magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hű de bátor!

A Kádár-rendszer egyik vicces és teljesen szürreális jelensége volt a kommunista könnyűzene.

Nagyon sikertelen lett a próbálkozás, gyorsan le is vették a napirendről, majd helyette a politikamentes diszkó, pop, rock lett a támogatott műfaj, de létezett.

Tulajdonképpen a kommunista könnyűzenét - mely pol-beat néven futott leginkább - mindenki kiröhögte. A lényege az volt, hogy le lett utánozva a nyugati proteszt zene, csak Magyarországon ez a proteszt nevetséges lett, hiszen azért elég nehéz a hivatalos eszmével egybehangzóan "protestálni", ráadásul közben amolyan laza külsőt hazudva.

Amikor a napokban olvastam a HVG cikkét az egyébként teljesen tehetségtelen Måneskin együttesről, ez jutott eszembe. Nyilván ezek a Måneskin-tagok igazi hősök: egy nyugati nagyvárosban szponzorált koncerten bátran kiálltak és merték azt üvölteni, hogy mindenben egyetértenek a hivatalos nyugati politikával!

Pont mint annak idején Dinnyés József vagy a Gerilla együttes: bátran felléptek a magyar televízióban, mindenben egyetértve a hivatalos állami politikával, tudva, hogy senkinek esélye sincs esetleg nem egyetérteni. Ahogy most Måneskinék: az ellentétes álláspont hivatalos szankciókkal tiltott.

csak sikerült találnom egy példát!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3317881587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.07.18. 12:46:02

A Gerillától ez szerintem viccesebb. Túl puha Kádár elvtárs, hogy beengedi a szemét náci disszidenseket, pedig jól le is lőhetné őket :D www.youtube.com/watch?v=6BwIlMWoaok

2022.07.18. 13:24:55

a késő kádár kor volt a leszabadabb. amikor a régi állampárt már szétesett, és az "újak" még nem álltak össze.

ulpius66 2022.07.18. 13:28:41

Próbálta volna a Maneskin frontembere azt üvölteni, hogy "BASZD MEG ZELENSZKIJ!!!!!"

ulpius66 2022.07.18. 13:30:08

Zelenszkij az ukrán hős, aki tízezerszám küldi az ukrán fiatalokat a biztos halálba, az ukrán-orosz frontra!

2022.07.18. 13:40:01

a rendszerváltás környékén bementünk az a helyi ifjúsági irodábat. és megkérkeztük, hogy hol van a legolcsóbb ifjúsági szállás magyarországon, ami nem tisza vidéke, mert azt már bejártuk.

és azt mondták, hogy ez velencén van. az i. országos fidesz nagytábor. majdnem ingyen van és a velencei tó környékén minden szórakozóhelyre ingyenes belépést biztosít. háát. na jó, menjünk el velencére. ott fogadtak bennünket. annak ellénére, hogy nem volt semmiféle pártrendezvény. kaptunk egy kitűzőt. és szállást egy kempingben. kérdeztük, hogy ezzel tényleg akárhová be lehet menni? mondták, hogy persze.

lementünk a tópartra. ahol hatalmas tumultus volt. mert nem tudom ki koncertezett a pop strandon. telt ház volt. azt mondták a rendőrök, hogy több embert nem engedhetnek be. mondtuk, hogy mi az első országos fidesz nagytáborból jövünk. állítólag nekünk ingyenes a belépés. és azt kérdezték. a fideszből jöttek? menjenek csak. és tisztelegtek.

akkor gondoltam előszört azt, hogy nem lesz semmiféle rendszerváltás.

midnight coder 2022.07.19. 08:26:45

Végül is, Észak-Korea a legszabadabb ország, ahol bármikor nyugodtan szidhatod a koreai elnököt. Csak ne felejtsd el időben tisztázni, hogy a Dél-Koreaira gondolsz...

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.07.19. 09:06:49

Ezt a számot manapság akár a Fehér ház kertjében is előadhatnák a woke propagandisták legnagyobb örömére.

Gery87 2022.07.19. 14:31:45

A rock n roll lényege a lázadás, mindegy mi ellen, de főleg a hatalom és a mainstream, a konformizmus ellen....szóval valóban nagyon nevetséges amikor beállnak kritika nélkül e mögé:)
Ettől függetlenül persze pl ebben az esetben egyezhet a véleményük a hivatalossal (Putyin rendszere ugyanúgy egy hatalom, tekintélyelvű, a háború az háború...), nincs ezzel semmi baj, kényszeresen csak azért is azt támogatni ami nem elfogadott, mindenféle meggyőződés, megélés nélkül ugyanúgy nevetséges lenne.
A háborúpártiság, a tekintélyelvűség mögé beállni nagyon nem egyeztethető össze a rock n roll életformával....
Vagyis: "bazdmeg Zelenszky és bazdmeg Putyin és bazdmeg Biden...bassza meg az egész rohadt háború!" lenne a hiteles.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.07.19. 15:51:32

"És kereken kimondta kertelés nélkül, hogy a kevés neki mindenből elég."

Billy Hill 2022.07.21. 18:34:56

@megamovieboy: Csak már nincs szobor, mert azokat ledöntik. ;-)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása