magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Munkaöröm

Új munkahelyem sok örömöt okoz.

Mikor okoz egy munkahely sok örömöt? Ha a munka kevés.

A tőkés és a proletár közti ellentét ugyanis feloldhatatlan: a tőkés ingyenes kiváló munkát akar a nap 24 órájában, míg a proletár a tőkés teljes hasznát kéri munkavégzés nélkül. Mindig az adott ország politikai viszonyai döntik el hol legyen a kompromisszum: ez a tűzszüneti vonal a két fél között. Aztán ezen belül persze van egy sáv, s ha a helyzet szerencsés, akkor a bérmunkás képes a sáv felső végéhez közelíteni, míg persze ha a szerencse a tőke oldalán áll, akkor a sáv alsó végéhez tart a bérszint.

Az ideális amikor a munka kevés, de mégse szüntethető meg. Ilyenek pl. az ügyeleti típusú állások: az ügyeletes akkor is kap pénzt, ha aznap semmit se csinál, hiszen az ügyeleti pozíció nem szüntethető meg.

A kólcenteres állás akkor lehet jó, ha nem maga a cég csinálja, mert ha maga csinálja, akkor ki van pontosan számítva hány ember kell.

Az USA-ban egy kólcenteres havi átlagbére 2200 dollár bruttó - ez rossz fizetésnek számít, hiszen az amerikai átlagbér 4500 dollár. Jellemzően ott csak egyetemisták mennek el kólcenteresnek részállásba, mert azért mégiscsak jobb ez, mint a McDonald`sban dolgozni.

(Egy amerikai McDonald`s átlag 1500 dollár körül fizet.) Esetleg még friss bevándorlók, akiknek nincs piacképes képzettségük.

Mennyi az átlagbére egy kólcenteresnek a világ 3 legnagyobb kólcenter-"nagyhatalmában":

  • Indiában havi bruttó 200 dollár (150 dollár általános átlagfizetés mellett),
  • a Fülöp-szigeteken havi bruttó 450 dollár (320 dollár általános átlagfizetés mellett),
  • Costa Ricában havi bruttó 1200 dollár (900 dollár általános átlagfizetés mellett).

Persze nyilván a fenti számokhoz hozzá kell számítani az élet valós költségeit is:

  • Indiában a 200 dollár fizetés annyi, mintha az USA-ban ez 500 lenne,
  • a Fülöp-szigeteken a 320 dollár fizetés annyi, mintha az USA-ban ez 900 lenne,.
  • Costa Ricában az 1200 dollár fizetés annyi, mint az USA-ban ez 2200 lenne..

Ezek után világos miért telepítik ki Észak-Amerikából és Nyugat-Európából az ilyen állásokat. Még a drága Costa Rica is félár amerikai szempontból. S arról nem is beszélve, hogy jellemzően szinte minden más költség is kisebb, mint az USA-ban.

S az is világos, miért nincs tömeges kivándorlás Costa Ricából. Hiszen egy kicsit jobb munkahellyel simán elérhető az a szint, amit egy tipikus friss bevándorló el tud érni az USA-ban, azaz nincs miért odamennie.

A legnagyobb cégek pedig nem is maguk telepítik ki az állásokat, hanem megveszik a szolgáltatást egy kifejezetten kólcenteres cégtől.

Ez zsákbamacska munkás szemmel, mert lehet, hogy a kólcenteres cég egyrészt túlterhelt állást vállal fel, másrészt túlvállalja magát. Egy volt munkahelyemen pontosan ez történt az egyik orosznyelvű részleggel: a szerencsétlen alkalmazottak napi átlag 120 telefonhívást kaptak és még ugyannyi ímélt, mindezt személyenként - ez már a kezelhetetlen mennyiség kategóriája, s azt jelenti, az embernek egy szabad perce sincs munkaidő alatt.

Most egyelőre úgy néz ki, a szerencse rám mosolygott: itt nem szabad percek, hanem egyenesen szabad órák vannak. Plusz nem kell sehová se menni, minden otthonról: még egyszer se jártam munkahelyem irodájában, a szerződést is a neten írtam alá.

Nyilván azonnal utánéztem a háttérnek: a megrendelő cég mögött álló 2 fizikai ember kicsoda, s láttam, mindketten benne vannak a világ 100 leggazdagabb emberének a listáján. Úgy tűnik, nem gond számukra nagyvonalú szolgáltatást megrendelni, ahol 50 emberre fizetnek havi átlag 5-6 ezer ügylet intézésére.

Joggal felmerülhet a kérdés: miért nem megy minden ilyen cég Indiába, ahol átlag 6-8 kólcenteres alkalmazható 1 darab bulgáriai kólcenteres költségén? A válasz egyszerű: a nyelv. Elképzelem, hogy pl. Karnataka államban szlovák, magyar, észt, stb. nyelvű alkalmazottat találnak: az esélye valószínűleg a nullához közelít. Valószínűleg még a portugál vagy holland nyelv is gondot okozna, pedig azok jóval honosabbak a régióban arrafelé. S ha mondjuk meg is lelnék pl. az egy darab észtül tudó karnatakait, az valószínűleg az átlagbér 10-szeresét kérné.

saját munkahelyem otthon: az eszközök kb. 40 %-a céges

S egy tipikus kólcenter Karnatakában:

azért erőltetem ezt a Karnatakát, mert az indiai kólcenterek 90+ %-a két államban van: Karnatakában és Telanganában

Címkék: közélet
27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7517987546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.11.27. 16:49:26

Hmmm.
Mondod: "A tőkés és a proletár közti ellentét ugyanis feloldhatatlan: a tőkés ingyenes kiváló munkát akar a nap 24 órájában, míg a proletár a tőkés teljes hasznát kéri munkavégzés nélkül."

Azért ez nem teljesen igaz szerintem. A tőkés szerintem azt szeretné, hogy az alkalmazottak lelkesen dolgozzanak, olcsón, az alkalmazottak maximális bért szeretnének, anélkül hogy a cég tönkremenne. Megoldás: nyereségrészesedés, ha van, mindenkinek. Meglepően ezt nemigen alkalmazzák.

Mellesleg több példa is van arra, hogy a tétlenség, mégha fizetik is, demoralizáló a legtöbb emberre, az emberek olyanok, hogy szeretnek olyan munkát csinálni, amiben nekik szabad terűk van. Pl egy futószallag nem ilyen, de egy automechanikus ilyen.

sync 2022.11.27. 16:58:16

A robot dolgozik 24 órában. Annyira hülye a tőkés sem lehet, hogy ezt megkívánja az emeberektől.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.27. 17:01:59

@sync:

Nyilván nem, de ez az ideális állapot, amihez közelíteni akar.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.27. 17:02:47

@littke:

A jótékony tőkés elveszíti a versenyt a nem jótékony tőkésekkel szemben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.27. 17:03:49

@littke:

"a tétlenség, mégha fizetik is, demoralizáló a legtöbb emberre"

Ez rendszerhiba.

Én pl. sose vagyok tétlen, csak ennek semmi köze a munkámhoz.

Kangörcsös TSZ elnök 2022.11.27. 19:30:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem tétlenkedsz amikor kisgyerekeket kell molesztálni vagy amikor a szülőhazádat kell elárulni.
De ezt eddig is tudtuk, ezért van rád kiadva a tüzparancs.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.27. 19:41:06

@Kangörcsös TSZ elnök:

"mikor kisgyerekeket kell molesztálni vagy amikor a szülőhazádat kell elárulni"

Még egyiket se próbáltam. Összekeversz saját magaddal.

vasútihíd 2022.11.27. 23:28:58

Egyrészt el ne szóld magad mert még rádlőcselnek egy adag munkát másrészt egy megfelelő bár számodra lehet hiteltelenné tévő munkahelyi stratégiával már lehet összegyüjthettél volna annyi pénzt mint amennyit a nyugdíjig hátralévő ilyen alja-kólcenteres munkával keresnél és akkor nem kéne ilyen a tőkés-liberális tulajdonosokon múló bizonytalan kevésmunkás állásra alapozni mert főidősen lehetnél tevékeny a jó érdekében

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.28. 06:28:43

@vasútihíd:

Nincs ilyen veszély.

Itt a működési mechanizmus a következő:
- X cég fizet Y cégnek egy adott feladat megoldására adott összeget, ezért elvár bizonyos mennyiségű alkalmazottat bizonyos idősávban,
- Y cégnek ezek után tök mindegy, mennyi a tényleges munka.

Csak egy példa egy 2007-2009 közti munkahelyemről. A Nokia ügyfélszolgálatát csináltuk az egész kelet-európai térségre + Izrael + német országok.

A Nokia azt mondta, minden nyelvre kell minimum 3 ember, ez az abszolút alsó szám. S több, ha a forgalom indokolja.

Na most, a szlovén csoportban is 3 ember volt, meg a szerbben is, pedig az érintett lakosságszám 1:6. Sőt a szlovén nyelvesek TÖBB bért kaptak, mint a szerbesek, mert ritkább nyelv.

Az igazi röhej meg a görög csoport volt, a lakosság mint a magyar, de a görög ember nem szeret telefonálni, azaz ha kérdése van, elmegy valamelyik boltba vagy szervizpontba.

Szóval a 3 görögös kolléga átlag kapott ÖSSZESEN heti 10 hívást. Volt, hogy egy adott embernek egész nap egy hívása se volt.

A céget ez zavarta? Nem, hiszen a pénzt kapta a Nokiától.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.11.28. 08:19:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Indiában max. honos nyelvet beszélőt találsz és az sem biztos, hogy olyan képességű, hogy akár egy jegynyitásra is képes legyen. Az ELTE-n vetítettek valami filmet a luzofón világról, abban volt egy goai ember és elkezdett portugálul beszélni emígyen: "Jáhojo frend, ju hír, áj szpik purtugesz, hejjo frend, portugéz". Portugálul tudóknak érthető beszélőt max. Makaóban találnak, bár vannak kétségeim hogy a noronha-noronha-ból egy portugál megértené hogy ez a "lányok" többesszáma (meninas, raparigas)
Holland meg annyira nincs, hogy az egyik voll cégem kiszervezte a munka javarészét Indiába, és mindannyunk kapott egy "Indian buddy"-t akit chaten keresztül kellett hollandra "tanítani". Röhej.
A fizetésekről: az én lisszaboni fizetésem bruttó 1250/nettó 950 volt, azzal az elvárással hogy informatikai másodszintű támogatást nyújtok angol,holland és francia nyelven.
Hollandiában, informatikai cégnél akkor angol-holland nyelvet tudva elsőszintű támogatást adva nettó 1200.
Hollandiában, a Mercedesnél 2000 (nem hajlandó megmondani az illető hogy ez net vagy sem), úgy hogy a feladat az, hogy kedvesen elmagyarázod, mi az a nagy kerek ott a baloldalon a műszerfalon.
Szóval van különbség.

vergyula 2022.11.28. 09:37:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én dolgoztam úgy, hogy szinte a teljes IT (azaz mi) ki volt szervezve. Nem "utcai" ügyfeleket szolgáltunk ki, hanem Az ügyfél céget, illetve annak dolgozóit. Anyagi szempontból 2 megközelítés volt munkakörtől függően:
1. Az ügyfél cég a szolgáltatásért fizet, a "bedolgozó" cég ezt annyi emberrel oldja meg, ahánnyal tudja/akarja.
2. Az ügyfél cég a bedolgozó cég adott emberének munkájáért fizet.
Utóbbinál a 2 cég közti anyagi tranzakciónak kb. a hatodát kapta meg a munkavállaló fizetésként.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.11.28. 09:57:19

@vergyula:

A jellemző, hogy a megrendelő szinte mindent meghatároz.

2 évig voltam Dell-ügyfélszolga. Munkaidő, csoportlétszám, milyen gép, minden egyéb döntés a Delltől jött, a kivitelező csak abban döntött, hogy kit vegyen fel és kit ne.

A legjobb a tréning volt. A Dell kiküldte 5 emberét a Dell skóciai központjából, közülük csak 1 beszélt szabványos angol nyelven, mindenki más csak a skótangol nyelvjárást beszélte. Én kb. 20 %-ot értettem, de még a C2-es szinten tudó, Angliában élt kollégák is csak 60 % körül. Vicces volt.

Aztán szerencsére volt még egy tréning, amit egy nem angol anyanyelvű malájziai kínai srác tartott. Na, azt már mindenki értette tökéletesen.

GyMasa 2022.11.28. 11:37:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nem feltétlenül...
Henry Ford pl bevezette a szabad hétvégét, hogy a gyártósora mellett dolgozók vegyenek T-modellt, amivel a hétvégén tudnak kirándulni...

GyMasa 2022.11.28. 12:00:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Igen, de akkor is lemondott bizonyos, addig elfogadottnak tartott dologról, hogy más módon húzzon hasznot belöle.

Gery87 2022.11.28. 13:37:33

@GyMasa:

Azóta eltelt 100 év és a mai "Fordok" a harmadik világban gyártanak hugyér szarér a fogyasztást meg kiszervezték.
vagyis már nem az fogyaszt aki gyárt.
Ez nekik jobb mert olcsón elhasználhatják a munkaerőt, lazábbak a szabályok, munkavédelem, környezetvédelem stb.
Nálunk is kevesebbért dolgozik egy magyar a német multiban mint az anyaországban, nem cél hogy a magyar melós tudjon audit venni.

GyMasa 2022.11.28. 13:50:14

@Gery87:
Légy szíves, olvasd el, amit írtam.
NEM a mai helyzetröl volt szó, hanem egy álda volt arra, hogy egy tökés "látszólag" ellene ment önként a kapitalizmus addigi elveinek.
Amúgy a hétvégi pihenés a világ nagy részén azóta alappá vált...

Gery87 2022.11.28. 14:17:36

@GyMasa:

Nyilván nem ma volt. Azért írtam hogy eltelt vagy 100 éve. Értem mit akarsz mondani és erre reagáltam is. "vagyis már nem az fogyaszt aki gyárt." Még mi nem érthető?

A hétvégi pihenést meg a 8 órás munkaidőt stb a szakszervezetek a munkásmozgalom kényszerítette ki idővel mindenhol. Nem a jótét tőkés lelkek reformjai.

Serény Vélemény 2022.11.28. 14:42:00

@Deak Tamas: A drága jó édesanyánk angliai leánya csinálta meg azt, hogy kiszervezte a teljes call-centerét Indiába. (Mondjuk a "Gettómillliomos" c film pont jól mutatja egy kis rácsúsztatással, hogy milyen is az ilyen.) Mondjuk szívás aaaaz volt vele, egyébként meg pont az angliai leány teljesített az összes ajrópai közül kb legalul.

Serény Vélemény 2022.11.28. 14:42:47

@Gery87: A középkorban sokkal lájtosabb volt a munkatempó - egyébként.

Gery87 2022.11.28. 15:14:58

@Serény Vélemény:

Viszont rendi társadalom volt. megvolt a helyed és a feladatod és hogy miről mit gondolhatsz.
Az életed nem számított.
karóba húztak, lekaszaboltak, máglyán elégettek, megcsonkítottak....nem igen vettek emberszámba. Járványok éhínség.
Annyiban védtek a törvények, mint egy állatot.
A kapitalizmusban egy fokkal több jogod volt, ez bővült bár valóban nem feltétlen éltél jobban.
Mivel a tulajdonviszonyok nem változtak, csak a termelési mód,a technológia, meg a tulajdonformák.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása