magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

London 1981

Először 14 évesen jártam Londonban. Átutazóban, alig 2 napra.

Ami akkor azonnal feltűnt: szinte minden rosszabb munkakört idegenek töltöttek be. Akkor persze még nem léteztek kelet-európai vendégmunkások. Akkor a szállodai alkalmazottak, a bolti eladók, a taxisok, a pincérek, s minden hasonló "alantasabb" foglalkozások betöltői abszurdan nagy arányban voltak "barnák", azaz valószínűleg India és a hozzá közeli országok szülöttei.

Vicces volt, hogy pl. elmentünk egy étterembe enni, s az apám jobban beszélt angolul, mint a pincér. De akkor ezt csak viccesnek tartottam.

Csak jóval később, 25 évesen jöttem rá, mit is jelent ezt. Parazita társadalmat.

Az ellentétes álláspont persze mást állít. Azt, hogy ez egy win-win helyzet, hiszen a helyi őslakosak mentesülnek a piszkos munka alól, míg a szegény országból bejöttek meg vállalják ezt a munkát, olyan bérért, mely mesés gazdagság lenne hazájukban. Plusz színesebb lesz az ország, vérfrissítás a mellékhatás.

Azonban ha egy ország, egy társadalom nem vállalja a működés minden feladatát, akkor elkorcsul. Ennek két modellje is van:

  • a nyugati: ahol a behozott kvázi-rabszolgákat integrálni próbálják,
  • az arab: egyes gazdag arab államok, ahol a behozottakat gettósítják, azaz minden eszközzel tiltják integrálódásukat;

azonban mindkét verzió halálos végű.

Az elnyomott, alantas tömeg előbb-utóbb fellázad, s eszköze is van ehhez: nélkülük ugyanis a társadalom immár működésképtelen.

81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2817877927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.07.11. 13:04:47

amerika és a brit egyetemek a legjobbak a világon. azok behozzák a világból az legjobbakat.
akik aztán kiszolgálják a leggazdagabbakat. akik a tőkejövedelemből visszajuttatnak valamennyit a brit és az amerikai társadalomnak. és nekik nem kell az alantas fizikiai munkát elvégezniük.

2022.07.11. 13:08:03

tehát ez a rendszer egy nagyon magas oktatáson, nemzetközi elitképzésen alapul. és ehhez társul a pénztőke uralma. és a "jog" uralma. utóbbi azt jelenti, hogy alkotmányosan védik ezt a rendszert. és ha nem, akkor nincs jogállam. az sötét diktatúra. és ha ezt a rendszert tömegesen nem propagálják, akkor nincs sajtószabadság.

2022.07.11. 13:30:54

lényegében a cél, hogy létrejöjjön egy a nemzetek felett álló (nem nemzetek közötti, nem államilag ellenőrzött nemzetközösségi, hanem azok felette álló) világelit, amelyik a pénztőkések érdekeit szolgálja. ehhez felvilágosult abszolutista világkormány a filoszemita bölcseletre alapozva.

ez amerikában ez a rendszer magánegyetemeken alapul. ahhoz kapcsolódik a zsidó pénztőke (a zsidó nem szitokszó). európában keresztény állami egyetmeken. a iszlám abszolút monarchiáiban a közpénz egyet jelent az uralkodó család pénzével. az ábrahámi vallások szinkretikus kapcsolatából létrejön egy világegyház.

és a szabad kereskedelem biztosítja a piacot világméretekben. és ha ezzel valaki szembemegy, akkor nem demokrata. és az adott államban szükség van a demokrácia exportjára.

nagyjából ez a rendszer. ebből kilóg kína és oroszorzság. a nyugati világból újabban kilónak az amerikai republikánusok. a brit konzervatívok is egy kicsit.

ez a nevem senki 2022.07.11. 14:59:47

pozsonyba voltam át
utazóba de az fel
tűn
ő volt a nép
ekért
hetet
lenn
ül
kvartyogtak

Gery87 2022.07.11. 15:22:20

"Plusz színesebb lesz az ország, vérfrissítás a mellékhatás."

Ezt sose értettem meg, meg hogy "multikulti" oké, na de ez miért jó?
Mitől lesz "több" egy ország azért mert "színesebb"?

Erre még soha senki nem adott választ, ellenben a történelem igen: nem jó! Csak problémákat, konfliktusokat és háborúkat hoz, széthúzást.

Az a társadalom jó, és hosszú távon sikeres és prosperáló amelyik homogén, önmaga fenntartja saját magát, lehet befogadó, de integrál, asszimilál! (Lásd USA kb 1950-ig)
Amíg európai fehér bevándorlók érkeztek, mind amerikai lett! áramlott a munkaerő, a szellemi tőke, multikulti is volt, de mind beolvadt végül...
Európa erre nem képes. ezrét fog elbukni.

Ez örök igazság, a többi csak duma, utópia, álomvilág.

Gery87 2022.07.11. 15:25:22

"Csak jóval később, 25 évesen jöttem rá, mit is jelent ezt. Parazita társadalmat."

Valóban az! Az a társadalom amelyik önmaga nem szaporodik, de máshonnan elszipkázza az embert, a munkaerőt, a szellemi tőkét, az valójában életképtelen, meddő társadalom, mert ez nem fenntartható, de ha az is lenne, "feloldja saját magát" saját eredeti kultúráját, identitását és végül nem tartja össze semmi, semmi közös, se nyelv, se vallás, se közös érdek, ezért összeomlik lásd a történelmi magyar állam.
tehát öngyilkosság az egész.

2022.07.11. 17:32:30

@Gery87:
ehhez képest a londoniak 10-15 millióan vannak. kb. ahogyan a magyarok. és egy picivel gazdagabbak, befolyásosabbak, sikeresebbek. ami nem azt jelenti, hogy akkor mindenki feltétlen kövesse ezt a mintát. hanem csak azt, hogy lehet így is.

Boldeone2 2022.07.11. 20:35:57

Az elnyomott, alantas tömeg előbb-utóbb fellázad, s eszköze is van ehhez: nélkülük ugyanis a társadalom immár működésképtelen."

Mi az az " elnyomott, alantas" tömeg? A legtöbben örülnek hogy Londonban mosogathatnak , senki sem erőszakolta oda őket ...
Egy mosogatói helyre lesz 10 jelentkező, mert mèg mindig jobb Londonban mosogatni , mint Bamakóban munkanèlkülikènt várni az európai fuvart, másik ezer remènytelen között ...
Ha vègigjárja a ranglètrát , akkor menedzser is lehet a mosogatóból, majd saját ètterme is , akár...
Ez a kapitalizmus , mindenki megtalálja a helyèt....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.11. 20:40:46

@Boldeone2:

Csakhogy az ember nem állít, s vannak más vágyai is.

Lásd, Dél-Afrikában a négerek az apartheid alatt sokkal jobban éltek, mint a szomszédos néger államok lakossága. S mégis fellázadtak. vagy az izraeli arabok soikkal jobban élnek, mint a jordániai, egyiptomi, libanoni lakosság, s mégis utálják a zsidókat.

Az ember ilyen: nem minden a pénz.

midnight coder 2022.07.11. 21:09:17

"Lásd, Dél-Afrikában a négerek az apartheid alatt sokkal jobban éltek, mint a szomszédos néger államok lakossága. S mégis fellázadtak. "

És milyen jó is nekik azóta... Ahogy a gyarmati sorból felszabadult országoknak is... szabadon szaporodhatnak mint a patkányok és szabadon ölhetik egymást.

midnight coder 2022.07.11. 21:12:37

@Gery87: "Európa erre nem képes. ezrét fog elbukni."

Ez így igaz. Persze a dolog másik oldala, hogy Európa így is iszonyúan túl van szaporodva. Igazából a mai népesség úgy 10%-a tudna itt komfortosan élni. Ergo, a népességcsökkenés nem lenne akkora nagy probléma, csak nem kellene beengedni a nyam-nyamokat.

Boldeone2 2022.07.11. 21:22:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Akit èrdekel a kapitalista narratíva:

www.individualista.hu/2022/07/08/a-tomegek-lazadasa-es-az-antikapitalista-mentalitas/

Ez a Seres László blogja. A vendègszerző " Ricardo" korábban az 1000 leütès blogon is sokat írt

Lènyegèben arról beszèl, amiről èn: a kapitalizmus egy szüksègszerű, jól működő dolog
A kisember tèvedèsben van, így lesz a populizmus áldozata

midnight coder 2022.07.11. 21:24:07

"Az elnyomott, alantas tömeg előbb-utóbb fellázad, s eszköze is van ehhez: nélkülük ugyanis a társadalom immár működésképtelen."

Ez így ebben a formájában nem teljesen igaz. A munka egyre kisebb részét végzik élő emberek. És ez a fizikai melóra is igaz: 30 éve még ha kellett egy árok, akkor jött a kubikos. Ma ha kell egy árok, jön az árokásógép. 30 éve ha ki kellett cserélni egy biztosítkékszekrényt akkor a szerelõ fél órán át csavarozgatott. Ma pár perc alatt végez az elektromos csavarhúzóval. Anno a légkondi beszereléséhez a lyukat már 15 éve olyan géppel végezték, ami kb. 3 perc alatt vágott akkora lyukat a betonba, amit ugyanaz a szaki vésõvel és kalapáccsal órákig farigcsált volna. Nem is beszélve a gyártósorokról. És ez csak fokozódni fog, a következõ 20 évben egyre több szakmát váltanak ki majd a gépek.

Boldeone2 2022.07.11. 21:26:47

Marxnak ès Engelsnek egy dologban volt nagyon igaza : az " èlet" a lèt meghatározza a tudatot , így a legtöbb ember ennek megfelelően szemlèli a világot ..
A kisember szinte mindig tèvúton jár , mert fogalma sincs a világ működèsèről...
Ha lenne, akkor nem lenne kisember ...

midnight coder 2022.07.11. 21:33:54

Igazából ez a csúnya elnyomás is úgy néz ki, hogy Kunta-Kinte a kecskepásztor a sátrában látja a mobiltelefonján, hogy milyen fasza az élet itt európában. Nosza, ő is nekiindul. Meg is érkezik, és nem is rúgják ki. Az egy főre eső kecskék száma ezen az égtájon elég alacsony, így az eredeti szakmájában esélye nincs elhelyezkedni. Szívesen elmenne építészmérnöknek is, csak hát a fűkunyhónál komplexebb épületet nemigen tud megtervezni. A mosogatói hivatást viszont elég könnyen el lehet sajátítani nyelvismeret és írni/olvasni/számolni tudás nélkül is. Így aztán Kunta-Kinte megy mosogatni, és mivel nincs egyedül, eléggé lenyomja az árakat. De nem gond, ő boldogan ellakik tizedmagával 5 négyzetméteren és örül hogy egy hónapban nagyobb a jövedelme mint odahaza egy év alatt. Ez persze azzal is jár, hogy a londoni átlagpolgárnak nemigen jut mosogatói állás, mert ő nem tizedmagával lakik egy félszobában, és annyiból mint Kunta-Kinte ő nem él meg. És persze ha nem lenne Kunta-Kinte akkor nyilván gond lenne hogy nincs mosogató - legalábbis kabátgombért nincs. Viszont a bankigazgató fizuját meg csak nem adják meg egy mosogatónak, pedig annyiért a londoni őslakos is elmenne.

Boldeone2 2022.07.11. 22:42:36

@midnight coder: más kèrdès, hogy a londoni átlagpolgár soha nem megy el mosogatónak ... Egy átlag lakás ott több száz millió forintnak megfelelő összeg ...
Az " alantas " munkát nem vállalja senki, nálunk sem , ezért hozzák befelè a migránsokat ...
Ez a jövő , mert itt nincs elég ember semmire...

_Neville 2022.07.12. 01:12:52

@Boldeone2: Érdekes, hogy Magyarországon pl az építőipari melóknál nagyon erős a vendégmunkások jelenléte. Pedig ez már nem is számít különösebben rosszul fizetettnek, de a magyarok mégsem szívesen mennek maltert hordani. Én sem, pedig ha kitanulnék egy szakmát, simán jobban kereshetnék akár, mint most. De ott nincs légkondis iroda, meg home office.

Boldeone2 2022.07.12. 01:25:23

@_Neville: Valószínű, senki nem akar porckorongsèrvet kapni 45 èves korára ...A fizikai munkák átka, hogy nem kímèlik a testet ...
Az angol királyi család nem vèletlenül èl olyan sokáig ( már aki megèli az öregkort ...)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.12. 07:38:52

@midnight coder: ezekre az agyatlan túlszaporodási hülyeségekre tudsz értelmes forrást adni?
Csak mert pl. Európa mai lakosságának 10%-a kb. a római birodalom idején élt nép mennyisége. Elképzelhetetlenül komfortosan éltek, az fix.
Malthusiános ökörségekkel ne gyere, azt már a maga idejében megcáfolták.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.12. 07:41:06

@Boldeone2: ezt a kisember tévedése című arrogáns, lenéző ökörséget először a Terreur idején mondták ("A Konventnek semmi oka sincs, hogy a felvilágosult polgároktól féljen, de a rosszindulatúak a gyengéket félre akarják vezetni, s ezek oltalomra szorulnak.") ott hamar meg is lett a megoldás, amely hagyomány egész a huszadik század ötvenes-hatvanas éveiig jó egészségnek is örvendett.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.12. 07:43:53

@midnight coder: ha a sátrában (ahol hagyjuk most, hogy van áram) az ájfonján látja az európai világot és nem tud megnevezni fűkunyhónál komplexebb épületet, azt ezt így és hogy?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.12. 07:46:51

@Boldeone2:

A nagy többség mindig kisember, Másképp nem lehetséges. Nem lehet mindenki főnyereményes. Valakinek dolgoznia is kell.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.12. 07:50:07

@midnight coder:

De csak a világ kis részén, a fejlett világban.

Mozambk nem éri meg fűnyírógépet venni, mert akár 2-3 ezer dollár is lehet egy nagy gép. Egyszerűbb felvenni kaszás embereket havi 25 dollárért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.12. 07:51:56

@midnight coder:

Ez így megy. Teljes zsákutca van.

Vagy mász nyugatra vagy a rokonod megy, aki majd küld pénzt.

Minden más értelmetlen, mert csak időpocsékolás és semmi eredményt nem hoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.12. 08:13:06

@Deak Tamas:

Afrikában ma már teljesen elterjedt az internet. A sajátosság: kevés a számítógép és a rendes kiépített fizikai hálózat, így ott a netezők 95 %-a mobilnetes telefonon. Nyilván nem a nálunk megszokott sebesség, de van.

Van egy orosz videóblogger (egyébként ellenzéki), akinek marha jó utazós videói vannak, bemutat teljes orszégoka, de nem a szokásos turisztikai katalógus szinten, hanem elmegy a valódi helyekre, ahol a helyiek laknak.

A srác milliomos (valami nagy IT-cége van Moszkvában), így képes volt 100+ országban járni.

Még orosztudás nélkül is érdemes nézni, pl. az afrikai beszámolóit, a képek miatt. Elég durva a stílusa, pl. "a szemét fővárosa", "trópusi pokol", "gettó és disznók", "emberevők", meg hasonló szövegei vannak. www.youtube.com/c/ivarlamov

Az oroszországi videói is marha jók, minden oroszországi közugazgagási egységben járt, s mindenhol forgatott.

Ami érdekes: Mo-on nem járt soha.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.12. 08:17:36

@Deak Tamas:

Az egyik kedvenc helyemről is van anyaga: www.youtube.com/watch?v=kmhTkUhlGQI - Nauru, szerinte "összeszart strandok, szeméthegyek, s disznók".

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.12. 08:17:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: persze, ez világos, csak coder önellentmondásos ökörségeit akarom kihangsúlyozni.
Nyilván nem azért nem veszik fel építészmérnöknek a sátorlakóját mert fűkunyhókat tervezett eladdig, hanem azért, mert nem is akar építészmérnök lenni, szociális segélyen óhajt élni, amúgy nem is rosszul.

midnight coder 2022.07.12. 08:19:03

@Deak Tamas: Nagyon nem kell forrást adni, elég ha kimész az erdőbe, nem tudsz úgy megtenni pár kilométert hogy ne akadj bele valami faluba, vagy pár másik kirándulóba.

A római birodalmi időkben a rendelkezésre álló technológiához képest nem éltek rosszul. Csak a technológia volt szar. De ha annyian lettek volna mint most mi, akkor tényleg szar lett volna az életük.

És ilyen ma, amikor valahol picit túl sokan vannak:
divany.hu/vilagom/pagpag-szemet-etel-fulop-szigetek/

midnight coder 2022.07.12. 08:23:15

@Deak Tamas: "ha a sátrában (ahol hagyjuk most, hogy van áram) az ájfonján látja az európai világot és nem tud megnevezni fűkunyhónál komplexebb épületet, azt ezt így és hogy"

Nem megnevezni nem tud, hanem megtervezni. És igen, Afrikában elég sok helyen van net, TV, és sok polgárnak van mobiltelefonja is (nyilván nem a legújabb ISzar hanem valami olcsó androidos, netán valami nyugati turista által levetett hulladék ami arrafelé még mindig űrtechnika).

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.12. 08:27:54

@midnight coder: azt írtad, hogy Európa van túlnépesedve, és a 10% lenne elég, erre az ökörségre kéne nekem forrás.
Az erdős példa brilliáns, hiszen Afrika akkor nincs is túlnépesedve, hiszen mehetek Algéria déli részén akár kétezer kilométert is, hogy emberre lelnék.
Ha a római birodalomban nem éltek rosszul, akkor mi a fenének mászkálták össze vissza körbe a Földközi tengert?
Az utolsó példa meg toták öngól, hiszen csak van kaja, mert van mit kidobni.

midnight coder 2022.07.12. 08:28:08

@_Neville: "Érdekes, hogy Magyarországon pl az építőipari melóknál nagyon erős a vendégmunkások jelenléte. Pedig ez már nem is számít különösebben rosszul fizetettnek, de a magyarok mégsem szívesen mennek maltert hordani."

Egyrészt 30 év irodázás után már nem fogsz tudni maltert hordani. Másrészt, azért Malter Jani még mindig sokkal szarabbul keres mint egy szoftverfejlesztő. De Pl. itt Pesten én azt látom, hogy sok-sok "rejtett munkaerő" dolgozik most az építőiparban, és ez számukra egy óriási előrelépés a segélyből + lopásból nyomorgás után.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.12. 08:31:21

@midnight coder: ja és ahol TV meg net van, ott sátrakban laknak meg annyira ostobák, hogy esélyük sincs mérnöknek lenni, avagy fordítva, idemigrál Londonba, jelentkezik építészmérnöknek majd nagyot koppan és elhallgat. Teljesen életszerű mint Zuslág védekezése a bíróságon.

midnight coder 2022.07.12. 08:35:37

@Deak Tamas: "Az erdős példa brilliáns, hiszen Afrika akkor nincs is túlnépesedve, hiszen mehetek Algéria déli részén akár kétezer kilométert is, hogy emberre lelnék."

Ja, csak az a rész picit lakhatatlan. A normális népsűrűség úgy a balti államok környékén kezdődik. Az életszínvonal kb. három dologból adódik össze: technológiából, tőkéből és természeti erőforrásból. Osztódni pedig a lakosságszámmal osztódik. Jól él Pl. az USA átlagpolgára akinek jó a technológiája, jól áll tőkével, és végtelen természeti erőforrást "örökölt" az indiánoktól. Kevésbé él jól Pl. Japán ahol szintén van bőven tőke és technológia, de kevés természeti erőforrásra sok-sok ember jut. Ugyanezen az úton jár Kína is. Európa Japánhoz képest átlagban valamivel kevesebb tőkével és technológiával, de jóval több egy főre eső természeti erőforrással rendelkezik. Itt valamivel jobb is az élet.

midnight coder 2022.07.12. 08:37:50

@Deak Tamas: Az afrikai bádogvárosokban viszonylag kevés a mérnök. Ha nem így lenne, akkor a nagy cégek odavinnék a szolgáltatásaikat és nem a hozzájuk képest elég drága Indiába. Ehhez képest még összeszerelő üzmeket is csak a kicsi kínaiak visznek oda.

Boldeone2 2022.07.12. 10:10:30

@Deak Tamas: A globális nèpessègrobbanás egy nagyon jelentős problèma, hiszen több ember èrtelemszerűen nagyobb ökológiai lábnyom, mèg akkor is, ha realtíve egy fejletlen országban èl valaki
Az ökológiai lábnyom azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához, a hulladékok feldolgozásához
Több típusa van , egyesek lokális , mások globális hatásúak , pl növelik az üvegházhatású gázok kicsocsátát, CO 2 , vagy a metánt, vagy ritka , de erősen üvegházhatású gázokèt
Ez tulajdonkèppen már egy több mint 50 ève ismert problèma, Meadows erről írt: a növekedèsnek határai vannak , mindig egyensúlyban kell lenni a , fenntartható egyensúlyban a környezettel
U Thant ENSZ főtitkár , 1969 - ben felhívást adott ki a világnak , az már akkor is látható, globális környezeti problèmák miatt, így 1972- ben megtartották az első ENSZ környezeti világkonferenciát, ahol felvázolták a problèmákat ès lehetsèges megoldási utakat. Kèsőbb világbizottság is alakult ( Brundtland bizottság ) hogy a tudományos testületek kidolgozzák az egyes tagországoknak "a fenntartható fejlődès " alapelveit
Ebben nyilván mindig egyfajta vita lesz , mert a "fejlődő" országok azt mondják , hogy nekik joguk van fejlődni ,azaz a fejlett országokhoz hasonló èletkörülmènyeket elèrni, a fejlettek vegyenek vissza vissza a globális környezetre gyakorolt hatásukból
A fejlettek pedig azt mondják : mi kevesen vagyunk , a jelentős kibocsátás - csökkenèshez többet kell visszavenni Kínának ès Indiának. Az USA is a rossz kormányok alatt destruktív politikát folytatott, meg időnkènt Oroszország

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.07.12. 10:32:17

@Boldeone2: tehát nem a népességrobbanás a probléma, hanem a környezetrombolás.
Hiszen a XVIII. századi szép gőzgépes világ is jelentősen kisebb népesség mellett festette feketére Közép Anglia amúgyis ronda tájait.

Boldeone2 2022.07.12. 10:58:12

@Deak Tamas: Csakhogy akkor mèg a legtöbb környezeti problèma lokális hatású volt . Talán a 19. században jelenhetett meg először valami globális hatás , de az még nem volt irreverzibilis mèrtèkű. Most viszont a vègidőkhöz közeledünk mert a társadalom jelen fejlettsègi fokán , egyre kevesebb a megfelelő èlettèr
A " lebensraum " vagyis az èlettèr is számít. Az embereknek szüksègük van a fizikai terekre is.
Lehet Japán, meg ázsiai ellenpèlda , de szerintem nem tesz jót a pszichènek a zsúfoltság
Masrèszt, pedig erdőre , vízre ès háborítatlan termèszetre is szüksèg van...
2100 - ra kb. egyensúlyba jut a földi nèpessèg, de az már elkèpesztő sok lesz ...Egyes városokban , mint Lagos 30-40 millió ember is èlhet majd , apokaliptikus állapotok között
Ezért lenne cèl a nèpessèg minèl előbbi , minèl alacsonyabb szinten egyensúlyba jutása
Nyilván szinte járhatatlan dolog ez, pl a muszlim országokban. Ha a nők emancipálódni tudnak ,akkor azonnal megindul a születèsszám csökkenèse is

Boldeone2 2022.07.12. 11:12:30

A lènyeg: több ember a társadalom adott fejlettsègi fokán - az emberek gyorsabban szaporodnak mint ahogy a globális tudat fejlődik - több globális problèmát jelent

Van egy relatív nèpesedèsi problèma is: ha a nyugati országok nèpessègènek relatív számaránya csökken a globális nèpessègen belül, akkor hogyan tudja a magasabb rendű társadalom befolyásolni a racionális fejlődès -a liberális demokrácia ès a kapitalizmus -globális fejlődèsi útját...

Gery87 2022.07.12. 14:57:55

@cvsvrs:

Most ez mire érv? Vagy mit akarsz ezzel?
Lehet hogy 15 millióan vannak de ezek jelentős része is bevándorló, ettől még Anglia természetes szaporulata és az angol demográfia nem jobb mint a magyar.

Gery87 2022.07.12. 15:00:53

@midnight coder:

Nem lenen baj ha kevesebben lennénk.
A baj az hogy ez nem egy csapásra, minden korosztályt érintve történik pl egy pestissel (nem akarom én azt se) hanem lassú, keserves elöregedéssel. Szűkülő keresletekkel, kisebbedő piac, csökkenő bevételekkel, kevesebb fogyasztóval stb...
A kapitalizmus meg nagyon nem akar zsugorodni, hanem állandóan növekedni akar, ezért ebben IS egy akadálya annak hogy ez normálisan zajlódjon le...

Gery87 2022.07.12. 15:01:58

@Boldeone2:

"Lènyegèben arról beszèl, amiről èn: a kapitalizmus egy szüksègszerű, jól működő dolog
A kisember tèvedèsben van, így lesz a populizmus áldozata "

Vicces.

merce.hu/2022/07/11/jelentenie-kellett-rolam-a-fonokomnek-mert-ki-akartam-fizettetni-a-tulorat-interju-egy-gyari-menedzserrel/

Gery87 2022.07.12. 15:06:36

@Boldeone2:

jaj de elitista duma ez.
A "kisember" valóban sok mindent nem ért, lát előre, de tapasztal és érzékel, az összkép nem szokott téves lenni.
PL látja hogy a jelen háború egy nagyhatalmi szarkavarás, aminek a vesztese megint ő.
Látja hogy az áremelkedés, az infláció egy gerjesztett dolog, aminek a levét megint vele fizettetik meg, mások megint meggazdagodnak....lehetne sorolni...
És hát ezekben nem igen téved. És ezt a nagy "szakértők" is így látják.

Gery87 2022.07.12. 15:38:47

@Boldeone2:

A születésszám csökkenéssel meg az a baj hogy szélsőséges hatásai vannak.
Egyrészt megnő az idősek, eltartottak aránya, akikre kevesebb aktív korú és gyerek jut.
Ez hosszú idő amíg újra egyensúlyba jön a korfa....(már ah egyáltalán).
A másik meg hogy az sem megoldás hogy most van 3+ gyerek, aztán meg egy se"...nálunk is ez 100 év alatt végbement sajnos...de legalábbis 2 alatt mert ez is egyrészt elöregedéssel jár, másrészt meg nem áll meg soha a csökkenés.

Olyan társadalmi kultúrális modell kell aminél átlag jut 2 gyerek minden nőre per kopf.
A fogyasztói társadalom erre alkalmatlan.

2022.07.12. 15:43:28

@Gery87:
arra érv, hogy létezik temérdek bevándorlókból álló politikai közösség a globális keveredésre alapozva. egy metropolisz klasszikusan ilyen. london tipikusan.

és fellázadnak a prolik? nem, mert sokkal jobb londonban mosogatni, mint pócspetriben, vagy piricsén. ugyanaz a meló, csak londonban 100x annyi pénzt fizetnek, mint az idősek napközi otthonában dolgozó szabolcs szatmár bereg megyei közmunkásnak.

és erre az a balliberális válasz, hogy akkor oda is költözzön nagyon sok pakisztáni, fekete afrikai. és pócspetriben és piricsén is 100x annyi pénzt fizetnek majd a mosogatónak feltéve, hogy elég sokszínűvé válik.

sokszínűség = jólét és szabadság
ez sem feltétlen igaz.
sokszínűség = halál
ez sem feltétlen.

van példa erre is, arra is.

Gery87 2022.07.12. 15:48:00

@Boldeone2:

"Van egy relatív nèpesedèsi problèma is: ha a nyugati országok nèpessègènek relatív számaránya csökken a globális nèpessègen belül, akkor hogyan tudja a magasabb rendű társadalom befolyásolni a racionális fejlődès -a liberális demokrácia ès a kapitalizmus -globális fejlődèsi útját... "

Hogy lenne magasabb rendű az a gazdasági és társadalmi modell, ami meddő kvázi?
És lassan elöregszik és folyamatosan fogy? És ennek egyetlen ellenszere a szintén elöregedő és meddő de szegény félperiféria fiataljainak elszipkázása vagy a fejletlen túlszaporodó harmadik világ munkaerő importja?

Tehát mi történik? Mi ennek a jelen "fejlett racionális fejlődésű világnak" az alapja?
- egy gazdag nyugati réteg ami jól él, de csak önmagáért és nem csinál gyereket és még sokáig is él hogy legalább kétszeresen legyen nyűg és basszon ki az utókorral...
- egy azonos problémákkal küzdő tehát véges fiatal munkaerővel rendelkező elöregedő periféria megcsapolása, amivel gyorsítják annak elöregedését.....gratulálok!
- vagy hogy legyen egy örökké csóró és szapora harmadik világ ami ontja a fiatalokat.

Mi ez ha nem "rablógazdálkodás".
ha ez neked fejlett akkor gratulálok!

Én legalábbis másképp értelmezem a sikert:)

Boldeone2 2022.07.12. 16:42:17

@Gery87: Ahol most vagyunk , az teljesen normális a negyedik nèpesedèsi szakaszban . Körülbelül hasonló a helyzet a többi fejlett országban is. Az emberek nem nagyon vállalnak gyereket , mert egyszerűen ez lett a posztmodern ember útja
Sokan csak önmagukat akarják "megvalósítani " a törzsies konkurenciaharc nem èrdekli az embereket , hogy 100 èv múlva milyen erőviszonyok lesznek a nemzetek ès kultúrák között...
A ma èlők 99,9 %- a úgysem èli meg a 100 èv múlva esedèkes jövőt...
100 èv múlva egyèbkènt már Afrika is a negyedik demográfiai szakaszba lèp
A demográfusok szerint kb 2100- ra stabilizálódik a Föld lakossága , onnan lassan elindulhat a fogyás ..
A technológia pedig megoldja az elöregedő társadalmak problèmáit: a humanoid robotok elvègzik a szüksèges fizikai munkát

Boldeone2 2022.07.12. 16:48:36

@Gery87: A jelenben ès jövőben is a kisemberrel lesz a problèma,mert a kisember a legritkább esetben látja át a világproblèmákat. Persze , kisember ès kisember között is nagyon sok különbsèg van, nem mindegy hogy a norvèg társadalom kisembere, vagy az afgánè....

Gery87 2022.07.12. 17:54:29

@Boldeone2:

"A demográfusok szerint kb 2100- ra stabilizálódik a Föld lakossága , onnan lassan elindulhat a fogyás .."

Látom, nem érted mi ezzel a fajta fogyással a baj!

"Sokan csak önmagukat akarják "megvalósítani " a törzsies konkurenciaharc nem èrdekli az embereket , "

Ezrét fognak ezek a civilizációk kihalni. Mert zsákutca. Aki nem önamgát szaporítja (értsd a saját kultúráját) az teret ad a másnak és menj a szemétbe.

"hogy 100 èv múlva milyen erőviszonyok lesznek a nemzetek ès kultúrák között..."

Elég baj, ezért zsákutca.

"Ahol most vagyunk , az teljesen normális a negyedik nèpesedèsi szakaszban . Körülbelül hasonló a helyzet a többi fejlett országban is. Az emberek nem nagyon vállalnak gyereket , mert egyszerűen ez lett a posztmodern ember útja"

Nevezhetjük végső stádiumnak is.
Magyarán a szakadék szélén vagyunk és rohanunk a megsemmisülésbe.

Gery87 2022.07.12. 18:13:27

@Boldeone2:

A legtöbb ember "kisember" azok is akiket te esetleg polgároknak tartasz... tehát ha neked ők "probléma" akkor az emberiséggel van bajod. tehát nem értem hogy ezt így hogy gondolod...akkor mégis ki döntsön és milyen alapon ők?
Ez egy elég antihumanista felfogást feltételez.
De gondolom te nem így definiálnád...

Most a kérdésem hogy szerinted akkor a jó régi leninsta-sztálinista fasiszta módszer szerint "új embert" kell létrehozni erővel (agymosni) vagy teljesen ki kell iktatni, gyilkolni mert csak a baj van vele?:)

Ők a többség ezért a világot rájuk kell szabni de szellemileg fel kell őket emelni - erről szólt az elmúlt 500 év, a humanizmus, felvilágosodás és ennek volt ellentéte pl a fasizmus - hogy ez neked meg a felső 10%-nak nem fog tetszeni az nem érdekes.

A probléma jelenleg és a jövőben a világelittel lesz, a kapitalizmussal, mert lefelé tolják a szart, a felelősséget, álmegoládsok és álproblémák között húzzák az időt és ahogy te is írtad, nem gondolkodnak hosszú távon mert úgy sem élnek addig, de legalább addig jól. Szarnak hát bele mi lesz itt 50 év múlva!
Az átlagember viszont legalább középtávon képes gondolkodni mert ő is itt lesz még akkor viszont már szarabb lesz....
Pont hogy benne lehetne bízni.

midnight coder 2022.07.12. 19:04:55

@Gery87: "Hogy lenne magasabb rendű az a gazdasági és társadalmi modell, ami meddő kvázi?"

Európa így is túlzsúfolt. Ha a tizedére menne vissza a népesség, akkor lenne kb. komfortos. Az pedig, hogy Afrikában olyan nyomor van mint amekkora, leginkább pont annak köszönhetõ, hogy szaporodnak mint a nyulak. Ha ugyanazt csinálták volna a mi szüleink, nagyszüleink is mint a fejlõdõ országokban, akkor ma itt 100 millió ember lenne ugyanennyi területre, vízre, kajára, mindenre. És pont ugyanakkora nyomor lenne mint afrikában van.

midnight coder 2022.07.12. 19:07:21

@cvsvrs: Alapvetőn az angolok sem azért élnek (viszonylag) jól mert sokszínűek, hanem mert pár száz éven át kirabolták a világot, és az így felhalmozott gazdasági-technológia-anyagi előny még tart, ha apad is.

midnight coder 2022.07.12. 19:10:04

@Gery87: "A baj az hogy ez nem egy csapásra, minden korosztályt érintve történik pl egy pestissel (nem akarom én azt se) hanem lassú, keserves elöregedéssel. Szűkülő keresletekkel, kisebbedő piac, csökkenő bevételekkel, kevesebb fogyasztóval stb..."

A baj az, hogy az elmúlt 30 év technológiai fejlődésének nem a nyugati világ lett a nyertese, hanem India, Kína. Ez egyrészt elkerülhetetlen lett volna hosszabb távon, de hála a hülye politikusoknak ez rövid távon következett be. Ami azért kínos, mert 20 év múlva ugyan a melóhelyek nagy részét a robotok veszik át, de ezek a robotok kínaiak lesznek.

Boldeone2 2022.07.12. 19:29:19

@Gery87: Ezrét fognak ezek a civilizációk kihalni. Mert zsákutca. Aki nem önamgát szaporítja (értsd a saját kultúráját) az teret ad a másnak és menj a szemétbe."

- Ha ez a sors, akkor az a sors. A csőcselèk uralma nyilván nem lesz tartós, mert nem elèg bölcsek a magas szintű gazdaság ès kultúra fenntartásához

Nevezhetjük végső stádiumnak is.
Magyarán a szakadék szélén vagyunk és rohanunk a megsemmisülésbe."

- Minden civilizáció elpusztul egyszer , vagy gyökeresen átalakul , ennek ez a rendje. Te már kibírod addig, ameddig èlsz a kèsőbbi dolgok meg már nem fognak zavarni semmit

Boldeone2 2022.07.12. 19:46:30

@Gery87: Ők a többség ezért a világot rájuk kell szabni de szellemileg fel kell őket emelni - erről szólt az elmúlt 500 év, a humanizmus"

- Ezzel egyetèrtek , de vajon ez törtènik most ? Szerintem pont nem ...ès ez nem az elit felvilágosult rèszènek a hibája , hanem azokè akik visszaèlnek a helyzettel...

Viszont èn úgy látom , hogy èppen az átlagember nem kèpes sem hosszú távon , sem stratègialag gondolkodni ..
Persze ki az átlagember? Pistike 10 , Józsi Bá 80 , ketten együtt átlagosan 45 ...Mi a közös bennük?
Nem mindegy hogy hol átlagember valaki , Norvègiában , vagy Nigèriában ....

A legfejlettebb nyugati államokban az átlagember, a kisember is jobban " megvilágosodott " , azaz kèpes racionális ès jövőbe mutató döntèsekre ...Vajon milyen döntèsre kèpes egy nigèria muszlim , akit a bigott szellemisèg, a tudatlanság foglya ..
A sztereotípiák - sajnos -működnek , kivètelek erősítik a szabály ...

Mivel a Földön túl sok a premodern viszonyok között, szegènysègben , kevès tudással èlő ember , így csak nagyon lassú a társadalmi , a tzudati fejlődès, de kisebb- nagyobb hullámvölgyekkel haladunk
Ez tompíthatja az apokaliptikussá váló viszonyokat
A választás lehetősège mindenkinek adott : "cselekedj lokálisan "
A kapitalizmus kèrdèsköre egy komplex tèma, most itt a blog keretei között nem tudjuk megfejteni. Nyilván vannak hibái, de másrèszt meg szüksègszerű gazdaságrendező " láthatatlan " erő...

2022.07.12. 19:49:40

@midnight coder:
a britek azért élnek jól, mert a bank of england kis színes papírokat nyomtatott. és ezekből felvásárolta a fél világot. mondván, hogy ezekért cserébe london piacán vásárolhatsz akármit. nem kalózkodásból szerezték a vagyont. szabad rablásból. hanem szabad kereskedelemből.

jókai arany embere egy debreceni polgárról van mintázva. aki gyamatáru kereskedő volt. és időnként vendégül látta a nagy írót. valamint kifizette laborfalvi róza számláit. az osztrák magyar bankháztól kapta a hitelt. az a pénz a semmiből teremtette. és abból lehetett temérdek árut olcsón várásolni és lehesőség szerint drágán eladni.

ez a kereskedő egy vidéki mészáros fia. akit bolti inasként alkalmaztak. önerőből megtanult németül. és mivel kiválóan tudott számolni a takarékpénztárban vált első könyvelővé. és elvett egy zsidó lányt, akinek a hozományából vásárolta az első üzletét. bejárta ausztriát. utána angliát. és a tiszántúl leggazdagabb polgára. óriás kereskedőház birtokosává válik. felvásárolja a feudálisan szerveződő malomipart, részvénytársaságokká alakítja. és ezek után azok is ingyen hitelt kapnak a semmiből. és ezek után nyereségesen működnek. a részvényeket is fel lehet vásárolni a semmiből. a jól működő vállalatok felértékelődnek.

kiválasztják a legtehetségesebb, leginkább szorgalmas gyerekek közül azokat, akik nőágon beházasodnak a bankár családokba. és ezzel nem akarják felszámolni a nemzeti érzületet. sőt. ez a gyarmatáru kereskedő állít emlékművet a 48-as honvédeknek. vagy csokonai vitéz mihály szobrátő ő rendeli meg. támogatja a főreáliskolát, azt, hogy az inasok a kereskedelben önképzőkört tartsanak, mellette pártolja a művészetet. az alkalmazottak színházba járhatnak, stb.

globális kapitalizmus erre a libertárius keresztény kultúrára van alapozva. ez nem tévesztendő össze a polgári konzervativizmussal. ez a gyarmatosítás. megveszik a malmokat. a világkiállításon azt mondják, hogy kérem ezek a legjobb termékek magyarországról. ezt megírják a világlapok. tehát ez egy pénzügyi, marketing gépezet. amihez tartozik egy fejlett iskolarendszer és az ezt biztosító "joguralom".

Boldeone2 2022.07.12. 19:58:54

@Gery87: Mèg annyit : nem vagyok nihilista , engem is nagyon foglalkoztat a jövő kèrdèse , de azt is be kell látni , hogy egy a földi globális társadalom egy kőkemèny rendszer . Egyik oldalon , társadalmi oldalon tömegek butaságai , a másik oldalon , a gazdaságin pedig a kapitalizmus kőkemèny törvènyei. A kettő persze egymással szoros kölcsönhatásban van
Hiába van egy szűk elit , akik változást , javulást akarnak , ők még az eliten belül is kisebbsègben vannak

A mai globális állapotok elnèzve , meg befordul a felvilágosodottabb elit is...
Mivel más rendező elv nincs - túl sok a " kisember " globális szinten - így maradnak a piac ès a kapitalizmus kőkemèny rendező elvei: a dog eats dog World

Boldeone2 2022.07.12. 20:06:27

@cvsvrs: A pènz az egy ígèrvèny, a kibocsátó garantálja - általában az állam - hogy meg fogja tartani èrtèkèt , hogy le tudod vele mèrni az áruk èrtèkèt, össze tudod vetni , így csereeszközkènt is elfogadott lesz ( kincskèpző-, èrtèkmèrő -, csereeszköz funkció)
A pènz nèlkül a gazdaság , hatalmas teremtett vagyon nem funkcionálna, vagyis ez egy szüksègszerűsèg

2022.07.12. 20:11:45

@Boldeone2:
1849 januárjában az országgyűlés debrecenbe kölözött. hozták a szent koronát. és a pénzjegynyomdát.
debrecenben akkor több ezer menekült volt.

2022.07.12. 20:17:12

és ugye nyyomták a pénzt. a semmiből. rég nem volt már aranyfedezete. amit kossuth lajosnak összeadtak az asszonyok. hanem nyomtatták. abból szerveződött a tavaszi hadjárat. és bécs is így szerveződött. ez a fedezetlen pénz nem igérvény. semmi köze a klasszikus árupiaci működéshez. a kérdés, hogy erre alapozva melyik államnemzet vívja ki a szabadságot. és melyik kerül gyarmati sorba.

2022.07.12. 20:22:49

@Boldeone2:
és ez megy most ukrajnában. a nyugat temérdek pénzt ad. a semmiből nyomtatja. senkitől 1 cent hadiadót nem szednek direktben. és ennek a pénznek egy részét ellopják, egy részéből fegyvert vásárolnak, annak egy részét eladják, az oroszokat kizárják a globális pénzügyi rendszerből, csakhogy így ez a rendszer egyre kevésbé látható.

a háború a többség számára is nyilvánvalóvá teszi a csalást. azt kérdezik, hogy az a temérdek pénz, amit ukrajna kap honnan van. és bárki kaphat dollármilliárdokat csak úgy? ez hogy van?

Boldeone2 2022.07.12. 21:19:26

@cvsvrs: Az aranyfedezet már nem lenne elèg a világban forgó pènzmennyisèg lefedezèsère, fizikailag
No, meg mit érünk az arannyal?
Nagyjából semmit ...A törtènelem kijelölte mint kincskèpzőt ès kb annyi ..

A modern pènzrendszer nem értől szól, hanem ígèrvènyekről. Az állam , ha erős, akkor tudja garantálni a pènz èrtèkèt
Akár a wc papír is lehetne az, kis túlzással , vagy lenyomott enterek, ahogy szoktad írni...
A lènyeg az, hogy ki van mögötte , ki a kibocsátó ...
Ha "Joe bácsi " azt mondja, hogy ő, akkor azt mindenki elfogadja , mert a kapitalizmus törvènyeit is ő írja ..
Kiadja az utasítást hogy írjanak át Zelenszkijèk számlájára 10 milliárd dollárt, a bank pedig beüt egy tízest , utána meg mèg 9 nullát ...Ennèl kicsit bonyolultabb , de nagyjából így törtènik, nem bőröndökben, repülőn viszik a frissen nyomtatott pènzt...

Boldeone2 2022.07.12. 21:27:39

@cvsvrs: Mègis rendkívül erős a dollár , mert hiába beszèl mindenki össze- vissza, hogy megtörik az amerikai pènzügyi hegemóniát , vègül minden válságban mindenki dollárba menekül ..
Ezért mondom mindig mindenkinek : csak a dollárt vegye ... Èn is ebből csináltam komoly pènzt ...289 - en vettem tavaly nyáron most pedig lassan 405-410 körül mozog ...Ha kicsit visszajön az ár, akkor nyitom a következő pozit . Veszteni nincs esèly, mert nem nyitok nagyobb összegben , mint amennyi a 289 - es bekerülèsi èrtèken van. Hogy nullába kerüljek, 350 - ig kellene erősödni a forintnak , ilyen meg az Orbán - rendszer eddigi pènzpolitikájat nèzve soha nem lesz...

2022.07.12. 21:58:51

@Boldeone2:
a moden pénzrendszer az intézményesített csalásról szól. és majdnem mindegy, hogy orbán viktor, vagy gyurcsány ferenc csal,vagy vladimir plutyin, vagy volodimir zelenszkij, vagy donald trump, vagy joe biden és körei. a kérdés legfeljebb csak az, hogy melyik banda képes egy olyan rendszert fenntartani, amit a társadalom többsége úgy ahogy elfogad. és aztán ki nyeri a választást. ami egy ki hazudik nagyobbat ügyesebben játék.

2022.07.12. 22:24:13

@Boldeone2:
erős a dollár, ott ahol a nato tartja fent a rendet. és ott erős lesz és minden egyes háborúban erősödni fog. az oroszok kivonták a forgalomból. az orosz hadsereg által fenntartott térségben rubel elszámolás lesz. és ha ez válik általánossá, akkor ez a pénzügyi rendszer szétesik.

Gery87 2022.07.12. 22:47:23

@midnight coder:

"Európa így is túlzsúfolt. "

A demográfiai válság viszont nem lesz megoldás erre.

"Ha a tizedére menne vissza a népesség, akkor lenne kb. komfortos."

Járvány vagy háború nélkül ez nem fog menni rövid időn belül.
Sőt, akkor se....ezzel szemben lesz egy hosszú és fájdalmas kivénülés.

"Az pedig, hogy Afrikában olyan nyomor van mint amekkora, leginkább pont annak köszönhetõ, hogy szaporodnak mint a nyulak."

Aminek megvan az oka.

"Ha ugyanazt csinálták volna a mi szüleink, nagyszüleink is mint a fejlõdõ országokban, akkor ma itt 100 millió ember lenne ugyanennyi területre, vízre, kajára, mindenre. És pont ugyanakkora nyomor lenne mint afrikában van. "

Senki nem mondta hogy 7 gyereket kell csinálni, de egy egészséges 2-3 gyerek tartható szint lenne.

Gery87 2022.07.12. 22:49:30

@midnight coder:

A kapitalizmus és a fogyasztói társadalom idővel mindenhol egykéző és gyermektelen meddő társadalmakat fog szülni...kínban már ez van, Indiában majd lesz, persze ha lesz rá elég erőforrás....nem biztos.
A lényeg hogy ez a társadalmi modell fenntarthatatlan.

Gery87 2022.07.12. 22:51:56

@Boldeone2:

"- Ha ez a sors, akkor az a sors. A csőcselèk uralma nyilván nem lesz tartós, mert nem elèg bölcsek a magas szintű gazdaság ès kultúra fenntartásához"

Ez engem nem vigasztal:)
Európai vagyok és fehér engem nem vigasztal hogy "kihalunk mer ez van!":)

"- Minden civilizáció elpusztul egyszer , vagy gyökeresen átalakul , ennek ez a rendje. Te már kibírod addig, ameddig èlsz a kèsőbbi dolgok meg már nem fognak zavarni semmit "

Engem érdekel mi lesz utánam, ez van.
Ha soha senkit nem érdekelt volna a barlangból nem jövünk ki soha...

Gery87 2022.07.12. 22:57:47

@Boldeone2:

"- Ezzel egyetèrtek , de vajon ez törtènik most ? Szerintem pont nem ...ès ez nem az elit felvilágosult rèszènek a hibája , hanem azokè akik visszaèlnek a helyzettel..."

KI él vissza? Az elit, mindegy mi a nevük.

"Viszont èn úgy látom , hogy èppen az átlagember nem kèpes sem hosszú távon , sem stratègialag gondolkodni .."

ha az van nekik mondva hogy minden felelősséget és terhet nekik kell viselni, de azért a profit legyen meg meg a növekedés akkor átlátnak a szitán és szarnak bele.
Ha lenne össztársadalmi és politikai, gazdasági felelősségvállaás akkor megint más a helyzet.

"Persze ki az átlagember? Pistike 10 , Józsi Bá 80 , ketten együtt átlagosan 45 ...Mi a közös bennük?
Nem mindegy hogy hol átlagember valaki , Norvègiában , vagy Nigèriában ...."

Nem mindegy, de mindenkit ugyanúgy hülyének néznek és minden terhet rájuk rónak!
A politika meg a pénzelit meg mossa kezeit.
"szelektív gyűjtsd a szemetet, adakozz....de azrét vegyél minden évben valami felesleges szart és persze drágábban és persze többet..."
Na ez így nem megy!

"A legfejlettebb nyugati államokban az átlagember, a kisember is jobban " megvilágosodott " , azaz kèpes racionális ès jövőbe mutató döntèsekre ...Vajon milyen döntèsre kèpes egy nigèria muszlim , akit a bigott szellemisèg, a tudatlanság foglya ..
A sztereotípiák - sajnos -működnek , kivètelek erősítik a szabály ..."

egyetértek. de lásd elöbbit.

"Mivel a Földön túl sok a premodern viszonyok között, szegènysègben , kevès tudással èlő ember , így csak nagyon lassú a társadalmi , a tzudati fejlődès, de kisebb- nagyobb hullámvölgyekkel haladunk"

ha a haladás számukra az amin mi már túl- és benne avgyunk a 2premodern kapitalista fogyasztói szar" akkor már msot más után kéne nézni mert ez csak gyorsítani fogja a fulldoklást, ha ők is belelépnek!

Gery87 2022.07.12. 22:59:08

@Boldeone2:

"Hiába van egy szűk elit , akik változást , javulást akarnak , ők még az eliten belül is kisebbsègben vannak"

sajnos.

"A mai globális állapotok elnèzve , meg befordul a felvilágosodottabb elit is...
Mivel más rendező elv nincs - túl sok a " kisember " globális szinten - így maradnak a piac ès a kapitalizmus kőkemèny rendező elvei: a dog eats dog World "

Nem az átlagember hibája ez...ő él akár feudalizmusban akár kapitalizmusban, rájuk kenni ezt nem lehet!

Gery87 2022.07.12. 23:02:05

@Boldeone2:

Én hülye meg eurót vettem ,mondván az inkább kell itt mint a dollár:)
Ez van.....a pénztárbál is mindig a rossz sorba állok:)

Boldeone2 2022.07.13. 09:26:37

@Gery87: Túlzottan osztálykategóriákban gondolkodsz . Ahogy írtam sem az elit , sem az átlagember nem egy egysèges kaszt globális szinten. Sem etnikailag , vallásilag, gondolkodásilag , kulturálisan , sem vagyoni helyzetèt tekintve.
Az, hogy ki birtokol " termelèsi eszközöket " ma már nagyjából nem számít, ha jól
el tudja a tudását adni a globális piacon . A norvèg orvos inkább a globális elit rèsze, a hausza földműves mondjuk 100 hektár fèlsivatag birtokában sem biztos

Mivel különböző èrdekek mozgatják ez embereket, különböző etnikai , vagyoni , kulturális , vallási háttèrből jönnek így szinte semmiről sem tudnak megegyezni , mèg az egy országban èlő nèpek sem . Ez előző pèldát folytatva : hausza - fulbe\fulani ellentèt. Ez egyik földműves, a másik állattenyèsztő , gyakorlatilag ölik egymást a területèrt, a vízèrt

Akkor kèpzeld el ugyanezt az ENSZ globális paktumok szintjèn: mindenki csak a saját èrdekeit mantrázza, legyen szó fejlett vagy fejlődő országról , pedig ott sok esetben tudósok ezreinek munkája által előkèszített globális megoldási javaslatok vannak, mègis inkább csak azt fogadják el, ami nem jár èrdekellentètekkel , túlzott lemondással
Ebben a globális káoszban hogy akarod megreformálni a globális kapitalizmust?
A kapitalizmus az erős emberi önèrdekre èpít , az önèrdek meg az ebből következő szűklatókörűsèg pedig mindig erősebb lesz a globális vagy a közössègi jövőèpítèsnèl
Akik kèpesek ezen gondolkodáson felülemelkedni , azok mèg az eliten belül is kis rèsz. Nyilván azok, akiknek nem kell gondolkodni , hogy mi lesz holnap , lesz- e megèlhetèsük vagy sem...Ők művelhetik a magas szintű filoszt...
A tömeg ha fellázad is - időnkènt - utána mindig elcseszi ...Egyik elitet elzavarja, utána nyakába veszi a másikat , lehet mèg rosszabbat...Ezért vagyok szkeptikus...Hogy mi kellene a változáshoz, azt nem írom le , mert a fikció határait súrolja...

2022.07.13. 09:37:28

@Boldeone2:
magyarországon a medián település 17.5 ezer főt számlál. és kérdés, hogy egy ilyen áltagos magyar településen egy átlagos magyar család hogyan éljen meg. és erre a válasz az, hogy legyen norvég orvos. menjen el mezőtúrra a norvég csodaorvos és lássuk, hogy mennyit keres.

2022.07.13. 09:49:08

@Boldeone2:
a kapitalizmus nem az önzésre épít, hanem a csalásra és az azon alapuló a kapzsiságra.

mondok egy példát, ami neked is tetszik. matolcsy ádi kap egy rakás pénzt bútorgyárra. nem azért, mert a legjobb műbútorasztalos, vagy kiváló tervező, hanem mert ő bankárcsaládból való. vagy annak egy familiárisa. csak úgy lehet modern bútorgyára. hogy beleszületeik, beházasodik egy bankárcsaládba, feltétlen kiszolgálja.

a kapitalizmus nem úgy működik, hogy valaki bemegy az unicredit bankba, hogy szeretne egy bútorgyárat. és nem úgy működik a rendszer, hogy valaki asztalos. és ha meseszép bútorokat gyárt, akkor lesz bútorgyára. hanem akkor lesz, ha ő jegybank elnök kisfia. vagy valami hasonló.

és mindegy, hogy milyen párt. és az, hogy amerika, kína, vagy oroszország, vagy bezzeg szlovákia, vagy a modern románia. így működik a rendszer. intézményesített csalás. és többek között azért szavaznak az emberek a fideszre, mert orbánizmus ezt nyílttá teszi.

az egy másik kérdés, hogy ettől a rendszer nem működik. könnyebb budapest belső kerületeit, ahol ennek a rendszernek a magyarországi központja van, összeomlasztani.

és gyurcsányt is ezért támogatják vidéken legalább is. ő is kell ahhoz, hogy szétverjék a fővárost.

2022.07.13. 10:07:34

@Boldeone2:
az egyéni önzés a feudalizmusban volt. a reformáció idején. amikor a személy vagyontárgyaikat kockáztatták azért, hogy önző módon kereskedve nagyobb jövedelemre tegyenek szert. és mások önzetlenül adták a pénzt kölcsön. nem volt kamat.

onnantól kezdve, hogy a pénzt a semmiből teremtik elő számolatlanul már nem arról van szó, hogy az emberek szimplán önzőek. hanem egész egyszerűen csalnak. még egyszer ez mindegy, hogy róna professzor, aki buszgyáros, sajtgyáros is volt, de nem egy járműipari, vagy egy tejipari szakember és még csak nem is arról van szó, hogy ő annyira érti a könyvelést, hanem ő bankárcsaládból való. nem rónasági parasztember. annak a büdös életbe nem lehet sajtgyára. legfeljebb csak akkor ha feltétlen kiszolgálja ezeket.

és félreértés ne essék, ez már régen nem a zsidókról szól. így van a brics országokban is. csak ők azt mondják, hogy ezt a rendszert szétvetnék globális üzemméretekben. és a szélhámosok egy része lebontaná a világméretű csalássorozatot.

vagy álljon ki a pénzügyminiszter, vagy az ellenzék vezére és magyarázza el, hogy ez a dolog így működik.

2022.07.13. 10:23:44

a piacok azt gondolják, hogy 400 vagy 420 forint legyen az euró. de kik azok a piacok? jóska bácsi, marika néni, józsika, marcsika, vagy kicsoda. a piacok előre beárazták, nem árazták be előre, stb. ez egy világméretekben intézményesített csalássorozat.

a kétszemélyes stacionárius játékok alapulnak az önzésen. a sakk az önzés. vagy a fehér nyer, vagy a fekete. lehet döntetlen is. olyankor játszanak tovább az egyéni önzésre alapozva. ki lesz a sakkvilágbajnok. a sakk az önzés netovábbja.

a kapitalizmus egy olyan sakk, amiban ez egyik csak úgy feltehet a táblára tíz bástyát. vagy amit akar. és a kérdés, hogy egy adott államnak miféle tőkés csoport legyen a magánföldesura. vagy ágazatnak ki legyen a világföldesura. és ezt döntik el a "piacok".

Boldeone2 2022.07.13. 14:16:56

@cvsvrs: Eddig már sokszor próbálták leváltani a kapitalizmust , senkinek sem sikerült, nem fog a " BRICS" országoknak sem, meg másnak sem ...Ők is ugyanabban a globális keretsrendszerben mozognak : a kapitalizmus, annak törvènyei túlèrnek a nemzeti szinteken

2022.07.13. 14:35:09

@Boldeone2:
a liberális kapitalizmust az amerikaiak és az európaiak számolták fel azzal, hogy meghirdették a szankciókat oroszország ellen. kizárták őket a globális elszámolási rendszerből. és ezek után az orosz gazdaság stabil maradt. eddig legalább is nem omlott össze. olyannyire nem, hogy az atlanti-transzatlanti világon kívül szinte az összes állam a ruszkikkal játszik össze nylítan, vagy burkoltan.

ez a nevem senki 2022.07.14. 02:37:40

@midnight coder: hátha én meg
választ
hat tam voln ahol szül
essek egy
etlen hejj jöhet szó
ba
Jappán
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása