magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Váltsunk kódot!

A társadalmi nyelvjárásokat szokás kódoknak nevezni. Még előfordul a stílus és a regiszter megnevezés is. Mondjuk ünnepélyes, hivatalos, hétköznapi, baráti, szlenges, stb. - lehet sokféleképpen felosztani.

A kódváltás azt jelenti, egy adott helyzetben az egyikről a másikra váltunk.

Leírt szövegben a kódváltás jellemzően vicces. Pl. szlengről hirtelen hivatalosra váltani, vagy fordítva.

A kedvenc megélt esetem: hárman beszélgetnek, 2 fiatal férfi és 1 idős néni. A férfiak alkalmazkodnak a ninihez, s elkezdenek amolyan kiművelt-néniesen beszélni, ilyen "azok kemény, de szép idők voltak", meg "jóféle lekvár" és "emberpróbáló kor". A néni mesél háborús élményeiről, hogy mi volt, amikor bejöttek az oroszok: az egyik orosz részeg volt és lopott, a másik meg rendes volt és segített. A rendes még abban is segített az akkor 19 éves néninek, szólt neki, a következő 3 napon legyen inkább a pincében, nehogy valamelyk részeg társa megerőszakolja őt. A néni megköszönte neki, adott neki hálából egy üveggel az elrejtett lekvárból.

Aztán a néni távozik, marad a 2 férfi, olyan 35 év körüliek. Megszokásból folytatják nénis stílusban, bár feszengenek, de hirtelen senki se tud váltani. Aztán csend. Végül az egyik ránéz az órájára, majd megszólal "hű, baszdmeg, nekem mennem kell, na csá".

Címkék: közélet
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3617882975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2022.07.20. 22:56:18

Nekem mindig roppant fárasztó amikor "kódot kell váltanom"....egy idő után terhes és unalmas, főleg ha ez nem jelentminőségi és tartalmas beszédet.

Billy Hill 2022.07.21. 18:26:31

Nekünk olyan kódváltásunk volt egyszer egy idős nénivel, hogy segítettünk neki egy bútordarabot átcipelni a kertjébe. Jaj néni, hogy tetszik lenni, hova tetszik kérni a bútort, csókolom - elővettük a jólnevelt énünket. Mire a néni válasza arra, hogy hova tegyük le: "Hát, csak b*sszák le oda a g*cibe..." Na ezután mi is kódot váltottunk. :-)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása