magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A magánélet szabadsága

Amikor lemegyünk a kisember szintjére, kiderül: minél nagyobb az elvi szabadság, annál kisebb az a gyakorlatban.

Közismert, hogy a modern kapilista modellek közül a legszabadabb az angolszász típusú, a legkisebbek az adók, a legkevesebb a munkajog, a lehető legkevesebb hatósági engedély szükséges a vállalkozáshoz. Nyilván pont ezért a legrosszabb munkavállalói szemszögből ugyanez a modell.

Erről egy valós sztori előző munkahelyemről, mely egy amerikai multi bulgáriai leányvállalata volt. Időnként, sőt meglehetős rendszerességgel rendeztek onlájn tanácskozásokat a helyiek és a központ között. Az egyik ilyenen - a közvetlen főnököm mesélte az esetet, aki részt vett rajta - az amerikai főnökség felvetette, miért van ekkora munkaerő-ingadozás ősszel és télen a bulgáriai cégben. A bolgár vezetés elmondta: mert ilyenkor sokkal többen lesznek hirtelen betegek. Hosszú percek kellettek, míg ezt az amerikai vezetés megértette: hogyan lehet, hogy a dolgozó szimplán nem megy be dolgozni, hanem ehelyett orvoshoz megy, majd csak küldi az igazolást, ezt miért engedi a vezetőség - az amerikai vezetés meg volt döbbenve mélyen, hogyan lehetséges ez, mert Amerikában a közvetlen vezető engedélye kell ehhez, nem lehet csak úgy hipp-hopp betegszabadságra menni. Már azon nagyon meglepődtek, hogy egy kezdő alkalmazott alapból évi 20 nap fizetett szabadságra jogosult, de ez a "szabad betegeskedés" kiverte a biztosítékot. A végén persze beletörődtek: ez van, sajnos Európában sehol se "vállalkozóbarát" a gazdasági környezet. Azzal vígasztalták magukat, hogy van ennél rosszabb is Európában: Norvégiában pl. 25 nap jár alapból, s ez folyamatosan nő, nyugdíj előtt ez lehet akár 40 nap, s ha az alkalmazott köhint egyet, már szalad is betegszabadságot kivenni, plusz kirúgni embert szinte képtelenség.

Viszont a nagy vállalkozói szabadság, a nagyon vállalkozóbarát környezet nem csak a munkavállalói oldalt sérti, hanem a vállalkozni akaró kisembert is. S ebben is - sajátos módon - az angolszász modell a rosszabb.

Amerikaiak meg szoktak döbbenni Nyugat-Európában azon, hogy az új lakónegyedek eleve úgy épülnek, hogy be vannak tervezve kis üzletek. Az USA-ban a lakónegyed az tisztán lakónegyed, azaz semmilyen üzlet nincs. Üzlet csak az üzleti negyedben van. Azaz egy átlagos amerikai lakónegyedben képtelenség saját kocsi nélkül meglenni, mert a legközelebbi bolt több km-re van, ahová másképp eljutni rendkívül fáradságos lenne. Azaz nincs olyan, ami Nyugat-Európában teljesen természetes: vannak kisebb boltok a lakónegyedekben is, az üzleti negyedben csak a nagyobb boltok vannak.

S persze még nagyobb döbbenet az amerikaiaknak Kelet-Európa, ahol meg az ellenkező véglet van: Budapesten is ismert jelenség, hogy a panel lekótelepen a földszinti lakásból hirtelen vállalkozás helyszíne lesz. ügyfélforgalommal.

Szóval Amerikában a kisembernek sokkal nagyobb kezdőtőke kell egy vállalkozáshoz. Ha pl. kisboltot akar, akkor vennie vagy bérelnie kell egy ilyet az üzleti negyedben, olyan nincs, hogy átalakítja a saját lakása egy részét üzletté.

Plusz a hatalmas bírságok. Mindenért. A kisembert hetek alatt el lehet lehetetleníteni. Magyarországon gyakori panasz: a rendetlen szomszéd bajt kever, s a hatalom meg nem csinál semmit, csak perelni lehetne, de ez meg évekig tart. Én is laktam magyar községben 1997-2006 között, ott az ilyesmi megesett: szomszéd nem foglalkozik a kertjével, emiatt gazos lesz minden, ami aztán átmegy a szomszédokhoz, vagy nem törődik a háza előtti közterülettel: nem vágja a gazt nyáron, télen meg nem takarítja a havat, s aztán hiába kap bírságot, az egyrészt nevetséges összeg, másrészt az ember fellebez, s évek múlva van csak jogerős döntés, addigra meg teljes a káosz - a rendszer a szabálysértőt segíti.

Nos, Amerikában az ellenkező véglet van. Minden kiszabott bírság napi! Szóval jön a községi hivatal, konstatálja, hogy pl. gaz van, amire azt mondja: 250 dollár bírság. Másnap - ha még ott a gaz - megint 250 dollár, s így tovább a végtelenségig. 2-3 hónap után kamatos kamattal simán összejön 25-30 ezer dollár, csak ezért a jogsértésért. S ha más is van, akkor mindenre plusz bírság, Ha valaki megsért 4-5 apró szabályt, 1 év alatt simán akkora lesz a bírsága, hogy kisebb ingatlan esetében eléri az ingatlan értékét: jön a árverés és a hajléktalanság.

Bulgáriában a 90-es években a legdrágább lakások a földszinti erkélyes lakások voltak: mert simán lépcsőt lehet építeni az erkélyhez, a lakásból meg azonnal bolt lesz így, utcai bejárattal. Ráaádául biztos vevőkör is van azonnal: a környező épületekben lakók. Akkor építési engedély se létezett, persze elvileg létezett, de senki se kért ilyet. Mivel pedig a hatóság képtelen lett volna betartatni a szabályokat, bírság helyett mindenhol "fennmaradási illeték" lett, azaz az illegális építkezések után beszedtek valami kis összeget, s így minden legalizálva lett. Ténylegesen csak a teljesen pofátlan építkezéseket bontatták le, azaz ahol pl. teljesen közterületre lett építve valami vagy valami súlyos környezetkárosítás zajlott.

tipikus látvány Szófiában: a földszinti erkély és a járda közé épített lépcső - a tulaj még a füves részt is megóvta, felette megy el a szerkezet, s a bokrok se sérültek, szóval teljesen "zöld" beruházás

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr517894155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.08.07. 16:59:49

Szóval mint írod határozottan vannak különbségek az É amerikai és az európai viselkedések és rendelkezések között. Azok amiket leírtál Bulgáriában persze talán a legtöbb helyen elképzelhetetlen lenne.

Én csupán arra akarok célozni amit nevezzünk "munka etikának". Beteget jelenteni amikor valaki nem beteg, az nem kóser, még akkor sem ha sokan csinálják. Jobb bejelenteni, pl. "gyerekem beteg, otthon kell maradnom egy pár napra". Ja hogy sok helyen ilyenkor nem fizetnek, az is igaz. Az ilyen helyen nem szabad sokáig maradni, fontos az hogy megfelelő és emberi munkahelyet találjunk, hasonlóan ahhoz, hogy egy olyan élettársat találjunk akivel jól meg tudunk lenni...

jónévez 2022.08.07. 18:01:45

Leereszkedsz a szintünkre? Azaz a fogatlan mucsai bunkók szintjére? Köszönjük!
(Ez csak egy figyelmezteő mondat volt. Mert egyre inkább nem tudsz szavakat válogatni)

Olvasmányélmények és meeting-információk alapján írtad a cikket?
Nekem kettővel több könyvem van, és leginkább az ellenkezőjét olvastam amerikai írók tollából. Igaz, kevesebb szabadnapjuk van, sőt, nem is fizetett néhány helyen, azonban pont ott van az, hogy a gyári munkásra nem biztos, hogy lehet számítani pénteken, de hétfőn sem. Simán nem megy, csak telefonál. És nem küldik el, inkább tartanak tartalékot. Mint itthon is. Mert bizony ezek a melósok valóban proletárok (általában ingyenélésre szakosodott, muszájból dolgozó, lehetőleg munkát kerülő), nemcsak annak hiszik magukat, mint te hiszed.
Hitelesebb cikkeket várok.

Boldeone2 2022.08.07. 21:01:38

Ezek a kisboltok a volt szocialista országokban a legtöbb esetben kènyszervállalkozások voltak, nagyjából addig működtek, ameddig a nyugati multik nem èpültek ki, illetve azért nèhany megmaradt a nagyobb lakótelepeken, jellemzően a helyi alkoholisták kiszolgálására, vagy valami pèksèg lett belőlük
Az USA- ban a nagyvárosokban azért találunk bent boltokat a lakónegyedekben. Ezeket jellemzően kínaiak vagy indiaiak tartják fennt, a többi bevándorlónak meg leginkább a nègereknek
A gazdagok eleve jó messze laknak a sok esetben slumosodó belvárosi rèszektől, nem ritkán több tíz km- re, ahol ki vannak èpülve a nagy bevásárlóközpontok. Oda mindenki autóval jár , mindenki ...Járda sincs nagyon, a busz lètezik, de nagyon ritka ( majdnem csak feketèk utaznak rajta ...)
Az USA egy olyan ország ahol nèhany kivèteltől eltekintve autó nèlkül nem lehet lètezni, az a kultúra rèsze
A másik szokás , hogy az emberek nagy bevásárlóközpontokban agyonvásárolják magukat. A chipsek pl 3x akkorák mint itthon , azt is 3- as kiszerelèsben árulják
Az, hogy ki milyen társadalmi osztályba sorolható , testsúly és kinèzet alapján is megmomdható
A " kisembert " agyon hízlalták a sok junk food- al, meg megvetetnek vele mindent szart...

jónévez 2022.08.07. 21:29:55

@Boldeone2:
Hát persze, és azt hitték, hogy tejből-zsömléből meg lehet élni. És mindig az aktuális kormány a hibás, ha nem úgy megy, sőt, netán még a befizetnivalókat is számonkérik egyszercsak :)

jónévez 2022.08.07. 21:36:44

@Boldeone2:
"nagy bevásárlóközpontok. Oda mindenki autóval jár "
Ezen szoktam elgondolkodni: a sok sötétzöld, aki "élhető város"-ban kívánt élni, ezért kiűzte a nagyobb áruházakat a végekre, és az autózást is megszüntetendőnek tartja: hogyan fogja hazavinni a belvárosba az ennivalóját a Maglódi Auchan-ból? Vagy a Pesti úti Tesco-ból? Csak nem autóval?

Gery87 2022.08.07. 22:22:38

"hogyan lehet, hogy a dolgozó szimplán nem megy be dolgozni, hanem ehelyett orvoshoz megy, majd csak küldi az igazolást, ezt miért engedi a vezetőség - az amerikai vezetés meg volt döbbenve mélyen, hogyan lehetséges ez, mert Amerikában a közvetlen vezető engedélye kell ehhez, nem lehet csak úgy hipp-hopp betegszabadságra menni."

Nem hinném hogy a gonosz ámerikában a dolgozó köteles bemenni 40 fokos lázzal és a főnökétől engedélyt kérni arra hogy ugyan már meg ne dögöljön....

"Már azon nagyon meglepődtek, hogy egy kezdő alkalmazott alapból évi 20 nap fizetett szabadságra jogosult, de ez a "szabad betegeskedés" kiverte a biztosítékot. A végén persze beletörődtek: ez van, sajnos Európában sehol se "vállalkozóbarát" a gazdasági környezet."

20 nap szerintem ott is van....és folyamatosan nő az évekkel ott is.....ami különbség hogyha munkahelyet váltasz akkor a plusz napok elvesznek és újraindul az egész.

"Az USA-ban a lakónegyed az tisztán lakónegyed, azaz semmilyen üzlet nincs. Üzlet csak az üzleti negyedben van. Azaz egy átlagos amerikai lakónegyedben képtelenség saját kocsi nélkül meglenni, mert a legközelebbi bolt több km-re van, ahová másképp eljutni rendkívül fáradságos lenne."

Ennek is van előnye pl minden egy helyen van és a lakó övezet az csak lakni van, csend van és nincs nagy átmenő forgalom....ott hely van dögivel és olcsó a benzin..
Nem mondom hogy a legjobb megoldás de nem rossz.

"Nos, Amerikában az ellenkező véglet van. Minden kiszabott bírság napi! Szóval jön a községi hivatal, konstatálja, hogy pl. gaz van, amire azt mondja: 250 dollár bírság. Másnap - ha még ott a gaz - megint 250 dollár, s így tovább a végtelenségig."

Képtelenség!
Megbüntetnek majd kapsz időd, de olyan hogy naponta kijárnak és megbasznak? nem létezik.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.08.07. 22:37:20

EGy amerikás magyar mondta nemrég, hogy milyen jó hely Magyarország, ugyanis az USÁ-ban minden szarért figyelmeztető tábla van kitéve. Ő csak simán lement a Duna-partra, és sétált. Mondta, hogy otthon már legalább 5 figyelmeztető tÁblát látott volna: fűre lépni tilos, korlátra támaszkodni tilos stb. És persze be is tartatják. Szabadság hazája... persze. A börtönbüntetések is eszméletlenül túlzóak, miközben pocsék a bűnözési statisztikájuk. Summum ius summa injuria.
(jesz.ajk.elte.hu/notari19.html)
Ezt már rohadt régen tudják a jogászok, hogy a kíméletlenül betartatott törvények a legnagyobb jogsértés valójában.

erol 2022.08.07. 23:36:49

@jónévez: Ja, aki a belvárosban lakik az biztos a maglódi Auchanban vásárol, nem az 1 percre lévő Sparból, vagy Aldiból, hagyjuk már a hülyeségeket.

Serény Vélemény 2022.08.08. 07:39:14

A szabadságot úgy betűzik: pénz.

Gery87 2022.08.08. 15:20:54

@fofilozofus:

Ezért kell Kanadában menni.
Tiszta Amerika csak négerek meg fegyverbuziság nélkül:)

"Ezt már rohadt régen tudják a jogászok, hogy a kíméletlenül betartatott törvények a legnagyobb jogsértés valójában. "

Jogsértésnek éppen nem jogsértő, csak pl életszerűtlen.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása