magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bolgár nemzeti ünnep szankciósan

Bulgáriában olyan hivatalos ünnepnap, mely se nem vallási, se nem nemzetközi alapú, se nem idegen átvétel, összesen 3 darab van:

  • március 3. - a Felszabadulás napja - a török uralom bulgáriai megszűnését jelentő előzetes orosz-török békeszerződés aláírásának napja 1878-ban,
  • szeptember 6. - az Egyesülés napja - amikor a Bulgáriai Fejedelemség annektálta 1885-ben Törökország autonóm tartományát, az akkor nagyjából kétharmados bolgár többségű Kelet-Ruméliát,
  • szeptember 22. - a Függetlenség napja - amikor 1908-ban Bulgária hivatalosan is megszakította az államjogi viszonyát Törökországgal (1878-1908 között Bulgária hivatalosan Törökország vazallus állam volt).

Ezek közül a fő ünnep a március 3., immár 1990 óta, de ez volt 1879-1946 között is a fő ünnep. A kommunizmus alatt természetesen a fő ünnep a kommunista hatalomátvétel napja volt, a magyar április 4. bolgár változata: szeptember 9.

S a legkevésbé népszerű a Függetlenség napja, annyira, hogy egy csomó bolgár keveri az Egyesülést a Függetlenséggel. Ennek oka: Bulgária független de facto 1879 óta, így a jogi függetlenség kinyílvánítása 1908-ban nem keltett túl nagy érzelmeket.

Most az ukrajnai háború hevében megszületett a soron következő idióta ötlet: ne legyen ezentúl március 3. nemzeti ünnep, mert ez a nap oroszpárti, hiszen az oroszok szabadították fel Bulgáriát.

Szerencsére nem valószínű, hogy ez megvalósul ténylegesen is.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7117884143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2022.07.23. 11:01:41

"Most az ukrajnai háború hevében megszületett a soron következő idióta ötlet: ne legyen ezentúl március 3. nemzeti ünnep, mert ez a nap oroszpárti, hiszen az oroszok szabadították fel Bulgáriát."

Ilyenkor nincs egy darab akárki aki időben még a nyilvánosságra tétel előtt elmondaná hogy legyünk már józan felnőttek, ne hisztériázó balfaszok: az az Oroszország és az a helyzet nem mosható össze a maival...az orosz nép Putyinnal...a mosatni háború az egész orosz történelemmel, kultúrával...stb?

ez a nevem senki 2022.07.24. 01:34:36

ha le
bi
2meneznék az utat aztat hinném zuglóba kész
ült a kép

jónévez 2022.07.24. 03:28:58

@Gery87:
Nincs, mert nincs is értelme elmondani.
Steinbeck is elmondta (bár úgy, mintha más mondta volna néki): szükség van az oroszokra. Az oroszoknak is szüksége van oroszokra -csak ők amerikaiaknak hívják őket.
Ez az egész háborúság erről szól, a nyugat jóléte az ellenség erején alapult, a védekezés táplálta. Mihelyt szétesett a szovjet birodalom, onnan erodálódik a nyugat. Például ezért nyert nagy teret az összes gusztustalanság, és úgy járhatunk, mint régen az ellenség nélkül maradt birodalmak. Magát rontja le, és az új ellenségek már könnyen legyőzhetik.
Talán még épp időben jött Oroszország agressziója, hogy megmentsen minket a szörnyűségesebbtől. De nem vagyok egészen biztos benne.
Bocsánatot kérek, ha bárkit felzaklattam a saját gondolataimmal. Mentségem: vannak saját gondolataim ;)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása