magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A migráció modern ballib meghatározása

A nagymester személyesen, Bolgár Gyuri bácsi felvázolta a múlt héten, július 26-i műsorában, hogy mi a migráció helyes megítélése. Kb. 16:00 és 16:30 között hangzott el, de elmondom a lényeget.

Szóval:

  • az európai országoknak nem szabad korlátozniuk a migrációt, mert csak,
  • ellenben Ausztráliának, Izraelnek, Japánnak van joga korlátoznia a migrációt: Izraelnek azért, mert ellenséges országok veszik körül, Ausztráliának és Japánnak meg azért, mert szigetországok.

Tessék mondani, ez valami vicc?

Egyébként érdemes a műsort 17:20 után is hallgatni, ahol Bolgár-Schiffer csata zajlik. Az se semmi. Bolgárt csak a rutinja választja el attól, hogy ne küldje el Schiffert a kurvaanyjába, mert az már megint nem fogad szót a ballib konszenzusnak.

63 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3317891705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.04. 08:44:18

Jó, hát az igazságot mégse mondhatja ki (hogy szükségünk van viszonylag alulképzett, de szimplán biológiai jellemzői miatt nagyon könnyen mérhető szavazóbázisra, akiket majd arra hülyítünk hogy ránk szavazzanak)

Serény Vélemény 2022.08.04. 09:16:47

Próbálna meg Japánba betelepülni... hehehe...

GyMasa 2022.08.04. 10:37:51

Ez mikor volt?
Van link hozzá?

Nevem senki. 2022.08.04. 12:19:44

Eközben evvel a főcímmel posztolt ma ez a szardarab.

"MINDÖRÖKKÉ OFF2022. AUGUSZTUS 04.
Vajon tényleg fizetett Orbán azért, hogy beszédet tarthasson Dallasban?"

Gery87 2022.08.04. 14:57:28

A linkre mutató szót, szöveget jobban kiemelhetnéd mert úgy kell bogarászni mindig!
És elég sok az elütés mostanában meg a szóismétlés!
:)

Boldeone2 2022.08.04. 16:08:18

@Deak Tamas: Nem erről van szó! A migráció egy mindig is lètező , globális nagyfolyamat, amit megállítani nem lehet. Próbálják fèkezni , rendezett keretek közè szorítani, menedzselni.

Boldeone2 2022.08.04. 16:21:51

Ahogy a földrajzi akadályok barriert jelentettek a különböző földrajzi területek , kontinensek populációknak, ez rèszben ma is igaz: Japán ès Ausztrália ilyen szempontból könnyebb helyzetben van
Európa hatalmas szárazföldi ès viszonylag keskeny tengeri határokkal választódik el Ázsiától, Afrikától a Közel- Keletről, a nagy nèpessègkibocsátó-központoktól, így nehezebb vèdekezni fizikailag
A másik nehèz kérdés , mit kezdjen Európa - humánus, altruista szempontból - a tömegessè való migrációval ...
Ez sem egy fekete- fehèr dolog ...
Ott könnyebb, ahol 45 èv elzártságban èltek az emberek , meg az utóbbi 30 èvben is a szegèny államok közè tartoztak , mint Magyarország ...
A migránsnak nem az elsődleges cèlpontja lesz , amikor van sokkal jobb hely. Azért Budapesten ès Debrecenben már elindult a migráció ès pár ipari központban

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.04. 16:56:09

@Boldeone2: csak rásegíteni, mint ahogy a Habsburgokl tették a svábbal, szerbbel, románnal. Még XIV. és XV. Lajos is tiltakozott Károlynál hogy milyen alapon viszi el az ő adófizető alattvalóit ingyen házhely meg adómentesség ígéretével.
A migrációt nem menedzselni kell, meg kell állítani minél távolabb, olyan helyzetet kell teremteni, hogy eszükbe ne jusson elindulni.

Gery87 2022.08.04. 16:56:45

Ez tényleg hülye:)
Fóbiája van. Mindenben antiszemitizmust lát...
Mondjuk ezek a félművelt megmondóemberek ilyenek, 30 éve nyomják a kényelmes betanult dumát és képtelen tanulni bármiből, nem számít hogy már nem működik vagy nem érvényes.
Imádnak rettegni, megsértődni és persze "áldozatok" lenni....húú az annyira jó...várni a simogató, vigasztaló kezet a részvétet ahogy átölel és közben már durcizni és fölényeskedni.
Ha van valami ami gerjeszti, építgeti és a közéleti szartenger felszínén tartja az antiszemitizmust akkor az ez az árérzékenység és jóemberkedés!!!

ulpius66 2022.08.04. 16:59:09

Persze azt is meg kéne fogalmazni, hogy mit értünk "migráció" alatt!

Pl. migráció-e, ha egy magyar, lengyel, román, stb. az EU-n belül átköltözik egy másik államba?

EGYEBEKBEN SZERINTEM SZÜKSÁGES A MIGRÁCIÓ!!!!!!

AZ EURÓPÁBAN LÉVŐ ILLEGÁLIS MIGRÁNCSOK VISSZA-MIGRÁLHATNÁNAK ODA, AHONNAN JÖTTEK!!

2022.08.04. 18:12:12

Felmérés: A hollandok kétharmada leállítaná a migránsok befogadását:
mandiner.hu/cikk/20220804_hollandia_migrans_befogadas_leallitas_kutatas_kulfold
"A hollandok kétharmada azt szeretné, hogy a kormány ideiglenesen állítsa le a menedékkérők befogadását – írta az NlTimes hírportál az EenVandaag című hírműsor közvélemény-kutatására hivatkozva. A mintegy 28 ezer válaszadó 78 százalékát aggasztja a Hollandiában kialakult befogadási válság. Egyesek amiatt aggódnak, hogy az ország legnagyobb menekültszállása, a Ter Apelben lévő regisztrációs központ hónapok óta túlzsúfolt, a menekültek embertelen körülmények között élnek. Másokat az aggaszt, hogy menekültek elszállásolása további feszültségeket okoz az egyre szűkülő lakáspiacon. Az EenVandaag honlapján közzétett felmérésből kiderül, hogy többen igazságtalannak érzik, hogy a menekültek elsőbbséget élveznek a szociális lakásokhoz való hozzáférés terén."
nltimes.nl/2022/08/03/two-thirds-dutch-want-temporarily-stop-taking-asylum-seekers
"Two-thirds of Dutch want to temporarily stop taking in asylum seekers
Two-thirds of Netherlands residents want the country to temporarily stop taking in asylum seekers, EenVandaag found in a poll of its opinion panel. Three-quarters (78 percent) are concerned about the current reception crisis - some about the degrading conditions at the registration center in Ter Apel, others because they think refugees cause extra tightness on the housing market, according to the program."
- - -
Слава России! Akhmat Sila! :)

Gery87 2022.08.04. 18:50:23

@Sztálin orgnistája:

- kapitalizmus van.
- a kapitalizmushoz növekedés kell, különben válságba jut.
- a növekedéshez fogyasztó kell és munkaerő.
- a fogyasztót , munkaerőt meg kell szülni.
- nem szülnek a nők, nincs elegendő munkaerő.
- akkor bevándorlás kell.
- itt keleten se szülnek, nincs már itt se elég ember....aki tudott, akart elment oda...
- ukránok mennek manapság milliószámra, de ez sem tart örökké.
- akkor máshonnan kell bevándorló...

Ez egy eleve vesztes helyzet.
Melyik pontnál avatkozzunk be?

Orbán jól tudja hogy ide a kutya se akar jönni, akkor szüljünk, de az sem fog menni...
Az elkövetkező időszak nekünk duplán, triplán szopás lesz...

tűz fal 2022.08.04. 20:21:25

@Gery87:
A kapitalizmushoz növekedés kell ez igaz, de a migránsok többsége nem dolgozik és nem is akar dolgozni, csak élősködni. És nagyon sok köztük a bűnöző. Semmi szükség rájuk.

Boldeone2 2022.08.04. 21:10:57

@Deak Tamas: Az akkori migráció egy regionális hatású, szervezett , rendezett ès szüksègszerű folyamat volt: kellett a lakosság a török idők után elnèptelenedő területekre. A mostani viszont egy globális, spontán, állandósuló nagyfolyamat, amely milliókat, ha nem tízmilliókat èrint- kontollálni nem lehet
Odavinni a segítsèget ahová kell, jól hangzik , de ez nem fogja megállítani a migrációt ...Csak Nigeriában pár èvtizeden belül 500 milliós lesz a lakosság, ez egy intő jel Európának
S

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 08:08:25

@Boldeone2: az akkori folyamat szervezett, rendezett, cseppet sem szükségszerű folyamat volt, a célja pedig az, hogy a magyarokat kisebbséggé tegyék a saját hazájukban, lásd Lipót császár híres "szegénnyé, katolikussá, rabbá tenni" mondatát. (NEM Kollonich mondta.)
Ha a mai folyamat spontán lenne, vagyis valamilyen külső életszükséglet irányítaná, akkor olyan helyekre mennének, ahol jobbak az életfeltételek, és mindegy lenne, hogy az hol van.
Ehhez képest a mai folyamat a gazdag országba irányul, szervezetten, rendezetten, NGO-k segítségével, gondosan kiképzett "jogtudó" migránsokkal.

Serény Vélemény 2022.08.05. 11:06:30

@Boldeone2: "kellett a lakosság a török idők után elnèptelenedő területekre"

Nem "kellett". Azért telepítették be őket, mert volt föld, és a föld csak akkor termel profitot, ha valaki megműveli. Nem lett volna semmi baj, ha nem telepítenek be embereket, hanem a magyarokat juttatják jelentősebb földterületekhez, és hagyják, hogy a népesség reprodukálja magát.

Boldeone2 2022.08.05. 11:08:14

@Deak Tamas: Ha a mai folyamat spontán lenne, vagyis valamilyen külső életszükséglet irányítaná, akkor olyan helyekre mennének, ahol jobbak az életfeltételek, és mindegy lenne, hogy az hol van."

- Miért , nem így van? Az èletszüksègletek irányítják őket, ès olyan helyekre mennek, ahol jobbak az èletfeltètelek. Nagyon sokan el sem jutnak Európáig, de ha már eljutnak , akkor olyan államban próbálnak meg letelepedni, ahol van szociális rendszer, vagy ahol bèkèn hagyják őket, mint Olaszország, ahol feketèn kereskedhetnek
Az államok ezt nem szervezik, mint anno, sőt , megpróbálják lassítani , a migránsok maguknak szervezik a migrációt, erre települt egy illegális világ, de migráció anèlkül is lenne...
A "kerítèseken átmászok" játèk, csak az egyik kör...Valamilyen legális úton is be lehet jutni a legtöbb embernek, pl. munkavízum, vagy tanulóvízum, stb
Kèt világot egymástól nem lehet hermetikusan elrekeszteni, ez a globalizáció, a globális egysègesülès, a problèmák közvetkezmènye

Serény Vélemény 2022.08.05. 11:12:34

@ulpius66: "Pl. migráció-e, ha egy magyar, lengyel, román, stb. az EU-n belül átköltözik egy másik államba?"

Nem, ez _nem_ migráció, mert az eu szabadságok egyike a személyek szabad áramlása:

"1993-ban létrejön az egységes piac és megvalósul a négy alapszabadság: az áruk, a szolgáltatások, a személyek és a tőke szabad áramlása."

Serény Vélemény 2022.08.05. 11:18:29

@Boldeone2: "- Miért , nem így van? Az èletszüksègletek irányítják őket, ès olyan helyekre mennek, ahol jobbak az èletfeltètelek."

Nem, nem így van. Ha így lenne, akkor a kis kínaiak nem exportálnának ezerszámra bányászokat az általuk üzemeltetett afrikai bányákba, mert egy afrikai akármilyen bányász életfeltételei nyilván sokkal jobbak, mint egy afrikai munkanélkülié, de a kínai munkaerő-export azt mutatja, hogy az afrikai migránsok nem munkát, meg nem kenyeret akarnak, - mert akkor elmennének bányászni - hanem az európai civilizáció felhigítását. (Persze ezt nem ők akarják, hanem a sorosista és más háttérszervezetek által fizetett ngo-hálózat, ahogyan az a "nyílt társadalom" sátáni ideológiája meg is határozza teljesen.)

A "globalizáció" nem a problémák következménye, hanem okozója. Globalizáció nélkül például a covid-ból pl nem lett volna világjárvány...

Boldeone2 2022.08.05. 11:20:01

@Serény Vélemény: Nem lett volna semmi baj, ha nem telepítenek be embereket, hanem a magyarokat juttatják jelentősebb földterületekhez, és hagyják, hogy a népesség reprodukálja magát."

Ez teljesen irreális! A Rákóczi- szabadságharc után kb annyi volt a magyarság lèlekszáma a Magyar Királyság területèn, mint az 1500- as èvekben. Teljes területek nèptelenedtek el , megszűnt a korábbi települèshálózat
A ma Magyarországon èlő magyarok 90%-a valamilyen " keverèk " . Csak kevès ember vezeti vissza az 1700- as èvek vègèig a családfát ...Az èn őseim anyai ágon pl. Aschaffenburgból jöttek, nagyon kellettek a jó szakemberek az ország újjáèpítèsèhez ...
Szüksèg volt a nèmet iparos - kereskedő rètegre , anèlkül nem megy végbe a gyors polgárosodás

Serény Vélemény 2022.08.05. 11:25:41

@Boldeone2: "Szüksèg volt a nèmet iparos - kereskedő rètegre , anèlkül nem megy végbe a gyors polgárosodás"

Ez tetszik: nem mintha végbement volna bármilyen gyors polgárosodás, de jól hangzott!

Boldeone2 2022.08.05. 11:26:21

@Serény Vélemény: Nem, nem így van. Ha így lenne, akkor a kis kínaiak nem exportálnának ezerszámra bányászokat az általuk üzemeltetett afrikai bányákba"

- Ezt máshol is így csinálják a Kínaiak , pl a Belgrád vasúthoz is munkásokat fognak hozni

globalizáció" nem a problémák következménye, hanem okozója. Globalizáció nélkül például a covid-ból pl nem lett volna világjárvány..."

- A globalizáció a fejlődés termèszetes jelensège, megállítani nem lehet. A globalizáció hozzá lètre a befektetèseket, köti össze a piacokat , hoz jobb èletfeltèteleket a többsègnek. Ez a kapitalizmus lènyege...
A betegsègek pedig mindig is terjedtek , " nulla" globalizáció mellett is átjutnak egyes kontinenseken

Boldeone2 2022.08.05. 11:28:05

@Serény Vélemény: Dehogynem ment vègbe! Nèzed meg mi törtènt a Millennium során! A budapesti nèmet, zsidó polgárok világvarost èpítettek!

Serény Vélemény 2022.08.05. 11:39:32

@Boldeone2: "- Ezt máshol is így csinálják a Kínaiak , pl a Belgrád vasúthoz is munkásokat fognak hozni"

A kínaiak kiépítettek maguknak egy olyan vasútépítő kapacitást, ami képes volt néhány év alatt 40 ezer(!) km-nyi olyan gyorsvasúti hálózatot építeni, amelyen a vonatok tudnak akár 250 km/órás sebességgel is közlekedni. (egy részükön meg 350 km/órával hasító személyvonatok is mennek.)

lásd még: hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%ADna_nagysebess%C3%A9g%C5%B1_vas%C3%BAti_k%C3%B6zleked%C3%A9se

A vasút az high-tech, egy egész más kategória, mint a bánya. A bánya az sose az ezred milliméteres pontosság színtere volt, oda nem kell kínai munkamorál.

"A globalizáció a fejlődés termèszetes jelensège, megállítani nem lehet. A globalizáció hozzá lètre a befektetèseket, köti össze a piacokat , hoz jobb èletfeltèteleket a többsègnek. Ez a kapitalizmus lènyege..."

Nem hoz jobb "életfeltételeket" a többségnek, hanem nagyobb elnyomást, és nagyobb kiszolgáltatottságot, nagyobb hatalomkoncentrációt, mint amire a nemzetállamok valaha is eljutottak volna.

Például ukrajna termőföldjének legalább 15%-a, de az is lehet, hgoy 25% nem ukrán tulajdonban van. Emiatt (is) dúl a háború, mert a tulajdonosoknak semmilyen ukrán vér nem drága ahhoz, hogy a befektetésüket, ami egyébként veszélyes az egész emberiségre - mivel a génmódosított gabona és kukorica termelésére használják - megvédjék.

Az előző válság ideje alatt a szupergazdagok vagyona növekedett, miközben az USA-ban is, és a világ más részeiben is a középosztály elszegényedett.

Serény Vélemény 2022.08.05. 11:40:57

@Boldeone2: "èzed meg mi törtènt a Millennium során! A budapesti nèmet, zsidó polgárok világvarost èpítettek!"

Érzékeled a saját gondolatmeneted ellentmondását?

Budapesti német és zsidó polgárok vs. az egész ország területére betelepített nem magyar lakosság?

2022.08.05. 12:06:54

budapestet az osztrák-magyar bankház liblingjei építették. bécsben a semmiből teremtettek pénzt. és ezek után ennek fedezetét kellett volna előállítani a magyaroknak illetve a többi nemzetiségnek. ez nem működött. ez a gyarmatosítás alapja. és ebből következett a háború.

amit a "németek" és a "zsidók" műveltek a magyar főurakkal az nem polgárosodás hanem gyarmatosítás.

2022.08.05. 12:08:30

a reformkorban volt még úgy ahogy tisztességes kapitalizmus. és ami polgári fejlődésnek mondható. a kiegyezés után gyarmatosítás folyt.

2022.08.05. 12:26:43

vagyük a gőzmalmot. errefelé 1844-ban alapították a malomipari részvénytársaságot. 411 polgár. az még ugye polgárosodás.

csakhogy a kiegyezés után az osztrák-magyar bankház a semmiből teremti a pénzt. ezek után a részvénytársaság élére kénytelenek egy "zsidót" kinevezni. mert a kiegyezés után csak így juthattak hitelhez. és másképp nem versenyképesek.

ez esetben a "zsidó" egy tehetséges és parasztgyerek, aki inasként dologozik. majd mivel önerőből megtanul németül, ügyesen számol ezért felveszik banktisztviselőnak. majd egy zsidó lányt vesz el feleségül. a hozományából veszi meg a fűszer üzletét. és utána az osztrák-magyar bankház liblingje lesz. kitömik pénzzel. gyarmatáru kereskedő lesz. és egyébként mindenfé jótékonykodásba kezd. a gyerekeket összeházasítják másik újgazdag családdal. a cselédeik vágják el az unokáik ütőerét, amikor jönnek a kommunisták. a gőzmalmot a nácik robbantják fel. hogy ne kerüljön a szovjetek kezére.

ez gyarmati fejlődés, gyarmati háborúkkal.

2022.08.05. 12:40:38

magyarországon nem a feudális céhek alakultak át szerves módon részvénytársasággá, hanem egy erőszakkal betelepült német, illetve erőszakkal betelepített zsidó réteg hirdette azt (hirdeti a mai napig), hogy ők a feudalizmust meghaladták. és ehhez csatlakozott néhány magyar főúr. a többit kisemmizték. (nem tudja fenntartani se a nagybirtokot, se egy közepes méretű üzemet még a kisboltot húgy, hogy a semmiből teremtett pénzzel fnanszíroznak meg óriásvállalatokat. és ezeknek az élén persze részben tehetséges vezetők állnak.

ez faji-vallási jelleggel szerveződik, zsidók vezetésével, a németek kerülnek a másodvonalba és legfeljebb harmadvonalba a gyarmati kollaboráns magyar főurak. ez így megy. és aztán a németek és a magyarok összefognak látván, hogy a zsidók föléjük kerekednek. ez a fasizálódás. és erre a zsidók válasza az, hogy az elszegényedő néptömegeknek meghirdetik a kommunizmust és a proletárdiktatúrát.

csak ezt nem lehet kimondani, mert ez antiszemitizmus.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 12:51:51

@Boldeone2: abszolút nem a létszükséglet irányítja őket. Hiszen akkor megállnának az első alkalmas országban és ott vállalnának munkát, Oroszország tele van üres területekkel, simán meg lehetne telepedni, csak sajna ott dolgozni kéne.
A migráns alapvetően prédálni jön mindenhova, ez alap magatartás, A középkori portugál és az újkori olasz gyarmatosítást leszámítva innen is a népség legalja ment prédára éhesen.
Nyugat-Európába azért megy, mert ott az ingyencsöcs amin lehet lógni hosszú-hosszú ideig. A szabadkai tévében nyíltan be is mondják mindezt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 12:58:13

@Boldeone2: semmilyen német vagy más iparos vagy kereskedő nem jött, jöttek az ingyen házhelyre meg a hosszú adómentességre, arra, hogy nem viszik el 12 évre a családfőt katonáskodni és így tovább. A magyarok nem települhettek be a Temesközbe Mária Terézia haláláig.
Az igaz, hogy Budapestet idegenek építették és lakták be, meg is látszik az azóta is változatlan megvetés minden iránt ami magyar. Ezen is kellene sürgősen változtatni.

Serény Vélemény 2022.08.05. 12:58:54

@cvsvrs: "kiegyezés után gyarmatosítás folyt."

Miért, előtte nem?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 13:01:23

@Serény Vélemény: nem hinném, de nekem a múltkor az külön tetszett, hogy nincs magyar kultúrfölény, mert az is német. Amellett hogy ez cseppet sem - mostanában divatos szóval mondva - rasszista szöveg, úgy Pázmánytól Sánta Ferencig remélem azóta már éjszakánként mennek bemutatkozni a szellemek :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 13:24:51

A sváb Herczeg 1902-ben már helyretett néhány dolgot, ma divatos szavakat is használva.
"A németországi singo-lapok történelmi jogalapról is gondoskodtak a keleti propaganda számára. A ködös jogalap két léha állításra támaszkodik, mely, utóbbiakat a német sajtó komoly része is valóknak elfogad. 1. Magyarországot német fegyver hódította vissza a töröktől, a németségnek tehát bizonyos históriai joga van az országban. 2. A magyar kultúra német eredetű, a magyarországi németségre nézve tehát saját fölényes kultúrájának föladása és a magyarságba való beolvadás hanyatlást jelentene. Nézzünk a két állítás szeme közé. 1. A török veszedelem idején a magyarság nemzeti létéért nem harcolt más sereg, csak magyar és délszláv. A német hadak, melyek a törököt kiverték, nem küzdöttek a magyarság nemzeti létéért, hanem a német-spanyol Habsburg-ház hatalmi aspirációiért. Ha rajtuk állott volna, a törökkel együtt kipusztították volna a magyart is. E seregek részben a család szövetségesei, részben zsoldosai voltak, de egyáltalában nem voltak nemzeti seregek, hanem a Habsburgok családi hatalmának fegyverhordozói. A magyarságnak, hogy nemzeti létét biztosítsa, hosszú küzdelmek árán meg kellett törnie a hatalmi állapotot, melyet a Habsburg-seregek itt megteremtettek, valamint a német fajoknak is le kellett előbb győzniök Königgratznél a Habsburg-ház hatalmi aspirációit, mielőtt nemzetté egyesülhettek. Magyarországot tehát nem a mai német birodalom őse, hanem annak ellensége szabadította meg a töröktől. Miféle logikával akarják már most a Hohenzollern-birodalom sovinistái nemzetük számára lefoglalni a történelmi akciót, melyet a birodalmukból véres csaták árán kiszorított Habsburgok hajtottak végre ? 2. Német eredetű a magyar kultúra? Mindenféle európai kultúra két ősi elemből áll: a görög-latin klasszicizmus és a keresztény szellem összeolvadásából. Ez alkotóelemek egyikét sem teremtette meg a németség, ő maga is másoktól vette és tovább adta másoknak, akarata ellenére, mint egy világtörténelmi folyamat részese. Az európai műveltség mai formája azonban, maga a modern gondolkozás és annak tudományos és művészi eredményei, tudvalevőleg az olasz renaissance termékei. Ebből indult ki a németség legnagyobb szellemi produktuma is, a reformáció. A németek a modern művelődés italát az olaszoktól vették, mi pedig nemzeti királyaink idejében (főleg Mátyás alatt) ugyancsak olasz forrásból, a Habsburgok korában pedig német vízvezetékből merítettünk. Ha tehát hálásak akarunk lenni a kulturális szolgálatokért, melyeket nekünk a németség tett, koncedálhatunk nekik annyit, amennyit ma ők koncedálnak az olaszoknak.
[...]
Az erdélyi szászság egy része kilépett a műhelyből, tehát meddő életet él. Vájjon hol nyilatkoznak meg kulturális
képességeik? Hol a germán fölényük? Évszázadok óta féltékenyen őrködtek jogaik fölött, de azért nem termett köztük egy államférfi sem, akit Deák Ferenccel és más húsz magyarral egy napon lehetne említeni. Városaik alatt örökké tombolt a háború, de a német iskolákban, hol jól ismerik sok magyar hős nevét, nem tudnak szász hadvezérről. Híres iparosok voltak mindig, ott is laknak a Kelet pitvarában, de a nemzetközi versenyben, mely a Balkán piacain folyik, semmi szerepe se jutott a szász iparnak. Kik a mai szász tudósok? Kik a művészeik? A magyar országutak szélén termett nóták egész rajokban teszik meg a világkörüli utat, de szász zenéről nem tud a világ, pedig ők híres zenekedvelők. Évszázadok óta konzervatív gondolkodású és vagyonszerző emberek voltak, de egy európai nevű családot, egy országra szóló vagyont nem tudott alapítani egyikük sem. Hol lappang tehát a szász nép sokat emlegetett kulturális fölénye ? Nem tudom. A múltban, mikor még nem alakultak át a nagy németség plátói gyarmatává, igen tisztes kulturmunkát végeztek és az ötvösiparuk például világhírű volt. Nem véletlen, hanem a nép lelkében végbement átalakulás eredménye, hogy ez is elvesztette eredetiségét, elkallódott. Sűrűn hánytorgatják, hogy a magyarság vezető elemei között sok volt mindig az idegen eredetű. Ez az igazság, amelyen nincs mit tagadni, a mi tételünk mellett bizonyít. Nem hiszem ugyan, hogy Hunyadi János oláh eredetű lett volna, de bizonyos, hogy Hunyadi soha sem lehetett volna az egész keresztény világ jóltevőjévé és ünnepelt bajnokává, ha megmarad oláhnak. Zrinyi Miklós horvát volt, de ha holmi szeparatisztikus elvei lettek volna, nem hagyja az utókorra a nagy erkölcsi kincset, melyet hősies példája képvisel. Buonaparte Napóleonnak és Gambettának is franciának kellett magát éreznie, hogy elvégezhesse világtörténelmi küldetését. Lenau sem lett volna azzá, akivé lett, ha nagyszebeni fővel gondolkozik és besztercei szívvel érez. Petrovicsnak Petőfivé kellett lennie, meg kellett utcasodnia a magyar faj, a magyar föld és a magyar szabadság szeretetétől, hogy szellemi kincseivel megajándékozhassa az emberiséget. "

kiskisutca 2022.08.05. 13:30:25

@cvsvrs:

Tömör összefoglalás. A szlovákokat hol helyezed el? Mégiscsak a Tóth az egyik leggyakoribb családnév a Nagy és a Kovács után.

2022.08.05. 13:44:16

@Serény Vélemény:
a klasszikus liberalizmus alapja a feudális árupénz. tipikusan nemesfém. amíg kizárólag ezzel folyik a kereskedelem és békésen addig a fejlődés polgári. ricardo azt mondta, hogy ezt a pénzrendszert kell fenntartani és úgy kell kereskedni. ő is zsidó volt (szóval minden oldalon álltak zsidók).

csak ugye nincs elég nemesfém, fegyveres erőszakkal lehet újabb bányákat nyitni. ezek a gyarmati háborúk. és a pénz úgy is elfogy. ezért találják ki azt, hogy a pénzt a semmiből állítsák elő. és ez gyarmati fejlődés. így egy nagyon szűk réteg békés úton ugyan, de könnyedén kisemmizhet másokat. csakhogy ennek érdekében szükség van nyersanyagokra, energiahordozókra, termőföldra, munkaerőre és ennek érdekében folynak a proxy háborúk.

most valaki nehogy azt gondolja, hogy ez "a" zsidók műve. mert az úgy valóban antiszemitizmus. hogy ezért "a" zsidók felelnek. ezért valójában az elitek a felelősek. és a gyarmatosító réteg többségében nem keresztény és/vagy nem magyar.

a gyarmatosításnak vannak előnyei is.

Boldeone2 2022.08.05. 14:04:06

@Deak Tamas: : abszolút nem a létszükséglet irányítja őket. Hiszen akkor megállnának az első alkalmas országban és ott vállalnának munkát"

A lètszüksèglet irányítja őket, egyèbkènt nem kockáztatják az èletüket. A jelentős rèszük pedig megáll egy szomszèdos afrikai országban , ahol jobb lehetősègek várják ( egy kicsit )

Oroszország tele van üres területekkel, simán meg lehetne telepedni, csak sajna ott dolgozni kéne."

- Vannak akik oda is mentek , Közèp- Ázsiából, vannak afrikai migránsok , akik ott ragadtak...Nyilván nem nagy perspektíva Nèmetországhoz kèpest, de jobb mint Etiópia...

A migráns alapvetően prédálni jön mindenhova, ez alap magatartás, A középkori portugál és az újkori olasz gyarmatosítást leszámítva innen is a népség legalja ment prédára éhesen.

- Meg a magyar Nobel- díjasok ...

Boldeone2 2022.08.05. 14:11:37

@Deak Tamas: :semmilyen német vagy más iparos vagy kereskedő nem jött, jöttek az ingyen házhelyre meg a hosszú adómentességre, arra, hogy nem viszik el 12 évre a családfőt katonáskodni és így tovább."

Dehogynem jött. Pl az èn őseim èpítettèk az esztergomi Bazilikát illetve, kereskedők iparosok is voltak...
Egy másik aki rokon , pedig szellemi útmutatást nyújtott ( Hock János)

A magyar kultúrpolitika Homan Bálint, Herczeg Ferenc , Klebelsberg Kuno hármasságon alapult. Mindhárman elmagyarosodott nèmetek voltak...

Szerencsère volt, van Budapest , egy valódi , kulturálisan magas szinten lèvű, szabad szellemisègű világváros ...
Ennek antitèzise az elmaradott , provinciális vidèk...

Yorg 2022.08.05. 14:18:18

@kiskisutca: "A leggyakoribb Tóth névnek a magyarázata, hogy minden idegennek a neve volt eredetileg, a magyarban pedig valamennyi szláv nyelvűre is vonatkozhatott egészen a XIX. század elejéig. "

dtk.tankonyvtar.hu/xmlui/bitstream/handle/123456789/8871/Csaladnevek_enciklopediaja.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Boldeone2 2022.08.05. 14:19:22

@Deak Tamas: Szèp törtènelmi eszmefuttatás , de a lènyegen nem változtat : a magyar törtènelem , a Magyar Királyság sorsa összefonódott a nyugati germán szomszèdokkal, Vecellin óta nagyon jelentős a szerepük itt...
Lehet Pro- kontra èrveket mondani, de ez egy szerencsès szomszèdság volt ès ma is az..
A nèmet cègek befektetèsei tartják fenn az országot ès a legnagyobb piacunk is Nèmetorszag \ Ausztria ...
Ráadásul , - a maguk módján - mèg szeretnek is minket ...

2022.08.05. 14:33:33

@kiskisutca:
errefelé az a kevés tót leginkább városi cseléd volt. vagy ugyanolyan jobbágy, kis, középpolgár, mint a többség.

2022.08.05. 14:38:07

@Boldeone2:
ne viccelj. a magyar kultúra alapja a népiesség. és a nagyok csokonai, fazekas, petőfi, arany, jókai és társaik.

2022.08.05. 14:50:54

@Boldeone2:
és a népi az egyszerre jelent városit (urbánust) és vidékit (rurálist).

Gery87 2022.08.05. 15:05:18

@tűz fal:

Épp ezért a problémát nem náluk kell elkezdeni kezelni hanem vaéahol a kapitalizmus/növekedés fázisnál....

2022.08.05. 15:06:30

@Boldeone2:
a ksh szerint 2011-ben budapesten aktív korú (65 év alatti) diplomás 370 ezer fő. ennyi ember elvben létrehozhat világvállalatokat. de nem hozott létre.

Gery87 2022.08.05. 15:20:29

@Deak Tamas:

"az akkori folyamat szervezett, rendezett, cseppet sem szükségszerű folyamat volt, a célja pedig az, hogy a magyarokat kisebbséggé tegyék a saját hazájukban,"

ÉS hogy legyen aki megművelje a földet egyáltalán....senki nem akart, tudott 30-50 évet várni hogy a magyarok szaporulata ismét belakja a medencét és megműveljék a birtokokat, dolgozzanak a céhekben stb!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 15:32:40

@Boldeone2: abszolút szerencsés szomszédság, hiszen amikor csak lehetett, irtottak bennünket, Lipót császártól kezdve. De talán például emlékezzünk meg a magyar hadsereget oly nagy tehetséggel irányító németekről mint Knausz Ferenc, szegény Hautzinger Gusztáv, Werth Henrik, Berger Károly, Vetter Antal vagy előbb Linder Béla, Hötzendorf Konrád, Potiorek József, Boroevics Szvetozár, Libóriusz Frank meg a többi. Kíváncsi lennék, hogy a horvátok például ennyire maguknak érzik-e mondjuk Lothar Rendulic tábornokot.
A magyar provinciális vidéket, mondjuk Pozsonyt, Selmecbányát, Temesvárt, Kolozsvárt, Szegedet, Baját, Debrecent, Veszprémet, Ungvárt valóban nem lehet Budapesttel összehasonlítani, sértés lenne az összevetés az említett városokra nézve.
Hock "szellemi útmutatásához" méltó a partnerében, a beszédhibás Károlyiban, illettek is egymáshoz.
Magyarországnak már régen határozottan el kellett volna és most is el kell fordulni az átkos németségtől, minden tragédiánk oka az, hogy német függelemnek, valami osztrák tartománynak tartottak minket kulcshelyzetekben, ennek megfelelően kaptuk Trianont és Párizst is.
A magyar történelemből egyértelmű a sikerorientáció: egyfajta legészakibb latin kultúrországnak kell lennünk (ahogy a reneszánsz művészettől áthatva egész Közép Európa az akart lenni akkor) ha már csatlakozni muszáj valahova, az felel meg a vérmérsékletnek, jó ellensúlya lenne a pesszimizmusunknak is. De elsősorban a magyar kultúrát kell vonzóvá tenni. Az pedig a kalotaszegi hajnalinál kezdődik.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 15:39:49

@cvsvrs: az érdekes az, hogy a mai szerb kultúra egyértelműen a török elnyomás alatt kialakult társadalmi szellemi adásvétel eredménye, a mai kultúrában ugyanúgy jelen vannak egyszerű paraszti elemek mint az arisztokráciától átvett szokások. Érdekes lenne megtudni, nálunk mért nem sikerült ez. Nekem nagy a gyanúm, hogy a szerb dolog titka az ortodox egyház aktív közreműködése a dologban.

2022.08.05. 16:11:53

@Deak Tamas:
magyarországon ezt a szerepet a reformáció volna tölthette be. csahogy az ellenreformáció győzött. és a magyar katolikus egyház sohasem volt népi nacionalista. szemben a lengyelekkel.

2022.08.05. 16:12:14

tölthette volna.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 16:28:15

@cvsvrs: hát de a reformációnál sem alakult ki ilyen. A klasszikus református arisztokrácia sem vett fel a református köznép szelleméből sokat és fordítva sem. Nálunk inkább a középnemesség volt ilyen felvevő és átadó.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 16:29:50

A németek nagy magyarszeretére egy példa:

library.hungaricana.hu/en/view/Delmagyarorszag_1916_08/?pg=196&layout=s

A cikkben udvariasan nem említett K. L. Kóródi Lutz, nem teljesen tanulságmentes életúttal és a magyarok iránti nagy szerelemmel.

Boldeone2 2022.08.05. 16:38:58

@Deak Tamas: magyar provinciális vidéket, mondjuk Pozsonyt, Selmecbányát, Temesvárt, Kolozsvárt, Szegedet, Baját, Debrecent, Veszprémet, Ungvárt valóban nem lehet Budapesttel összehasonlítani, sértés lenne az összevetés az említett városokra nézve."

- Ne viccelj már! Egyrèszt egyik sem hasonlítható Budapesthez ! Egyèbkènt, ma már Pozsony , vagy Selmecbánya mennyiben magyar városok ? Ma már nagyjából semennyire...Magyar szót ott nem nagyon lehet hallani már...Temesváron ès Kolozsváron már szintèn román többsèg van

Magyarországnak már régen határozottan el kellett volna és most is el kell fordulni az átkos németségtől, minden tragédiánk oka az, hogy német függelemnek"

- Èppen az ellenkezője az igaz: a legjobban integrálódott nèmet kisebbsègnek sokat köszönhet ország, a lehető legtöbbet, amit lehet..
Ráadásul ma sem lennènk sehol ,a nèmet befektetèsek nèlkül

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 16:50:24

@Boldeone2: amikor a "németek" meg a "zsidók" felépítették Budapestet, akkor azok még igencsak magyar városok voltak. Persze, hogy nem hasonlíthatók Budapesthez, a maguk korában is szebbek, rendezettebbek voltak. Ezek a városok adták Kosztolányitól kezdve Benczúrig a magyar művészet színe-javát, ha már a millennium került szóba valamiért meg a magyar "német" kultúrfölény.
A "legjobban integrálódott" német kisebbség példáira épp ott van a link feljebb, benne Kórodi Lutzcal vagy mondjuk Ágfalvával ahol az integrált németség 82%-ban szavazott Ausztriára (még emléktáblát is csináltak), és akkor még a Volksbundot nem is elemezgettük.
Amit meg köszönhetünk nekik, azt már kitárgyaltuk, a magyarok megvetését és kirablását úgy en bloc. A német befeketetéseket amúgy én konkrétan leszarom, épp elég baj ez nekünk.

2022.08.05. 16:51:09

@Deak Tamas:
a reformáció magyar vallást hirdetett. magyar nemzetben reformáltatott ecclésiát és efféléket. az ellenreformáció azt ígérte, hogy ha többség elköteleződik róma mellett, akkor úgy egyben marad az ország. és nem maradt meg. a magyar róm.kat. egyház soha egy fél mondattal sem mondta azt, hogy a magyarokat méltánytalanság érte trianonban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 17:25:46

@cvsvrs: fenét nem mondta :) Prohászka Ottokár maga vagy százezerszer.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.05. 17:55:28

@cvsvrs: abszolút igaz. Talán még most sem késő...

Gery87 2022.08.05. 22:21:42

@Boldeone2:

Félperiféria voltunk már akkor is, félgyarmat!
Ennek ellenére nyilván jobb hogy német és nem orosz vagy tartósan oszmán!

A német és zsidó bevándorlók sokat tettek az országért....asszimilálódtak is....az hogy a Habsburgok politikailag mire használták őket egy más kérdés, de az egyszerű sváb ugyanúgy jobbágy volt mint a magyar!
Nem privilegizált szabad népesség, ami a "fegyőr" szerepét játszotta volna.

Eleve szórványban voltak, tehát a történelmi magyar állam széteséséért nem feleltek, felehettek, eleve lojálisabbak is voltak pont ezért, az utódállamokban pedig ugyanaz a sors jutott nekik mint a magyaroknak!
Sőt amíg bácskai, felvidéki, erdélyi magyarság ma is van addig német egy darab se!
Lásd szászok, cipszerek, bácskai szlavóniai németek!
A zsidókkal meg mindenki elbánt és nyomuk is alig van, egyedül pest maradt kivétel!
De pl a vidéki, szegény jiddis zsidók Észak-Keletről teljesen eltűntek...

Teljesen értelmetlen és hibás elgondolás hát őket ekézni!
Inkább kurva nagy szégyen hogy kollektíve így ki lettek törölve a Kárpát-medence életteréből a magyar és utódállami sovinizmus és idegengyűlölet miatt!

Ami a szászokat illeti ugyanazt csinálták csak mint amit a székelyek anno és ma...harcoltak a kollektív nemzeti autonómiáért egy számukra sokszor ellenséges államhatalom ellenében!

ez a nevem senki 2022.08.06. 02:06:31

ja
pánba még engemet fog
adjanak be azt
án senki több
et
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása