magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Milyen a jó propaganda?

A napokban feldobott nekem a YT algoritmusa egy videót. 780 csatornát követek, s ezekkel kapcsolatban szokott feldobni dolgokat. Ezt most meg is néztem, mert kiváló lehetőség egy jelenség megértéséhez.

Ez egy amerikai méretekben közepes látogatottságú amerikai közéleti csatorna, mely erősen liberális üzeneteket ad át laza formában, sok humorral. A műsorvezető abszolút profi.

Az illető felvetette Magyarországot mint témát. Abszolút profi módon ezt is.

A siker elemei, 6 fő téma:

  • Tájékozottság. Láthatóan utána néztek a témának a műsor készítői. Egy alapvetően valós háttértörténetet vázolnak fel az országról, persze apróbb hibákkal, de ezeket csak a téma mélyebb ismerői veszik észre. A téma nem ismerősei és a téma közepes ismerősei számára viszont mindez a hitelességet és szaktudás látszatát adja.
    • Mondjuk tesztelhetjük ezt: vegyünk valamilyen anyagot pl. Belaruszról, persze feltéve, hogy nem vagyunk Belarusz-szakértők. Adjunk meg 10 adatot, ebből 4 legyen téves, de nem nyilvánvalóan téves, hanem hihetően téves, 1 meg abszolút téves. Észre fogjuk venni ezt? Nem. Sőt aztán még hirdetni is fogjuk ezeket a téves adatokat.
      • Ahogy itt se veszi észre senki azt a nevetséges tévedést, hogy a videó szerint a jó Károlyi Mihály a rossz Kun Béla után jött, sőt Károlyi egyenesen bebörtönözte Kunt, majd függetlenséget adott a magyar népnek, de aztán színre lépett a rossz Horthy, aki megsemmisítette Károlyi jó rendjét. A szokásos magyar ballib narratívával persze szembe megy a videó, de ne feledjük, ez amerikaiaknak készült anyag, akiknek pedig nem szabad mentegetni a kommunizmust, hiszen az átlag amerikai liberális is harcias antikommunista. Így az igyekezet: valahogy egy táborba terelni Kun Bélát és Horthyt, a nácikat és a szovjeteket - ez így konform az átlagamerikai világképével.
  • A nevek. A műsorvezető felkészült, megnézte azt is hogyan kell a magyar neveket ejteni, ez plusz hitelességet ad. Ráadásul a legtöbb esetben jó az ejtése, csak apró hibák vannak, lásd "gyurcsáni". Egy idegen nyelveket nem beszélő átlagamerikai számára ez hatalmas bennfentességet jelez.
    • Ellentétben a magyar nyelvvel, ahol az idegen ejtés hű utánzása sznobságnak és nevetségesnek számít, az angol anyanyelvűek ehhez másképp állnak: ott ez a műveltség jele.
  • Száraz leírás helyett laza, anekdotikus mesélés, folyamatos hivatkozásokkal a közönség számára ismert példákra. A száraz adatokat nem fogja soha megérteni a néző, míg a vicceskedős utalásokat igen.
    • Mondjuk ha le akarjuk írni Kína politikai rendszerét egy magyar számára, akkor egyszerűbb nem említeni a Népi Hazafias Egységfrontot, mert senki se érti mi az, hanem egyszerűbb Kádár-kori párhuzamot hozni: ez olyan, mint a Kádár alatti Hazafias Népfront, melynek egyedül volt joga jelölteket állítani a parlamenti választásokon, de ténylegesen ez a szervezet a Pártnak alárendelt volt és nem rendelkezett semmilyen valós hatalommal, ahogy nyertes jelöltjeitől se függött semmi.
  • Fekete-fehér minden. Azaz a sok infó mellett mindent gyerekes módon magyarázni. S mindig vannak jók és rosszak, ezt ki kell emelni minden esetben! A legjobb, ha bonyolult kérdéseket leredukálunk egyetlen okra.
    • Lásd: a "magyar demokrácia" bukásának oka az "ostoba" Gyurcsány hazugságbeszéde, amit aztán ki is használt a "diktátor" Orbán.
  • Csúsztatás. Azaz a tények közé rejteni nem-tényeket. Vannak ugyanis rendkívül fontos - a kívánt üzenet szemszögéből fontos - üzenetek, melyekhez szükséges pár nem-tény. Jellemzően ezek valójában vitatott ügyek, melyeknek lehet sok magyarázata. Ez azonban elvonná a figyelmét a közönségnek. Egyszerűbb tehát a kívánt véleményt ténynek beállítani.
    • Tipikus: Soros kritizálása minden esetben antiszemitizmus. Aki ezt tagadja, az egyszerűen csak leplezni akarja antiszemitizmusát, de mi átlátunk rajta! Nincs kiút: az egyetlen szalonképes megoldás Sorost támogatni, minden egyéb nyílt vagy szégyellős zsidóellenesség.
  • S persze a szovjet propaganda bevált módszere: sose hagyjuk az olvasót, hallgatót, nézőt gondolkodni! Annak idején ez volt a Pravda alapmódszere: sose szabad hírt közreadni magyarázat nélkül, sőt a magyarázat minden tartalom lényege. Ezt mesterien alkalmazza a műsorvezető itt is, minden érzékeny kérdésben a kívánt üzenet magyarázásának keretében ad adatokat.
    • A korabeli orosz vicc szerint: "Honnan tudjuk meg a híreket? A TASSZ cáfolataiból." - ez itt teljesen jelen van. Lásd: "a magyar választások nem tisztességesek", ez mint axióma hangzik el, semmilyen értelmes magyarázat nincs.

A végeredmény: a célközönség úgy érzi, mindent megértett, ráadásul ténylegesen is megtudott új adatokat. Most már "tudja": Magyarország faiszta, antiszemita, nőellenes, rasszista diktatúra, s ha nem vagyunk résen, az USA-ban is ezt fogja bevezetni Trump és tábora.

A valóságban: sikeres a propaganda. Az egyetlen lehetőség gyűlölni Trumpot, össze kell fogni ellene. Mert ellenkező esetben ő is elveszi Amerika szabadságát, Orbán mintájára. Az persze sose derült ki, mi is ez a minta, mit is csinált ez az Orbán, de ez nem fontos: a lényeg, hogy Orbán rossz.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1817985702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.02. 08:13:00

Az első bekezdéshez említve, nekem most már egyre gyakoribb, hogy bizonyos keresésekre nem hoz találatot a google, egyértelműen politikai okokból. Sajna a duckduckgo meg a többi viszont még elég kicsi mindig.
Már komolyan gondolkodom, hogy írok saját keresőt.

2022.12.02. 10:31:12

a neoliberálisok nem képviselik az magyarság elemi érdekeit. az illiberálisok nem értik a magyar királyság alavető értékeit. orbán egy balkáni, vagy inkább bizánci típusú államberendezketést akar. ami a magyar politikai kultúrától idegen.

és ebből következően két szélsőség vonul fel.

_Neville 2022.12.02. 14:14:51

"Ahogy itt se veszi észre senki azt a nevetséges tévedést, hogy a videó szerint a jó Károlyi Mihály a rossz Kun Béla után jött, sőt Károlyi egyenesen bebörtönözte Kunt, majd függetlenséget adott a magyar népnek, de aztán színre lépett a rossz Horthy, aki megsemmisítette Károlyi jó rendjét. "
Ne már, ehhez kb a wikipédián elég utánanézni, hogy kurvára nem így volt a sztori :D

Gógita 2022.12.02. 14:33:49

Pontos. Ez így működik.
És ebben totál profik!
Az HBO-n is megy egy talk-show-nak álcázott agitprop műsoruk. John Oliver műsora.

A jobb-konzi oldal ebben a profizmusban sehol nincs.
Kevés a hazug zsidó ezen az oldalon.

Gógita 2022.12.02. 14:36:41

@cvsvrs: "orbán egy balkáni, vagy inkább bizánci típusú államberendezketést akar. "

Orbán semmi ilyesmit nem akar, csak normálisan menedzselni, fejleszteni az országot, ha hagynák.

Gógita 2022.12.02. 14:42:42

@_Neville: "Ne már, ehhez kb a wikipédián elég utánanézni, hogy kurvára nem így volt a sztori :D "

Ez attól függ, ki írja a Wikin a szócikket!

Saját tapasztalat, hogy egy egyesületünkről a Wiki nem hagyta, hogy mi írjuk meg a szócikket!!!! Ezért az ellenfeleink írták, RÓLUNK! Természetesen azt a narrációt, amit ők akartak, hogy az emberek gondoljanak a mi tevékenységünkről!!!

Gondolom, nem kell mondanom sem, ki, melyik ideológiai oldalon van?!

2022.12.02. 15:20:12

@Gógita:
ez az, hogy rendesen nem a miniszterelnök dolga menedzselni az országot.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.12.02. 16:15:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: megírom én magamnak azt a keresőt, az a legegyszerűbb. Úgyis ami érdekel, az pár tucar weblap, amin a változás a fontos.
A yandexen, amikor utoiljára néztem, még elég kevés információ volt, de lehet hogy csak én voltam júzer.

GyMasa 2022.12.02. 18:29:24

Nos, ezt nekem is feldobta a YT.
És, végig is néztem, de nem annyira értek egyet a leírtakkal.
A történelmi áttekintés az egy majdnem egyórás anyaghoz képest erősen hézagos volt.
Ehhez képest viszont skerült olyan durván ráhangolni az ország teljes történelmét az antiszemitizmusra, meg orbánra, hogy az durva volt.
A neveket ahol csak lehetett lemészárolta ez a bohóc.
A csósztatásokban és a féligazságokban viszont teljes mértékig otthon voltak!
Kezdve a sorossal kapcsolatos "antiszemitizmus" folytonos sulykolásával.
Az a baj, hogy sorost nem azért útálják mert zsidó, hanem mert egy szar alak bűnöző, akinek a börtönben kellene rohadnia, nem törvények felett álló NGO-kkal beavatkozni független országok belügyeibe. Viszont a zsidúsága mögé bújva próbálják kimosdatni is...
A gyurcsán ytémát is csak addig bontotta ki, amíg feltétlenül szükség volt rá. AZt az "apró" kis tényt elfelejtette megemlíteni, hogy orbánék 4x 2/3-dal nyertek választást, illetve azzal sem feddte meg gyurcsányt, hogy nem éppen államférfihez méltóan kezelte akkor a helyzetet.
Bár, abban Igazad van Birca, hogy propagandaanyag szempontjából tökéletes lett, mert, aki nem ismeri az igazságot, az most aztán alaposan ki lett okosítva a magyar "igazsággal" kapcsolatban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.02. 19:42:37

@GyMasa:

A jó propaganda mindig ügyesen hazudik, nem abszurd módon.

Gógita 2022.12.02. 19:44:56

@cvsvrs: "ez az, hogy rendesen nem a miniszterelnök dolga menedzselni az országot. "

Hanem? Kié?

Gógita 2022.12.02. 19:58:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A jó propaganda mindig ügyesen hazudik, nem abszurd módon. "

Igen. Ezt nem tudják, értik meg a "jobb oldalon".
Direktbe nyomják, ami előtt bezáródnak az agyak, mert azt senki nem szereti, ha megmondják, miről, kiről, mit gondoljon!
RÁ KELL VEZETNI az embereket!

Ahogy a fenti példában a PROFIK!

A magyar jobboldali "média" (és politika) ebből a szempontból szörnyen amatőr.

És hiába mondjuk nekik, hogy ne azt kommunikáld, hogy XY hülye, hanem mondd el róla amit akarsz, mutasd meg, hogy miért hülye, és hagyd az emberekre hogy ők ismerjék fel, hogy jé, ez hülye.

De ők még nem bíznak a soft manipulációban, hogy úgy is átmegy az üzenet, ha nem erővel, direktbe tolják. Ami nem hatékony. Kilóg a lóláb.

Látszik, kik gyakorolják ezt évtizedek, (századok) óta, és kik a kezdő amatőrök!

2022.12.02. 21:05:59

@Gógita:
az "európai fehér faj" politikai kultúrájának alapja az, hogy a magisztrátusoké a főhatalom. a magnus, menedzsel. az önkormányzat. hagyományosan a vármegyék rendelkeznek nagyfokú önigazgatással. a minisztérium, minus, az adminisztrál. orbán egy mini duce akar lenni.

egyenes férfiágon mátyás is fekete volt. létrehozta a középponti államot. berendezett egy királyi udvart nemzetközi tudományos tanácsadói testülettel. és az ország egyébként 100 közigazgatási egysége viszonylagos szabadságot kapott.

Gery87 2022.12.02. 21:30:23

@cvsvrs:

Nincs Magyar Királyság, csak nyugat van, vagy a Balkán...
Orbán gy döntött a Balkánhoz gravitál.

Gery87 2022.12.02. 21:31:55

@Gógita:

Én is szerkesztettem anno wikit és a kutya nem tudta ki vagyok.
A lényeg a hiteles ellenőrizhető forrás, a becsületesség.

A magyar wiki nem a legpontosabb, vannak hülye adminok de jobb mintha nem lenne.
ÉS ingyenes.

Gery87 2022.12.02. 21:34:59

@cvsvrs:

Hagyjuk már magunk mögött a középkort! A kibaszott vármegyézést...
A "vármegyék nagyfokú önállósága" semmit nem ért, a helyi kiskirályok és döbrögik fészke lett, ugrás az országgyűlésbe...nem a népért volt sohasem...
hagyjuk ezt.

2022.12.03. 09:33:10

@Gery87:
a hunyadiak idején debrecen királyi birtok. és azt szilágyi erzsébet igazgatta. előbb azon a "jogon", hogy a kormányzó felesége, később a király anyja.

és különféle birtokviták vannak. korogh jános macsó bán elfoglalja a matóth birtokot. és a két maróth özvegy orsolya és borbála panaszt tesznek a kormányzónál. a macsói bán az erősebb, de az egyik maróth fiú elveszi újlaki erdélyi vajda nevú katalin lányát és ezek után visszkapják elfoglalt birtokot. elállnak a kártérítéstől.

szepesi ábrahám fiai lászló és istván elfoglalják debrecen mellett szepes, ebes és pac falvait. a debreceni polgárok panaszára utasítja a váradi káptalant, hogy vizsgálják ki az ügyet. a kormányzó balmaz és máta településeket pál kapitánynak eladományozza. a debreceni polgárok panaszt tesznek mondván, hogy a kormányzó nem ismeri debrecen birtokviszonyokat. mert azok régtől fogva város jobbágyfalvai. vagy azon megy a vita, hogy kié legyen a hortobágy folyón a vámszedés joga.

számtalan ilyen birtokvita van debrecent illetően is. a feudalizmus az, hogy van egy földbirtok és ahhoz tartoznak jogok. partikuláris jogrend.

"Debrecen, 1446 november 15. (Sabbatho proximo post festum Beati Briccii) Erzsébet, Mátyás király anyja, Veres István, Veres Simon, Dékán Balázs, Fábri Balázs, Oszvald Márton, Volna Péter, Vasvári Kelemen, Boldizsár Ferenc, Berecz János, Seltre Demeter debreceni
Mester-utcai polgárok, közelebbről Gebei Ambrus, mint a Mester-utcai lakosok utcabírája kérésére Debrecen városnak a Mester-utcán Remete Pál napján (január 10.) 15 napig tartandó évenkénti vásártartási jogot adományoz olyan kikötéssel, hogy ugyanabban az időben Debrecen városnak más utcáján vásárt tartani szabad ne legyen.

debrecenben a mester utcai polgárok elérik, hogy legyen országos vásár az utcájukban úgy, hogy addig debrecenban más vásárt ne tartsanak. debreceni kereskedő polgártól nem lehet elvenni a vagyonát egy másik városban, mert ő debreceni és felette csak debreceni bíró vagy országbíró ítélkezhet. ez 1361-es privilégium.

és egyébként debrecenbe 1404 óta szabadon lehet költözköni. ezt hunyadi kormányzó, mátyás király is megerősíti.

a jobbágyok a saját földesuruk hűbéresei. zólyomi családnak vannak debrecen környéki birtokaik. és megveretik a parlagi parasztokat. pálóczi országbíró utasítja a leleszi konventet, hogy vizsgálják ki az ügyet. mátyás király idején ilyen ügyek is elfőrdulnak. egyébként debrecenben bírót választanak, esküsteket, utcaszintű közigazgatás van.

a feudális elképzelés az, hogy legyen partikuláris jogrend.

kié legyen az ármegállító jog.

Buda, 1477 július 3. (feria quinta proxima post
festum Nativitatis Mariae Virginis.) Mátyás király, mivel
a budai, pesti, székesfehérvári, pozsonyi, kassai, brassói,
szebeni, besztercei és segesvári kereskedők panaszt
emeltek azért a hallatlan zsarolásért, amelyet velük
szemben a nagyváradi káptalan ügyvédje elkövetett; s
mivel az ebből keletkezett viszályok nagyon elmérge-
sedtek, Nagyvárad helyett Debrecent jelöli ki kereske-
delmi rakhelyül s rendeletét országszerte kihirdetteti.

a váradi káptalan ügyvédje jogtalanul szedett hasznot. és azok panaszt tesznek a királynál.

2022.12.03. 10:16:42

@Gery87:
a feudalizmusban a nemesség a vidéki és a polgárság a városi fölbirtokaihoz akar valamilyen kiváltságot kapcsolni. a nemesi családok cselédei a jobbágyok.

a jobbágyok a földesúr alkalmazottjai. az udalmat fent kell tartania. és a többség hű a földesurához. (nyilván vannak visszaélések is, amiről ugye nem szólnak az oklevelek.) a földesúr járja ki a jogokat a királyi udvarnál.

Buda. 1500 szept. 22. (feria secunda proxima post
festum Matthaei Apostoli.) II. Ulászló király megparan-
csolja Bihar vármegye ispánjainak és szolgabíráinak,
hogy mivel Debrecen város lakosait, azoknak nemcsak
a vármegyében lakó nemesekkel támadt peres ügyeikből,
hanem egyéb perekből kifolyólag is a megyei törvény-
szék elé idéztek, ezt tenni többé ne merészeljék, hanem
a debreceni polgároknak mindennemű peres ügyei csakis
földesurok Korvin János bírósága alatt folytathatók, úgy
azonban, hogy ennek a bíróságnak az ítéletében meg
nem nyugvó peres felek felebbezései már a vármegyei
törvényszéken is megítélhetők.

debrecen azt mondja, hogy őfelettük korvin jános ítélkezzen. aki persze nem lakik debrecenben. tehát valójában maguk választotta esküdtek és bírák ítélkezhetnek. korvin földesúr uradalmi tiszteket rendel a városba. azok önbíráskodnak. és azt betiltja.

Gyula, 1500 szept. 27. (in festő Beatorum Cosmae
et Damiani Martvrum.) Korvin János Debrecen város
földesura, Debrecenben lakó uradalmi tisztjeinek meg-
parancsolja, hogy a város lakosait ítélni, bírságolni és
a hozzájuk intézett felebbezéseket elfogadni ne meré-
szeljék.

a feudalizmusban a jogrend partikuláris. aki a föld azé jog. ezek a földbirtokok egymással is viaskodnak. az egyik birtokos a földet el akarja szedni a másiktól. és aztán az adó és a vámszedés jogából következően a föld adásvétel tárgya lesz. a nagyobb uradalmak előre kifizetik az adókat a királynak. cserébe az elzálogosítja birtokaikat. és a kisebb birtokok is eladósodnak. illetve eladják.

1502 január 26. (feria quarta proxima post festum
Conversionis Pauli Apostoli.) A leleszi konvent bizo-
nyítja. hogy Petri Dersi István özvegye Anna. Petri,
Léta, Geszteréd, Balkány, Nádudvar, Beszterec és Zele-
mér nevü szabolcsmegyei birtokait 200 forintért és
12 dénárért Perényi Gábornak elzálogosítja.

petri dersi istván meghal és az özvegye 200 forintért és 12 dénárért zálogba adja a birtokát perényi gábornak. a petri dersi családnak lesz készpénze. a perényieknek birtokat. és aztán összeházasítják a családokat, vagy a másik cselédjévé válnak. 200 forintból vehetnek egy polgári házat, vagy másik birtokot. ezek az uradalmak vállalkozások. és a korai középkorban a félkatonai jellegből a késő középkorra kialakul egy belföldön dominánsan polgári jelleg.

csak ugye a hunyadiak halála után a királyi zsoldos hadsereg szétszéled és az oszmántörökök magyarországot közvetlen megtámadják. magyarországon elsődlegesen ebből következik a reformáció. mohácsból. és nem abból, hogy miket mondott luther és kálvin. hanem az van, hogy maguk válasszanak papokat. és legkülönfélébb énekes mesterek, sokféle műveltséget összeszedett esetenként világot látott polihisztorok jelenkeznek a polgároknál, hogy ők lennének papok az adott városban. válasszák meg őket.

egri érsek bezáratott valami dalnokot kassára. onnan a helyi polgárok kimenekítettek. debrecenbe menekült magával kézi nyomdász felszerelést. és létrehozzák a városi nyomdát. debrecen nemes városának vannak jobbágy falvai. akik gazdálkodnak a maguk jobbágytelkein. különösebb jogaik nincsenek. országos jog szerint debrecen minden polgára jobbágy. csak van gazdasági erejük, van kapcsolatrendszerük, vannak privilégiumaik.

1848 mondja azt, hogy mindenki kapjon polgárjogot. a parasztok is. azok a földek is, amelyeknek semmilyen kiváltságuk nincsen. legyen egy az országgyűlés által biztosított jogegység. ez esetben ugye nem kell hozzá király. hanem az egykori királyi udvar (a kúria) legyen a legfelső igazságszolgáltás. abban létrejöjjön a polgári bírákodás. a városokból lesznek önkormányzatok. és vármegyékből a kormányhivatalok.

feudális jogfolytonosságot hirdetnek. reformkori nemesség, a köznemesek elsősorban ezt elfogadtatják a legnagyobb földbirtokosok egy részével. csak ezt a habsburgok nem fogadják el. és ebből lesz egy újabb kalamajka.

tűz fal 2022.12.03. 10:36:36

@Gery87:
A Mi Hazánk is "kibaszott vármegyéket" akar. Már csodálkoznék nem lehetne megint egy program pontot kipipálni.

Gógita 2022.12.05. 13:38:33

@Gery87:

Friss példa a balos objektív, nem propaganda újságírásra (a kérdezzük meg az érintettet is, ne csak az ellenségeit, jegyében):

"Az El País cikkében a hatvanpusztai „haciendát” (spanyolul: birtokot) a magyarországi korrupció szimbólumaként mutatták be részletesen, és egyenesen Vlagyimir Putyinnak a Fekete-tenger partján épült palotájához hasonlították. Az Orbán-család birtokáról itt írtunk részletesen.

Az ismert spanyol napilap újságíróját Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő igazította el azzal kapcsolatban, hogy mi minden épült a birtokon. Az El País azzal összefüggésben írt most erről, hogy a Magyarországnak járó uniós forrásokat a héten befagyasztotta az Európai Bizottság."
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása