magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Diplomáciai alapok

A románokban nagyon szeretem azt, hogy amikor segget nyalnak, mindig azzal a tudattal teszik, hogy ezt csakis saját pillanatnyi érdekükben teszik, s amint fordul a helyzet, abbahagyják, azaz sose lesznek szerelmesek a seggbe, amit éppen nyalnak.

Ez egy felnőtt, ésszerű megoldás: kihasználni a helyzetet, amikor úgyis kényszer alatt vagyunk, de sose feledni a kényszer meglétét. Ilyen egy jól működő diplomácia.

Lehet ezt erkölcsileg elítélni, mintha ez emberek közti kapcsolat lenne, de ez marhaság. A diplomácia a becsapás és átverés tudománya, nem alkalmazhatók rá az erkölcsi szabályok.

Van ugyanis ez a magyar tévhit a román árulásról, pedig semmi ilyesmi nincs: ez a normál diplomácia. A normál diplomácia pedig a békés eszközökkel vívott háború nemzeti érdekek alapján: meghajlunk az erős előtt, míg erős, hogy ne taposson el minket, s amint gyengül, hátba szúrjuk, hiszen nincs miért tovább hajlonganunk.

A legrosszabb: magunkat becsapni. Azzal a céllal, hogy hitelesnek látsszunk, bebeszéljük magunknak, hogy mi erkölcsösek vagyunk, miközben kényszer hatása alatt cselekszünk valamit, amit nem tartunk erkölcsösnek.

125 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2817876909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.07.09. 13:14:48

orbán is a román diplomáciát követi. és zelenszkij is. ennek az alapja,hogy a pillanatot kell uralni minden pillanatban. és az erősebb oldalára kell állni. ez nem olyan rossz elképzelés. és gyakran be is válik. a veszélye az, hogy erősebb nem feltétlen támogat, hanem esetlegesen kihasznál. (lásd ukrajna)

2022.07.09. 14:07:05

a másik veszély, hogy a temérdek diplomácia manőver következtében az adott ország vezetőjét már nem veszik komolyan. vagy ha komolyan veszik, akkor ellenségként kezelik. pl. orbán megtámogatja nemcsak a német, hanem a kínai, koreai gyáripart. (mert a gyáripart erősebbnek látja a termelő kapacitással nem rendelkező kockázati tőkealapokkal szemben). csakhogy a kínai, koreai gyárosoktól soha semmit se fog kapni. és a németek egyszerűen eszközként használják.

orbán ezzel a belpolitikában sikeres, mert szétveri a politikai ellenfeleit. ha nincsenek stabil szövetségesek, akkor külpolitikai értelemben könnyen kormányozhatatlanná válik az ország. a balkáni diplomáciai iskola a csődje.

Gery87 2022.07.09. 14:21:16

Én is ezt szeretem bennük és kb ennyi:)
Meg kell hagyni ezt jól csinálják, meg is lett az eredménye, van is 230.000 Km2 nyi román föld + Moldova.

Szemben a magyarokkal aki beleszerelmesednek a seggbe, ezt mesterfokon de ész nélkül űzzük. Presztizskérdést csinálni abból hogy ki a "hűségesebb" és nem leszünk árulók...miközben valójában kitartóbb seggnyalónak lenni nem nagy érdem.

Gery87 2022.07.09. 14:25:26

@cvsvrs:

Ezért kell az hazudni hogy csak az egyik félnek vagyunk hívei....ez a hintapolitika, nem nyíltan kell több segged nyalni, hanem titokban és lehetőleg kijátszani a egymás ellen a feleket.

Ha már szóba kerültek a románok, akkor nevezzük inkább ezt "erdélyi furfangos diplomáciának"...ha így jobban tetszik a Nemzethyeknek.

2022.07.09. 14:37:59

ha nincs stabil szövetségi rendszer, akkor vagy a bel, vagy a külpolitika instabil.

mert vagy az van, ami romániában és bulgáriában. hogy az összes párt elkötelezett most éppen amerika oldalán. (mert az amerikai diplomácia uralja a térséget. és a pártok azon versengenek, hogy melyik szolgálja ki jobban az amerikai érdekeket. és ettől a külügy stabil, csak folyamatos a kormányválság. mert mindenki az amerikaiak seggét nyalja. és a potenciális 10-20 külügyminiszter jelölt közül mégis melyiket válasszák.

vagy az van, ami magyarországon. a nagyon sok oldalváltás következtében a belpolitikai ellenfeleket kiszorítják. a külügy komolytalanná válik. a magyar kormány a békében érdekelt. csak nincs béketerve. (mert a dunakeszi futsal csapat ezt a feladványt már nem oldja meg.) vagy magyarország nem barátja, hanem testvére (brat) lengyelországnak. és közben kajánul vigyorognak a németekre, miközben magyar energiaellátás sincs biztosítva. a diplomácia olyan, hogy németország se lehet stabil szövetséges. oroszország se. amerika se. a belpolitika stabil. a külpolitika instabil.

2022.07.09. 15:10:18

@Gery87:
ez a hintapolitika megy. a magyar külügy kiáll ukrajna mellett, miközben felmondja az orosz propagandát.

2022.07.09. 15:25:39

@Gery87:
persze, persze kiállunk ukrajna mellett. "yes, but". ez a hintapolitika.

ha az ukránok nyerik a háborút, akkor azt mondják, hogy a magyar külügy naponta állt ki ukrajna szuverintása és területi integritása mellett. szuper. és ez a magyar érdek? dehogy. ezt csak úgy mondják.

a magyar érdek, hogy az oroszok nyerjék meg a háborút. és ha lengyel békefenntartók bemennek galíciába, akkor éppenséggel magyar hadsereg is bevonulhat kárpátaljára. ez esetben a hintapolitika beválik. különben nem.

GABOR2 2022.07.09. 15:54:06

Azért országok is tudnak hálásak lenni annak az országnak aki sokat tett érte...

2022.07.09. 16:09:02

@GABOR2:
magyarországért ki tett sokat? tudom, hogy néhányan "felszabadították" az országot.és magyarország kiért tett sokat? tudom, hogy "megvédtük" európát.

Boldeone2 2022.07.09. 16:17:28

@cvsvrs: magyar érdek, hogy az oroszok nyerjék meg a háborút. és ha lengyel békefenntartók bemennek galíciába, akkor éppenséggel magyar hadsereg is bevonulhat kárpátaljára. "

- Ezt komolyan mondod ? A magyar èrdek megegyezik az Európaival, azaz: a muszka menjen haza Ukrajnából , fejezze be a háborút, vigye magával a Donbast . Ennyi
Kárpátaljai szinte már nincs magyar , mèg a cigányok is Debrecenben mentek már , hová vonuljon be a magyar hadsereg?
Egy pár tízmillió ukrán csak marad , akinek lenne hozzá szava...A románok sem mennènek bele, abban biztos lehetsz ..

2022.07.09. 16:53:19

@Boldeone2:
a magyar érdek, hogy a magyarellenes ukránoka kárpátok túloldalán lakjanak. ez két módon lehetséges. a házaik kivásárlással és/vagy magyar békefenntartók bevonulásával. és ezek után legyen egy szlovéniához hasonló miniállam: ruszinföld. ami az európai unió részévé válhat feltéve, hogy a ruszinok biztosítják a kisebbségi magyar jogokat.

ahogyan a lengyel érdek, hogy létrejöjjön lengyel kárpátalja (halics). és az is európai unió részévé válhat. a lengyelek nem is kertelnek. ők azt mondják, hogy a lengyel hadsereg bevonul azért, hogy felszabadítsa nyugat ukrajnát. ami egy megszállás.

kijev azonban már nem lehet az eu/nato tag. mert azt jelentené, hogy európa hadban áll oroszországgal.

Boldeone2 2022.07.09. 17:54:07

@cvsvrs: Arra, hogy a magyar " hadsereg " bevonuljon Kárpátaljára bevonuljon , kb nulla esèlyt látok, ahhoz egyrèszt túl gyengèk vagyunk katonailag , mèg egy legyőzött Ukrajniával szemben is, masrèszt, a NATO- tagok sem engednèk meg . Románia azonnal ellenünk fordulna Erdèly miatt az ilyesmi ott tabu kèrdès
A lengyelek helyzete más , az egy vezető , 38 milliós ország Közèp- Európában , csak a határon 300 ezer katona van , ugrásra kèszen. Az ukránok egy lengyel - ukrán personálunióval megbèkèlnènek , azonnali EU- tagság , stb...
Mi kètkulacsos politikának dühöt váltott ki Európában, a lengyelek a jóval nagyobb Ukrajnát helyzezik előtèrbe, a magyar- lengyel barátság egyre gyengül

2022.07.09. 17:59:43

@Boldeone2:
a lengyelek se ukrajnával szembe akarnak bevonulni. hanem ukrajna oldalán. miután kijev kapitulált "felszabadítják" nyugat-ukrajnát. az oroszok és az amerikaiak húznak egy demarkációs vonalat. felosztják ukrajnát. mindenki ebben érdekelt.

2022.07.09. 18:12:28

@Boldeone2:
a románok abban érdekeltek, hogy az oroszok elmenjenek transznyisztriáig.

és ezek után a románok békefenntartókat küldjenek besszarábiába azért, hogy megvédjék a szegény kis moldávokat. megszállják moldáviát. annektálják. és úgy moldávia eu/nato tag lehet. és bemmenek észak bukovániába azért, hogy dumitrescu táboronok megvédje a szegény kis ukránokat putler-től. demarkációs vonalakat húznak. és azokból lesznek az államhatárok.

a háború ukrajna felosztásával ér véget. nem az a kérdés, hogy ki nyeri meg a háborút. hanem hogy ki nyeri meg a békét.

2022.07.09. 18:35:50

ezek ukrajna természetes földrajzi egységei
www.researchgate.net/profile/Valentyn-Khilchevskyi/publication/344456146/figure/fig2/AS:942344950018048@1601683952186/Map-of-hydrographic-zoning-of-the-territory-of-Ukraine-2016-River-basin-district-1.png

a duna medencében semmi keresnivalója nincs se orosznak, se ukránnak. az ukrán szszk eltévesztette a házszámot. és a visztula völgyében se. egy ukrán kapituláció után ha azt a lengyel, ukrán és román hadsereg nem foglalja el, akkor hazaárulás történik.

mert ez azt jelentené, hogy a duna medence egy részét is velikaja rusz kapja.

hagyományosan a bug európa és eurázsia határa. és az lehet a dnyeszter. és lehet azt mondani, hogy a dnyeszter völgye is eurázsia. ez esetben románok felejtsék el besszarábiát. azt is elfoglalják a ruszkik.

de ezt az európai unió nem fogja kikövetelni mert a németek balfaszok. a franciákat és a briteket nem érdekli.. ezt a lengyel és a magyar esetleg a román diplomácia és haderő vagy eléri, vagy nem éri el.

Gógita 2022.07.09. 20:13:39

Ez csak az egyik lehetséges út, nagyjából a machiavellizmus.
Kihasználni, alakoskodni, hajbókolni szembe, aztán hátba szúrni, ha már az az érdek...

Vannak más utak is.

Gógita 2022.07.09. 20:20:55

@cvsvrs: Te és Gery87 teljesen elszálltatok. Ostobaságokat írtatok.

Gógita 2022.07.09. 20:25:41

@cvsvrs: Remélem valami magyarul tudó ukrán nem fogja a hozzászólásaitokat lobogtatni otthon, hogy tessék, erről álmodoznak a magyarok.

2022.07.09. 21:00:52

@Gógita:
ha az ukrán hadsereg kapitulál, akkor a kérdés, hogy ungvár orosz vagy nato/eu parancsnokság alá került. felőlem kerüljön orosz parancsnokság alá, akkor ha az ukrán népi nacionalisták úgy gondolják, hogy azzal jobban járnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.09. 21:09:31

@Gógita: azon ne aggódj, azokat már lobogtatják régen. Vagy 102 éve.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.09. 21:10:58

@Boldeone2: nem gyengül semmilyen lengyel-magyar barátság.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.09. 21:14:56

@cvsvrs: így igaz, ez pontos. Annyit tennék hozzá, ha már Bolditól megy a nedves álom a lengyel-magyar barátság megszűnéséről, hogy legfeljebb az okozna súlyos gondot, ha Beregszászból Beregowo lenne.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.07.09. 21:18:37

Én is pontosan ezt sérelmezem, hogy a román kiugrást a sok idióta árulásnak bélyegzi. Pedig mi is ki akartunk ugrani, csak nekünk nem sikerült.... És ráadásul racionális döntés volt. És a lényeg, amit leírtál, hogy sose szerelmesedjünk bele a megszállóinkba (Stockholm-szindróma), mert akkor majd nem tudjuk őket hidegvérrel seggbe rúgni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.09. 21:24:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: érdekes dolog amit írsz középtájon az egész kérdés erkölcsiségéről. A román diplomácia a tökéletes állandó sakkbanlevésből kifejlődött szuperbizánci típusú magatartás. A nyugati diplomácia morális erkölcsi mázba hamisított nyílt erőszak.Bizony az, nézzük csak meg, hogy mindenkivel - mindekivel, a törökkel is! - szövetkezett az erkölcsös keresztény Európa a korai Habsburg EU ellen. (Még ugyebár a genovai hajósoknak is fizettek török katonákként egy aranyat, csak gyorsan szállítsák őket ellenünk 1525-ben)
Hát akkor nem teljesen egyértelmű, hogy még erkölcs szerint is a román az igazabb?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.09. 21:30:55

@Deak Tamas:

A román lpgika alapja: a román diplomácia egyetlen célja a román érdek védelme, ezzel ellentétesen cselekedni erkölcstelen lenne. Másnak adott ígéret ezt nem írhatja felül soha.

Lásd még: ha két gyerek fuldoklik a tóban, kit mentenél ki először, a saját fiadat vagy az idegen fiút. Még akkor is a sajátodat, ha ő a nagyobb gyerek, azaz eleve jobbak az esélyei.

2022.07.09. 21:46:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
oké, csak mi a román érdek.
1. az amerikaiak mellé állni (mert most éppen ők a legerősebbek)
2. a franciák mellé állni (mert ha a republikánusok kormányoznak, akkor feladják a térséget, akkor elsődlegsen a franciák a románok nyugati szövetségesei)
3. a bolgárokkal kell összefogni (egy laza balkáni államszövetségben) szigorúan az európai unión belül maradve.
4. vagy egy orosz-török szövetségbe kell beleállni. fekete tengeri szabad kereskedelmi övezetet létrehozni (az eu/nato rosszallása ellenére).

mindegyik román érdek. melyik "a" román?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.09. 21:53:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így van. De ezt még például Széchenyi is tudta : "Ha egy bárkában ülök és abban van gyermekem és más gyermeke, és ha a bárkába bejő a víz, s előttem apodictice áll, hogy ezen két gyermeket benn nem tarthatom, az igaz, ha a magamét lököm ki és a másikat benn tartom, azt az újságban fogják hirdetni, de biz én inkább a magam gyermekét conserválom és a másikat kilököm."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.09. 21:58:53

@cvsvrs:

A nyugat erős, kiállnak mellette. De ha mondjuk Putytin azt mondaná, "vigyétek" Moldovát és Bukovinát, cserébe lépjetek ki a NATO-ból, azonnal megtennék.

2022.07.09. 22:11:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez a balkáni diplomáciai iskola. a pillanatnyi erőviszonyok számítanak. és az minden pillanatban. ebből következően átmeneti érdekközösségek vannak és nincs tartós elköteleződés semmilyen irányba.

Boldeone2 2022.07.09. 22:20:50

@Deak Tamas: Annyit tennék hozzá, ha már Bolditól megy a nedves álom a lengyel-magyar barátság megszűnéséről"

- Ez a valóság , ha figyelnèd az elmúlt èvek törtènèseit, akkor belátnád hogy így van. A magyar kormány egyre több kritikát kap kintről , az oroszbarátság miatt. A nemzetközi fórumokon a lengyelek kemènyen osztják a magyarokat
Sőt, volt már olyan , hogy megvertek magyar szurkolókat , talán Opole- ban, pár ève...Erre azt mondták a Legia Varsó szurkolói , hogy azok nem igazi lengyelek ...Egy biztos, a fiatal generáció már nem annyira magyarmániás , mint az idősebbek. Ezt az ottani kirándulásom is megerősítette . Règebben ez más volt

2022.07.09. 22:23:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ha nincs stabil szövetségi rendszer, akkor a belpolitika könnyen instabillá válhat. most még a legtöbb bolgár párt amerikabarát, ám fél, vagy másfél múlva az összes oroszbaráttá válhat. és így kormányok jönnek-mennek.

aztán azt mondják, hogy mégis inkább eu pártivá kellene válni. mert ígérnek egy segélycsomagot. vagy mégse, mert a pénzköltést túl szigorú feltétlelekhez kötik. és így a közéletben 1 évnél sokkal továbbra nem nagyon lehet tervezni.

Boldeone2 2022.07.09. 22:25:07

@Deak Tamas: Ezzel pont az ellentètes Románia : a fiatal, román liberális èrtelmisèg szimpatizál Magyarországgal , a vidèki tuskó, primitív, vallásos rèteggel van ott is a baj, aki beveszik a nacionalista szólamokat

vasútihíd 2022.07.09. 22:25:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha a román diplomácia seggnyalósdenembeleszeretős akkor milyen kategóriába esik a többi országé mint magyar, amerikai, orosz, kínai satöbbi esetleg táblázatba lehetne ezeket foglalni ha még nem történt volna meg?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.09. 22:27:34

@vasútihíd:

Amerika esetében kezdetben az elvi alapot hangsúlyozták, aztán már nem. Persze amikor hangsúlyozták, akkor se tartották be.

Boldeone2 2022.07.09. 22:27:40

@cvsvrs: Egy a lènyeg: Bulgáriában arányos választási rendszer van , így soha nem lesz az orbánihoz hasonló állampárti rezsim , hanem kormányok jönnek - mennek. A plurális demokrácia működèse garantált

2022.07.09. 22:29:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a britek, a franciák és az amerikaiek elég tartósan egy szövetségi rendszerben állnak. a atlanti/transzatlani kapcsolatok elég stabliak.

vasútihíd 2022.07.09. 22:33:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem tudom mit értesz elvi alapon az amerikaiaknál nomeg a többi ország te általad kategóriába sorolt diplomáciai modelljére is kíváncsi lennek ezért mondtam a táblázatot de persze erre egy gyors válaszban valószínűsítem nincs lehetőség egy mélyelemző cikk kellene hozza márpersze ha még nem volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.09. 22:35:47

@vasútihíd:

Az volt az eredeti amerikai állítáés, hogy a demokráciuákat támogatják, a monarchiákat meg nem. De már a kezdetben se volt igaz. Kissinger óta ezt legalább nyíltan be is vallják.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.09. 22:37:33

@Boldeone2: ha figyelném az elmúlt évek történéseit? Hát, lehet hogy ott szúrom el, hogy beszélek és olvasok lengyelül és azt figyelem, nem az angol kommenteket.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.09. 22:40:08

@Boldeone2: Árnyalandó a liberális magyarszerető fiatalok (azon amúgy mit szeretnek Orbanisztánon?) vs. tuskó vidékiek szcenáriust javasolnám a foter.ro, kronikonline.ro és a többi magyarnyelvű lap böngészgetését, gondolom románul nem tudsz.

vasútihíd 2022.07.09. 22:41:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez pragmatiukusnak hangzik azaz ami az amerikai birodalmi érdekeknek használ az támogatják demokráciától függetlenül és a magyar, orosz, kínai diplomáciai modell milyen?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.09. 22:43:20

@vasútihíd:

Minden nornális eset ilyen.

Még a SZU is simán szövetkezett antikommunistákkal kommunisták ellen, ha úgy adódott.

Boldeone2 2022.07.09. 22:43:41

@Deak Tamas: No ès mi a tapasztalat ? Csak nem azt akarod mondani , hogy semmi sem változott? Hol tanultál meg lengyelül? Ez egy rendkívül nehèz nyelv ...Egyszer èn is akartam menni nyári egyetemre Varsóba

Boldeone2 2022.07.09. 22:50:23

@Deak Tamas: Mièrt kellene megtanulni románul , amikor az üzleti èletben mindenki az angolt használja?
A fiatal generáció jelentős rèszèt - a tanultabbakat , a "liberálisokat "- ott sem èrdekli a nacionalizmus

vasútihíd 2022.07.09. 22:51:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Tehát a seggnyalósdenembeleszeretőshakellhátbaszúrós modell a sztenderd szóval legalábbis ami az alapokat illeti a romániai nem kivétel

2022.07.09. 22:55:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
legalább egy évszázada azonban stabil szövetségesek. függetlenül attól, hogy melyik párt nyeri a választást.

debrecennek szövetségénak tekinti az összes reformált várost. heidelberg, wittenberg, genf, basel vagy utrech szövetségese. (az egy másik kérdés, hogy ezek városok lakóinak 1%-a sem tudja azt, hogy létezik ilyen város, hogy debrecen). ennek ellenére debrecen elég erősen elkötelezett ezekbe az irányokba. mert 400-450 éve néhány diák oda járt tanulni.

bocskai szobra ott áll a reformáció falán. a bécsi béke biztosította a vallásszabadságot. megerősítette a keresztyén európát. mintha ez különösebben érdekelné a jelenlegi svájci, a német, vagy a holland kormányt. és ezt elmagyarázzák az ide látogató nagyköveteknek, akiket az érdekel, hogy fillérre pontosan mennyi állami támogatást kapnak, milyen közbeszerzéseket nyernek el, tehát a reálpolitika a pillanatnyi érdekeknek alávetve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.09. 23:03:53

@cvsvrs:

Vannak szövetségfek, érdekek alapján, de ezek sose tartanak örökké.

2022.07.09. 23:08:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
tartanak 500 éve. legalább is debreceni oldalról. csak erről genfben nem nagyon tudnak. és nem nagyon érdekli őket. ettől még debrecen elkötelezett. és ez sem irracionális gondolkodás. annak tűnik, de nem az.

2022.07.09. 23:30:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az egyik azt mondja, hogy nem számít a múlt. a jelen számít, a pillanatnyi érdek és jövő. a másik azt, hogy múlt számít elsődlegesen. mert ha valami működött 500 éve, akkor miért ne működhetne a jelenben is.

debrecenben a minap átadtak egy útszakaszt. mikor tervezték meg? 1 éve, 2 éve, 3 éve? ugyan már. 1930-ban (!). és lám ez 90 évvel később megvalósult. és ez büszkeséggel tölti el a politikai vezetőket. a megsárgult térképpel álltak ki, hogy . micsoda fejlődés.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5161/220706nyugatikiskorut_ksz_(10).jpg
és az új utat oldtimer autók felvonulásával adják át. mert mi számít elsődlegesen? a múlt!

nem feltétlen kell így gondolkodni. csak ilyen is van.

Gógita 2022.07.09. 23:37:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Dehogy. Szerencsére sokrétű kapcsolataik lehetnek országoknak, népeknek.

A ker. demokrácia pedig semmi más, mint a politikában, közéletben való részvétel formája és eszköze a keresztények számára. Mivel a mai, modern demokráciákban politikai pártokon keresztül lehet benne részt venni.

Egyházként, felekezetként, egyesületként, vagy magánemberként nem indulhatsz választásokon, csak pártként. Ezért van szükség valamilyen keresztény pártra, valamilyen néven. (Pl. KDNP.) És, ha maga a párt nem ker. párt, de a programjában sok a ker. elem, amelyek prioritást is élveznek, akkor más név alatt is támogathatóak számunkra. A lényeg, hogy keresztény értékeket és érdekeket (is) támogassanak, mozdítsanak elő a demokratikus rendszerben. Kereszténység + demokrácia = kereszténydemokrata politika.

Így tudunk ebben a mai rendszerben részt venni hatékonyan a játékban.

Gógita 2022.07.09. 23:42:54

@fofilozofus: A fontos különbség az, hogy a románok a kiugrással az elvett területeket szerezték vissza, mi a kiugrással meg elveszítettük őket újra. Mivel senki nem ígérte meg, hogy elismerik az egyszer már elismert bécsi békéket.
Szóval a kiugrásnak egészen más volt a tétje itt és ott.

Gógita 2022.07.09. 23:43:48

@Gógita: Bécsi döntéseket, Bocs.

Gógita 2022.07.09. 23:51:50

@Boldeone2: De hát, ahogyan Max írja, ha eltérnek az érdekeink, nem adhatjuk fel őket csak azért, mert dwa bratankizunk a lengyelekkel.

Az ő agyukat most elöntötte az orosz-gyűlölet. Nem gondolkodnak racionálisan. Nekik van is miért másképp nézni az oroszokra.

Nekünk viszont nem ellenségünk Oroszország. Miért lenne?

Ilyen helyzetben természetes, még ha sajnálatos is, ha a két ország másképp érez és értelmez.

A történelem hosszú. Ez egy epizód.

Gógita 2022.07.10. 00:03:20

@cvsvrs: "a britek, a franciák és az amerikaiek elég tartósan egy szövetségi rendszerben állnak. a atlanti/transzatlani kapcsolatok elég stabliak. "

Mert az európaiak három dologtól rettegnek ezért kapaszkodnak az USA-ba, meg egymásba:

1. Németország. (Már az újraegyesítéstől is frászt kaptak. Lelki szemeik előtt megjelent a IV. Birodalom.)

2. Oroszország.

3. Az összefogott Német- és Oroszország. (A német technológia, tudás az olcsó orosz nyersanyagokkal, munkaerővel...)

Ahogy két csövön is áramlott volna az olcsó gáz Németországba, rögtön intézett valaki egy orosz-ukrán háborút! A német takonygerincű kancellár(ok) meg nem győz bocsánatot kérni, amiért a német nép (és cégek) érdekét nézve politizáltak és üzleteltek eddig az oroszokkal. ...

Így megy ez.
Mert ugyan mi érdeke fűződik ehhez a mostani káoszhoz, amiben durván veszítenek, a németeknek vagy az oroszoknak???

Cui prodest????

Gógita 2022.07.10. 00:07:27

@Deak Tamas: Boldi a lengyeleknél is a hozzá hasonlókkal beszélget! :-)

_Neville 2022.07.10. 00:58:31

@Boldeone2: hát nem tudom, én jártam párszor Lengyelországban az utóbbi években, semmi ilyesmit nem tapasztaltam. A törésvonal inkább földrajzi: a déli részen sokkal élőbb a magyar kapcsolat, ott valóban csomó dologgal képben vannak és tényleg kb mindenhol meg akarnak hívni a kocsmában, Varsóban inkább csak az Orbán-fan lengyelek jöttek izgalomba attól, honnan jöttünk, de ellenséges ott se volt senki.

_Neville 2022.07.10. 01:03:44

@Boldeone2: "Mièrt kellene megtanulni románul , amikor az üzleti èletben mindenki az angolt használja?" Nem kell, de azért nem árt, ha tényleg ismerni akarsz egy népet, kultúrát. Enélkül elég vicces kioktatni egy olyat, aki anyanyelvén tud ott bárkivel társalogni, hogy nincs képben, mert te basic englishben megtárgyaltad a dolgot valami irodai rabszolgával, így mindent jobban értesz.

Boldeone2 2022.07.10. 01:13:50

@Gógita: Èn ezt máskèpp látom . Szerintem a lengyelek gondolják jól az orosz- ukrán háborút, nekik az orosz törtènelmi ellensèg
Nekünk csak azért kevèsbè, mert már túl kicsi ès jelentèktelen ország vagyunk a jelenlegi meggyengült Oroszországnak , azaz nem cèlpont . Egyèbkènt azért az orosz èrdekszfèrának tekintenek bennünket . Az emberek meg már elfelejtettèk a múltat 1945- öt, vagy 1956- ot...vagy nem is èltek mèg többsègèben
Arra mèg jól emlèkszem gyerekkoromból , Bircától fiatalabb vagyok , hogy itt voltak az orosz csapatok, utáltam őket ezèrt
A családom ellen is számos gaztettet követtek el, nálunk senki sem volt oroszbarát, èrtelemszerűen nem baloldali család volt, apám nem volt párttag soha.
Nekem a mai Oroszország ugynaz a szemèt banda, mindegy hogy hívják: kvázi egypártrendszer, egy korábbi KGB - ügynök az elnök, meg a politikai elit is az rèszben, központi nèphülyítès - a Tass ma is üzemel - embereket bebörtönöznek politikai nèzeteikèrt , zárt , háborús hadiállam ....Szinte mindazt megtestesíti, amit szívből utálok ...
Nekem mondhatod hogy nem ellensègek , èn úgy èrzek , ahogy a legtöbb ember Oroszország egykori vagy jelenlegi befolyási övezetèben
Mit gondolsz, miért választották meg az Eurovizión az ukrán szörnyszülemèny dalt? A " körüllakó " nèpek tiltakoztak Oroszország politikája ellen , ahogy Jamala is megnyerte anno az Eurovíziót, az orosz krími kitelepítèsek bemutatásával ..
Èn csak a többsègi európai vèlemènyt kèpviselem . Szerintem ez a racionális , de a nyilván Magyarország egy speciális ország lett, azon belül a Birca blog mèginkább speciális oroszbarát ..
Èn nem látok semmi okot rá, hogy máskèpp gondoljam , amíg egy volt KGB- s vezeti az országot , diktatúrába fordítva , egy vères háborúval

Boldeone2 2022.07.10. 01:27:13

@_Neville: Angol nyelvvizsgám van , szakmai anyaggal bővített , egyetemi , meg èltem az USA- ban relatíve hosszú ideig , illetve , napi szinten használom ...Olyat mondjuk nem mondanèk, hogy szívesebben olvasok angolul egy könyvet , mint magyarul
Lengyelül szinte alig beszèlnek Magyarországon , ha valakinek nincs lengyel felmenője vagy, felesège\ fèrje, nem lengyel kisebbsègi akkor extrèm ritka, hát mèg az olyan , aki könyveket is olvas lengyelül...De, itt a blogposzt közönsège között biztosan van ...A lengyel egy kutynehèz nyelv , egyèbkènt ...
A tènyek pedig azt mutatják , hogy változik a kinti szemlèlet irányunkba. A lengyel politikusok megnyilatkozásai , egyrèszt , másrèszt a társadalom irányából is. Ez persze mèg mindig egy jó viszony, de már nem olyan ,mint korábban , szerintem

Boldeone2 2022.07.10. 01:35:22

@_Neville: hvg.hu/vilag/20220408_jaroslaw_kaczynski_orban_viktor_bucsa_orosz_ukran_haboru

ha minden így megy tovább, nem fogunk tudni a jövőben úgy együttműködni, mint eddig tettük.”

- Ha ezt egy vèrkonzervatív erős szövetsèges , Pis politikus mondja, akkor mit mondhat a másik oldal , a " Polgári Platform " ?
Ne tegyünk már úgy , mintha semmi sem változna !
A háború bizony nyomot hagy ezen a barátságon is

ez a nevem senki 2022.07.10. 06:47:18

hávégé
ha
zug
vagy
gát
láss
talanul

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.10. 10:04:05

@Boldeone2: a budapesti Lengyel Intézetben. Amúgy egyáltalán nem nehéz nyelv, semelyik indoeurópai nem nehéz. Nehéz mondjuk a baszk.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.10. 10:10:42

@Boldeone2: persze hogy az angolt használja mindenki (mondjuk az a "tanulatlan" "műveletlen" "vallásos" vidéki nyolcvan éves bácsi is, akivekl egy hete beszélgettem a temesvári vonaton, annyira "utálta" a magyarokat hogy a 0-4-ről beszélt folyton), annyira az angolt használja, hogy Magyarországon meg az egész keleti régióban virágzanak a többnyelvű több szolgáltatást nyújtó SSC-k.
Szerencsére nem az "üzleti élet" szavaz, hanem az annak döntéseit elszenvedő polgárok.

2022.07.10. 10:11:29

@Boldeone2:
te hogy védenéd meg oroszországot? nem amerikát, oroszországot.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.10. 10:24:22

@Boldeone2: ez egy négy hónapos egyszeri hír. Mintha azóta történt volna egy s más.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.10. 10:28:06

@Boldeone2: tvn24.pl/polska/jaroslaw-kaczynski-krytykuje-viktora-orbana-za-slowa-o-buczy-zawod-oceniam-jednoznacznie-negatywnie-5667361

- Ja sądzę, że jest, stąd ta propozycja misji pokojowej, która miała być osłonięta zbrojnie. Ja uważam, że już od dłuższego czasu została przekroczona ta granica, w której NATO - nie w formie zbrojnej sensu stricto, czyli nie w tym sensie, żeby rozpoczynało wojnę z Rosją - ale powinno prowadzić akcję pokojową na terenie Ukrainy pod osłoną sił zbrojnych. Nie dążyć do starcia, nie atakować wojsk rosyjskich, ale wkraczać na terytorium Ukrainy - oczywiście za zgodą rządu Ukrainy - powiedział Kaczyński.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.10. 10:30:49

@Boldeone2: tvn24.pl/swiat/ukraina-rosyjskie-zbrodnie-popelniane-przez-rosjan-slowa-viktora-orbana-pawel-kowal-i-szymon-szynkowski-vel-sek-komentuja-5665338

Szymon Szynkowski vel Sęk z PiS, wiceminister spraw zagranicznych, mówił, że nie odczytuje słów węgierskiego premiera jako relatywizowania tragedii w Buczy.

Gógita 2022.07.10. 13:00:23

@Boldeone2: Azért ez a többségi vélemény Európában, mert csak ezt nyomják 24/7-ben egész nap az embereknek. Miközben a valóság az, hogy az oroszok csak bizniszelni akartak volna, orrba szájba nyomni a gázt, olajat ide, ezért építettek milliárdokért saját költségen vezetékeket!

Ha nem kezd el az USA molyolni a "market garden"-jükben, meg a bolond, arrogáns, és szélsőségesen nacionalista ukránok nem kezdik el üldözni a sok milliós orosz kisebbséget (és a magyart, de ez nem tétel ugye, mi úgy sem tudnánk mit csinálni, pár vétón kívül, hogy hagyják abba), sem háború, sem szankciók miatti gazdasági összeomlás nem lenne.
Ez a tény.

De az USA-imperializmus fenyegetve érezte a dominanciáját. Európában is és a világban is, tehát tett azért, hogy itt mind Európa, mind Oroszország meggyengüljön. És ez neki semmibe n nem kerül. Százezer ukránért, akik az USA dominanciájáért halnak meg, nem kár, az orosz kiskatonákért sem. Közben kihelyezett több tízmilliárd dollár HITELT, amit az ukrán emberek évtizedekig fizetnek majd nekik...
Szóval a kinek az érdeke kérdésre a válasz több, mint egyértelmű!

De élj nyugodtan a buborékodban tovább. És edd, amivel etetnek.

Gógita 2022.07.10. 13:07:15

@Boldeone2: "Ne tegyünk már úgy , mintha semmi sem változna !
A háború bizony nyomot hagy ezen a barátságon is "

Igen, ez igaz.
Sajnos a lengyelek józan eszét most elvette az orosz-gyűlöletük és a revans lehetősége.
Én megértem ezt, tekintettel a közös történelmükben történtekre.

De, ha józan észnél lennének, tudnák, hogy nem várhatják el tőlünk ugyanezt a gyűlöletet egy nép iránt, akikkel nekünk merőben más volt mindig is a kapcsolatunk, már amikor egyáltalán volt kapcsolatunk.
Azon túl, hogy ránk hívták őket a Habsburgok vagy átadtak nekik a nyugatiak.

Gógita 2022.07.10. 16:36:14

További motivációk a lengyel állásponthoz:

"
Nagy üzletet csinálhatnak a lengyelek is Ukrajnában

Több száz lengyelországi vállalat jelentkezett arra, hogy részt vállalna Ukrajna háború utáni újjáépítésében, amit a lengyel álláspont szerint az elkonfiskált orosz vagyonból kellene finanszírozni."

www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/uzlet-lengyelorszag-ukrajna-ujjaepites-cegek.755778.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

"
Gazdasági csodát hozhat Lengyelországban az ukrajnai háború

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió nyomán a híres ukrán technológiai ipar számos képviselője helyezte át székhelyét Lengyelországba, és nem csupán a sajátját, hanem a vállalkozásáét is. Ez nem csupán a túlélést szolgálja, ugyanis a cégek szépen fejlődnek új környezetükben is."

www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/lengyelorszag-gazdasag-novekedes-ukrajnai-haboru-technologia.755077.html

Gógita 2022.07.10. 16:42:57

Tehát Lengyelország máris nyertese, haszonélvezője a háborúnak!
És még több pénzre utaznak.

Mi meg csak saját zsebből finanszírozzuk a menekülteket és a szankciókat!
Nagyon más felállás.

2022.07.10. 17:58:58

@Gógita:
ez a lengyel diplomácia sikere,
a magyar meg jól odamond a cnn-nek.

Boldeone2 2022.07.10. 18:22:22

@Deak Tamas: Ez egy áprilisi Twitter üzenet, Donald Tusktól:

just like no decent Pole supports Orbán or Putin. Poles, in their overwhelming majority are for Europe, Ukraine and freedom, regardless of the rubbish PM Morawiecki says."

- Ehhez nem kell legyelül tudni , hogy bárki megèrtse mit jelent az üzenete . Ez egy napnál világosabb politikiai nyilatkozat . Ezzel a saját , polgári platformos szavazóinak is üzent , nemcsak Macronnak
" No recent pole supports Orbán or Putyin " , ez pedig ha egy ilyen jelentős hatású politikus mondja, akkor hatni fog a közvèlemènyre is
Persze, az átlag lengyel nyilván nem az átlag magyart fogja utálni , hanem a politikai rendszert
Nekem sem en bloc minden orosszal van problèmám, mert sokan belátják annak a rendszernek puszulni kellene , hanem az elnyomó rezsimmel, annak ideológusaival. Másodsorban persze azokkal , akik beveszik a háborús propagandát , sőt , terjesztik a világban...Időnkènt , ha ezek túl sokáig mennek, akkor oda szoktam nekik pörkölni , hogy ne tolják már a hazug ès hamis orosz háborús narratívát

Boldeone2 2022.07.10. 18:48:12

@Gógita: De az USA-imperializmus fenyegetve érezte a dominanciáját"

- Látod, te sem tudsz kilèpni a règi marxista elmèletből! Nincs olyan hogy " imperializmus " csak globáls kapitalizmus van , aminek a nyertesei vagyunk ( mi is ) akkor meg mi a problèma?
Minden - majdnem -okè lenne , ha az orosz nem baxott volna ki a világgal : lenne normális piaci kínálat, így alacsony árak èlelmiszer ès energia terèn is meg az országok közötti bèkès együttműködès
Az baxa az orosz csőrèt, hogy Ukrajna nem az orosz társadalmi - gazdasági modellt választotta , hanem a nyugatost
Nyilván a nyugatos út, sem rögtön hoz megoldást , ahogy nálunk is èvtizedes út volt , hogy viszonylag jó szintre èrjünk ( ha csak a háború miatt nem tèrdeplünk le )
Az ukránok belátták , hogy nekik sincs más út, mint a többi országnak: liberalizálni kell a piacot, majd vègigjárni a nehéz , de a vègen gyümölcsöző utat..
Orosz èrdekszfèraban már a közèp- ázsiai diktátorok sem nagyon akarnak maradni , már a kazah vezetès is kifelè kacsintgat ...
Elegük van. Nagyjából mindenki tudja , mi lesz Oroszország sorsa, ebből az èrdekszfèrából menekülni èrdemes . Az ukránok nem akarnak soha többet orosz fennhatóságát, ők egy lengyel fejlődèst tűztek ki maguknak

Olyan ez a helyzet , mint amikor egy nő- legyen mondjuk Ukrajna - otthagyja a csóró, alkoholista, sikertelen fèrjet ( Oroszország ) talál helyette egy jobb módú, persze nem feltètlenül pèldás viselkedèsű, de mèg mindig jobb perspektívát biztosító fèrjet ( USA )
A válás után az elhagyott fèrj bosszút forral, hogy megleckèztesse, megölje a volt felesèget ( akit már curvának nevez ...)
Kb. ez törtènik most nagyban ...
Oroszország elvesztette Ukrajnát örökre, amit elfoglal az csak válságballasztkènt fogja lefelè húzni , annak területnek a több tízmilliárd, ha nem százmilliárd dolláros reorganizációs költsègèvel együtt
Ezeket a jövőbeli perspektívákat a vèn degenerált Putyin nem fogja fel ...Ő csak Rettegett Iván , meg Sztálin nyomdokain akar haladni... Extrèm rosszat hozott a világra meg Oroszországra is ...
Inyen egy diktatúra, amikor irracionális , vèn hülyèk irányítják
Ebből CSAK rossz jöhet ki !

2022.07.10. 18:49:23

@Boldeone2:
orbán mindig az erősebb pártjára áll, vagy akit erősebbnek vél. ez a balkáni diplomáciai iskola. és ha van szövetségese, akkor támad. ez a bizánci erőpolitika.

ha valaki azt mondja, hogy orbánizmus balkánias, bizáncias, akkor igaza van. ez a keletiesség. és ez időkénként szembe kerül az észak-atlanti politikával. a nyugattal.

a magyar diplomáciai iskola a kettőt igyekszik kombinálni. tehát nyilatkozni kellene a cnn-nek. és ott felmondani az amerikai propagandát. és utána nyilatkozni a russia today-nek. és ott felmondani az orosz propagandát. és magyar távirati irodának elmondani, hogy a magyar külügy ténylegesen mit képvisel.

mindezt egy stabil szövetségi rendszerben. ami elkötelezett eu tagságot jelent. nato szövetségi rendszert. azzal, hogy európa és egyébként amerika is az eurázsiai (orosz) békepartnerségben érdekelt. mert másképp nem tudja féken tartani kínát.

2022.07.10. 18:53:57

@Boldeone2:
oroszország akkor veszti el ukrajnát ha elveszti a háborút.

ha az ukrán hadsereg kapitulál, akkor az ukrajna trianonját jelentheti. elveszti területeinek kétharmadát és lakosságának felét. és az oroszok feloszthatják kijevet. és onnantól kezdve megindul egy média-kommunikációs háború. kelet-kijev az orosz, nyugat-kijev az amerikai/európai propagandát adja. és az ukránok választhatnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.10. 19:10:37

@Boldeone2: Tusknál jelentéktelenebb niemand pillanatnyilag alig van az európai porondon. A pártját is, meg az európai egyesült államokos politikáját folyamatosan árazza szavazatok formájában a lengyel társadalom. Orbánt egyébként már kb. 5-6 éve toszkolja. A "decent poles"-os szövege tökéletesen analóg a töröttszemüveges fogatlan részeg Orbán szavazóval, meg a vidéki vallásos tahó ostoba románnal.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.10. 19:17:38

@Gógita: @cvsvrs: ez egyébként már nagyon régóta így van. Pont ezért megy/ment ilyen gyorsan ez a gazdasági akklimatizálódás, mert nem kellett új utakat kitaposni. Nyugat-Ukrajna épp azért is erős terepe az ukrán szélsőségeseknek mert egyrészt maga a környezet elárulja a különbséget a lengyel és a szovjet világ között másrészt az a 75 év ami a lengyel uralom óta eltelt abszolút benne van még az emlékezetben.

Boldeone2 2022.07.10. 19:50:21

@Deak Tamas: Tusknál jelentéktelenebb niemand pillanatnyilag alig van az európai porondon. A pártját is, meg az európai egyesült államokos politikáját folyamatosan árazza szavazatok formájában a lengyel társadalom. "

- Szerintem pont az ellenkezője igaz: Tuskèk felfelè jöttek a tavalyi èvben, a háború kitörèse óta ez lehet változott, mert a Pis politikája is változott. Trzaskowski majdnem legyőzte Dudát ès ami a lènyeg :
Varsó , Poznan, Gdansk ,meg a fejlett , polgárosultabb nyugat, mint aTrazkowskira szavazott
Az elmaradott, bigott, katolikus Dèl- Kelet, Új- Galícia szavazott Dudára ....
Vagyis , ott is kimutatható, hogy a kevèsbè iskolázott , kevèsbè polgári tömegek támogatják a populizmust , főváros, a nagyvaros, a nyugat " pedig nemet mond

Boldeone2 2022.07.10. 20:02:02

@cvsvrs: oroszország akkor veszti el ukrajnát ha elveszti a háborút."

- Nem lesz igazi győztese ennek a háborúnak. Az oroszok sem mennek el a falig , valószínű hogy valahol megállnak Harkov előtt vagy után
Aki nyer területet, hosszú távon - szerintem - az veszít. Az csak romhalmaz már
Egy ponton túl a nyugat sem enged, nem vèletlenül van 300 ezres hadsereg a lengyel határon , így Kijev újra nem lesz opció , úgy látom
Az orosznak nem lesz lehetősège reorganizálni a megszerzett területeket, ahol ukránok laknak, ott partizánháború jöhet, meg mèg nagyobb válság
Nyugat - Ukrajna megmarad , az EU pedig több tízmilliárd hitelt lesz kènytelen adni Ujrajnának. Kezessèget közösen kell vállalni így a magyarok is benne lesznek
Az orosz megszállási övezet kiürül , apokaliptikus állapotok vannak most is ..Milliós számban jöhet ukrán nő Európába, hogy prostituáltnak álljon ...

Boldeone2 2022.07.10. 20:17:56

@Deak Tamas: mi az az Új Galícia amúgy?"

- Lengyelország harmadik felosztása után a habsburg rèsz 5 kerülete együttesen

Boldeone2 2022.07.10. 20:21:02

@Deak Tamas: Ez a tèrkèp kristálytisztán megmutatja a lengyel társadalom azon megosztottságát, melyről
beszèlek :

m.facebook.com/notesfrompoland/photos/pcb.1707832382725298/1707831869392016/?type=3&source=48

2022.07.10. 20:21:26

@Boldeone2:
az oroszok most úgy tűnik, hogy kivárják a telet. ami a háborúban nekik kedvez.

2022.07.10. 20:27:28

@Boldeone2:
az egykori kelet-porosz terület "nyugatos". az az odera völgye valamint a balti tenger előtere. a visztula völgye lengyelország magja varsó központtal.

Boldeone2 2022.07.10. 20:28:40

@cvsvrs: A háború senkinek nem kedvez , minden napja vesztesèg, az orosznak is. Dollármilliárdos vesztesèg. Amit " megnyernek" az apokaliptikus állapotban lesz , nagy nyeresèg ...
...ès akkor egy gazdasági , lassan közèphatalomnak kellene újjáèpíteni egy háború után kimerülve ... 5-10 millió embernek azonnali segèly kell , nyugdíj, közigazgatás kièpítèse, rendvèdelem , stb...
Ha egyáltalán marad mondjuk ott valaki ...
Akinek esze van , úgyis lelèp Nèmetországba , vagy ha ecthe orosz Moszkvába...

Boldeone2 2022.07.10. 20:30:36

@cvsvrs: Így van ! Lengyelországban is nyugati rèsz a nèmet orintációs, valamikor nèmet lakosságú rèsz a menő: Poznan , Wroclaw , Varsó , Gdansk ..

2022.07.10. 20:31:06

@Boldeone2:
aki lelép lengyoroszágba, vagy németországba az lelép. a kivándorlás ez az oroszok malmára hajtja a vizet. a céljuk, hogy ukrajna működésképtelenné váljon.

2022.07.10. 20:34:20

@Boldeone2:
csak ugye varsó nem német orientációjú. és a többi sem nyugat, hanem kelet-német orientációjú. lengyelország úgy nyugatos, ahogyan a cipőm sarka.

Boldeone2 2022.07.10. 20:35:40

@cvsvrs: Az első főváros egyèbkènt Poznan volt , Mieszko , Przemysl dinasztia ...

Boldeone2 2022.07.10. 20:40:59

@cvsvrs: Lengyelország USA- szövetsèges, elsősorban amerikai orientációt követ
A nèmeteket nem kedvelik , az oroszokat utálják
Mindenkit utálnak szinte, mèg az ukránokat is , persze, nem nyíltan ...
A magyarokat szeretik , a lengyel hadsereg ès a menekültek előtt megnyitottuk az utat ..
1956- ban a lengyelek tüntettek mellettünk , vèrt gyűjtötték stb...
Ez egy valós barátság a nèpek között, csak kicsit a háború rondított bele ...
Mert a lengyelek nem szeretik az oroszt ...Rivális hatalom ...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.10. 20:45:28

@Boldeone2: Gniezno volt az első főváros. A térkép amúgy semmit sem mutat meg a "művelt városi" vs "tahó bigott katolikus" sztoriból, csak a három részre szakadás következtében beállott gondolkodásmódot, Ugyananilyen térképeket lehet látni mindenhol a régi monarchia és Magyarország határai környékén bárhol.

Boldeone2 2022.07.10. 21:10:58

@Deak Tamas: Ezt a lengyelek is így gondolják? Èn úgy tudom, hogy egyszerre több szèkváros volt , Poznanban èpítette fel Mieszko a szèkvárát. De, lehet hogy ebben igazad van. Valami forrás van erről?

2022.07.10. 21:15:37

@Boldeone2:
törökország is usa szövetséges. és mégse nyugatos.

2022.07.10. 21:17:18

@Boldeone2:
vagy ugye románia és bulgária is usa szövetséges. mégse nyugatos. azért, mert a többsége nem nyugati-indoárja. ez a fajta nyugatosság egyfajta törzsi nacionalizmus.

Boldeone2 2022.07.10. 21:37:40

@cvsvrs: A románok annyira nem nyugatosak, hogy szinte majmolnak mindent , ami nyugat- európai, különösen a nèmeteket
Nem vèletlenül lett egy szász az államelnök. Règebben mèg azt is szègyelltèk bevallani , hogy románok . Inkább az mondták hogy olaszok , mert az jobban hangzott. Felènk viszont nacionalisták : azt mondják , hogy ők - az őseik- már itt vannak èvezredek óta
Mi vagyunk az " allochton " az idenkènt bekerült, nem európai populáció. Azt mondják a durvábbak hogy " bozgor", bez gora?
Meg olyat is mondanak , hogy "mongolok" vagyunk ...

ez a nevem senki 2022.07.10. 21:50:11

hanem lenn
e viki
pédia honnan lenn
eennyi mű
welt ember
mi galó
cia fő
bb városa
vajon

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.10. 22:02:08

@Boldeone2: www.origo.hu/sport/futball/20150821-videoton-lech-poznan-ruch-chorzow-szurkoloi-rendbontas-verekedes.html

röpke hét éve volt a magyarverés, mint ki is derül azért, mert a Ruch szurkolói a nevezetes Slovan Bratislava barátai. És ők maguk nem tartják magukat lengyelnek.

Gógita 2022.07.10. 22:20:56

@Boldeone2: Donald Tusk Lengyelország szégyene.
Úgy lefeküdt a nyugatnak.
Ő az a ballib-progresszív hazaáruló vonal Lengyelországban, mint nálunk a nyugatnyaló ballibok zöme.
Simán szembe megy a saját országával is, ha a nyugat ezt akarja látni.
Orbán fóbiája meg nyílt titok.

2022.07.10. 22:33:44

@ez a nevem senki:
lenne révai nagylexikon, vagy akadémiai kislexikon, vagy ilyesmi a polcokon. úgy.

Gógita 2022.07.10. 22:35:15

@Boldeone2: "Az baxa az orosz csőrèt, hogy Ukrajna nem az orosz társadalmi - gazdasági modellt választotta , hanem a nyugatost"...

Hazudj tovább magadnak vakon. :-(

Miért játszod el, hogy nem látod, nem érted a nagyhatalmi piszkos játszmákat emögött, ami folyik?

Oroszországnak SEMMI ÉRDEKE NEM fűződött ehhez a háborúhoz, nem is volt rá felkészülve, ez tény.
Miért épített volna milliárdokért pl. vezetékeket, ha még több gázszállítás helyett háborút, meg nem szállítást akart volna?????
Gondolkozz már néha!

Merő hazugság az is, hogy Putyin miatt nincs gáz, meg olaj, meg búza! Ki embargózott, szankcionált ész nélkül mindent???

Nyíljon már ki a szemed basszus.

Aztán a segg hülye európai politikusok is Putyinoznak, meg, hogy fegyverként használja a búzát, gázt..., de hát könyörgöm, kik szállítják a fegyvereket az oroszok ellen az ukránoknak?
Amikkel oroszokat ölnek.

Közben Putyin FOLYAMATOSAN szállított eddig az ELLENSÉGNEK is, gázt, olajat... !!!

Én már régen lekapcsoltam volna mindent, abban a pillanatban, hogy beszálltak a háborúba ellenük. Már régen padlón lenne Európa gazdasága és ott sorakoznának a vazelines tégelyekkel Putyinnál a nagypofájú senkik, akik ÖNKÉNT bedöntik a saját és Európa gazdaságát!!! Mert eljátsszák a jóembert.
Miközben tudják, hogy kinek az érdekét szolgálják a saját népeik érdekei HELYETT!

De élj csak vakon.

Boldeone2 2022.07.10. 22:37:28

@Deak Tamas: Azóta mèg jöttek más lengyelek vagy " lengyelek " is magyart verni , 2020- ban, amikor a CSZKA Moszkva itt járt, akkor jöttek a Widzew Lodz szurkolói is . Beszállni a Fradi megverèsèbe ... Azok sem lengyelek ?
Valami ezért itt nincs rendben , de hamarosan majd megyek Lengyelországba ,ès a vègère járok a dolognak ...Mert egyre több a furcsa dolog törtènik ...

2022.07.10. 22:42:13

@Boldeone2:
aki lajtán és az elbán túl, és különösen a balkánon a nyugatosságot keresi az eltévesztette a házszámot. a románok és a bolgárok nato imádata átmeneti.

a lengyeleknél egy hárompárti koalíció szoríthatja ki a pis-t. a polgári platfrom mellett a baloldal és a zöldek. csak addigra a német ampelkoalition megbukik. ez a bökkenő.

Gógita 2022.07.10. 22:54:43

@Boldeone2: "Az baxa az orosz csőrèt, hogy Ukrajna nem az orosz társadalmi - gazdasági modellt választotta , hanem a nyugatost
Nyilván a nyugatos út, sem rögtön hoz megoldást , ahogy nálunk is èvtizedes út volt , hogy viszonylag jó szintre èrjünk ( ha csak a háború miatt nem tèrdeplünk le )
Az ukránok belátták , hogy nekik sincs más út, mint a többi országnak: liberalizálni kell a piacot, majd vègigjárni a nehéz , de a vègen gyümölcsöző utat.."

Ó, ahogy láttam a szemem előtt a nyugatos, fejlődő, demokratikus jogállam Ukrajnát, ahogy liberalizál, meg demokratizálódik... zsebkendőért kellett nyúljak, úgy meghatódtam. (Én párszor jártam már Ukrajnában! És sok magyar barátom él ott. Pontosan tudom, milyen fasza demokratikus jogállam, és főleg, hogy mennyire dominálnak náluk a Zeurópai értékek...)

De a legrosszabb, hogy te ezeket komolyan is gondolod, nem csak trollkodsz velük. :-(
Ennél csak az a tragikusabb, hogy sokan vagytok.

Boldeone2 2022.07.10. 22:59:47

@Gógita: Na , haragudj , de szinte minden cáfolható, amit írsz...

Annyi igazad van , hogy Oroszországnak SEMMI ÉRDEKE NEM fűződött ehhez a háborúhoz"

- Ez valóban igaz , csak nem úgy , ahogy Putyin meg az orosz narratívisták gondolják...Az viszont nem igaz, hogy " nem kèszültek " a háborúra . Nyilván már èvekkel előtte eldőlt dolog volt , hogy háború lesz, százezrek nem vèletlenül gyakorlatoztak a határnál, nem vèletlenül adott Putyin olyan ultimátumot , amit kizárt dolog teljesíteni

Merő hazugság az is, hogy Putyin miatt nincs gáz, meg olaj, meg búza! Ki embargózott, szankcionált ész nélkül mindent???"

- Mérő hazugság? Nèzd már vissza a 2021- es híreket ! Putyin már akkor sem küldött rendesen gázt, szívatta Európát, hogy egyre magasabb gázárak legyenek , mert már kèszült a háborúra
Az èlelmiszerarak mièrt emelkednek? Mert Putyin elfoglalta Ukrajna 20%- át, ès Ukrajna nem tudja világpiacra juttatni a termèkeit, nem tudtak vetni, így aratni sem lehet sok helyen
Azaz : nem a szankciók , hanem az orosz beavatkozás következmènye ez ( is)

de hát könyörgöm, kik szállítják a fegyvereket az oroszok ellen az ukránoknak?
Amikkel oroszokat ölnek."

- Nagyon helyesen , hiszen az oroszok meg ukránokat ölnek , azaz meg kell segíteni az agresszió áldozatát. Az ukránok a világ segítsègèt kèrtèk, mert szeretnèk a saját szuverenitásukat ès a területi integritásukat megvèdeni
A nemzetközi jog szerint a fegyverküldès jogszerű, a külső agresszió alatt álló országnak
Az orosz beavatkozás pedig egyèrtelműen jogtalan , nemzetközi jogi èrtelemben
Ahogy korábban is már kifejtettem , a "Jus ad bellum" , illetve "jus in bello" szerint is

Minden egyszerű, ha a sorrendisèget követed : először az orosz megtámadott egy szuverèn országot , ennek következtèben alakult ki minden további probléma . A szankció egy kènyszer, valaminek a következmènye , az agresszor elleni fellèpès
Ok ès okozat
Ennyi .

Boldeone2 2022.07.10. 23:12:38

@Gógita: Ó, ahogy láttam a szemem előtt a nyugatos, fejlődő, demokratikus jogállam Ukrajnát, ahogy liberalizál, meg demokratizálódik.."

- Miért , ha a románoknak ès bolgároknak sikerült, akkor az ukránoknak miért ne sikerülne 20-30 èv alatt?
Nem vagy te kicsit ukránellenes?
Nagyon becsülendő, hogy megpróbálnak elszakadni a posztszovjet múlttól. Mindenki látja , hogy nincs könnyű helyzetben Ukrajna , de èppen ezért kell segítenünk őket.
Ez a magyar èrdek is, nem pedig teret engedni , a putyini vères diktatúra erőszakának !

Èn teljesen komolyan gondolom, hogy erkölcsileg a leghelyesebb út, ha ez ellen fellèpünk . Így tett ma Scorpions zenekar is, meg a Maneskin is. A civilizált ember tudja hova kell állni ebben a konfliktusban . Mindig az agressziót elszenvedőt vèdjük
Ha logikai úton nèzzük , akkor is könnyen belátható a dolog ,ha az ember fèlretesz minden ideológia tènyezőt:
- Meddig tart a háború? Ameddig Putyin be nem fejezi! Az ukránok otthon vannak , ők a hazájukat vèdik. Hol hagyják abba? Ez olyan , mint amikor az èletedèrt küzdessz: ha feladod a harcot , akkor az agresszor megkímèl? Nem biztos ...

Boldeone2 2022.07.10. 23:20:55

@Gógita: Én már régen lekapcsoltam volna mindent, abban a pillanatban, hogy beszálltak a háborúba ellenük"

- Újra elmondom :
1, Putyin háborúja a nemzetközi jog szerint jogszerűtlen
2, Ukrajna agresszió alatt áll, tehát a fegyverek küldèse a nemzetközi jog szerint is jogszerű
3, Erkölcsileg is helyes megsegíteni egy KÜLSŐ agresszió ellen küzdő államot, sőt , csak az helyes főleg szomszèdkènt èrintve a követlezmènyektől

- Egyèbkènt te melyik oldalon állsz ? Az EU vagyis Mi , vagy egy zárt, elnyomó, agresszor hadiállam mellett?
Mindenkinek választani kell !

Boldeone2 2022.07.10. 23:27:25

@cvsvrs: A NATO- imádat lehet , bár szerintem a románoknak van az oroszokkal törtènelmi vitája. Azt hallom románoktól, hogy már jobban utálják " az oroszokat , mint minket magyarokat ( ami nagy szó...)
Masrèszt, nyugatmánias nèpsèg, a renegát magyaroktól eltèrően a román a fősodorban szeret lenni .Birca posztja is erről
Szólt : Todor Zsivkov vicce, stb...
Annyira nem hülyèk a Balkánon , hogy ne lássák a " medve " ideje lejár lassan ...
A román politikai szimata a legjobb a világon ...

2022.07.11. 00:11:28

@Boldeone2:
most az európai fősodor a nato. ez kétségtelen.

a magyar diplomácia azt mondja, hogy ez európában változni fog. mivel az oroszok megnyerik a háborút. (lehet, hogy elvesztik a békét. mert felperzselt földeken a népesség kevésbé lesz orosz barát. ez érzelmi kérdés, amely manipuláció függvénye. ezt nem tudjuk, de a racionális számítások szerint oroszország megynyeri a háborút)

és ez esetben szükség lesz keleti katonai nyitásra. euárzsiai békepartnerség erősítésére. (ehhez tartós republikánus adminisztráció szükséges amerikában)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.11. 08:08:03

@Boldeone2: kötelező jelleggel választani diktatúrákban szokás.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.11. 08:16:16

@Boldeone2: erre a kötelező választásos dolgodra eszembe jutott még egy történet. Dr. Aranyi Sándor orvos ezredest, az ellenállás tagját letartóztatta a nyilas Számonkérő Szék 1944 decemberében. Az akkori toposzokkal megtűzdelt vádbeszéd után ezt mondta Aranyi:
- A vádakból azt szűrtem le, hogy ma Magyarországon van szovjetbarát, németbarát, angolbarát és zsidóbarát. Ha ez így van, akkor mondja meg már ügyész úr, ki a magyarbarát? Van itt ilyen egyáltalán?

(Kubinyi: Ketrecbe engem zártak, Aranyi: Két akasztófa árnyékában)

ez a nevem senki 2022.07.11. 10:10:37

@Deak Tamas: meg
néz
m a wiki
be kieza ma
jakob
sky utá
na el áru
lom

ez a nevem senki 2022.07.11. 10:12:46

@cvsvrs: az
ok
hoz jó szem kell ésaz á
bécé is
mer
ete nemkönnyű

Gógita 2022.07.11. 13:49:08

@Boldeone2: Ész és gondolkodás nélkül nyomod a hamis, USA, nyugati narratívát, amelyet azért nyomnak, hogy indokolják, azt az önkéntes összeomlást. amit ők okoztak NEKÜNK!

- X-szer igazoltuk, hogy a háború előtt az oroszok sokkal TÖBB gázt küldtek Európába, sőt, akkor is, amikor már Európa őket ütötte!
De a valóság téged nem érdekel.

- Azt is minden mértéktartó elemző tudja, mondja, hogy ekkora háborúra - sőt háborúra - az oroszok egyértelműen nem voltak felkészülve.
Az előtte való hadgyakorlatozást szánták elrettentésnek és nyomásgyakorlásnak. Nem volt terv arra, hogy annál több lesz belőle. Ezt nagyjából MINDEN tény igazol, attól kezdve , hogy bénáztak, logisztikai káosz volt, nem tudták eldönteni mi a cél, mit támadjanak, stb., azon át, hogy eleinte kerültek minden polgári célpontot, addig, hogy főtisztek tucatjai estek el. Mert nem voltak felkészülve.
De mondd csak az USA/nyugat hazug narratíváját tovább.

- Fegyverszállítás ezredszer: Csak a sík hülyék nem értik meg, hogy ha egy sokkal kisebb és gyengébb országnak szállítanak fegyvereket, de úgy, hogy katonailag nem lépnek be az oldalán, azzal a háborút csak eszkalálni lehet, sokkal nagyobbá és súlyosabbá tenni, azok számára, akik benne vannak.
Tehát akik nem a GYORS béketeremtésben, hanem a háború elhúzásában látják a megoldást, azok az ukránok igazi ellenségei!!!
Mert minden plusz nap a háborúban plusz több száz ukrán és orosz ember értelmetlen halálával és mérhetetlen anyagi károkkal jár.

Csak a leghülyébbek gondolhatják, hogy a sokkal kisebb győzni fog a sokkal nagyobb fölött!
Nem fog. A fegyverekkel annyit érnek el, hogy tovább tart a háború és sokkal több lesz a halott!
Számodra ez a jó, számomra meg az, ha NEM HALNAK MEG emberek értelmetlenül, mások érdekében, az USA és a nyugat proxy háborújában, az USA érdekében.

Kétlem, hogy az erkölcsi többlet azoknál lenne, akik vágóhídra küldenek egy népet, miközben világos, hogy csak elhúzhatják a háborút, de nem nyerhetik meg!
Az erkölcsi többlet azoknál van, akik fegyverek helyett tárgyalóasztalt küldenének! A KEVESEBB HALOTT a jó döntés és a jó, erkölcsileg helyes cél, nem a több!
A nyugat most a minél több halott kimaxolását csinálja.

Meg a legyen mindenkinek a lehető legnagyobb a kára politikát.

Ha méltányosan bánnak az oroszokkal - akik nem kértek többet, mint amit az USA magának is evidensnek tart -, akkor háború sem lenne.
Akkor már a figyelmeztetésnek szánt hadgyakorlatokból és a diplomáciai jegyzékekből értették volna, hogy nem kell tovább tolni a biciklit.
Hanem TÁRGYALNI kéne, ÉRDEMBEN!
De nem tették! Ezért lett háború.

Én a józan ész oldalán állok, és a minél KEVESEBB HALOTT és a gyors BÉKE oldalán állok. Ott ahol nem húznák el értelmetlenül a háborút, és ahol nem löknék értelmetlenül a szakadékba az egész EU-t, meg nem veszélyeztették volna Afrika, meg Ázsia élelmiszer ellátását... Nem úgy, mint te és az EU-s/USA cimboráid.

És mondhatod, hogy mindenért Putyin a felelős, papagáj módjára, de ez attól mert sokszor mondod nem lesz igaz. Szankciókat és embargót, nem Putyin hozott, nem miatta nincs gáz és olaj, meg búza.
Eleve nem kellett volna addig provokálni, amíg háború lett. Vagy AZONNAL tárgyalóasztalhoz kellett volna velük ülni és nem elhúzni a háborút (a nem tárgyalunkkal, meg a fegyverszállításokkal, amelyek egyre jók: tovább harcoltatni az ukránokat értelmetlenül). A vége úgy is tárgyalás lesz, csak közben meghal százezer ember és bedől a fél világ gazdasága. (Igen, most azért halnak meg ukránok, hogy az USA-nak jobb tárgyalási pozíciója legyen, egy meggyengült Oroszországgal szemben!) Nem az oroszok miatt. Hanem azért, mert az USA és nyugati bábjai nem akartak tárgyalni, hanem arra játszanak, hogy meggyengítsék az USA nagyhatalmi riválisát.
Ezért FELÁLDOZZÁK AZ UKRÁNOKAT!!!

Akik az életüket adják, és akiket évtizedekre eladósítottak!! Kik? Az oroszok? Nem.

Gondold már tényleg racionálisan végig, hogy kinek az érdeke mindez? Ki húz ebből hasznot?
És meg is van a felelős, a bábmester, aki mozgatja szálakat!

És, hogy miket írtak, írnak a "baráti" újságok... Ne nevettess.
Azt, amit kell nekik.
Az USA propagandát!

Gógita 2022.07.11. 13:59:37

@Boldeone2:

"És, hogy miket írtak, írnak a "baráti" újságok... Ne nevettess.
Azt, amit kell nekik.
Az USA propagandát! "

Tudod: "Szaddámnak tömegpusztító fegyverei vannak..."

Ja, bocs, mégsem. De azért szétvertek egy országot.
Kinek az érdekében?...

De ne láss, ne hallj, ne érts továbbra sem.

vasútihíd 2022.07.12. 18:02:32

Most már látható, hogy az oroszok beugrottak egy amerika által ukrajnán keresztül állított csapdába ahol lehet, hogy területet és donbaszi oroszokat nyernek de ötven év múlva egy EU és NATO tag nyugat-ukrajnával lesznek határosak
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása