magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az elfajzott művészet

Néha a normalitás teret nyer a liberális világban. Sajnos kevésszer, de éppen ezért meg kell becsülni a kevés ilyen alkalmat.

Mivel Hitler ezt a témát kisajátította, nem szabad beszélni róla. Pedig létezik. Ez az elfajzott művészet, mely valójában álművészet.

Szóval kellemes meglepetés volt a HVG cikke Damien Hirstről, aki egyébként - nem vicc! - a leggazdagabb brit "művész". Az illető természetesen nem művész, ill. ha ő művész, akkor a pornórendező is az. Sőt a pornórendező nagyobb művész, mert ő legalább valamilyen természetes folyamatot mutat be, a nemi vágy állatias kielégítését. Ezzel szemben Hirst tevékenységének lényege állatok értelmetlen megölése, feldarabolása, s vérrel locsolkodás.

Ami meglepett: a HVG nem pozitívan ír a perverz majomról, sőt a ballib törzskommentelők nagy része is így áll a kérdéshez.

  • Atya Isten, mi ez a fasizálódás? Mi ez a művészelnyomás? - kérdeztem volna, ha a HVG nem tiltott volna el már évekkel ezelőtt minden létező kommentelési lehetőségtől.

Rögtön eszembe villant egy régi eset. 23 évvel ezelőtt, 1999-ben történt. Akkor Hirst példaképe, az osztrák Hermann Nitsch Magyarországon rendezett kiállítást. Nitsch agya talán még Hirsténél is betegebb, de a lényeg ugyanaz: állatok darabolása és vérrel fröcskölés. Nála a plusz Hirsthez képest a kereszténységgyalázás, pl. disznókat feszített keresztre. (Az ok valószínűleg az lehet, hogy Hirst zsidó, míg Nitsch nem az, így Hirst nem akar beleesni a "zsidó kereszténységet gyaláz" skatulyába, míg a formailag katolikus és fajilag árja Nitsch esetében nincs ilyen fék.) Szerencsére az illető idén megdöglött, sajnos túl sokáig élt, de bíztató, hogy már nem él. A nagyon káros alakok halálával mindig kicsit jobb lesz a világ.

Annak idején először Semjén Zsolt tiltakozott a kiállítás ellen a politikai szereplők közül. Akkor Semjén nem volt vezető politikus, helyettes államtitkár volt csak. Azonnal el lett mondva múltban rekedt, álszent, maradi, ostoba alaknak: lám ilyenek az elavult kereszténydemokraták, akik nem hajlandók felnőni a modern nyugati kereszténydemokráciához!

Az igazi botrány azonban akkor tört ki, amikor valamelyik média megkérdezte az akkori kultuszminisztert, Hámori Józsefet, mi az álláspontja a Nitsch-vitáról (Hámori volt Semjén közvetlen főnöke), mire ő azt találta mondani "most hallok először róla, a botrány előtt a nevét se hallottam, nem ismerem tevékenységét". Erre aztán jött a hatalmas támadás: miféle kultuszminiszter az, aki nem ismeri a világ egyik legnagyobb élő művészét, s erre még büszke is?

S jöttek tucatjával a cikkek, hogy Nitsch mekkora progresszív alak, mekkora tehetség, s mindenki mucsai fogatlan bunkó, aki ezt képtelen átlátni.

S persze Nitsch ellenzése kódolt antiszemitizmusnak is lett nyilvánítva, ami nehezen érthető, mivel Nitsch nem zsidó. Ennek bizonyítása meg az volt, hogy a kiállítás emlékkönyvébe egy Nitsch-ellenző beírta: "Soros, vigyázz! Kurva anyádat, Demszky!".

Szóval ismerjük el, ez fejlődés mégis.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2917880631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2022.07.17. 07:18:54

Mekkora mucsai bunkó vagyok, eddig nem is hallottam erről a baromról. (mondjuk nem is hiányzott)
Ami meglepett: Semjén Zsolt nem pozitívan nyilatkozott a perverz majomról.

midnight coder 2022.07.17. 09:00:08

Mondjuk én már akkor elveszitettem a fonalat a modern művészettel kapcsolatban, amikor valaki WC kagylót állított ki, azóta kb. semmin nem lepődök meg, ha a falra szigszalaggal felnyalt banán lehet műtárgy, akkor ez is simán.

Ami az állatvédő részt illeti, minta picit túl lenne tolva ez az állatvédős dolog ebben a civilizációban - amúgy szerintem ez is az egyik tüntete a hanyatlásának. Lassan lecsuknak ha agyonütsz egy szúnyogot.

tűz fal 2022.07.17. 10:22:45

Minden mindennel összefügg. Nem véletlenül fonódik össze az ilyen "művészet" a baloldallal. Ezeknek a semmire se jó, tehetségtelen, egymást díjazgató, kontraszelektált beteg állatoknak azért létkérdés hogy birtokolják a hatalmat, mert normális világban számára jobb esetben senki sem kíváncsi rájuk és éhendöglenek, rosszabb esetben üldözik őket.

_Neville 2022.07.17. 10:57:26

A színházi élet különösen fertőzött ezzel. Az az igazi progresszív művészet, ha elbasznak egy klasszikus darabot minél több aktuálpolitikai beszólással és indokolatlan perverzióval.

Gery87 2022.07.17. 11:00:22

"Néha a normalitás teret nyer a liberális világban. "

Én annyit vettem ki hogy egy beteg kókler fasz csinált valami értelmetlen marhaságot erre a másik hibbant gárda (PETA) elkezdett legyek életéért rinyálni!
Ebben semmi normális nincs.
Az életet tisztelni kell persze, ennek még haszna sem volt, de azért ilyen alapon akkor egy legyet se csapjunk le mert él...?
Mindegy nem ez a lényeg most...

"Ezzel szemben Hirst tevékenységének lényege állatok értelmetlen megölése, feldarabolása, s vérrel locsolkodás."

Eltúlzod szerintem.
Vágóhídról szerez vért meg tetemeket. Nem ott helyben szúrja le mindenki szeme láttára.
Ettől még marhaság az egész, meg undi.

tűz fal 2022.07.17. 11:07:58

@Gery87:
Undorító, és semmi köze művészethez. És megél blőle, annak ellenére hogy senki se kíváncsi rá, senki se szereti, csak ostoba sznobok nézik meg hogy elmondhassák hogy megnézték. És azt, hogy egyáltalán megjelenjen és teret kapjon, egymással összefonódó, egymást díjazgató tehetségtelen barmok lobbizzák ki. Ez már önmagában elég probléma.

midnight coder 2022.07.17. 11:32:25

@Gery87: ¨Én annyit vettem ki hogy egy beteg kókler fasz csinált valami értelmetlen marhaságot erre a másik hibbant gárda (PETA) elkezdett legyek életéért rinyálni!"

Ez kb. tökéletesen összefoglalja a dolog lényegét.

ulpius66 2022.07.17. 21:12:50

"Attól, hogy senki nem ért meg téged, még nem leszel művész"

erol 2022.07.18. 13:19:18

Szerintem inkább semjén az elfajzott, ha már szóba került.

erol 2022.07.18. 13:50:40

Az általa megölt állat tetemét helikopterről lógatva repkedtek, ez legalább olyan perverz mint az általad említett nemtudomki produkciója.
Szerintem felesleges ilyenekkel hergelni magad és az olvasóidat. Neked nem tetszik az ilyesmi (nekem sem) és kész, pont. Nem elegáns örvendezni a halálán.

erol 2022.07.18. 14:34:04

Ilyen a kortárs művészet.

2022.07.18. 14:37:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
egy pártállami vadászat, ami kulturálisan olyan, mint egy szabad piaci magánvadászat.

erol 2022.07.18. 21:13:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha lenne türelmem azt mondanám, hogy a vadászat sem ilyen, de inkább hagyjuk.

Gery87 2022.07.19. 16:11:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ami pont annyira vadászat mint ahogy tetemekkel meg vérrel házalás művészet.
A vadász keresi, hajtja, űzi a vadat, van benne munka, alázat, és persze ügyesség, tapasztalat.
Egy vadlesből bebaszva rálőni egy modern puskával, távcsővel az etetőnél a köpésnyire lévő vadat az semmi...
Etetem, itatom, beoltom, gyógyszerezem, megvárom ímg felnő aztán bumm.
Ez tenyésztés, állattartás...nem több.
Mint a disznóvágás kb. Ott is van pia, hajnal, kis birkózás meg kés, de nem hívjuk vadászatnak:)

Íjjal kimenni az amcsi vadonba aztán kilométereken meg napokon át hajtani a kiszemelt vadat az igen.
Vagy Alaszkában a -20 fokban keresni a prédát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.19. 16:13:20

@Gery87:

Manapság igazi vadászat a szó eredeti értelmében csak egyes kőkori törzseknál létezik Pápuában és Brazíliiában.

Mindenhol máshol ez ma már veszélytelen szórakozás. Fizetsz belépőt, s neked csak lőnöd kell amikor szólnak.

2022.07.19. 16:19:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
erdészetekben létezik vadgazdálkodás. debrecen környékén nincs túl sok erdő. mégis elég gyakran fordulnak elő például vaddinisznók.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.19. 16:26:12

@cvsvrs:

Persze, de ezt manapság el szokás adni. Azaz a kilőni akart állatokat nem a vadgazdálkodás lövi ki, hanem eladja a kilövés jogát modern "vadászoknak".

Persze, én is ismerek állatvédő vadászt, aki sose öl, de ez azért nem tipikus. Az valójában inkább természetjáró, nem vadász.

Az egyik nagybátyám volt ilyen horgászban. Eleve utálta a hal húsát, csak szeretett üldögélni a parton. S vitt magával csirkezúza paprikást nokedlivel. Amikor fogott valamit, lefényképezte, majd visszaengedte.

Gery87 2022.07.19. 16:55:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ha a vadászat célja az élelem szerzés és a közösség fenntartása, akkor igen, de az amerikai prémvadászat is ilyen. És hobbiból is lehet igazi vadászatot tartani.
A pénzért rendezett kilövés valóban csak kilövés....semmi vadászat jellege nincs.

Pénzes hülyék szórakozása akik fáradtság és kockázat nélkül akarnak állatot ölni, ennyi.

Nem is az taszít hogy megölik, mert egy kvázi tenyészett állatnak ez a sorsa, ezrét van...
Hanem amekkora kamu "kultúrát" kerítenek köré...szánalmas.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.19. 17:00:48

@Gery87:

Én se vagyok vadászatpárti. Tulajdonképpen csak egy pozitívumot látok benne: agresszív emberek így vezetik le gyilkos ösztöneiket.

2022.07.19. 17:11:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
megint ugye a polgári és gyarmati fejlődés.

adva van egy városkörnyéki erdőgazdaság. ahol az ember a vadat háziasítja (domesztikálja). eteti-itatja. s ebből következően a vad túlszaporodik. és a fölösleges állományt kilövik. ez a polgári célú vadászat. valakinek az a polgári foglalkozása, hogy vadász. és amikor magát a kilövést is értékesítik egy főembernek (lehetséges, nem zárható ki) az a gyarmati típusú vadászat. (ami a kommunizmusra és a kapitalizmusra jellemző.)

adva van egy pusztai halgazdaság. ahol az ember a halat tenyészti. és a fölösleges állományt lehalásszák. magát a horgászatot értékesítik. polgári módon visszadobják a halat.

van egy közbirtok. mondjuk egy folyó, vagy egy csatorna vidék. és annak mentén létesítenek horgásztanyákat. kifogják a halat. és megfőzik, megsütik. ez is polgári minta. mert az adott közösség tartja fent a vizeket. ha ez helyi közbirtokosság, akkor ez polgári horgászat. ha idegenek magánbirtoka, akkor az gyarmati fejlődés.

a probléma, hogy a gyarmati fejlődést állítják be polgárinak, és a polgárit kulturálisan elmaradottnak.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása