magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Periféria

A The Peripheral című új amerikai sci-fi sorozat kb. olyan, mint a Westworld és a Matrix összevegyítése. Persze mindkettőből csak az értelmes részeké, mert a Westworld a 3. évadtól marhaság, sőt nézhetetlen marhaság, míg a Matrix esetében ugyanaz elmondható minden részről, a legelsőt leszámítva.

Bolgárul van erre egy jó szó: боза (boza), ami egy ital. Magyarországon régóta kihalt, de állítólag a magyarországi kunok még a XVIII. században is itták. Lényegében ez amolyan türk sörszerű izé, állítólag a türk őshazából, a mai Ujgúriából származik, alapvetően erjesztett passzírozott gabona, azaz sűrű barnás ital. Van olyan verzió is, hogy nem is ujgúriai és nem is ősi, hanem törökországi és középkori, s a közép-ázsiai ősi eredet csak fantázia, az oszmán-törökök marketingfogása.

A lényeg: Közép-Ázsiában mindenhol máig népszerű termék, s el van terjedve ott is, ahová kiterjedt a török hatás, Európában pl. a legnagyobb bozakészítők és fogyasztók az albánok. New Yorkban élő bolgár ismerősöm mondta, ha az ember jó bozát szeretne, akkor albán boltba kell menni New Yorkban.

A magyarok jellemzően nem ismerik, kivéve a romániaiakat, mert a románok is fogyasztják, bár náluk nem olyan népszerű, mint manapság Albániában és Bulgáriában.

Egyébként szerintem baromi rossz ital, én személyesen utálom. Mondják is nekem: látszik, hogy nem vagyok igazi bolgár, mert az igazi bolgárok szeretik a bozát.

Külsőre olyan, mint a tejeskávé, ez sokakat meg is zavar. De aztán csak egy kis korty kell, hogy az ember rádöbbenjen: nagyon nem tejeskávé. Olyan alacsony alkoholtartalmú nyálkás-tapadós folyadék az egész, kissé romlott szaggal.

De a lényeg: a bolgár nyelvben a "boza" szónak van egy másodjelentése: kb. értelmetlen, unalmas szövegelést jelent, valószínűleg onnan, hogy valaki csak önti magából a szöveget, ahogy ömlik a boza a szájba.

Szóval a dögunalmas, idegesítő filmeket is bozának nevezik bolgárul. A Westworld új évadjai és a Matrix új részei tehát boza.

De visszatérve: A The Peripheral című sorozat a maga módján jó alkotás, annak ellenére, hogy kicsit el van húzva a sztori. A lényeg: két időpontban játszódik a történet, a közeljövőben (30-as évek) és 2 nemzedékkel később, a XXI. sz. végén. A közeljövőben a főszereplők virtuális szimulációs játékokban játszanak, profi játékosokként, ezzel keresve pénzt, míg lassan kiderül: az egyik játék nem is játék, hanem valóság, mégpedig egy XXI. végi jövőbeli állapot.

Innentől a történet lényege: mi a viszony a 2 valóság között. Csak az utolsó részben derül ki.

Viszont maga az alapötlet az ami érdekes. Persze semmi új nincs benne, számtalan film foglalkozott már az "a világ nem valós" tézissel. Talán a legismertebb a Fassbinder féle Világ dróton című. Kevesen gondolják végig ezt így, de valójában ez a kereszténység alapállítása is: a világ a szó szoros értelmében nincs, mert virtuális, de ez megvan a hindu vallásban is.

A kérdés ilyenkor az, kb. 5 pontban:

  • mi a szimuláció célja,
  • mi a valódi valóság, az elérhető-e a szimulációból,
  • az "igazságot" meglátó egyénnek mi a feladata ezek után, hol kell "teljesíteni",
  • a szimulációban való lét megtagadandó vagy épp ellenkezőleg,
  • lehet-e egyszerre sikeresnek lenni mindkét síkon.

boza reklám

Címkék: közélet
10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5017989518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2022.12.05. 09:50:07

"De a lényeg: a bolgár nyelvben a "boza" szónak van egy másodjelentése: kb. értelmetlen, unalmas szövegelést jelent, valószínűleg onnan, hogy valaki csak önti magából a szöveget, ahogy ömlik a boza a szájba."

Hasonló akkor mint a léha, pl léha beszéd.

GyMasa 2022.12.05. 10:51:56

Nos, a sorozat William Gibson azonos címü könyvén alapul!
Javaslom elolvasni, nekem megvan, és volt neki magyar kiadása.
Ez nem egy szimuláció, hanem a jövöben a kopasz fekete nönek (Nuland) van olyan technológiája, amivel képes kommunikálni idön és dimenzión keresztül. (És CSAK komunikálni és adatokat küldeni. Sem tárgyak, sem személyek nem tudnak utazni)
Amiben Flynn él, az nem egy szimuláció, hanem egy olyan alternatív valóság (múlt), ami a változtatások miatt "kiágazott" a jövöbeli állapot múltjából és önálló dimenzióvá vált.
Azt a csonkot Nuland hozta létre, hogy kisérletezzen a Flynn bátyán is található "haptikákkal" valós harci körülmények között, felelösségmentesen, amit a saját valóságában nem tehetne meg a felelösségre vonás miatt.

Gógita 2022.12.05. 13:07:16

Írhattál volna a lányról is! :-)

GyMasa 2022.12.05. 18:35:54

Meg is találtam a könyvet... 528 oldal.
Elkezdem megint kiolvasni...

gigabursch 2022.12.05. 22:34:34

@Gery87:
A léha alapvetően steril/terméketlen magot jelent.

Serény Vélemény 2022.12.06. 08:23:54

@GyMasa: Ilyenkor legalább írd, hogy spoiler lécci!

(Lesz még része egyébként?)

(Szeretem a logikai bukfenceket felfedezni az ilyen sztorikban, eddig legalább egy súlyosat találtam, de egyébként tök jó sorozat. )

GyMasa 2022.12.07. 09:49:33

@Serény Vélemény:
Oh, bocsi!
Legközelebb szólok.
Nyilván lesz neki még része, hiszen a történetnek a közepén járhatunk.
Elkezdtem újraolvasni, mert már régebben volt és nem emlékszem a teljes történetre.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása