magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Van idő a fejfájásra

Vannak olyan liberális, polgári üzenetek, melyek rosszabbak a nyíltan perverz propagandánál.

Miért? Mert a rossz nyílt propagálása sok esetben kontraproduktív, sokakban ellenhatást vált ki. Pl. a nyugati nagyvárosokban a szivárvárványos gyerekkúrókkal együtt vonuló kisgyerekek látványa nagyon sok emberben automatikus ellenkezést vált ki.

Az alattomos propaganda veszélyesebb, íme rá egy példa:

Az üzenet az, hogy egész nap "pörögni" kell, "maximumon" kell élni, s aki nem így tesz, az deviáns, antiszociális "lúzer". Még a test normál működése is súlyos "probléma", melyet "azonnal" meg kell oldani. Pedig a fájdalomérzés, a fejfájás is egy egyszerű jel, azt jelzi: valami rosszul működik a testben. A megoldás nem a rohanás a fájdalom elnyomása céljából, hanem meggondolni mi a baj. Az átlag fejfájás egyszerűen a túlzott aktivitást, a pihenés hiányát jelenti - ilyen esetben nem az a megoldás, hogy eszement drogos módra ugrálunk a nappaliban, hanem lepihenünk.

A liberális ideál ez: az ember egész nap munkájával van elfoglalva, nincs ideje még rendesen a mukahelyre utazni se, hanem futni kell, nem szabad reggelizni, erre "nincs idő", s ha van is ebéd. azt sietősen kell végezni, majd este sokáig bent maradni, törni a fejet hogyan lehet még "jobban" dolgozni.

Nagyon régen észrevettem: a halivúdi filmekben szinte sose fordul elő, hogy emberek együtt reggeliznek, ebédelnek, vacsoráznak, s meg is eszik ételüket. A jellemző, hogy már késésben vannak, vagy fontos hívás jön, alapvetően mindig történik valami, s az étel az asztalon marad.

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4818426399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lovrin 2024.06.18. 07:22:20

Valamelyik kozmetikai reklámban a jutúbon ilyen"élj ahogy jól esik" felütéssel mutogatnak egy rakat libsi modelt

Van lila hajú, zöld hajú, dagadt néger, leszbi kinézetű, szarrá tetovált piercinges

Csak normális nincs. A progresszivizmus utálja a szépséget.

Az üzenet meg olyan bárgyú, hogy csinálj amit akarsz, persze ez alattomos, a kép mutatja hogy csak a rendszer keretein belül, amíg az a deviancia irányába mutat

Lovrin 2024.06.18. 07:35:18

Egyébként amit írtál az az ilyen amerikai munkakultúra szerencsétlen importja inkább, tehát az itteni marketingesek megnézik az ottani marketingesek mivel adják el a fájdalomcsillapítót és ugyanazokat a toposzokat használják más kultúrkörben. Amerikában még valahol a protestáns munkaetikából fakadóan megvan a munka önmagáért dicsőítése valahogy beléjük ivódott ez a 'kifele azt kell mutatnom hogy sokat dolgozom' szellemiség még akkor is ha ugyanúgy csak elbasszák a munkaidő felét. Ott a rendszer fő üzenete hogyha pörögsz mint a güzüegér akkor előre jutsz és ennek a papsága az entrepreneurial class, amit azért nehéz lefordítani mert a vállalkozói réteghez nem ugyanazokat a kvalitásokat társítod itthon mint odaát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.18. 07:53:58

@Lovrin:

Igen, ez ősi hiba.

A marketing nem lokalizálása.

A legendás, mára tankönyvivé vált eset, az 1990-es kávéreklám.

Jött a német kávécég. S egy az egyben leadtak a magyar tv-ben a német reklámot, csak a szöveg lett lefordítva.

A reklám: boldog család nagy fehér bögrékben kávét iszik.

Magyar ember nézi, levonja a következtetést: ez biztosan nem igazi kávé, hiszen nem kis csészében isszák.

Be is omlott a cég magyarországi eladása.

Azóta a komoly nyugati multik helyi reklámokat készítenek, de legalábbis lokalizálnak.

Lásd a neves tisztítószerreklám, ahol a mesterember kinézetű kemény férfi magyaráz. Az eredetiben azt mondja "Barry Scott vagyok" és beszél a "szilit" nevű csodaszerről. A magyarban már "Kovács Lajos" és "cillit". A román verzióban nem emlékszem a nevére, de valami 100 % román neve volt, a szer meg "csilit". A németben valami Hans volt a neve. A spanyolban "José Gusmán" a neve, a szer meg "szilit". Az oroszban persze Ivánnak hívják. S így tovább.

www.youtube.com/watch?v=t5ycJrJNMMo az eredeti

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.18. 07:56:40

@Lovrin:

Élj ahogy jól esik, kivéve ha az nem egyezik azzal, amit mi mondunk!

Lovrin 2024.06.18. 08:52:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: spanyol nyelvterületen el tudják adni a Colgate fogkrémet vagy más neve van?

Serény Vélemény 2024.06.18. 08:53:49

@Lovrin: Ennek a csúcsa, amikor fastfashion ruhabolt on-line shopjában csak
- távol-keleties kinézetű,
- vagy csak extrém barna/kreol bőrű,
- vagy csak kifejezetten néger
nőkön mutogatják a ruhadarabokat, mintha egész Európában csak ilyen bőrű/hajszínű/testalkatú nők lennének.
Így viszont mit csináljon az ember felesége, ha tipik szőke, kék szemű, világos bőrű, teltebb nő, akin vannak színek, amik vagy jól állnak, vagy nem, de a képekről nem derül ki?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.18. 09:02:28

@Lovrin:

Alapvetően a spanyol népi szokás az idegen neveket úgy olvasni, mintha spanyolul lennének. Lásd "csakeszpeáre" mint Shakespeare.

A Colgate esetében a hangsúly az utolsó előtti szótag, mármint a spanyol írás szerint, míg az illető spanyol kifejezés esetében ez cólgate, azaz a harmadik szótag, szóval eleve nem teljes az egyezés.

Persze így is kissé vicces.

De voltak nagyobb bajok, lásd "Ford Nova", ez közhörehjt okozott, mndenki "no vá" alakban ejtette, ami vicces egy kocsi esetében.

A Colgate megoldása lehet direkt angolosan ejteni.

Ha nagyon gázos a név, újat csinálnak. Lásd az egyetlen ország, hol a Szaridon neve nem Szaridon, hanem Saridon az Magyarország.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.18. 09:06:35

@Serény Vélemény:

Ennek kelet-európai verziója meg az, hogy az összes modell 20-25 éves.

Jön az 50+ nő, s eleve ellenséges emiatt. Az üzenet "nem neked való".

A csúcs az, amikor a menopauzás gyógyszert 30-éves nő reklámozza.

Az amerikaiak ebben jobban működnek: az amerikai onlájn ruhás boltokban mindenféle modell van: 18-70 év között.

ZorróAszter 2024.06.18. 12:19:01

Amit mond, az szerintem túlzás. A reklámok olyan drágák, hogy népnevelés/agymosás nem rajtuk keresztül történik. Pontosabban a főcél az eladások számának a növelése, és az ahhoz kapcsolódó népnevelés/agymosás.

Ami politikai vagy konkrétan liberális üzenetnek tűnik a kereskedelmi reklámokban, az csak "Hátha" típusú tesztek. És általában nem jönnek be. Nem növelik az eladást.

A politikai népnevelés/agymosás a propagandán, médiákon keresztül történik. Nem a kereskedelmi reklámokkal. Annak már valóban része a Hollywoodi filmgyártás is.

Billy Hill 2024.06.18. 13:19:29

@Lovrin: Nagy kedvenc az is, amikor túlsúlyos fekete bula hónaljkutyáját kell nézni a tévéreklámban vacsoraidőben...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.18. 13:24:52

@ZorróAszter:

A direkt propaganda nem működik.

Erre példa a szovjet propaganda. Én szovjetek közt éltem 5 évet, az alapállás az volt, hogy NEM hiszik el amit mondanak hivatalosan.

A nyugati propaganda sokkal ügyesebb. Sose direkt, ill. jellemzően nem. Alapvetően sugall, divatot akar építeni, mintákat ad.

Gery87 2024.06.18. 14:31:20

"Az üzenet az, hogy egész nap "pörögni" kell, "maximumon" kell élni, s aki nem így tesz, az deviáns, antiszociális "lúzer". Még a test normál működése is súlyos "probléma", melyet "azonnal" meg kell oldani. "

Túlgondolod ezt szerintem.
Ez egy reklám, amiben a gyártó el akarja adni a termékét....
Ha kitudnád pihenni a fejfájást, lenne rá időd, akkor nem kéne gyógyszer.
Persze hogy nem az lesz az üzenet hogy "pihenj le".

Autót se azzal reklámozol hogy járjál busszal vagy biciklivel.
Pedig mindkettő egészségesebb, olcsóbb és zöldebb.

"A liberális ideál ez: az ember egész nap munkájával van elfoglalva, nincs ideje még rendesen a mukahelyre utazni se, hanem futni kell, nem szabad reggelizni, erre "nincs idő", s ha van is ebéd. azt sietősen kell végezni, majd este sokáig bent maradni, törni a fejet hogyan lehet még "jobban" dolgozni."

Ez nem liberális típus, ez volt a kommunista új ember ideálja is, dolgozik, egész nap, elég neki a kis panel a mégkisebb konyhával, mert ott az üzemi étkezde, majd eszik ott, meg parkoló sem kell hisz a dolgozó munkásjárattal megy dolgozni...

A fasiszta emberkép szintén ez: egész nap dolgozik a nemzetért, karöltve a nemzetvezetővel meg a nemzethy thőkés gec...akarom mondani mágnás hazafiakkal.

A kizsákmányoláson alapuló rendszerek ilyenek.
Dolgozzál addig sincs időd politizálni meg azon agyalni hogy rátarti gecik miért is vannak a fejed felett egyébként....

"Nagyon régen észrevettem: a halivúdi filmekben szinte sose fordul elő, hogy emberek együtt reggeliznek, ebédelnek, vacsoráznak, s meg is eszik ételüket. A jellemző, hogy már késésben vannak, vagy fontos hívás jön, alapvetően mindig történik valami, s az étel az asztalon marad.""

Egyrészt ez nem igaz általánosságban sem, másrészt meg ha a cselekmény szempontjából lényegtelen lenne, akkor minek untatnának ezzel, minek törnék meg a dinamikáját?
Kit érdekelne hogy a főhős mondjuk 10 percig reggelizik, ha a történethez egyébként sehogy sem kapcsolódik?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.06.18. 15:44:49

" Az átlag fejfájás egyszerűen a túlzott aktivitást, a pihenés hiányát jelenti "

Nekem rengetegszer fájt a fejem és be kellett vennem Algoflexet. Pedig nem vagyok egy pörgős fajta. Aztán évtizedes szenvedés után rájöttem, hogy az a baj, hogy nem hordok sapkát. :-))))))) Mióta erre rájöttem, szinte sosem fájt még a fejem.
Aztán persze beugrott, hogy apám mindig a szemébe behúzta a sapkáját. Korán meghalt, így nem mondhatta el nekem, de most már értem, miét tette. :-)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.06.18. 15:50:29

Abban van valami, hogy egy kicsit túlgondoltad. Nem azért van ez a reklámban, mert ezt szeretnék sugallni, hanem azért, mert azt hiszik, hogy ez tetszik az embereknek. Persze az igaz, hogy emiatt elgondolkoznak, sokan, hogy biztosan így kéne élni, hisz ez van a TV-ben. :-) Tehát nem kizárólag nevelés miatt nyomatják, hanem butaságból, de emiatt népnevelés lesz belőle. :-)

vasútihíd 2024.06.18. 16:34:08

a nemliberális kínában is nyomják a munkájával való elfoglaltságot persze ott jól működik hasznos a rendszer
hu.wikipedia.org/wiki/996_munkaid%C5%91-rendszer

Tapi2021 2024.06.18. 22:30:13

Egy átlag európai napi 12-14 órát dolgozik, hogy fenntartsa magát (és családját), egy bushman napi 1,5 - 2 órát.
Ma hallottam.

Ki a rabszolga?

Gery87 2024.06.18. 23:02:39

@Tapi2021:

KI rabszolga?
Mi.
Ki hal meg náthában?
Ők.

Nem kétbites dolog ez sem....

ZorróAszter 2024.06.20. 00:00:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A nyugati propaganda sokkal ügyesebb. Sose direkt, ill. jellemzően nem. Alapvetően sugall, divatot akar építeni, mintákat ad."

Minden pénz kérdése. Nem mindegy, hogy egy államnak van 40 milliárd dollárja a rabolt pénzből Szabad Európa Bizottságra és Rádióra, míg a célpontnak a 100-ad része se.

A Szovjetunióban se az ész hiányzott, hanem a szándék, hogy erre költsenek.

Ma Magyarországon is részben a szegényektől veszik el azt a pénzt, amivel aztán hülyítik őket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.20. 08:16:00

@ZorróAszter:

Hatalmas pénzek voltak erre az SZU-ban. Csak bután csinálták. Pl. nem kellett volna állandóan hazudni, hanem keverni az igazságot a hazugsággal, ahogy ezt nyugaton csinálják.

ZorróAszter 2024.06.20. 15:23:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Hatalmas pénzek voltak erre az SZU-ban. Csak bután csinálták. Pl. nem kellett volna állandóan hazudni, hanem keverni az igazságot a hazugsággal, ahogy ezt nyugaton csinálják."

Nekünk mára már vannak fogalmaink arról, hogy ez a rendszer amiben élünk ennek egy szavát se lehet elhinni. 50-szer több embert foglalkoztat hazudozásra mint az előző rendszer.

Sőt a mai propagandagépezet képes mindezt eltüntetni a szem elől és még ezzel kapcsolatosan is hazudni.

Például hogy a kommunista propaganda azt hazudta, hogy Kádár a Szolnoki Rádióban beszélt, pedig katonai adóról beszélt. Szép lassan végignéztem a 89 előtt megjelent könyvek túlnyomó többségét, és egyet se találtam ami ezt írta volna.

Vagy mennyire elfelejtődött, hogy a horthysta propaganda még akkor is rugalmas elszakadásról és arcvonal kiegyenesítésről hazudozott, amikor már Magyarországon dörögtek az orosz ágyúk.

Szemben sokak állításával, akik annak idején, 1941-ben döbbenten hallgatták a Moszkvai Rádió adását a borzalmas szovjet veszteségekről. Miért hallgatta pl. egy vallásos magyar tanár is a Moszkvai Rádiót 1941-ben egyáltalán? Ő próbálta vigasztalni a többieket, hogy ő tartalékos tisztként tudja, hogy a szovjeteknek több száz hadosztálya van, és nem olyan borzalmas mindez mint ahogy hangzik.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.06.21. 10:35:13

@Tapi2021: majd elmagyarázzák az itteni kommunisták :)

GyMasa 2024.06.21. 16:22:27

Nekem pl. ilyen reklámok jönnek szembe a YOutube-on, itt, Németországban:
www.youtube.com/watch?v=NfpHm1eZRko
Vagy ez a "szín-német" McDonald's reklám:
www.youtube.com/watch?v=O_Ep3xkxERM
DE, akár ezt is idetehetném:
www.youtube.com/watch?v=R3c9rw2VtrA
Vajon, ki találja meg mindkét Waldo-t a videoban?

alöksz róz 2024.06.23. 09:48:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A direkt propaganda nem működik." - működik, de csak a legbutábbaknál.

nem véletlen, hogy mára a tanulatlan cigányság a fidesz fő bázisa.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.23. 10:08:56

@alöksz róz:

Még mindig jobb, mint ha a szavazótábora az eliből, milliomosokból, kulákokból, celebekből állna.

alöksz róz 2024.06.23. 10:31:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: 1. azokból is van bőven, de az egy szűk réteg, a szavazat meg darabszámra megy.

2. ugyan miért jobb? mert azt mondtad és kész?
semmi ténnyel nem tudod soha alátámasztani ezeket a marhaságaidat

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.23. 11:02:35

@alöksz róz:

Mert minden társadalomban az elit egy vékony réteg.

Így ha a társadalom alapja az elit érdekeinek megfelelés, az rossz rendszer.

alöksz róz 2024.06.23. 11:04:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ebben pont nincs vita.
még a posztban foglaltakkal is nagyjából egyetértek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.23. 11:05:47

@alöksz róz:

Ma nincs kulák a szó eredeti értelmében. ELeve átvitt értelemben használom a szót.

alöksz róz 2024.06.23. 11:07:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: csak az nem derült ki, hogy ugyan mitől jobb, ha a legostobább tömegek a propaganda hatására egy kijelölt elit érdekeit támogatják

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.23. 11:08:00

@alöksz róz:

Mert jobb, ha a kisembereknek kénytelenek megfelelni a politikusok.l

alöksz róz 2024.06.23. 11:10:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hogyne lennének. ismerem a szó jelentését.
konkrét és átvitt értelemben is fideszesek a kulákok.

alöksz róz 2024.06.23. 11:13:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát annál, hogy a legostobább tömegek a propaganda hatására egy kijelölt elit érdekeit támogatják, valóban jobb lenne, ha a kisembereknek lennének kénytelenek megfelelni a politikusok.
csak most az előbbi van.
arról kellene megmutatnod, hogy miért jobb.

alöksz róz 2024.06.23. 11:29:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de a tájékozatlanság nem bizonyít semmit a tájékozatlanságon kívül

alöksz róz 2024.06.23. 11:36:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ha egy konkrét dologról nem tudsz, az nem szubjektív tájékozatlanság.

az viszont tény, hogy a legostobább rétegek a fidesz bázisa, és ezt a legostobább réteget manipulálja a fideszes elit a propagandával, hogy az ő érdekeit támogassák a sajátjaikkal szemben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.23. 11:39:57

@alöksz róz:

A liberális demokrácia egyik alaptézise: mindenki képes dönteni arról mi jó neki, s így alkalmas szavazásra.

Azaz semmi gond, ha egy ostoba ember dönt. Nem kell széleskörű műveltség, magas intelligencia a felelős politikai részvételhez.

Gery87 2024.06.23. 12:20:22

@alöksz róz:

Én is erre jutottam.
Sajnos mindkét rétegből egyre több van.
És a hétköznapi dolgos valóságból ők is kiszakadtak már.
Egyik se dolgozik és mindkettő ki van szolgáltatva az állam szociális juttatásainak.

alöksz róz 2024.06.23. 12:23:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: csak épp arról van meggyőzve, hogy az a jó neki, ami rossz neki :-)

alöksz róz 2024.06.23. 13:00:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ugyanazok az alapjai a "fideszizmusnak" is :-)
a módszerei is, a gyakorlati megoldásai is hasonlóak.
csak a fidesz-liberalizmusnak rosszabbak az eredményei.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.23. 14:33:21

@alöksz róz:

Én nem ezt látom. S a nyugat se ezt látja.

Ha igazad lenne, a nyugat tapsolná Orbánt, nem küzdene ellene.

Gery87 2024.06.23. 21:06:46

@alöksz róz:

Nincsenek eredményei a NER-nek, a régiónkhoz képest sem, de mondhatod neki akkor se fogja elhinni.
A lényeg a kibaszott törzsies kultúrharc Brüsszel ellen.
A letolt gatyával széllel szembe hugyozásnak bizonyára van egy romantikája egyes körökben.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.06.24. 09:03:02

@Lovrin: gondolom a nicknévadás nem véletlen, idén nyáron tervezem meglátogatni a névadót.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása