magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. november 07. 11:11 - maxval bircaman megbízott szerkesztő

Oda csinál, ahol eszik

A kutya sosem végzi szükségletét ott, ahol alszik. Sőt sok kutya azon is csodálkozik, hogy a gazdája vécéje a lakáson belül van.

Azonban manapság ezt sokan úgy értelmezik: aki valaha valakitől segítséget kapott, az nem szólhat az ellen, aki nyújtotta a segítséget.

Népszerű formája és példája ennek az a ballib állítás, miszerint Orbán nem rendes ember, mivel korábban ösztöndíjat kapott Sorostól, most meg Soros ellen beszél. Ezzel úgymond oda csinál, ahol evett.

Vagy ennek másik – ma már ritkábban hallható verziója -, hogy aki a kommunista diktatúra alatt szerzett ingyenesen diplomát, az ne beszéljen a kommunista rendszer ellen.

Nézzük azonban mi a valóság.

A segítség elfogadása rabszolgává teszi az embert? Életed végéig egyet kell érteni a pénzadóval?

Ha átadom a helyemet egy nőnek a metrón, az köteles aztán lefeküdni velem hálából?

Természetesen köszönet illeti azt, aki segít, de semmi ezen túl. Ha ugyanis ennél több is járna, akkor az a segítség nem is segítség volt valójában, hanem valamiféle rabszolga-vételi ár. Márpedig manapság a rabszolgaság bűncselekmény.

Ráadásul pontosan az ösztöndíj egy szerződés valójában: az ösztöndíjas ösztöndíjat kap az ösztöndíjadótól, s cserébe szerződést ír alá, melyben vállal bizonyos terheket. Ez egypolgári jogi szerződés, nem más, mint egy adásvételi szerződés. A szerződést kell teljesíteni, s nem "hálásnak" lenni.

Címkék: demagógia hála
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr798057130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása