magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hát nem

Hát nem lett semmivel se szimpatikusabb Nagy-Bandó, életinterjúja meghallgatása után se.

Ő volt a 80-as évek első fele új humorista nemzedékének oszlopos tagja. Akkoriban én későkamasz koromban voltam, így eleve a szokásosnál is érzékenyebb voltam. De azt hiszem, nem voltam/vagyok vele szemben igazságtalan.

Alapvetően olyan Hofi-utánérzés, csak sokkal kisebb tehetséggel és hatalmas dózis demagógiával. S nem a hatalom iránti hűséget róvom fel - Hofi se volt ellenzéki -, akkor másképp nem is lehetett, azaz egy tényleg ellenzéki ember sose kapott volna lehetőséget. Csakhát Hofi nem volt gusztustalan, nem volt seggnyaló, ő egyszerűen csak hallgatott a tabutémákban.

S ami legjobban zavart: Nagy-Bandót imádta az átlagember. Ahogy Kádárt is. Az átlagember egyszerűen nem vette észre mi van az egész mögött: a buta viccek mögött a hatalom kritikátlan éljenzése rejlik.

Aztán persze Nagy-Bandó azonnal váltott, a ballib megmondóemberek megbecsült tagja lett.

Életében egyetlen alkalommal volt önálló: amikor az LMP korai időszakában LMP-s lett, ezzel szembemenve a hivatalos vonallal. Persze aztán gyorsan visszament az akolba.

Persze a fő baj vele nem gerinctelensége, hanem tehetségtelensége: szar viccek, közhelyek, seggnyalása, demagógsága, szappanoperás romantikája.

Én egy szavát se hiszem el.

Címkék: közélet
45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7117983196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gógita 2022.11.27. 14:22:04

Valahogy mindenki választ "oldalt", és ez a legtöbb esetben nélkülözi az ésszerűséget!

Persze van, akinél elvi döntés, de sokaknál egyszerűen érzelmi, egzisztenciális, szocializációs... döntés.

Olyan is van, hogy pragmatikus karrier döntés. Nálunk most ült át egy JOBBIKOS önkoris képviselő a DK-ba! ... Vajon elvből??? ...

2022.11.27. 15:40:47

mind azt mondják, hogy ők valójában azért legitimálták kádárizmust, mert rendszert akarták begbuktatni. ez valami vicc. ha nem mennek ki az oroszok, akkor nagy bandó az mszmp "udvari" humoristája maradt volna. (most túl azon, a kádári reformokat kellett volna folytatni.

a rendszerváltás gazdasági értelemben kétes megítélésű (van akinek jobb lett és van akinek rosszabb), kulturálisan azonban nyilvánvaló rossz. egy brutális kulturális lejtmenet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.27. 16:08:44

@Gógita:

Nyilván akkor nem lehetett a hatalom ellen lenni. Azaz ebben nem hibás Nagy-Bandó. Ha keményen a hatalom ellen beszélt volna, ma nem ismernénk, hiszen soha sehol nem léphetett volna fel.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2022.11.27. 18:14:47

Szerintem túltoltad egy kicsit! Azért mert a kommunikációja egy kicsit visszafogottabb, mérsékeltebb, nem feltétlenül takargatott vagy óvatoskodott. Az ő korszakában (mivel kevesen voltak) nem kellett annyira harsánynak lenni. De legalább nem lett ripacs.

2022.11.27. 18:40:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a probléma az, hogy ezek a hülyék nem ismerik fel, hogy a késő kádáizmus kulturálisan alapvetően jó volt. amit nagy bandó a kádárizmusban csinált az jó volt. amit utána az rossz.

ugyanez érvényes hofira, és a többiekre. kepes andrás azt mondja, hogy orbánizmusban a kádárizmus köszön vissza. dehogy is. kepes volt a kádárista kultúra ikonja. bródy és a többiek. akik azt mondják, hogy 89 előtt volt a rossz.

2022.11.27. 18:49:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
kulturálisan az egypártrendszer a jó. feltéve, hogy a pártba akárki beléphet. és szabad választások vannak. és ezt teremtette meg 85.

tehát nagy bandó azért porfázhatott egy hülye kerületi pártitkárnak, hogy igen is szabad viccelődni és nem csak kabosnak, hofinak (a "zsidóknak"), hanem akárkinek, mert hogy 85 után le lehetett egy pártvezetőt le lehetett váltani. vagy vele szemben ellenjelöltet lehetett indítani a párton belül, vagy akár a párton kívül is.

és ez a közjogi váltás teremtette meg, hogy nagy bandó szabadon beszélhetett. és ehhez a rendszerváltás nem tett hozzá semmit. sőt elvett belőle azzal, hogy az mszmp különféle platformjait egymással szemben indíultak el.

a késő kádár kor olyasmi volt, mintha most azt mondanák, hogy lépjen be akárki a fideszbe és váltsák le akármelyik párttitkárt, vagy a pártfőtikárt ha tudják. és fideszbe belépne a dk, a momentum és a mi hazánk.

a humán értelmiség állítanának egy vagy néhány jelöltet.
kívülről is lehet állítani akárkit. egy párton kívüli reálértelmiségit vagy esetleg egy függetlent. (aki párton kívüli mozgalomban sincs benne).

kulturálisan ez a rendszer a 85-öshöz hasonló.
EGYPÁRTRENDSZER+SZABAD VÁLASZTÁS

_Neville 2022.11.27. 19:31:32

@cvsvrs: és ez miben jobb, mintha sima
parlamenti vagy helyhatósági választáson lehetne leváltani, aki gyökér?

2022.11.27. 20:26:01

@_Neville:
abban, hogy a közéleti vitákat nem uralja el a pártoskodás.

ha van egy magyar néppárt és abban orbánnak van egy radikális népi nacionalista platformja (kövérrel és társaival), navracsicsnak egy mérsékeltebb irányzata (pokornival) és lázárnak van egy vidékpárti platformja (torockaival, mert a mi hazánk is a néppárt tagja) és van egy budapest frakció (vitézi dávid, fürjes balázs) és azt mondják, hogy rendben. a momentum alapítsa meg az lmbtq tagozatot. a dk-sok a nyugdíjas platformot.

és ezek vitáznak a pártkongresszuson. a humán értelmiség szabadon beléphet. és a szocdem platformot vezeti pogátsa zoltán. ez esetben a fidesz, vagy a néppárt egy valódi big tent. ha a párton belül folynak a viták, akkor az nem osztja meg a végletesen társadalmat. mert folyamatos a párbeszéd.

a párt irányvonaláról viták folynak. kívülről lehet nyújtani reális alternatívát.

2022.11.27. 20:50:20

@_Neville:
az előválasztáson kiválasztódik a néppárt két jelöltje. egy mérsékelt és egy radikális. és a párton kívüliek indítanak egy reálértelmiségit.

többpártrendszerben két extrimitás verseng egy végletesen polarizált közéletben. ez az (euro)atlantizmus, az amerikanizmus. és az (euro) ázsianizmusban egypártendszer van úgy, hogy nincs szabad választás. oroszországban vagy kínában van egy népi nacionalista egységfront. és azon kívül már semmi sem lehet legitim. mert azt árulónak bélyegzik.

85 előtt ázsianizmus volt. 89 után amerikanizmus lett belőle.

gigabursch 2022.11.27. 21:57:38

Nem voltam rá kíváncsi.
Pedig a Nyílt kártyákkal című albuma jó volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.11.28. 07:59:51

@cvsvrs: igen, 85-ben annyira szabad volt a választás, hogy maximalizálva volt a jelöltek száma kerületenként (Kettős jelölés).

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.11.28. 08:03:40

Nagy Bandó sikere annak idején az egyre savanyodó közhangulat ráérzésében rejlett, illetőleg a nyolcvanas években a puritánpropaganda ellenére egyre tollasodó tahó pártseggnyaloncok egyre szemtelenebb dubajozásából. Igaz, akkor még ezt a fogalmat nem ismerték.
Egyébként féltve őrzött kincsem egy 1983-as OTP travel prospektus, tanulságos utakkal tanulságos árakért.
Nem mentésképp csak némi magyarázatképp, ültem Nagy Bandó mellett Kapolcson, szerintem valamilyen kisebb stroke is érthette párszor.

2022.11.28. 08:53:05

@Deak Tamas:
85-89 közötti időszak sem volt szabad, szabadabb volt mint a rendszerváltás utáni időszak. humor tárgya lehetett a rendszert legitimáló felvonulás.
markos-nádas
www.youtube.com/watch?v=Fm1Jrnyjs2
gálvölgyi.
www.youtube.com/watch?v=ZjILNJU33tg
ki az aki ma a kormánymédiában kritizálni merészelné a békemenetet? senki. és ki az, aki az ellenzéki médiában bírálni merészeli a demokratikus chartát vagy prájdot? senki. egypártrendszerben egy vonulás van. és azt lehet bírálni anélkül, hogy végletesen megosztanák a társadalmat.

2022.11.28. 08:59:35

@Deak Tamas:
85-ben a pártjelöltek száma volt maximalizálva 2 főben. a választásokon elindult 2 párttag. és párton kívüliek.

2022.11.28. 09:23:40

@Deak Tamas:
egyszerűen azt kellett volna mondani, hogy az mszmp átalakul néppárttá. a humán értelmiség a hatami játszmáit vívja meg nyíltan a párton belül. mivel kötelező kettős jelölés van így elindulhat a párt belső ellenzéke. feltéve, hogy elegendő támogatójuk van. így adott esetben a pártvezetés és a pártelnök is leváltható.

ha az mszmp maradt volna, akkor most orbán lenne a pártfőtitkár. és a pártelnöki posztért egy párton belüli belső ellenzéki platformba szerveződve elindulna gyurcsány. és veszítene. debrecenben és a legtöbb helyen két fideszes indulna (egy mérsékelt és egy radikális). budapesten és a nagyobb vásárokban egy fideszes és egy ellenzéki jelölt lenne.

és a párton kívüli reálértelmiségi csoportolusáok dönthetik el, hogy mégis melyik jelöltet támogatják. ha egyiket sem, akkor nyújthatnak alternatívát.

az egy párt több platformmal nyilván kulturáltabb, mint a több párt egy platformmal. csak ezt nem érti nagybandó, nagybandó se. az összes többi.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.11.28. 09:33:58

@cvsvrs: nem igaz, csak a Hazafias Népfront jelöltjeire lehetett szavazni, hótmindegy ebből a szempontból, hogy ki párttag és ki nem. Gyenó is marhára független meg pártonkívüli volt 2006-ban.

2022.11.28. 09:45:15

@Deak Tamas:
mivel a hnf szervezte a választásokat. ez kb. olyan, mint most az, hogy csak az ovb jelöltje indulhat el.

2022.11.28. 09:46:38

@Deak Tamas:
1983. III törvény.
Vjt. 8. § (1) A választókerületekben az országgyűlési képviselők, valamint a helyi tanácstagok jelölésének jogát a választópolgárok jelölő gyűlései gyakorolják; minden választókerületben két vagy több személyt jelölnek.

2022.11.28. 10:23:06

a 85-ig a pártitkároknak egy nyílt előválasztáson kellett megméretniük magukat.

úgy, hogy a párt belső ellenzéke is állíthatott jelöltet. illetve az mszmp egyes platformjai a párton kívülről is elindíthattal népszerű embereket. legyen képviselő kállai elvtárs. a népfront jelölő gyűlésein a társadalmi szervezetek képviselői támogatták. csak persze ezeket a társadalmi szervezeteket a párt uralta. és nem volt többes jelölés. így lényegében annak volt választójoga, aki a jelölőgyűlésen részt vett. így nem volt általános és titkos választás. és a nép nem választhatott közvetlenül a jelöltek közük. ilyenformán az egyenlő választójog nem ért túl sokat.

és ezt változtatta meg a 83-as törvény, illetve 85-ös választás. ahogy 85 előtt is. akkor is volt egy nyílt előválasztás. aminek eredményeként a hnf (kb. az ovb) legalább két jelöltet állított. és ezekből válaszhatott a nép.

ezt kellett volna folytatni. azért, hogy a közélet kulturált maradjon. az ideologikus viták a párton belül folyjanak és ne a pártok között. így lehet társadalmi egységet teremteni. és így a párton kívülről lehet reális alternatívát kínálni.

nem mellékesen így van értelme a vallásfelekezetnek. az egyház is egy társadalmi szervezet. ez a reform következő lépése. a világias szakszervezetek, szakmai szervezetek mellett melyik jelötet, vagy jelölteket támogatja a presbitérium. az is egy szempont. és a nyílt előválasztáson van egy küszöb. több jelölt is elindulhat. és végül választ a nép. titkos módon.

egypártrendszer (a keleitesség) szabad választásokkal (reformokkal) nyilván sokkal kulturáltabb, mint a többpártszendszer (nyugatotság).

2022.11.28. 10:31:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a hnf se szelektált a törvény szerint.

Vjt. 8. § (1) A választókerületekben az országgyűlési képviselők, valamint a helyi tanácstagok jelölésének jogát a választópolgárok jelölő gyűlései gyakorolják; minden választókerületben két vagy több személyt jelölnek.
(2) A jelölő gyűléseken a választókerület lakosai és a választókerület területén levő vállalatok, szövetkezetek, hivatalok, intézmények (a továbbiakban: munkahely) dolgozóinak képviselői, vehetnek részt.
(3) A jelölőgyűléseken szavazati joga az adott választókerületben választójoggal rendelkező állampolgároknak van.

Gery87 2022.11.28. 10:40:52

@cvsvrs:

"ha az mszmp maradt volna, akkor most orbán lenne a pártfőtitkár. és a pártelnöki posztért egy párton belüli belső ellenzéki platformba szerveződve elindulna gyurcsány. és veszítene. "

Magyarul nem változna semmi:)
Akkor meg minek, végül is vissza gravitáltunk oda ahol 30+ éve voltunk.
A "kádári kisember" itt él ma is és nem lehet neki más alternatívát felmutatni csak az "atyáskodó állam" illúzióját, mást nem tud megemészteni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.28. 11:12:53

@cvsvrs:

A résztvevők szavaztak. S az lett jelölt, aki legalább a szavazatok felét megkapta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.28. 11:13:59

@cvsvrs:

A párttitkárokat mindig afelsőbb pártszerv nevezte ki. Választásuk puszta formalitás volt.

2022.11.28. 11:24:01

@Gery87:
ha egypártrendszer van és szabad választások vannak, akkor alapvetően pártosokból, pártoskodókból (humán értelmiségiekből) és a párton kívüliekből, pártatlanokból (reálértelmiségből) áll össze az ország.

azt mondják, hogy senki se lehet független. humán értelmiségiként tényleg nem nagyon lehet. reáliskolákkal valaki csak párton kívüliként lehet érelmes.

ulpius66 2022.11.28. 11:34:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A szárszói találkozók állandó résztvevője volt Nagy Bandó..... ÉS HÁT JÓL TUGGYUK SZÁRSZÓRA A FAJKASHÁZI A LEGSZÉLSŐSÉGESEBBEM VADLIBERÁLISOKAT HÍVTA MEG....

EGY KIS KÉPGALÉRIA A SZÁRSZÓI GYÜLEKEZETRŐL.....

www.szarszoitalalkozo.hu/

(a jobb oldalon lévő oszlopból lehet szemezgetni az évente résztvevőkből......)

jó képnézegetést!

2022.11.28. 11:35:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
és ezeket a felülről (a politikai bizottságból) kinevezett "ejtőernyősnek" monodott párttitkárokat le lehetett váltani. 85 előtt a hazafias népfront jelölőgyűlésein. később leválthatta a nép.

89-es időközi választás szegeden még 85-ös törvények szerint.
nava.hu/id/04299_1989/
amit egyébként az mszmp és a hnf jelöljével szemben raffay ernő (mdf) nyert meg. (komócsin elvtárs visszavonult) és egyébként is leváltották volna a 85-ös rendszerben is.

2022.11.28. 11:54:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a 83-as törvény szerint, a 85-ös szisztémában raffay a gyakorlatban megvertez mszmp és a hnf jelöltjét. hazudozol összevissza, hogy csak a hnf indulhatott. meg hogy ez csak egy elmélet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.11.28. 12:07:01

@cvsvrs: aztán hogy ez hogy működött a valóságban, illetve hogyan szopatták azokat a naivakat aki ezt komolyan is vette, arról szól a Jelölöm magamat című a maga korában betiltott, csak 1990 után vetíthető dokumentumfilm.

2022.11.28. 12:11:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a 85-ös rendszerben az mszmp, a hnf és a de (demokratikus ellenzék) álltított volna jelöltet. csak a rendszerváltók már akkor se tudtak semmiben se megegyezni ezért úgy gondolták, hogy sokkal jobb a többpártrendszer. nyugaton is ez van. induljon el mindenki külön külön.

ez a rendszer azonban egy kulturális lejtmenetet eredményezett. közékleti handabandázást. választhatsz orbán, gyurcsány és puzsér közül. három handabandázóból.

ha ezek (orbán, gyurcsány, puzsér) egy pártban vannak, akkor reális alternatívát kínálhatnak a párton kívüliek. amire azt mondják, hogy olyanok nincsenek. dehogy nem. az a reálértelmiség. az van kiszorítva.

2022.11.28. 12:20:46

@Deak Tamas:
a magyar közéletből a reálértelmiség hiányzik.

amerikában ez nem okoz különösebb problémát, mert egymással versengő magánegyetemek sokasága elegendő pénzzel ki van tömve. és így karikó katalin, vagy akárki házalhat a talámányával függetlenül attól, hogy a demokraták, vagy a republikánusok nyernek. és az amerikai választó vitázhat azon, hogy a transzneműek mellékhelyiség használati jogát kiterjesszék, vagy sem. van több száz egymással versengő amerikai óriásvállalat. beleértve a hadiipart is. és ez fenntartja az usát.

ugyanez már nem érvényes nyugat-európára. ott a sokpártrendszer már problémás. de még azok képesek gyarmatosítani kelet-európát a multinacionális vállalataikon keresztül. kelet-európai sokpártrendszer egyszerűen csak megosztja a társadalmat. abból a szabad választáson túl semmi előny nem származik.

szabad választás egypárti keretek között is lehetséges. akkor ha a választásokon több jelölt indulhat. ehhez 85-ös rendszer (illetve a 83-as törvény) is elegendő szabadságot biztosított. nyilván azon a rendszeren is lehet tovább javítani.

a reálérelmiség tömegével 0 vagy 1 pártrendszer keretei között kerülhet a hatalomba.

2022.11.28. 12:34:05

0 pártrendszserben az emberek lovász lászlót választanák meg, mert híres matematikus, nyilván nagyon ért valamihez, karikó katalint, mert híres biokémiukus. pártoskodás nélkül mindenféle reálértelmiségi választódna ki. akik valamiben tényleg kiválóságok.

azonban ez se lenne túl jó európában. és a másik véglet se. a pártoskodás uralkodjon el. úgy csak humán értelmiségi kerül a parlamentbe. akik a szélsőségek irányába kénytelenek elmozdulni. egypártrendszerben a humán értelmiségnek en bloc elemi érdeke, hogy a nylít színen centrista maradjon. mert különben párton kívüliekre szavaz a nép.

azt mondja a választó, hogy nem a néppárti handabandázóra szavaz, hanem a párton kívüli reálértelmiségi elitre. akit egyébként könnyedén kiszoríthat egy humán értelmiségi centrista. mert jobbak a kommunikációs készségei, szorosabbak a média kapcsolatai.

van egy olyan kombó, ami 85-89 között ki lett próbálva. és gyakran valódi társadalomkritika fogalmazódott meg anélkül, hogy megalázták volna a magyar népet, illetve volt valamiféle értelmes párbeszéd a közéletben.

Gery87 2022.11.28. 13:46:16

@cvsvrs:

A pártrendszer és a képviselete demokrácia a korrupció és az opportunizmus melegágya....mindegy hogy nevezzük át ha a lényeg megmarad.
Az egypártrendszer meg "nem jó".
A diktatúra sose jó.

2022.11.28. 14:07:30

@Gery87:
az egypártrendszer nem feltétlen diktatúra. az azt jelenti, hogy van egy uralkodó állampárt, aminek a célja a pártállam létrehozása. annál demokratikusabb nincsen feltéve, hogy mindenki beléphet a pártba. és a demokráciát közvetlen gyakorolva dönthet a közéletben. egypárti falanszterben. ez az, ami leginkább demokratikus.

mindenki a párt tagja. mindenről a párt határoz. és párttagok (azaz mindenki) szavazhat. egypártrendszerű demokrácia.

2022.11.28. 14:25:05

@Gery87:
ha maradt volna a 85-ös rendszer, akkor most orbán, gyurcsány, márki zay, puzsér és a többiek is mind a pártben lennének. mert puzsér másképp nem szerepelhetett volna a tévében. a párttagnak, vagy pártoló tagnak kellene lennie. majka is a párt tagja lenne. vagy a párt underground platformjában pártoló tagja, a rapper tagozat vezetője. lenne valami tisztsége a mahasz-ban.

ez azonban nem diktarúra akkor ha szabad választások vannak. és a pártnak a humán értelmiségiek a tagjai. mert abban ideologikus platform ok vannak. a reálértelmiség párton kívüli. ha valaki komplex érdeklődésű, akkor dönthet. hogy a párton belül, vagy kívül van a helye.

egy ilyen rendszer nem diktatúra. akkor se van ha van egy pártfőtitkár. van 5 millió humán végzettségű párttag. és ők leválthatják orbánt. ha ebből 3 millióan támogatják, akkor nyilván ne váltsák le. ha csak 1 millióan, akkor nyilván le kell váltani. mert 1 millió humán értelmiségi az nem demokratikus legitimáció. az lófasz esti fényben. kb. ennyi híve van orbánnak. gyurcsánynak fele ennyi. márki zay péternek 100 ezer. puzsérnak kb. 50 ezer feltétlen híve van.

egypártrendszerben, ha egy nagy népppárt van, akkor orbán már régen megbukott volna. illetve a 98-as centrisa orbán maradt volna hatalom. gyurcsány ugyanis eleve nem került volna tűzközelbe.

Gery87 2022.11.28. 15:17:32

@cvsvrs:

"van egy uralkodó állampárt, aminek a célja a pártállam létrehozása. annál demokratikusabb nincsen"

mi demokratikus abban hogy van egy darab párt?

"feltéve, hogy mindenki beléphet a pártba."
és a demokráciát közvetlen gyakorolva dönthet a közéletben."

ha közvetlenség van mienk a párt?

"egypárti falanszterben. ez az, ami leginkább demokratikus."

ha van párt akkor van elit is, méghozzá országos, ami megint oda vezet hogy van egy állami élcsapat.

2022.11.28. 15:32:56

@Gery87:
a fidesznek 35 ezer tagja van. és ők egyként választják meg orbánt. ők 35 ezren. és lehet, hogy van 350 ezer lelkes hívő, akik féistenként kezelik a pártvezetőt. ez azonban a lakosságnak a töredéke.

a fideszesek döntő többsége nem orbánista. csak néhány ezer párttag hitetik el, hogy micsoda szeretet és tisztelet övezi a kedves vezetőt. errefelé semmi ilyesmi nincsen. a többség arra szavaz, hogy legyen egy uralkodó állampárt. és mivel ezt kizárólag orbán hirdeti meg ő is csak közvetve ezért kénytelenek orbánt választani.

a humán értelmiség lépjen be a pártba és nyíltan vitázzon. mi ebben a rossz? döntsön a párt. a párttagság a pártvezetésről. ne 35 vagy 350 ezer ember, hanem 5 millió.

2022.11.28. 16:04:39

@Gery87:
debrecennek van cca. 100 ezer humán, 100 ezer reál végzettségű választópolgára.

amikor egy debreceni bölcsész megkapja a diplomáját, akkor kap mellé egy párttagkönyvet és a párt debreceni ijfúsági tagozatának tagja. és ezek után ideologikusan vitáznak. a platformok jelölteket állítanak. több platform, esetleg több jelöltet is. és azt mondják, hogy legyen a vezető jóska, pista, vagy julcsi. mi ebben a rossz?

mitől lenne ez diktatúra akkor ha ugyanezek a lehetőségek a párton kívüliek számára biztosítva vannak.

a valódi pártatlanok számára a többpártrendszer a legrosszabb. válasszál, hogy orbán vagy gyurcsány. a szar és a fos. ez egy banda. ezeket egy pártba kell terelni. melyik legyen a pártfőtitkár. aki párton kívüli és kicsit is értelemes annak majdnem mindegy, hogy ki védi meg az embereket, a családokat. ha orbán, akkor ő. ha gyurcsány, akkor ő. bánom is én.

csak ezek után miután választottunk, hogy a szar vagy a fos legyen a nemzetvezető az ne kapjon teljhatalmat. hanem legyen lehetőség arra is, hogy a párton kívüliek mit gondolnak. felőlem emeljenek neki a fideszben egy 10 méteres szobrot, hogy ő orbán a legnagyobb. enver hodzsánál is nagyobb népvezér. aki harcot vív brüsszeli bürokratákkal és a nem létező világerővel. hatalmas győzelemeket arat. hip-hip hurrá. oké.

ezen túl is legyen valami a közéletben.

gigabursch 2022.11.28. 16:48:31

@cvsvrs:
Erre lenne megoldás, hogy az érvénytelenül szavazók és a nem szavazók listás helyei arányosan üresen maradnának.

2022.11.28. 18:03:26

@gigabursch:
az valamelyest oldaná a problémát, hogy lenne "összes ellen" opció. megmutatkozna, hogy pártrendszer egészének elutasítottsága mekkora.

Gery87 2022.11.28. 19:22:18

@cvsvrs:

Nagyjából te a tanácsrendszerről beszélsz, csak ehhez meg nem kell párt.
Akkor már értem.

Gery87 2022.11.28. 19:23:53

@cvsvrs:

"a valódi pártatlanok számára a többpártrendszer a legrosszabb. válasszál, hogy orbán vagy gyurcsány. a szar és a fos. "

Így van mivel egy kész "csomagot kapnak" párt és pártprogram/propaganda formájában amiben lehet hogy csak pár vagy 1 elem van ami tetszik nekik, vagy van sok, de egy miatt mégsem opció...ez eléggé torzzá teszi és manipulatívvá a demokráciát.
Ezért sem vagyok a pártokrácia híve én sem.

gigabursch 2022.11.28. 19:46:03

@cvsvrs:
Tudod számos, valamilyen téren szakemberrel vagyok ismeretségi viszonyban.
Kinek-kinek van valamilyen alapideológiája, de egyik sem párttag és jó ideje már alig-alig szavazó bárhova is.

Ezért is hiteltelen az egész pártrendszeresdi.

...

Normális körülmények között egy közösség választotta ki a maga elöljáróját.
De aki jó volt házépítésben, az a házépítésben volt vezető és nem a borfejtésben, vagy épp az igehirdetésben, akkor sem, ha épp az ő szőlőjét és borát készítették vagy épp az ő templomát festették.

A katonaviselésnél a feljebbjutást is mindig alulról vezényelték, irányították, mutatták.
Akiknél azok, akiket a sors egy csoportba hozott, az hamar rájött, hogy kire hallgasson. Egyéb esetben a csoport java megsemmisült.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása