magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2014. június 22. 08:08 - maxval a gondolkodó birca

Gyurcsány bevallotta

Éveken keresztül hallgattam fanatikus ballibektől, hogy a ballib politika mentes minden kirekesztéstől. gyűlöletkeltéstől. rasszizmustól, idegenellenességtől. 

Amikor rámutattam ellenérvként a 2004-es kettős állampolgársági népszavazás ballib kampányára, azt kaptam, hogy hülye vagyok, mert nem volt abban semmi ilyesmi.

Így aztán ezen a héten meglepődtem, amikor a megerősítést nem mástól, hanem magától Gyurcsánytól kaptam meg, aki egy interjúban engem igazolt, szó szerint ezt mondta:

Nem tartja a 2004-es népszavazás kampányát sem politikai hibának?

 

A kampányát igen.

 

Politikai-taktikai szempontból, vagy mert megsértett vele embereket, a magyar-magyar szembenállást erősítette, ráadásul ösztönös félelmekre építve?

 

Ott a nem mellett kellett kampányolni, ma is így látom. A kampány érvelése ugyanakkor szégyenteljes volt. Olyannyira le akartuk egyszerűsíteni a történetet, mert a mögötte meghúzódó történetfilozófiai érvelés elmondhatatlan egy kampányban, hogy nem vettük észre, átlépünk egy határt, olyan érvelést használtunk, ami sértő és szégyenteljes volt.

 

Jól értjük, hogy a saját akkori érvelését nevezi szégyenteljesnek?

 

Igen.

Azt kell mondanom: le a kalappal Gyurcsány előtt, hogy képes volt beismerni és felülbírálni korábbi önmagát.

A fanatikus ballibeknek meg azt üzenem: gondolkodni, gondolkodn, gondolkodni, s kevesebbet pártkatonáskodni.

gyurcsanyferenc.jpg

272 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr76395019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyó 2 2014.06.22. 22:30:22

@bölcsbagoly: Értem, tehát a kétharmad az szerinted igazságos.
Magyarul szerinted jogos, hogy a szavazók(!) 44!-ának akarata mindenre kiterjedően érvényesül, az 56%-é meg semmiben sem?

Fura.

Azt mondd meg nekem, hogy akkor máshol miért nem lehet alkotmányozó többséget 44%-nyi szavazóval szerezni?

Azt mondd meg, hogy mitől igazságosabb egy a választói akaratot jobban torzító rendszer, szemben pl. a 2010-essel? Miért változtattak rajta, ha nem azért, hogy szavazatvesztés esetén is megtarthassák a hatalmukat?

Ha holnap azt törvénybe iktatnák, hogy csak a fidesz nyerhet, te nyilván azt is igazságosnak tartanád.

Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van? 2014.06.22. 22:33:04

@bölcsbagoly:

"elmész a francba"

Nem-nem, te fogsz elmenni a francba, a defektes, agyhalott fideszbirkáiddal, és a mindenre pofátlanul képes kommunista főnökeitekkel együtt, amikor kevesebb lesz a hülye az országban, mint nem hülye. Egyelőre ti vagytok többen (pontosabban a Fideszes matematikával korrigákva vagytok többen, 0.44=0.66), látszik hogy Matolcsy is meknnyire tud számolni, ugyanannyira mint ti, Fideszgörények:)

Hajrá Lázár Jankó Lézerblokkolós Bűnelkövető, Még Több Fácánt Vérbefagyva, Még Több Milliókat Szállodai Szobákra, Még Több Szívinfarktust a Fidesz Érdekében!

Éljen a Párt, Hajrá Orbán Viktor!

bölcsbagoly 2014.06.22. 22:35:33

@Bogyó 2: te hülye, az igazságos, hogy ha 106 szavazási körzetből 92-ben a fidesz nyert! Az nem 2/3 (66%), hanem 90%! 2010-ben meg 98% volt! capisci?
A szabályok mindenkire érvényesek voltak, nem volt beléjük írva, hogy csak fidesz győzelem esetén! miért nem nyertetek 92 egyéni és 41 listás helyett ti? ha nem tudtatok, akkor pofa be!

bölcsbagoly 2014.06.22. 22:38:03

@Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van?: voltál már az új OPNI-ban (Mérey-kórház), hogy folytassák a kezelésed? Sokat rontott az elmeállapotodon hogy évek óta nem kezeltek. De köszönheted az elvtársaidnak. részvétem!

Bogyó 2 2014.06.22. 22:38:34

@Istóczy úr: "A Fidesz megnyerte a ti rendszeretekben is és a sajátjában is a választást nem kis fölénnyel."

Látszik, hogy alapvető kérdésekről nincs fogalmad. Mi az hogy a ti választási rendszeretekben? Ez már megint milyen baromság?
Ezt a választási rendszert 1989-ben alakították ki az Ellenzéki Kerekasztallal, ott volt drága Orbánod és Kövér is a létrehozók között. Ezzel nyert Antall, Horn, Orbán és Medgyessy is, mi az hogy a ti rendszeretek?

Ez a mindannyiunk választási rendszere volt és láthatóan demokratikus, a gyakorlatban mutatta meg a hatalomváltás lehetőségét.
Ez viszont valóban csak a tiétek, a többi jogi változtatással együtt a hatalomváltás lehetősége lecsökkent és ez szerinted jó, pedig ez valójában neked se jó, de sose fogod megérteni.
Kivéve ha te is az elnyomókhoz tartozol.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 22:48:06

@Bogyó 2:

Semmi nemzeti érzés nincs benned.

Nem, nem fogunk vitatkozni veled, hogy jár-e a csíkszeredai magyarnak a magyar állampolgárság ugyanúgy, mint a szegedinek.

Nem fogtok még egyszer vitakérdést csinálni ilyen dolgokból.

bölcsbagoly 2014.06.22. 22:48:26

@Bogyó 2: az ellenzékim kerkazstál igencsak szdsz alakú volt, mindent ők diktáltak! megváltoztatni csak Hornék tudták volna, de minek tették volna? ahol akarták ott meg is tették (másfél hónappal a 2004-es önkormányzati választások előtt az egyfordulót!). Utána senkinek sem volt 2010-ig 2/3-os többsége! Te ennyire hülye vagy, vagy csak teszed magad fideszfóbiádtól vezérelve?

bölcsbagoly 2014.06.22. 22:49:26

bocsi, nem 2004-es hanem 1994-es

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 22:50:27

@Bogyó 2:

Szimpatizálok a kormánypárttal, de a tavasszal a 3 voksomat megosztottam a három szalonképes párt (Fidesz, Jobbik, LMP), illetve azok jelöltjei között.

A hazaáruló oldalnak coki volt!

Döbbenet, hogy egyáltalán elindulhattak a választásokon az MSZMP utódpártjai!

Bogyó 2 2014.06.22. 22:51:42

@bölcsbagoly: Hülyebagolykám akkor neked az is jó rendszer lenne, ha indul tíz párt és egy nyer 11%-al akkor neki legyen kétharmada és teljhatalma, ha a többiek mind 11% alatti eredményt érnek el.

Gőzöd nincs a demokráciáról! A választások nem arról szólnak te analfabéta, hogy azt döntsük el, ki legyen a diktátor! A választások arról szólnak, hogy a választói akarat szerint valósuljon meg a hatalom megosztása az országban. Ezért van a Parlamentben ellenzék, annak azért vannak jogai, ezért van független igazságszolgáltatás egy normális országban, független államfő és így tovább. És nincs kuss az ellenzéknek, főleg, ha több szavazatot kapott mint a kormánypárt!
Ha 44% szavazott a Fideszre, 30 a baloldalra, 20 a Jobbikra stb. annak így kellene tükröződnie a parlamenti mandátumoknál is. Nyilván ez több okból sem lehetséges a kormányozhatóság, meg az egyéni körzetek miatt, de az a jó, ha minél kisebb a torzulás. A jelenlegi rendszerben kurva nagy, ez a probléma, sikerült felfogni? Számtalan más demokratikus ország rendszerében egy 44%-os pártnak nincs alkotmányozó többsége, itt se lett volna 2010-ben vagy előtte akár Fidesz az akár nem. EZ a baj, nem az, hogy nyertek. Ennek a különbségét sikerül értelmezni, vagy leírjam még egyszer?

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 22:52:25

@bölcsbagoly:

Orbánék huszonpárévesek voltak, megpróbálták átbaszni őket a dörzsölt zsidók. Sok dologgal sikerült is.

Egyet nem hagytak, hogy ügynököt ültessenek közéjük, mint a többi pártba is. Azt mondták, ők egy baráti társaság, köszönik, de nincs barátfelvétel.

Egyedül a csótány Debreczeni tudott befurakodni, de amint lebukott, páros lábbal baszták ki a hóra úgy, hogy azóta sem tért magához.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 22:53:12

Látom, megint az MSZMP-sek próbálnak demokráciát oktatni.

bölcsbagoly 2014.06.22. 22:58:53

@Bogyó 2: hogy lehetne nekem/nekünk halvány gőzünk is a demokráciáról! csak hát a ti demokráciátok a kutyának sem kel már idehaza, de külföldön sem! tartsátok meg magatoknak. Ti meg menjetek el végre a francba, senkinek sem kellettek ti sem.

Bogyó 2 2014.06.22. 23:01:10

@bölcsbagoly: Hogy Hornék minek változtatták volna meg a rendszert, te választási szakértő? Mondjuk azért, mert a jelenlegi rendszerrel ők alakítottak volna kormányt 1998-ban. Ugyanis két forduló nélkül meg győzteskompenzációval a legtöbb szavazatot kapó párt reprezentálódik felül, és akkor az Mszp kapta a legtöbb szavazatot. Orbán és Torgyán a második fordulóban tudott fordítani a visszalépésekkel.
Csak nekik nem volt merszük és talán ízlésük se ilyen pofátlanságra. Amit meg az önkormányzati választással csináltak, azzal sincs nagy baj, ugyanis azok jórésze, pl. a közvetlen főpolgi-választást még azóta se csinálta vissza a Fidesz.

Véletlenül se az volt, amit itt beállítasz, hogy itt marhára meg akarta volna bárki is változtatni a választási rendszert, csak 2/3-ad híján nem tudta. A Fidesz se mert ezekkel a tervekkel előhozakodni 2010 előtt, nagyon jól tudják ők, hogy ez mekkora antidemokratikus szemétség, csak ti magyarázzátok meg magatoknak, hogy de, ez jó az országnak.

Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van? 2014.06.22. 23:02:39

@bölcsbagoly:

Látom, téged is az új, Orbán-féle Hoffmann-Rózsa tanterv alapján képeztek ki, neked matematikailag 0.44=0.66, és mindenki aki nem ad igazat, az a rács másik oldalán van.

Hát, bizonyos értelemben igazad is van. Egyet vegyél figyelembe: te vagy a rácson belül, majomkám, mégha mást is hazudnak a szádba Fidesz-tanfolyamon:)

Tényleg, hány Fidesz-diplomád van?

Közgép-építészet?
Mészáros-közgazdaságtan?
Lázár-mutyitan?
Rogán-luxuslakópark-belsőépítészet?
OrbánGyőző-kőzettan?
OrbánRáhel-DNS-Genetikai-Laborsegédtanár?
ZsigaMarcell-Szociológiai-Alapok?
TürkménBasi-Demokrácia-NyúFelgoástan?
KimDzsongIl-Fodrászmester?

Mondjad, Osszad Za Észt, Apóca.

Hajrá Fidesz, Hajrá Tolvajok Klubja, Hajrá Zuschlag, Hajrá Lázár János, Egy a Jelszavatok :)

Bogyó 2 2014.06.22. 23:03:54

@Istóczy úr: Melyik Fideszes kommunista oktatott itt demokráciát? Mert ott egy csomóan voltak MSZMP-tagok, teljesen olyan rendszert építenek, az 1957. május 1-re emlékeztető felvonulásokat szerveznek, röhejesen a kormány mellett tüntetnek, ellentétben velem, aki soha nem voltam az MSZMP vagy utódai tagja, szavazója.

bölcsbagoly 2014.06.22. 23:06:35

@Bogyó 2: ne hülyülj, már a választások után visszacsináltak mindent! 2008-től már ismét kétfordulósok voltak a választások. hazudni este, reggel meg közte, nemde?

Bogyó 2 2014.06.22. 23:08:17

@Istóczy úr: Debreczeni soha nem volt Fidesz-tag. Mdf-esként volt Ogy-képviselő, később közel került Orbánhoz, tanácsadója volt, de kibújt számára is a szög a zsákból és a kígyó a kebelből.
Ő írt Csurka "náci alapvetéséről", rá kellett jönnie, hogy Orbán is efelé halad.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 23:08:17

@bölcsbagoly:

Vajon tudják a bolsik, hogy a választásokat győzelemre játsszák?

Legutóbb még az ellenzéki szavazatoknak is csak a kisebbik részét szerezték meg a "kormányváltók".

De akkora pofával okoskodnak, mintha egy egész ország állna mögöttük.

Bogyó 2 2014.06.22. 23:09:33

@Istóczy úr: Szerintem a bolsik ezt nagyon jól tudják, ezért változtatták meg a választási szabályokat, hozták be a külhoniak szavazatát és így tovább.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 23:10:19

@bölcsbagoly:

Hadd dolgozzon, múltkor is úgy felvilágosította az országot, hogy tömött sorokban erősítette meg a kormányt.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 23:11:08

@Bogyó 2:

Nem akarsz nácizni egyet, ballib?

Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van? 2014.06.22. 23:15:23

@Istóczy úr:

"Vajon tudják a bolsik, hogy a választásokat győzelemre játsszák?"

Hogyne tudnák a bolsik, ezért csináltak Lázár János vezetésével törvényileg választási csalást.

"mintha egy egész ország állna mögöttük. "

Nem, a választási rendszeretek miatt az egész ország a Fidesz mögött, mögöttetek, bolsik mögött áll, mint 1957. május 1-én. Akkor azt kiabálták volna a kommunisták, hogy "Viktor! Viktor!", de még nem élt akkor a legnagyobb kommunista.

Most, ötvenhét évvel később megkapja ugyanazt a tiszteletet, mint 1957-ben az elődei, akik kivégezték Nagy Imrét.

Hajrá Fidesz, Hajrá 1957 Május 1., Éljen és virágozzék OrbánBasi Viktor!

bölcsbagoly 2014.06.22. 23:16:53

@Istóczy úr: szánalmas az erőlködésük, de félig döglötten is csak gyúrják...igazi osztályharcos proletárok! a marhái, ki tudja hányadszor akarják kikaparni a gesztenyét a szélhámos, gazfickó vezetőiknek, akik amúgy pont úgy utálják őket mint anno Marx atyjuk!

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 23:24:11

@bölcsbagoly:

Ez az injekciós nyilvánvalóan hivatásos, de a másik szerintem rögeszmés, hasznos hülye.

Jó tudni, hogy semelyik felállásukban nem jók már 25-26 százaléknál többre. bár ennyi is bőven gyalázat.

Bogyó 2 2014.06.22. 23:29:17

@Istóczy úr: Bennem nyilván több nemzeti érzés van, mert eszembe nem jutna egy részét sem kirekesztenem a nemzetből még téged se. Ellenben te...
Én olvastam Márait, de Wass Albertet és Nyírőt is.
Inkább azt nyeld le, hogy hányan szavaztak a külhoni magyarok közül!
Csak Erdélyben több mint másfél millió magyarból alig százezren szavaztak!
A külhoni magyarság nagy része józan és nagyon jól érzi, tudja, hogy inkorrekt, hogy beleszóljon az itteni szavazásokba. Vannak Erdélyben barátaim és ők is pl. pont így vélekednek, nem kívántak szavazni, csak annyit kértek, hogy mi se abajgassuk őket, és pl ne csináljon nekik a Fidesz ilyen Magyar Polgári pártocskákat. És a Fidesz-klónt elküldték a francba az ottani választáson, a Parlamentbe se jutott be, most itt csináltak Jenő barátunknak valami kamuállást a haverodék. Barátaink meg az RMDSZ-szel kint küszködnek és szépítik a környezetüket félelemmel vegyesen kezelve az autonómia-kérdést is. Könnyen hőbörögtök ti itthon vagy kimenve egy hétre, meg tartjátok magatokat kurvára nemzetinek. A nemzeti érzés nem a szájalásról meg a gyűlölködésről szól, gyűlölni a hazaárulásszámba menő intézkedéseket és azok elkövetőit kell és ebben a magukat nemzetinek nevezők vannak élen, miért nem tudnak nemzetpolitikát demokratikusan megvalósítani? Ja, persze, mert a nemzeti máz csak duma, valójában nagy ívben szarnak ők az erdélyiekre meg a többiekre is, de amíg 90 ezret át lehet ejteni, addig megéri.
Én viszont az idén ismét megyek hozzájuk sokadjára, viszünk koszorút Aradra, Enyedre és Gyulafehérvárra, a székely kis faluban meg megbeszéljük, hogy mi történt két éve, hogy ott jártunk. Viszünk amit mi tudnunk és költünk ott, hozunk amit meg tőlük kapunk és várjuk őket mi is itthon, ha tudnak jönni. Erről szólna a nemzeti érzés nem a ballibezésről.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 23:37:24

@Bogyó 2:

Nyirőnek a nevét sem tudod leírni.

Bogyó 2 2014.06.22. 23:42:24

@Istóczy úr: :-))
Milyen átlátszó! Gondolom, most elégedett vagy, hogy kiszúrtad a í-t! Tény, csak az Uz Bencét olvastam tőle, valóban nem memorizáltam a nevét hosszasan, de te persze a sem szót használtad.
Nos, ez az ami mindent elmond rólad.

Bogyó 2 2014.06.22. 23:43:50

@bölcsbagoly: "ki tudja hányadszor akarják kikaparni a gesztenyét a szélhámos, gazfickó vezetőiknek, akik amúgy pont úgy utálják őket mint anno Marx atyjuk!"

Ez teljesen megfelel a Fidesz-szavazó definíciójának.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.22. 23:45:33

@Bogyó 2:

Beszéljünk világosan: magyar, akinek fáj Trianon.

Aki az elcsatolt magyarok állampolgársága, szavazati joga ellen érvel, uszít, annak nem fáj Trianon. Az nem magyar.

Nem vagy szalonképes.

Szarok rá, miről mit gondolsz, mit hogyan tartanál helyesnek, mit tartasz helytelennek.

Bogyó 2 2014.06.22. 23:59:02

@fehérfarkas: Pontosan! De képtelen felfogni. Én demokratának tartom magam, ezért nem örülök neki, de elfogadom, hogy ismét a Fidesz kormányozzon. Nem tudom elfogadni a kétharmadát, mert az egy rendkívül tisztességtelen választási rendszer miatt van.
Persze a győzelmükkel is vannak problémáim, mert gyakorlatilag a nép egy jelentős része át van verve. Igen, volt ilyen azelőtt is, de ez most tízszer akkora, mégis, ha az emberek ezen nem látnak át, akkor el kell ezt is fogadni, mert egy kis gondolkodással, utánajárással azért még lehet tájékozódni és gondolkodni. Van rá lehetőség, de ha egy jelentős rész ezt nem teszi meg és le lehet nyomni a torkukon olyat, amit máshol nem lehetne, el kell fogadnunk, hogy ez ilyen ország. De úgy változzon meg, hogy a többség is így akarja, én nem akarok úgy gondolkodni mint ők. Ha a környező országok nem ebbe az irányba mennek, akkor előbb-utóbb kiderül, hogy ez mégsem jó.
Ha meg tévedünk és ez a jó, hogy lesz egy örök kormányzó főméltóságos urunk aki gondolkodik helyettünk, akkor meg örülhetünk.

Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van? 2014.06.23. 00:12:07

@Istóczy úr:

Idézet:

"A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották:

hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni."

Szarik itt mindenki terád, te faszparaszt. Neumann János, az egyik legnagyobb magyar volt, akinek a nevét se vedd a szádra, mert te porbafingasz a "magyarságoddal", ami egy műmájer köcsög plázaburnusz, te magyarsággyalázó disznó.

Semmi közöd a legnagyobb,magyarokhoz, akiket ugyanúgy elüldözött az aktuális rendszer, mint most Orbán Tetű Viktor rendszere teszi ezt mindenkivel, akinek egy tyúknál több esze van, bazdmeg.

A magyar, az nem TŐLED függ.

A magyar, azt NEM TE MONDOD MEG.

A magyar, AZ NEM TRIANON kérdése.

és legvégül:

A Magyar: az minden, amihez neked NINCSEN KÖZÖD, amíg azt hiszed, hogy számítasz a világon bármit Orbán Viktor seggnyalásán kívül. Te egy Fideszgörény vagy, egy nagyon hasznos állat ezeknek a tetűknek, akik szétbasszák Magyarországot.

Maradjunk ennyiben, és nagyon óvatosan húzd össze magad, amíg lehet, te nyomorék magyarellenes köcsög.

Bogyó 2 2014.06.23. 00:22:01

@Istóczy úr: Te meg vitaképes nem vagy. Látod ebből is kitetszik, hogy milyen gyerekes módon fogod fel ezt a dolgot, nem felnőtt ember módjára.
Nem tudom hány éves vagy, de ez egy hőbörgő gimnazista gondolkodásmódja.

"Aki az elcsatolt magyarok állampolgársága, szavazati joga ellen érvel, uszít, annak nem fáj Trianon. Az nem magyar."

Nos ez így egy az egyben baromság, ez így nem függ össze. Ugyanis akkor lenne igazad, ha a külhoniak állampolgárságával megszűnnének a trianoni problémák.

Légy szíves egyet mondj amit ez megszüntet!!!!!

De ne azt, hogy Trianon után nem szavazhattak a Fideszre.:-)

Mitől jobb most egy elcsatolt magyarnak, mi változott a gazdasági helyzetében, nyelvének megőrzésében, történelmi emlékeinek ápolásában, iskolarendszerében?
Szerinted most akkor a külhoniak állampolgárságával megszűnt Trianon?
Szerinted most akkor a románok már nem építhetik be tetszésük szerint kolostorokkal a magyarlakta vidéket Erdélyben?
Szerinted nem vonhatják meg a fejlesztési forrásokat Hargita és Kovászna megyétől ha úgy akarják mert van egy ilyen törvény?
Szerinted ettől Wass ALbert rehabilitálva lett?
Ettől még elmúlt a veszélye a nagymegyés közigazgatási átalakításnak?
Kárpátalján ettől még kevesebbszer verik le a vereckei emlékművet, Técsőn a Kossuth-szobrot?
A Felvidéken ettől rehabilitálják Malina Hedviget? Kassán most már nem tagadják le a magyar múltat? Pozsonyban lehet magyarul idegenvezetni? Szerbiában ettől lesznek méltóan eltemetve a partizánok által megöltek?

Nem öregem,nekem is fáj Trianon, de nem tudjuk nem megtörténtté tenni, pláne nem így. Erdélyben már akkor is ott van 5 millió román, nem tudsz mit csinálni. Arra kellene koncentrálni, hogy az ottlévőket miként tudod megtartani magyarságukban és fizikai-gazdasági ottlétükben. Nem ezzel, hidd el, te csak a Fidesz szavazatmaximáló propagandagépezetének az áldozata vagy, amit maguk az erdélyiek se nyeltek be többségükben, hiszen kb. egymilló magyar van Erdélyben aki még állampolgár se lett, nemhogy szavazott volna és bármily hihetetlen, de ott is sokan átlátják, hogy csak a kihasználásukról szól ez az egész. Ez nem az amikor bevonult a magyar hadsereg Észak-Erdélybe, csak ti szeretnétek annak látni. De akkor sem az, sajnos. Nem álomvilágban élve kell anyázni, hanem a valóságban élni, beszélni az erdélyiekkel, hogy mire van szükségük, hidd el, hogy nem erre, hiába a sok megható sztori a pártpropagandában. Egy ember magyarsága nem a magyar állampolgárságától függ, elég baj is, ha attól.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.23. 00:44:22

@Bogyó 2:

Hogyan szavaztál 2004-ben, kommancs?

És most?

Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van? 2014.06.23. 00:53:47

@Istóczy úr:

"Hogyan szavaztál 2004-ben, kommancs?"

Egy ilyen egyszerű mondatból lejön, mekkora egy tetű paraszt vagy, te gyökér. Körülbelül egy újgazdag, zselézett hajú, kishantosi újfideszes földesúr, a faszodba se láttál még kapát (sajnos), csak ügyvédi irodát Fideszes Polgármesteri Megbízásokkal, és akinek a sógornője legalább öt trafikot visz hatszáz kilométeres körzeten belül.

Kussolj! Ne Ugass! Nem Vagy Magyar, Egy Köcsög Fideszes Kutya Vagy, aki UGAT. Idegesítő, ahogy ugatsz.

És egyre idegesítőbb, ezt nem én mondom.

fehérfarkas 2014.06.23. 01:46:25

@hanta boy:

A számmisztikád arról szól, hogy a 2014-es Összefogás szavazatait nem az Összefogásnak számítod, hanem egy részét az LMP-hez, mert biztos arra szavaztak volna, ha Bajnai "nem szakítja ki őket az LMP-től". Csakhogy az LMP helyett mégis az Összefogásra szavaztak. Tetszettek volna máshogy csinálni a politikát, hiszen lehet más a politika :D

fehérfarkas 2014.06.23. 01:50:18

@Göntér László: "A határon túliakat szerintem is segíteni kell, de ez a segítés nem korlátozódhat csak a határontúliak vezetőire"

Mint pl. Tőkés Lászlóra, aki a magyar adófizetők pénzét ellopta? Hiszen a magyar állam az ó általa vezetett szervezetnek utalta az erdélyi magyarok segítésére való pénzeket.
És az a csúnya gonosz internet meg megírta, hogy azoknak a pénzeknek csak a töredéke érkezik meg az ottani magyarokhoz, mert valahogy Tőkés László és társi körében(zsebében?) eltűnik. Ezek után az ember már nem is lepődik meg, hanem teljesen természetesnek találja, hogy az erdélyi Tőkés László nem valamelyik erdélyi párt színeiben indult képviselőjelöltként az EU-s választáson, hanem a magyarországi Fidesz listáján.

fehérfarkas 2014.06.23. 02:06:59

@bölcsbagoly:

A listás rendszer azért van (és ne Angliával gyere mert az csak egyetlen ország a sok közül - ráadásul ott nem gerrymanderingeznek a szavazókörzetekkel a választások előtti hónapokban), mert attól, hogy egy körzetben nyer X párt képviselője, a lakosság Y, Z, ZS pártokat is támogatta - és nekik is legen parlamenti képviseletük (ahol csak egy párt van a parlamentben azt úgy hívják: diktatúra). Ráadásul sok országban az egyéni mandátum csak úgy érvényes, ha a szavazatok több mint felét megszerezte (minimum 50%+1 szavazat) - a korábbi 2 fordulós rendszernek is ez volta lényege.
A listás szavazásnak pont az a lényege, hogy ha X párt képviselője 44%-kal nyer, de a körzet választóinak 56%-a nem rá szavazott (de a szavazataik Y, Z, ZS pártok képviselői között megoszlottak), akkor azon 56% képviselete se vesszen el.

A falvakban a fideszes jelöltek bőven 50% felett nyertek, de a nagyobb városokban a Fidesz és az Összefogás között már szorosabb volt az eredmény. Budapesten alig 1-2 helyen tudott csak 50% fölé menni a Fidesz, a többi kerületben vagy 50%-nál kevesebbet kapott vagy kikapott a fideszes jelölt. Volt olyan kerület, ahol a fideszes és az összefogásos jelölt között csupán 55 szavazat volt a különbség (ha csak egyéni van és nincs listás, akkor olyan, mint az egyéni jelölt nem 55 szavazattal nyert volna, hanem mintha a szavazók 100%-a rá szavazott volna).
A listás szavazásnak pont az az értelme, hogy választók 44%-a támogatja az egyik pártot, és 56%-a pedig nem, akkor annak az 56%-nak se vesszen el a szavazata.
Hogy ez mégse így történjen, ezért kellett a veszteskompenzációt megszüntetni, és helyette a győzteskompenzációt bevezetni. Így lett 44% szavaztból 66% parlamenti mandátum.

lstóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.23. 05:20:30

@bölcsbagoly: És rólad mit diagnosztikáltak ott? Hiába kozmetikálod magad, te magát paleontológusnak hívő kubikos!

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.23. 07:49:19

@Bogyó 2:

„És az is normális kedves birca, ha egy magas jövedelemmel rendelkező állampolgár adózik az államnak amelynek polgára, honvédelmi, polgárvédelmi kötelezettség terheli, ha arra fizikailag képes és így tovább...“

1918 óta nincs Mo-n vagyoni és adócenzus. Azaz ez irreveláns.

„Mondd, milyen előnye van annak, ha egy Csíkszeredán élő és az életét ott tervező embernek magyar állampolgársága van?“

A legtöbb embernek ez érzelmi kérdés.

Emellett ez hasznos az országnak is. Egész Európa a csökkenő lakosságszámmal küzd és bevándorlókra szorul, ami viszont gondot okoz az eltérő kultúra miatt. Mo. szerencsés helyzetben van: van tartaléka magyarokból.

„Tedd a szívedre a kezed, szerinted ez nem a választási eredmény befolyásolása miatt született, hanem azért, mert ez így igazságos?“

Ha a határontúliak zöme baloldali szavazó lenne, biztos, hogy a Fidesz az egészet nem vezette volna be, ez halálbiztos.
Viszont ez irreveláns a kérdés elvi szempontjából. Abszurdum, hogy eddig nem szavazhattak a külföldön élők. Sőt, 1998-ig még az ideiglenesen külföldön lévők sem szavazhattak.

„Egy jogviszonyt jogok és kötelezettségek együttese jellemez. Milyen kötelezettségeket kérhetünk számon a külhoni állampolgár társainkon, ha már beleszólhatnak annak az országnak az életébe, ahol nem is élnek?
csak jogaik vannak? Ez igazságos?“

Igen, igazságos. Eleve abszurdum a mai modern, mobilis világban az országhatároknak ekkora jelentőséget adni.

„Az ilyen elvakult, differenciált látásmódra képtelenek mint Istócy vagy a közokirathamisító persze váltig egyetértenek amíg a külhoniak az általuk preferáltakra szavaznak és látható, hogy egyből tiltakoznának, ha nem így lenne, de tőled többet várnék.“

Irreveláns, hogy kire szavaznak. Ez elvi kérdés.

„arról is szólsz, hogy miért is alakult ki ez az egész problémakör“

Úgy alakult ki, hogy a ballibek az egészből dogmát csináltak. Ebbe buktak bele. Lám, az LMP számára a probléma nem létezik, ők ezt alkotmányos jogként fogják fel. De már Bajnai és Mesterházy is kezdtek eltávolodni a korábbi ballib konszenzustól e témában. Amint ez általános lesz, már nem a Fidesz fogja elvinni a határon túli szavazatok 97 %-át.

„Állampolgárság és szavazati jog egyáltalán nem kell, hogy együtt járjon.“

Valóban nem kell, de jobb, ha együtt jár a kettő. S ez egyben a világtrend is.

„Hiába hozod a külföldi példákat, azért nem jók, mert ott meg nem adnak etnikai alapon állampolgárságot, ugye nem lehetnek állampolgárok és nem szavazhat az ausztrálok, új-zélandiak, amerikaiak nagy része sem Nagy-Britanniában mert vannak egykori brit felmenőik????“

Szavazhatnak minden további nélkül, ha brit állampolgárságot szereznek.

A magyarok is csak akkor szazhatnak, ha magyar állampolgárok.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.23. 07:52:31

@fehérfarkas:

Ezzel az eredménnyel a Fidesznek Hollandiában 45 %-a lenne, Franciaországban meg 90 %-a. Melyik ország demokratikus, Hollandia vagy Franciaország? Esetleg mind a kettő az?

Az Örülünk Vincent – mint mindig – csúsztat, direkt nem sorolja fel Angliát, Franciaországot, az USA-t, stb. Ezek szerinted diktatúrák?

bölcsbagoly 2014.06.23. 09:02:53

@Bogyó 2: abból a másfél millióból csak vagy 350.000-nek van magyar állampolgársága s azok egy része is 18 éven aluli. A magyar "pártocskák" jó ideje jelen vannak Erdélyben, ők az RMDSZ ellenzéke, nem import árú. Mivel az RMDSZ a legutóbbi ideig az itteni ballibbel kollaborált s ellenséges volt a fidesszel szemben, nyilván, hogy a fidesz is az ellenzéküket támogatta.
Szerinted a fideszre szavazó többség, meg a nem szavazók,át vannak verve, csak ti a vesztesek tudjátok mi a tutti mindenben. No ez a nagy ego, önteltség az ami oda sorolta a bandádat ahol vagytok és maradtok is.

bölcsbagoly 2014.06.23. 09:16:45

@fehérfarkas: mi a baj a szavazókörzetekkel bunkócska? Ugyanis azok a kevesebb képviselő miatt kellett átalakítani s ahogy pl, Csepel és Soroksár összevonása pont benneteket segített, úgy más körzetekben is ez történt (pl. a Havanna telep - Simon/Kunhalmi elvtársatok körzetéhez való csatolásával is). Mutass egy olyant,ahol egy hegvidéki fideszest egy belvárosi baloshoz csatoltak volna. A másik hülyeséged sem kisebb! Az egydfordulós szavazás jellegzetesége, hogy bármennyivel lehet nyerni, ha az több az ellenfelekénél. Amiről te habogsz az a kétfordulós jellege, ugyanis ha valaki az alapú fordulóban nyert 50%+1-el ott nem volt második forduló egyik sem. de a listáson soha sem volt nálunk második forduló, mivel ez vegyes szavazású rendszer!
A győztes komponzáció értelmét is megmagyraáztuk már ezerszer, de nem fért a tökfejetekbe! miféle logika az, hogy a vesztes szavazat ne vesszen el, amikor a győztes + szavazatai felettiek elveszhetnek? S ez miért pont a fideszt segíti, mikor a ti 14 nyerteseteknél is pont ez történt? Ennyire hülyék nem lehettek!

bölcsbagoly 2014.06.23. 09:23:15

@lstóczy úr: opkoska,
1. hiába fikázzátok a diagnosztikálás kifejezést, az az idegen szó egyik magyar változata. igaz Mo-on kevésbé elterjedt, de a határontúl, ahol a román/szlovák/szerb, stb. nyelv hatására jóval elterjedtebb. Ugyanis ezek a szavak a francia/latin -care végződéssel bírnak, azt meg magyarul általában nem - zálással, hanem - kálással forditjuk;
2. nem értem mire vonatkozik a "kozmetikálásom" s főleg nem értem ezt a hátbatámadást, mivel eddig egy gyékényen árultunk!

bölcsbagoly 2014.06.23. 09:50:57

A félreértés oka, hogy egy szónak tekintitek, s az értelmező szótárak egy része is, a diganózis és a diagnisztiZ(k)álás szavakat. Ezek idegen (új latin) nyelveken: diagnosis és diagnostificare formában fordulnak elő. Az elsőnél logikus a magyarositásnál a Z, de a másodiknál már nem, mivel a falsificare vagy diversificare szavak magyar változata sem fslszifiZálás vagy diverszifiZálás, hanem - kálás! capisci?

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.23. 10:49:56

@bölcsbagoly:

Nem támadtalak meg.

Nézd meg a nickjét, ő Lstóczy, én Istóczy.

Ez a hobbija/munkája, hogy hamisítja a nickemet, és vállalhatatlan ószövetségi gyűlölködéssel ront rá azokra, akikkel korábban beszéltem.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.23. 10:52:35

@bölcsbagoly:

Ezeknek ha épít a kormány Hódmezővásárhely (Magyarország 2. legnagyobb területű városa, fideszes) és Szeged (Magyarország 3. legnagyobb lakosságszámű városa, sz0ci) közé egy villamost, akkor úgy üvöltenek, mint a sakál, hogy a Fidesz bünteti a fővárostés csak Alcsútot meg Felcsútot fejleszti.

Mert ezeknek ami a romkocsmán kívül van, az már Alcsút, Mucsa, Balkán - maga az iszonyat.

bölcsbagoly 2014.06.23. 11:40:33

@Istóczy úr: aha, bocsi, nem vettem észre a nyomorult ténykedését!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.23. 20:56:06

@fehérfarkas:

Akkor rosszul gondoltam.

Csak tudod ha sok-sok aprócska párt ér el x szavazatot, az nem ugyanaz, mint ha egy nagy párt kapna ugyanannyit. S ez nem a Fidesz és nem is a választási rendszer hibája: nagyon helyes, hogy av álasztási rendszer diszpreferálja az aprócska pártok Parlamentbe jutását.

fehérfarkas 2014.06.23. 21:40:47

@maxval, a gondolkodó birca:

Az angol választási rendszert még ők maguk sem tartják a legjobban, csak évszázados hagyományként ehhez is ugyanúgy ragaszkodnak mint a királyi családhoz.

Az USA demokrácián is lehetne sokat finomítani - de ott vannak erős Demokrata Párt és erős Konzervatív Párt szavazókörök. Mondjuk a gerrymanderingezés is pont tőlük ered - és nem a demokrácia mintapéldájaként emlegetik. Ugyanakkor az USÁ-ban a politikai választás nem élet-halál az ottani embereknek, mert a hatalomra kerülő párt nem nyírja ki a másikat, és telepszik rá az egész országra, hogy egy diktatúrát hozzon létre.

A franciáknál meg nagyon erős elnöki rendszer van, ahol a miniszterelnök lemondatható, a kormány meg feloszlatható.

fehérfarkas 2014.06.23. 21:53:02

@bölcsbagoly:

Nézd, a fővárosi kerületek összevonása azt eredményezte, hogy az Összefogás eleve a nagyvárosokban volt erős, és a fővárosban a legerősebb. Csak a gerrymanderingezés helyett hiába nagyobb lakosságú Kispest és Kőbánya is mint 10-10 db vidéki kisváros, vagy 100 db falu, mégis csak 1 Összefogás képviselőt tudtak adni, mert egy választókörzetnek számítottak az összevonás miatt.
De lehetne mondani a baranyai szoci körzetek összevonását illetve fideszes körzetekkel való vegyítését is. Ez a gerrymanderingezés.
De a Fidesznek a gerrymandering önmagában nem volt elég, ezért hozzátette még a győzteskompenzációt is, meg a médiában meg bizonyos utcai hirdetőfelületeken a pártok kampánytilalmát (a Fidesz persze ezt kikerülte azzal, hogy nem pártként kampányolt ezeken a helyeken, hanem kormányként, illetve a CÖF-ként, valamint a saját fideszes médiáinak hirdetéseiként, reklámjaiként: pl. Heti Válasz újságreklámként, aminek a címlapja pont a Fideszt népszerűsítette és az ellenzéket bírálta - a fideszes oligarchia által megvásárolt TV2 pedig a választási kampány során a Kúria döntése ellenére is nyomatta a rezsicsökkentési pr-t).

fehérfarkas 2014.06.23. 21:58:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Csak tudod ha sok-sok aprócska párt ér el x szavazatot, az nem ugyanaz, mint ha egy nagy párt kapna ugyanannyit. S ez nem a Fidesz és nem is a választási rendszer hibája: nagyon helyes, hogy av álasztási rendszer diszpreferálja az aprócska pártok Parlamentbe jutását. "

Csak éppen az adófizetők milliárdjaival támogatja az ellenzéki pártok szavazóinak megtévesztését szolgáló kamupártokat, amelyek csalással szedték össze az aláírásukat (és amit a feljelentések ellenére sem a hatóság, sem az ÁSZ nem vizsgál). Kunhalmi Ági győzött volna, ha a kamu Együtt 2014 Párt nem indult volna. 55 szavazattal kapott ki, míg a kamu Együtt 2014 Párt 190 szavazatot kapott. Meg ott volt a kamu Összefogás Párt is a valódi Összefogás mellett (akiknek az utsó 2 hétben kellett emiatt a nevüket megváltoztatniuk).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.23. 22:12:48

@fehérfarkas:

"az adófizetők milliárdjaival támogatja az ellenzéki pártok szavazóinak megtévesztését szolgáló kamupártokat"

Ez az állítás azért komoly bízonyítékokat kíván. Amíg nem tudod kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ezeket a kamupártokat a Fidesz hozta létre, addig nem lehet komolyan venni. Inkább olyan konteó-jellegűnek tűnik mindaddig, amíg nem bizonyítod.

"Kunhalmi Ági győzött volna, ha a kamu Együtt 2014 Párt nem indult volna."

A Maszop is győzött volna, ha az Fidesz nem indult volna - bár lehet, inkább a Jobbik győzött volna, nem a Maszop.

fehérfarkas 2014.06.23. 23:42:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A Maszop is győzött volna, ha az Fidesz nem indult volna - bár lehet, inkább a Jobbik győzött volna, nem a Maszop. "

Gondolom te is érzed, hogy a 2 eset nem ugyanaz.
Az, hogy Összefogás mellett egy Összefogás Párt is indult, az Együtt 2014 mellett egy Együtt 2014 Párt is. És amennyi kampány és reklámfelülete volt a médiában az ellenzéknek elmagyarázni, hogy a kitelepüléseken és óriásplakátokon reklámozott Összefogás nem azonos az Összefogás Párttal, az Együtt 2014 Párt nem azonos az Együtt 2014-gyel, amit a szavazólapon így kell keresni: MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT, EGYÜTT - A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA, DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ, PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT, MAGYAR LIBERÁLIS PÁRT

"Ez az állítás azért komoly bízonyítékokat kíván. Amíg nem tudod kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ezeket a kamupártokat a Fidesz hozta létre, addig nem lehet komolyan venni. Inkább olyan konteó-jellegűnek tűnik mindaddig, amíg nem bizonyítod. "

Nem kell mindegyiket a Fidesznek létrehoznia. Neki elég csak annyi, hogy a kamupártokat engedi indulni, és pénzügyileg megtámogatja. Az ellenük beadott feljelentéseket és panaszokat pedig a fideszes tagokkal teletömött választási bizottságok pedig elutasítják, a hatóságok (ügyészség, ÁSZ) pedig nem vizsgálják (fénymásolt aláíróívek, fiktív számlákkal igazolt költségek, stb). A neten számos blog és cikk foglalkozott ezzel. Egyedül a hatóságok nem foglalkoztak vele.

A szavazólapon a valódi MSZP-ből és Bajnai (Együtt 2014) meg Gyurcsány (DK) pártjaiból létrejött összefogás elnevezése:
MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT, EGYÜTT - A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA, DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ, PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT, MAGYAR LIBERÁLIS PÁRT

És a névhasonlóságot kihasználó kamupártok:
ÖSSZEFOGÁS PÁRT (emiatt a kamupárt miatt kellett pár héttel a választások előtt az igazi Összefogásnak a nevét megváltoztatnia, pedig odáig Összefogás néven plakátolt, végezte a kitelepüléseket és adta az interjúkat, és a média is Összefogásként nevezte őket)
EGYÜTT 2014 PÁRT (a Bajnai Együtt 2014 pártja, amelyek a honlapja is egyutt2014.hu volt kénytelen nevét a választási lapon EGYÜTT - A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA-ra módosítania)
MAGYAR DEMOKRATIKUS UNIÓ (Gyurcsány pártja a Demokratikus Koalíció)
MAGYARORSZÁGI SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT (ez utóbbi rövidítése szintén MSZP - ráadásul Mesterházy folyamatosan szociáldemokratának identifikálta magát és pártja értékrendjét az interjúiban;
de volt egy másik névhasonlósági szocdem párt is a szavazólapon:
SZOCIÁLDEMOKRATÁK MAGYAR POLGÁRI PÁRTJA)

bölcsbagoly 2014.06.24. 07:04:17

@fehérfarkas: ne hülyéskedj már! mindkét esetben bebizonyosodott, hogy a kis pártom előbb regisztráltatták a nevüket mint az összefosás pártjai! Bajnaiék miért nem figyeltek fel erre előzőleg? Persze, a fidesz szervezte őket, mert megkérte Szilvássy Petit az Állami Jósdából, hogy árulja el neki, hogy majd mi lesz Bajnaiék meg a z összefosásnak a neve! Észnél vagytok? Ki a franc kényszeritett rá arra, hogy már létező pártok neveit válasszátok?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.24. 09:31:20

@fehérfarkas:

"Nem kell mindegyiket a Fidesznek létrehoznia. Neki elég csak annyi, hogy a kamupártokat engedi indulni"

A kamupártokat nem a Fidesz engedte indulni, mert a Fidesznek sem tiltani, sem engedélyezni nem volt lehetősége: a törvények teszik lehetővé a pártok alapítását és a választásokon való indulását. Ezt úgy hívják, hogy parlamenti demokrácia. :)

El tudom képzelni, mekkora világra szóló botrányt csapott volna az ellenzék - mellesleg joggal -, ha nem indulhattak volna a törpepártok. Akkor lett volna csak igazán ajvékolás meg viktátorozás.

Az meg, hogy sokan pénzt kerestek a kamupártok indításával, nem politikai, hanem rendőrségi ügy. Kár ebben politikát keresni, amikor csak szimpla gazdasági bűncselekmény.

"Egyedül a hatóságok nem foglalkoztak vele."

Már foglalkoznak vele.

fehérfarkas 2014.06.24. 10:50:24

@bölcsbagoly:

A kamu Együtt 2014 Pártot Schmuck Andor MSZDP-jének szóvivője, Bódás Bianka, valamint Hagyó Miklós volt parlamenti titkára és mellesleg a Naphegy utcai CuCu Bár egyik tulaja, Tiner György hozták létre 2012 októberében. De Bajnaiék az Együtt 2014 nevet már korábban saját maguknak adták, csak akkor még civil szervezet voltak, és a honlapjuk is egyutt2014.hu. Civil szervezetből párttá csak az új választási törvény miatt voltak kénytelenek alakulni (pontosabban több civil szervezetből hoztak létre pártszövetséget: Együtt 2014, Párbeszéd Magyarországért, Szolidaritás).

Valóban az Összefogás Párt nevezetű szervezet korábban jött létre. De csak mint egy kisváros (Monok) helyi önkormányzati választásán induló szervezet a 2010-es önkormányzati választásokon.
Egy kisvárosi szervezetből (Monok) senki nem nézte ki, hogy legalább 27 egyéni jelöltet fel tud állítani a fővárosban és legalább 9 megyében, és az aláírásokat is össze tudja gyűjteni nekik. Ahogy azt sem gondolta senki, hogy 18 szervezet lesz erre képes. Mindezt országos lefedettség, aktívista hálózat, szimpatizánsok címlistái, és kitelepülések sokasága nélkül. És persze teljesen ismeretlenül kampányolás nélkül.

Én az elindult 31 szervezetből itt a fővárosban szinte mindig ugyanazon pártok plakátjait és kitelepülőpultjait láttam: Fidesz, Jobbik, LMP, MSZP/Együtt/DK/PM/Liberálisok féle Összefogás. Meg persze a NAV botrány kirobbantó Horváth András és a földmutyi botrányt kirobbantó Ángyán József féle szervezetét.
Tudom, hogy egy ember több pártnak is aláírhatta az ajánlást, de azért infrastruktúra, aktivisták, kitelepülőpultok, szimpatizánsok címlistái nélkül mégis hogyan szereztek ezek a kamupártok legalább 27x500 (= legalább 13.500) érvényes aláírást? Ilyen nagy lenne a politikai aktivitás? Ilyen nagy lenne az országban a kormányellenes hangulat, hogy bárkire rászavaznának az emberek, csak a Fideszre nem?
Nem meglepő, hanem a várt eredményt igazolta, hogy a kamupártok annyi szavazatot sem kaptak, mint ahány aláírással rendelkeztek (kamu Együtt 2014: 0.28 %, 14.085 szavazat; ÖSSZEFOGÁS párt 0.13 %; 6552 szavazat; MAGYAR DEMOKRATIKUS UNIÓ 0.02 %; 762 szavazat; MAGYARORSZÁGI SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT 0.02 %, 937 szavazat; SZMP 0.01 %, 364 szavazat). Hogyan szedtek össze ezek a kamupártok legalább 13.500 aláírást 2 hét alatt és hogyan tudtak indítani 27 egyéni országgyűlési jelöltet?

Erről is több cikk meg blog született, ahogyan a 8 milliárd Ft-ról is, amit a kampányhoz kaptak, és amivel nem tudtak elszámolni, és sem az ügyészség, sem az Állami Számvevőszék nem vizsgálja ezt. Pedig erről is több cikk és blog született. Valamint a Bajnai féle Együtt-PM kezdeményezte a kis pártok kampányköltéseinek felülvizsgálatát.
(érdekes, hogy szoci képviselőket az ügyészség Magyar Nemzet újságinformációja alapján bilincsben el tud vinni és letartóztatni - de ha nem a MN ír meg valamit, akkor az ügyészség a füle botját sem mozdítja)

fehérfarkas 2014.06.24. 10:54:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A kamupártokat nem a Fidesz engedte indulni, mert a Fidesznek sem tiltani, sem engedélyezni nem volt lehetősége: a törvények teszik lehetővé a pártok alapítását és a választásokon való indulását. Ezt úgy hívják, hogy parlamenti demokrácia. :)"

És az új választási törvényt szerinted ki hozta létre? Tán csak nem a 2/3-os fideszes parlament?
És az aláíráshamisításokról szóló bejelentések ellenére ki engedte őket indulni? tán csak nem a fideszes választási bizottságok?
Annak idején néhány netes újság és blog is beszámolt arról, hogy a kamupártokkal bejelentéseket a választási bizottságok azzal hárították el, hogy nem az ő feladatuk vizsgálni, hogy az aláírások eredetiek-e. Ha nem az övéké, akkor kié? És akkor minek a választási bizottság, ha bárki elindulhat hamis aláírásokkal? Meg akkor minek az aláírásgyűjtés és minimum aláírásszám, ha bárki bármennyit hamisíthat?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.24. 11:17:12

@fehérfarkas:

"És az új választási törvényt szerinted ki hozta létre?"

Pártok az összes eddigi választási törvény értelmében indulhattak. Legalábbis a cocizmus óta.

"És az aláíráshamisításokról szóló bejelentések ellenére ki engedte őket indulni?"

A bejelentések kivizsgálása a választások elhalasztását vonta volna maga után, mert időben nem fért volna bele.

"Ha nem az övéké, akkor kié?"

Mondjuk igazságügyi írásszakértőké? Mondjuk rendőrségé vagy más nyomozati jogkörrel rendelkező hatóságé? A választási bizottságnak egészen biztos, hogy nincs nyomozati jogköre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.24. 11:24:51

@fehérfarkas: Azt meg ismét csak el tudom képzelni, micsoda ajvékolás lett volna, ha a kormány a hamis aláírások ellenőrzésere, kinyomozására hivatkozva elhalasztotta volna a választást - mert hát a nyomozások több hónapig, fél évig is eltarthattak volna. Rögtön az lett volna, hogy ezzel az ürüggyel akar továbbra is hatalomban maradni. :D

Nézd, értem én, hogy fáj a vereség, de nem ebben az irányban kellene keresni a vereség okait.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.24. 11:26:33

@fehérfarkas:

Alapvetően mindez nevetséges. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy a Fidesz a választási rendszer miatt nyert. A népszerűsége miatt nyert.

fehérfarkas 2014.06.24. 12:03:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Pártok az összes eddigi választási törvény értelmében indulhattak. Legalábbis a cocizmus óta. "

Valóban indulhattak, de a szavazólapokra már csak azok kerültek fel,amelyek a szükséges mennyiségű kopogtatócédulát össze tudták gyűjteni. És egy ember csak egy pártnak adhatta oda a kopogtatócéduláját. És nem adott az állam akkor a kamupártoknak 8 milliárd forintot az indulásra.
Persze most is ki lehetett volna szűrni a kamupártokat, ha választási bizottságok ellenőrzik, hogy az aláírások eredetiek-e. Hiszen a sajtóba kiszivárgottakról még a vak is megállapíthatta, hogy bizonyos azok bizony nem eredetiek.
Képzeld el, ha az MSZP-ről, vagy Jobbikról, vagy DK-ről, vagy az igazi Bajnai féle Együtt 2014-ről derül ki, hogy az aláírásokat hamisították. Vajon az ő esetükben is érvényesnek fogadta volna el az OVB? Vajon az ügyészség és az ÁSZ náluk sem indított volna vizsgálatot?

És az is érdekes, hogy ezekről a kamupártokról eddig senki nem hallott - és azóta sem hallani róluk. Országos tagságuk nincsen, országos szervezetük nincsen, választási programjuk sem volt. Többségük még normális honlapot sem hozott létre, hogy legalább alibiből legyen valamijük, ami alapján valóban létezőnek tűnnek.

"A bejelentések kivizsgálása a választások elhalasztását vonta volna maga után, mert időben nem fért volna bele."

És? A választások tisztasága már nem is számít?
Egyébként pedig nem kellett volna elhalasztani. Csak egyszerűen az aláírásokat hamisító pártokat kizárni a választásokon, majd választási csalás miatt az ügyészségen feljelenteni őket. Az indulásért adott pénzeket pedig visszavenni tőlük, mert jogosulatlanul vették igénybe, mert visszaéltek a megelőlegezett bizalommal, mert csaltak.

Eleve az elvárás az új törvény szerint az, hogy a választáson indult párt legalább 27 egyéni jelöltet fel tud állítani a fővárosban és legalább 9 megyében, és az aláírásokat (legalább 27x500 = 13.500 - és fontos, hogy mind a 27 körzetben legalább 500-at összegyűjtsön) is össze tudja gyűjteni nekik. Ha ez nincs meg, mert azokat jelöltjeiket kizárják, ahol akárcsak egyetlen aláírást is hamisítottak (bár a sajtóba kiszivárgott információk alapján nem 1-1 aláírást hamisítottak teljes íveket hamisítottak, ráadásul tucatszámra), máris nem lett volna meg a 27 fővárosi + 9 vidéki jelöltjük. Sőt, még választási csalásért büntetőfeljelentést is kaptak volna. Ennyit kellett volna csak a csinálni - a törvényeket szigorúan betartatni.
Le merem fogadni, hogy ha az MSZP csinálta volna meg, akkor Simon-ügy (meg a Zuschlag-ügy) mellett ez is címoldalon lett volna vezető hír a médiában, hogy az MSZP elcsalja a választásokat.

bölcsbagoly 2014.06.24. 12:10:35

@fehérfarkas: késő bánat számotokra, de már írták, hogy nem ezért vesztettetek! az inkriminált pártocskák pár száz/ezer szavazót ha elvettek tőletek, az meg egy képviselőhöz +-ban sem lett volna elég! Egyszerűen nem tudtatok felkínálni olyan alternatívát a lakosságnak,, hogy a 3 milliónyi nem szavazó egy részét is magatok felé fordítsátok! Inkább ezen kellene elgondolkoznotok s ne a választási törvényt fikázzátok a kudarcért.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.24. 12:18:58

@fehérfarkas:

"Egyébként pedig nem kellett volna elhalasztani. Csak egyszerűen az aláírásokat hamisító pártokat kizárni a választásokon"

Némi logikai bukfenc az érvelésedben, hogy a kizáráshoz először bizonyítani kellett volna a hamisítást, amit viszont először alapos vizsgálatokkal bizonyítani kellett volna. Mely vizsgálatok hónapokig is eltartottak volna, ha alaposan akarják elvégezni őket.

fehérfarkas 2014.06.24. 12:20:43

@fehérfarkas:
Nem 27 fővárosi + 9 vidéki, hanem összesen 27 jelölt, amely közül legalább 9 vidéki, a többi pedig lehet fővárosi. Ennek az oka, hogy Budapesten nagyobb a politikai aktivitás + kisebb helyen él több ember, így logisztikailag könnyebb Budapesten összegyűjteni a szükséges mennyiséget. De, hogy ne csak fővárosi bázisú pártok indulhassanak, hanem tényleg országos beágyazottságúak, ezért a főváros mellett legalább 9 megyében is kell tudni jelölt állítani és a szükséges aláírást összegyűjteni. Az új törvénynek ez a része teljesen korrekt. Csak ezt nem tartották be a kamupártok esetén - mert akkor nem tudták volna a kamupártok 2 hét alatt összegyűjteni becsületesen, csalás nélkül a szükséges aláírásokat.
A kamupártok közül a névhasonlóságot kihasználó kamu Együtt 2014, kamu Összefogás, kamu SZMP, kamu Magyar Demokratikus Unió egyike sem érte el a választásokon még a fél %-ot sem.
Viszont olyanra jó volt, hogy a fővárosi körzetekben Kunhalmi Ági 55 szavazattal kapott ki, míg abban a körzetben a kamu Együtt 2014 197 szavazatot kapott. Ha nincs a kamu Együtt 2014, akkor Kunhalmi nyert volna. És a Fidesznek máris nincs 2/3-a a parlamentben.

De nemcsak ez számított, hanem a győzteskompenzáció, a gerrymandering, meg a határon túli magyarok szavazatai is. Meg az, hogy a médiában politikai hirdetéseket a pártok nem adhattak a választási kampány során. Ezzel szemben kormányzati meg CÖF propagandával teli volt a média. Sőt, a fideszes oligarchák tulajdonába került TV2 a választási kampányban a Kúria eltiltó ítélete ellenére nyomatta a kormány rezsicsökkentési reklámjait (miközben az ellenzéki pártok nem reklámozhatták magukat a TV2-ön). Ezek összessége kellett ahhoz, hogy a Fidesznek 2/3-a legyen a parlamentben - annak ellenére, hogy a szavazóknak a fele sem szavazott rájuk.

fehérfarkas 2014.06.24. 12:26:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Némi logikai bukfenc az érvelésedben, hogy a kizáráshoz először bizonyítani kellett volna a hamisítást, amit viszont először alapos vizsgálatokkal bizonyítani kellett volna. Mely vizsgálatok hónapokig is eltartottak volna, ha alaposan akarják elvégezni őket. "

Ott ahol 20 oldalon keresztül elcsúszott a név és a lakcím mit kellett volna egyértelműen bizonyítani? Ezt még a vak is észrevette volna. És ez csak egy példa a sok közül, ami a netre kiszivárgott, és amivel a nem fideszes netes oldalak és blogok foglalkoztak.
Vagy ott volt a másik nagy port kavart eset, ahol az egyik baranyai körzetben a választási bizottság egyik tagja a saját aláírását vette észre olyan párt ívén, amelynek ő nem is írta alá. A helyi választási bizottság az ő aláírását érvénytelenítette, de a kamupárt többijét elfogadta érvényesnek, mintha mi sem történt volna.

bölcsbagoly 2014.06.24. 13:21:27

@fehérfarkas: látom nektek igazából nem a vereség, hanem a 2/3 fáj! Nos, én annyira "antidemokrata" vagyok, vagyis annyira szószerint veszem a demokráciát, hogy azt mondom, egy kormánynak sohasem szabad kompromisszumokat kötni, mert akkor letér arról az útról amit ki jelölt magának és amire a választói voksoltak! Nos pont a 2/3 az ami ezt teljes mértékben lehetővé teszi! Annak semmi értelme, ami 98-2010 közt történt, mert hol a fidesz 81998-2002) , hol az mszp (2002-2010) volt hatalmas erőfölényben a koaliciós partnerekkel szemben,rákényszerült, hogy akár az őrült javaslataikat, ötleteiket is figyelembe vegye! Dávid, Torgyán, majd az SZDSZ megpróbálta a farkánál fogva forgatni a kutyát!
A koalició csak ott működhet,a hol a partnerek nem a saját holdudvaruk, pártjuk érdekeit, hanem mindig az országét tartják figyelemben, annak adnak elsőbbséget. Ilyen nálunk eddig még nem létezett! Sőt, Csillag miatt megpuccsolták pl. Medgyessyt, Ti ilyen zavaros helyzetet kivánnátok továbbra is? Persze, ebben lehetne jól halászni és a következményeket meg a fidesz viselné el, a szavazói elvesztésével! Ne reménykedjetek!

fehérfarkas 2014.06.24. 13:37:58

@bölcsbagoly:

Milyen hatalmas erőfölényról beszélsz az MSZP javára?

2002-ben a mandátumok:
MSZP 178
SZDSZ 20
Fidesz-MDF 188 (164 Fidesz + 24 MDF - csak egybe számít mert közös listán indultak)

2002-ben a mandátumok:
MSZP 190
SZDSZ 20
Fidesz-KDNP 164
MDF 11
Somogyért Egyesület 1

1994-ben kapott az MSZP-SZDSZ 2/3-nyi mandátumot, de az MSZP a szavazatok 45,16%-át, és az SZDSZ a szavazatok 28,51%-át kapta .- vagyis együtt a szavazatok 73,67%-át kapták, de parlamenti mandátumoknak csak a 71,77%-át.
MSZP 209
SZDSZ 69
Fidesz 20
Fidesz-VP-LPSZ-ASZ-SZDSZ 1
MDF 38
FKGP 26
KDNP 22
Agrárszövetség 1

Mint látod 1994-ben 73,67% szavazati arány csak 71,77% mandátumarányt ért, addig 2014-ben az új választási törvény miatt 44,87% szavazatarány már 66,83% mandátumot ért.

fehérfarkas 2014.06.24. 13:42:11

@bölcsbagoly:

A demokrácia többpártrendszert jelent, ahol a pártok kénytelenek kompromisszumot kötni egymással a kormányzásért. Ahol nincs kompromisszumkészség, és nincsenek a pártok erre kényszerítve, hanem egyetlen párt azt csinálhat kénye-kedve szerint, amit akar, azt nem demokráciának, hanem diktatúrának hívják.

bölcsbagoly 2014.06.24. 13:45:37

@fehérfarkas: tudsz te egyáltalán magyarul? Az erőfölény a koalición belül értendő! Ha számodra nem az 178/20 akkor mennyi lehet az? Írtál egy csomó adatot fellegesen, mert nem figyelsz oda arra amit én írtam! Részvétem!
98-ban ha nem is ekkora , de szintén jelentős fölénye volt a fidesznek az mdf-el és a fkgp-vel szemben! S 2006-ban még jelentősebb az mszp-nek az szdsz-el szemben.

bölcsbagoly 2014.06.24. 13:47:18

@fehérfarkas: hol a francban írja azt valamilyen szabály, hogy a több pártnak kell részt vennie a kormányzásban? A választáson vesz részt több párt, az igen. Megint nem érted amit írsz!

fehérfarkas 2014.06.24. 14:14:00

@bölcsbagoly:

Azt sehol nem írja, de pont az 2/3-os törvényeknek a lényege, hogy egyik párt se kerüljön olyan erőfölénybe, hogy autoriter hatalmat gyakorolhasson a demokrácia kárára.

Az SZDSZ-szel nem az volt a gond, hogy hány mandátuma volt, és kisebbik koalíciós párt volt.
Külföldön teljesen természetes a koalíciós kormányzás. Sőt, vannak ahol nem 2, hanem 3,4 vagy 5 párt alkot koalíciós kormányt.
Az SZDSZ-szel az volt a gond, hogy fokozatos adta le a liberális és demokratikus elveit és vált egy kisméretű Fidesszé. Az ne feledd, hogy az SZDSZ-t a 20 év parlamenti időszaka alatt jelentős képviselői és értelmiségei hagyták ott és léptek ki belőle, mert már nem tudtak azonosulni azzal, amivé az egykori liberális párt az évek során vált.
A magyar politikai élet szegénységi bizonyítványa, hogy nem jött létre alternatívája az SZDSZ-nek. Ahogyan a Fidesz is liberálisként kezdte mint az SZDSZ, és ugyanúgy a korábbi liberális értékeit sutba dobó hataloméhes, korrupt párttá vált (csak míg a Fidesz megerősödött az SZDSZ eltűnt - hiszen kicsi a magyar politikai piac 2 egyforma pártnak).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.24. 14:23:58

@fehérfarkas:

Bármiféle csalást csak megfelelő nyomozás és bírósági ítélet után lehet bizonyítottnak mondani. Amúgy minden hamis ívnél el volt csúszva a név, cím?

"A helyi választási bizottság az ő aláírását érvénytelenítette, de a kamupárt többijét elfogadta érvényesnek, mintha mi sem történt volna."

Egy hamis aláírás nem jelenti, hogy a többi is hamis. Persze esélyes, hogy a többi is az, de a gyanú nem egyenlő a ténnyel. Gyanú alapján nem lehet kizárni valakit a választásból, csak bizonyított visszaélés esetén.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.24. 14:25:53

@fehérfarkas:

"pont az 2/3-os törvényeknek a lényege, hogy egyik párt se kerüljön olyan erőfölénybe, hogy autoriter hatalmat gyakorolhasson a demokrácia kárára. "

Nem. A 2/3-os törvények célja az, hogy csak kellően nagy felhatalmazás esetén lehessen meghozni/módosítani egy törvényt.

bölcsbagoly 2014.06.24. 14:29:48

@fehérfarkas: ezt ti beszélitek bele, bezzeg nem zavart benneteket amikor Hornék másfél hónappal a választások előtt megváltoztatták 2/3-uknak köszönhetően az önkormányzati választási törvényt, majd utána visszacsinálták.

bölcsbagoly 2014.06.24. 14:39:11

@fehérfarkas: hogy külföldön mi a "normális", azt nagyon is jól látjuk , pláne mióta EU tagok vagyunk!
- normális más minőséget árulni ugyanazon márkanév alatt mifelénk, mint nálunk;
- normális ugyanazért a munkáért a negyedét-ötödét fizetni mint m náluk;
- normális szidni azt a törvényt/szabályt nálunk, amelyet ők otthon évtizedek óta alkalmaznak;
- normális rasziséának tekinteni minket, miközben ők toloncolják ki, dózerolják le, a bevándorolt cigányokat, illetve telepeiket;
- normális minket antiszemitázni, miközben náluk gyilkolják a zsidókat, zsinagógákat gyújtanak fel, s míg hozzánk jönnek, tőlük menekülnek a sajátjaik;
- normális minket lenácízni, miközben náluk törvényesen működnek neonáci pártok, stb.stb.
Ez lenne az a normalitás amit követnünk kellene? Az a normális, ha akár évente cserélődnek a kormányok, és egy se nagyon bír ki egy teljes mandátumot? A folytonos előrehozott választások a normálisak? Az állandó koaliciós belharcok, kormányválságok lennánek a normálisak szerinted?

fehérfarkas 2014.06.24. 15:10:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem. A 2/3-os törvények célja az, hogy csak kellően nagy felhatalmazás esetén lehessen meghozni/módosítani egy törvényt."

A normál törvényekhez 50%+1 szavazat kell (ezeket hívják más néven feles törvényeknek). A 2/3 az olyanokhoz kell mint az Alkotmány megváltoztatása, vagy a választási törvény megváltoztatása.
És most az önkormányzati választások előtt is ezért van szerepe annak, hogy a Fidesznek 2/3-a van, és a fővárosra vonatkozó választási rendszert meg tudja változtatni gyorsan, közvetlenül a választások előtt.

A másik jelentőségem, hogy a 2/3-nyi mandátum esetében néhány kormánypárti képviselő hiányzása, és plusz néhány tartózkodása vagy ellene szavazása esetén is kényelmesen meg vannak a feles törvények (ha a fideszes képviselők 1/4-e nem szavazza meg a törvényt az ellenzéki képviselőkkel együtt, akkor is simán meg van a Fidesznek feles többsége). Ezzel szemben az MSZP-SZDSZ koala időszakában 2002-2010 között néhány kormánypárti képviselő hiányzása vagy ellene szavazásával máris nem volt meg az 50%+1 szavazat.

fehérfarkas 2014.06.24. 15:13:55

@maxval a gondolkodó birca:

Egy 2 fordulós választási rendszerben csak az 1. fordulót nézed az eléggé nagy torzításnak számít.
1994-ben listán az MSZP a szavazatok 45,16%-át, és az SZDSZ a szavazatok 28,51%-át kapta - vagyis együtt a szavazatok 73,67%-át kapták.

fehérfarkas 2014.06.24. 15:15:07

@bölcsbagoly: "hol a francban írja azt valamilyen szabály, hogy a több pártnak kell részt vennie a kormányzásban? A választáson vesz részt több párt, az igen. Megint nem érted amit írsz! "

Ezt nem írja sehol, de az ellenkezőjét sem, amit te erőltetsz.

fehérfarkas 2014.06.24. 15:17:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Bármiféle csalást csak megfelelő nyomozás és bírósági ítélet után lehet bizonyítottnak mondani. Amúgy minden hamis ívnél el volt csúszva a név, cím? "

Bocsi, de tudod egyáltalán, hogy mi a választási bizottságot feladata, működése és létrehozásának az értelme?

bölcsbagoly 2014.06.24. 15:19:23

@fehérfarkas: én nem erőltetek semmit, csak azt mondom, hogy közös lónak túros a háta!

fehérfarkas 2014.06.24. 15:24:26

@bölcsbagoly:

Már pedig inkább legyen egy egymással vitatkozó koala kormány, mint egy fékek és ellensúlyok rendszerét megszüntető, az alkotmányt teljesen átíró majd utána további 6x saját szája íze szerint módosító, ahogyan a választási törvényeket is saját szája íze szerint módosító, és a független hatalmi ágak vezetőinek a saját pártagjait kinevező kormány.

Lehet, hogy egy koala kormány kevésbé hatékony, mint egy 2/3-os koala nélküli egyedüli, de nemzetközi összehasonlításban a Fidesz hatékonysága még elmarad Szaddam Husszein Baath pártjának hatékonyságához képest. szóval még van mit tanulnia a Fidesznek hatékonyság szempontjából. Csak aztán könnyen úgy járhat mint az iraki Baath párt és annak vezetője.

bölcsbagoly 2014.06.24. 15:31:43

@fehérfarkas: ne legyen! vitatkozzanak a parlamentben, de a kormány zavartalanul végezze a dolgát.

bölcsbagoly 2014.06.24. 15:35:11

@bölcsbagoly: idióta libsi duma, ez a "fékek meg egyensúlyok" szlogen. Ne fékezze, de egyensúlyozza semmi a kormányzást. A támogatói ugyanis nem arra adták a szavazatukat, hogy az ellenzék marhaságit valósitsák meg! 12 éves kormányzásuk alatt a kedvenc koaliciód egyetlen ellenzéki inditványt sem fogadott el! Akkor milyen fékekről meg egyensúlyokról habogsz?

bölcsbagoly 2014.06.24. 15:54:14

@fehérfarkas: az utolsó bejegyzésem persze neked ment!

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.24. 16:22:17

@fehérfarkas:

Két forduló esetében vaószínűleg TÖBB egyéni képviselője lenne a Fidesznek, mint ami most van. A jobbikosok amásodik fordulóban elmentek volna a Fideszre szavazni „kisebbik rossz” alapon. Míg a ballib összefogásnak nem volt ilyen tartaléka. Az LMP-sek nem mentek volna el egyik táborra se szavazni a második fordulóban.

fehérfarkas 2014.06.24. 17:32:43

@maxval, a gondolkodó birca: "Két forduló esetében vaószínűleg TÖBB egyéni képviselője lenne a Fidesznek, mint ami most van. A jobbikosok amásodik fordulóban elmentek volna a Fideszre szavazni „kisebbik rossz” alapon. Míg a ballib összefogásnak nem volt ilyen tartaléka. Az LMP-sek nem mentek volna el egyik táborra se szavazni a második fordulóban. "

Erre ne vegyél mérget. 2010-ben még a régi 2 fordulós rendszerben a Fidesz 600 ezer szavazóval többet kapva, a baloldal meg 250 ezer szavazóval kevesebbet kapva lett 68,13%-nyi mandátuma.
Pedig 2010-ben a szocik egyéni jelöltje csak a 13. kerületben tudott nyerni.
És 2010-ben a 2 fordulós választáskor sem léptek vissza jobbikosok a Fidesz javára.
Ráadásul a jobbikosok többsége a Fidesz ugyanúgy utálja mint a MSZP-t/Gyurcsányt/Bajnait. Másrészt egy második fordulós Fidesz-Jobbik összeállás a Fideszt egyből kiírná az EU-ból, és egyből ellenünk is olyan szankciókat vezetnének be, mint Ausztria ellen Jörg Haider kormánya idején. A Fidesz gátlástalan, autoriter, de nem hülye, hanem ravasz.

fehérfarkas 2014.06.24. 17:42:46

@bölcsbagoly:

Tudod mi a hatalmi ágak felosztása és szerepe? És mit jelent a hatalmi ágak szétválasztása?
Országgyűlés = törvényhozás
Kormány = végrehajtó hatalom
Köztársasági elnök = törvények jóváhagyása/vétója
Igazságszolgáltatás = ügyészség, bíróság
Sajtó/média = sajtó/média/tömegtájékoztatás
Illetve vannak országok, ahol még a monetáris politika (jegybank) is független (ilyen volt Magyarország is 2013. 03. 01. előtt).

Tudom, hogy a demokrácia egy kicsit lassú, egy kicsit körülményes, egy kicsit összetett és bonyolult, de nem véletlenül fejlődött ki az évezredek során. És ahol még nem fejlődött ki, ott pedig nem véletlenül próbálják meg kiharcolni és a diktátoraiktól megszabadulni.
És azért ne tévesszenek meg téged a keleti országokról szóló információk: a diktátoraikat ők sem szeretik, csak kénytelenek elviselni (mert a diktátornak katonasága van, amely vérbe folytja az ellene lázadókat). Ezzel szemben mi örömmel tapsikoljuk vissza magunknak a diktatúrát.

bölcsbagoly 2014.06.24. 18:07:36

@fehérfarkas: kétélű dolog az egész hatalmi ág mese! Jól mutatja a minapi szegedi birák elitélése s is, amikor a védők pont arra hivatkoztak, hogy a mentelmi joguk miatt nem lehet utánuk nyomozni!Csak a saját társaik n buktathatják le őket! Holló a hollónak...
A sajtó/média korrektségéről meg ne is beszéljünk.
A maszlag szépen hangzik, de soha sehol sem működött/ik!
A jó diktatúra jobb mint a rossz demokrácia, ezt a történelem már sokszor igazolta!

fehérfarkas 2014.06.24. 18:57:16

@bölcsbagoly: "A jó diktatúra jobb mint a rossz demokrácia, ezt a történelem már sokszor igazolta! "

Ebben van igazság, de NERisztán/Orbanisztán/Unortodoxia nagyon messze van a jó diktatúrától. Talán a Hubble teleszkóppal lehet látni a NERisztán és a jó diktatúra közti különbséget :D

bölcsbagoly 2014.06.24. 19:13:13

@fehérfarkas: srról nem is beszélve, hogy nem is diktatúra! ha az lenne, ti mát rég börtönben lennétek!

fehérfarkas 2014.06.24. 19:15:47

@bölcsbagoly:

Még nem az. A Baath párt sem azzal kezdte, meg a Kommunista Párt sem, meg az NSDP sem. Mindegyik fokozatosan bontotta le a köztársaságot és demokráciát (és egyik országban sem volt hosszú életű a demokrácia, hanem csak rövid múltja volt, ezért a szavazókban még nem is alakult ki az, hogy felismerjék a veszélyt).

bölcsbagoly 2014.06.24. 20:21:35

@fehérfarkas: no de a demokrata Allende elvtárs csődbe vitte Chilét, míg Pinochet diktátor meg felvirágoztatta! Ne gyere sem a fundamentalistákkal, sem a kommunistákkal. A fideszt egyikkel sem lehet azonisítani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.24. 21:17:40

@fehérfarkas:

"Ezzel szemben az MSZP-SZDSZ koala időszakában 2002-2010 között néhány kormánypárti képviselő hiányzása vagy ellene szavazásával máris nem volt meg az 50%+1 szavazat."

Értelek, tehát az a problémád, hogy a Fidesznek 50%+1 mandátumnál többje van. :)

Hát, ilyen a demokrácia, bizony előfordulhat, hogy ha az egyik párt nagyon lejáratja magát (Maszop, Összefosás), akkor a másik nyer. C'est la vie.

fehérfarkas 2014.06.25. 00:14:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Értelek, tehát az a problémád, hogy a Fidesznek 50%+1 mandátumnál többje van. :)"

Az, hogy a Fidesz győzött az az én személyes érzelmi dolgom, hogy nem tetszik. De ez az én személyes véleményem.
Az viszont már nem a személyes tetszési dolgom, hanem az egész ország érdekét érintő, hogy a szavazók 44%-val (a teljes választásra jogosultaknak a 27%-val) 2/3-os parlamenti többséget alkot a saját maga által elfogadott új választási törvény miatt.

Ezért említettem meg, hogy még a putyini Oroszországban sem tud egy párt 44%-kal 2/3-os parlamenti mandátumot szerezni. De említettem más országokat is, hogy mekkora szavazati aránnyal a mandátumok hány %-át kapták a parlamentben. A 44% egyedül a Fideszisztánban = 66%-kal.
És az 56% ellenzéki szavazati arány pedig 33%-kal.

És ezért adtam meg korábban, hogy a győztes pártok a korábbi választási rendszerben mennyi szavazattal mennyi mandátumot szereztek:
*** 1990-ben a győztes MDF 41,24% szavazattal 42,49%
ehhez jött még a FKGP 10,42% szavazata 11,40% mandátummal, és KDNP 3,71% szavazat 5,44% mandátummal. Összesen 55,37% szavazattal 59,33% mandátum.
*** 1994-ben az MSZP a szavazatok 45,16%-át, és az SZDSZ a szavazatok 28,51%-át kapta - vagyis együtt a szavazatok 73,67%-át kapták, de parlamenti mandátumoknak csak a 71,77%-át.
*** 1998-as eredményekhez annyit, hogy mindkét fordulót az MSZP nyerte meg, de az FKGP a 2. fordulóban 82 helyen léptette vissza a jelöltjeit a Fidesz javára (miközben az 1. fordulóban mindkét párt azzal kampányolt, hogy ők ugyan soha nem lépnek egymással koalícióra, és mindkét párt kikérte magának ezt a vádat). Szóval az MSZP 39,84% szavazattal 34,72% mandátumot kapott.
A Fidesz 38,80% szavazattal 38,34% mandátumot, az FKGP 1. fordulóban 13,78% és a 2. fordulóban 10,90% szavazattal 12,44% mandátumot, és az SZDSZ az 1. fordulóban 7,88% és 2. fordulóban 3,05% szavazattal kapott 6,22% mandátumot. (az FKGP és SZDSZ mindkét fordulós eredményeit azért adtam meg, mert ők léptettek vissza a 2. fordulóban jelölteket, így náluk a 2. fordulós eredmény értelemszerűen csökkent) Ezen kívül bejutott még a MIÉP és az MDF.
*** 2002-ben az MSZP 45,77% szavazattal 46,11% mandátumot és az SZDSZ 1. fordulóban 5,57% és 2. fordulóban a visszaléptetések után 2,89% szavazatot kapott, ami 5,18% mandátumot eredményezett. Vagyis ketten együtt kapták mandátumok 51,29%-át.
*** 2006-ban az MSZP 46,63% szavazatot kapott, ami 49,22% mandátumot jelentett (de ebből 6 képviselő közös jelölt volt, így a tényleges MSZP mandátumarány ennyivel kevesebb). Az SZDSZ az 1. fordulóban 6,31%, és a visszaléptetések után a 2. fordulóban 1,99% szavazatot kapott, ami a mandátumok 5,18%-át jelenti. Vagyis az MSZP + SZDSZ a mandátumok 54,4%-át kapta meg a parlamentben.
*** 2010-ben a Fidesz 53,81% szavazattal a mandátumok 68,13%-át kapta.
*** 2014-ben a Fidesz 44,87% szavazattal (amiben 120 ezer külföldi szavazó, vagyis kb. 2%-nyi szavazat is benne van) kapta a mandátumok 66,83%-át.

Ebből jól látszik, hogy a korábbi választási rendszerben 2/3-os parlamenti többséget nem lehetett a választók szavazatainak a felénél kevesebbel megszerezni.
1994-ben az MSZP-SZDSZ koala a szavazatok 73,67%-val szerzett 2/3-ot, 2010-ben pedig a Fidesz a szavazatok 53,81%-val. Most az új győzteskompenzációs választási rendszerben a 2/3-hoz már 44,87% szavazat is elég.

Persze lehet utálni az ellenzéket, az Összefogás pártjait, vagy az LMP-t, vagy a Jobbikot, de az új választási rendszerben ha nem közösen indulnak, akkor esélyük sincsen nyerni. Mert hiába szerezték meg a szavazatok 55,13%-át, de ez a parlemneti mandátumban csak 33,17%-ot ért. Miért? Mert a külön induló pártokat a győzteskompenzáció bünteti.
Persze a régi választási rendszer szerint is a Fidesz győzött volna, csak nem lenne 2/33-os többsége. Ennek a jelentőségét korábban egyértelműen leírtam és nem akarok floodolni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása