjuk a beleegyezési korhatárt le kell venni 6 éves korra. Mindez nem ütközik semmilyen jogszabályba, azaz a jog szemszögéből az illető semmi negatívat nem követ el. Viszont mai általános közvélekedés, hogy a pedofília rossz dolog, így bármilyen propagálása is erkölcsileg elítélendő.

Előbb-utóbb felvetődik a cég felé: miért tűr meg ilyen embereket? A cég pedig elvárja: a dolgozója ne hirdessen nyíltan ilyen nézeteket, mert ezzel rombolja a cég hírnevét.

Mi itt tehát a meghatározó elem? A társadalom mindenkori íratlan elvárása, a közvélekedés arról mi jó és mi rossz.

Mi a teendő? Nem megengedni, hogy a közvélekedés olyan legyen, mely megába foglal számunkra elfogadthatatlan elemeket.

Az utólagos harc, hogy "de igen, lehessen Gueye homofób!" már kései reakció, tüneti kezelés. A valódi harvnak ott kell lennie, hogy "miért lenne probléma homofóbnak lenni?".

A mai konzervatív tábor vesztésre áll, s ennek oka önhibája, hiszen nem mer nyíltan beszélni, nem meri magát felvállalni, hanem pl. "igen, a homofóbia rossz és elítékendő, de ez nem homofóbia" típusú reakciókat hangoztat, ami már az ellenfél igazának elismerése. Az egyenes válasz közben: a homofóbia egy teljesen becsületes, koherens, tiszteletreméltó álláspont, ezért semmi ok megkövetelni a közerkölcs nevében a tőle való tartózkodást, s még kevésbé elítélését.

Címkék: közélet
19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2417839971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapi2021 2022.05.26. 12:46:11

Minden fóbia betegség. Valaminek a nem tetszése, elutasítása meg vélemény, nem betegség!
Ezért már homofóbiázni is egy stratégiai fegyver azok ellen akiknek más a VÉLEMÉNYÜK! De NEM BETEGEK! Nem betegesen utálják a homokosokat, pláne nem gyűlölik őket!

A homofóbia egy nem létező "betegség", amit megbélyegzésnek találtak ki azok ellen, akiknek vallási, erkölcsi vagy csupán személyes okból nem tetszik az, amit az LMBTQ-sok csinálnak, pláne az, ha ezt kéretlenül az arcukba tolják, vagy ha propagálják nekik vagy a gyerekeiknek.

Tehát, ha te is átveszed ezt a hamis fogalmat és használod, pontosan azt teszed, amit ők akarnak: betegnek nyilvánítod azokat, akiknek csupán a véleménye (hite) más!

Ez ugyanarra kell, mint a nácizás, fasisztázás, hogy ne kelljen vitázni a "fasisztákkal", "homofóbokkal", mert ők eleve rosszak.
Vagyis ez is egy eszköz.

Ha a homofóbia egy létező betegség/dolog lenne, akkor az LMBTQ minden kritikája, minden vele való ellenérzés, ellenvélemény, pláne bűnnek tartás automatikusan homofóbia, tehát beteges lenne. Ebből következik, hogy mindenki beteges, akinek nem tetszik BÁRMELY okból az LMBTQ!!!

Azaz, kapásból az összes keresztény (egyház), muszlim, hithű zsidó, khrisnás..., mind beteges, homofób, mert más erről a VÉLEMÉNYÜK!

Ez nem így van.

Azt kell képviselnünk, hogy a más vélemény az LMBTQ-ról nem beteges/betegség!
Hanem JOG!

midnight coder 2022.05.26. 14:02:45

Valamilyen szinten a futballcsapatnak is van igazsága. Mert hogy itt a történet nem csak arról szól, hogy Kunta Kinte berúgja a gólt a hálóba, de arról is, hogy ez egy showműsor, a bevétel pedig a showból van. A műsorban pedig táncolni kell a Macskafogó patkányainak, ha szeretik, ha nem. Ez a munkájuk.

A BLM, woke és általában az agresszívek előretörése pedig az USA-ban egy hosszú folyamat eredménye. Igazából ott lett elkefélve a dolog, hogy a II világháború után Hitler lett a rosszfiú, a komcsiknak pedig mint győztes szövetségesnek, soha nem kellett szembenézni azzal, hogy hány millió embert gyilkoltak le. Hitler lett a főgonosz és kész, mindenki más le van ejtve.

Volt ugyan egy bágyadt próbálkozás, McCarthy-ék részéről, de sajnos elbukott, és onnantól kezdve a komcsik szabadon tobzódhattak. Csak hát, a munkásosztály védelme ott is veszett fejsze nyele - sem munkásosztály, sem eszközök nincsenek már ott sem - így aztán a komcsik a négereket, homokosokat, és bárki más olyan kisebbséget kezdtek el védni, amiknek a védelme igazából nem sért komolyabb - különösen vállalati - érdekeket.

A cégeknek pedig nagyon-nagyon fasza ez az újbaloldal. Sokkal olcsóbb egy jó kis meetinget szervezni a homokosok vagy a négerek elnyomott helyzetével kapcsolatos intézkedések foganatosítására vonatkozó tervek megtervezéséről, mint hogy Pl. normális egészségügyi ellátást, szabadságot, és egyéb jóléti intézkedéseket kelljen biztosítani. És amíg a baloldal a négerekkel van elfoglalva addig nyugodtan ki lehetett szervezni a termelést Ázsiába. Ezt persze a négerek is jól megszívták, de vigasztalta őket, hogy cserébe a sportolók jól letérdelnek azoknak a néger rablógyilkosoknak az emléke előtt, akik amúgy leginkább a tisztességes négereket rablógyilkolták.

2022.05.26. 14:50:47

debrecenben konszenzus van abban, hogy a pozitív diszkrimiáció a holtakat és a haldoklókat illeti meg. és a méltóság napja az övék. ebből következően nincs se meleg, se hideg méltóság menete, se semmi efféle. úgy nincs ez az ellentét.

2022.05.26. 15:11:02

a méltóság napi futás.
debrecenihospicehaz.hu/wp-content/uploads/2018/04/mmff_2018_03-1030x686.jpg
és ebben a programban részt vesznek már az óvodások. elfutnak a klinika és a hospice ház mellett az egyik generációt követi a másik. persze a szeretteink halálát feldolgozni nem könnyű.

általános iskolásoknak írhatnak verset a halálról. szabadverset is akár (amire azt mondják a svédek, hogy svéd gyerekvers).

Emlék, ami most van
Mikor Anya ágyba került, hónapokig nekem kellett mosnom, takarítanom, mosogatnom, főznöm.
Most, hogy elment, még többet kell, főleg, ha Apa sincs itthon.
Anya kedvence a paradicsomleves volt, azt mondta, én finomabbra készítem, mint ő.
Karácsonyra paradicsomlevest készítek.
Magyar Boglárka (a debreceni Lorantffy Zsuzsanna Általános Iskola 8. osztályos tanulója)

a méltóság napi programok ilyenek errefelé. halálkultusz van. és úgy nincs szivárványos zászló a városházán. és nem nagyon tiltakozik senki.

2022.05.26. 15:27:49

egy mai hír, hogy a következő idényben a városi nagyszínház főrendezője: ilja bocsarnikovsz. aki ugyebár orosz. és nem tiltakozik senki. budapesten most egy orosz lenne az art director akkor menne a hülyeség, hogy lehet, hogy nem lehet. el lehet-e küldeni egy oroszt "putler" agressziója miatt. el. persze, hogy el lehet küldeni.

ha a döntéshozók többsége russzofób, akkor éppenséggel elküldhetnek egy orosz művészeti vezetőt. debrecen pályázott európa kultúrális fővárosa projektre. azzal, hogy ez a város példás módon igyekszik együtt élni a szomszédokkal. a nagyváradi románokkal és romákkal is.

csakhogy a döntéshozó egy észt hölgy volt, aki szerint a szomszédokkal való békés együttélés nem feltétlen a non plus ultra. elmesélte, hogy a szülei a szovjet rendszerre nevelték. és a nagymamája mesélte el, hogy valójában észtek. és észt népmeséket mondott neki, észt népdalokat énekelt. és kérdőre kellett vonni szüleit is. nem feltétlen jó mindenkit befogadni a szomszédba. az európai bizottság kulturális fődelegáltja szerint.

GyMasa 2022.05.26. 18:45:38

@Tapi2021:
EZt csak azzal egészíteném ki, hogy a "fóbia" egy meg nem magyarázható félelem valamitől.
Azaz, ha fiaimat, 10 éves korukban, itt, Németországban, a 4. osztályban, a magát akkor "melegnek" valló kiscsávó, taperolja a tanárok teljes beleegyezésével, akkor nekik ez kurvára nem egy "fóbia", hanem kőkemény megtapasztalása a fasizmusnak.

GyMasa 2022.05.26. 18:47:57

@cvsvrs:
minden pozitív diszkrimináció valaki MÁSNAK negatív diszkrimináció.

2022.05.26. 19:49:12

@GyMasa:
kivéve a halálos betegeket, a haldoklókat. az egy olyan kisebbség, akikkel a többség aligha cserélne.

debrecenben azt okoskodták ki, hogy őket illeti meg a pozitív diszkrimáció. az érzékenyítő tréningek ehhez a társdalmi réteghez kapcsolódnak. és ezért az óvodáskortól kezdik el.

mert vannak akik már lábra álltak. megtanultak beszélni, azt mondják, hogy anya, apa. és nem pisilnek és nem kakálnak be. betöltötták a 3. életévüket. na, ők részt vesznek egy rendezvényen. amin a szervezők elmondják, hogy van olyan is, hogy halál. és vannak haldoklók. az emberi méltóság őket is megilleti.
debrecenihospicehaz.hu/wp-content/uploads/2018/04/mmff_2018_07-1030x687.jpg
ezért a debreceni óvodások, iskolások orbán stadionjának parkolójától indulva elfutnak a hospice ház mellett. az a méltóság mezején. ez az érzékenyítő program. kósáné alapítványa.

és ez nem elég. a haldokló gyerekeknek még külön van ünnepnapja. az óvodában a 3 éveseket megkérdik, hogy mit üzennek a gyerekklinika halálos betegeinek. és mutatnak néhány kemoterápián átesett leukémiás gyereket. (akik azért jó eséllyel meggyógyulhatnak). és az óvónéni felírja ezeket az üzeneket egy-egy cédulára. azt beleteszik egy léggömbe. és a gyerekek elküldik az égbe. az égieknek. ahogyan a képen látható.
www.haon.hu/wp-content/uploads/2021/02/3044350210211lufiKA17-scaled.jpg
ez az érzékenyítés.

az általános iskolás gyerekeknek azt mondják, hogy biztosan van valaki a családban, aki meghalt. biztos eszükbe jut valamilyen jó tulajdonságuk. azt írják fel egy kőre. véssék valamibe. és azt helyezzék el az iskolaudvaron a virágos kertben. és a gyerekek állítanak egy kollektív síremléket ezekből. és elmondják egymásnak, hogy esetlegesen meghalt a nagymamájuk, nagypapájuk, vagy a szomszéd néni, bácsi, aki nagyon kedves volt. csak már nem élnek.

az érzékenyítés a elsődlegesen a halálhoz kötődik. ha elsődlegesen a haláltól félsz és nem attól buzi leszel, akkor nem leszel buzi, viszont meghalsz. így is úgy is.

GyMasa 2022.05.26. 20:01:09

@cvsvrs:
"kivéve a halálos betegeket, a haldoklókat. az egy olyan kisebbség, akikkel a többség aligha cserélne."
Hát, nem tudom...
Én sem nő, sen transz, sem pedofil, sem buzi, sem cigány, sem fekete nem akarok lenni...
Eddig, teljesen jól elvagyok a saját bőrömben...

"debrecenben azt okoskodták ki, hogy őket illeti meg a pozitív diszkrimáció. az érzékenyítő tréningek ehhez a társdalmi réteghez kapcsolódnak. és ezért az óvodáskortól kezdik el."
És, kik "azok", ha lehet kérdezni?

"... hogy van olyan is, hogy halál. és vannak haldoklók. az emberi méltóság őket is megilleti."
Az emberi méltóság MINDENKIT megillet!

"az érzékenyítés a elsődlegesen a halálhoz kötődik. ha elsődlegesen a haláltól félsz és nem attól buzi leszel, akkor nem leszel buzi, viszont meghalsz. így is úgy is"
Az a baj, hogy nem! Ma az "érzékenyítés" a buzisággal kapcsolatban a legintenzívebb, és pont nem a tóle való félelem, hanem az annak elfogadása a cél!

2022.05.26. 20:05:00

ezek mellett az érzékenyítő programok sztárjai az állatok.
egy mai hír. gordon a segítőkutya. aki különféle gyakorlatokat képes elvégezni. fekszik,.kúszik, négy lábon jár, felemelkedik és ugrik. és követik a gyerekek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5096/eb06.jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5096/eb10.jpg
az érzékenyítés másik módja állatokhoz kötődik.

2022.05.26. 20:15:44

@GyMasa:
elég sokan mondják, hogy ők nem akarnak gyereket. mert az nyűg, bajlódás. sokkal jobb a buziknak. mert bulizhatnak. a prájd ezt a buli buzi világképet népszerűsíti.

a hospice kósa lajos feleségének alapítványa. az, hogy az óvodásokat is érzékenyítsék a haldoklókkal ő vagy a környezetének találmánya. a beteg gyerekkel való óvodai érzékenyítést prof. dr. "nemtudomkicsoda" vezeti a gyerekklinikáról. ezekhez a programokhoz a város intézményeinek döntő többsége csatlakozott.

2022.05.26. 20:42:14

@GyMasa:
ha a méltóság mindent, és mindenkit megillett, akkor nyilván a melegeket is megilleti akkori is lóbálják a farkukat az andrássy úton. azt is méltósággal tehetik. és ha nem mindent, csak mindenkit, akkor kérdés, hogy mi mindent. és elsőként micsodát.

és erre a debreceni válasz az, hogy a haldoklók méltósága az első. ők a leginkább kiszolgáltatottak. hjó, a homoszexuálisokat is biztos üldözik, az se lehet jó, szegény kis cigányoknak se feltétlen a legjobb, nyilván van, hogy zsidókat üldöznek. a szenegáli focistát. de nem ezek a legszörnyűségesebb dolgok, amitől félni kell, hanem a halál. ha valakiket pozitívan kell diszkriminálni, akkor azok nem a melegek, hanem a haldoklók.

debrecenben a puritanizmus időszakában a táncolás és a hegedűszó is be volt tiltva. aki dudálni merészelt azt a hóhér nyakvasva verve vitte ki a város árkán túlra. és mehetett amerre látott. azért, mert ebben az időszakban pestisek harmadolták a lakosságot. és tűzvészekben a házak fele pusztult el. a földeket nem tudták megművelni. ezért szárazságok voltak. és az éhínségek mellett a császáriak fosztogattak. háromszor volt, hogy debrecen egésze kénytelen volt a környékbeli erdőkbe, illetve a hegyekbe menekülni egészen tokajig.

és ebben az időszakban a szenátus azt mondta, hogy a vígazságoknak nincs ideje. mert másképp nem tudják a várost újraépíteni. a káromkodókat tömlöcbe vetették. a paráznákat is büntették. egy férfit, mert a szenátus többszöri felszólítása ellenére is férfiakkal hált máglyán megégettek. és elrendelték, hogy a házát is rombolják le. ez 17. század vége, 18. század eleje. ez a puritanizmus.

és ezek után a felvilágodás. csokonai és fazakes. akik azt mondják, hogy szükség van szigorú erkölcsre, de mellette a józan észre alapozva kell világias szabályokat hozni éhinség, a dögvész, a tűzvész ellenében. és nemcsak a bibliában lehet hinni. hanem abban is, hogy dorottyát a harcos vénkisasszonyt megszépítik a gráciák fárságkor és férjhez megy. vígeposzokban is lehet hinni. szerelemben. mindenféle földi jóban. a hit féig világias.

Tapi2021 2022.05.31. 08:22:46

@midnight coder: Minden szavad arany. Sajnos. Ez tényleg így volt.Van.

Tapi2021 2022.05.31. 08:30:12

@GyMasa: Hát persze.
A homofóbiázás csak egy fegyver a normális emberek ellen/leszerelésére.
Meg persze a keresztények ellen, hiszen alapból "homofóbok" vagyunk, mivel bűnnek tartjuk az LMBTQ-t.
Csak ezt így még nem mondják ki hangosan. Majd fogják. Most még "fellazítanak", ahogy a változásmenedzsment tanítja.

Tapi2021 2022.05.31. 08:34:54

@cvsvrs: " egy férfit, mert a szenátus többszöri felszólítása ellenére is férfiakkal hált máglyán megégettek. és elrendelték, hogy a házát is rombolják le. ez 17. század vége, 18. század eleje. ez a puritanizmus."

És a többi férfi? Akik szintén férfivel háltak?

Tapi2021 2022.05.31. 08:40:04

@cvsvrs: Pest kozmopolita. Sok gyökértelen emberrel, minden tekintetben.
Ahogy a nyugati nagyvárosok szinte mindegyike ma már.
Ők csak "használják" a várost, amely lehetne a föld bármely pontján. Nem kötődik néphez, nemzethez, országhoz, kultúrához.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása