magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Miféle valóságtagadás?

Puzsér szerint Fegyőr valóságtagad.

Dehát ezen az alapon egy keresztény is valóságtagad, amikor nem ismeri el, hogy Jézus nem támadott fel és csak egy egyszerű ember volt. Miközben persze ebben semmi valóságtagadás sincs, hogy Jézus feltámadott és nem csak egy egyszerű ember volt, sőt éppen ezek a keresztény hit alapjainak részei.

Szóval azzal, hogy Fegyőr nem utasítja el a nyugati identitáspolitikát, a transzaktivizmust, a metoo-t, az eltörléskultúrát semmi mást nem tesz, mint hű magához. Fegyőr és a Momentum liberális, polgári, nyugatos erő, szóval miért is mondanának ellent a liberális, polgári, nyugatos értékeknek?

Valójában itt a valóságtagadó éppen Puzsér. Puzsér megálmodott magának egy szerinte "igazi" liberális, polgári, nyugatos értrékrendet, mely a saját agyán kívül sehol se létezik, majd erről az álláspontról kiindulva kritizálja a ténylegesen létező liberális, polgári, nyugatos valóságot. Ez kb. olyan, mint az örökké elégedetlen marxista, aki szerint a számtalan megtörtént marxista kísérlet egyike se "igazi", egyik se marxista, mindegyik tévút és letérés az igaz elvek biztos útjáról, viszont van egy igazi marxizmus, ami egyelőre még sehol se lett megvalósítva.

Lehet persze a történelem és a szavak jelentése ellen küzdeni, de sok értelme nincs.

Puzsér nagyjából a középső Fidesz szellemiségével ért egyet, mely egy rég letűnt nyugati középjobb ideológiáról hitte kényszeresen, hogy az még a nyugati valóság, miközben ez már nem felelt meg a tényeknek.

A megoldás itt 2-féle lehet:

  • hirdetni, hogy igen, én liberális, polgári, nyugatos vagyok, s el is fogadom ezt az eszmét,
  • felismerni, hogy a mai liberális, polgári, nyugatos nem az, amit én akarok, s ezentúl nem nevezem magamat liberális, polgári, nyugatos eszmék hívének.

102 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6617882761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yorg 2022.07.20. 06:29:12

Puzsér színvonala nagyot zuhant a kudarcos főpolgármesteri kampánya után, aztán még egyszer az áprilisi választások után. Nem érdemes már követni szerintem.

vasútihíd 2022.07.20. 08:10:09

hamis dilemma esete mert nemcsak a kétféle megoldás lehetséges

ulpius66 2022.07.20. 08:26:09

Who the fuck is Puzsér?

ulpius66 2022.07.20. 08:32:40

Puzsér = Berki Krisztián
(na jó, Berki kicsit értelmesebb..........volt....)

tűz fal 2022.07.20. 09:02:29

Puzsér egy túlértékelt hülye ripacs. Összevissza vagdalkozik, és néha mindenki talál benne valamit amit igaznak vagy számára kedvezőnek gondol, és ilyenkor elfelejti hogy az csak ugyanolyan véletlenszerűen keletkezett Puzsér őrjöngéséből, mint ahogyan ha egy majom elég sokáig csapkodja a billentyűzetet, akkor értelmesnek tűnő betűkapcsolatokat lehet a szövegében felfedezni.

sync 2022.07.20. 09:24:44

Képzeljük el, hogy véletlenül még a régi sámánhit marad fel. Jön egy ember, aki elmondja, hogy egy asszony szűzen esik teherbe, pedig van férje. A fia a vízen jár, halottakat támaszt fel, halálra ítélik, majd kivégzik és feltámad. Én azt hiszem, hogy gurultunk volna a röhögéstől a sztori hallatán.

2022.07.20. 09:42:55

@sync:
a kereszténység arra tanít, hogy a hit alapja nem evilági bölcselet. tehát te kitalálhatsz bármilyen logikus társadalmi rendszert. legyen monarchia. vagy anarchia. vagy a kettő között valami. legyen kapitalizmus és legyen minden magántulajdon. vagy legyen kommunizmus. és legyen közös a gatya is. vagy a kettő között valami. azt te csak úgy hiszed, hogy az úgy jó lesz. vagy ha gonosz vagy, akkor azt, hogy az úgy nem lesz jó. és azért akarod, hogy megvalósuljon. mennél rosszabb, annál jobban alapon.

ezek a hitvilágok alapja valójában csal képzelgés. és ez egy eléggé szabad vallás. a világ számos táján (közte magyarországon) ez a legnépszerűbb. ennek van (relatív) többsége.

sync 2022.07.20. 09:50:34

@cvsvrs: Képzelgés? Igen, már a papok sem hiszik el.

tűz fal 2022.07.20. 10:06:47

Akkor képzeljük el azt is, hogy visszamegyünk az időben 20 évet, és valaki azt mondja hogy az USA élén egy szellemi fogyatékos elnök felolvassa a súgógépről a neki szóló utasítást, aztán jobbra fordul és kezet akar fogni valakivel aki nincs ott, aztán forog összevissza mert nem tudja hol van. Valaki elmondja azt is, hogy ugyanannak az agyhalott libernyák szektának, amelynek a tetején ilyen elnök van, az alján olyan hülye serpák vannak, akik szerint minimum 70 gender van, férfiakat is megilletnek a női jogok azaz indulhatnak női sportversenyeken, 10 éves gyerekeket a szülők beleegyezése nélkül is megillet az a jog, hogy átoperáltassák magukat, és még lehetne hosszan sorolni azoknak a hülye droidoknak a hiedelmeit, akik annyira szeretnek másokat kritizálni.

2022.07.20. 10:08:09

@sync:
az európai hagyomány a keresztény államnemzetbe vetett hit. és annak része a zsidókereszténység is. amit te a kereszténységgel azonosítasz. és azt mondod, hogy az egy baromság meg egyébként birca is azzal azonosítja. szerinte nem baromság.

keresztény az, aki hiszi ezt a sztorit.

úgy, mint a népmeséket, vagy a népszerű műmeséket.
azt, hogy voltak igazságos királyok.
www.youtube.com/watch?v=-GLFRTM6nW8
vagy jó királyfik aki megmenti és bús királylányokat.
www.youtube.com/watch?v=8xlvJzRPTQs
ezek mesevilágok nem evilági bölcseletre alapozva.
www.youtube.com/watch?v=OXDmfAB42z0
és ti azt mondjátok, hogy ez a felvilágosodással megváltozott.
errefelé csokonai és fazekas a felvilágosodás. nem montesquieu. és ők a fentiekhez hasonló meséket írtak. és azt mondták, hogy azokban kell hinni. és úgy lehet mellette reálpolitikát folytatni. úgy, hogy a bölcseletben továbbra is a mesék, regék, mítoszok, lengendék az elsődlegesek.

és erre mondjátok, hogy nem, nem kérem szépen marx. vagy nem, nem, kérem szépen antimarx. és sámuel fia azt mondta, hogy a LÁTHATATLAN KÉZ irányít mindent. ki hitte volna, hogy az égvilágon minden kézihajtányos. van egy láthatatlan kéz és az fújja a passzát szelet is. és a láthatlan kéz hívei nem azt mondják, hogy ez a hitünk. hanem ez biztos tudás. mert ezt a sámuel fia megírta az ő nagy könyvében. na jó, de az egy mesevilág. ahogyan a bölcselet úgy általában.

2022.07.20. 10:16:45

@sync:
attól, hogy valami képzelgés még hihető. niels holgerson selma lagerlöf nevű néni képzelgése. éppenséggel el lehet hinni, ahogyan az utolsó mohikánt is. lehet hinni, hogy mindig vannak mátyás királyok, és ha nincsenek csak döbrögik vannak, akkor vannak lúdas matyik, a modernizáció mellett mindig vannak utolsó mohikánok és ők is értékesek, stb.

sync 2022.07.20. 10:32:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Dehát a Jézus mítosz halál komoly. Anélkül nem lehetsz keresztény.Sőt az életeddel is fizethetsz érte.

tűz fal 2022.07.20. 10:40:42

Az USA szellemi fogyatékos elnöke is halál komoly, és a libernyák szekta elján levő hülye serpák mégis abban hisznek, hogy ott működik jól a demokrácia.
Bangóné leleplező videója is halál komoly, és a libernyák hierarchia alján levő hülye serpák mégis abban hisznek, hogy itt elnyomják a nyomi szektájukat.

2022.07.20. 10:43:21

és persze lehet mondani, hogy a kereszténység nem az, hogy van "kalambó" felügyelő, aki már a legelején tudja, hogy ki a gyilkos. meg "badszpenszer és terenszhill", egy bárgyű de erős fickó, mellette egy vékony, de eszes. és ó móresre tanítja a gengsztereket úgy, hogy közben elbűvölik a lányokkal.

nem ez a kereszténység. hanem a hiszekegy és a szentháromság. a libertáriusságban az is. an akit "badszpenszer és terenszhill" neveli a jóra, hogy inkább ilyeneknek kellene lenni, mint pénzéhes gengszereknek. van akit "kalambó" nevel a jóra. mert jön a felügyelő és rögtön tudja, hogy a bűnt ki követte el. de az csak egy mese. ezek az alakok nem léteznek a valóságban. legfeljebb a filmvásznon, vagy a filmgyárban. mégis hihetünk ezekben. ahogyan a jézus sztoriban is.

ez a libertárius kereszténység.

amire birca azt mondja, hogy ez egy baromság. mert úgy akármiben lehet hinni. ebből lesznek a nyugatosság ökörségei. és ennek a nyugatosságban a reformáció és a felvilágosodás ágyazott meg. valóban. errefelé is volt reformáció és felvilágosodás.

pl. leégett az angyalházi puszta.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2022/angyalhazi_tuz_dji_0132_szilagyi_attila.jpg
és valaki azt mondja, hogy a lángok között a ház angyali módon menekült. úgy tűnik.
a tűzoltók menekítették meg. így.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2022/angyalhazi_tuz_oltasa_dsc05733_szilagyi_attila.jpg
és gondolhatja, hogy nem, ezek a kaszás ördögök. úgy néznek ki. csakhogy a tűzoltók se mindig mentenek meg mindent. és ők képzelhetik, hogy angyalházának szüksége van az angyalok gondviselésére. és egy keresztény tűzoltó mondhatja, hogy mi csak a kaszás ördögök vagyunk, akkor elbánunk a tűzzel. angyalházát az angyalok őrizzék. az a hit.

és lehet mondani, hogy ez baromság. tűzoltók kellenek. semmi egyéb. és ha
www.youtube.com/watch?v=IoETcrw2eLs
csakhogy a természettudomány se tudja nagyon pontosan leírni, hogy mitől gyulladt meg a tűz hanem csak úgy, hogy az részben véletlen. és miért pont úgy terjedt el. az részben véletlen. amíg ilyen modelljeink vannak addig kell valamiféle nem evilági hit. és ahhoz is, hogy ilyen modelljeink legyenek egyáltalán.

2022.07.20. 10:59:55

@sync:
a gender ideológia is komoly. az attól nem keresztényi, mert az nem nem-elvilági bölcseletre van alapozva.

a gender tudósok azt mondanák, hogy ők olvasva a bibliát, vagy szent könyveket azonosítottak huszonvalahány féle nemet. akkor ez egy szekta. ahogyan az is. csak mellette még keresztényellenes. mert ők azt mondják, hogy ez kérem szépen a tuti. a tutihoz azonban nem tartozik logikai levezetés, bizonyítás.

a természettudomány alapvetéseihez is szükséges nem evilági hit. az, hogy létezik egy univerzum. és annak a törvényei egyetemesek. ezt azért erősen hinni kell. hogy valaki debrecenbena kis poroszlay utcában méricskél és megfejti, hogy mi van a föld mélyén a magmában, vagy a napban. mert ha a kis poroszlay utcában úgy van és a nasa mérnökei is elfogadják, akkor az nyilván úgy van egy távoli galaxisban is.

hinni kell, hogy az Isten olyanak teremtette a világot, amilyennek a fizikusok, vagy csillagászok képzelik.

sync 2022.07.20. 11:09:35

@cvsvrs: Az istenhit végtelenül naív. Elképzelnek egy nagyhatalmú hűbérurat, aki lekenyerezhető némi imával, meg hűségesküvel. Szerintem, ha Isten létezik is, nem ilyen. Inkább mondanám az idő urának. Ismeri a múltat és jövőt, de nem a jelenben létezik. Elvileg beavatkozhat az emberek életébe, de szerintem már rég nem foglalkozik velünk.

2022.07.20. 11:39:27

@sync:
a libertárius kereszténység az, hogy hihetsz az idő uraiban. abban is hinni kell, hogy az idő linerális. mert van egy ciklikus világkép az idővel kapcsolatban. modván, hogy évek és holdnapok (hónapok) vannak. ilyenformán mérhetjük az időt. a fény és a sötétség viszonyrendszerében értelmezhető.

amire a lineráris időképben hívők azt mondják, hogy ez a időkép meghaladott. mert a villanyt bármikor felkapcsolhatjuk. akkor is ha nem süt a nap. be lehet sötétíteni délben is. és úgy nem éget a nap. be lehet kapcsolni a klímát. és úgy tél van. nem számít a természetben a ciklikusság. dehogy nem számít. csak ezt a modernitás elvetette. és kizárólag kristályokkal mérik az időt. úgy nincs válasz a klímaváltozásra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.20. 11:39:55

@sync:

3 szint van: a rabszolga, a bérmunkás, s a szabad. Istenthit terén is.

Gery87 2022.07.20. 11:49:49

"....szerinte "igazi" liberális, polgári, nyugatos értrékrendet, mely a saját agyán kívül sehol se létezik, majd erről az álláspontról kiindulva kritizálja a ténylegesen létező liberális, polgári, nyugatos valóságot."

Létezett és a csúcs után, - nyugaton úgy kb '89-ben- lassan véget ért, kifulladt.

Az hogy ma a valójában semmiben nem liberális és szabadságelvű pártok, politikusok, emberek mégiscsak "liberálisnak" mondják magukat és szerintük amit képviselnek az "liberalizmus", az egy dolog. De hát hiteltelenül címkék mögé bújni nem új dolog, lásd magyar "baloldal", ami minden csak nem baloldali a szó szociális és kulturális értelmében.

Ezek liberálfasiszták. (Jobb szót ami napig nem tudok erre az agybajra.)
Amivel szemben - sajnos - jönni fog a valódi fasizmus is mint ellenhatás, pláne ha egy hosszú és mély válság jön.

"Ez kb. olyan, mint az örökké elégedetlen marxista, aki szerint a számtalan megtörtént marxista kísérlet egyike se "igazi", egyik se marxista, mindegyik tévút és letérés az igaz elvek biztos útjáról, viszont van egy igazi marxizmus, ami egyelőre még sehol se lett megvalósítva."

Ne keverjük ezt ide mert a marxizmus eleve csak papíron létezhet, nem életszerű, nem valósítható meg, épp ezért persze hogy a papírforma szerint nem valósult meg sehol és mind elhajlás.

GyMasa 2022.07.20. 11:56:19

@sync:
Szerintem a mai, sötétzöld ideológiáról is el lehet ugyanezt mondani...
Kezdve, hogy egyesek még a "Gaia Földanya" szintig is lesülyednek...

GyMasa 2022.07.20. 12:01:12

@sync:
"Az istenhit végtelenül naív."
Mert a klímaváltoza´sban vakon hinne nem az, ugye?
Tökéletesen ugyanaz a rendszer van mögöttük.

" Elképzelnek egy nagyhatalmú hűbérurat, ..."
A klímaváltozást...

"...aki lekenyerezhető némi imával, meg hűségesküvel."
...némi (illetve egyre és egyre több) anyagi illetve szabadságjogi megvonással...

" Szerintem, ha Isten létezik is, nem ilyen. "
Létezik és tényleg nem ilyen

"Inkább mondanám az idő urának. Ismeri a múltat és jövőt, de nem a jelenben létezik. Elvileg beavatkozhat az emberek életébe, de szerintem már rég nem foglalkozik velünk."
Olyan, mint egy szeretö atya, mi pedig a gyermekei vagyunk.
Szeret mindenkit, de egy dolog van, amivel annak ellenére sem száll szembe, hogy mindenható, az pedig az egyén szabad akarata.
Ezért hagyja, hogy bünöket kövessünk el, és, hogy utána viseljük a következményeit...
De a megbocsátás mindenki számára mindig ott van. csak kérni kell azt.

Gery87 2022.07.20. 12:18:02

"Fegyőr és a Momentum liberális, polgári, nyugatos erő, szóval miért is mondanának ellent a liberális, polgári, nyugatos értékeknek?"

Mert ez is benne volt a cikkben:

"Fekete-Győr András nem akarja látni, hogy az ő értetlensége már tőle nyugatra sem többségi álláspont. Johnny Depp és Amber Heard pere hatékonyan oszlatta el a #metoo megfellebbezhetetlenségébe vetett vakhitet, a svéd Ruben Östlundot Play című, multikulturalizmust kőkeményen bíráló filmje nyomán nem sikerült kitörölni az egyetemes kultúrából, és Joanne Kathleen Rowling transzlobbival szemben tanúsított kiállása is azt jelzi, hogy a nyugati baloldaliak és liberálisok már elkezdték termelni a vakcinát a wokeness képezte elmevírussal szemben, de Fekete-Győr András továbbra is úgy tesz, mintha Brüsszelben nevezték volna ki a Kárpát-medence gyarmatvidékének alkirályává, és egyetlen feladata az lenne, hogy a nyugatiság kritikátlan imádatát eladja a magyaroknak."

Amit te egységes, oszthatatlan monolitnak - mai liberalizmusnak - látsz, az nem az ami!
Pont erről beszéltem, hogy az igazi liberalizmus ellenáll ennek a szarnak mert az nem liberális.

2022.07.20. 12:34:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
kétféle időfogalom van.

egy linerális.az azt mondja, hogy az idő megy előre. van kezdete és valós (véges). t>0 valós paraméter.

van egy ciklikus időszemlélet, amelyik a fény és a sötétség és viszonyában érzékeli az időt. vagy például van a hét a hét bolygóra alapozott idő. a hét bolygó a földről látható hét bolyongó égitest. a nap, a hold, a merkúr, a vénusz, a mars, a jupiter és a szaturnusz.

a hét is ebből adódik. sun-day, mo(o)n-day, ..., satur(n)-day. minden látható bolygónak legyen egy megszentelt napja. egy héten egy megszentelt nap legyen. ez legyen a szabad szombat. vagy legyen a vasárnap. keresztény államegyház és a vásár napja.

sync 2022.07.20. 12:40:51

@GyMasa: A szabad akarat illuzió.
Ahhoz, hogy szabad akaratod legye, ezeket a feltételeknek kell teljesülniük.

1.A cselekvéseimet végső forrása (oka) én kell, hogy legyek (bárki is az az "én")
2.Lehetséges kell, hogy legyen, hogy máshogy cselekedjek, mint ahogy cselekszem, tehát semmi ne tegye szükségszerűvé a cselekvést.

Isten ismeri a jövőt. Hogy lenne szabad akaratod?

2022.07.20. 12:42:41

@Gery87:
ha valaki valóban liberális, akkor annak azt kell mondania, hogy valami igazsága van a gender tudósoknak is. az is liberalizmus, csak mégse az legyen ennek az ideológiának a főárama.

2022.07.20. 12:47:10

@sync:
ezek szerint szabad akarata csak az ideális gázokban, vagy folyadékokban levő részecskéknek van. azok mozognak ilyenformán.

sync 2022.07.20. 12:54:59

@cvsvrs: Minden anyag így mozog. A te agyad is, mivel az is anyag. Neked jogod van elhatározásokat hozni, de a végső döntést agyad pillanatnyi állapotától függően hozza meg.

2022.07.20. 12:55:16

@sync:
keresztényi bölcseletben nincs kizárólagos én, hanem általános emberség van (aminek része az én) és a bölcselet végső eredete nem evilági. tehát az nem érv, hogy ezt MARX mondta, vagy SAMUELSON, érted bazdmeg sámuel fia azt monta, hogy LÁTHATATLAN KÉZ vezeti a világot, akkor az irányít mindent.

Isten láthatalan keze vezeti a piacot. vagy a racionalitás, vagy nem a racionalitás. ezzel együtt, az általános emberségnek kell, hogy vezetni a piacot is. ilyesmi a keresztény hitvilág.

sync 2022.07.20. 12:58:47

@cvsvrs: Sajnos semmiféle kutatás nem erősíti meg, amit mondasz. Newton 1. törvényét viszont igen.

Gery87 2022.07.20. 13:13:24

@cvsvrs:

Nem ez a liberális ideológia fő árama, mivel a gender, woke, SJW, BLM, feminnácik stb nem liberalizmus, hanem egy kisebbségi csoport orientált, kollektivista tekintélyelvű eszmeiség.

2022.07.20. 13:18:47

@sync:
az ideális gázokban a részecskékeknek szabadsági fokaik vannak. és a véletlentől függően mozognak össze vissza. a részecskék kvázi "eldöntik", hogy mit csináljanak.

az elektromágnességben minden tömegpont egy meghatározott pályán mozog. attól nem térhet el. semmilyen módon. ha egy egy személygépjárművet jobbra kormányzol, akkor az elektromágnesség következtében arra kell kanyarodnia.

persze vannak folyamatok, amelynek következtében a gépjármű és a környezetének egyes részei felülírják az elektromágnességet. és a gépármű véletlen kipördül. egyes részeiben a termodinamika tételei érvényesülnek. és azt megmérve számolnak az elektromágnesességgel.

egységes anyagelmélet nincsen. ami leírná csak az autót. közönséges földi körülmények között. tehát nincs olyan, hogy ez autó. ez az egy ilyen anyagból van. akárcsak ez az alaktrész. és annak egy nagy elmélet szerint így kell viselkednie. nincs teljes körű tudása az emberiségnek az élettelen anyagokra vonatkozóan földi körülmények között se.

2022.07.20. 13:34:21

@Gery87:
kossuth lajos liberalizmusa is tekintély elvű. amikor debrecenbe érkezett, akkor a város kapunál az őr beírta, hogy "megérkezett a magyarok mózesse" (sic). és aztán a hitre alapozva harcoltak a nemzeti függetlenségért. amire te mondhatod, hogy ez nem a te liberalizmusod, mert sokkal jobb lett volna ha a császáriak bécsből diktálnak. a magyarok többsége nem így gondolta. a honvédek szabad akaratukból harcoltak. nem volt kötelező sorkatonság például.

a horvátok azt mondták, hogy inkább diktáljanak bécsből a császáriak, mint budapestről a királyi magyarok. vagy köztársaságiak, vagy akármicsodák. és ennek érdekében mozgósítottak. onnan nézve a magyarok elnyomók voltak. innen nézve a horvátok hazaárulók. ha zágráb összefogott volna bécs ellenében, akkor talán létrejöhetett volna a közös nemzeti függetlenség a szent korona országaiban.

már csak egy országa van a szent koronának, mert a többinek nem kellett. na most kell ez a szent koronával jogfolytonos ország, vagy nem. és a liberálisok egy része azt mondja, hogy igen. és egy része azt, hogy nem. mert EURÓPA a megváltás. vagy a NYUGAT a megváltás. ez éppen olyan tekintélyelvű, mint aki azt mondja, hogy ő magyarokra esküszik.

kérdés, hogy melyik legyen a liberalizmus főárama. és ilyenformán a válasz, hogy mikor, hol melyik.

2022.07.20. 13:57:18

@Gery87:
és a nemzeti liberalizmus mellett van egy másik nagy irányzata, amelyik azt mondja, hogy nem így kell közelíteni, hogy a magyarok, vagy a horvátok szabadsága. hanem az egyes emberek számítanak.

ez a libertárius kereszténység. nyilván mindkét oldalon harcoltak jó és rossz emberek. amikor paszkievics 80 ezer katona élén egy 35 ezres sereggel megszállta az 50 ezres debrecent és 3 napig szabad rablást engedélyezett, akkor ugye nyilván volt olyan orosz katona, amelyik letáborozott a város szélére. örült, hogy a magyarok pár napon belül leteszik mekapja a zsoldját és mehet vissza oroszországba. volt, aki betért egy fogadóba. volt aki udvarolt a szép nőknek. és megivott egy pohár bort. volt aki rabolt, volt aki erőszakosodott. és volt, aki nem. így kell ezt megítélni.

3 ezer oroszt ápoltak debreceni vagy debrecen környéki tábori kórházban. kolerajárvány tört ki. mert ami elől bemegy az részben hátul kijön. fertőzésveszély. többen haltak meg kolerában, mint a csatában. és egyébként a csata magyar és orosz halottait egy közös tömegsírba temették.

ez a libertárius kereszténység. a nemzeti liberalizmus azt mondja, hogy mégis csak számít, hogy azok a paszkievicset szolgálták és nem kossuth lajost vagy batthyányi grófot.

ez a két irányzat se nincs teljesen egyesítve.

2022.07.20. 14:09:52

és ugye lehet azt mondani, hogy oké, a magyarok és az oroszok, valamint a magyarok és a németek szomszédok. a kárpátalján és az alpokalján legyen egy kevert népesség. és legyenek a szent korona tagjai ők is.

ez ugye eléggé nemzeti, eléggi liberális és eléggé keresztényi. csak ugye akkor budára nem kell a sok semmirekellő német. vagy lehet mondani, hogy dehogy nem. szóval mi legyen buda státusa. és pestté. az a nemzet fővárosa legyen. vagy micsoda.

nem beszélve a zsidókról, akik azt mondják, hogy őnekik bárhová joguk van letelepedni. és a hülye németek miatt a holokauszt miatt revolverezhetik a fél világot. vagy nem a hülye németek, mert a magyarok is német csatlósok voltak. csak mert jogosan követeltek vissza magyarlakta területet, vagy azt is el kellett volna veszteni. mert megérdemelték.

mi legyen. a klasszikus liberalizmuson belül is nehéz megtalálni a konszenzust. nincs semmi blm, lmbtq és a többi nyugat-európaiság, amerikanizmus.

Gery87 2022.07.20. 14:58:34

@cvsvrs:

Ne keverjük a dolgokat, Kossuth nacionalista is volt nemcsak liberális.
Európa vs nemzetállamok pedig nem liberális kérdés, mindegyikben lehet liberalizmus.
kevered a dolgokat feleslegesen.

Gery87 2022.07.20. 15:04:16

@cvsvrs:

A liberalizmus az egyén szabadságáról szól, szabad egyének nélkül pedig nincs szabad nemzet, se függetlenség.
A fasizmus (bármilyen tekintélyuralmi diktatúra) aláveti az egyént, ezért a fasiszta állam nem a nemzetért van hanem az elitért, hiába előbbi nevében cselekszik.
A proletárdiktatúra is ilyen, az egyén nem szabad, ahogy a munkásosztály sem, ezért valójában nem értük van hanem az elitért és a párt érdekeiért!
A liberalizmus, nacionalizmus, szocializmus csak demokráciában tud együttműködni, mert az feltételezi a szabad egyént, akik alkotják a nemzetet, a társadalmat mint szociális közösséget és megfogalmazzák céljaikat.

Gery87 2022.07.20. 15:05:16

@cvsvrs:

jól van, túlhevültél...vedd be a gyógyszereidet...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.20. 15:11:41

@sync:

Ez a dilemma megoldott kb. 1500 éve. Nincs ellentmondás a szabad akarat és Isten mindentudása között.

sync 2022.07.20. 15:36:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Már leírtam, hogy mi a szabad akarat:

1.A cselekvéseimet végső forrása (oka) én kell, hogy legyek (bárki is az az "én")
2.Lehetséges kell, hogy legyen, hogy máshogy cselekedjek, mint ahogy cselekszem, tehát semmi ne tegye szükségszerűvé a cselekvést.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.20. 15:56:53

@sync:

Еz a definíció már eleve determinista következtetéshez vezethet csak, azaz ez körkörös érvelés.

Pont ez a szabad akarat viták baja: a meghatározástól függ a következtetés.

2022.07.20. 16:32:45

@Gery87:
magyarországon az etnikai elsődleges konfliktus az identitás nélküli budapest belső kerületei és amagyar etnikum között van. nem a blm mozgalom a probléma, nem az lmbtq, már soroksáron se számítanek ezek. hanem a belpesti, belbudai elit egy kalap szart ér.

2022.07.20. 16:39:28

@sync:
csakhogy a valóságban egy rakás erő kényszerít. és ezek hatnak, visszahatnak. és elemi kémiai reakciók is elég erősen meghatározottak. nincs abszolút szabadság, szabadsági fokok vannak.

2022.07.20. 16:44:11

@sync:
tehát nem kizárólag a másik ember kényszerít, az is, hanem maga a természet.

egyénileg az űrben vagy a leginkább szabad. ha valaki elég gazdag, akkor lője fel magát. és ott majdnem azt csinálhat, amit akar. semmi se készteti, kényszeríti. csak ő van és a nagy semmi.

sync 2022.07.20. 16:51:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nemigen lehet kikerülni a determinizmust, vagy pedig mágikus alapokra helyezkedünk, ami zavaros, vágyvezérelt gondolkodáshoz vezet.

2022.07.20. 16:57:51

@sync:
a bölcselet en bloc vágyvezérelt.

sync 2022.07.20. 17:02:25

@cvsvrs: ez csak egy debreceni kötözködés. "Szídtad az anyám?"

2022.07.20. 17:03:21

@sync:
a természettudomány nagy része is vágyvezérelt.

sanyi a kútfúró haverom a kocsmában azt mondja, hogy miért nem elég elszámolni ezerig. úgy mindent tudnánk a számokról. és nem lenne olyan bonyolult a matek. miért nem elég elszámolni ezerig?

miért nem elég az egy Isten, a kettős kereszt, a hármas halom, a négy árpád sáv, az öt elem vagy a hét bolygó. egy művészettörténésznek bőven elég. egy kútfúrónak elég ezerig számolni. egy matematikus meg azt mondja, hogy ez nem elég. számoljunk el akármeddig. ez is vágyvezéreltség.

sync 2022.07.20. 17:05:18

@cvsvrs: Igen. Ezért evett Éva az almafáról. Ha valakit ez nem hajt, akkor egy amőba egy pocsojában.

2022.07.20. 17:09:30

@sync:
te azt gondolod, hogy a világ leírható racionálisan. ez a hited. erre vágysz, de nem írható le. már eleve nem mondod meg, hogy a racionalitás mi a lófaszkarika. hanem ami a vágyaid szerinti arról azt gondolod, hogy az nyilván az. ami nem, pedig az ördög műve. vagy a számító orbán és a haverjai, akik átbasszák az embereket. na ők nem racionálisak, hanem illiberálisak, bezzeg te.

2022.07.20. 17:14:30

@sync:
a gender tudósok azt mondják, hogy őnekik nem elég ádám és éva. mert ők nem tudják elfogadni ezt a bináris nemi rendszert. és kitalálnak mindenfélét, a különféle fetisekről azt gondolják, vagy legalább is azt mondják, hogy azok a társadalmi nemek.

és az amerikában a többség azt mondja, hogy nyilván. mert ezt a harvardon végzett picsák mondják, az cnn-en is ezt mondják, akkor ez így van. mert nekik ezek az orákulumok.

és valaki azt mondja, hogy a SZENT ÍRÁS nem ezt mondja. és ő nem vágyik transzneműekre, meg nem tudom micsodára. huszonhét féle fétisre. a gender tudósok meg de. vágyvezérelt ez is, az is.

2022.07.20. 17:35:03

@sync:
na de mi a hülyeség. hogy a gender tudósok kettőnél több nemre vágynak. értem, hogy ők azt mondják, hogy ez egy objektív állítás, hogy kettőnél több nem létezik. csakhogy nem mondják meg, hogy mi a nem.

akárhány nemet lehet kreálni ha mindenféle kromoszómarendellenességre azt mondjuk, hogy azok társadalmi nemek. az orvostudomány nagy része azt mondta, hogy ezek betegségek. mert ők azt gondolták. a gender tudósok azt mondják, hogy ezek csodás állapotok. így kell elképzelni. mi ez ha nem a gender tudomány vágyakozása?

2022.07.20. 17:44:09

@sync:
a liberalizmus a leginkább vágyvezérelt. különösen az individualizmus. az emberek egyéni vágyakozásaira alapoz. a szabadság meghatározásod a vágyvezéreltség maga.

2022.07.20. 17:45:17

kant óta a filozófia nagyrészt kuka.

sync 2022.07.20. 17:58:21

@cvsvrs: Azért hülyeség, mert felcseréled az okot az okozattal. Nem azért vannak csillagok, hogy a csillagászok felfedezzék őket. Éppígy nem azért vannak nemek, hogy a gendertudománynak legyen mivel foglalkoznia, hanem egy meglévő problémákat vizsgálnak. Orbán fogta magát és kivágta az egészet. Miért ne lehetne vizsgálni azt, hogy mi a biológiai nem és mi az, amit a társadalom rakott rá. Például a matriarchátusban más volt nő szerepe. Mindenki tudja, akinek van felesége, hogy mennyivel többet dolgozik, mint a férfi. Miért ne lehessen ezt vizsgálni? Csak egy végtelen elmaradott, buta társadalom lát ebben problémát.

2022.07.20. 17:58:39

a politikában kétfajta liberalizmus volt sikeres.

az egyik nemzet liberalizmusa. az kossuth lajos és társai.
a másik a libertárius kereszténység. az azt mondja, hogy az általános emberség számít. és azon túl lehet valaki hívő, nem hívő nem evilági értelemben.

a felvilágosult abszolutizmus ezeket korlátozta. mondván, hogy csak nagy nemzetköziségben lehet hinni. a nemzeti liberalizmusban nem lehet. és ha valaki hívő, akkor semmiben se lehet igaza. egész egyszerűen azért, mert hülye. és ezért el kell törölni a kereszténységet és a nemzeteket. mert ez korlátozza az egyént.

az csak egy identitását vesztett szórvány populációnak jelent korlátot. és kérdés, hogy ez legyen a liberalizmus főárama, vagy a fentiek. tehát ami nemzeti, keresztény és liberális, vagy legalább libertárius.

2022.07.20. 18:27:08

@sync:
oké, de előbb meg kellene mondani, hogy mi a biológiai nem. micsoda. és utána azt, hogy mi a társadalmi nem. mi a lófaszkarikát kell érteni alatta.

ha én rózsaszín pónilónak képzelem magam, akkor az egy új társadalmi nem? vagy ha találok még valakit, aki szintén annak képzeli magát, vagy legalább is azt mondom neki, hogy lécci, lécci, mondjad már te is aztat, hogy rózsaszín póniló vagy, mint én, akkor ez egy új társadalmi nem?

2022.07.20. 18:33:20

@sync:
ezek eddig kromoszóma rendellenességek voltak, nemi irányultságok és szexuális fétisek. amivel az orvostudomány, a pszichológia esetenként a pszichiátra tárgykörébe esett. és most azt mondják, hogy ezek társadalmi nemek. amit felfedeztek a gender tudósok.

mert a nő nem nőnek születik, hanem a vágyai teszik nőkké. a nőnek lenni egy vágyvezéreltség. és ha én férfiként nő akarok lenni, akkor teljes egészében nővé válhatok és átélhetem a szülési fájdalmakat, gyermeket is szoptathatok a szőrös mellemen és esetleg menstruálhatok is? vagy hogy kell ezt elképzelni?

mert a gender tudomány nagyrészt egy vágyvezérelt képzelgés.

sync 2022.07.20. 19:21:24

@cvsvrs: Nagyon megtetszett neked ez a szó, vágyvezérelt. Mit jelent most itt? Kit vezérelnek a vágyaik? A vágy egy pozitív dolog. Mindenkinek vannak vágyaik. A vágyvezérelt például, aki lottózik, hogy nyerjen. Milyen vágy vezérli a gendertudományt? Hogy minél több nemet megkülönböztessenek legyen? Nehogy már egy tudományág legyen az oka egy társadalmi jelenségnek.
Primitív az a társadalom, amelyik a tudomány ellen fordul. Bizony mondom!

2022.07.20. 19:47:44

@sync:
az vezérli, hogy minél több társadalmi nemet megkülönböztessenek.

az nem lehet gender tudós, aki azt mondja, hogy őszerinte nincs is huszonvalahány társadalmi nem, hanem csak mondjuk öt van. és a többi nem társadalmi nem. őszerinte. arra azt mondják, hogy ez így nem progresszív. már ne is haragudj. minél több társadalmi nemet kell azonosítani. és mi lehet új társadalmi nem?

bármilyen faszságra azt lehet mondani, hogy az egy új társadalmi nem. és egy gender főtudós tekintély elvű módn eldönti, hogy új nem, vagy micsoda. mert a gender tudományban semmiféle objektív mérce nincs.

tehát ez nem ahhoz hasonílt, hogy rendszerezték a növényeket és az állatokat. és méricskélték őket. és összevetették a gyümölcsöket. és megállapították, hogy ez alma. vagy körte. először csak szemrevételezték, aztán a biológia mélyére ástak.

a gender "tudományban" semmi ilyesmi nincs.

2022.07.20. 19:52:42

@sync:
ez is budapest belső kerületeinek problémája. debrecenben a belvárosi éttermekben sincs egy gender tudós se. sehol senki. soroksáron se. vidéken is van történész, filozófus, teológus, irodalmár, mindenféle bölcsész, gender tudósok nincsenek.

sync 2022.07.20. 19:58:06

@cvsvrs: Azt hogy semmi tudományosság nincs a gendertudományban, honnan veszed? Talán Orbán Viktor mondta neked?

2022.07.20. 20:10:43

@sync:
a tudomány a biológia, a kémia, a fizika, a számtan, a mértan, a csillagászat. a gender tudománynak semmilyen biologikus alapja nincs. ahhoz semmilyen számolás, mérés nem tartozik.

sync 2022.07.20. 20:20:56

@cvsvrs: miért kéne biológikus alapja, amikor inkább társadalomtudomány.

2022.07.20. 20:21:55

@sync:
a gender tudomány mégcsak nem is az, hogy memondja, hogy az emberiség mekkora hányada képzeli magát rózsaszín pónilónak. mert ezt felmérték. hanem kitalálhatnak tetszőleses dolgot, amire azt mondják, hogy ez egy új társadalmi nem. és ha azt nem a többség nem fogadja el, akkor tudományellenes, náci, stb.

tűz fal 2022.07.20. 20:53:24

A "gendertudomány" nem tudomány, hanem ugyanaz, mint az orwelli 2+2=5.
A segghülye libermyák serpa ennek a teljesen értelmetlen zagyvaságnak az elfogadásával deklarálja az agymosói felé, hogy feketeöves agymosott, lehet rá számítani.

2022.07.20. 20:55:30

@sync:
az ált. isk. biológia a nemiségről a következőt mondja.

van az x/y ivart meghartározó rendszer. rendesen a nők minden egyes sejtjében xx kromoszóma pár van. a férfiak minden egyes sejtjében van egy xy kromoszóma. és vannak különféle kromoszóma rendellenességek. tehát akinek van y kromoszómája az férfi. akinek nincs az nem férfi. nagy valószínűséggel nő.

és van elsődlegeses, másodlagos, harmadlagos nemi jelleg. vannak esetek, amikor nem különböztethetők meg az ivarszervek. fejlődési rendellenesség. és vannak különbségek a hormonszintekben, az zsír-izom arányokban. ezek adják a nőiességet és a férfiasságot elsődlegesen.

tehát nem az, hogy jóska minek képzeli magát. vagy hogy józsika babázni vagy kocsizni szeret. hanem a fentiek.

na most jönnek a gender tudósok és azt mondják, hogy az elemi biológia egy baromság. mert ők rájöttek, hogy a nőiségnek valójában semmi köze a kromoszómákhoz, vagy a hormon szintekhez, vagy csont, izom, zsír arányokhoz. hanem attól függ, hogy az egyén mi akar lenni. férfi vagy nő, vagy transznemű, vagy micsoda. és lehet huszonvalahány dolog. ami állítólag mindenki lehetne. csak a többség megmaradna férfinak vagy nőnek.

értem, hogy van negyedleges nemi jelleg. hogy a gyerekek hány százaléka szeret autózni és babázni. ez jelentős részben már szocializáció kérdése. de ez esetben a babázó kisfiúkat nem kell átműttetni. a gender tudósok azt mondják, hogy de bizony. és ez már nem butaság, hanem aljasság.

és hogy ez a harvardon is van. nyilván azért, mert a bölcsészek a harvardon is hülyék. és alá vannak vetve a politikai osztálynak. a demokrata pártnak, a republikánusok faszságait mondják a magyarországi konferenciákon.

tűz fal 2022.07.20. 21:04:30

A libernyákok mintademokráciájában egy szellemi fogyatékos az elnök, aki olyan hülye, hogy felolvassa a súgógépről azt is, ami nem felolvasandó szöveg, hanem utasítás. Ugyanott az egyetemeken "gendertudományt" tanítanak valódi tudomány helyett, és a felsőoktatásba a kvóták miatt már olyan hülye állatok "tanulnak", akiknek a kedvéért a matematikát inkább rasszistának nyilvánították, mert sose vizsgáznának le.
Mitől lenne tudomány a gendertudomány? Ennyi erővel mindenféle elmebeteg képzelgéseinek öncélú osztályozását a pszichiátriából kiemelve "tudománynak" lehetne nevezni, és sorolgatni, hogy vannak olyan betegek akik pillangónak képzelik magukat, másk elefántnak, stb.

2022.07.20. 21:08:35

@sync:
tehát ha a genderizmus azt mondaná, hogy van az ivart meghatáozó xy rendszer. és van elsődleges, másodlagos, harmadlagos nemi jelleg. aminek mindenféle objektív mérőszáma van. ez eddig biológia.

és ezen túl van negyedleges nemi jelleg, ami szocializáció eredménye. és ezt a negydleges jelleget felmérik, mert a szociológusok szerint ezt is fel kell mérni, akkor mérjék fel felőlem. de ők azt mondják, hogy át kell alakítani a nemet. ehhez adnak tanácsot az iskolákban. mérjék fel, hogy hány gyerek szeret kocsit tologatni az alabamai óvodában, és hány gyerek texas-ban. és hogy ebből mennyi a fiú és a lány. csak ugye ez nem nem erről van szó.

jön a gender tudós és megállapítja, hogy az adott gyereknek mi a társadalmi neme. függetlenül a biológiai adottságoktól. nem valamilyen negyedleges nemi jelleget írnak le, hanem az elsődlegest írják elő. mindenféle objektív mérés, számolgatás nélkül.

sync 2022.07.20. 21:09:35

@cvsvrs: Ha elmennél egy tisztességes református teológushoz, felvilágosítana,hogy a reformált hit szerint nincs szabad akarat, ellenben van a predesztináció, eleve elrendelés tana. Ahogy a mondás tartja: ember tervez, isten végez.

tűz fal 2022.07.20. 21:15:11

Ezeknek a libernyák hülye droidoknak azt is el lehetne adni "tudományként", hogy vannak 5 lábú legyek, aminek a darázs leharapta az egyik lábát, és vannak 4 lábú legyek, aminek a darázs leharapta 2 lábát, és így tovább egészen a lábatlan legyekig. Jobb képeségű libernyákok aszerint is osztályozhatják a legyeket, hogy melyik lábát vagy lábait harapta le a légynek a darázs, és mindegyiknek frappáns elnevezást találhatnak.

Mert attól hogy degenerált állapotoknak nevet adnak, szerintük az tudomány lesz.

És ezek a libernyák hülye droidok bizonygatják, hogy az okosak szavaznak rájuk.

2022.07.20. 21:44:37

@sync:
csakhogy debrecenben a református hívők döntő többsége nem kálvinista. a teológusok se. egyszerűen csak beleszülettek a reformátusságba. egy a maguk módján vallásos közösségbe. és ebból kiválasztódnak a papok. akik általában nem szerettek semmilyen fizikai munkát végezni. és papnak lenni szellemileg sem túl megerőltető. és azt a hívek is tudják, hogy ilyesmi alkatú emberek válnak teológussá, illetve vannak akik túlontúl lelkiismeretetesek. ilyen papok is akadnak azért szép számmal. azok között sincs túl sok kálvinista. errefelé legalább is. az emberek fel vannak világosodva, hogy a papok ilyenek. meg lehet őket választani. tehát nem az van, hogy megmondja a szentszék. a vallás errefelé ilyen.

2022.07.20. 21:59:42

@sync:
elolvashatod ii. helvét hitvallás tanait. az eleve elrendelésről és a szabad akaratról.
regi.reformatus.hu/egyhazunk/mutat/6218/
debrecenben a reformátusság elsődlgesen nem ezen alapul. hanem azon, hogy van egy többségében maga módján vallásos közösség (amiben van buzgó teista és van már-már ateista és a papság célja, hogy ezek egy közösségben templomba járjanak. persze nem jár szinte senki, vagy alig valaki ezért a cél, hogy a nagyobb egyházi ünnepeket népszerűsítsék. vásárivá alakítsák. és legyen minden, mint a búcsúban.

az advent egy ilyen "giccsparádé".
www.youtube.com/watch?v=Zta8xf5r7mg
amire egy ortodox nyilván azt mondja, hogy ennek legfeljebb 5%-a keresztény és 95%-a nem keresztény. ortodox nézőpontból kábé.

Gery87 2022.07.20. 22:31:05

@cvsvrs:

"magyarországon az etnikai elsődleges konfliktus az identitás nélküli budapest belső kerületei és a magyar etnikum között van. "

Marhaság. Már megint ez a kényelmes de ostoba téveszme hogy a főváros az "nem magyar", mert aki másképp gondolkodik mint te az ugye csak labanc lehet...

A nagyvárosoknak mindenhol megvan az a jellemzője hogy fiatalos, liberálisabb és progresszívebb.
Mindenhol.
Az hogy nálunk 1 darab ilyen van az egy dolog.
Amerikában ugyanez van. A város demokrata a vidék republikánus.
Egyszerűen kis helyen él sok ember ezért sokfajták, ott vannak az egyetemek, vállalati központok, a szolgáltató szektor erősebb, több a munka, jobban is fizet mert drágább az élet, több az ilyen lehetőség és abból is sokféle, szórakozás szempontból is változatosabb,, olyan ami "vidéken" nincs, ez vonzza a fiatalokat, a vállalkozóbb szelleműeket, a nyüzsgőbb, pörgősebb egyéniségeket...emiatt "liberálisabb" nyitottabb egy nagyváros...ennyi az egész.
Akinek elég hogy a cérnagyárba jár melózni meg bebaszik falunapon, hétvégén meg bepálinkázik a kocsmába mindig ugyanazzal a társasággal élete végéig, KisGrófóra csapatja és ennyi az "nem megy fel pestre" vagy nem is tud...
Persze hogy más lesz a nagyváros!

Egy nagyvárosban nem kell a szomszéddal haverkodni, meg megalkudni mindenen, különben "megszólnak a faluban"...ha nem tetszik odébb állsz egy kerülettel, vagy szerzel más társaságot 2 kilométerrel odébbról....2 millió emberből akad.
Egy 3000-es faluban ahol már lassan kocsma sincs, csak 1 és odébbállni sem tudsz, mert nincs miből nyilván mindenki hasonló, ugyanolyan mert különben kinéznek és akkor megnézheted magad.
Mindenki ugyanazt a mintát látja, ugyanazt a viselkedést, megoldásokat....mert vagytok 3000-en....városban meg millióan!

Ennyi az egész, ez nem etnikai konfliktus, hanem szocializációs életmódbeli eltérés!
ha ezt magyarságkérdéssé teszed azzal csak a "mucsai parasztok" sztereotipiát erősíted.
És semmivel nem különb mind "fogatlan vidékezni"!!!

Én se szeretem Pestet, se a légkört ami ott van, elég nekem a vidéki kisváros de ettől még ez van.

nem a blm mozgalom a probléma, nem az lmbtq, már soroksáron se számítanek ezek. hanem a belpesti, belbudai elit egy kalap szart ér.

Gery87 2022.07.20. 22:32:07

@cvsvrs:

"nem a blm mozgalom a probléma, nem az lmbtq, már soroksáron se számítanek ezek. hanem a belpesti, belbudai elit egy kalap szart ér. "

Egy elitünk van az meg a pesti yuppiktól a vidéki döbrögikig ugyanaz a fos!

2022.07.20. 22:44:42

@Gery87:
a főváros nem labanc. hanem identitás nélküli.

budapesten azt mondják (és párthovatartozástól függetlenül többségében úgy gondolják), hogy vannak ezek a magyarok, akik kuruckodnak. és vannak a fővárosiak, akik nem. mert ők nyugatosak. de nem öltöznek be császáriaknak.

puzsér róbert se azt mondja, hogy ő bécsi bankárok oldalán áll, hanem azt, hogy ő kurvára nem akar bújdosó hadsereget, vagy ilyesféle hagyományt ápolni. mert ez nem világvárosi basszus. neki nincs kuruc identitása, labanc sincsen. ez egy identitás nélküliség.

és még csak nyugatos se lehet, mert szivárványos buziparádét se akar, de nem is akarja szétverni, mert az megint nem frankó. hanem akkor mi lenne. beöltözne reformkori magyar köznemesnek, vagy annak a hagyományát vinné tovább, vagy az úttörő dalokat énekelne, az se jó, mert az kommunista, akkor wermach-os dalokat, azt se, cserkészetet, az se.

ez a politikai underground. amiben nincs identitásképző elem.

Gery87 2022.07.20. 22:50:52

@cvsvrs:

Hogy lenne identitás nélküli?
Ott is emberek élnek és sokfélét gondolnak.
A vidék sem egységes.

"budapesten azt mondják (és párthovatartozástól függetlenül többségében úgy gondolják), hogy vannak ezek a magyarok, akik kuruckodnak. és vannak a fővárosiak, akik nem. mert ők nyugatosak. de nem öltöznek be császáriaknak. "

Mondják a francokat azt ezt te ott a pizsamádban álmodtad és valamiért el is hiszed...
Gyere már ki a valóságba, ne az álomvilágodat vetítsd már ki nekünk!
Hülyeségeid már megint Jézusom.

"puzsér róbert se azt mondja,"

Puzsér centrista ha jól tudom..
És a progresszió nélküli liberalizmust, a "normalitást" képviseli.
A szélsőségektől mentes polgári demokratikus világot.
Az hogy te neked minden ami rajtad kívül van az labanc vagy semmilyen az már a te bajod és műveletlenséged, tájékozatlanságod.

"ez a politikai underground. amiben nincs identitásképző elem. "

Dehogy nincs, a demokratikus polgári liberalizmus.

2022.07.21. 08:53:09

@Gery87:
ki az a fővárosi értelmiségi, aki azt mondja, hogy ő a kurucok oldalon áll. ki az, aki azt mondja, hogy a magyar polgári fejlődés alapja többek között a kuruckodás. mondj 1 ilyen értelmiségit, akárcsak a fideszből.

a megadja gáborok se kuruc identitásúak, dj jeszi és társaik. mindegy, hogy bogár lászló, vagy lendvai ildikó. bogár laci bácsi azt mondja, hogy vannak ezek a "hogy is hívjákok", akik irányítják a világot. és akkor ahogy hamvas béla mondta, hogy figyeljük őket transzcendens derűvel. ez kuruckodás? lófaszkarikát.

erre lendvai ildikó tiltakozik, hogy ez antiszemitizmus. csatlakozik hozzá paul lendvai bécsből. de ezeknek semmi közük nincs a muravidéki lendvához. ez nem a lendvaiság. hanem egy ellenkultúra. egy kontra. és egy rekontra.

csaba lászló közgazdász azt mondja, hogy a kuruc kor, valóban az rendkívül lényeges volt a magyar polgári fejlődésben. ha azt mondanák neki, hogy egy labanc, akkor kikérné magának. de kötter tamás, vagy trombitás kristóf és ezek e műmájer konzervatívok is a republikánusokkal keresik a kapcsolatot. nógrádi professzor se kuruc identitású. se hont andrás, se schiffer andrás, se senki.

ők a magyar történeti fejlődésből nem képviselnek szinte semmit. na jó, gerő andrás a habsburgokat. ő legalább habsburgista. bayer se kossuthista, kossuth ugyan már, szabadkőműves, de nem is széchenyiárius, vagy deákpárti, vagy tiszapárti, vagy akármicsoda. és vágó istván se, noár se, és a többiek se. hadházy ákos se. és hont andrás se. senki.

hont andrás se azt mondja, hogy ezek a német lovagok lássuk be, hozzájárultak a magyar történeti fejlődéshez. rendben volt néhány csetepaté. de mégis azért a magyaroknak német szövetésgi rendszerben kellene állnia közép európában. ő ezt honti magyarként mondja.

geszti péter se azt mondja. de még csak nem is azt, hogy legyetek ti is pál utcai fiúk. a magyar zsidó irodalmat képviselve. geszti péter nem egy magyar zsidó, hanem egy identitás nélküli "repper" és a másik oldalról majka és a műkeresztény tóth gabi. akinek a mendezsere azt mondja, hogy a pápának éneklés is jól fizet.

és aztán mondhatod, hogy ez nem így van. meg azt, hogy ez a MODERNITÁS. csakhogy ez identitás nélküliséget jelent. és majdnem mindegy, hogy milyen párt.

tűz fal 2022.07.21. 09:08:05

@Gery87:
"Puzsér centrista ha jól tudom.."

Rosszul tudod. Puzsér hülye.

2022.07.21. 09:41:20

@Gery87:
mária terézia debrecen akkora volt, mint buda, vagy pest. az első országos népszámlálás idején debrecen volt a legnagyobb város. bécs 10x akkora volt. mert az oszmátörökök mi a francért építettek volnak fel egy akkora várost, mint bécs. a budai török pasát elűzték. és ezek után betelepült egyfajta népesség.

de azok nem a magyar nemesi uradalmakból kerültek ki, mégcsak nem is a magyar mezővárosokból, hanem a habsburgok idegeneket telepítettek be. ii. józsef német nyelvű országot akart. még latinul se tanulhatott az, aki nem tudott németül. a német-római birodalom részévé akarta tenni magyarországot. felvilágosult abszolutista hitelvekre alapozva.

ez ellen tiltakozott debrecen. elfogadta a katolikusok visszatelepítését, de azt már nem, hogy a helytartótanács fele legalább fele legyen német. csokonai és fazakas, a magyar protestáns irodalom ennek kapcsán jön létre. hogy persze igazuk van a bécsieknek, hogy magyarország az oszmán török megszállás következtében pórias, elmaradott. debrecen 1800-ban is úgy nézett ki, mint egy falu. a rekonstrukciók is ilyennek ábrázolják.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4143/szk1.jpg
és a nyugat-európai városok nem ilyenek. a kisvárosok se. ezek a korabeli községekra, falvakra hasonlítanak. és csokonaiék azt mondják, hogy oké, de itt nyelveket beszélnek a kollégiumban, verseket írnak. lényegében megteremtik a magyar irodalmat. elődeik is. és persze nemcsak debrecenben. és ezek után a reformkori magyar értelmiség (a magyar nemesség, ideértve a köznemességet is) próbálják magyarországot gazdasági értelemben a nyugat szintjére emelni. és arra jutnak, hogy ehhez függetlenségre van szükség.

de ez utóbbiból se képvisel budapest szinte semmit. és még a kiegyezésből se. puzsér nem egy deákpárti politikus, a monarchiát se igyekeznek visszaállítani, se semmit a magyar történelemből, vagy az irodalomból, vagy a magyar hitvilágból (népmesék, mondák, regék, legendék) nem képviselnek.

nincs polgári konzervativizmus, hanem helyette gyarmati fejlődés van. csatlakozzunk a nyugathoz, csak a republikánusokhoz és nem a demokrata párthoz, vagy ugyanúgy eladják a fél országot, vagy ugyanaz az identitás nélküli pop kultúra megy, csak vastag csabival, rúzsa magdival és nem a padödő együttessel.

és lehet mondani, hogy mert ez a 21. SZÁZAD BAZDMEG. értem, de ez egy identitás nélküli pop kultúra, és majdnem mindegy, hogy ez novák katalin, vagy kunhalmi ágnes. van két brancs. két szaporodási közösség, családok összeállva, mindenki mindenkinek a barátja, barántője, szeretője, rokona. és az egyik része orbánt támogatja. budapesten a kisebbik része. azért, mert látják, hogy orbán a népszerűbb. a másik fele ellenzi.

az orbánisták se képviselnek szinte semmit a magyar hagyományból, hanem ők is egy ellenkultúra a baloldallal szemben. nincs hazafias magyar baloldal, jobboldal sincs. hanem a 20. századot próbálják újrajátszani úgy, hogy nincs 19. század. a millenium sincs már. hanem legfeljebb az, ami utána következik.

és ebből lesz, hogy akkor akinek fáj trianon az magyar. legalább trianon számítson. vagy 56. a másik oldalon meg 44. holokauszt. a szörnyűséges magyarok. az identitáspolitika lényegében ennyi. budapesten.

debrecenben valami habókosok tűzkereket gurítanak le a zeleméri dombról (errefelé nem sok dombot találnak) modván, hogy ezzel ünneplik a szent iván éjjelét.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5164/moto15.jpg
és lehet mondani, hogy akkor most zugligetben legyen pogány rítus, mert ez az, ez lenne a magyar fejlősés. ne bassza már meg. normafánál nem teremtik meg a magyar tájfutást monspart sarolta nyomdokain. erre mondom, hogy késő kádár kor. hogy akkor jöttek monspart sarolták és mind azt mondták, hogy akkor most lesz tájfutó országos mozgalom, vagy akármicsoda.

itt kiállítják a csepel kerékpárokat. hogy milyen menő volt a tacskó, meg a banánüléses bmx. és ezeket mutogatják az idősek a gyerekeknek. hogy ők ilyeneket bicikliztek. és ebből lesz médiaértelmiség. képviselnek valamit a magyar hagyományból. akár a késő kádár korból.

budapesten ezt nem lehet, mert a francia nagykövetnek elmondják, hogy látja, ezek a magyar csoda biciklik. és röhögőgörcsöt kap, hogy ezek a magyar biciklik? úgy, hogy inkább ne legyenek büszkék a csepel művekre. vagy vörös csepelt akarnak? de még csak weiss manfrád műveket se. még csak az sincs.

az index címlapja "centrista" puzsér róberttel is identitás nélküli bulvár. a 444 is. az amerikai demokrata párti propaganda.

az origó innen nézve ellenpropaganda. amire azt mondják, hogy az orosz. lófaszkarikát orosz. nem alexander nevszkij és az ortodox nyomdokain halad. a vezető hír, hogy valami katás tüntető letolta a nadrágját és ez a vezető hír most a legnagyobb kormánypárti portálon. ez egy a pártoktól majdnem teljesen független identitás nélküliság.

Gery87 2022.07.21. 10:22:23

@cvsvrs:

"erre lendvai ildikó tiltakozik, hogy ez antiszemitizmus. csatlakozik hozzá paul lendvai bécsből. de ezeknek semmi közük nincs a muravidéki lendvához. ez nem a lendvaiság. hanem egy ellenkultúra. egy kontra. és egy rekontra."

Uhh bammeg, vedd be a bógyóidat!!!

2022.07.21. 10:55:34

@Gery87:
na először is jó hülye vagyok, mert lendva felvidéki, léva muravidéki. egyikhez sincs közük. amire te azt mondhatod, hogy miért kellene, hogy közük legyen.

nem kell, csak nekik nincs lendvai identitásuk. és semmilyen identitásuk nincs. az, hogy ők szocialisták és aggódnak a szegényekért. kunhalmi ágicával. jaj, szegény kis szegények. na nem baj, majd ildikó néni megvéd, pali bácsi bécsből megvédi a szegény kis szegényeket pócspetriben vagy piricsén.

orbán rájött, hogy kell falunap pócspetribe és piricsére, és összállnak, táncikálnak, és ők büszke pócspetriek és piricseiek és beszavaznak a fideszre.

budapesten ugyanez nem áll össze büszke budapesti táncosokká, vagy akármivé. meleg büszkeség van és ellenbüszkeség. hetero békemenet. és a többség azt mondja, hogy na jó, akkor legyenek ezek a bayerek, bencsikek, vonuljanak győzikével és fásy ádámmal, legyenek ezek inkább, mint a szivárvárványos buziparádé.

ettől még nincs hazafias patrióta baloldal, se lokálpatrióta jobboldal, se semmi, ami megteremtené a budapestiséget. valódi kozmopoliták sincsenek. karigeri a világváros főpolgármestere. csak nem beszél világnyelvet. még a tört angolt se, amit megtanult orbán. a másik oldalon klára asszony se világpolgár. a médiaelitben nincs identitás képző elem. a fideszben se. csak ez a "magyarkodás", hogy mi nem ti vagyunk bazdmeg. büdös komcsik. lótetű libsik. mi a lófaszt akartok. és a nagy "nemzetköziség" ugyanez. ti lábszagúak, ez egy világváros, nehogy már nektek teremjen babér. jönnek a nácik. vagy a komcsik.

a katások tipikus magyar középosztálybeliek. és nincs identitásuk. még az se, hogy "voltosok", vagy "fúdpandások". mert már az se.

2022.07.21. 11:27:47

@Gery87:
dobrev klára azt mondja, hogy legyünk európaiak. budapest legyen egy európai főváros. csakhogy a dk-sok sem brit, francia és német költőket szavalnak, vadai ágnes nem értékezetik kant-ról, nem idézi goethe-t.

a #freeszfe se tart semmilyen európa napot, még a magyarországon máig népszerű agatha christie regényekből se csinálnak adaptációt, vagy skandináv krimikből, hanem ők a "szakma". na de a fideszes "szakma" se arany jánost ad elő, vagy vörösmarty-t, vagy madách-ot, vagy akármicsodát. na jó az ellenzék előadja a wales-i bárdokat, mert szerinte az orbán ellenében szól. és felfestik az utcájába. ez nem az epikus költészet szerelmesei, nincs új kisfaludy társaság, vagy akármi.

errefelé van arany kultusz, szalontán, debrecenbe ide járt a koleszba. és az arany kultusz bekerül a helyi média főáramába. mert erre nyilván minden debreceni lehet méltán büszke. csakhogy budapesten a fideszes origó se arany jánost méltatja, hanem a blm mozgalom ellen tiltakakozik. magyarországon nincs blm mozgalom könyörgöm. lmbtq van, de az ellenkultúra se teremt identitást.

hollik istván megvédi a magyar embereket. vagy rezsiszilárd. ez nem egy identitás teremtő, éppen ezt mondja a dk is, hogy védjék meg a kisfogyasztót, a kisembert. és a mi hazánk se identitás teremtő. azt mondják, hogy adóztassák meg a gobális tech cégeket. basszák ki a fészbukot. mert is kibaszták őket. a cenzoraik. akik ellen tiltakozik schiffer andrás, stb.

ellenkulturúra. kontra és rekontra. mint a rabló ultiban. és identitás nélküliség.

GyMasa 2022.07.21. 11:50:34

@sync:
"A szabad akarat illuzió."
Igen, te ezzel akarod feloldani a kognitít disszonanciádat a témában.

"Ahhoz, hogy szabad akaratod legye, ezeket a feltételeknek kell teljesülniük."
Nem a szabad akaraoto Isten adta neked a fogantatásod pillanatában.

"1.A cselekvéseimet végső forrása (oka) én kell, hogy legyek (bárki is az az "én")"
Igen

"2.Lehetséges kell, hogy legyen, hogy máshogy cselekedjek, mint ahogy cselekszem, tehát semmi ne tegye szükségszerűvé a cselekvést."
Igen

"Isten ismeri a jövőt. Hogy lenne szabad akaratod?"
Attól, hogy ismeri, te még a hosszabbik úton a saját, szabad akaratodon alapuló úton érsz el ebbe a jövöbe!
TE nem ismered a jövöt, így bármi is legyen az az a te szabad akaratodból meghozott döntéseid eredménye lesz.

GyMasa 2022.07.21. 11:54:32

@cvsvrs:
Az nem szabad akarat, hanem véletlen...
Olyan, mintha te az összes dötntésedet pénzfeldobással vagy kockadobással döntenéd el.

Gery87 2022.07.21. 12:00:59

"na először is jó hülye vagyok, mert lendva felvidéki, léva muravidéki. "

fordítva.

"egyikhez sincs közük. amire te azt mondhatod, hogy miért kellene, hogy közük legyen.
nem kell, csak nekik nincs lendvai identitásuk"

Ezek családnevek te szerencsétlen!
Semmi közük ahhoz ki hol lakik, honnan jött és minek mondja magát vagy mi a foglakozása!
lehet eredetileg innen jönnek ezek a nevek, de mára ez semmit nem jelent.
Te tényleg beteg vagy, ennyi marhaságot bammeg, kezeltesd magad.

2022.07.21. 12:13:40

@GyMasa:
na, akkor mégse vagyok hülye. a családneveket szerinted miről kapták mármint a magyarok. nem akik magyarosítottak. lőw-ről, lőwy-ről vagy lövendorf-ról, vagy lipschitz-ről, vagy akármiről.

2022.07.21. 12:25:24

@GyMasa:
az előző komment gery-é.

azt mondja a sync nick, hogy a szabad akarat az, amiben nincs külső kényszer, és ha van, akkor se vélekedhetünk róla. mert ha vélekedünk róla, akkor az már szabad akarat. hanem van valamilyen külső kényszer. a természeti modellekben ezt hívják úgy, hogy véletlen. valamiért így esik le a pénzérme, és nem amúgy. mindez a pénzérme és a környezetének tulajdonságaiból adódik. és lehet így is, lehet úgy is.

erre is léphet, arra is léphet elvben. és aztán ütköznek. mert másik részecskének is van szabad akarata (szabadsági foka). ez egy termodinamikus működést képzel el a társadalomban.

és lehet így is. a termodinamika elég általános. de annyira mégse, hogy ez legyen az univerzális anyagelmélet. ahogy az elektromágnesség se az. a kvantummechanikából próbálnak ilyet fabrikálni. de az se nagyon lesz az. olyan alapvető jelenségek vannak benne kicsiben, ami nem nagyon fordul elő nagyban. a relativitásból is próbáltak univerzalizmust fabrikálni. egy építész is érintősíkkal közelíti a földkerekséget. kvázi lapos földben hisz.

nem létezik olyan univerzalista materalizmus, amire alapozva a modern filozófia kidobhatná az ősi mítoszokat.

2022.07.21. 12:51:27

@GyMasa:
ez a reformkor természetfilozofikus vitája. hogy a társadalom klasszikus fizika szerint működik inkább, ideális esetben csak konzervatív erők hatnak, vagy kémiája van, vegytan. elvegyül valahogy. liberális. és a válasz az, hogy egyik se. a társadalom egy biologikus képződmény elsődlegesen. csak ezt a modern kori szociológusok tagadják.

GyMasa 2022.07.21. 14:00:30

@tűz fal:
Egeyes véleme´nyek szerint mostanra a gendertudományokon végzettek butábban jönnek ki a képzés végén az "egyetem"-röl, mint ahogy bementek.

Amúgy a komplett gender ideológiának kb. annyi helye kellene legyen a felsöoktatásban, hogy 1, maximum, 2 féléves, 2 kreditpontos tantárgy lehetne valami társadalomtudományi mellékszakirányon.
De az biztos, hogy sem diplomamunkát, sem doktori értekezést nem fogadnék el ebben a témában.

GyMasa 2022.07.21. 14:10:01

@cvsvrs:
"azt mondja a sync nick, hogy a szabad akarat az, amiben nincs külső kényszer, és ha van, akkor se vélekedhetünk róla."
Ha nem vélekedhetnénk róla, akkor nem lenne "szabad" akarat.

"... mert ha vélekedünk róla, akkor az már szabad akarat."
Igen, de nem ott van a logikai hiba az érvelésében.

" hanem van valamilyen külső kényszer."
Attól, hogy külsö kényszerek vannak, azok nem feltétlenül befolyásolják az ember szabad akaratát, illetve a a "szabad akarat" eleve csak olyan esetekre értelmezhetö, ahol van az embernek választása.

"erre is léphet, arra is léphet elvben. és aztán ütköznek. mert másik részecskének is van szabad akarata (szabadsági foka). ez egy termodinamikus működést képzel el a társadalomban."
De, az nem szabad akarat...

"és lehet így is. a termodinamika elég általános. de annyira mégse, hogy ez legyen az univerzális anyagelmélet."
ahogy az elektromágnesség se az. a kvantummechanikából próbálnak ilyet fabrikálni. "
Hát, jelenleg, ha jól tudom ez egybizonyított tény, mert ténylegesen le tudod vezetni belöle.

"... a relativitásból is próbáltak univerzalizmust fabrikálni."
Nem a kvantum és az általunk érzékelt makrovilág törvényei nagyon különböznek egymástól, és a kettö közötti ÁTMENETET kellett matematikai képletekkel lefedni.

" egy építész is érintősíkkal közelíti a földkerekséget. kvázi lapos földben hisz."
Igen, az ö léptékében, amit amunkája során használ az esetek legnagyobb részében "MEGFELELÖ KÖZELÍTÉS" a "Lapos Föld". Ezzel nem azt bizonyítja, hogy a FÖld lapos, hanem egyszerübbé teszi a munkájat, mert elhanyagol olyan adatokat, amik érdemben nem befolyásolják a munkája eredményét.

Gery87 2022.07.21. 23:27:31

@cvsvrs:

300 éve lehet hogy a Kovács azért kapta a nevét, mert még valóban kovács volt de a mai leszármazottaknak már semmi köze ehhez te világbajnok zseni!
Aki Nagy az magas? Aki Kovács az kovács? Aki Lendvai az onnan jön? Ne idegesíts már a hülyeségeiddel....vegyél be bogyót inkább.

Gery87 2022.07.21. 23:34:03

Ez egy ilyen turbómagyar sovniniszta kétbites fasság, hogyha másba nem tudtok belekötni akkor az ember nevét "elemezgetitek".
Akinek német neve van az biztos "büdös zsidó", akinek szláv az biztos "büdös tót".stb.
persze, te meg szédülsz a betonon te világlátott istenbarma hülye paraszt.
Bezzeg a Kovács-okon nem kérik számon hogy miért nem az a mesterségük, a Kiss-eken hogy miért nőttek nagyra, a Borókain hogy miért nem mórókáról származnak...
Ja, bocs mint a példa is mutatja van már ekkora félnótás is!

Gery87 2022.07.22. 20:36:15

@cvsvrs:

A családnevednek semmi köze ma a származásodhoz és identitásodhoz....hiába íhvnak valakit Lévainak, lehet hogy a legközelebbi őse 300 éve élt arrafelé...mi köze van már hozzá? semmi.

Gery87 2022.07.22. 20:37:58

@cvsvrs:

"és ugye ez a mit számít a múlt típusú hülyegyerek az vagy NÁCI családból jön. ezért nem számtí. vagy KOMCSI családból jön. ezért nem számít. ezért törölné el a családi múltat a közéletben........"

Mi a faszról beszélsz?
Vedd be a bogyeszt!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása