magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nyelvcsalád

Szélesen elterjedt téves hit a finnugor nyelvcsalás azonosítása valamely indoeurópai nyevcsaládon belüli ággal. Lásd "finnugor nyelvek" és "germán nyelvek".

Innen a hihetetlenkedés, hiszen a germán nyelvek hasonlóságát mindenki észleli, míg a finnugor nyelvek esetében ehhez szakember kell.

Az indoeurópai nyelvtörténet sokat lett kutatva. Ott a többségi álláspont az, hogy az indoeurópai egység az i. e. V. évezred közepén szűnt meg. Aztán a ma is létező nyelvek közül legkorábban az albán, a görög és a kaukázusi nyelvek váltak ki az i. e. IV. évezredben, majd lett a maradékból egy keleti ág (a mai iráni és indiai nyelvek), s egy nyugati ág (balti, germán, itáliai, kelta, szláv). Innen az egyes részek még később differenciálódtak. Az ősgermán és az ősszláv alig az i. e. I. évezred elején kezdődhettek el.

Az uráli (vagy uráli-altáji) nyelvek esetében máig nincs többségi konszenzus. De nagyjából az a fő verzió, hogy uráli egység az i. e. VII. évzeredig volt, finnugor egység pedig az i. e. V. évezredig.

A finnugor egység előbb egy nyugati (finn) és egy keleti (ugor) részre szakadt. Majd a nyugati részből lett egy permi és egy volgai ág. Majd a volgai ág ketté szakadt, a nyugati ágból lett a finnségi és a lapp. A finnségiből a mai észt és finn, ezek csak 2000-2500 éve váltak el egymástól.

Ez szabad szemmel látható ma is: egy észt és egy finn ma is képes nagyjából megérteni egymást, pont ahogy két szláv. Ez teljesen érthető: a nyelvek közti távolság szintje azonos.

Ezzel szemben az ugor egység megszűnt már 3000-3500 éve, a magyar azóta önálló.

Azaz a magyarnak nincs nyelvrokona a szó köznapi értelmében, azaz ahogy két szláv vagy germán vagy újlatin nyelv egymással. A legközelebbi magyar nyelvrokonok is túl messziek. Persze ha az ember kiválaszt direkt egyes hanti/manysi szavakat, akkor azokat felismeri, de egy folyamatos hanti/manysi beszédből nagyjából nullát ért meg egy magyar anyanyelvű. Ami teljesen természetes, egy orosz se érti a spanyol beszédet.

Jelenleg 3 uráli nyelv van, mely nincs veszélyeztetve a kihalástól: ész, finn, magyar. Ezeket érdemes tehát nézni.

Szóval ami a magyar és finn/észt közti viszonyt illeti, ez a távolság kb. 7000 év. Azaz mint az indoeurópai egység első megbomlása. Tehát a magyar és a finn közti rokonság foka kb. mint az albán és az angol közötti. Azaz - meglepő, de tény - az orosz és a spanyol közelebbi rokonnyelvek, mint a finn és a magyar.

népszerű videó - 1-től 6-ig számolás hantiul

S persze az elvileg a finnhez képeset rokonabb finnugor nyelvek se érthetőek magyartudással. Egyes oroszországi nagyobb finnugor népeknél (komik, marik, mordvinok, udmurtok) van valamiféle próbálkozás, hogy ne halljon ki a nyelv, bár ez erősen csak a művészetben van meg, de azért valami van. Egyik kedvencem a modern mari könnyűzene:

Nem vagyok a téma szakértője, de szerintem ezek a mari énekesnők is oroszul beszélhetnek éneklés után. Nem tudok mari nyelven, de kizártnak tartom, hogy mariul palatális lenne minden "e" és "i" előtti mássalhangzó, szóval ez szerintem inkább orosz akcentus. De legalább énekelnek!

Címkék: közélet
203 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3018196073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 08:35:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Azaz a nép hun-mongol-türk-iráni, az elit meg kevert, egy része ugor.

Ha megnézzük a 7 törzs nevét, a fő elmélet szerint 5 törzsnév türk, s csak 2 ugor
----------------

Hunn= Wagneres, Balamir=Prigozsin. A hunnok germánok, egy germán SS, a magyarnak dolga nem van se a mongolval, se a türkvel, se egyébbel. Az úgymond törzsnamáknak egyikje se volna se ugor, se török, hisz a magyarnak dolga nem van ezekkel.

Ilyen elit nem van, stak a szedeszos fideszlibernyáknál.

Elmélet hang nem van, és nem szerint hanem rekkint.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 08:37:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha egy nyelv bekerül egy idegen környezetbe, hatások
----------

Nem környezet, hanem omtoalja, a hatás hangot dúrgerni. De sajna a nyelvet nem, stak a libernyák nem magyart. A nyelv Kirgen, a magyar nem bírja az ilyen libernyákizmust, az úgymond Eindruck stak az értelmetlenségtől ered, nem a magyartól, a magyar ilyet nem tesz, ez a magyarmány, hogy nem bírja, ettől is kell dúrgerni a bullshitet.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 08:39:25

@jónévez: felháborított, hogy olyan is van, aki ÉRTENI is szereti a hozzászólókat.
-------------------

Hábor hangot nem bírom, inkább a düh-doh stumától dühenszt, ért hang nem van, stak er és ár stuma van, magyarul verstehen rakni, a szeret hangot dúrgenri, nem hoz, ez itt nem Örményia, hanem nak-nek, indogermán enek-anak, nem szól, az egy zátemi jevevényhang.

De én se rakem az új-ónemmagyart, így ennyit erről.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 08:40:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: jött a szláv és germán hatás.
-----------

Hatás nem jött, ezt a hangot dúrgerni. A magyar nyelv indogermán és A germán nyelv. A magyar a magyarra? A németizmusról ne beszéljünk, hisz ettől vált a magyar halandzsává, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, erre átrakni a németizmus nem egyéb ahogy fingatni a magyart.

2023.09.04. 09:02:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az elmélet eredetileg feltételezett egy a finnugor őshazát és egy abból történő kivándorlást. aminek írásos és tárgyi emléke sem volt. és az antropólugsok azt mondták, hogy nagyon valószínűtlen. mert akkoriban még a csontokat fiziologusan tudták méricskélni. és az archeogentika a finnugor őshaza elméletet megcáfolta. ugyanakkor azt is mondja, hogy a honfoglalóknak többek között létezett egy gyenge finnugor kapcsolata is.

és ezek után az akadémia azt állítja. te ezt előfeltételezed, hogy nyelvcsere történt. csakhogy a steppei lovas nomádokat a hantik és a manysik nem hódították meg. nincs közös nyelvük. egymást se értik, a hanti és a manysi nyelvjárások se értik egymást. és az 1930-as évekig nem volt saját ábécéjük. írásbeliséggel nem rendelkező kis nép hogy a francba kényszeríti a nyelvét a honfoglalók felmenőire. az meg katonai horda.

ez kb. annyira valószínű, minht most a kazahok úgy döntenének, hogy holnaptól észak kelet manysiul beszélnek inkább. arról se tudunk, hogy az árpádok törzsében lett volna finnugor eredetű vezér. legfeljebb bők. vők. akik nőágon beházasodtak. és megtanultak magyarul. illetve a finnugorok átvették a lótartás szavait, a számolás egy részét. tehát azok honfoglalók őseitől átvett jövevényszavak. és persze lehet, hogy ők is átvették néhány szót.

átvettek a finnugorból. a törököktől. a szlávoktól. a germánoktól. a latinoktól. a görögöktől is. és egyébként a magyarok is hatottak ezekre.

az óangolban is van például olyan szó, hogy "ácholt" (ebben a formában), nem gyakori szó. de létezik és azt jelenti, hogy fábol készült. ácsolt. és az acs a fejsze. az ácsszerszám. ami most ugye "axe". mert a cé-es-ből lett iksz. ami a magyarban csé. az axe és az ács szavak is lehet, hogy rokonszavak. a hunok és az anglik együtt harcoltak.

és egyébként nyugat-európaiak, a nyugati indo árják is eurázsiából vándoroltak ki és verték szét rómát. ennek a multietnikumú barbár törzsszövetségnek a kárpát-medencei hódítók az utolsó leszármazottai. mert hogy ezek után ez a steppei lovas-nomád horda felbomlott. és letelepedtek.

egy az indoeurópaival rokon őseurázsai nyelv a magyar. aminek rokona a finn és a török is. a mongol is minden nép és minden nyelv rokona a másiknak.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 09:03:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: rakés normál magyar hang máig nem létezik: pl. b és g.
--------------

Létezik hang nem van, stakhogy a magyarnak a fingár nyelvekkel dolga nem van. A magyar g folyton és folyton az indogermán gho partikel, a b hang van raghént b és p, indogermán, ahogy vannak b-s hangok is, ez a stumanyelv részje.

2023.09.04. 09:27:00

@Gelimtrtrddddd:
csakhogy ezek a magyarnak az angolszász és a germán rokonságát bizonyítják. nem a germán eredetet.

a kárpát-medence az ókorban nem állt germán fennhatóság alatt. római, eurázsiai steppei fennhatóság volt, egy invázióval hun. és ezek után lett magyar. és a honfoglalók között sem voltak germánok.

létezik germán rokonság is, csak ez nem az eredet. a germán germán eredetű. a magyar nyelv magyar eredetű. a szláv szláv eredetű. a latin latin eredetű. a görög görög eredetű. a mongol mongol eredetű.

és aztán, hogy az ősiségben, a prehisztorikus időkben hogyan beszéltek azt nem nagyon tudjuk. fel lehet tételezni azt, hogy ezek közül néhánynak létezett közös őse.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.09.04. 09:31:15

@vasútihíd: felesleges, ez egy elmebeteg a mandinerről.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.04. 09:33:46

@Deak Tamas:

Egyébként komolyan létezett a XIX. században egy ilyen indogermánista tézis. Persze teljesen abszurd, s senki se vette komolyan, de a török-finn harc közben volt egy ilyen kis szekta is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.09.04. 09:36:42

@Billy Hill: hát, ezzel jár ha bezárják a Hűvösvölgyi út 116-ot.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 09:53:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: komolyan létezett a XIX. században egy ilyen indogermánista tézis. Persze teljesen abszurd, s senki se vette komolyan, de a török-finn harc
--------------

Magyarul nem komolyan, ezt nem rakem, magyarul ernyeszta, derjedta, dohomár... Nem harc, hanem hartu, a szak, indogemrán sek stumától ered, germán hang, harten, sharten, létez hang nem van.

Az abszurd a finn és a török, ez az abszurd, de nem kell ezzel jönni, fingem nem van ezekről, már mondtem, hogy stak 18 évesen hallottem erről a fingrizmusról, így nekem ez abszurd, hisz ab ovo a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Nem kell jönni az értelmetlenségiekkel, nem ismerem ezeket, hisz a nyelv beszél, az az instancia, nem más, a libcsi ideológiák.

Nekem a finn és a török a szekta, de ez egal, hisz dolgem nem van az értelmetlenségiekkel és az úgymond történelemmel se, nem ismerem, leszarem, a libernyák ideológiát, úgy ab ovo, hisz posztmodern van, a történelem, vagyis libernyék ideológia antoja, íg y aprimtiív , anyelv újra itt van.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 09:56:11

@cvsvrs: és a honfoglalók között sem voltak korban
nem állt germán fennhatóság alatt. római, eurázsiai steppei fennhatóság volt, egy invázióval hun. .

----------
? ???? A honfoglalók germánok voltak, árják.

Az alto az magyarul al ott volna, vagyos odát, a hátó izé bullshit hangot dúrgerni. Stakhogy itt is germánok voltak, és a hunnok is germánok, stakhogy a magyarok a hunngermánok vagyis, ezek hénten maradtak, ők voltak ahék a libernyák Gót Empiret antovészejtették.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 09:59:55

@Deak Tamas: , ez egy elmebeteg a mandinerről.
------------

Olyan hang, hogy elme hang nem van, stak nyelvkakilás, nem is rakem, vagyis raknám, stak máshogy, magyarul. Na egal, de én azt mondanám, hogy jah, de attól hogy a magyar nyelv olyan ahogy, vagyis nem libernyák modern, kúthúrmcbaszottkompatibilis, hisz indogermán és germán nyelv, de ana a valót erintja, úgy azt mondem, hogy a fingrsita az, hisz attól, hogy fingárnak hazudnak egy ilyen indogermán és germán nyelvet, a nyelv és a való marad, ha mondjuk Unterbewusstseinthént is, ahol Kirgen, a nyelv beszél.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 10:02:43

@cvsvrs: a prehisztorikus időkben hogyan beszéltek azt nem nagyon tudjuk.
--------------

Nem tud, hanem rak. Ott van a blogem, ott le van írva, hogy hogyan van magyarul. A problém itt annyi, hogy az új-ónemmagyart nem rakem. Az van, hogy én stak a prehisztorikus magyart beszélem, nem az új-ónemmagyart.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 10:04:02

@Deak Tamas: a Hűvösvölgyi út 116-ot.
-------------

Ma te engem,holnap én téged...Faszán mondja John Wick: So ist das Leben, ich bin nicht Libernyák!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.09.04. 10:13:45

@Gelimtrtrddddd: Dat vind ik ook heel goed. Maar ik ben bang dat wij daar nooit mogen ontmoeten omdat ik mij persoonlijk gezond altijd bescherm.
Ik denk dat het zo goed is dat U/jij uw/jouw heel schittered teories in een apart blog ons laat weten. Kan dat dat wij alleen de koppeling van uw/jouw analisys krijgen in plaats van het volledige text?

2023.09.04. 10:19:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az indogermánok is olyanok, mint a finnugorok. nincsenek ilyen népcsoportok az ókori történetírók szerint legalább is. fel lehet tételezni, hogy mondjuk a szkíták a szanszkritok és a germánok egy közös ősét beszélték. és azt meg lehet próbálni rekonstruálni. és lehet, hogy abból az jön ki, hogy jé ez hasonlít a magyarra.

de azt állítani, hogy a magyar indogermán eredetű kultúrfasizmus. ahogyan a finnugor eredet is kultúrfasizmus. van germán, finn, obi-ugor rokonság. török-türk, iráni rokonság is. vélelelmezhető kapcsolatok. és ezekben majdnem biztosan llesznek véletlen hasonlóságok, félreérelmezések és belemagyarázások. rokonsági kapcsolatokat lehet ilyen vagy amolyan módszerrel vélelmezni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.04. 10:25:57

@cvsvrs:

Nem is kell ide etnikai rokonság.

Az amerikai négerek ősei angolszászok voltak? Esetleg együtt éltek velük az őseik? Volt egy angolszász-néger őshaza?

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 10:27:22

@Deak Tamas: Ne hollandosul, hanem inkább nmetl, vagy germagyarul. De egal, ahogy rakem, te kevered a szezont a fazonnal. Az van, hogy a libernyák kúthúrmcbaszotsággal van annyi a történelemnek, a fingrizmussal, de így újra itt van a magyar nyelv, ahogy a primitív is, vagyis mondjuk az ukrán öreszu, Prigozsin és egyebek, és itt nálunk ez úgy megy, a magyaroknál már vagy 1000 évje, hogy ma te engem, holnap én téged, ennyit erről, vagyis mondjuk jött Szemlosza Pityu, arra voltak ölések, majd Szaranybulla, erre Muhi, és a Magyarok a Tatárokkal ölték a fingristákat, majd a 15 századnak innen az ájróperizmus, az Allmende lopásja, erre Mohács, és a magyarok együtt ölték a Törökkel a a tolvajokat, az álelitet, erre 1848, majd 1919, Nyilasok, azok is nyírták az álelitet, olyah a kommunisták is verték a Nyilast börtönina, ahogy mondjuk Horty is a Nyilast, és a Nyilas is a hortystát...

erről van itt a beszéd, ez a magyar élet: So ist das Leben. Egyhol én, egyhol te. Ennyit erről.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 10:33:59

@cvsvrs: az indogermánok is olyanok, mint a finnugorok. nincsenek ilyen
ogy a magyar indogermán eredetű kultúrfasizmus.

-------------------

Indogermánok vannak, ezek a magyarok. Az van, hogy én ezt sajáttól rakem, hogy hogyna is van az indogermán, ahogy van a blogemon egy Lektion a nyelvről. Az indogermán ott van, ha mondjuk az ember Dragon Ball-t néz, ettől rekonstrálja az ember az indogemránt, az ősmagyart is.

Nem, nem, a fingrizmus volna a kúthúrliberalizmus, nem az, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a kúthúrától mentes így.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 10:39:31

@cvsvrs: rokonsági kapcsolatokat lehet ilyen vagy amolyan módszerrel vélelmezni.
----------------------

Kapcs helyett rakanta, lehet helyett volna, modszer helyett rendraku, vélelmez bulslhit z-s hang helyett, stak vélni.

Igen, igen, totál más az indogermán-germán és a fingár kúthúrmcbaszott módraku, de én magyar vagyem, így azt mondem, hogy stumák, agresszív hangok és egyebek rejik a nyelvrokonságot, nem olyan hangok ahogy kettő és három, ezek jevevényhangok, areálisak is. Én dúrgerném a számokat, magyar vagyem.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 10:59:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem is kell ide etnikai rokonság.
-------------------------------

Stakhogy a nyelv és a vér és a fiziológia egy, és itt az angol, a művi nyelv nem igen játsz, hisz az egy mesterséges nyelv, nem stumáktól beszélnek az emberek, nem a nyelvtől, hanem külső ideológiáktól, ahogy mondjuk az új-ónemmagyart beszélik.

Ez egy rakta példa ide:
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/08/15/lektion36-_a_vidam_vig_bolonda_boldog_ernya_ernyeszta_duhdereg_eremeg_fel_feled_folyad

Van egy ősi indogermán és germán réteg a magyarnál és ennek anatandája az új-ónemmagyar, umwertungi aller Werte,a kazincbaszikai nyelvkakilás, kretény-libcsi nyelv, ezek fájandok, így van egy egéyb nyelvnél is,nekem is nehezen megy az idegen nyelv, habár az új-ónemmagyart nem makogem,és így nem attól, ahogy másnak, hanem attól, hogy az más ahogy ennek az indogermán és germán nyelvnek a struktúrjája, mást mond, így morgem.

Az angol nyelv itt úgy nem olyan fontos, ahogy írtem, hisu az nem nyelv,nem a nyelvtől beszél, hanem idegen ideológiáktól, és az angoloknakfingjuk se van, hogyna beszélnke, hisz a fele nyelv latin, így habár értenék, hisz az is indogermán, de kúthúrmcbaszott nyelv.

A nyelvnél ott kell vanni, ahogy indogermán és primitív, fiziológiailag és gnetikailag, ha nem, úgy attól a nyelvtől egy univerzális libernyák kataszter vál, nem nyelv. Ahogy a fenti Lketionnál is rekkve van, hogy a bolond, boldog, víg, vídám és egyébek hangok egy rendrakut bírnak, és fiziológiaiak is, és nem azt rekkik hogy glücklich vagy happy.

2023.09.04. 15:51:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az archeogenetika (korábban az antropológia a fiziológiai mérésekkel) azt tudja megmondani, hogy a két népcsoportnak volt-e közös őshazája. több ezer éves együttélés a prehisztorikus időkben kizárólagos jelleggel. és ilyen magyar-finn őshaza az uralnál nem volt. és magyar-obi ugor őshaza se. genetikai rokonság az van, de az közel sem annyira szoros, hanem ez egy gyenge oldalági szomszédsági kapcsolat.

és ez esetben a nyelvcsere jöhet még szóba. de ahhoz fejlett hanti-manysi írásbeliség kellene. katonai hódítás, vagy vallási értelemben vett hódoltaltatás.

a magyarország mongoltatár, oszmántörök, németrómai, szovjetorosz megszállás idején se adta fel a magyar anyanyelvet. úgy se, hogy a latin volt a hivatalos nyelv és ugye a reformációig csak latin írásbeliség volt. latin nyelvű istentisztetelek. és a még egy ilyen helyzetben is fenmaradt a magyar nyelv. nem történt nyelvváltás.

abszurditás, hogy ami nem ment a jelentős birodalmaknak azt a hantik és a manysik hadsereg, papok és írásbeliség, saját ábécé nélkül megvalósították.

2023.09.04. 16:19:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
régészeti értelemben van egy erős és tartós prehisztorikus kapcsolat a kárpát-medence és eurázsiai steppe között. ez a yamnaya kultúra. az orosz régészek nevezték el. a yama gödör szóból. és ez a régészeti kultúra eérte a kárpát-medencét. a legújabb kutatások szerint nagyon erőteljesen.
indo-european.eu/wp-content/uploads/2021/01/10-chalcolithic-1.jpg
Map of migrations during the Yamnaya – Bell Beaker transition in the 3rd millennium BC, following Volker Heyd (2007, 2013, 2015).
ez egy indoiráni kultúra. az árpádok is indoirániak. és ez ugye a későbbi török-türk kapcsolattal összecseng a turáni-iráni eredettel, ami a krónikás hagyomány. tehát a honfoglalók egy olyan nyelvet hoztak be, aminek az alapjai már meg voltak a kárpát-medencében.

egy probléma van, hogy a yamnaya kultúrához kötődő nyelv az összes indoeurópai nyelv közös ősének tartott "pie" (proto-indo-european). annak egy késői változata a magyar. de ez további kutatások tárgya, régészeti és nyelvészeti értelemben.

ez a bronzkori felállás a régészeti kultúrák és a nyelvészet egyesítéből.
indo-european.eu/wp-content/uploads/2019/12/13-bronze-age-middle-languages.jpg
Map of Middle Bronze Age languages (ca. 1750-1250 BC).
itt kellene a hantiknak és a manysiknak átadni a nyelvet. írásbeliség nélkül egy fejlett bronzori kultúrának.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 16:48:53

@cvsvrs: enmaradt a magyar nyelv. nem történt nyelvváltás.
itt kellene a hantiknak és a manysiknak átadni a nyelvet. a magyarország mongoltatár, oszmántörök, németrómai, szovjetorosz megszállás

------------------

Az új-ónemmagyar makogás nem a magyar nyelv, hanem egy értelmetlenségi, kretény-libcsi, udvari, dialektusoktól szétszart, fingrista makogás.

Nem ad, hanem magyarul rejni, de itt beszéd nem van ilyenről, hisz a magyar nyelvnek dolga nem van a manysival, totál off.

Nem orzság, a magyarnak rejku van, én országtagadó vagyem, nekem rejku van, de nem voltunk megszállásnak into, sőt...A megszállás 1000-től volt, a kretény-libcsikkel, Szemlosza Pityuval.

Gelimtrtrddddd 2023.09.04. 17:00:03

@cvsvrs: indoiráni kultúra. az árpádok is indoirániak. és ez ugye a későbbi török-türk kapcsolattal összecseng a turáni-iráni eredettel,
egy késői változata a magyar. de ez további kutatások tárgya, régészeti
ehát a honfoglalók egy olyan nyelvet hoztak be, aminek az alapjai már meg voltak a kárpát-medencében.

-----------

Az indogermanisztikától az összes kúthúrát dúrgerni kell, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, vagyis ergo a kúthúrbuzerológiát az indogermanisztikától dúrgerni kell.

Az Árpádiak kecskebaszó afgán migráncsok voltak(leszarem, hogy igen vagy nem,,hisz ez prekoncepció volna, de egal), hisz ideszarták a kreténységet, a libsizmust.
A magyarnak dolga nem van a törökökkel se, se az irániakkal, ana van, stak itt már, ezek a Jászok.

Yamnaja? Buzernyákság, libcsizmus, kúthúrmcbaszottság. Ez olyan ahogy mondjuk az észteknél és a finneknél a turbinó-fej izé, de bullshit ez is, ez a fingárok sumerológiája, hisz mondjuk a fingároknak logikusan dolguk nem volna ezzel a turbinó izével,annak rekkint, ahogy Tacitus a Finnekről ír.

De ahogy írtem, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, vagyis az összes kúthúrmcbaszott, bedingt szart az indogermanisztikától dúrgerni kell.

Nem kutat, hanem rekk magyarul, magyarulez a racionális. A magyar nyelv igen indogermán nyelv, de germán.

Magyarul nem hoztak, ez itt nem Örményia, hanem a bír, beran stumától bírong, és alap hang nem van, az al a túl a magyar nyelv rekkint, és alap egy nyelvkakilás, magyarul raku vagy stuma.
Stak annyi van, hogy itt is voltak indogermánok és germánok, ennyi, de az aholi autochtonokat a Germagyarok kiírtották, egy holokauszttal és holodomorral, stak vagyis nem, hisz a fingristák minket írtanának, ergo nem is. Muhaha!

A magyar nyelv rakujai és stumái germánok, ezek az agresszív hangok, a magyar nyelv, az a részje anat a magyar nem rak, ez a pógári, libernyák, ahogy mondjuk a számok is, de erről írtem...

ZorróAszter 2023.09.04. 23:39:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nincs mit szégyellni ezen."

Úgy tűnik, a nagymagyarok igenis szégyellik a vaódi őseiket, és előkelőbbre akarják lecserélni.

Milyen ember az, aki szégyelli a valódi őseit, és látszik rajta a szánalmas igyekezet, hogy milyen előkelőbbnek látszóra cserélhetné le.

Ezek patkányok, nem magyarok.

"Viszont a magyar eredet nem finugor, a teljes anyagi kultúra ezt mondja."

A magyarság sokezer év alatt elszenvedhetett volna teljes népességcserét a nyelv alatt, teljesen elveszíthette volna a nyelvét, és teljesen szláv vagy germánná, korábban törökké válhatott volna.

Ezzel szemben maradtak genetikai nyomai a finnekkel és a többi finnugor néppel való közös történelemnek.

Megmaradtak a nyelvben is ennek a multnak a nyomai.

És megmaradtak a néprajzi, kultúrális nyomok is.

Holott ezek mind elveszhettek volna.

Minden más elem, jövevényszavak, tárgyi kultúra, népmesék, mind erre az ősi vázra épülnek rá. Egyetlen idegen elem se tudta ezeket kiszorítani.

Ez a szívósság valami elgondolkodtató erő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.05. 06:25:12

@ZorróAszter:

A fő elem mindig az identitáshordozó. Nyilván a mai magyarok 90 %-a nem Árpádék leszármazotta, de az identitást a maradék 10 % viszi.

Gelimtrtrddddd 2023.09.05. 09:06:27

identitáshordozó. Nyilván a mai magyarok 90 %-a nem Árpádék leszármazotta, de az identitást a maradék 10 % viszi.
---------------

1. Magyarul nem hord, a hord egy örmény hang, és nem is visz, hanem a bír stumától bírong, ez a magyar hang. Nem származ, a z egy bulslhit, a szárma hang etimológiája bizonylosza, így ered.

2. Árpád egy afgán migráncs, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, nem fingár, így sajna nem, dehát ez van a libcsiknél írtanák a magyart. Árpádnak nem is, hisz az egy afgán migráncs, a holokauszt és hlodmor tevők utódjai inkább, az árják, a germagyarok, a primitívek. Sajna a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv, ez az identitás ab ovo.

Gelimtrtrddddd 2023.09.05. 09:14:21

@ZorróAszter: nyelvét, és teljesen szláv vagy germánná,
őseit, és látszik rajta a szánalmas igyekezet, hogy milyen előkelőbbnek
a finnekkel és a többi finnugor néppel való közös történelemnek.
ősi vázra épülnek rá. Egyetlen idegen elem se tudta ezeket kiszorítani.
------------------------

Te stak hülye vagy? He? a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, A germán, az indogermán.

Nem kel, ez jevevényhang, hanem erjeszed. Te túl sokat szívtál a libernyák bullshittől, hogy folyton jennek ezek a bulslhit panakelok, anakról énnekem fingem nem van. He?
Már bocs, te az tuti nem vagy magyar, de a magyar ősje a primtiív, a bolonda dühor, a germán, a flava bestia, ez a magyarok ethoszja.

A fingrizmus a totál szánalmas, libernyák!

Nálad vannak genetikai, hisz egy libernyák vagy, de a magyarnál nem, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Hogy he? Nem tudm, hanem duad, duad héderengeni, vagy duad hédúrongani magyarul, elem hang nem van,és nem több, hanem dubb magyarul.

De he? Az ősi az indogermán és germán nyelv, neked fingod nem van a magyar nyelvről.

De banyek, fasza volna, ha nem vakerolnád a bullshit libernyák paneleket, anakról fingem nem van.

Libernyák! A magyarok ősei nem a te őseid, az enyém igen, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Az enyémet nem lopod, ahogy az új-ónemmagyar bulslhittel. De látem veled nem megy a bezséd, a racionális, nem rakod, ha az ember ír, olyan vagy, ahogy egy fingrist,a stak makogja fel a fingár ideológiát. Itt nem is van párbeszéd, fingod nem van, hogy anat is mond az ember. Ennyit erről, ez az élet, ahogy látem, de sajna mi Magyarok keine Notiz nehmen a libernyák makogástól, éshát így is teszünk.

2023.09.05. 10:01:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a magyar identitás alapja a 9. század óta az, hogy a kárpát-medence legyen egy ország. egy egység. és abban mindenki beszéljen legalább alapfokon magyarul. és a többség anyanyelvi szinten. és lehetnek nemzetiségek. a magyarok vezette multikulturalitás. csak a szlávok és a románok a 19. század óta azt mondják, hogy ők ezt nem kérik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.05. 10:05:50

@cvsvrs:

Mint mondunk, "bejöttünk Vereckénél" vagy "bejöttek hozzánk Vereckénél"?

Gelmdfdfddfd 2023.09.05. 10:29:26

bejöttünk Vereckénél" vagy "bejöttek hozzánk
------------------------------------------

Inajettünk magyarul, nem hoz, hanem nak-nek, a hoz az örmény hang, nak-nek indogermán enek-anak.

De olyan nem van mondani, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, bolonda dühorok, és az autochtonoknak volt egy holokauszt és holodomor. De egal, hogy nem, így baju nem van.

Gelmdfdfddfd 2023.09.05. 10:31:38

a magyar identitás alapja a 9. század óta az,
--------------------------------------

Nem alap, hanem raku és stuma, de a magyar identutás rakuja a bolonda dühor. A mai magyar nyelv az új-ónemmagyar nemnyelv, úgyhogy ilyen a magyarnak nem identitásja, ahogy az egész libernyák nacionalizmus se, a kúthúrnacionalizmus, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Gelmdfdfddfd 2023.09.05. 10:38:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Ez most olyan a primitívet dúrgerni, nem múltat, az múl, ez a fingrizmus, és a kúthúralizmus, de a primitív marad, ahogy az lmbtq és blm? Már az is igenstak dúrgerés, hogy egy ilyen indogermán és germán nyelvet fingárnak makognak, de ez így tovább már a nonpluszultra. A való való marad, ahogy az is, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, nem fingár, a primitív az él és élni vál továbbra is, a magyar, attól hogy teoretikusan a pógárok írtanák hé a magyart.

Ahogy látem fura, hogy a fingrsitáknak van bajuk a magyarral, inkább fingároknak makognak, stakhogy dolguk ne vanjon velük, totál olyan ez, ahogy a németeknél a holokausztnak utána, dehát Gott, vagyis Jehova ist tot.

Na egal, erről a mentalitásról Nietzsche írt naktán, elegen vagyis, de a problémák maradnak, maradnak tovább, max a magyar nyelvet, Kirgen, az indogermán és germán nyelvet az Unterbewusstheitina dúrongják, de örökni vál tovább, a fingár teoróia és a practice, a való sohase vál egyvé.

2023.09.05. 11:17:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
is-is. a népfőiskolás gondolkodás az, hogy a magyarok a mag népe a kárpát-medencében. amelyik nem latinosodott el róma idején. bejöttek hunok, ez az első hungarus bejövetel. attila halála után követekezet küldték éy úgy jöttek be az árpádok. az a második hungarus bejövetel. és így jött létre magyarország avagy hungária. azt (az eurázsiából élkező) hunor, hunok, a hungarusok és magyar, a kárpát-medencei mag alkotja.

tehát a magyar nyelv és a magyar nép is kétfelől ered. és keletről rokona a török-türk nemzetség és a nyelvük. értinőlegesen az finn is, nyugatról pedig a germán, a szláv, a latin, a görög.

Gelmdfdfddfd 2023.09.05. 12:31:17

@cvsvrs: A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így a magyar A germánidentitás, a magyar a germán, nem a német ez, hanem a magyar, az ősmagyar, a primitív.

kiskisutca 2023.09.05. 12:32:34

@cvsvrs:

Szevasz cÍvIsvÁrOs! :-)

"Csak a szlávok és a románok a 19. század óta azt mondják, hogy ők ezt nem kérik."

XIX. század: Felvilágosodás - népfelség elve - polgári jogok
Volt két precedens: a német és az olasz egység. Pedig nyelvileg nem voltak egységesek, sőt még ma sem, gyakorlatilag létezik nápolyi és szicíliai nyelv is. A németeknél is léteznek máig nyelvjárások, tehát a csehszlovákizmus meg a jugoszlávizmus anno jó, korszerű ötletnek tűnt a részükről.

Hungária visszaállítása ezért a Szent Német-Római Birodalom visszaállításával egy időben lehetséges csak.

"Budapesten sincsenek többségben a magyarok. egy budapestit az érdekel, hogy mi van Amerikában, Afrikában, új világrend. nem magyarok. nem az érdekli, hogy mi van Győrött, vagy Széfesfehérvárott, vagy Kolozsváron. Az egy másik népcsoport. német, zsidó, cigány, szláv elegy és a túlzott keveredésből eredő lmbtq. többségében nem egy magyar identitású közeg.

Ez minden nagyvárosban (ipari-, kereskedelmi központban, nagy kikötőben hasonlóan van. Nem speciális budapesti jelenség. Szerintem egy kaposvárit sem nagyon érdekli, hogy mi van Nyíregyházán, mindenkinek a régiója az első.

"túlzott keveredésből eredő lmbtq"

Ennek szerintem más oka van, nem genetikai, inkább szellemi. Itt is a "felvilágosodás"-hoz mennék vissza.

Gelmdfdfddfd 2023.09.05. 12:34:02

@cvsvrs: a magyar nyelv és a magyar nép is kétfelől ered. és keletről rokona a török-türk nemzetség és a nyelvük. értinőlegesen az finn is, nyugatról pedig a germán,
--------------

Nem kelet, hanem erjeszta, nem értin, stak er és ár stuma van, erint így, nem nyugat, hanem este vagy ereszta, nem pedig, hanem bé de, nem felől, hanem től.

A magyar az egy, a germanoid, a racionális, a bolonda dühor, hisz a totál indogermán és germán nyelv, A germán, a magyar a magyarnak nem rokonja, hanem az, így nem a germán rokonja, hanem A germán. A magyarnak dolga nem van a törökkel, se a fingárral se.

kiskisutca 2023.09.05. 12:36:44

@Gelmdfdfddfd:

"A magyar nyelv indogermán és germán nyelv"

Akkor sem volt az, amikor a suli után ródliztunk a dakszlinkkal. Ma már annyira sem az.

Gelmdfdfddfd 2023.09.05. 14:38:38

@kiskisutca: hülye poén, olyan fingrsita, látem nem megy a magyar, hisz a magyar folyton az volt.

ZorróAszter 2023.09.05. 21:51:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A fő elem mindig az identitáshordozó. Nyilván a mai magyarok 90 %-a nem Árpádék leszármazotta, de az identitást a maradék 10 % viszi."

A magyar népesség 1000 év alatt germán és szláv népességgel lett pár tízezresből többmillis néppé.

Tehát a 10%-nyi ősmagyar genom túlzás. Annál is kevesebb.

Mégis az a fa törzse, és nem az egyik ága.

Én egyébként a német vagy a szlovák őseimet se vetem meg. Őket is ugyanúgy tisztelem. Egyik anyai-anyai-anyai-szépapám a magyar keresztneve ellenére valószínűleg szlovák volt.

De valószínűleg több olyan ősöm is van, aki pár generációval korábban még láthatóan szlovák lett volna csak éppen nem tudok róla. Ugyanis az a közeli falu, ahonnan a lányokat hozhatták, az 1600 körül még színszlovák falu volt.

A lényeg, hogy én nem akarom bántani a németeket és a szlovákokat se, sőt!

Csak éppen mindezek ellenére én magyarnak érzem magam.

Gelimtrtrddddd 2023.09.05. 22:05:09

1000 év alatt germán és szláv népességgel

Tehát a 10%-nyi ősmagyar genom túlzás.
-----------------------------
Nem alatt, de itt oké, hisz az al a túl alto odát.

Nagyon nehéz az agyad, hogy a magyar volt A germán, az indogermán, ez a honfoglaló, a germán a bolonda dühor, a náci, vagyis a magyar, és a magyar az folyton az volt.

Gelimtrtrddddd 2023.09.05. 22:07:14

Tehát a 10%-nyi ősmagyar genom túlzás. Annál is kevesebb.
------------

Hát hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így nem, de oké, te nem rakod a magyar nyelvet, hisz fingrista vagy, így nálad 0. Ilyen egyrakású az egész.

ZorróAszter 2023.09.05. 23:16:17

@Gelimtrtrddddd:

Nekem kínszenvedés a maga kommentjeit olvasni.

Mintha a hanti-manszinszki tudományos akadémia hamvába holt kísérletét látnám a ChatGPT lepipálására.

Vagy esetleg kegyed nem Zavaleta utolsó bosszúja?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 08:01:55

@ZorróAszter:

Ilyen az identitás, nem feltétlenül követi a származást.

Bennem TÖBB német vér van, mint magyar, mégse tekintem magamat németnek, sőt semmi közösséget nem érzek a németekkel.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 08:54:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: követi a származást.

Bennem TÖBB német vér van, mint magyar, mégse tekintem magamat németnek,
--------------

Magyaruk: ranakered az eredetre...A követ jevevényhang, a származ bullshit hang.
Innenem dubb..., ahogy, nem boljatem magamat...

A német a germántól vált, a magyar a germán, a szelenda stak annyi, hogy a magyar nem ájróper germán, hanem náci, a primitív, a hunn, hisz az is germán. A német a romány szarral vált egyvé, anno a magyar primitivült, farkaskutyává vált.

A közösség hangot dúrgerni, libcsizmus, nem érez, ér stuma nem van, stak er és ár stuma. Egy kis problém ott van, hogy a német a szamojéd, nem a germán, és a fingrizmus ilyen szamojédizmus,nem magyarizmus, germanoidizmus.

Német? Hogyna is van a német? A német a fingrista vagy Hitler, Nietzsche, Humboldt, Schelling... A fingrizmus egy olyan antigermanizmus, rossz szamojéd-német nyelvteória, de lelni a németeknél olyan teórikát is, anak antoregyik, cáfolják így a a fingrizmust, de totál.

Nekem valahogy úgy boljad, hogy kevered a szezont a fazonnal.

Az identitás a nyelv s a vér egy, és a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv, így vérileg nehéz mondani, hogy német vagy magyar, vagyis germanoid, vagyis nem, hisz a német a szamojéd-kipcsák, az autochton ott, a magyar a germán.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 08:55:48

@ZorróAszter: kínszenvedés a maga kommentjeit olvasni.
-------------

Kín helyet dúrva vagy maraterés. Nekem hogy de dúrva és maraterés az új-ónemmagyar.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.06. 09:40:36

@Gelimtrtrddddd:

Anyai ágamon:
- nagymamám anyaj szudétanémet volt, nem Mo-on születt,
- nagyapám anyai ágai "sváb", XVII. századi migáűrnsok, előbb Veszprém, majd Érd,

Gery87 2023.09.06. 10:50:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Semmi értelme ennek a fogyatékos trollnak bármit mondanod.

ZorróAszter 2023.09.06. 18:30:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez nem csak egyszerű érzés vagy szimpátia. Ez évezredeken keresztül szándékosan, a történelmi fejlemények ellenére megőrzött identitás.

Bármikor szakíthattunk volna vele örökre. Mégis inkább megőriztük a mai napig.

Gelimtrtrddddd 2023.09.06. 20:41:18

egyszerű érzés vagy szimpátia. Ez évezredeken keresztül szándékosan, a történelmi fejlemények ellenére megőrzött identitás.
--------------------------

Szer-sor ahngoakt, indogermán ser stuma, dúrgerni a rakura, érez hang nem van, stak er és ár stuma, keresztül hangot dúrgerni, a szándékot is, nem ellen, hanem anto, az el a magyar nyelv rekkint más, nem őriz, hanem őrt....

Évezredek? He? Az egész stak értelmetlenségi szar, vagyis fingrsita, ahogy a fingrizmus is, vagy egyéb bullshit, nem rejális, és nem is primitív, nem eredői, nem naturális. Sajna nekem ilyen értelmetlenségi identitásaim nem vannak, hisz magyar vagyem. Az egész úgymond identitás, anat te annak mondasz, az nem az. A fingrizmust antoregya, cáfolja a magyar nyelv.

Tegyünk fel egy embert ahogy egy időt is, mondjuk a mai posztmodern időt, és embert, ahogy engem, ahé a libcsizmustól, értelmetlenségizmustól, fingrizmustól tabula rasa, így nem tabula rasa a primitívtől, a nyelvtől, kirgentől, hisz ezek angebore Ideek, hogy úgymondjem, de ezt így rosszul mondanám,az Idee hangot.

A magyar nyelvet is így máshogy hallem, naturálisan, eredően, már ontohént is, ona barnahént(Kind, von Kindesbeinen an), a magyar nyelv Weltanschauungját hallem, rakem, nem az új-ónemmagyart.

Árpád nem identitásem, nem is volt, a fingrizmusról stak 18 évesen hallottem, a Turulról már stak 20...

Gery87 2023.09.07. 00:30:20

@ZorróAszter:

Igazából nem volt mire leváltani, azért egy viszonylag nagy homogén magyar tömb mindig volt a K-medencében és képes volt asszimilálni is, az elmúlt 1000 évben magyar állam is volt valamilyen - sokszor korlátozott - önállósággal.

Ilyen alapon az is csoda hogy litván meg szlovén nép.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.07. 06:36:30

@Gery87:

Tulajdonképpen csak Mohács után szűnt meg a magyarság asszimilációs képessége, de még ekkor is megmaradt részben.

Gelimtrtrddddd 2023.09.07. 08:43:15

@Gery87: képes volt asszimilálni is, az elmúlt 1000 évben magyar állam
--------------

Nm képes, a kép kretény-libcsi átírás a magyar totemizmusnak anta, magyarul hép volna, nem török, hanem indogermán hang, magyarul, germánul hép volna, a skep, skép, skab, vagyis szab stumától. A képes egy libernyák hang.

Magyarul az er stumától ernya.

Magyar nem asszimilál, az stak a libcsi, itt a fontos a kúthúra, de a magyar kúthúrfájand.

Gery87 2023.09.07. 12:30:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mohács nagy etnikai veszteséget okozott emberben és térben.

De túl van ez is tolva jobboldali körökben.
Ami elveszett etnikailag az a Temesköz, Bácska meg az erdélyi medence.

Az összes többi terület már elötte is etnikailag nem magyar volt:
-Felvidék, Kárpátalja (itt az etnikai határ gyak. változatlan maradt +-10-20 km) szláv, német.
- Erdélyi havasok, Bihar meg román. Meg ugye Szászföld német.
- Drávántúl (Horvátország, Szlavónia, Bánságok, Dalmácia..) meg szláv.
- Nyugati határ meg német, vend.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.07. 13:00:06

@Gery87:

A kisebbségek korábban 10-15 % lehetettek. Arányuk és területük Mohács után lett sokkal nagyobb.

Pl. Szlavónia magyar volt, majd Mohács után 90 %-ban horvát lett. Ygyaz a Vajdasággal és a szerbekkel. De még lszakon is, sokkal délebbre került a magyar-szlovák nyelvhatár.

kiskisutca 2023.09.07. 13:20:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"délebbre került a magyar-szlovák nyelvhatár"

Ott soha nem volt éles nyelvhatár!

Ritkán lakott terület volt, a folyók völgyeit lakták, amelyek észak-déli tájolásúak.
főleg német, szlovák és magyar nyelvű volt a lakosság.

A törökök kiűzése után jelentős számú szlovák nyelvű lakosság települt az Alföldre, ezzel is csökkentve az ott maradt szlovák anyanyelvűek arányát.

Gery87 2023.09.07. 21:54:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Igen, de nem is az arány a lényeg hanem az etnikai szállásterület mérete!
Ezt Trianon jól megmutatta pl semmit nem számított hogy egy város többségében magyar és vagy német ha a környék pl szlovák volt.
De durva példa erre székelyföld is.

Szlavónia (mármint a mai értelemben vett Szlavónia: akkor drávántúl) sose volt magyar többségű.
A Dráva mentén éltek magyarok meg a Szerrémségben, vegyesen szlávokkal majd attól délre mindig is szláv volt. A Szerrémség is elég hamar elkezdett egyébként szerbesedni.

docplayer.hu/docs-images/43/3749584/images/page_14.jpg

72varmegye.eu/images/jatekok/29/monemz15w.jpg

Gery87 2023.09.07. 21:57:56

@kiskisutca:

A Pozsony-Nagyszombat-Nyitra-Léva vonaltól északabbra húzódott anno a magyar nyelvhatár, azóta valóban lejjebb húzódott.
De olyan drasztikus változás itt nem történt mint délen.

ZorróAszter 2023.09.07. 22:08:16

@Gery87:

Én a korábbiakra is gondolok. Például lehettünk volna teljesen türkké, kazárrá is. Mégse lettünk.

Második Jóska alatt és máskor is volt erős nyomás az elnémetesedésre. Sőt tulajdonképpen abban is lett volna ráció.

ZorróAszter 2023.09.07. 22:13:06

@Gery87:

A honfoglaló magyarok létszáma az itteni népekhez képest elenyésző volt. A 10% már erős túlzás. 5% alatt lehetett.

Gery87 2023.09.08. 09:08:54

@ZorróAszter:

Úgy látszik a magyar nyelvű réteg mindig többségben volt.
A magyar identitás pedig eléggé erős volt.

II.József alatt sem volt meg a feltétel hogy elnémetesedjünk.

"A honfoglaló magyarok létszáma az itteni népekhez képest elenyésző volt. A 10% már erős túlzás. 5% alatt lehetett."

Nem tudjuk, azért ez túlzás hogy csak 5%...ritkán lakott volt a K-medence.

Több lehetőség is van.
- volt itt egy "magyar" nyelvű avar népesség ami erősítette a magyar nyelvű közösséget és ezzel identitást, ezzel már többségben voltunk a szlávokkal szemben.
- a magyarok többsége nem magyarul beszélt, azt már itt vette fel a többség az avaroktól. Tehát gyak. nyelvváltás történt.
- tényleg annyira kevés volt itt a népesség hogy nem volt kihez asszimilálódni.

Gelimtrtrddddd 2023.09.08. 10:25:21

magyarul beszélt, azt már itt vette fel a többség az avaroktól.
---------------

He? Avaroktól? A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a stumája az agresszív, a germán, ez nem pógári és kúthúrális, ergo ölők voltak.

Totál nem rakem az egész bullshitedet libcsikém.
A magyarok honfoglalásja egy holokauszt és holodomor az autochotonokra, hisz rakta látás, nem libernyák ökomókus, hogy az ember dubb barnát(Kind) akar, és jön ide, hogy dubb is bírtaváljon, ez a darwinizmus. Mondjuk volt 200 000 ősmagyar, germagyar és 500 000 autochton 895-nek innen, ezerre 800 000 magyar és 100 000 autochton maradt, vagy lépett, így ez a babyboom. A magyarok az autochtonokat írtották, holokausztval és holodomorral éshát haduverfassung volt, ez rekktaja, hogy a férfinak humanoidot kellett ölnije, ettől vált úrrá. A haduverfassung iniciációs rítusja az első humandoidölés, erre sok autochton is kellett.

Asszimilálódni? He? Ilyen libernyák hangok a primitívnél nem játszanak. Ez itt nem a libcsi modern, hanem a primitív.

De nakta asszimiácoó az új-ónemmagyar halandzsa.

Gelimtrtrddddd 2023.09.08. 10:31:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Miért hangot dúrgerni.

A problém az ott van, hogy a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv, így igen sok szlávnak mondott hang nem szláv, hanem magyar, vagyis germán, de hogy nem fingár nyelv a magyar nyelv, úgy a fingárnak makogott hangok igen nagy részje szláv vagy indogermán és zátemi.

A magyar nyelv grammatikailag indogermán és germán nyelv, az új-ónemmagyar halandzsa 99 százalékja indogermán, ettől a magyar nyelv 70 százalék, a germán, 29 százalék indogermán, szláv és zátemi. Így az új-ónemmagyar makogás úgy mondani volna egy kevert nyelvnek, germának, ez a magyar nyelv, és a libernyák hangoknak az indogermán-szláv-zátemi.

Erre jen a bulslhitizmus, az új-ónemmagyar, hogy a magyar nyelv germán, de németizmusok vannak rajta, ahogy a nyelvkakilás, az udvari halandzsa, a dialektusosoktól összeszart új-ónemmagyar halandzsa.

Gelimtrtrddddd 2023.09.08. 10:40:58

@ZorróAszter: az elnémetesedésre. Sőt tulajdonképpen abban is lett volna ráció.
----------------------

A tulajdon a tolvajlás, a tele stumától, így ez bullshit, a kép az hép magyarul, a lett hangot dúrgerni, a ráció a rend.

A problém az ott van, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, stakhogy a fingrizmus a nem magyart verja a magyarra. A német a 12. századnak innen kretény volt, nem náci, nem bolonda dühor, így fontos volt nekje is, ahogy a pedo Anonymusnak, hogy a magyarok másokká váljanak, fingárokká., ahogy a kretény németek igenis rekkték, támogatták a magyarok anto az autochtonokat is, ez volt a totális identiástolvajlás.

Rakta példa erre, hogy a bír hangtól az ősmagyar hang a bírong, bringen, ez prevaliert, de nem az ősmagyar van a magyarnál, hanem jevevények, ahogy mondjuk örmény hord, német cibál-cipel, hisz cipelni cibálni, a tap germán stuma c-s vagy z-s formájától, így cipelni cibálni, ahogy mondjuk hullát, nem emeljük, hanem cibáljuk, és ott van a visz hang is, ez se magyaros. Visz-cipel-hord nem magyar hangok, de a magyar hang a bringen, bírong.

Teoretikusan a németet, Nietzsche rekkint a kreténynek mondjuk anno, ne a nácinak, a magyarnak, hiszen hát a németeknek dolguk nem van a germánokkal, ez ők is mondják ma is, hogy ők kelta-szláv keverékek, ettől keresztények.

Gelimtrtrddddd 2023.09.08. 10:43:07

hogy ők kelta-szláv keverékek
------------------------------------------------

Habár inkább fingár, vagyis szamojéd és kipcsák keverékek a németek, hisz anno, a 19 századnak innen, azt mondták, hogy a fingár az autochton, vagyis a fingár az autochton Untermensch.

Hát igen, ha a németeknél olyan sok a fingár vér, úgy minket ne fingassanak.

Gelimtrtrddddd 2023.09.08. 10:43:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
- nagymamám anyaj szudétanémet
- nagyapám anyai ágai "sváb",
-----

Totális finnugor.

ZorróAszter 2023.09.08. 20:13:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Akkor most miért nem szláv nyelvű a magyarság?"

Éppen ezt próbáltam mondani az itteni kommentjeimben: azért mert a többségben nagyon erős volt a kultúrális identitás, és ennek talán a legfontosabb része a nyelv.

Hiába hogy az eredeti finnugor és később magyar genom már alig van bennünk, mégis azt tekintjük a törzsnek, amire a többi rárakódott.

Holott egyébként genetikailag ez teljesen mindegy lenne, hogy honnan van. Egyes welsziekban vagy írekben is lehet ennyi finnugor vagy magyar gén mellékágról is.

ZorróAszter 2023.09.08. 20:45:06

@Gery87:

"II.József alatt sem volt meg a feltétel hogy elnémetesedjünk."

II. József elkésett. Az elődeinek meg nem volt annyira fontos.

"Több lehetőség is van."

Nekem nem tetszik a mai napi politikai szempontok szerint átírt őstörténet. Főleg azok nem, akik valami előkelőbbnek tűnőre akarják lecserélni a valódi őseinket.

Tudomásom szerint az avarokról szinte semmit se tudunk. Azt végképp nem, hogy magyarul beszéltek volna, és nyelvileg ők olvasztották volna be a türk honfoglalókat.

Szerintem a nem említett 4. a nyerő: kezdetben erős életmódbeli különbségek és később a katonai kaszthoz tartozás amiből a nemesség kialakult.

Gelimtrtrddddd 2023.09.08. 21:46:31

@ZorróAszter: eredeti finnugor és később magyar genom m
------------

Stak nehéz az agyar! Finnugor? Már bocs, de ez honnan jen ide? A magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Sajna nem is volt fingár. A honfoglaló az germanoid.

Gelimtrtrddddd 2023.09.08. 21:49:28

@ZorróAszter:
akarják lecserélni a valódi őseinket.
volna be a türk honfoglalókat.
------------

Stak vakerolod a bullshit libernyák, fingrista paneleket! Na ilyet ne is makogj, azonnal látni van, hogy most hogyan is makogsz. Ez a panel fingrsita-libernyák, fingem nem van az egész bullshitekről, ahé itt makog, az cseréli a magyar ősöket le, ahogy te.

A paneled olyan ahogy a délibáb(habár a fingrizmus az), ezt a hangot se ismertem, stak a fingrsiták makogják, ahogy a hagymázat is, ezek a panelek rekkik, hogy hé is vagy te.

Gelimtrtrddddd 2023.09.08. 21:50:38

@Gelimtrtrddddd:
Jah, hogy jennek ide a türkök? Sehogy. A magyarok germanoidák! He? Nem a magyar nyelvtől szopod hé a fingrizmus se, se ezt a türkizést se.

Gelimtrtrddddd 2023.09.08. 21:52:37

@cvsvrs: keletkezése nagyjából ez az időszak.
indoiráni, vagy hinduárja.

-----------------------

Nem eklet izé, hanem erjeszed, magyarul ena szaku a kés, a kés jevevényhang...

A magyar nyelv nem zátemi nyelv, hanem kentumnyelv és faszanyelv, így a magyar nyelv egy germán nyelv, az indoiránival dolga nem van, vagyis úgy igen, hogy a magyar is indogermán és az is.

Gery87 2023.09.08. 21:53:14

@ZorróAszter:

A bolgárok átvették a szlávok nyelvét és később minden nomád nép is azt a nyelvet ahová érkezett. A nemes elit is.
MI kivételek vagyunk.

Vagy a magyarok száma volt nagy, vagy már itt volt a nyelv előttük.

"...az avarokról van szó, de azt határozottan állítani nem merném, hogy ők beszéltek magyarul, hisz a génekből nem következtethetünk nyelvre, de ezt egy helytálló, erős hipotézisnek tartom. Tudni kell, hogy ez az elképzelés többször felmerült régész-történész körökben is, így például Vámbéry Ármin, László Gyula, Engel Pál, Makkay János és Vékony Gábor egyaránt ennek valamilyen változatát hirdette, és érveiket egyáltalán nem sikerült olyan meggyőzően cáfolni, mint azt legtöbben gondolják. A genetikai adatok ezen elmélet híveit látszanak támogatni, hisz az onogur bolgárok török nyelvűek voltak, és ha valóban egy kislétszámú onogur csapat hajtotta végre a honfoglalást és államszervezést, akkor a nyelvet itt, helyben kellett találniuk. Egyszersmind a magyar nyelvben található jelentős török nyelvi rétegre is egyszerű magyarázatunk van. Ha ez a hipotézis igaz, akkor csak az avarkor népessége jöhet számításba a nyelv hordozójaként. Természetesen nem az avar vezető réteg, mert ők ugyanolyan kisebbségi elit lehettek, mint a honfoglalók."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.09. 05:56:15

@ZorróAszter:

A bolgár nemzettudat is "mi jöttünk" alapú.

Miközben a genetikai vizsgálatok szerint a mai bolgárok 40-50 %-a trák-illír őslakos (mellesleg én is ide tartozom, csináltam vizsgálatot), 20-30 % szláv, s még a germán gén (gótok) is 10 %, miközben az ősbolgár alig 5 % körüli.

De mivel ők alapították az államot a VII. században, azon a vonalon megy az identités.

Szóval akkor ma miért szláv nyelv a bolgár?

Gelimtrtrddddd 2023.09.09. 08:23:23

@cvsvrs: egy cetum, a honfoglalóké egy satem nyelvváltoztat.
---------------

Hát nem, a magyar nyelv antopolgári, primitív nyelvje a germán, az egyéb indogermán már kúthúrális, fingrista, libernyák volna. A magyar nyelv primitívje kentum és fasza(f-s). Sajna a zátemi hangokat nem rakjuk magyarul, a magyar nyelvtől, stak úgy ahogy az angol a latint, a franciát.

Gelimtrtrddddd 2023.09.09. 08:28:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: genetikai vizsgálatok szerint a mai bolgárok 40-50 %-a trák-illír őslakos (mellesleg én is ide tartozom, csináltam vizsgálatot), 20-30 % szláv, s még a germán gén (gótok) is 10 %,
-----------------

Nem viszgál magyarul, a vizsgál hang egy jevevényhang, libcsi, nem germanoid, empirikus, nem racionális, rokonja a vigyáz és az ész és a vicc hangok. Magyarul rekkni.

Ezzel a szarral dúrgerni van a segg, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, és stak libcsi ideológia, nem genetika, stak propaganda, ilyenek, a bontások nem vannak.

Magyarul: rekkés rekkint, a lak hangot dúrgerni, nem mell, az itt bullshit, de ráció volna, de stak mel verbtől, a me partikeltől, nem csinál, hanem ranni.....

De a magyar identitásja nem libernyál állami, hisz stak a libernyákoknak kell az állam. Nekem egal, hogy Sztemlosza Pityu, egy afgán migráncs, libernyák kecskebaszó. Az állami identitás egy kecsbaszó afgan-migráncs fingrista libernyák szar.

Ez a szemlosza pityus szar stak a libernyákoknak fontos, nem a magyarnak.

Gelimtrtrddddd 2023.09.09. 08:30:12

@Gery87: magyarok száma volt nagy, vagy már itt volt a nyelv előttük.
------------

Vagy az egész egy totál bullshit, ahogy már írtem.

ZorróAszter 2023.09.09. 08:53:21

@cvsvrs:

"ez alapján a honfoglalók nyelve legvalószínűbben indoiráni, vagy hinduárja."

És akkor eszerint mikor és kitől vettük át a magyar nyelvet?

Nem helyeslem azt se hogy maga sajátos szavakat talál ki, mint pl. az oligopólium meg hinduárja meg hasonlók.

Persze általában sejtem mire gondolhat de nem kellene állandóan ilyenekkel tréningeznia a fantáziánkat.

ZorróAszter 2023.09.09. 09:05:41

@Gery87:

"A bolgárok átvették a szlávok nyelvét és később minden nomád nép is azt a nyelvet ahová érkezett. A nemes elit is.
MI kivételek vagyunk."

Nem vagyunk kivételek, hiszen az indoeurópai nyelvek is hasonló nomád népek révén terjedtek.

Valójában vagy a hódító veszi fel a meghódított nyelvét, vagy fordítva. A két nyelv kutyulására ritkán van példa. Talán közeli nyelvek esetén előfordul.

Magyarországon a magyarok nem nagyon zavarták a helyieket. Legalább száz év telt el amíg elkezdtek letelepedni, és elkezdett kiépülni egy feudális állam, amelynek a katonai vezető rétegét ők adták.

ZorróAszter 2023.09.09. 09:11:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Szóval akkor ma miért szláv nyelv a bolgár?"

Gondolom ez a kérdés arra vonatkozik, hogy miért nem türk.

Nem tudom. Nem értek hozzá, csak sejtem hogy nem sok lehetséges cselekvési lehetőség van. Megtartani az eredeti nyelvet, vagy valamiért váltani.

Állítólag a szlovének szándékosan választottak egy olyan tájszólást irodalmi nyelvnek, ami a lehető legtávolabb van a szerb-horváttól, hogy különüljenek el tőlük nyelvileg is.

A bolgárok esetén gondolom vallási okok játszottak közre.

Gelimtredfd 2023.09.09. 09:13:51

@ZorróAszter: hiszen az indoeurópai nyelvek is hasonló nomád

Magyarországon a magyarok nem nagyon zavarták a helyieket.

a katonai vezető rétegét ők adták.

--------------

Nem hasonló, hanem nakrekkenő, arányelő. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a nomádnak itt rakásja nem van, stak kúthúrmcbaszott hang.

Magyarrejku van, ország libcsizmus. Autochtonok, nem helyiek. A helyiket igenis zavarták(zweren, turbó, turbulencia), hisz holokauszt és holodomor volt.

Nem katona, az egy libernyák hang, hanem öreszor, nem vezető, végat, de itt rekk, nem ad, hanem magyarul rejni. Rétegek nem vannak egy népnép, stak ahék már nem rakta magyarok.

Sajna az egész egy libcsi fantazma.

Gelimtredfd 2023.09.09. 09:14:58

@ZorróAszter: eszerint mikor és kitől vettük át a magyar nyelvet?
-----------

Rekkint, nem szerint. A magyar nem vesz át nyelvet, stak a liberti, de az nem is beszélja a magyar nyelvet, ahogy te.

Yorg 2023.09.09. 11:56:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Miközben a genetikai vizsgálatok szerint a mai bolgárok 40-50 %-a trák-illír őslakos (mellesleg én is ide tartozom, csináltam vizsgálatot), 20-30 % szláv, s még a germán gén (gótok) is 10 %, miközben az ősbolgár alig 5 % körüli."

Ez marhaság, a gének nem beszélnek, nincs olyan, hogy germán/szláv/akármilyen gén.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.09. 18:37:34

@Yorg:

Nyilván nincs direkt kapcsolat, de a Balkán esetében mégis beazonosíthatók a különböző csoportok, mivel nagyon más a hátterük.

Yorg 2023.09.09. 19:38:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "de a Balkán esetében mégis beazonosíthatók a különböző csoportok,"

Igen, de KINÉZET alapján. Ezzel foglalkozik a fizikai antropológia. Illetve foglalkozott, amíg a liberálisok gyakorlatilag be nem tiltották, mert úgymond "náci" tudomány. De ennek a genetikának ahhoz a részéhez, amiről a hibbant pánszlávisták beszélnek, meg sajnos te is ("szláv gének"), meg amire te a vizsgálatot elvégeztetted, az égvilágon SEMMI köze! Az az Y kromoszóma DNS haplocsoportja, ami egy olyan génszakasz, ami nem kódol SEMMIT, így a kinézetet se. Azt, hogy mely gének kódolják a kinézetet, egyelőre még nem tudjuk. Ez alapján a kategorizálás alapján a (nem transz)nők egyébként nem is emberek, ami mutatja, hogy mennyire abszurd ez az egész. Pl. van annyi tipikus szláv kinézetű ember Bulgáriában, amennyit a "szláv gének" előfordulási aránya indokolna? Ugye nincs.
Ez az egész "szláv génezés" tudománytalan ökörség.

Gery87 2023.09.09. 23:22:17

@Gelimtrtrddddd:

Senkit nem érdekel a troll hülyeséged.

Gery87 2023.09.09. 23:23:45

@ZorróAszter:

Lehet nem vagyunk kivételek, lehet hogy a honfoglalók átvettek egy itteni nyelvet, vagy az itteni népesség egy része erősítette az ővékét.....
De ezt írtam is.

Gelimtredfd 2023.09.10. 12:25:41

@Gery87: érdekel a troll hülyeséged.
---------

Érdek hang nem van, sklavenaufstandi hang, a troll dicső.

He? Bajud van a magyarral, inkább micimackó fingrizmus? Bocs, de a libcsizmusodtól nem áll majd a hold sajttól, és nem azt eszja a holdemberke.

Gelimtredfd 2023.09.10. 12:33:27

@Gery87: a honfoglalók átvettek egy itteni nyelvet, vagy az itteni népesség egy része erősítette az ővékét.....
-----------------

Ez sajna egy bullshit, a magyar nyelv stumája a primitív, a germán, a bolonda dühor, az antipógári, ígyhát a honfoglalók, vagyis a holodomorárok nem vettek át nyelvet, a stumanyelv nem pógári.

Az autoctonok írtották, éshát a magyar nyelvet stak a német erősítené, de a magyar evolúciója és revolúciója más, a német a romány habubsd részjévé vált, és kretényvé, a magyar azt szétkúrtaja a gót empirét, ahogy Balamir, ő is germán, így 350-től nemet mondtunk az egész libcsizmusra, és a magyar nyelv indogermánul és gemránul vált agglutinlóvá, de indogermánul, ahogy a brit, vagy az újkurd.

A nyelvroknok, ahogy a német Angelegenheitja volt így a kisebbség és a pogányság írtásja, a romány habubsd és...

ZorróAszter 2023.09.12. 21:07:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem lehet kereszténynek lenni nem szláv nyelven? Dehogynem."

Nem szeretnék beleavatkozni, mert gondolom valószínűleg ez egy agyonrágott téma Bulgáriában.

Az ami máshol a nyelv megtartása mellett szólt, egy másik kultúrkörben, Bizánc és az Orosz Egyház befolyási övezetében meg a nyelvváltás mellett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.13. 05:18:48

@ZorróAszter:

Orosz Egyház később lett.

E logika szerint a görög nyelvet kellett volna felvenni.

ZorróAszter 2023.09.15. 12:22:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Orosz Egyház később lett."

Nem tudom, mikor következett be a nyelvváltás. És nem is érdekel annyira, hogy utána nézzek.

"E logika szerint a görög nyelvet kellett volna felvenni."

Nem szeretnék ötletelni. Gondolom a bolgár nyelvészek tisztázták hogy miért következett be.

Homályosan az ugrott be, hogy például a nándorok az ugye egy másik bolgár-török törzs volt. Ők is beolvadtak a szlávok közé és szerbbé váltak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.15. 13:33:16

@ZorróAszter:

Az a fő elmélet, hogy a szláv elit jobban alkalmazkodott az uralkodóhoz. Meg elev sokkal több szláv volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.09.15. 13:53:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: inkább csak a mostanában annyira felmagasztalt Mária Terézia idején, ahol például a Temesközben ezt adminisztratív eszközökkel gátolták, illetve a vörös vonal a 15 éves háború után, amikor a magyarság fele elpusztult. Gondolj csak a sok Deli, Hadzsász, Dzsudzsák, Szulimán és hasonló családnevek rengetegére.

Rodney_2 2024.04.03. 12:38:42

Itt van egy érdekes cikk:

promotions.hu/orszagos/szines/2024/04/03/genetikai-kutatas-tudomanyos-hun-finnugor-szarmazas

Az eredeti angol cikk a tudományos folyóiratban:

www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(22)00732-1?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982222007321%3Fshowall%3Dtrue&fbclid=IwAR1ur3tljuYfQEJskmuiwIfJq_0WqUIxb-YO8i3uSvbCHnL7QK27I6NLOrE_aem_AXTz8sDPaAxIpzlnj9YWcSSVQAitYxCztxFOyvnsLfEPctAqTG4HA9kOlHxXqE40W_eGAyTpah8Ue4KSUaEuNdTn

Az elején az összefoglalóban azt írják:
Conquering Hungarians had Ugric ancestry and later admixed with Sarmatians and Huns

" a honfoglaló magyarok "bevándorló magja" a mansik, a korai szarmaták és a késői xiongnusok leszármazottai korábbi keveredéséből származott "
Vagyis a mansik révén mégis van finnugor genetikai rokonság is, csak nagyon távoli.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.03. 13:13:16

@Rodney_2:

Igen, a Magyarságkutató Intézet is valami hasonlóra jutott.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása